PDA

View Full Version : Membuka stesen minyak sendiri


mrpezzal
23-07-2007, 10:29 PM
-no more business-

SedBen
23-07-2007, 10:31 PM
Berape modal nak buka stesen minyak ni?

TamingSari
23-07-2007, 11:00 PM
Kepada sesiapa yang berminat untuk membuka stesen minyak sendiri.. samada kecil atau besar.

Khidmat nasihat akan disediakan. Minyak diambil terus daripada pembekal. Pembekal minyak adalah syarikat bumiputra.

Minyak yang dibekalkan adalah seperti Petronas, Shell, Caltex.
Cuma stesen minyak akan menggunakan nama sendiri/ jenama sendiri.

Contoh stesen minyak adalah seperti di felda-felda dan sebagainya.
Sesiapa yang berminat boleh hubungi saya.

012-2233813: Faizal

kecil tu camner bro... brp minima.. :D

TOK JANGGUT
23-07-2007, 11:06 PM
bagi tau detail sikit berapa modal bangunan sapa buat apa side agreement

mrpezzal
23-07-2007, 11:18 PM
Berape modal nak buka stesen minyak ni?

kalau saya nak terangkan kat sini adalah agak susah.
Dia bergantung kepada besar mana kita nak buat.
Kalau ada biasa dengan individu yang menjalankan stesen minyak petronas / shell atau sebagainya... Tapak Stesen adalah hak milik Petronas, Minyak adalah petronas,dan order mestilah dlm kuantiti yang telah ditetapkan.

tetapi bagi minyak ini. Tanah adalah tanah anda. cuma mungkin kos untuk membuat stesen minyak. Dan minyak adalah mengikut order. Tiada deposit. Minyak di supply seperti mana yang diminta. Kos saya tak boleh cerita kat sini. Ianya kena bincang dengan pembekal minyak.

mrpezzal
23-07-2007, 11:20 PM
kecil tu camner bro... brp minima.. :D

---no more business--

sharon
23-07-2007, 11:22 PM
sikit2 lama2 jadi bukit...

mrpezzal
23-07-2007, 11:25 PM
--no more business--

Fadu
23-07-2007, 11:37 PM
biase nk buka stesen minyak 5 pam tu brape kos? tu kire besar ke kecik tu?

TamingSari
23-07-2007, 11:42 PM
Mungkin anda pernah dengar stesen minyak MIDAS..

utk setup stesen minyak CALTEX dalam harga RM400K untuk saiz biasa stesen minyak..
yang kecik2 dalam RM100 dan kebawah.

sesiapa yang berminat boleh saya aturkan dengan pembekal minyak terus. Terus dapat detail. Sebarang soalan akan dikemukakan disana.

mesin minyak tu camner lak bro.. supplier supply ker , RM 100 kecik sgt.. full tank kete aku je :))

mrpezzal
23-07-2007, 11:49 PM
mesin minyak tu camner lak bro.. supplier supply ker , RM 100 kecik sgt.. full tank kete aku je :))

heee silap... dah tukar dah.. RM 100K

mrpezzal
23-07-2007, 11:54 PM
mesin minyak tu camner lak bro.. supplier supply ker , RM 100 kecik sgt.. full tank kete aku je :))

yea..supplier boleh arrange kan..

pasal harga saya tak boleh cerita kat sini.

kepada sesiapa yang berminat boleh hubungi saya.. dan saya akan kumpulkan beberapa org berminat utk dengar biz strategi dan term of contract by the supplier.
Saya akan set kan appoitment dengan supplier nnt.

jai_x5
24-07-2007, 12:26 AM
hmm..menarik gak nie.. :-?

SedBen
24-07-2007, 12:28 AM
Kalau ade modal memang menarik :D

ripzer
24-07-2007, 12:29 AM
Kalau ade modal memang menarik :D

bank kan ade..:D

jai_x5
24-07-2007, 12:29 AM
Kalau ade modal memang menarik :D

modal lak takde..hmm..kena pinjam kat along nie.. :D

p/s: ko tak nak kasi aku pinjam modal ke sedben? :p

mrpezzal
24-07-2007, 12:53 AM
sesiapa yang berminat nak tahu ttg pakej.Hanya dengar.. mungkin lepas ttg rule of biznes.. boleh balik dan study location.. dan customers prospect and so on.

Brad Pitt
24-07-2007, 01:13 AM
Modal/pembiayaan ada disediakan tak??:D .

bolabola_la
24-07-2007, 01:22 AM
aku rasa melabor kat bidang stesen minyak ni tak bagus untuk 10 atau 15tahun akn datang.. sebab tak lama lagi kereta semua pakai elektrik.... chevrolet dah pun kuarkan kereta pakai elektrik dan dah ada dipasaran US pun.. nanti revolusi permotoran baru akan muncul..

abahmu
24-07-2007, 02:19 AM
klu petronas cmna?

mrpezzal
24-07-2007, 04:10 PM
--no more business--

mrpezzal
24-07-2007, 04:16 PM
--no more business--

khairilhusni
25-07-2007, 12:48 AM
Ada pinjaman sekali ke?
Aku takde modal gak.

Kimie
25-07-2007, 01:33 AM
Ada pinjaman sekali ke?
Aku takde modal gak.

giler ko bro nak bukak stesen minyak.. huish..

sabo2 ler dulu.. kite abis study dulu.. ekekeke..:D

DanielAriffin
25-07-2007, 01:52 AM
giler ko bro nak bukak stesen minyak.. huish..

sabo2 ler dulu.. kite abis study dulu.. ekekeke..:D

Hello geng...
kekekeke wakakakak.... :eek: :eek: :eek:

p/s:usahawan betui korang yerk..

TamingSari
25-07-2007, 01:56 AM
Hello geng...
kekekeke wakakakak.... :eek: :eek: :eek:

p/s:usahawan betui korang yerk..

hehe.. jiwa beso.. galakkan depa :D

picilon
25-07-2007, 02:00 AM
kalau bercadang nak buka stesen minyak nie pikir dahulu sbb:

1. dah sedia raya x cuti?

2. sedia open 24 jam antara syarat?

3. sedia makan gaji ngan syarikat petroleum sbb sain kontrak hutang?

4. sedia dipecat apabila target x capai.. ingat tanah dah stesen adalah milik syrikat petroleum?

5. saingan dari company yg sama di seberang jalan?

byk lagi risiko kalau nak berjaya...

Kimie
25-07-2007, 02:05 AM
kalau bercadang nak buka stesen minyak nie pikir dahulu sbb:

1. dah sedia raya x cuti?

2. sedia open 24 jam antara syarat?

3. sedia makan gaji ngan syarikat petroleum sbb sain kontrak hutang?

4. sedia dipecat apabila target x capai.. ingat tanah dah stesen adalah milik syrikat petroleum?

5. saingan dari company yg sama di seberang jalan?

byk lagi risiko kalau nak berjaya...


lor.. macam tu ker.. aku ingat tiap2 bulan kene bagi kat petronas

sekian2 peratus dari keuntungan kiter..

sebab kiter guner nama brand dier kan..

aku dah cadang nak kumpul duit dah nak beli tanah nak bukak

stesen minyak.. tapi ader lagi aku tak tau..

perhatian:

saper2 ader stesen minyak sendiri tu, sudi2 lah berkongsi pahit maung suka duka dalam membukak&setelah dibuka setesen minyak ni..(shell,petronas,esso, dll)

mrpezzal
27-07-2007, 08:23 PM
--no more business--

acin
31-07-2007, 12:24 AM
bro camna nak dapatkan stesen minyak ni? klau dah ader modal camner?

mrpezzal
01-08-2007, 08:25 PM
bro camna nak dapatkan stesen minyak ni? klau dah ader modal camner?

acin
tinggalkan nama dan contact anda.. saya tgh usahakan perbincangan dgn pengedar... nnt e-mailkan maklumat anda pada saya mr_pezzal@yahoo.com

jeb_134
07-08-2007, 07:53 AM
Just wan to offer sape berminat paper work dah siap location pun ok.Tanah tu aku punyer cume modal je x de.tepi jalan utama x der pump minyak yg sehala dengannya.jln 4 lane 800meter dari pekan Air Hitam menghala ke Bt Pahat.Keluasan 2acre bukaan depan cukup utk 4 pump.Sesiapa yg berpengalaman dijemput utk share.

handymanny
07-08-2007, 08:48 AM
ko offer la unit share utk investment...kalau nak tahu details boleh PM aku camana nak dpaatkan keadilan dalam share ni

fareast262
07-08-2007, 08:54 AM
Just wan to offer sape berminat paper work dah siap location pun ok.Tanah tu aku punyer cume modal je x de.tepi jalan utama x der pump minyak yg sehala dengannya.jln 4 lane 800meter dari pekan Air Hitam menghala ke Bt Pahat.Keluasan 2acre bukaan depan cukup utk 4 pump.Sesiapa yg berpengalaman dijemput utk share.

erm best jugak idea nih..
aper kater klu ko bagi detail,
mcm mn nak kire nyer....
share yang mcm mn tue,
adakah perkongsian or wat?
bagi la detail sket...
klu best paper work ko nih leh ar aku letak sket!!!

jeb_134
07-08-2007, 12:21 PM
Mc larren F1 bleh ambik corner 300kmj coz dia ade skill and expriance yg expriance dlm forex leh untung smpai 50% sehari.So aku jemput yg experiance dlm bidang ni utk mail aku.

acin
12-08-2007, 11:56 PM
acin 0172711265

aim5586
14-12-2007, 02:50 AM
aku suke la tgk orang kite bincang untuk memajukan sesama sendiri.
terharu plak kadang2 tu :)

yatt58
15-12-2007, 12:42 PM
katjb boleh tak

ErieAdn
15-12-2007, 01:11 PM
Minat gak aku.. tapi modal plak takdak...:( :(

kuhik
15-12-2007, 01:56 PM
saya ada sebidang tanah. tanah saya ni kalau ikut lokasinya memang strategik sebab ia terletak di jalan utama antara Kota Bharu dan PCB. berkebetulan, di antara Kota Bharu dan PCB tu tiada sebarang stesen minyak. yang ada pun ialah Stesen Mini yang terletak di jalan menghala ke Kuala Besar.

Tanah saya terletak di Kg Penambang, bersebelahan dengan Sek. Men. Penambang tu.

ada 2 masalah kat sini:

1) saya kekurangan modal
2) tanah saya ni ada risiko banjir setiap tahun. tapi pendapat saya. dengan teknologi yang ada sekarang ni, mungkin kita boleh naikkan menambun tanah tersebut kepada paras ketinggian yang melepasi paras banjir.

jadi, saya minta pendapat encik tuan punya thread :)

vpower2000
15-12-2007, 08:23 PM
acin
tinggalkan nama dan contact anda.. saya tgh usahakan perbincangan dgn pengedar... nnt e-mailkan maklumat anda pada saya mr_pezzal@yahoo.com

boleh tau untung brp sen/liter under midas

gfauzi82
10-01-2008, 02:46 PM
Askum,
Berapa modal permulaan diperlukan?

rayz_nine
10-01-2008, 08:37 PM
nk bukak stesen minyak nie misti ader tapak yg stategik baru OK..pasal kene jual at least > 150 kete sehari..kalu x silap dlm 5sen je 1 liter ble untung tue blem kira nk byr gaji staff + kos2 yg lain lg..so pepandai le kira cmner..

sideskirt
10-01-2008, 08:41 PM
pada aku stesen minyak leh tuk jadikan side income je ... kalu nak jadikan main, aku rasa takyah la ... kalu korang tgk petronas buka stesen camane, berdepan seberang jalan pun dia leh buka, tuk petronas mmg masyuk la tapi tuk owner stesen camane ... dorang skang nak kejo sapa paling byk stesen je skang ni ... pikir2 kan laa

p/s: sekadar pendapat

faiz_zali
14-01-2008, 04:42 PM
Sy nak tau detail mcm mn nak buka stesen minyak

rizzmerr76
14-01-2008, 04:46 PM
jual minyak gas jerkkk bleh...huhu

piantoyol
23-03-2008, 01:31 PM
bagi saya bukak stesen minyak memang untung walaupun untung seliter 5sen..mengikut anggaran purata,kalau setiap kereta isi minyak rm 50 skali isi,kira2 untung dapat rm 2.50..kalau ade 100 bijik kereta sehari dah dapat rm 250 untung bersih sehari.kali 30 hari?dah rm7500 sbulan..2 tak termasuk dengan kenderaan lain,diesel lg,lg2 skang stesen minyak dah macam kedai runcit..tp walaucmane pn,tuan punye stesen mstla kne turun padang sntiase..

portalbeam
24-03-2008, 04:59 PM
salam..

bro, aku pun minat jugak pasal ni,

tapi tak tau cara,prosedur,langkah yang nak amik kira,keperluan perlu ader,risiko perlu hadapi, dan macam2 lagi yang berkaitan.

bro, bole tolong terangkan

businessthinkcentre
25-03-2008, 08:42 PM
Non-bumiputra boleh apply tak bro?? Also, cam mana dgn tanah, memang kita kena beli tanah utk station minyak tu tak? please explain further

mrpezzal
19-10-2009, 07:08 PM
biz close.. takde lagi kaki yang run biz nie.. sorry

Please close this thread.

ikhmal_ok
19-10-2009, 08:45 PM
bagi saya bukak stesen minyak memang untung walaupun untung seliter 5sen..mengikut anggaran purata,kalau setiap kereta isi minyak rm 50 skali isi,kira2 untung dapat rm 2.50..kalau ade 100 bijik kereta sehari dah dapat rm 250 untung bersih sehari.kali 30 hari?dah rm7500 sbulan..2 tak termasuk dengan kenderaan lain,diesel lg,lg2 skang stesen minyak dah macam kedai runcit..tp walaucmane pn,tuan punye stesen mstla kne turun padang sntiase..

RM 250 tu untung kasar bukan bersih. Kena tolak expense kedai, gaji, utilities dll. Katakan RM 250 - 100 (belanja kedai & gaji sehari) = Rm 100 bersih + kadar untung kedai petronas RM 100 = RM 200 untung bersih sebenar.

mangkaq
19-10-2009, 08:59 PM
Ooooo....cam stesyen minyak kat felda2...
Tapi aku tgk semo tak kekal lama...

haudli
19-10-2009, 09:07 PM
bole cuba,mana tau ada rezki kat situ...

blink_182
14-11-2009, 04:08 PM
saya ada sebidang tanah. tanah saya ni kalau ikut lokasinya memang strategik sebab ia terletak di jalan utama antara Kota Bharu dan PCB. berkebetulan, di antara Kota Bharu dan PCB tu tiada sebarang stesen minyak. yang ada pun ialah Stesen Mini yang terletak di jalan menghala ke Kuala Besar.

Tanah saya terletak di Kg Penambang, bersebelahan dengan Sek. Men. Penambang tu.

ada 2 masalah kat sini:

1) saya kekurangan modal
2) tanah saya ni ada risiko banjir setiap tahun. tapi pendapat saya. dengan teknologi yang ada sekarang ni, mungkin kita boleh naikkan menambun tanah tersebut kepada paras ketinggian yang melepasi paras banjir.

jadi, saya minta pendapat encik tuan punya thread :)

banjir 2/3 hari je dlm setahun abe weh

sene jah tuh...

FaRid^sp
14-11-2009, 04:15 PM
kalau monopoli mmg untung byk..

eapui
14-11-2009, 04:17 PM
mcm menarik je..

BSI
30-08-2010, 10:19 AM
Bagaimana Cara Untuk Memohon Suntikan Modal Daripada Para Pelabur?

Tahukah Anda? Di sekeliling kita terdapat ramai tokoh perniagaan yang berani mengambil risiko dengan melabur dalam apa jua bisnes?. Alasannya, kadar keuntungan yang tinggi akan menjadikan pelabur berebut melabur dalam pelbagai bisnes yang besar keuntungannya dan bisnes yang terjamin. Mereka adalah para pelabur yang jadikan pelaburan dalam perniagaan sebagai kerjaya tetap. Banyak jenis perniagaan perlukan modal yang besar. Salah satunya adalah perusahaan stesen minyak. Untuk membuka stesen minyak, usahawan perlu membentangkan kertas kerja /rancangan perniagaan kepada para pelabur. Bagi bakal pengusaha stesen minyak yang tidak mengentahui cara membuatnya atau ingin mengupah orang membuatnya, BSI sedia membuat kertas kerja untuk tujuan tersebut. Jika ingin mendapatkan khidmat nasihat selanjutnya, sila emelkan ke info@s4le.biz

misae
30-08-2010, 10:25 AM
hmmm kaya kayaa.. pok cik kayo

seri jaten
19-09-2010, 05:40 AM
Kalau tempat saya praktikal dulu.. Caltex. :)

Margin untung

RON 97 = 13 sen
RON 95 = 13 sen
Diesel = 7 sen

Saya rasa kat lain pun sama je kot margin untung pengusaha.

Pengusaha order minyak based on harga. Biasanya macam bos aku, contohnya dia order 12,000 liter. Jadi dia kena darab lah

Satu yang bestnya berniaga petrol ni, cukai tak dikenakan atas petrol. Katakan modal RM1.93 diperlukan untuk beli seliter RON97 (dari pembekal). Maknanya kau kena keluarkan cuma RM1.93 untuk beli petrol. Tak ada cukai jualan dikenakan.

seri jaten
19-09-2010, 05:47 AM
Kalau tempat saya praktikal dulu.. Caltex. :)

Margin untung

RON 97 = 13 sen
RON 95 = 13 sen
Diesel = 7 sen

Saya rasa kat lain pun sama je kot margin untung pengusaha.

Pengusaha order minyak based on harga. Biasanya macam bos aku, contohnya dia order 12,000 liter. Jadi dia kena darab lah

Satu yang bestnya berniaga petrol ni, cukai tak dikenakan atas petrol. Katakan modal RM1.93 diperlukan untuk beli seliter RON97 (dari pembekal). Maknanya kau kena keluarkan cuma RM1.93 untuk beli petrol. Tak ada cukai jualan dikenakan.



Kalau beli RM10,000 petrol, kau dapat margin untung RM650 lebih kurang. Beli RM10,000 diesel, kau dapat 3++ lebih kurang. Diesel marh=gin sikit, tapi biasanya orang beli dalam kuantiti banyak.

myonline
19-09-2010, 06:46 AM
ada agensi yg boleh beri loan tak?

seri jaten
20-09-2010, 12:54 AM
satu lagi, risiko pekerja tak amanah juga kena jaga jaga.

Macam bos aku, ada kawan aku dia tak amanah. Dia makan duit tokey lori. Katakan lori tu isi RM300, dia tulis dalam bil RM350. Dia makan untuk dia RM50 tu.

Bila kena tangkap, kawan aku tu selamba je behenti. Yang malu bos aku juga. Dia rugi sebab hilang dua pelanggan besar, yang ikat kontrak dengan dia untuk bekalkan RM50,000 diesel setiap bulan.

rahana_1507
05-10-2010, 11:49 AM
satu lagi, risiko pekerja tak amanah juga kena jaga jaga.

Macam bos aku, ada kawan aku dia tak amanah. Dia makan duit tokey lori. Katakan lori tu isi RM300, dia tulis dalam bil RM350. Dia makan untuk dia RM50 tu.

Bila kena tangkap, kawan aku tu selamba je behenti. Yang malu bos aku juga. Dia rugi sebab hilang dua pelanggan besar, yang ikat kontrak dengan dia untuk bekalkan RM50,000 diesel setiap bulan.

mcm 2 pun ada...:-?