PDA

View Full Version : Masalah Court Mammoth


OneMyWnn
19-11-2010, 11:12 AM
Salam,
Rakan saya.. hutang court mammoth...

1. Masalah yg berlaku lama dah tidak membuat pembayaran ansuran.
2. Kes di ambil oleh peguam yang mana hari2 telefon macam buruan along.
3. Jumlah tuntutan sebanyak RM25k
4. Jumlah belian barang RM8k sahaja.
5. Ugutan rakan saya akan di ambil tindakan tatatertib keje sebagai pekerja GOVerment yang tidak melanuskan hutang Court Mammoth.

Tolong beri pandangan sekiranya ada pandangan yang boleh dikongsi...

sementara kes nie nak di bawa ke mahkamah.

:)cgrock

updated barang belian logik tak nak bayar RM25K sekiranya kes nie naik mahkamah... atleast kalau dia refinance semula maybe leh pikirkan....

1. TV LCD 42"
2. Mesin Basuh Auto 7kg
3. Rak Kabinet dapur
4. Rak dapur gas (kecil jeeee)

-RIZUAN-
19-11-2010, 11:14 AM
nak buat camna...dah sign...

oldskoolrocka
19-11-2010, 11:16 AM
sape suh bli kt courts...

leotiger
19-11-2010, 11:20 AM
lain kali jangan beli dengan court mammoth,kita beli 1000shj tapi dia cas bunga 1000 hutang kita 2000pulak lepas bln2. dia punya payment 70.oo lbh. kalau kita tak bayar dia akan csa 5%.sebab itu jadi tinggi.dulu saya ada hutang 2000 dok bayar tinggal 1000 lepas tak dapat bayar jadi naik sampai 1600 saya pi settle 1400 kes tutup,saya sudah serik dgn.court ini.....

mohdridzuan®
19-11-2010, 11:21 AM
aiyyo, ni la padahnye bile berhutang :(

zamreda
19-11-2010, 11:22 AM
biasalah org tak paham makna court nie..:">:">:">

dan mamoth nie sejenis gajah purba yng gading lagi tajam....

so definisinya...

klau tak bayar....gading tajam akan mengarah kpd kamu..

amey9916
19-11-2010, 11:23 AM
courts MAUT!!!

nazwa69.net
19-11-2010, 11:25 AM
courts mammoth ni pon spesis along jugak... kawan tt tu kalo ada cc, buat la epp... ini courts manyak jahat punya kompeni...

BlackPepper
19-11-2010, 11:28 AM
courts ni elok kalo beli brg cash je... kalo utang toksah le... baik kumpul je dulu duit.. da cukup baru bli...

Zulkarnine
19-11-2010, 11:29 AM
gile kentang..hutang 8K, kena bayar 25K...dah serupa lintah darat..

OneMyWnn
19-11-2010, 11:29 AM
So adakah sekiranya... perkara nie di bawa ke mahkamah bolehkah rayuan di buat disana.... menurut keterangan rakan saya.... sebelum ini dia ada offer kat courts suruh ambil balik barang2 tue... sebab ada masalah keluarga...so tiada tindakan diambil malah courts suruh jual barang2 tueee....

fadli1982
19-11-2010, 11:30 AM
memeang btul cour ni mcm along...lewat sikit byr cal tak henti2..siap buat ugutan nak dtg opis...

suprol
19-11-2010, 11:36 AM
aku ada amek brg courts gak... tp interest memang tinggi lar... alhamdulillah.. bulan2 bleh mampu bayar lagi... minta2 jgn lar sampai tertunggak..

Abu nawas
19-11-2010, 11:42 AM
So adakah sekiranya... perkara nie di bawa ke mahkamah bolehkah rayuan di buat disana.... menurut keterangan rakan saya.... sebelum ini dia ada offer kat courts suruh ambil balik barang2 tue... sebab ada masalah keluarga...so tiada tindakan diambil malah courts suruh jual barang2 tueee....

jual barang2 tu..dapat cash bayar la kat court, pegi mahkamah dan bagitau hakim masalah yg kita hadapi, mengaku salah dan kata akan bayar ansuran setakat yg mampu...takkan nak kena jail plak sebab tak bayar hutang :(

sekarang ni dia dah tak keja ke ?

OneMyWnn
19-11-2010, 11:49 AM
masih bekerja.... ada kena tindakan oleh majikan keee sekiranya kes dibawa ke mahkamah... maklum laaaa goverment...

cyborg
19-11-2010, 11:49 AM
Pegi kedai cina je kalau nak beli perabut... tak mintak slip gaji tapi boleh ansuran ..

AjuL
19-11-2010, 11:51 AM
courts maut ni...den mmg anti :))

Abu nawas
19-11-2010, 11:51 AM
masih bekerja.... ada kena tindakan oleh majikan keee sekiranya kes dibawa ke mahkamah... maklum laaaa goverment...

yg ni bukan kesalahan jenayah rasanya..tak dak masalah kot dgn majikan, dia tak leh buat personal loan ke utk settle hutang tu..

zalie78
19-11-2010, 11:55 AM
courts mamposth mmg selengai..dan hampeh

anak jati
19-11-2010, 12:01 PM
x xde maknenye kn tindakan tatatertib.. sape la courts tu dgn kerajaan.... jgn pecaye...

zamreda
19-11-2010, 12:06 PM
x xde maknenye kn tindakan tatatertib.. sape la courts tu dgn kerajaan.... jgn pecaye...

yer tak yer gak....naper polak nak kena tatatertib?

court nie byar cukai gak kat gomen..aper kes..:-?:-?

sahabat-shirt
19-11-2010, 12:07 PM
tak leh suruh diorang tarik barang balik ker? atau dengan kata lainnyer surrender serah barang balik?

scid
19-11-2010, 12:07 PM
jgn ler beli kat kort memot nih..brg ya mahal amat...org ramai nmpk menariks sbb ader byr bulan2 tuh..nih kire spesis along ar nih..tp kene ingt..hutang jgn sangkut..jgn sesekali sangkut..paling busuk byr minimum 2 kali ajer..dah jadik mcm nih better mintak tlg akpk utk deal ngan kort tuh..atleast try dptkn minimum payment yg bleh setelkan..smpi lebih 3 kali ganda harge brg tuh..brg kalo nak beli jgn beli sekali bnyk..try beli 3 bulan sekali ok ar tuh...nih mesti pesen beli time lepas kawen nih....beli aper yg penting dulu mcm mesin basuh ngan petiais..tak mampu beli yg kecik..belajar susah sendiri dari susah berdua..wallahualam

girlsilver
19-11-2010, 12:09 PM
dh lama anti ngan courts mamot = along pinjaman brg rumah :(scam

ape2 salah peminjam, pinjam ikut kemampuan jgn ikut perasaan
brg yg xperlu xyah la pinjam..sbb kalu kita kmpl duit
pastu beli cash lg berbaloi...

ape2 mintak jasa baik utk pengurangan byrn,lnjut tempoh byaran
dll lg....dh sign dia ade hak, cuma aku mmg xsuka cara dia gertak
cm along sama la cm aeon pon huh!

scid
19-11-2010, 12:11 PM
yer tak yer gak....naper polak nak kena tatatertib?

court nie byar cukai gak kat gomen..aper kes..:-?:-?

aku rase mungkin sbb kes masuk kort kot..same mcm kalo kantoi berkhalwat..tp gomen takkan buang sesuka ati..aku pon gomen gak..paling busuk pon masuk buku serbis tp kalo dah tahap msk kort nih tak tau ler aper bakal jadik....hopefully both party will be ok...biar ader situasi win-win..sian member ko tuh..nnt dah setel nasihatkan dier biar beli brg tgk poket dulu...jgn tgk brg dulu..nnt tibe2 poket bocor dah takder duit nak bayor...juz my 2 cents

girlsilver
19-11-2010, 12:18 PM
yer tak yer gak....naper polak nak kena tatatertib?

court nie byar cukai gak kat gomen..aper kes..:-?:-?

tu la psl...paling2 pon blacklist jer kn :-?

scid
19-11-2010, 12:21 PM
-Dabel_post-

TamingSari
19-11-2010, 12:28 PM
kene take action cepat sebelum 30k, nnti saman muflis lak.. lg berat.. takpun hubungi AKPK, mgkin dia org leh runding ngan mamot

OneMyWnn
19-11-2010, 12:38 PM
nanti aku try tanya member aku... yg nie jer yg leh aku bantu selebihnya kena ajar dia memorex kot

nashburn
19-11-2010, 12:38 PM
kene take action cepat sebelum 30k, nnti saman muflis lak.. lg berat.. takpun hubungi AKPK, mgkin dia org leh runding ngan mamot

kalu dah masuk AKPK susah nak buat loan dgn bank nanti
benda dah jadi, takleh nak kata apa dah
apa kata lelong je brg2 tu kat kawan2 ke apa
dapat duit bayar la balik... dlm 5-6k pun jadi la kan,
dah courts pun tak nak tarik balik
tv 42" tu ada harga lagi nak jual
lepas tu bincang le dgn pihak courts nak setel the rest of hutang tu mcm mana, ansuran ke epp ke apa
diorang boleh tu bawak bincang asalkan kita bayar sikit.. jgn tak bayar langsung bawak air liur mmg takleh wat ape la kan

try bincang sebelum dia tarik masuk mahkamah
bab interest tinggi tu takleh nak kata apa la sebab tu semua dah masuk dlm agreement

p/s; pada yg lain beringat la kalu nak berhutang tu.... margin tu kena jaga jgn smpai margin call...:D

yokosarai
19-11-2010, 12:42 PM
huhuhu ni mesti collection company yang diupah oleh court untuk mintak utang , sebab tu ugut macam2 .... gi aje makamah cakap mampu bayar RM100 sebulan. Suka ke tak suka court kena terima selagi kawan TT tu ada keinginan untuk bayar ... kes kalau ada collection dia call ugut2 tu ...kasi maki balik dia kaw kaw @#$%^ ... mintak nama dia ugut dia balik nak buat report

scid
19-11-2010, 12:58 PM
nanti aku try tanya member aku... yg nie jer yg leh aku bantu selebihnya kena ajar dia memorex kot

kene ingt akpk bleh pakai sekali ajer..hopefullt lepas nih jgn ader sangkut lagi sbb akpk dah xleh tlg dah...bpk aku pon pakai akpk nih gak..skng nih alhamdulillah aku dah keje tiap2 bulan aku byrkan utk bapak aku...atleast dgn keberkatan yg ader hutang bpk aku dpt dilangsaikan duit kawen aku pon tak sangkut...pesan kat member ko tuh try lego dulu brg2 tuh..mcm tv aku rase tak perlu..lego kat mudah ker lelong ker dulu..lego kat kawan2 pon bleh...atleast dapat kaver utk setahun punyer payment hutang tuh:)cgrock

drpsychomereng
19-11-2010, 01:00 PM
jgn lah cube2 berhutang dgn court.. klu nak membeli biar lah ikut kemampuan.. klu xmampu nak bayar jgn lah berhutang luar jangkauan kemampuan.. jgn kerana nak bergaya, hutang keliling pinggang..

FaRid^sp
19-11-2010, 01:01 PM
courts,aeon & kowaja mmg diantara firma iblis kat malaysia yg mendapat kelulusan bn..

sunnyfx
19-11-2010, 01:20 PM
Tapi ramai pulak bangsa Melayu ni yang beli dan support court. Aku pun antara org yang terjerat...hutang 1k lebih bleh jadi rm3800 gara2 tak mampu bayar bulanan dan delay sampai 2-3 tahun.. So skang aku maintain je bayar rm100...tp sebelum tu memang aku bertekak dengan betina India upahan court ni. Skang ni tiap2 bulan kalo bayar aku mesti buat muka pailang kalo masuk court..

insyi©
19-11-2010, 01:39 PM
mmg teruk CM ni....dulu masa awal2 kawen, nak masuk umah, aku beli peti ais, mesin basuh dgn apa ntah kat CM ni....ooo...rak dapo.

total dlm 9k kot....ada la barang2 lain lg

masa beli tu aku tanya, kalau pasni nak buat full settlement ada rebet tak? diorg kata ada....

slps 3 atau 4 bulan byr installment, ada rezeki lebih aku pi la byr smer sekali.....

kot la ada rebet.....hampehhh.....xde pun....hangin aku...

since that....aku tak beli dah apa2 kat CM....kalau cash pun aku tggu ada sales.....

OneMyWnn
19-11-2010, 01:53 PM
Tapi ramai pulak bangsa Melayu ni yang beli dan support court. Aku pun antara org yang terjerat...hutang 1k lebih bleh jadi rm3800 gara2 tak mampu bayar bulanan dan delay sampai 2-3 tahun.. So skang aku maintain je bayar rm100...tp sebelum tu memang aku bertekak dengan betina India upahan court ni. Skang ni tiap2 bulan kalo bayar aku mesti buat muka pailang kalo masuk court..

ko terus byar kat kounter ke rm100 atau.... selepas naik courts

mr_gab
19-11-2010, 02:11 PM
dulu sj tanye harga mesin basoh....Samsung..kalo cash..RM739...byr bulan2...RM60 uth 36 bln..RM120 utk 12 bln..

So....
rm60 x 36 = 2k lebey
rm120x 12 = 1.5 k....

byk gler die cas utk interest wpun utk sethn je...

zamreda
19-11-2010, 02:16 PM
courts,aeon & kowaja mmg diantara firma iblis kat malaysia yg mendapat kelulusan bn..

aeon pon sama ker?:-?:-?:-?

baru ingat nak buat hutang beli lappy baru..:((:((:((

Saleh83
19-11-2010, 02:32 PM
Aku suke beli cash je brg2.... Kalau tak mampu, aku kumpul duit... Aku tak suke beli hutang melainkan 2 benda je... Kereta & Rumah.... Itu terpakse le aku hutang.. huhuhuh

zaidi7977
19-11-2010, 02:39 PM
dah sain....courts ada kes kuat nak saman,mana2 kedai pun kalau kita berhutang.....dah sain.....kalau tak bayar,ke mahkamah ler jawap nyer

GT
19-11-2010, 02:44 PM
Ini baru Riba...

OneMyWnn
19-11-2010, 05:47 PM
thanks sebab bagi pandangan....dan sokongan

Zulnas78
19-11-2010, 06:36 PM
Sebenarnya kita still buleh bela diri sebab dalam agreement ada tertulis klausa yang mengatakan bahawa pihak courts boleh mengambil semula barangan yang dijual jika pembeli tidak menyelesaikan bayaran bulanan. Gunakan kalusa ini dan kalau kena pegi courts bawak jugak agreement tu. Pastu bagitau yang kita dah tipon pihak courts untuk ambik semula tapi tiada tindakan. So sekurangnya kita ada jugak serba sedikit alasan yang mungkin dapat membantu. Sekadar pandangan...

jsix
19-11-2010, 06:57 PM
biasalah court mammoth

harga barang rm1200
proses rm99
transportation rm50
extend warranty rm299(bergantung pd hrga)
Int sbln 4%

total rm1648 x 96% = rm1582
1648 + 1582 = 3230.
rm3230 /24bln = rm134.

lg baik kalau nk hutang gak guna kad kredit 1200 byr 4@ 5 x.or buat personal loan dlm 8% setahun.
paling baik simpan duit dh cukup baru beli.

kalau dh sain kira dh agree la diorang nyer term.kna byr gak la camner pon.kalau tk mampu g je la court bila diarahkan.terus terang ckp tk mampu.

ennoar
19-11-2010, 07:06 PM
Ni pandangan aku...naik court jer..biar mahkamah tentukan...kalau reason kawan u logik at least mahkamah boleh turunkan interest org cakap yang kwan u nak bayar jumlah tertentu jer sebab tak mampu then kemukakan statement perbelanjaan dari gaji..lepas tolak itu ini tinggal berapa..minta mhkamah nilaikan kemampuan untuk anda membayar....ramai yng hutang cc buek cmni ..ye la dari bayar 16% bank baik bayar 4-8% interest dari mahkamah..ye tak?

watakutama
19-11-2010, 07:13 PM
meh aku cerita yg berpengalaman luas dlm courts ni...takde ape pun..gi la naik mahkamah..dlm mahkamah tu dah tentu kita salah..cuma mahkamah akan tetapkan berapa kita mampu bayar sebulan..pastu blacklist ler...personal loan ke ape ke yg berkaitan dgn ctos memang takleh buat ler..kalo gov loan tu tak tahu ler...jgn tak gi lak mahkamah tu..silap kang sampai satu tahap leh istihar muflis.dr segi tindakan tatatertib..takde mende pun..ikut ketua jabatn je....paling kuat buat surat tunjuk sebab dan kena basuh..
kalo utang 8k pastu jadi 25k bermaksud dr amik barang tu langsung tak pernah bayar..hutang pandai..bayar tak pandai.pastu nak suruh org amik balik barang tu..

ennoar
19-11-2010, 07:18 PM
muflis pun ada syaratnya ....takat ni dengan utang banyak tuh RM25K belum layak nak dimufliskan,,,jgn takut..tapi kalo ada duit...bayor je la

OneMyWnn
19-11-2010, 07:32 PM
thanks...... memang saya dapat info dari rakan saya yg dia cuba nak pulang balik... tapi pihak court suruh jual barang tuee, dan duit bayar kat mereka... apa kes kan? tapi dalam aggrement mengatakan barang mereka jgn dijual...

OneMyWnn
19-11-2010, 07:43 PM
xsalah aku... member aku dah bayar dekat RM2K-3K dah...dari nilai barang 8k tue....

Jeb
19-11-2010, 07:44 PM
kene take action cepat sebelum 30k, nnti saman muflis lak.. lg berat.. takpun hubungi AKPK, mgkin dia org leh runding ngan mamot

courst mamoth ni tak silap aku masuk ctos je.pedulikan takkan muflis la kalau lebih 30k.bukan masuk bank negara pun.blacklist ctos ajela

mrahmad
19-11-2010, 08:18 PM
salam.. saya pernah keje courts.. dan sendiri pun ada tertunggak..dulu staff purchase!... mcacam2 dorang ugut (pasal staff baru ni tak tau aku dulu pun keje courts..)... jawapan dia buat ***** jer... barang sampai skang aku pakai... dia kata nak naik mahkamah..sampai sekarang aku tnggu tak naik2 gak!..entah la...

just my 2 cents!

hangsebat
19-11-2010, 09:41 PM
Rasa CTOS pun takda. Yang loyer tu beria-ria macam la court maut tu bapa dia punya. Sistem kewangan kita ni Yahudi yg buat. Tu yg ramai sengsara. Kekadang bukan tak nak bayar..bila dah mampu..kene bayar 'bunga' jer banyak. Padahal barang tu bukan tahan smp 100 tahun pun...tu yg ramai org tak nak bayar...kalau takder charge bunga tinggi...mesti x byk kes black list..

OneMyWnn
19-11-2010, 10:02 PM
nasib baik aku xjoin Courth Maut.... memorex lagi ok lama jadi bukit

kalau
19-11-2010, 10:08 PM
court mammoth ni, kalo nak beli brg kat sana, baik beli

cash. hutang? jgn la. korang cuba kira. korang amik loan

courts tu, abis korang bayar hutang (ranging lam 2-3 tahun),

jumlah bayaran X bulan bayar= dapat beli item yg sama 2 biji.

ada sisa lagi tu......

OneMyWnn
20-11-2010, 11:45 AM
Kepada sesiapa yang leh sharing masalah courth maut niee di alu-alukan...

FaRid^sp
18-12-2010, 10:43 AM
aeon pon sama ker?:-?:-?:-?

baru ingat nak buat hutang beli lappy baru..:((:((:((

sama je bro.. kalau hang lewat byr sebulan mmg depa akan cari sampai ke lubang cacing.. abis call umah,tempat keje.. utk elakkan malu kt boss kena la byr..

putra1976
18-12-2010, 11:34 AM
last time aku ader nak beli LED tv kat court 47" brand LG. Rega dlm 7000.Plus insurance,tranprtation bla bla bla ader lah RM8000 jadiknyer. balik rumah pikir balik kemampuan nak bayar bulanan tu. Besok tu pegi balik CM utk cancel tv tuh. Nasib baik boleh cancel sbb cancel dlm tempoh 24 jam.

zamreda
18-12-2010, 11:37 AM
sama je bro.. kalau hang lewat byr sebulan mmg depa akan cari sampai ke lubang cacing.. abis call umah,tempat keje.. utk elakkan malu kt boss kena la byr..

:)cgrock:)cgrock:)cgrock

thanks to info....mmg akan dipertimbangkan...

VertiLo
18-12-2010, 11:43 AM
baik beli kedai ah seong (kedai perabot/elektrik biasa jer ).... leh dpt nego harga siap transport free silap² ada free gift lg :))..... jgn beli hutang dah laaaa.... kalo compare dgn kos beli kat court dgn kedai biasa leh cecah 15-20% beza tu.... :)paid

azam575
18-12-2010, 11:55 AM
last time aku ader nak beli LED tv kat court 47" brand LG. Rega dlm 7000.Plus insurance,tranprtation bla bla bla ader lah RM8000 jadiknyer. balik rumah pikir balik kemampuan nak bayar bulanan tu. Besok tu pegi balik CM utk cancel tv tuh. Nasib baik boleh cancel sbb cancel dlm tempoh 24 jam.
sama kes mcm aku hhehehehe.... nak beli mesin basuh auto ... huhuhuhu.. sempat cancel... skang amik kat aeon ... huhuhuhu lebih kurang sama jer ... denda lewat walaupon 1 hari dah cas rm12 pastu masuk CCRIS ..... wakakakaka... celaka punya AEON ..... baru 1 hari lewat masuk ccris ..... banggang ke apo ....

so better kalau ada CC .... pakai CC jer lah Easy payment ... lagi jimat .... huhuhuhuhu

fnd75
18-12-2010, 12:04 PM
courts ni elok kalo beli brg cash je... kalo utang toksah le... baik kumpul je dulu duit.. da cukup baru bli...

yup, better beli cash sbb lbh murah (tp bukan selalu la), aku beli tv 21" panasonic offer rm 500 je (3 thn lps la). skrg ni tunggu lcd/led offer lak :D

cbg5111
18-12-2010, 12:17 PM
biasalah org tak paham makna court nie..:">:">:">

dan mamoth nie sejenis gajah purba yng gading lagi tajam....

so definisinya...

klau tak bayar....gading tajam akan mengarah kpd kamu..

betul3x...:eek::eek:

hairy84
18-12-2010, 12:29 PM
utang mahal same mcm singer.. elok laa singa kawan ngan gajah..

zamreda
18-12-2010, 12:33 PM
sama kes mcm aku hhehehehe.... nak beli mesin basuh auto ... huhuhuhu.. sempat cancel... skang amik kat aeon ... huhuhuhu lebih kurang sama jer ... denda lewat walaupon 1 hari dah cas rm12 pastu masuk CCRIS ..... wakakakaka... celaka punya AEON ..... baru 1 hari lewat masuk ccris ..... banggang ke apo ....

so better kalau ada CC .... pakai CC jer lah Easy payment ... lagi jimat .... huhuhuhuhu


sistem bengong...:mad::mad::mad::mad:

yer btul tu...pakai card ajer senang..

RUGISOKMO
18-12-2010, 12:37 PM
jual barang2 tu..dapat cash bayar la kat court, pegi mahkamah dan bagitau hakim masalah yg kita hadapi, mengaku salah dan kata akan bayar ansuran setakat yg mampu...takkan nak kena jail plak sebab tak bayar hutang :(

sekarang ni dia dah tak keja ke ?


macam ni betul ni..


orang ganung panggil kekoh mamoh natang court ni..:D

far_east88
18-12-2010, 12:59 PM
aku dgr jugak barng court maut ni xblh paki..cpt jhanam..kualiti kurang..

desmoquattro
18-12-2010, 01:14 PM
sama jugak kes buat loan dan gurantor nak amek personal loan...nak amek loan senang dan xfikir, bila dah amek, susah nak bayo...

adyshah00
18-12-2010, 01:40 PM
sng kta..x yah utang,juz bli je cash
x da dt...sbaq jap..cr dt lu..

yusry2007
26-12-2010, 03:51 AM
FUYOO... takut la plak dgr cerita nie.. baru jerk trase nak g apply hutang dkt courth..

miss_violet
07-01-2011, 10:34 AM
kawan saya pon menghadapi problem yang sama....hampir setahun lebih....pd asalnya ayah die yg mtk die jd penama coz time tu kwn saya baru msk goverment....n ayah die janji akan bayar ansuran tu. tp skang masalh ayah die x bayar2 sampai skang kawan saya tu diarah suh masuk mahkamah. hutang 6k sj tp sbb interest die tinggi skang terhutang 10k....cian tol die...sbb skang die baru dpt baby...nak tlg bayar pon x mampu coz gaji pon dh byk wat potongan...

OneMyWnn
01-02-2011, 09:47 PM
ada saper lagi yang boleh sharing masalah Cout Maut nieee ?

am2020
01-02-2011, 09:58 PM
member aku lg best...beli brg rumah lgkp satu rumah..dr dapur..bilik n ruang tamu...dkt 20k gak nilai brg2 tu..pastu kena vss bawa blk brg ke kg..kg kat felda lak tu..dh dkt 2 thn kes berlalu...dia kate x der pun org cari dia..hah hah ha

watakutama
01-02-2011, 10:01 PM
dah hutang bayar la..pastu nak komplen..

haQ
01-02-2011, 10:03 PM
sebelum sign tengoklah kada interest yang dikenakan.
courts ada banyak plan dari serendah 1% sebulan.

bulan depan hutang aku pada courts selesai.
aku beli barang total harga rm3200.
total bayar rm3968+150

kawan tt mesti masa beli barang just tengok berapa kena bayar bulan-bulan dan berapa tahun hutang kan?

jadilah pengguna yang bijak. bila nak berhutang tanyalah kadar interest. masa aku jadi salesman kete dulu aku perasan kaum kita; melayu selalu akan tanya:

1) berapa bayar bulan-bulan dik?
2) berapa tahun kena bayar?
3) apa hadiah?

Kaum lain akan tanya:

1) berapa interest?
2) interest ikut balance hutang atau daily interest?
3) boleh negotiate dengan bank tak untuk kurangkan interest?

kalau di courts tak tanya pasal pelan, salesman akan push untuk kita hutang paling lama dan juga paling tinggi interest..aku cakap sebab aku dah ada pengalaman.

salesman mati-mati push untuk aku amik 5 tahun dan interest plan gold(tak ingat..sebab komisen dia tinggi..

tahun lepas aku hutang 4 bulan pada courts tak bayar. setiap kali orang kutip hutang dia telefon, tak pernah gaduh pun. aku terangkan perkara sebenar yang aku nih company tak bayar gaji..dan aku propose untuk mulakan bayaran setelah aku dapat kerja baru.

malah aku yang marah dorang adalah sebab dorang nih follow up kerap sangat. lepas tuh hanya setiap 25hb setiap bulan dorang akan call

lost_soul2878
01-02-2011, 10:08 PM
aku memang tau courts nie cekik darah dari dulu lagi sebab tu aku tak penah nak beli barang kat courts, potong kepala woooo...

apeng8264
01-02-2011, 10:08 PM
Abang aku kerja court ni... aku tanya dia pasal kes ni... dia cakap...
" TU LAH SAPER SURUH TAK BAYAR HUTANG.. KALAU DAH HUTANG TU BAYAR JER LAH.. LEPAS TU NAK COMPLAINT PULAK " hehehehe

watakutama
01-02-2011, 10:11 PM
ingat barang2 tu buat ngan air liur ke...pastu nak amik free...hutang kedai motto pun org cari sampai ke rumah...

Amirull Jaafar
01-02-2011, 10:26 PM
Bagi saya,nak tak nak kita dah ada hitam putih dengan Gajah Zaman Pra Sejarah ni.Kita ada tanggungjawab perlu untuk membayar.Saya sendiri ada juga beli barang dengan Gajah ni (laptop).Penting juga kita teliti semua bahagian perjanjian kita tu dengan Gajah ni.Sebab itu hak kita dan kita perlu tahu.Jangan simply sain dan pakai barang-barang tu.

Dalam satu pandangan,saya menyeru saya sendiri dan kawan-kawan semua kita sama-sama cubalah untuk tidak berhutang.Berhutang ni perkara tak digalakkan pun.Kita kumpul duit perlahan-lahan and beli cash lebih puas saya rasa dan saya boleh rasa bezanya.

Hutang ni pun membawa kita pada salah satu dosa besar juga iaitu Riba,jadi pada kita semua yang Muslim ni,mari kita teguhkan hati dan berjihad melawan kehendak dan nafsu diri.Saya tinggal nak selesaikan PTPTN,motor dengan laptop ni.Lepas ni Insya Allah tak nak terjebak lagi.Moga Allah berikan saya kekuatan untuk terus tidak lagi terlibat dengan Riba ni.

Insya Allah.

:)cgrock:)cgrock:)cgrock

reena74
03-02-2011, 10:32 AM
aku dgr jugak barng court maut ni xblh paki..cpt jhanam..kualiti kurang..
btul3x...aku beli sofa L pakai kejap je d ah patah liut..buat ngn kayu dah gaknye..

zamreda
03-02-2011, 10:33 AM
kah3...tingkatkan ekonomi dlm rumah dahulu...baru fikir2 nak bayar cash...

suma hutangg ajer...ckuplah umah berhutang...

reena74
04-02-2011, 05:52 PM
ada saper lagi yang boleh sharing masalah Cout Maut nieee ?

namo lagi court mammoh...mamoh pitih la keje diee...aku lega...da setel sume utang mugo cort mamoh nie...janji pada diri sendiri tak akan jejak kaki ke cort mamoh pitih lagi..:)cgrock

hanyfah
22-03-2011, 10:55 AM
assalamualaikum..

sy juga mengalami masalah yg sama akibat drp berhutang dgn CM,
ntah mcm mana, pening kepala memikirkan nya..
nak tanya nie.. kalau kita naik mahkamah, brg2 kita tu kene tarik tak??

bro drummer
22-03-2011, 11:08 AM
courts MAUT!!!

btul laa...bahaya woooooooooooo

mint
22-03-2011, 11:23 AM
courts mamoth ni mmg along kedai perabot..

jgn ler hutang dgn diorang..

beli cash aje..

klau tak mampu, kumpul duit pelan2..

nurwi
22-03-2011, 11:27 AM
Kawan saya pernah kena sekali. Dia nak beli cash, court tak bagi, diorg cakap takde stok. tapi bila dia kata nak hutang, dan-dan aje boleh hantar barang minggu depan. Heiii penipu sungguh.

suprol
22-03-2011, 11:30 AM
aku punya hutang ngan courts nih ada setahun lebey g... bulan2 bayar 189.. tp aku lajakkan 200 terus... tp biasa lar.. lambat skit bayar dia org akan call tp tak lar marah2 mcm AEON.. masa aku beli tu salesman dia kira ok lar... cakap jgn buat lama2 sgt nanti interest tinggi sgt.. so aku buat 2 thn.. mula2 nak buat setahun.. dia cakap jgn bahaya.. takut2 emergency tekucil nak bayar kang susah lak...

slayerz
22-03-2011, 11:39 AM
aku pn tekena gak la...aku ade bli barang dlm 8k..bln2 rm240..aku da byr 5bulan ingatkn nk byr kasi sattle abis smua..tup2 aku tye bpe klu nk byr bis aku kne byr dlm 9k..geler pe..bik aku byr bln2 klu mcm 2...menyesal ku amik brg kt court..promot berapi2 smu pancing suruh org hutang kt dieorg....

hanyfah
22-03-2011, 12:04 PM
hmmm.. mcm mana nak buat nie..
colecter ada call kata kene naik mahkamah 28/3/2011 nie..
tp sy check kat account department courts,
mereka kata takde pun sy kene naik mahkamah..
colector cakap sy hutang 14 bulan.. amount $2650..
tp court cakap sy cuma berhutang $1269.60

buntu.. !

PELIKAN
22-03-2011, 12:08 PM
COURT MAMONT...

SCAMMER BESAR....lama dah tahu...tapi gomen endorsed juga

noraini@azlan
22-03-2011, 12:16 PM
8k jadi 25k puhh cekik darah

Green Apple
22-03-2011, 12:19 PM
bandingkan harga kami...member aku keje court..ade customer lari tak bayar.sekali mahkamah keluarkan surat muflis..sorang member aku amik radio hifi..4 bulan tak bayar.court amik balik barang..dia jual balik kot

oimates
22-03-2011, 12:25 PM
klu ikutkan harga, court mmg ok...tapi klu beli cash la..klu hutang mmg masak membayar...

klu nak hutang pun, baik swipe kdt kad yang boleh dapat 0% interest...berbaloi2...

hanyfah
22-03-2011, 12:30 PM
ade customer lari tak bayar.sekali mahkamah keluarkan surat muflis..sorang member aku amik radio hifi..4 bulan tak bayar.court amik balik barang..dia jual balik kot

betul ke boleh istihar muflis..? sape yg istihar kan?? sy dah tanya bank negara, court x dpt duduk bawah bank negara pun.. kalau b/list pon dlm CM jer..

sbb hr tu dorang call2, cakap kalau x bayar terus nak letak b/list bwh bank negara, dan mmg sy x mampu nak bayar, sy diam kan je laa.. then dgn berani hati pegi bank negara, check criss/ctos, xde pun.. dan sy tanya jwapannya seperti yg sy type kat atas tu..

konon2nya sy nak bincang dgn AKPK, AKPK pun cakap bende yg sama.. CM tak duduk bawah bank negara, jd AKPK x dpt nak tlg kalau kita nak bincang pasal hutang di CM..

any pendapat???

alliyaz
22-03-2011, 12:55 PM
kalu dah amik bayar ansuran tu bayau jer la..yg x pi bayo tu napa..adeh...tula...nak itu, nak ini..ekekeke..

mint
22-03-2011, 01:04 PM
Kawan saya pernah kena sekali. Dia nak beli cash, court tak bagi, diorg cakap takde stok. tapi bila dia kata nak hutang, dan-dan aje boleh hantar barang minggu depan. Heiii penipu sungguh.

aku pun kena bro...

dalam bulan februari ari tu, ingat nak beli tv plasma, ronda la kat CM dgn wife aku..ingat nak beli cash ler..ko bole bayangkan, suma TV LCD dan Plasma yg ada kat situ for display aje..aku tanya yg ni, dia kata takde stok, aku tanya yg tu dia kata takde stok juga, last2 aku sound..aku kata lain kali, letak le kat barang tu ready stock atau kena order, jd customer tak de la hangin asyik tanya barang sumer takde stock klau nak beli cash..pekerja CM tu pun terdiam bila aku sound camtu..tp aku tanya klau hutang, dia kata esok dia bole hantarkan pulak...:(scam:(scam:(scam

apa punya ****** tul..last2 aku blah mcm tu jer..:)):))

khairuls
22-03-2011, 01:33 PM
kalau hutang tu bayar je la kan...heeheheh

cakap senang la...kita tak tau masalah org yg berhutang tu. walaupun dah plan utk emergency, ada masa emergency plan pon takleh nk cover masalah yg dtg.
kepada TT, cakap kt kawan ko tu, pegi je naik court cakap tk mampu nk bayar. bukan tak mampu nk bayar langsung, kalau dia kata mampu RM50 sebulan pon biasanya mahkamah akan setuju. yg penting bayar. tapi mungkin la berabad nk abiskan 25K tu. :)
aku doakan kawan ko dpt setel masalah dia.

tambah skit...CM ni memang hampeh, ramai dah komplen nk beli cash tk dpt...takde stok la apa la...macam2 alasan. nampak sgt nk cekik darah customer
kot mamot = :(scam:(scam:(scam:(scam:(scam:(scam:(scam:(scam

hangsebat
23-04-2011, 01:27 AM
aku pun ada court maut..x tau la apa jadi sbb bertahun x byr..jd masa aku susah dulu..keje gaji dah la tak seberapa dah la tu..byr lambat..o.t x byr..pastu menganggur..tp bila dah ok dgn keje baru..semua loan dgn court maut dah byk tertunggak...aku dulu dlm rm5k camtu..ntah2 dah byk :)

KUNTA-KINTE
23-04-2011, 01:32 AM
hahahaa kaut maut...sungguh bahaye dgn kaut maut ni...

MOD jr.
23-04-2011, 01:34 AM
serik aku ngan CM ni...memang takmo dah!!! serik!!!

hangsebat
23-04-2011, 01:42 AM
dahh terlanjur brader:P tp kalau dia nk kirim loyer ker majistret ker lantak lah...aku rasa diaorg x leh trace aku kut..sbb x penah dpt apa2 surat atau panggilan..ye la sbb aku dah pindah maklumlah rumah sewa pastu no lama hilang..

dyiaas
23-04-2011, 01:57 AM
pd aku klu beli hutg kt court jgn lewat byr wlau sehari..denda tggi.bln prtama klu x silap 20% dr jmlah hutg..bln kedua dan seterusnye 30%..sbb tu lg lama tangguh jd mncanak angkanye..lari smbunyi kt mana pon msti dpt slagi ada i/c..

mysuperfx
23-04-2011, 02:02 AM
Aku dah terkena dgn Court Mammonth nih. Beli TV 32 inci dan ambil hutang, bayaran bulanan sebyk RM100. Hanya tinggal bayaran sebulan ajer nak settle dan bln terakhir tak dpt bayar. Bila bayaran terakhir tak dpt bayar dgn baki RM100 terus naik jadi RM260. Bape byk interest dia ambil. Nak tak nak aku bayar jugalah RM260 bulan berikutnya. Itulah kali terakhir aku ambil dgn Court Mammonth ala Ah Long halal. Masukkan dalam fikiran jangan sesekali ambil hutang atau bayar cash dgn Courth Mammonth. Tempat lain lagi murah walaupun boleh ambil hutang.

hangsebat
23-04-2011, 02:27 AM
Aku dah terkena dgn Court Mammonth nih. Beli TV 32 inci dan ambil hutang, bayaran bulanan sebyk RM100. Hanya tinggal bayaran sebulan ajer nak settle dan bln terakhir tak dpt bayar. Bila bayaran terakhir tak dpt bayar dgn baki RM100 terus naik jadi RM260. Bape byk interest dia ambil. Nak tak nak aku bayar jugalah RM260 bulan berikutnya. Itulah kali terakhir aku ambil dgn Court Mammonth ala Ah Long halal. Masukkan dalam fikiran jangan sesekali ambil hutang atau bayar cash dgn Courth Mammonth. Tempat lain lagi murah walaupun boleh ambil hutang.

Naya tul..mmg cam hampeh court maut nie..

Aezam
23-04-2011, 09:58 AM
Ni bukan cite baru, ni cite 14 thn dulu lagi. Perkara yang sama jugak terjadi sampai sekarang.

-RIZUAN-
23-04-2011, 10:03 AM
amik seng heng jer..AEON..intrst pun rendah...1.3% jer

Aezam
23-04-2011, 10:10 AM
Bagi pendapat aku,barang yg dijual agak mahal. Aku sarankan sebelum beli kena buat perbandingan ngan market lain.

Aezam
23-04-2011, 10:17 AM
Naya tul..mmg cam hampeh court maut nie..
Memang pun

real_rolls
23-04-2011, 10:31 AM
Salam,
Rakan saya.. hutang court mammoth...

1. Masalah yg berlaku lama dah tidak membuat pembayaran ansuran.
2. Kes di ambil oleh peguam yang mana hari2 telefon macam buruan along.
3. Jumlah tuntutan sebanyak RM25k
4. Jumlah belian barang RM8k sahaja.
5. Ugutan rakan saya akan di ambil tindakan tatatertib keje sebagai pekerja GOVerment yang tidak melanuskan hutang Court Mammoth.

Tolong beri pandangan sekiranya ada pandangan yang boleh dikongsi...

sementara kes nie nak di bawa ke mahkamah.

:)cgrock

updated barang belian logik tak nak bayar RM25K sekiranya kes nie naik mahkamah... atleast kalau dia refinance semula maybe leh pikirkan....

1. TV LCD 42"
2. Mesin Basuh Auto 7kg
3. Rak Kabinet dapur
4. Rak dapur gas (kecil jeeee)

klu dah kes lowyer susah sikit, tp klu hutang tertunggak tu boleh refinance semula hutang tu, janji pakai kredit kad, buat kaedah epp

Sang Sapurba
23-04-2011, 12:27 PM
riba mcm tuhh la..tu la riba nih haram

MOD jr.
23-04-2011, 12:31 PM
Cm ngan credit card mana lagi mahal?

Mr.81
23-04-2011, 01:30 PM
dah contract yg dipersetujui bro...kenalah patuh...mcm along gak..masa nak pinjam setuju jer semua syarat dia...diorang tak paksa nak pinjam pon...tapi dah pinjam kenalah bayo...just my 2 cent...

Mr.81
23-04-2011, 01:33 PM
Bagi pendapat aku,barang yg dijual agak mahal. Aku sarankan sebelum beli kena buat perbandingan ngan market lain.

barang dia kalau cash murah larr bro...jangan hutang dah lar...

dreg_rm
23-04-2011, 01:40 PM
Hari tu aku pergi kat mahkamah KB, memang hari tu memanjang je kes Court Mammoth saman pelanggan. Aku rasa better kita banned je beli barang dari Courts Mammoth ni, better beli kat seng heng ada gak NEGO bukan terus naik court. Memang dari nama ''COURTS MAMMOTH'' pun aku dah tau, memang hobi Courts Mammoth bawa pelanggan masuk COURT(MAHKAMAH)..

new_trader...
23-04-2011, 01:46 PM
susah kalau berutang nie ngan pak mammoth nie... better cri kedai len...

GT
23-04-2011, 01:52 PM
Pandai berhutang... pandai2 ler membayarnya....

mr.dede
23-04-2011, 02:57 PM
brg court ni agak murah kompare ngn tmpt lain.
tp mslhnya klu berutang akan jd mahal...
tu standard la ...cmna nak roling modal klu harga utang sm ngn cash?
mak aku kat kg pon ade amek peti ais dgn court...bulan2 rm30 lebey je rasenye..wlupon total smua jd mahal tp kita tak rasa sebb 30 je sbulan...
so sesape yg berutang tak kira lah ngn court ke...ngn bank ke...wajib bayar.
klu dah termiss sbulan...mmg payah nak byr bulan depan sebb dah dabel.
klu dah short sgt better utang ngn mmber dulu utk bayar court ni...sebb utang ngn member takde interest...wakakakak

Scorpions10
23-04-2011, 03:02 PM
skrg depa dok pomot send sms blast..promosi ke ape ke mmg den x layan..den mmg dh pangkah lama dh CM nih..mmg sekam org..

Scorpions10
23-04-2011, 03:03 PM
Pandai berhutang... pandai2 ler membayarnya....

sbb tu den suko beli pakai cash..ada beli xde xyah beli pakai apa yg ada..:D:D:D

mr.dede
23-04-2011, 03:23 PM
trade forex slh satu jln nak byr utang court tu...
tp tu pon klu mmber tt tak dijemput oleh cik marginah.

hurairah01
23-04-2011, 03:55 PM
jom la memorex ... kumpul skit skit ... ambe pun ada gak hutang ngn CM ni... ada tunggak gak tapi bayar lebih la bulan depan. Ada la interest nye tu ... tapi nok wat cam ne .. duit selalu short.

AzMiLLioNaiRe
15-05-2011, 09:24 PM
3 aircond aku xsmpi lg ni apa da CM...tp abayur cash la mse hrge promo...die nk ganti model baru dah lembab sgt

mimie813
15-05-2011, 09:33 PM
derang ni banyak hideen charge tau..klu nk beli hutang ngan courts mammoth ni,kena hati2...kena suruh bdk2 sales tu explain sume...

adar
15-05-2011, 09:48 PM
kene take action cepat sebelum 30k, nnti saman muflis lak.. lg berat.. takpun hubungi AKPK, mgkin dia org leh runding ngan mamot

yup. court ni pandai beb. mesti dia nak naikakn jd 30k ni. dah tak jauh ni. 25k kalo bawa court, segala caj nnt akan dikira kan? silap2 jadi lebih 30k dan boleh declare muflis. masa tu harta2 akan dirampas kan utk langsaikan hutangkan? #:-S

jadikan benda ni peringatan. jgn berhutang beli brg2 tak penting ni. tambah2 benda tu semua dah sign yg mana agreement mmg berat kat pihak courts dan kita tak baca pun agreement terus sign.

court mammoth tu dah jadi courts maut. :(scam

Man bugis
15-05-2011, 09:50 PM
lain kali jangan beli dengan court mammoth,kita beli 1000shj tapi dia cas bunga 1000 hutang kita 2000pulak lepas bln2. dia punya payment 70.oo lbh. kalau kita tak bayar dia akan csa 5%.sebab itu jadi tinggi.dulu saya ada hutang 2000 dok bayar tinggal 1000 lepas tak dapat bayar jadi naik sampai 1600 saya pi settle 1400 kes tutup,saya sudah serik dgn.court ini.....

interest dia sgt mahal 3 kali ganda .....:mad:

lambda123
15-05-2011, 09:53 PM
lintah darat berlesen nie. bahaya....

mimie813
25-05-2011, 08:22 PM
klu beli cash boleh la tahan..klu hutang..hurm..mmg berlipat2 ganda interestnya...

thegreathafiz1
25-05-2011, 08:24 PM
200 % tuhh wahhh terer tuh aku baru jek angan2 nak beli peti ais.

Faiz979
28-09-2011, 07:12 AM
salam..

aku kena juga (amik Laptop) 4 tahun lepas.. aku tak bayar sebab CM ni menipu aku, tak bg barang free gift yg dijanjikan..

sekarang ni courts dok call no umah org tua aku..
CM kata mahkamah jalan duta nak datang umah untuk rampas barang tu..

erm.. aku peduli apa dengan blacklist sebab nama aku memang dah blacklist.. sedangkan semasa nama blacklist pun CM ni bleh offer amik barang..

Cuma yg aku runsing sekarang dengan kata2 mahkamah jalan duta tu nak datang rumah, aku kat kedah, berbaloi ker diaorang nak datang?

Entah lah... biar takdir yang menentukan..

fadli1982
28-09-2011, 07:30 AM
dulu CM ni masa aku lewat bye sikit siap ugut kata nk dtg opis..siot je

jutawanzaman
28-09-2011, 07:34 AM
courts ni dulu..masa mat salleh owner dia..tahan skit..skang ni dah hampir 70% kaum cina yg pegang...jadi..pepaham la yer...

sppk2442
28-09-2011, 07:35 AM
along berlesen ni.....bapak riba

jutawanzaman
28-09-2011, 07:35 AM
org ganu kata...KEKOH MAMOH...KIHKIHKIH

amadzahari
28-09-2011, 01:04 PM
courts ni mmg cekik duit org...jgn bli brg courts..elakkan trus...dh la caj tersembunyi 2 banyak...lps sain kontrak br crite..teruk courts ni

amy@promatt
28-10-2011, 02:11 PM
salam semua just perlukan pandangan....kat courts nie....klu beli cash rasanya berbaloi x....

aku ader tgk set sofa dia menarik jer harga pun ok lgpun dia ckp sale start hari nie....bkn aper just nk hadiah untuk mum sempena birthday dia.....

pervert
28-10-2011, 02:16 PM
salam semua just perlukan pandangan....kat courts nie....klu beli cash rasanya berbaloi x....

aku ader tgk set sofa dia menarik jer harga pun ok lgpun dia ckp sale start hari nie....bkn aper just nk hadiah untuk mum sempena birthday dia.....

tanya dulu leh dapat harga offer tu ke x kalau beli cash..

biasanya harga offer tu ditawarkan hanya utk yg nak ambik hutang jek.. :)

amy@promatt
28-10-2011, 02:18 PM
tanya dulu leh dapat harga offer tu ke x kalau beli cash..

biasanya harga offer tu ditawarkan hanya utk yg nak ambik hutang jek.. :)

lol mcmtue plak....orait thanks bro bg pandangan.....

Ahmad07
28-10-2011, 02:32 PM
tanya dulu leh dapat harga offer tu ke x kalau beli cash..

biasanya harga offer tu ditawarkan hanya utk yg nak ambik hutang jek.. :)

betul2... biasanya die offer tu, wajib beli dengan pakej max flexi... cash tak dapat la....

pastu dok iklan "tanpa bayaran sehingga 2012", fuhh die punye interest berganda2 sebab die start kira dari hari kite start beli... :(scam

amy@promatt
28-10-2011, 02:37 PM
betul2... biasanya die offer tu, wajib beli dengan pakej max flexi... cash tak dapat la....

pastu dok iklan "tanpa bayaran sehingga 2012", fuhh die punye interest berganda2 sebab die start kira dari hari kite start beli... :(scam

orait mungkin jap lg aku pergi tgk jap...nk tanya dpt x harga yg tawaran tue klu beli cash.....

Jeb
28-10-2011, 02:56 PM
tanya dulu leh dapat harga offer tu ke x kalau beli cash..

biasanya harga offer tu ditawarkan hanya utk yg nak ambik hutang jek.. :)

kompom tak bley.aku dah tnya aritu.siot je.ahahaa

blurry201
31-10-2011, 01:55 PM
kalau beli cash bagus la..kalo monthly installment ..usoh ler...courts nie bapak gile berdabel2 charge nye...teruskn usaha murni membeli brg secara cash...

amy@promatt
31-10-2011, 02:26 PM
kalau beli cash bagus la..kalo monthly installment ..usoh ler...courts nie bapak gile berdabel2 charge nye...teruskn usaha murni membeli brg secara cash...

aku dh beli dh pun....tpi agk terkilan la....sbb lynn mesra hanya untuk yg beli hutang.....aku beli byk gak la aritue..sbb sale...tpi hampeh satu brg free pun xder....aku tanya xder free gift ker..dia boleh ckp...free gift untuk yg hutang..pastue lyn aku mcm nk xnk jer.....:((:((:((:((

faizely
31-10-2011, 02:33 PM
p jamu mata buleh le kat kot mamot ni...

amy@promatt
31-10-2011, 02:37 PM
p jamu mata buleh le kat kot mamot ni...

tuelah psl...klu aku xkenangkn budak tue dh bersusah pyh tahap gaban..lyn aku sbb aku beli brg custom made....mmg aku cancel jer.....baik aku beli kat luar....atleast dn mmg comfirm dpt byk free gift sbb beli cash.....

sharksuke
31-10-2011, 03:23 PM
satu lg kburukan kot mamut ni ialah servis
huh
servis plaing teruk rasanyer
nk byar ansuran pn kne tunggu bulan2 br dpt brg.

2-3 bulan lepas ada perasan kot mamuth buka page fb.
kononyer buka untk customer care
las2 mmg ramai customer wat report kt ctu brg x sampi/brg rusak/servis lambt
akhirnyer page tu tutup.
x tahan sgt kot bnyak sgt aduan.

waepy
31-10-2011, 03:32 PM
courts mammoth nie bapak segala riba....

chesnatesz
31-10-2011, 03:38 PM
aku ade cadang gak nak beli laprop kat situ time sesak dulu laptop aku rosak..
harge dlm rm 2500-3000..
then die bagi monthly aku kire2 sume dlm dekat 8k..
aku ckp sendiri baik x payah..
baik layan pc opis je..ho3..

Keyrul37
31-10-2011, 03:43 PM
courts ni elok kalo beli brg cash je... kalo utang toksah le... baik kumpul je dulu duit.. da cukup baru bli...

kalau beli cash tak elok gak...bknnye murah...mahal gak..

amy@promatt
31-10-2011, 03:45 PM
kalau beli cash tak elok gak...bknnye murah...mahal gak..

xjuga bro...brg mmg murah beli cash...sbb aritue mmg aku beli cash...dn ader sale.....tpi layanan aduh mengecewakan....:((:((:((

kertasdinding
31-10-2011, 03:51 PM
elakkan lah dgn courts nih..memang boleh menjerat diri nih.

albattegnius
31-10-2011, 05:45 PM
tak mampu jangan berhutang.

kalau dah beli pandai.. jgn jadi bengap pulak time bayar...

nservas.sales
10-11-2011, 01:07 PM
baik beli ngan cina jual perabot/barang elektrik
janji bayau sudah

lanz_lat
10-11-2011, 02:15 PM
court mamot nie cekik daroh leee

urmmmmmm biasalah .... kalau macam tu tak payah lah pakai court mamot

pernah dulu arwah atuk saya beli katil kat court mamot sampai dia meninggal takde sorang pun tau yg dia beli kat kot mamot ....sehingg sapai surat lawyer baru kam tau yg arwah atauk saya ada beli kati di court mamut nie km semua cuba settle kan utk dia ....sampailah dia datang ambil semula katil tersebut .... urm itu pun dah reput dia ambil gak barang tu ... apa lah court mamot nie ....

ciksnow
10-11-2011, 02:32 PM
courts mmg abg long kpd ALONG.

Zie
20-03-2012, 01:10 PM
Minta pandangan kengkawan CG...kawan saya nie pernah beli brg kat courts 2 thn lepas...dia ada masalah kewangan so dia jual laptop yg dia beli kat courts tue pastu skrg courts dh serah kes kat peguam. peguam dok call ugut2 dia nk report polis sebab tukar no hp tk bgtau. pastu dia cakap nk bekukan semua akaun bank. saya cuba call lawyer tanya tk bleh ker nk wat installment balik. dia cakap kena settlekan Rm3800 jumaat nie if tak bawak naik mahkamah dia akan cas Rm5000 additional sebagai pampasan sebab masuk mahkamah. pastu dia cakap dia akan call tmpt keje bgtau ada masalah pembayaran smpi naik courts. betul ker courts bleh wat cmtue sekali. hutang cuma rm3800 tapi bila naik mahkamah automatik hutang naik jdk rm8800 tk msk lagi ngan laywer & courts charges...cmnie ker bila naik kes mahkamah...saya ada cuba sarankan buat surat rayuan tapi kata lawyer ini takkan membantu.tolong bantu kawan saya nie...confuse sgt2.. rasanya hutang ngan kredit kad pn tk teruk cmnie :(

oldskoolrocka
20-03-2012, 01:17 PM
Minta pandangan kengkawan CG...kawan saya nie pernah beli brg kat courts 2 thn lepas...dia ada masalah kewangan so dia jual laptop yg dia beli kat courts tue pastu skrg courts dh serah kes kat peguam. peguam dok call ugut2 dia nk report polis sebab tukar no hp tk bgtau. pastu dia cakap nk bekukan semua akaun bank. saya cuba call lawyer tanya tk bleh ker nk wat installment balik. dia cakap kena settlekan Rm3800 jumaat nie if tak bawak naik mahkamah dia akan cas Rm5000 additional sebagai pampasan sebab masuk mahkamah. pastu dia cakap dia akan call tmpt keje bgtau ada masalah pembayaran smpi naik courts. betul ker courts bleh wat cmtue sekali. hutang cuma rm3800 tapi bila naik mahkamah automatik hutang naik jdk rm8800 tk msk lagi ngan laywer & courts charges...cmnie ker bila naik kes mahkamah...saya ada cuba sarankan buat surat rayuan tapi kata lawyer ini takkan membantu.tolong bantu kawan saya nie...confuse sgt2.. rasanya hutang ngan kredit kad pn tk teruk cmnie :(

suruh kawan tu buat repot polis ckp peguam tu ugut cmtu..dia xde hak nk ugut cmtu..

Zie
20-03-2012, 01:52 PM
suruh kawan tu buat repot polis ckp peguam tu ugut cmtu..dia xde hak nk ugut cmtu..

tks sudi jawab...ada idea tak tuk advice kawan zie tue...apa patut dia buat...if dia decide nk naik courts...cmna procedure dia erk...

oldskoolrocka
20-03-2012, 01:53 PM
tks sudi jawab...ada idea tak tuk advice kawan zie tue...apa patut dia buat...if dia decide nk naik courts...cmna procedure dia erk...

baik g bincang dgn courts pasal bayaran balik..boleh ke sikit2 bayar ke..

BizClub
20-03-2012, 02:03 PM
barang2 courts ni kebanyakan ketinggalan dah..jual barang2 lama...mcam..laptop,kamera,hp,tv..tapi harga mahal cam haram je...

Zie
20-03-2012, 02:40 PM
baik g bincang dgn courts pasal bayaran balik..boleh ke sikit2 bayar ke..

saya dh cuba cakap sndri ngan lawyer bagi pihak kawan saya...courts cakap kena refer pada lawyer coz dia dh serah kes pada lawyer. lawyer lak cakap..tk boleh buat installment dah coz dia dh tertunggak 2 tahun. tue yg dia bagi tempoh smpi jumaat nie tuk carik full settlement amt bayar kat dia atau dia kenakan pampasan rm5000 if nak serah kes pada mahkamah tuk bayar ansuran ikut kemampuan. tak termsk mahkamah nyer fees...

mfbi
20-03-2012, 02:51 PM
xpe...ak pun kene camni jugak...slowtalk ngan CC tu...cakap x de duit banyak tu..klu nak jugak...leh bayar rm 1k....pastu bulan2 rm 300 sampai habis..mesti dieorg terima punye...dieorg nak komisen jugak tu..

nyonyot
20-03-2012, 03:08 PM
lain kali jangan beli dengan court mammoth,kita beli 1000shj tapi dia cas bunga 1000 hutang kita 2000pulak lepas bln2. dia punya payment 70.oo lbh. kalau kita tak bayar dia akan csa 5%.sebab itu jadi tinggi.dulu saya ada hutang 2000 dok bayar tinggal 1000 lepas tak dapat bayar jadi naik sampai 1600 saya pi settle 1400 kes tutup,saya sudah serik dgn.court ini.....



haaa dah terkena dengan court, dari dulu lagi court ni suka kencing ngan orang. interest tinggi....kalau x bayar la atau lambat bayar. jadi berhati2 laaa.... :)paid

Zie
20-03-2012, 04:41 PM
xpe...ak pun kene camni jugak...slowtalk ngan CC tu...cakap x de duit banyak tu..klu nak jugak...leh bayar rm 1k....pastu bulan2 rm 300 sampai habis..mesti dieorg terima punye...dieorg nak komisen jugak tu..

masalahnya kwn zie nie nk crk 1k pn tkde. cuba slow talk pn dia ckp tk leh..full settlement gak sblm ari jumaat nie..dia soh pi lah pinjam mana2 bank ker..sedara mara ker...org nk bincang pn tknk accept.

only1
22-03-2012, 12:48 AM
katakan utang ada lagi RM5000 klu kita bayar cash.. berapa potongan dapat ek.. ke bayar 5k jugak..

babylaling
22-03-2012, 01:42 PM
Mmg court tu... Serupa along... Baik beli kat sengheng jew... Tp yg kes kena ugut tu len kali dia kol rakam.... Mana leh ugut2 org.. Dh tu suh byr byk2... Pi cr lawyer utk defend diri lak...

putrajaya
04-04-2012, 01:11 PM
semalam baru dapat sms yg mengatakan application reject...mmmm...telepon dieorg tanya kenapa reject application n dieorg jwb skrg nie courts ada link ngan bank negara dah....mmm..betul ker???apsal 2 tahun lepas aku amik boleh jek lepas????

putrajaya
04-04-2012, 01:12 PM
Mmg court tu... Serupa along... Baik beli kat sengheng jew... Tp yg kes kena ugut tu len kali dia kol rakam.... Mana leh ugut2 org.. Dh tu suh byr byk2... Pi cr lawyer utk defend diri lak...

kalau kat sengheng dieorg bukannya guna aeon credit ker?

cikpyan
04-04-2012, 01:16 PM
Pengalaman kawan kepada kawan kepada kawan ... kalo minta bantuan AKPK untuk settlekan kes Court Mammoth ... AKPK tak bole bantu ooo

tolocar
22-07-2013, 10:47 AM
tanya dulu leh dapat harga offer tu ke x kalau beli cash..

biasanya harga offer tu ditawarkan hanya utk yg nak ambik hutang jek.. :)

kalu pakai kad kredit ada masalah tak, leh dpt hadiah ker..:D

arizo razzo
22-07-2013, 10:51 AM
kaut maut punyaaa

haseryn
22-07-2013, 10:58 AM
kalu pakai kad kredit ada masalah tak, leh dpt hadiah ker..:D

Ak rase xde mslh,sbb pki kad blh buat installment...

topijagung
24-11-2013, 01:01 PM
aku pun terjerat terbeli kt kosmamot neh..sbbnya laptop rosak dan terdesak nak pakai laptop nak siapkan assignment.masa nak beli janji manis konon kalau rosak ke apa ke nak reper percuma ni..maka aku yg terdesak ni beli jela.
aku sempat pakai laptop HP tu dalam 4 bulan gitu sebab aku hantar balik dorang bagi mesej ugutan call la kalau tak bayar dalam masa yg ditetapkan nak datang amek laptop kt opis..gilo hapo tak pasal jatuh reputasi aku kat opis.cilaksss!!
pastu aku call manager kosmamot yg aku beli di alor star siap cakap dorang ugut tu je dik..aku cakap kalau ugut pun agak2 la aku bayar bulan2..dapat gaji terus aku bayar..si manager ckp nnt kena blacklist bank negara la ctos la apa la susah nak buat pinjaman nnt dik.umur muda g nnt nak beli umah ke apa..ayat tak leh blahhh..
nak hantar balik laptop tu punya susah macam2 alasan.
konon pasal tak leh pulang balik konon tp dlm agreement ada tulis kan buleh pulang balik..cuma takleh jual..bengap la mcm kwn kita ckp tu la suh jual..mmg ****** dorang ni..
pasal dia ugut aku dgn bank negara tu aku ada call bnm tnya betul ke kosmamot ni ad kaitan dgn bnm sampai buleh nak blacklist ni..org bnm ckp tak betul,kosmamot takde kaitan dgn bnm..nahh..nampak penipuan di situ..
aku ada buat aduan kat kpdnkk jugak dan kes aku nak dibawak ke ttpm..tgk la apa jadi pasni..org kpdnkk pun ckp kosmamot ni mmg masalah..
kes tv yang dipulang balik 10 tahun lepas dibuat tuntutan suh bayar tv yg dah takde dgn pengguna suh bayar balik..

mfbi
27-11-2013, 06:25 AM
da kena da ngan courts nih...menyesal sampai sekarang..satu akaun da selesai..ni de 1 akaun lg nak selesaikan rm 3k lebih..mne nak cekau duit nih..

manmelaka
27-11-2013, 08:30 AM
padah berurusan dengan ribak