PDA

View Full Version : Apa jenama dan jenis absorber yang bagus?


Pages : [1] 2

BBoy
23-11-2010, 11:03 AM
Salam warga CG..

Aku tau ramai otai2 kereta kat sini.. So nak mitak pandangan sikit.
1) Jenama apa yg ok?
2) Jenis absorber yg korang rekmenkan & kenapa? (standard @ performance)

Aku nak ganti absorber gen2 aku yg dah 'mati'.Kawan aku rekmenkan brand proride sebab guna nitrogen gas.. Aku x pernah tukar absorber so fail skit pasal absorber nih...

Hamas
23-11-2010, 11:04 AM
TEIN....low,high,soft,hard...:eek:

wiralution X
23-11-2010, 11:19 AM
ko pakai la monroe bro. belakang pakai gas dpn pakai campur oil + gas. mmg ok. aku nya da baper thn masih ok lagi..

BBoy
23-11-2010, 11:38 AM
ko pakai la monroe bro. belakang pakai gas dpn pakai campur oil + gas. mmg ok. aku nya da baper thn masih ok lagi..

itu standard ke performance punye?

AMICO66
23-11-2010, 11:47 AM
pedders... http://www.pedders.com.au/catalogue

memang terbaik

MOD jr.
23-11-2010, 11:49 AM
ko kete ape tt?

n3scAf3 AIs
23-11-2010, 11:49 AM
monroe.....

BBoy
23-11-2010, 12:18 PM
ko kete ape tt?

Aku pakai Proton Gen2

BBoy
23-11-2010, 12:43 PM
nampaknya masih buntu nih sebab yg bg cadangan sama byk je... cuma monroe je yg ada 2 org rekmen nih...

revolver
23-11-2010, 07:49 PM
ohlins (http://www.ohlins.com/Our-products/Automotive/)

huhuhuhu....:p

abahmu
23-11-2010, 07:51 PM
koni bagus

kaYaIlmu
23-11-2010, 09:19 PM
TEIN....low,high,soft,hard...:eek:

TEIN nie bleh adjust ke low,high,soft,hard ???...berapa kos die sepasang ye??..

bandela_razak
23-11-2010, 09:25 PM
TT buget brape rm?

zinedine
23-11-2010, 09:38 PM
Jenama GAB la terbaik.

kaYaIlmu
24-11-2010, 12:40 AM
TEIN nie bleh adjust ke low,high,soft,hard ???...berapa kos die sepasang ye??..

xde otai2 nak jawab ak punye soalan ke??..ak lame dah duk cari absorber yg bleh diadjust ... :(

zerotech
24-11-2010, 12:52 AM
TEIN nie bleh adjust ke low,high,soft,hard ???...berapa kos die sepasang ye??..

kalau 2nd pun bende ni dah telan ribu (1,300 ke 1,700)
kalau baru ko bayangkan la sendiri berapa ribu boleh cecah..

Kalau nak ekonomi sikit cadangnyer GAB pun dah ok dah..
tak payah la nak pakai soft, hard ni bukan nak bawak racing pun kete...
cari yg boleh high, low sudehhh.. :D

shhnizam@gmail.com
24-11-2010, 01:00 AM
Nak Super budget punya paling murah pakai je APM Pandamaran or KAYABA Teluk Panglima Garang punya, std OEM yg byk diguna pakai dlm M'sia ni, melambak kat kedai sparepart, klu nak performance mix punya (gas+minyak) cth: APM PERFORMAX or KAYABA RS

Avanzaku pakai APM PERFORMAX reduce sikit masalah bumping yg dihantui oleh semua pemilik avanza.

mim_enterprise08
24-11-2010, 01:04 AM
Kawan aku baru tukar TEIN bulan lepas..dia angkat baru punyer..ribu jugak la abis..ko ble adjust nak soft or hard..dia ada bagi adjustable..ble adjust sendri..memang best.amik lap 100 lebih pun xde al..xrase..smooth jer..barang mahal..mesti baik bos..

BBoy
24-11-2010, 09:31 AM
TT buget brape rm?

Bajet aku bawah RM1k je... lebih x mampu akhir2 tahun nih...:D

BBoy
24-11-2010, 09:42 AM
Aku tambah poll berdasarkan jenama yg korang sebut2 ni... kite tgk sapa yg kena...:D

syayzr
24-11-2010, 09:48 AM
pki bese2 je...abs kayaba rs, spring pro ride...bmw pn kalah time lap...(aku tpu kot)...

cyborg
24-11-2010, 09:50 AM
Pernah dengar brand SACH ?

mymory81
24-11-2010, 09:51 AM
pakai titan jer

molex
24-11-2010, 09:54 AM
D2 pn mcm ok jugak..xtau la kat msia ni ramai pakai ke x. murah je.

BBoy
24-11-2010, 10:05 AM
Pernah dengar brand SACH ?

Pernah.. tapi yg aku nak tau brand apa paling bagus.. sesuai utk kereta gen2 aku... terlampau byk jenama & rekmen2 kawan2 sampaikan aku dah pening nak pilih mana 1... tapi kawan2 kt opis aku rekmen proride @ gab.. ntah le..

GASTER123
24-11-2010, 10:12 AM
ko pakai la monroe bro. belakang pakai gas dpn pakai campur oil + gas. mmg ok. aku nya da baper thn masih ok lagi..

harga agak2 berapa bro..depan n belakang??

RUGISOKMO
24-11-2010, 10:15 AM
[QUOTE=kaYaIlmu;7901298]TEIN nie bleh adjust ke low,high,soft,hard ???...berapa kos die sepasang ye??..[/QUOTE

itu baru punya mau 5-6k rasanya

syayzr
24-11-2010, 10:17 AM
gab adjustable pn rsenye 1k++...xsilap la...bukan yg mines...nk puas ati beli la harge yg puas ati gak...kekeke

wiralution X
24-11-2010, 10:18 AM
itu standard ke performance punye?

tu yg standard punya..ok le bb bkn aku nk drift pun :D

ameant
24-11-2010, 10:33 AM
kalau budget bawah 1k... sudah mau cari yg adjustable walaupon condition halfcut. pakai yg biasa2 je bro.

syahays
24-11-2010, 10:35 AM
tein..tp ak pakai spring tein je..absorber oem...huhu...

vedder9
24-11-2010, 10:41 AM
ko pakai la monroe bro. belakang pakai gas dpn pakai campur oil + gas. mmg ok. aku nya da baper thn masih ok lagi..

Ved pon pakai monroe gak...depan dan belakang...
Belakang memang sedap...depan rasa macam keras plak..nape ye..?

BBoy
24-11-2010, 10:46 AM
[QUOTE=kaYaIlmu;7901298]TEIN nie bleh adjust ke low,high,soft,hard ???...berapa kos die sepasang ye??..[/QUOTE

itu baru punya mau 5-6k rasanya

Perghhh.... kompom bini aku paksa beli emas utk dia dulu sebelum beli absorber.... :eek:

zhang
24-11-2010, 11:37 AM
klu kete hang power better pakai tein atau koni...klu stendek pakai je monroe dah best layan corner

BBoy
24-11-2010, 02:25 PM
klu kete hang power better pakai tein atau koni...klu stendek pakai je monroe dah best layan corner

Syok gak nih... aku mmg suke layan corner... kalo corner U dr highway putrajaya kluar ke bangi kalo x 100km/j mmg x sah...huhu..:D

Zul.H
24-11-2010, 03:04 PM
Ini lah pihan aku :

1) OHLINS

2) TEIN ---tapi keras sikit

3) GAB SS ---lembut dan ok...yg model SS jer tau...model lain....kirim salam lah..

kaYaIlmu
24-11-2010, 03:39 PM
kalau 2nd pun bende ni dah telan ribu (1,300 ke 1,700)
kalau baru ko bayangkan la sendiri berapa ribu boleh cecah..

Kalau nak ekonomi sikit cadangnyer GAB pun dah ok dah..
tak payah la nak pakai soft, hard ni bukan nak bawak racing pun kete...
cari yg boleh high, low sudehhh.. :D

best gak brand nie ye...bg ak stakat ak dgr nie ,TEIN la best ...walaupun rege mahal ,tp puas hati lau pkai nie ... :D:D

girlsilver
24-11-2010, 04:05 PM
kalu kelisa sesuai pakai absorber ape?
aku jenis bwk laju n bwk muatan berlebihan hahaha

wiralution X
24-11-2010, 04:15 PM
Ved pon pakai monroe gak...depan dan belakang...
Belakang memang sedap...depan rasa macam keras plak..nape ye..?

mungkin sbb ko pakai depan belakang gas bro. kalo nk elok dpn tu ko pakai yg minyak+gas baru la x keras sgt.

hafizan78
24-11-2010, 07:49 PM
mungkin sbb ko pakai depan belakang gas bro. kalo nk elok dpn tu ko pakai yg minyak+gas baru la x keras sgt.

Maksudnya, kalau belakang memang digalakkan pakai gas ya... bagus ke untuk muatan yg berlebihan...? coz kereta ni aku bawa berniaga sekali...

mr_turner
24-11-2010, 07:56 PM
huhuhu..pegi je halfcut..
tnye adjustable yg murah2 n elok kualitinye...
stenby laa dlm 1.5 k....
:d

am2020
24-11-2010, 08:21 PM
ko pakai la monroe bro. belakang pakai gas dpn pakai campur oil + gas. mmg ok. aku nya da baper thn masih ok lagi..

betul..aku pkai kt kncil dh 3 thn x der per2 lg..sblm tu aku pkai kayaba..setahun dah kong..beza rega pun x byk..pastu waranty monroe sthn..kayaba sebulan jer

am2020
24-11-2010, 08:24 PM
Ved pon pakai monroe gak...depan dan belakang...
Belakang memang sedap...depan rasa macam keras plak..nape ye..?

monroe dia keras skit..tukar spring lembut skit..baru balance

faustguiltygear
24-11-2010, 08:31 PM
paling best aku pernah pakai..dan masih pakai TIEN...kalau cerita bab absober nih aku dah try monroe (pakai 1 bln dah rasa lembut),kayaba soft hard japan--beli kat halfcut (best - still rasa lembut) last sekali TIEN hi-lo/soft-hard (the best sbb aku jenih speeding ngan layan koner).

shhnizam@gmail.com
24-11-2010, 08:34 PM
betul..aku pkai kt kncil dh 3 thn x der per2 lg..sblm tu aku pkai kayaba..setahun dah kong..beza rega pun x byk..pastu waranty monroe sthn..kayaba sebulan jer

1 lg brand "GABRIEL" ni pun sedap gak tp keras sikit mmg ada utk model PERODUA mcm kancil, sbb kwn ofis ak pernah pakai tp agak limited, boleh cuba tanya sparepart shop mmg ada jual, produk ni x silap berpengkalan di US. Biasanya produk continental ni mmg lasak & tahan lama sikit tp kena lah dgn rege nya yg lebih sikit.

lampir
24-11-2010, 09:45 PM
TT nak absorber ke adjustable?

kalo adjustable cari brand HWL harga dalam 1.2k-1.5k..kalo nak pakai adjustable ni kena tahu pilih rate spring dia..4k,5k,6k,8k

kalo nak cari absorber, sy cadangkan brand APM Performax. kalo nak brand ni klik je sini http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=142691

apa2 pun layan video ni dulu;

http://www.youtube.com/watch?v=WUK8lvmQqyU

wiralution X
24-11-2010, 10:08 PM
Maksudnya, kalau belakang memang digalakkan pakai gas ya... bagus ke untuk muatan yg berlebihan...? coz kereta ni aku bawa berniaga sekali...

biasa mmg camtu la. belakang kasi keras ckit sbb bebanan lebih kat belakang

pokyo
24-11-2010, 10:22 PM
TT ada budjet RM1k sahaja so eloklah pakai ori atau oem macam kayaba, APM & Monroe. Sach pun ok, keta continental byk pakai.

Kalau ada bajet lbh bolehlah pakai Tein atau Titan (terbaik sebab blh custom) tapi utk daily driving macam tak sesuai jer sebab coilover ni keras.

Kalau pakai absorber standard tapi nak performance dlm masa yg sama masih mengekalkan keselesaan boleh ajer tukar spring asal dgn performance punya. Saya cadangkan Eibach atau H&R, jgn beli yg murah2 sangat, pakai kejap aje lepas tu dah tak sedap.

just my seposenG

gelygeleman
28-11-2010, 04:32 AM
ISC terbaik dari ladang
http://i965.photobucket.com/albums/ae137/gelygeleman/ISCCoilOver.jpg

MrHighLander
28-11-2010, 08:14 AM
Alang2 TT buka thread ni.. aku nak join bertanya.. sbb aku trpaksa tukar absorber dah.. cuma tggu gaji masuk bulan depan..

Absorber yg sesuai utk aku tukar bg kete aku.. Nissan Sentra Model N16..

trpaksa tukar kesemua 4 skali gus.. bajet aku dlm 1K..

kat dalam ni baru aku tahu yg absorber ni ada byk.. sian kat aku.. bab kete mmg hancur.. tolonglah aku..

LELAKI79
28-11-2010, 09:25 AM
nampaknya masih buntu nih sebab yg bg cadangan sama byk je... cuma monroe je yg ada 2 org rekmen nih...

kalo waja yang standard guna jer lah apm atau kayaba...bukan mahal pong kalau gas mahal sikit dari minyak

yang depan satu set barang sahaja m230 campur upah rm30
yang belakang satu set barang sahaja rm145 campur upah rm20

upah depan mahal sepuluh rm dari belakang

LELAKI79
28-11-2010, 09:27 AM
TT nak absorber ke adjustable?

kalo adjustable cari brand HWL harga dalam 1.2k-1.5k..kalo nak pakai adjustable ni kena tahu pilih rate spring dia..4k,5k,6k,8k

kalo nak cari absorber, sy cadangkan brand APM Performax. kalo nak brand ni klik je sini http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=142691

apa2 pun layan video ni dulu;

http://www.youtube.com/watch?v=WUK8lvmQqyU

aku x berani nak pakai adjustable ada pomen cakap bahaya gak mudah rosakkan chasis kereta

shhnizam@gmail.com
28-11-2010, 10:24 AM
Alang2 TT buka thread ni.. aku nak join bertanya.. sbb aku trpaksa tukar absorber dah.. cuma tggu gaji masuk bulan depan..

Absorber yg sesuai utk aku tukar bg kete aku.. Nissan Sentra Model N16..

trpaksa tukar kesemua 4 skali gus.. bajet aku dlm 1K..

kat dalam ni baru aku tahu yg absorber ni ada byk.. sian kat aku.. bab kete mmg hancur.. tolonglah aku..

APM yg sebenar byk buat utk nissan cuba tanya kat sparepart shop jer...bro punya nissan sentra kan, sng dpt model ni bwh 1k complete 1kereta leh dpt rasanya

Kwn ak pernah keje APM pandamaran ckp nissan, proton & perodua adalah model absober yg paling byk diorg buat.1 lg APM guna teknologi absober dr brand TOKICO JAPAN katanya.

ameant
28-11-2010, 11:03 AM
Semalam teman member servis adjustable Titan rm400 kene.. tanya harga terbaru rm3100 percuma 2x servis..

ExAvantz
28-11-2010, 11:34 AM
aku pakai absorber Eibach adjustable high/low, soft/hard kat Alfa aku...
sangat mantap... corner melekat... sket keras
:D

talong
28-11-2010, 01:52 PM
vote for TEIN high/low-soft/hard...
:D

mfbi
28-11-2010, 02:51 PM
beli yang pakai kat neo limited kale ijau tu..apekebende tah namenye..lupe dah..

MrHighLander
28-11-2010, 03:35 PM
APM yg sebenar byk buat utk nissan cuba tanya kat sparepart shop jer...bro punya nissan sentra kan, sng dpt model ni bwh 1k complete 1kereta leh dpt rasanya

Kwn ak pernah keje APM pandamaran ckp nissan, proton & perodua adalah model absober yg paling byk diorg buat.1 lg APM guna teknologi absober dr brand TOKICO JAPAN katanya.

oh.. TQ atas info tue.. nnt sket2 lg aku nak pg try tnya rege dia.. TQ skali lagi..

mifard
28-11-2010, 03:45 PM
aku baru beli absorber kayaba, terus dari kilang kat banting hehe..
absorber gas, 2 dpn 2 blkg rm320..
tya kat kedai upah pasang 4 absorber tu kena rm60..

mnzaim
28-11-2010, 04:04 PM
beli yang pakai kat neo limited kale ijau tu..apekebende tah namenye..lupe dah..

Brand OHLINS bro...

MrHighLander
28-11-2010, 07:56 PM
Td aku pegi survey absorber APM..

depan dan blakang set semua skali dia letak RM540.00.. ada sape2 blh confirm x rege tu.. bukan apa, aku mmg xtau pasal kete ni.. memerlukan info yg ikhlas.. TQ

zhang
28-11-2010, 11:26 PM
GAB SA bagi aku x yah la...ni pengalaman aku sendiri smp 2 kali tukar absorber full set nasib baek dlm warranty...lps tu terus aku pakai monroe. APX performax kot x tahan lama jgk..
aku standard drive 140 -170 kat highway klu jalan grik relax je ambik corner 80 -90kmh...he..he..kete waja stendek je

shhnizam@gmail.com
29-11-2010, 12:31 AM
Td aku pegi survey absorber APM..

depan dan blakang set semua skali dia letak RM540.00.. ada sape2 blh confirm x rege tu.. bukan apa, aku mmg xtau pasal kete ni.. memerlukan info yg ikhlas.. TQ

Ok lah tu murahlah complete 1kete upah psg dlm RM60 1kete, rembat jerlah...biasa yg dpn mahal sikit dr blkg, sentra yg belakang rasanya independent kan bukan mac pherson so snglah psg sama mcm saga,iswara,vios,myvi,viva klu wira, honda mmg mac pherson(abs sekali dgn spring) dpn blkg

pok wang
29-11-2010, 12:39 AM
aku dah pakai tein hlsh...best time corner...pemanduan bese..xbest..KONI is the best...tapi harga xtahan dgr..

LELAKI79
29-11-2010, 03:17 PM
beli yang pakai kat neo limited kale ijau tu..apekebende tah namenye..lupe dah..

giler sampai rm30000 absorber dia baik x yah

LELAKI79
29-11-2010, 03:20 PM
Td aku pegi survey absorber APM..

depan dan blakang set semua skali dia letak RM540.00.. ada sape2 blh confirm x rege tu.. bukan apa, aku mmg xtau pasal kete ni.. memerlukan info yg ikhlas.. TQ

kalau barang sahaja memang mahal sbb aku guna apm gak

barang absorber depan jer baru rm 230 ada kedai jual sampai rm270

kalo belakang rm 145 jer

ni untuk model waja sahaja yer

djduzker
29-11-2010, 04:29 PM
HWL lo..soft..hard..

shhnizam@gmail.com
29-11-2010, 10:50 PM
kalau barang sahaja memang mahal sbb aku guna apm gak

barang absorber depan jer baru rm 230 ada kedai jual sampai rm270

kalo belakang rm 145 jer

ni untuk model waja sahaja yer

Proton boleh ler...rege mmg murah, ni nissan sentra model baru pulak tu mmg kenalah tu regenya, ak rasa mungkin model nissan N16 rege mcm tu, sbb tu owner pun dh budget bwh 1k & dh boleh agak regenya, tgk spare nissan sunny yg lama tu pun dh mahal drpd proton sbb kwn seofis ak pakai sunny ni pun ckp mmg mahal sikit drpd Proton sparepartnya.

BBoy
06-12-2010, 10:30 AM
kalo waja yang standard guna jer lah apm atau kayaba...bukan mahal pong kalau gas mahal sikit dari minyak

yang depan satu set barang sahaja m230 campur upah rm30
yang belakang satu set barang sahaja rm145 campur upah rm20

upah depan mahal sepuluh rm dari belakang

Murahnya upah... kat area mane tu?

BBoy
06-12-2010, 10:35 AM
Wahhh... masing2 ada pendapat dan pengalaman sendri pasal absorber nih... tq atas sume info yg korang bagi...:)cgrock

hafizan78
06-12-2010, 04:58 PM
Kayaba new SR pun ok...

shhnizam@gmail.com
06-12-2010, 10:20 PM
Murahnya upah... kat area mane tu?

Upah murah RM10 tu std kalau yg belakang guna independent absober kalau MacPherson Dpn/Belakang mcm Wira std mana2 Kedai RM60 satu kete sbb semua nak guna SPRING CLAMP utk pasang absober dgn spring sekali, lebih sikitlah keje ni klu mcm saga, iswara, kancil, myvi , viva leh lah RM50 1kete.

BBoy
04-01-2011, 05:01 PM
Sekarang aku dah tukar guna SACHS standard... rm600 siap pasang... aku x tau laaa harga ni standard ke mahal...

gelygeleman
05-01-2011, 12:30 AM
vote utk absorber ISC hilo softhard coilover.
durable, performance & comfortable.

ramos
06-01-2011, 08:25 PM
Sekarang aku dah tukar guna SACHS standard... rm600 siap pasang... aku x tau laaa harga ni standard ke mahal...

mahalnye aku rs x smpai 400 pun

mr_turner
06-01-2011, 08:41 PM
ohlin...terbaek...(tp bapak mahal)

shahril_hyundai
07-01-2011, 03:44 AM
aku baru pakai ja adjustable kat wira aku brand dia nama KONIWA hrga rm900 ada hi ngan low ja...
bwk sedap la jugak tapi keras skit la...
masa koner mmg best..........

anakmelayu
07-01-2011, 03:51 AM
titan - boleh custom ikut kereta
kw- minat jenama ni,
trd - hehe vote toyota brnd

goldendream
09-01-2011, 03:16 PM
kalo 4 wheel... yg aku tgk komen positive,,, Koni, AmadaXtreme dan Rancho ...

zinedine
09-01-2011, 09:35 PM
Alang-alang masuk thread ni, aku pun nak tanya jugak ar. Sapa tau kereta2 proton yg sekarang ni macam Gen.2,persona,saga,satria neo,waja,exora yg orang kata best handling & cornering tu guna absorber jenama apa haa?

qayyum2009
11-01-2011, 05:59 PM
tukar la bilstein bro..lgi mantopp..xpon koni FSD,klau nak ganas cket amik koni red huhhh...

pertiwi
11-01-2011, 08:02 PM
HWL..... kat area sunway harga rm1.6 k.... soft hard hi low...


http://www.facebook.com/#!/video/video.php?v=483163558490

fadah
12-01-2011, 04:32 AM
Nak Super budget punya paling murah pakai je APM Pandamaran or KAYABA Teluk Panglima Garang punya, std OEM yg byk diguna pakai dlm M'sia ni, melambak kat kedai sparepart, klu nak performance mix punya (gas+minyak) cth: APM PERFORMAX or KAYABA RS

Avanzaku pakai APM PERFORMAX reduce sikit masalah bumping yg dihantui oleh semua pemilik avanza.

APM PERFORMAX ni berapa harganya bro...satu set..depan dan belakang

fadah
12-01-2011, 04:43 AM
Alang-alang masuk thread ni, aku pun nak tanya jugak ar. Sapa tau kereta2 proton yg sekarang ni macam Gen.2,persona,saga,satria neo,waja,exora yg orang kata best handling & cornering tu guna absorber jenama apa haa?

dah terjumpa sekali nak tanya jugalah....
kalo kembara absorber apa yang sesuai n selesa digunakan yer....

AMICO66
12-01-2011, 05:51 AM
dah terjumpa sekali nak tanya jugalah....
kalo kembara absorber apa yang sesuai n selesa digunakan yer....

bro pakai kembara juga ke?

sila ke www.km.my untuk geng pemilik kembara...:)

kalau nak yang bagus untuk kembara gunalah jenama pedders... teman pun tengah mengumpul duit ni...:D

ed_zero
12-01-2011, 06:04 AM
den pun nk tukar absorber dgn spring baru utk wira standard je..Proride standard atau Proride Performance mn lg ok? betul ke spring proride standard lg keras dr spring wira standard..ada sp2 tau x?

mmattrock
12-01-2011, 06:09 AM
nasihat sy klu nk cr adjustable cr yg bleh repair punya...nnt klu problem leh repair blk..bkn smua brand adjustable leh repair tau...servey dl kdai2 yg dok wat repair adjustable2 ni...btlkn klu info sy bgtau ni slh....peace....

are_mer
16-02-2011, 11:34 PM
boleh tak tanya harga absorber monroe berapa yer sapa tau kalu boleh harga belah utara la

scid
17-02-2011, 07:50 AM
GAB..murah dan mantoppp

slayerz
17-02-2011, 08:55 AM
bro persona pakai ape baik..y coner sedap...

farr1z
17-02-2011, 07:17 PM
TEIN adjustable terbaik...
kona melekat beb atas jalan~

sincan86
17-02-2011, 08:30 PM
ade sape˛ blh kasi review proride pny produk..ok ke?

jhr
18-02-2011, 12:00 PM
APM PERFORMAX ni berapa harganya bro...satu set..depan dan belakangINFO:baru aje beli depan sepasang untuk citra depan 1 biji=Rm 176 harga kat distributor APM JB...PEACE...

baruli_san
19-02-2011, 09:11 PM
Ada member2 cg yg pnah beli sapura pro ride sport spring ngan absorber sport depan belakang utk waja 1.6 lebih murah dari harga 6 rat x? setakat ni harga tu yg paling murah aku dpt..kalo ada roger aku k..

krie1694
19-02-2011, 10:33 PM
Ada member2 cg yg pnah beli sapura pro ride sport spring ngan absorber sport depan belakang utk waja 1.6 lebih murah dari harga 6 rat x? setakat ni harga tu yg paling murah aku dpt..kalo ada roger aku k..

bro beli kat mana yer...aku mmg tgh carik spring ngan absober utk waja...tp blkg shj.....

baruli_san
19-02-2011, 11:03 PM
bro beli kat mana yer...aku mmg tgh carik spring ngan absober utk waja...tp blkg shj.....

Aku x beli lg..just survey harga ngan dealer2 pro ride la..

BBoy
07-03-2011, 11:16 AM
Dah lame x masuk thread aku sendri... huhu... sebenarnya nk cari absorber nih pening gak ye sbb lain kedai, lain plak rekmennya...
aku baru je tukar SACHS standard, tapi skrg aku nk tukar adjustable abs plak sbb aku baru masukkan rim 17" kat gen2 aku.... nampak tinggi laa plak kereta aku pakai abs standard.... so apa yg korang rekmen?

adamdaniel81
07-03-2011, 11:23 AM
for standard : KYB (Kayaba)
for performance: adjustable (hi low)- TEIN
: lower - GAB

dell
07-03-2011, 11:23 AM
...salam..

..mcm mana nak taw absorber dah 'mati' ke belum..

..dell pakai ViVa 1000cc, tapi kalau langgar apa2 ( batu ke / jalan lubang2 kecik2 ) kat jalanraya.. rasa mcm x de absorber langsung...

..and absorber apa yang ok utk Viva ?

BBoy
07-03-2011, 11:28 AM
...salam..

..mcm mana nak taw absorber dah 'mati' ke belum..

..dell pakai ViVa 1000cc, tapi kalau langgar apa2 ( batu ke / jalan lubang2 kecik2 ) kat jalanraya.. rasa mcm x de absorber langsung...

..and absorber apa yang ok utk Viva ?

Absorber aku 'mati' dulu rase bergoyang bile cornering... keras jek bila langgar lubang... pastu batang dia dah ada licking minyak..

smallgiant
07-03-2011, 11:38 AM
- dah cuba SACHS Super Touring?
- gua pakai absorber Sachs Super Touring + Gabs Sport Spring memang menarik
menarik.Empat2 pakai gas.

dell
07-03-2011, 11:41 AM
- dah cuba SACHS Super Touring?
- gua pakai absorber Sachs Super Touring + Gabs Sport Spring memang menarik
menarik.Empat2 pakai gas.

..Utk Viva apa yg ok bro...

..x sedap la bawa...langgar bende kecik pun semacam je..

BBoy
07-03-2011, 11:42 AM
- dah cuba SACHS Super Touring?
- gua pakai absorber Sachs Super Touring + Gabs Sport Spring memang menarik
menarik.Empat2 pakai gas.

yang ni ko guna kereta apa??

BBoy
07-03-2011, 11:44 AM
for standard : KYB (Kayaba)
for performance: adjustable (hi low)- TEIN
: lower - GAB

apa beza hi low & soft hard?? ko tau x?

ctheleg
07-03-2011, 11:56 AM
guna adjustable jer bro..
cari kat kedai potong
apexi ok gak..
sedap untuk bawak keluarga jalan-jalan ngam untuk merempit..:D

BBoy
07-03-2011, 12:23 PM
cari kt kedai potong ok ke?? kan ada yg kena badi... hahaha

ctheleg
07-03-2011, 12:27 PM
cari kt kedai potong ok ke?? kan ada yg kena badi... hahaha

badi aper bro?
aku selalu beli kat kedai potong jer...
tapi kena pandai pilih la..:D

smallgiant
07-03-2011, 12:29 PM
- gua pakai kat Iswara bro.
- budak2 gua semua pakai produk nie,wira,saga,sO far kalau merembat sedap
jer layan :-)

bspitih
07-03-2011, 12:46 PM
aku pakai tein ok je lagi stakat niee..n da best :p

dinda_umie
07-03-2011, 12:47 PM
kalo myvi standard je...
absorber blakang..ape sesuai erk..dah kena tukar dah tu x tukar lagi...set badject2 je dah la...any idea???

pok wang
07-03-2011, 12:57 PM
pakai laa KONI..terbaik

BBoy
07-03-2011, 02:49 PM
TQ kepada semua yang memberi cadangan & pandangan... lain org lain pendapat.. biasalah tu.. tapi kalo nk syok lagi bagilah sekali dgn anggaran harga... huhu.. senang nk bajet...

bro_salleh
07-03-2011, 04:55 PM
badi aper bro?
aku selalu beli kat kedai potong jer...
tapi kena pandai pilih la..:D

ko selalu gi kedai potong ktner?

yusry2007
24-03-2011, 10:50 PM
mesti la tein pujaan hatiku..

zhang
25-03-2011, 09:38 PM
Tein brp lama blr tahan sblm servis blk?...pakai absorber n spring sport cepat je out..2 thn je tahan lps tu bunyi...

thetu5
28-03-2011, 02:54 PM
amik bilstein lah nk tau bagus ke tak..

arin_gis
29-03-2011, 09:30 AM
TEIN nak cari kat mana jang oi?

est_plan
29-03-2011, 10:20 AM
aku pakai tein low high soft hard.. nissan sentra...
beli half cut jek...

kalau baru member aku boleh dptkan dalam 3.8k

BBoy
04-04-2011, 04:08 PM
aku pakai tein low high soft hard.. nissan sentra...
beli half cut jek...

kalau baru member aku boleh dptkan dalam 3.8k

Pergghhh... kalo aku tambah 3k lagi leh dapat tukar enjin mivec

prw
11-04-2011, 01:17 PM
yes...........

BBoy
12-04-2011, 04:14 PM
yes...........

apa yg yesss?? tetiba je... aduyai...

saifulkoy
19-04-2011, 10:59 AM
info:aku baru tukar absorber untuk kete satria aku..

kayaba fix -----> mines adjustable..

lpas tukar,aku rase adjustable mcm x bape syok je...mcm beralun..tp tym corner mmg masyuk...

ade sape2 otai kete leh bg input knapa kete aku jd beralun...tq

kakikukacak
20-04-2011, 02:28 PM
info:aku baru tukar absorber untuk kete satria aku..

kayaba fix -----> mines adjustable..

lpas tukar,aku rase adjustable mcm x bape syok je...mcm beralun..tp tym corner mmg masyuk...

ade sape2 otai kete leh bg input knapa kete aku jd beralun...tq

ko kena setting, tgk cmne yg ko suka..
xleh ikut setting mbr2..

levitez
20-04-2011, 02:30 PM
Kalau Toyota Hilux Vigo amacam plak? kete aku suka lompat mcm kuda daaa...

asby
24-04-2011, 05:04 PM
baru tukar adjustable Improve belakag baru rasa ringan keta ku..condition terbaik setaraf dengan Sapura proride

PELIKAN
05-05-2011, 02:28 PM
tah la labu ..
absober rear dah 10tahun tak tukar ..stok kuar daru kilang
depan monroe dah 5 tahun..
ok aje..nak tukar tayar lak 4-4
bunga byk lagi tak dah merekah pasal jarang pandu

akusS
05-05-2011, 11:08 PM
tt dah tukar blom absorber? brape RM kene? aku pon pakai gen2 gak...
absorber dah kuar bunyi bila lalu bonggol,mcm keras semacam dah rasa...
nak gk tau brape kos tukarnya...

ejoybaik
05-05-2011, 11:35 PM
baru aje nak vote monroe... tak leh pulak..

AMICO66
18-05-2011, 11:09 AM
semalam baru tukar APM PERFORMAX sport spring dan APM PERFORMAX REAR ABSORBER untuk PERODUA KEMBARA teman....

shhnizam@gmail.com
18-05-2011, 11:13 AM
semalam baru tukar APM PERFORMAX sport spring dan APM PERFORMAX REAR ABSORBER untuk PERODUA KEMBARA teman....

Ok ni keras sikit(warna maroon) dr yg std OEM yg warna hitam tu, teman pun dh pakai kat AVANZA lps tu sumbat sekali SPRING BUFFER settlelah sikit masalah bumping yg menghantui bg pemilik avanza.

yustaiping2
18-05-2011, 07:26 PM
semalam baru tukar APM PERFORMAX sport spring dan APM PERFORMAX REAR ABSORBER untuk PERODUA KEMBARA teman....

aik... same plak....

Kembara gak

aku baru jer tukar APM PERFORMAX ABSORBER depan & APM standard belakang + 2 tayar 205/70/R15 + 3 mentol + spark plug + upah .... RM 929.00


gilor punyer harga tayar.... sebijik RM200

pakaiwaja
18-05-2011, 08:01 PM
zaman adjustable aku dh berlalu.....skg pakai monroe sensatrac + spring sukan + buffer....sian kt anak2 dok belakang.

AMICO66
19-05-2011, 08:50 AM
aik... same plak....

Kembara gak

aku baru jer tukar APM PERFORMAX ABSORBER depan & APM standard belakang + 2 tayar 205/70/R15 + 3 mentol + spark plug + upah .... RM 929.00


gilor punyer harga tayar.... sebijik RM200

hu..hu..sama la kite...

awak punya tayar belakang pun tunggu hari je...nak belek bridgestone..:)

revok
19-05-2011, 09:40 AM
ikut jenis , performance kereta n ikut kemampuan, TEIN is the best bg pendapat sy, x yah beli baru mahal secondhand dkt kedai potong dah ok lepas tu pergi service, check minyak dia alhamdullilah dh 5 tahun lbh sy pakai x dk prob...handling mmg tip top

BBoy
19-05-2011, 09:41 AM
tt dah tukar blom absorber? brape RM kene? aku pon pakai gen2 gak...
absorber dah kuar bunyi bila lalu bonggol,mcm keras semacam dah rasa...
nak gk tau brape kos tukarnya...

Aku tukar absorber standard SACHS... RM600... prestasi ok la sbb standard... hajat nk tukar adjustable sbb nampak cam tinggi tp member2 ckp x sesuai sbb kereta family.. nanti melantun2.. aiseymen... so duit yg aku bajet nk beli adjustable tu aku wat makeup keta giler2... huhu dlm rm6k gak la abis... padan muke aku..

Zulkefli Mahmud
19-05-2011, 11:14 AM
cube elak daripada beli Apm perfomax.aku dah kena pakai 3 bulan dah rosak,nak klaim tak dapat,kedai kata tak de waranty......

AMICO66
19-05-2011, 11:16 AM
cube elak daripada beli Apm perfomax.aku dah kena pakai 3 bulan dah rosak,nak klaim tak dapat,kedai kata tak de waranty......

alamak!! aku dah pasang.....:o tak pe lepas ni teman masukkan jenama PEDDERS pulak..

kome pasang kat keter apa?:-?

BBoy
19-05-2011, 11:42 AM
PEDDERS bape ribu? aku survey mahal giler..

AMICO66
19-05-2011, 12:07 PM
PEDDERS bape ribu? aku survey mahal giler..

memang mahal...tapi kawan aku cakap berbaloi pada rege!

spring saja rege RM940.00 jika complete mau lebih 2K:D

yustaiping2
19-05-2011, 03:03 PM
cube elak daripada beli Apm perfomax.aku dah kena pakai 3 bulan dah rosak,nak klaim tak dapat,kedai kata tak de waranty......

aku pon dah beli n pakai dah.............. huhuhu

asby
19-05-2011, 03:26 PM
cube elak daripada beli Apm perfomax.aku dah kena pakai 3 bulan dah rosak,nak klaim tak dapat,kedai kata tak de waranty......

:)cgrock:)cgrock aku pun dah kena..habis bumper sebab APM ni..last2 pakai IMPROVE masih the best sampai sekarang.

kalau perodua aku suggest ambil improve yang baru belakang adjustable depan spring.Warranty 1 tahun elok untuk faily Car sebab perodua banyak belakang je teruk standard spring

BizClub
19-05-2011, 03:29 PM
mana baik gas dengan oil ni...

AMICO66
19-05-2011, 05:14 PM
aku pon dah beli n pakai dah.............. huhuhu

sama la kita.....kita serupa yob! bila boleh ngeteh?


:)cgrock:)cgrock aku pun dah kena..habis bumper sebab APM ni..last2 pakai IMPROVE masih the best sampai sekarang.

kalau perodua aku suggest ambil improve yang baru belakang adjustable depan spring.Warranty 1 tahun elok untuk faily Car sebab perodua banyak belakang je teruk standard spring

untuk kembara ada ka? :-?

aztoyz666
19-05-2011, 05:43 PM
Depend pada kocek..brapa bajet
kalo nk sedap selesa ari2 gerak bwk family amik monroe,proride mcm2 lg ada

tp kalo nk perfomance handling superb kaki layan corner
Tein,Koni,GAB,Cusco,D1 dan mcm2 jenis lg adjustable yg ada
HI LOW ada..HI LOW SOFT HARD pn ada depend pd bajet..

Mcm aku sambil2 bwk family sambil2 layan corner mmg kena guna adjustable..
Nk selesa hi low soft hard..
Bila aku bwk family aku just ejas kt soft hard family pn selesa kurangkn layan corner..

benboy
19-05-2011, 09:30 PM
pakai absober kancil ley..hehhee

AMICO66
20-05-2011, 11:14 AM
Depend pada kocek..brapa bajet
kalo nk sedap selesa ari2 gerak bwk family amik monroe,proride mcm2 lg ada

tp kalo nk perfomance handling superb kaki layan corner
Tein,Koni,GAB,Cusco,D1 dan mcm2 jenis lg adjustable yg ada
HI LOW ada..HI LOW SOFT HARD pn ada depend pd bajet..

Mcm aku sambil2 bwk family sambil2 layan corner mmg kena guna adjustable..
Nk selesa hi low soft hard..
Bila aku bwk family aku just ejas kt soft hard family pn selesa kurangkn layan corner..

setuju pendapat ko...tepuk dada tanya kocek....:))

asby
23-05-2011, 12:02 PM
sama la kita.....kita serupa yob! bila boleh ngeteh?




untuk kembara ada ka? :-?

kembara ada bos yang improve..

babyblacky
23-05-2011, 12:17 PM
ak pakai GAB fully adjustable (HI SOFT, LOW HIGH)..
mmg ok la cornering tp lnggr lubang stil bnyi 'ketakk ketakk' la
ad TT kt sini tau sbb dier?

shhnizam@gmail.com
23-05-2011, 12:31 PM
cube elak daripada beli Apm perfomax.aku dah kena pakai 3 bulan dah rosak,nak klaim tak dapat,kedai kata tak de waranty......

:-?:-?:-?Betul ker, aku nye dh nk dkt sethn guna ok jer tp x de lah problem....aritu beli kat sparepart siap tokey kedai tulis dgn Permanent Marker tarikh beli kat absober tu, dia ckp bg 6bulan warranty klu bocor/rosak tukar 1 dgn 1, apa2 pun setakat ni masih ok lg x de bocor lg, tgk nasib gak ni..., tp bab warranty kena check balik Zul....takut kedai x berani amik risiko mungkin pekedai tiada hitam putih dgn pihak pengeluar,tpt aku beli ni mmg aku dh regular dgn dia x de masalah, klu dia ckp ada warranty mesti ada, klu x de dia ckp x de...

AMICO66
23-05-2011, 01:58 PM
:-?:-?:-?Betul ker, aku nye dh nk dkt sethn guna ok jer tp x de lah problem....aritu beli kat sparepart siap tokey kedai tulis dgn Permanent Marker tarikh beli kat absober tu, dia ckp bg 6bulan warranty klu bocor/rosak tukar 1 dgn 1, apa2 pun setakat ni masih ok lg x de bocor lg, tgk nasib gak ni..., tp bab warranty kena check balik Zul....takut kedai x berani amik risiko mungkin pekedai tiada hitam putih dgn pihak pengeluar,tpt aku beli ni mmg aku dh regular dgn dia x de masalah, klu dia ckp ada warranty mesti ada, klu x de dia ckp x de...

boleh jadi juga....

teman pun selama ni dah pakai performax, so far tak de masalah...kot2 ada yg tiruan tak?:-?

babyblacky
23-05-2011, 02:00 PM
boleh jadi juga....

teman pun selama ni dah pakai performax, so far tak de masalah...kot2 ada yg tiruan tak?:-?

ntah, ader org kater APM yg from proton bg tu masalah..
APM kedai xder msalah...

subs
23-05-2011, 02:09 PM
rasanya jenis gas xbrapa elok sebab kalu bocor kita tak nampak

AMICO66
24-05-2011, 12:21 PM
lepas ni nak rasa pedders punya abs pulak......

shhnizam@gmail.com
24-05-2011, 12:28 PM
lepas ni nak rasa pedders punya abs pulak......

Utk 4WD guna GABRIEL jer....ni kedai sparepart yg syorkan sbb lasak sikit & keras katanya

AMICO66
24-05-2011, 02:21 PM
Utk 4WD guna GABRIEL jer....ni kedai sparepart yg syorkan sbb lasak sikit & keras katanya

berapa rege ijam? ko ada link ke?:-?:)

shhnizam@gmail.com
24-05-2011, 09:16 PM
berapa rege ijam? ko ada link ke?:-?:)

Tanya kat kedai sparepart diorg tau tp rege lebih sikitlah dr APM sbb katanya heavyduty

http://www.gabriel.com/splash.html

BBoy
24-05-2011, 09:28 PM
Depend pada kocek..brapa bajet
kalo nk sedap selesa ari2 gerak bwk family amik monroe,proride mcm2 lg ada

tp kalo nk perfomance handling superb kaki layan corner
Tein,Koni,GAB,Cusco,D1 dan mcm2 jenis lg adjustable yg ada
HI LOW ada..HI LOW SOFT HARD pn ada depend pd bajet..

Mcm aku sambil2 bwk family sambil2 layan corner mmg kena guna adjustable..
Nk selesa hi low soft hard..
Bila aku bwk family aku just ejas kt soft hard family pn selesa kurangkn layan corner..

kalo pakai hi low soft hard, selesa ke bawak family? aku dah la ada anak2 kecik.. absober standard pun aku layan corner gile2 sampai senget kepala anak2 bini aku 45 darjah, apatah lg kalo pakai yg ni... huhu

AMICO66
24-05-2011, 09:53 PM
Tanya kat kedai sparepart diorg tau tp rege lebih sikitlah dr APM sbb katanya heavyduty

http://www.gabriel.com/splash.html
mahal sikit tak pe asalkan berbaloi...:)cgrock

BBoy
02-06-2011, 08:57 AM
mana si aztoyz666 ni.. ok ke soft hard hi low utk family?

qba437
19-07-2011, 12:52 AM
bagus juga thread nih...aku pun berkira nak cari absober...yang stendet ejeng jer..buat bawa family gi jejalan..

mr.gabanz
19-07-2011, 12:52 AM
GAB n MINES punyer adjustable mmg mlantun2..keras giler..better pki sustec,lembut skit..klu nk lgi sedap apa lgi?..cusco n tein la..

General Juhziz
19-07-2011, 12:53 AM
aku pki proride kt viva...tp kalau laju skit kt bumperyg tinggi stil sangkut..br pakai 2 minggu..kalau slow xsangkut...k spring aku ade msalah ek???

molex
19-07-2011, 12:53 AM
Bilstein.

aku naik keta bos aku pakai bilstein die corner tayar dah mencicit-cicit dah. tp dalam rasa cam ok lagi.

skarang pakai adjustable D2 je sbb bajet x cukup. rase cam nak tukar je nak amik monroe.

revolver
20-07-2011, 03:03 AM
GAB n MINES punyer adjustable mmg mlantun2..keras giler..better pki sustec,lembut skit..klu nk lgi sedap apa lgi?..cusco n tein la..

GAB n Mines tu harga berapa?

thedoctor
20-07-2011, 10:35 AM
Bilstein.

aku naik keta bos aku pakai bilstein die corner tayar dah mencicit-cicit dah. tp dalam rasa cam ok lagi.

skarang pakai adjustable D2 je sbb bajet x cukup. rase cam nak tukar je nak amik monroe.

bro pakai D2 tu kete ape?high low je ke?sbb teman pakai D2 gak...pelik gak nape nk tukar monroe?D2 pade teman mmg best..boley kate dkt2 tein...

molex
20-07-2011, 12:20 PM
bro pakai D2 tu kete ape?high low je ke?sbb teman pakai D2 gak...pelik gak nape nk tukar monroe?D2 pade teman mmg best..boley kate dkt2 tein...

a'ah. aku pakai yang hi low je. pakai kat wira. nak bli hi low soft hard xcukup det mase tuh. hehehe

mula2 mmg best. tp skarang da macam biasa je. ke aku da terbiasa ngan keadaan absorber aku.:-?

ko pakai hi low soft hard ke doc?

thedoctor
22-07-2011, 03:29 PM
a'ah. aku pakai yang hi low je. pakai kat wira. nak bli hi low soft hard xcukup det mase tuh. hehehe

mula2 mmg best. tp skarang da macam biasa je. ke aku da terbiasa ngan keadaan absorber aku.:-?

ko pakai hi low soft hard ke doc?

oo..patut la..ssh nk cari yg high low comfort drive biase n racing2...high low tein pun bknnyer best pun...aku pakai D2 high low soft hard..mmg bestla..cornering best...

kalau d2 high low kasi modi la..ade tempat popular wat bende ni kat area penang...siap tein baru beli pun diorg kasi tune lain..:)

slayer7815
23-07-2011, 02:57 AM
Titan adjustable. Lepas 2 tahun leh service

molex
24-07-2011, 05:11 PM
oo..patut la..ssh nk cari yg high low comfort drive biase n racing2...high low tein pun bknnyer best pun...aku pakai D2 high low soft hard..mmg bestla..cornering best...

kalau d2 high low kasi modi la..ade tempat popular wat bende ni kat area penang...siap tein baru beli pun diorg kasi tune lain..:)

Bro beli High low soft hard D2 brape? kalo ade rezki lebey ingat nak angkat gak :">

asby
24-07-2011, 05:19 PM
aku pki proride kt viva...tp kalau laju skit kt bumperyg tinggi stil sangkut..br pakai 2 minggu..kalau slow xsangkut...k spring aku ade msalah ek???

Perodua memang fail lagi2 kalau spring standard macam naik jet jadi rendah belakang.Kalau nak pakai spring cari eibach bro ataupun yang low ccost sikit Improve(Keluaran sama Sapura Proride cuma kauliti elok sikit).Sekarang Improve dah kuarkan khas untuk perodua depan spring belakang adjustable.Memang xsangkut kecuali bro potong spring.
Kalau Myvi atau Viva aku dua2 pakai spring original kenari memang mantap

MOD jr.
24-07-2011, 05:40 PM
spring ori kenari letak kat myvi ke asby? rendah berapa inci?

posmen_sd6
05-08-2011, 06:00 PM
salam. aku pkai myvi..
standart mmg melantung la..
aku nk tuka.. tp xtau nk pkai brand ngan jenis ape..
spe2 yg pkai myvi bleh bg tnjuk ajar x?

woolwich
05-08-2011, 11:50 PM
KYB the best for economical

thedoctor
06-08-2011, 05:26 PM
Bro beli High low soft hard D2 brape? kalo ade rezki lebey ingat nak angkat gak :">

dulu masa beli rm2200 camtula...skg tak taula bape...mmg best wo...

takumie
11-08-2011, 01:55 PM
sory kalu astrok..camne kite nak tahu kalu absober kite dah x ok??adakah mslh absober atau spring tu??

qayyum2009
11-08-2011, 05:18 PM
sory kalu astrok..camne kite nak tahu kalu absober kite dah x ok??adakah mslh absober atau spring tu??

yang sy tau la..sbb pnah tgk pomen tu check absorber tu dia henjut2 kn kereta,tgk ada rebump ke x..satu lg tgk ada licking ke x kat absorber tuu :D

bro drummer
17-08-2011, 11:31 AM
yang sy tau la..sbb pnah tgk pomen tu check absorber tu dia henjut2 kn kereta,tgk ada rebump ke x..satu lg tgk ada licking ke x kat absorber tuu :D

klau leaking plak kuar minyak kan?pening then :(

qhalid
17-08-2011, 11:36 AM
yang sy tau la..sbb pnah tgk pomen tu check absorber tu dia henjut2 kn kereta,tgk ada rebump ke x..satu lg tgk ada licking ke x kat absorber tuu :D

tambah skit .. kalo ada bunyi eok eok eok kat absorber tuh kira dah kong la absorber tuh

takumie
22-08-2011, 05:43 PM
ape absober n spring trbaik utk myvi???

mffitri
22-08-2011, 05:50 PM
nak murah gune GAB pon dah ok..tp kalo modal lebih skit gune TEIN je

hanif proton
22-08-2011, 05:52 PM
Ok untuk TT yg pakai gen 2 ni..aku suggest HWL Hi Low yg kaler biru tu...
Budget dlm rm1,200 je...
Dh ok kot HWL ni kt gen 2.

mffitri
22-08-2011, 05:56 PM
salam. aku pkai myvi..
standart mmg melantung la..
aku nk tuka.. tp xtau nk pkai brand ngan jenis ape..
spe2 yg pkai myvi bleh bg tnjuk ajar x?

ape absober n spring trbaik utk myvi???

biasenye kalo Myvi org gune APM, GAB atau EIBACH...
nak murah gune APM tp keras skit
yg agak2 sedap GAB la..
tp kalo ade modal lebih gune EIBACH la Germany mari:D:D

takumie
22-08-2011, 06:30 PM
biasenye kalo Myvi org gune APM, GAB atau EIBACH...
nak murah gune APM tp keras skit
yg agak2 sedap GAB la..
tp kalo ade modal lebih gune EIBACH la Germany mari:D:D

ok thnks..t try usha..area KL/slgor mne kedai2 sparepart hrge murah2 cikit dari biase??..advse pls..

mffitri
22-08-2011, 11:17 PM
ok thnks..t try usha..area KL/slgor mne kedai2 sparepart hrge murah2 cikit dari biase??..advse pls..

oopss...sori..yg tu x dpt tolong...teman berada diluar lembah klang...jauh ke selatan:D

ryazoe88
23-08-2011, 11:35 PM
http://www.mudah.my/li?fs=1&ca=8_s&th=1&q=absorber&cg=1060&w=1

:)paid:)paid:)paid

bengkel cri jea pat kekawang pnyer jea tt..murah..:D

zinedine
29-09-2011, 07:52 PM
Kereta2 Proton yg baru2 skrg ni semua standard absorber depan jenama MacPherson, belakang Kayaba.

takumie
14-10-2011, 09:57 AM
ade x kdai jual adjustable blkg je??baru laa..bkn hafcut..kalu brand improve brp ek hrge ye??nak sumbat kat myvi sy..cine kdai kate absober sy dah kong..sy cek xde plak leaking..kalu naik rse ok je..huhuhu

BBoy
14-10-2011, 10:59 AM
ade x kdai jual adjustable blkg je??baru laa..bkn hafcut..kalu brand improve brp ek hrge ye??nak sumbat kat myvi sy..cine kdai kate absober sy dah kong..sy cek xde plak leaking..kalu naik rse ok je..huhuhu

setahu aku, absorber kong tu x semestinya leaking... cam absorber aku, leaking xde, tp dia x henjut je... tu pun kire kong gak...

BBoy
14-10-2011, 11:00 AM
Ok untuk TT yg pakai gen 2 ni..aku suggest HWL Hi Low yg kaler biru tu...
Budget dlm rm1,200 je...
Dh ok kot HWL ni kt gen 2.

ramai gak member aku rekmen HWL ni... TQ

BBoy
14-10-2011, 11:03 AM
klau leaking plak kuar minyak kan?pening then :(

nama pun leaking bro... kalo tgk ada minyak kat celah2 tu, leaking r..

kebabom
14-10-2011, 11:10 AM
mtk pndgn la pd otai2 kete sekalian...kalo kete vios dugong, brand ape plg murah da sdp pakai....anggaran dlm bp RM ye kalo nk tkr...

wrwmhamizah
14-10-2011, 03:18 PM
siapa pernah pakai EDFC (Electronic Damping Force Controller)+ adjustable absorber tein..mahal tak harga barang ni...

cth

http://i1026.photobucket.com/albums/y322/wrwmhamizah/edfc.jpg

takumie
14-10-2011, 03:20 PM
baru je angkat absober GAB with spring sport utk myvi sy complete set....siap psg sume hbs 1k..huhuhu..ok x hrge tu?? GAB SA series..color merah

asby
14-10-2011, 05:27 PM
siapa pernah pakai EDFC (Electronic Damping Force Controller)+ adjustable absorber tein..mahal tak harga barang ni...

cth

http://i1026.photobucket.com/albums/y322/wrwmhamizah/edfc.jpg

barai...Honda Squad boleh la mampu..:D:D:D

BBoy
17-10-2011, 02:26 PM
Aku rase leh angkat sebiji motor nih bro...huhu

takumie
17-10-2011, 03:51 PM
siapa pernah pakai EDFC (Electronic Damping Force Controller)+ adjustable absorber tein..mahal tak harga barang ni...

cth

http://i1026.photobucket.com/albums/y322/wrwmhamizah/edfc.jpg

siap dgn eletronik ke tu??boleh setg pakai laptop lah ni...:-?:-?..bro nak sumbat pd krte ape ni??ke krte cth mcm dlm gmbr tu??

thedoctor
17-10-2011, 05:56 PM
edfc ni mmg best..kire nk adjust soft hard tu main tekan2 jer..klau ade kt d2 mmg best ni..

wrwmhamizah
17-10-2011, 07:41 PM
siap dgn eletronik ke tu??boleh setg pakai laptop lah ni...:-?:-?..bro nak sumbat pd krte ape ni??ke krte cth mcm dlm gmbr tu??

keta apa belum tahu lagi..:D,tapi kalau ada jumpa keta 2nd siap pasang benda ni kan best...benda ni semua jenis keta boleh pasang...

cth video

http://www.youtube.com/watch?v=SWcXWAe-KbY&feature=related

azriusre
17-10-2011, 07:47 PM
Kalau kancil jenama absorber apa yang bagus:-?:-?:-?

kaYaIlmu
17-10-2011, 08:38 PM
Kalau kancil jenama absorber apa yang bagus:-?:-?:-?

cari yang L5 punya pun dah sedap bro..beli kat kdai halfcut..
layan corner pun ok..:D

mayo
18-10-2011, 12:29 PM
ohlins terbaik..HKS klu blh elakla..bagus tp bunyi klux2 tu yg x tahan..btw,tt prefer setup kereta mcmne?utk performance ke comfort?ada anak kecil/ibu mengandung?

BIGFISH80
18-10-2011, 06:16 PM
Kete 4 x 4 apa ya absorber terbaik... Nak tahan lasak tp x bumpy...

pok wang
20-10-2011, 08:01 PM
koni best..tak pun malaysia punya the best>>TITAN...

BBoy
20-10-2011, 08:15 PM
keta apa belum tahu lagi..:D,tapi kalau ada jumpa keta 2nd siap pasang benda ni kan best...benda ni semua jenis keta boleh pasang...

cth video

http://www.youtube.com/watch?v=SWcXWAe-KbY&feature=related

aku quit... mmg x mampu beli nih....:(

kancilowner
02-11-2011, 11:58 PM
zmax sport spring kancil untuk dijual
baru guna 5 hari sahaja
harga murah boleh runding
hubungi 010-4175908

AMICO66
03-11-2011, 02:38 PM
APM PERFORMAX ok ke?

Hobin
03-11-2011, 03:11 PM
utk keto jepun...pakai TEIN ok...den dah try dulu kek keto den ....mmg superb....TEIN adjustable superstreet.

BBoy
01-12-2011, 03:33 PM
utk keto jepun...pakai TEIN ok...den dah try dulu kek keto den ....mmg superb....TEIN adjustable superstreet.

kalo keto mesia... pe plak... yg bagus tp bajet..

wrwmhamizah
01-12-2011, 03:43 PM
kalo keto mesia... pe plak... yg bagus tp bajet..

bro, ada duit byk pakai hydraulics :D:D

http://www.youtube.com/watch?v=Qiz9oUYJ75c&feature=player_embedded

BBoy
01-12-2011, 04:25 PM
bro, ada duit byk pakai hydraulics :D:D

http://www.youtube.com/watch?v=Qiz9oUYJ75c&feature=player_embedded

aduyai... aku tanya yg bajet je bro... tp bagus... huhu

zami1989
01-12-2011, 04:30 PM
kalo tein mmg okay...takut dia keras sgt...sakit bdn nnt...tgk gak la pki keter ape..

kebabom
01-12-2011, 04:37 PM
mtk pndgn la pd otai2 kete sekalian...kalo kete vios dugong, brand ape plg murah da sdp pakai....anggaran dlm bp RM ye kalo nk tkr...

up skit soklan ni...

MyEfanZ
01-12-2011, 10:42 PM
APM PERFORMAX ok ke?

huh...kawan dah pakai...cam haram

6 bulan genap out!!!

tukar brand SACH german tech + gab spring

fuhhhhh...

rasa cam V6 baru maaaa...

sppk2442
19-12-2011, 08:25 AM
nak beli absober kena hati-hati, ada yg tak ori ataupun recycle balik

wira_laju
19-12-2011, 08:39 AM
aku pakai monroe reflex,ok jer.guna minyak ngan gas sekali.german mari.

AMICO66
19-12-2011, 08:45 AM
huh...kawan dah pakai...cam haram

6 bulan genap out!!!

tukar brand SACH german tech + gab spring

fuhhhhh...

rasa cam V6 baru maaaa...

tu le...teman pun macam terkene je ni.... nak tukar proride pulak....

nakar
06-01-2012, 04:41 PM
cari tintan trus la brader kalo nk btul2 best xpn tein HA or super street.br btul2 best

PipFX
10-01-2012, 03:36 PM
tu le...teman pun macam terkene je ni.... nak tukar proride pulak....

ak pun ingat nak pakai proride..ade sape2 tau mana nak sambar proride area kl nih?

BBoy
09-02-2012, 09:48 AM
ak pun ingat nak pakai proride..ade sape2 tau mana nak sambar proride area kl nih?

aii.. xkan xde jual proride kt kl bro?:-?

clorox_bersih
09-02-2012, 10:47 AM
yang sy tau la..sbb pnah tgk pomen tu check absorber tu dia henjut2 kn kereta,tgk ada rebump ke x..satu lg tgk ada licking ke x kat absorber tuu :D

apa yang ko nak lick nye?? jilat2 absorber tu ke?? :)paid:)paid:)paid

powetzs
11-02-2012, 08:51 PM
Kayaba RS pro Gas dah 2 thn pakai terbaik..standard sedap je..

launcher
21-02-2012, 02:31 PM
standard for honda tokico pon ok gak alhamdulilah dh 2 tahun pakai

haudli
21-02-2012, 02:45 PM
aku pakai monroe sensatrax harga depan belakang siap pasang rm 590..ok lah..dari absorber lama

NEMO
06-03-2012, 03:06 PM
kalu kancil yg mana ok pakai..aku ingat nak tukar......langgar batu kecik pun bergegar..tensen dooowhh

razoraz
06-03-2012, 03:26 PM
pakailah jenis McPherson.. Sumer keta standard kilang pakai.

skunksounds
06-03-2012, 03:49 PM
sape penah dgr brand zero one suspension.. bukan yg cusco tu.. malaysia made.

jerungenius
06-03-2012, 03:53 PM
kalu kancil yg mana ok pakai..aku ingat nak tukar......langgar batu kecik pun bergegar..tensen dooowhh

absorber new SR
spring espelir..
mmg mantops...

NEMO
06-03-2012, 04:04 PM
absorber new SR
spring espelir..
mmg mantops...

kancil leh masuk erk..bape rat ni..~X(

jerungenius
06-03-2012, 04:28 PM
kancil leh masuk erk..bape rat ni..~X(

aku beli 2nd dalam 550 je..
tp mmg mantops..
turun dri terowong genting sempah sampai tol gombak out meter..
x goyang langsung..
:)cgrock :)cgrock

skydrol
06-03-2012, 06:39 PM
aku pakai monroe sensatrax harga depan belakang siap pasang rm 590..ok lah..dari absorber lama

sensatrax ni kira comfort...dia ad dual valve utk sense rapid n narrow absorb..dlm erti kate lain die auto keras n auto lembut.tp xleh lowered(cpt kong)..
TEIN:ad byk jenis,FLEX,MONO FLEX,HA,HR,DRIFT,etc...d best is FLEX..d rest pon best tp kena tau function n spring rate..FLEX ko amik je mana kompom sedap...
TITAN:ni pon best,custom made..manyak dak˛ kete buat setup ko yg decide....
KONI:best,tp xsgt(family comfort)...dia kena combine ngan spring EIBACH baru cun...
bg yg nak men adjustable,ap˛ brand pon ok...cuma kena tau kapasiti enjin ko compatible x ngan spring rate die...

skydrol
06-03-2012, 06:42 PM
Kayaba RS pro Gas dah 2 thn pakai terbaik..standard sedap je..

susah nk dapat skang(ori japan)..nak˛ yg ad knob adjuster...best woo..die xde function hilow,tp soft hard ad..

aniee
06-03-2012, 10:01 PM
Aku pakai standard je..tapi tukar spring H&R..terbaik bro...

SHiNiGaM!
06-03-2012, 10:05 PM
Da suggestion utk myvi x?tensen tul kalo jalan xrata abeh bergegar ngan dashboard2..APM x ok ker?harga dh cun tuspring aku dh pkai spring sukan..

skydrol
11-03-2012, 03:21 AM
Da suggestion utk myvi x?tensen tul kalo jalan xrata abeh bergegar ngan dashboard2..APM x ok ker?harga dh cun tuspring aku dh pkai spring sukan..

kalo xnk gegar pakai OEM balik sume...

putra2k
11-03-2012, 03:27 AM
pakai SACHS...super touring tuhh....

armmar
11-03-2012, 06:33 AM
(lain...)...bilstien b8, h&r,eibach,titan..

SeeZ
13-04-2012, 10:31 PM
Baru tukar adjustable, high low soft hard.. Zerone.. Memang terbaik tuk myvi..:)cgrock

MyEfanZ
15-04-2012, 03:31 AM
banyak juga cap ayam skrg ni...taiwan mariiii

kaYaIlmu
15-04-2012, 03:46 AM
absorber yang cun utk satria neo apa??..

p/s:kalau ada sape2 nak beli absorber satria neo 4 batang leh la contact aku..

momoque
15-04-2012, 12:05 PM
rusa aku baru beli ni pun nampak gaye absorber dh kong

kena kuar duit beli absorber baru...

yg mampu cuma kayaba je...nak beli monroe tak cukup fulus...

maranello_84
15-04-2012, 12:12 PM
honda eg absober ape yg ok ek??

PokGuard
15-04-2012, 02:12 PM
nk tkr absorber ke maranello...hehe...

maranello_84
18-04-2012, 12:46 PM
nk tkr absorber ke maranello...hehe...

a'ah..kerah kekung doh absober keto aku..pijok semut pun gegar satu keto :)):)):))

RIZAL 61
19-04-2012, 12:17 AM
salam...

macamana nak tahu absober kita dah betul2 dah out & patut kena tukar?
aku tak pasti...
lepas tukar tayar baru empat2 baru2 ini macam ok je...
absober jernama ape yang bagus tuk honda crv 2 gen. ?

ru61@pGGRNuSJ

akuhann9026
27-04-2012, 03:25 PM
den sumbat absorber adjustable brand ayam je kat wira 1.8 a/b.. APEXI hi/low rm950 siap upah pasang.. :">:">

spring rate depan 8k belakang 5k.. time tarik pickup memang best, mampat je rase.. :)cgrock:)cgrock

tambah pulak sport rim advan racing RG-D 16" (ori dpt kat halfcut) berbalut pulak dgn tayar goodyear eagle f1 195/55/r15(front) 205/55/r16(rear).. layan corner sedap melekat mcm cecak iklan castrol.. tp... kalau pegi mana2 mak, nenek, tunang aku xnk naik :)):)):)) katanye keras sgt mantul2:)):))

razali91
02-05-2012, 01:31 AM
sesapa nk beli absober jnma proride leh oder kat website ni... http://www.autopartzoomers.blogspot.com/

BBoy
01-06-2012, 03:45 PM
salam...

macamana nak tahu absober kita dah betul2 dah out & patut kena tukar?
aku tak pasti...
lepas tukar tayar baru empat2 baru2 ini macam ok je...
absober jernama ape yang bagus tuk honda crv 2 gen. ?

ru61@pGGRNuSJ

boleh rase bro kalo ko dh sejiwa dgn kete tu... gegaran agak keras bila atas jalan sbb absober dh x henjut cam biasa.. try tgk ada licking x... kalo ada, kire dh out la tuu...

BBoy
01-06-2012, 03:46 PM
a'ah..kerah kekung doh absober keto aku..pijok semut pun gegar satu keto :)):)):))

mung pakai kete sorong ke?:))

BBoy
01-06-2012, 03:48 PM
banyak juga cap ayam skrg ni...taiwan mariiii

memang banyak tp cecah ratus gak... baik beli yg ada brand, puas ati..

scid
01-06-2012, 03:52 PM
eibach takder org pakai ker?