PDA

View Full Version : Apakah Bank Terbaik Untuk Membuat Pinjaman Perumahan?


tokmat™
15-07-2007, 11:22 AM
Assalamualaikum dan salam hari minggu....

Sehingga ke hari ini, saya cuba melihat & meneliti thread yang ada dalam folder ini, tetapi tiada thread khusus membicarakan tentang pinjaman perumahan yang boleh disyorkan...

Saya yakin, di CG ramai yang tercari2 bank yang memberi pinjaman perumahan yang terbaik begitu juga dengan perkhidmatan selepas pinjaman....

Di negara kita juga banyak bank yang menawarkan pinjaman perumahan, tetapi belum tentu bank tersebut adalah pilihan terbaik kita...
Justeru, melalui thread ini, diharapkan kita dapat membicarakan secara ilmiah untuk membuat pilihan bank yang terbaik...

Saya cuba senaraikan nama bank yang mungkin menyediakan perkhidmatan pinjaman perumahan:


Maybank
Bank Rakyat
EON Bank
Hong Leong Bank
Public Bank
Ambank
Bank Islam
CIMB
BSN



Jika ada kekurangan di sini, tolong tambahkan ye....

matgori
15-07-2007, 11:39 AM
aku tak tahu korang, tapi aku guna maybank beli umah 180k, payment 1k++ sebulan selama 30 tahun....rasa macam membawa bebanan batu bata 100 tan :(

tokmat™
15-07-2007, 11:40 AM
MG, dari sudut interest macam mana?

matgori
15-07-2007, 11:42 AM
MG, dari sudut interest macam mana?

ni interest yang berubah2 mengikut masa tu, apa dah namanya aku pun lupa....tapi biasanya 7 - 7.2% huhuhu....

skrang baru dok bayar bunga je, tak berganjak pun bagi loan tu lagi....

tokmat™
15-07-2007, 11:44 AM
sakit jiwa tu.....
mesti rumah 2 tingkat & berada di tengah2 bandaraya....
harga asal rumah berapa RM?

matgori
15-07-2007, 11:49 AM
sakit jiwa tu.....
mesti rumah 2 tingkat & berada di tengah2 bandaraya....
harga asal rumah berapa RM?

umah semi d setingkat , 40 x 80, kat melaka je, area alor gajah...rege asalnye RM179,800.00....

kasturi
15-07-2007, 11:55 AM
aku rasa bank muamalat yg agak unik
dan paling rendah faedah (perkonsian untung)
kalu nak bandingkan islamic housing loan produk

kalu islamic kadar perkongsian untung mesti
kena dah ditetapkan kadarnya sebelum akad.
Dan biasanya kadar tu lebih tinggi dr
current interest rate.

tapi BM ni kadar faedah dia ikut current interest rate
dan ada maksima limit yg telah ditetapkan

matgori
15-07-2007, 11:58 AM
aku rasa bank muamalat yg agak unik
dan paling rendah faedah (perkonsian untung)
kalu nak bandingkan islamic housing loan produk

kalu islamic kadar perkongsian untung mesti
kena dah ditetapkan kadarnya sebelum akad.
Dan biasanya kadar tu lebih tinggi dr
current interest rate.

tapi BM ni kadar faedah dia ikut current interest rate
dan ada maksima limit yg telah ditetapkan

nampak cam bagus ni, ada tak cara kita nak tukar bank(refinance) cara senang...

kasturi
15-07-2007, 12:31 PM
nampak cam bagus ni, ada tak cara kita nak tukar bank(refinance) cara senang...

entahlah…boleh kot..
baik kau tanya lawyer..
kalu bab2 putar alam memang xpert diaorg ni...:D

aku tahu ni pun tahun lepas lagi..
kebetulan pergi kat bank nak buat business loan.
Kau boleh refer kat website dia www.muamalat.com.my

Bagus jugak buat floating rate mcm ni
Xda la tinggi sgt mcm kebanyakan islamic bank lain.

matgori
15-07-2007, 12:38 PM
entahlah…boleh kot..
baik kau tanya lawyer..
kalu bab2 putar alam memang xpert diaorg ni...:D

aku tahu ni pun tahun lepas lagi..
kebetulan pergi kat bank nak buat business loan.
Kau boleh refer kat website dia www.muamalat.com.my

Bagus jugak buat floating rate mcm ni
Xda la tinggi sgt mcm kebanyakan islamic bank lain.

memang pun, bagi lagi banyak pening kapla ada la...:D

che mat !
15-07-2007, 12:45 PM
pinje dgn along

mfazy121
15-07-2007, 01:08 PM
utk peminjam,
terbaik ialah cari bank yg offer interest daily rest,
dan cth payment, boleh buat seminggu sekali atau dua minggu sekali
katalah payment rm1k, bayarlah rm250 seminggu, dan ianya akan reflect pd keseluruhan pinjaman dan dpt kurangkan jum.interest lebih kurang 5thn:D

mnor80
15-07-2007, 01:10 PM
tak silap aku kalau beli umah dgn bank.. yg tak tahannya - bila BLR naik, interest rate pun ikut naik gak..

mfazy121
15-07-2007, 01:20 PM
itu standardlah, dah nama BLR.....so jk ada semakan dr bnm, maka secara auto akan terlibatlah pinjamantu....
tp kena ingatlah, jgn dok fikir BLR naik.....yg turun pun pernah terjadi....
inilah bahagian kita pulak utk mencari pakej terbaik

so sy bg garispanduan utk lebih baik kpd peminjam

pertama= carilah islamik loan, sbb ianya dah diakad serta payment tetap.

kedua= cari yg offer daily rest interest, lebih untung!

*ni rahsia, shhhh:D

matgori
15-07-2007, 01:44 PM
good info...:)

tokmat™
15-07-2007, 05:33 PM
itu standardlah, dah nama BLR.....so jk ada semakan dr bnm, maka secara auto akan terlibatlah pinjamantu....
tp kena ingatlah, jgn dok fikir BLR naik.....yg turun pun pernah terjadi....
inilah bahagian kita pulak utk mencari pakej terbaik

so sy bg garispanduan utk lebih baik kpd peminjam

pertama= carilah islamik loan, sbb ianya dah diakad serta payment tetap.

kedua= cari yg offer daily rest interest, lebih untung!

*ni rahsia, shhhh:D
Info menarik...
Nak tanya lagi...
Boleh terangkan sikit tentang BLR? :D

azman_sa
15-07-2007, 06:37 PM
Semalam aku pi tengok rumah harga RM166,888 untuk umah 1 1/2 tingkat. So aku pi jumpa staff CIMB dia jelaskan pasal BFR-1.3 RM895 (termasuk MRTA) selama 30 tahun. Dia kata BFR nie islamic tapi rate dia ikut BLR :-? .Ada pendapat tak?

fms
21-08-2007, 10:06 PM
aku amik public bank

klu free moving cost, BLR-1.5% utk 3 tahun, bayar sendri BLR-2%
tahun ke-4 sampai abis BLR-1.6%

pastu bole amik loan sampai 40 tahun atau sampai umur 70..

fms
21-08-2007, 10:09 PM
Semalam aku pi tengok rumah harga RM166,888 untuk umah 1 1/2 tingkat. So aku pi jumpa staff CIMB dia jelaskan pasal BFR-1.3 RM895 (termasuk MRTA) selama 30 tahun. Dia kata BFR nie islamic tapi rate dia ikut BLR :-? .Ada pendapat tak?

ade loan islamik ikut BLR??

lanz jr
21-08-2007, 10:26 PM
Info menarik...
Nak tanya lagi...
Boleh terangkan sikit tentang BLR? :DBLR tu omputih cakap Base Lending Rate tapi klu melayu disebut KPA(Kadar Pinjaman Asas). BLR tu dah di tetapkan sama oleh semua bank kat m'sia tapi bab interest tu lain2. Contoh BLR 6.75% tapi interest + 2.00% so total interest bank ko byar jd 8.75%.Jadi sebelum buat pinjaman ko surveylah semua bank mana yg rendah itulah jadi pilihan...:D BLR nie pulak boleh berubah2 depend pada ekonomi negara...Klu ok no prob klu ko sendiri tanggung.:D

kawabanga
21-08-2007, 10:57 PM
maaf, menyampuk sikit....
kepada sesiapa yang nak buat housing loan refinance...
yang kena blacklisted...

boleh contact aku....
aku boleh tolong menyelesaikan masalah anda.....

eyza
22-08-2007, 09:27 AM
harap dapat membantu..hihi:D
eyza ader buat loan taun 2004 rumah cost 150k.
taun 2005 kuar duit kwsp 15k utk topup loan umah..
2007 nie baru je pas buat lagi camtuh..
so belen loan at present moment ader la 80k je..
bila kita urus ngn kwsp..cek akan kuar atas nama bank..memang takleh nak pusing kat lain..
so eyza still baya 1k per month..
cuma kurangkan principle je..cepatlah..
kita leh buat camtu setiap 3 taun kalau tak silap..

fms
22-08-2007, 09:43 AM
harap dapat membantu..hihi:D
eyza ader buat loan taun 2004 rumah cost 150k.
taun 2005 kuar duit kwsp 15k utk topup loan umah..
2007 nie baru je pas buat lagi camtuh..
so belen loan at present moment ader la 80k je..
bila kita urus ngn kwsp..cek akan kuar atas nama bank..memang takleh nak pusing kat lain..
so eyza still baya 1k per month..
cuma kurangkan principle je..cepatlah..
kita leh buat camtu setiap 3 taun kalau tak silap..

ye ke?? ingatkan dpt cash tros..
saya mmg cadang nak amik duit KWSP nak cover duit deposit..

eyza
22-08-2007, 09:45 AM
ye ke?? ingatkan dpt cash tros..
saya mmg cadang nak amik duit KWSP nak cover duit deposit..

da 3 kali kuar kwsp untuk kecilkan principle..
yg 1st tu utk cover dposit..
memang cepat arr..
sebab ader rebet_interest atas interest..

fms
22-08-2007, 10:01 AM
da 3 kali kuar kwsp untuk kecilkan principle..
yg 1st tu utk cover dposit..
memang cepat arr..
sebab ader rebet_interest atas interest..

maknanye yg first bole cover deposit laa..dpt laa cash..
lepas tu brape tahun skali kuar??
3 bulan skali bole??

eyza
22-08-2007, 10:04 AM
maknanye yg first bole cover deposit laa..dpt laa cash..
lepas tu brape tahun skali kuar??
3 bulan skali bole??

3 taun la..minimum..hihi
kalau 3 bulan berape yg ader dlm kwsp tuh..hihi

hair
22-08-2007, 10:28 AM
3 taun la..minimum..hihi
kalau 3 bulan berape yg ader dlm kwsp tuh..hihi

tapi rasa saya, satu tahun sekali memang boleh keluarkan duit dari KWSP bagi pembayaran rumah.... (tak perluu lah 3 thn)

eyza
22-08-2007, 10:30 AM
tapi rasa saya, satu tahun sekali memang boleh keluarkan duit dari KWSP bagi pembayaran rumah.... (tak perluu lah 3 thn)
ru sure mr hair..coz pegawai kwsp tu yg kate kat saya 3 taun...
saya baru je pi buat bulan 5 ritu...:D

Sony_Boy
25-08-2007, 10:04 PM
ru sure mr hair..coz pegawai kwsp tu yg kate kat saya 3 taun...
saya baru je pi buat bulan 5 ritu...:D

betul ler hair cakap tuh. benda nih 2 tahun punyer citer. camner lah officer tuh buat keja. tak baca pekeliling kot, he he he.. KWSP (http://www.kwsp.gov.my/index.php?ch=p2members&pg=bm_p2members_wdrawtype&ac=22)

DanielAriffin
25-08-2007, 11:52 PM
da 3 kali kuar kwsp untuk kecilkan principle..
yg 1st tu utk cover dposit..
memang cepat arr..
sebab ader rebet_interest atas interest..

Hello geng...
Nak tanya ni.. kekeke baru aku kelam kabut lani,kalau aku nak beli rumah for first time tu withdraw dari KWSP second acc buleh sapu semua ke???~X( ~X( ~X(

abahmu
25-08-2007, 11:58 PM
bg aku la...klu korang nak duduk kekal rmh tu baik ambil bank islam...tp klu beli rmh utk buat pelaburan baik ambil loan konvesional je....dan antara bank yg cepat bg approval skrg ni cimb....maybank lambat proses..rumit....bsn pun dah slow...public bank ok...tp bnyak syarat yg akan dikenakan kpd pemaju...

ratusanRM
26-08-2007, 01:38 PM
aku buat loan kat Bank Rakyat..!!

keuntungan yg BR amik cuma 6.2% je :D:D:D

fix rate..!!

kalu nak selamat amik islamic loan mcm kat Bank Rakyat ni, interest rendah, prosesing & lawyer fee free!!

aku buat loan 62k je... 20 thn! 1st year 100 monthly, 2nd year 200 monthly, 3rd year sampai abis rm494... total 112k

bulan lepas aku kuar duit KWSP akaun 2 utk kurangkan loan bank... Pengeluaran bleh buat 1 tahun sekali... bkn 3 tahun :D:D

boleh pilih 2 kat Bank :

1) Kurangkan jumlah bulan utk dibayar.. cth skrg aku buat 240 bulan... kalu kuar KWSP tu, leh kurangkan 24 bln

2) Duit KWSP td byr loan macam biasa, cuma kita x payah byr ke Bank dlm tempoh 24 bln... tempoh pinjaman x berubah 240 bulan :p

fms
27-08-2007, 08:50 AM
aku buat loan kat Bank Rakyat..!!

keuntungan yg BR amik cuma 6.2% je :D:D:D

fix rate..!!

kalu nak selamat amik islamic loan mcm kat Bank Rakyat ni, interest rendah, prosesing & lawyer fee free!!

aku buat loan 62k je... 20 thn! 1st year 100 monthly, 2nd year 200 monthly, 3rd year sampai abis rm494... total 112k

bulan lepas aku kuar duit KWSP akaun 2 utk kurangkan loan bank... Pengeluaran bleh buat 1 tahun sekali... bkn 3 tahun :D:D

boleh pilih 2 kat Bank :

1) Kurangkan jumlah bulan utk dibayar.. cth skrg aku buat 240 bulan... kalu kuar KWSP tu, leh kurangkan 24 bln

2) Duit KWSP td byr loan macam biasa, cuma kita x payah byr ke Bank dlm tempoh 24 bln... tempoh pinjaman x berubah 240 bulan :p

gaji ko bape??
aku ingat nak buat loan..
ko ade tulis apa ko nak buat ngan duit tu??

Sony_Boy
27-08-2007, 10:29 AM
Hello geng...
Nak tanya ni.. kekeke baru aku kelam kabut lani,kalau aku nak beli rumah for first time tu withdraw dari KWSP second acc buleh sapu semua ke???~X( ~X( ~X(

nah, amik ko .. Contoh Pengiraan Amaun Pengeluaran (http://www.kwsp.gov.my/index.php?ch=p2members&pg=bm_p2members_wdrawtype&ac=1626)

amiruddin_j
25-09-2007, 02:01 PM
kepada sesiapa yang nak beli rumah atau refinance,boleh hubungi saya di talian 016- 221 6673. antara features yg menarik tentang housing loan saya ialah:

1. Interest yang tetap/fixed iaitu 5.99% untuk sepanjang tempoh loan tersebut

2. Bile interest dah fixed,xpayah pening2 kepala berfikir pasal kenaikan interest loan. Sbbnye,housing loan dari saya takde melibatkan BLR!

3. Ketenangan untuk anda sepanjang tempoh pembiayaan tu

4. Takde penalti atau denda jika anda dapat settlekan housing loan awal. takde lock-period.

5. Interest dikire secara Daily Rest fixed-rate dan ini membolehkan anda untuk berjimat!!

6. Flexible.The more u pre-pay,the more u save

7. Free Processing Fee. Dah jimat tu!

8. No BLR.No fluctuations. No worries.

9. Anda juga berpeluang memenangi pakej penginapan 3hari2malam di mana-mana destinasi di Malaysia, jika merebut peluang ini dengan lebih awal!

Berminat dengan ciri-ciri dan tawaran menarik housing loan ni,contact saya to get free personalized consultation...
Amir: 016 - 221 6673

oilfilter99
28-09-2007, 05:58 PM
klu aku ambil rumah..nak buat aliance bank+ecosway ler..sb bila byr bulanan dr situ kita dpt kumpul ev..mcm upline aku buat.kira dpt maintain bln2.dia byr rumah rm600 lebih sebulan..dr sini saja maintain dpt dlm rm200 lebih sebulan..dpt gak profit dr apa yg kita byr umh td..

crocodile
28-09-2007, 06:03 PM
kepada sesiapa yang nak beli rumah atau refinance,boleh hubungi saya di talian 016- 221 6673. antara features yg menarik tentang housing loan saya ialah:

1. Interest yang tetap/fixed iaitu 5.99% untuk sepanjang tempoh loan tersebut

2. Bile interest dah fixed,xpayah pening2 kepala berfikir pasal kenaikan interest loan. Sbbnye,housing loan dari saya takde melibatkan BLR!

3. Ketenangan untuk anda sepanjang tempoh pembiayaan tu

4. Takde penalti atau denda jika anda dapat settlekan housing loan awal. takde lock-period.

5. Interest dikire secara Daily Rest fixed-rate dan ini membolehkan anda untuk berjimat!!

6. Flexible.The more u pre-pay,the more u save

7. Free Processing Fee. Dah jimat tu!

8. No BLR.No fluctuations. No worries.

9. Anda juga berpeluang memenangi pakej penginapan 3hari2malam di mana-mana destinasi di Malaysia, jika merebut peluang ini dengan lebih awal!

Berminat dengan ciri-ciri dan tawaran menarik housing loan ni,contact saya to get free personalized consultation...
Amir: 016 - 221 6673

menarik juga ni...bleh caya ker???takut bila loan semua dah approve..n masa nak bayar lain plak citernya..janji tinggal janji:D

amiruddin_j
01-10-2007, 08:08 AM
menarik juga ni...bleh caya ker???takut bila loan semua dah approve..n masa nak bayar lain plak citernya..janji tinggal janji:D

:) thanks for ur response.pada saya saya,awak xperlu risau sbb ini ade lah janji yg mesti ditepati.ini ialah janji ING.if saya rasa pakej ni xmenepati janji n hanya membebankan peminjam,dah tentu saya xkan sebarkan.pada saya,pakej housing loan ni protect peminjam dari faktor2 ekonomi di mana faktor ekonomi ni akan affect jumlah monthly installment peminjam.let say tahun 2007 ni,tiap2 bulan peminjam bayar RM 700.if ekonomi down 1-2tahun nanti,byran bulanan kite maybe jd RM 800-900:mad: saya rasa,pening gak kalu bayaran bulanan umah kite berubah2 saban tahun,kan?~X( ..tp,dgn pakej housing loan ING ni,if tahun 2007 ni u byr tiap2 buln RM700,smpai tahun 2037 nanti pun,peminjam tetap bayar RM700.walaupun ekonomi turun-naik dlm tempoh 30tahun tu :) hhmm..saya hrp explanation saya ni meyakin'n awk.if ade persoalan or nak buat housing loan or refinance,call lah saya.if x keberatan,minta jasa baik awk utk sebar2 kan pakej saya ni ye.tq...

cyberqash
09-07-2008, 08:46 PM
1. Interest yang tetap/fixed iaitu 5.99% untuk sepanjang tempoh loan tersebut



Bro yg ING tgh offer 5.75% tu yg mana plak.....?? bleh explain sket tak apa beza 5.75 dgn 5.99 tu... byk2 pun takpe hehehe..

:)

donat88
09-07-2008, 09:10 PM
:) thanks for ur response.pada saya saya,awak xperlu risau sbb ini ade lah janji yg mesti ditepati.ini ialah janji ING.if saya rasa pakej ni xmenepati janji n hanya membebankan peminjam,dah tentu saya xkan sebarkan.pada saya,pakej housing loan ni protect peminjam dari faktor2 ekonomi di mana faktor ekonomi ni akan affect jumlah monthly installment peminjam.let say tahun 2007 ni,tiap2 bulan peminjam bayar RM 700.if ekonomi down 1-2tahun nanti,byran bulanan kite maybe jd RM 800-900:mad: saya rasa,pening gak kalu bayaran bulanan umah kite berubah2 saban tahun,kan?~X( ..tp,dgn pakej housing loan ING ni,if tahun 2007 ni u byr tiap2 buln RM700,smpai tahun 2037 nanti pun,peminjam tetap bayar RM700.walaupun ekonomi turun-naik dlm tempoh 30tahun tu :) hhmm..saya hrp explanation saya ni meyakin'n awk.if ade persoalan or nak buat housing loan or refinance,call lah saya.if x keberatan,minta jasa baik awk utk sebar2 kan pakej saya ni ye.tq...


Ingin tahu...dia cover semua area @ tertentu sahaja... & cover untuk semua pemaju @ pemaju terpilih aje...Macan AIA tu...selected aje

abu85
13-07-2008, 01:15 AM
BANK SIMPANAN NASIONAL
HOME LOAN / REFINANCING
100% with MRTA


GIROHOME RM 200,000 ABOVE
year 1 4.00%
thereafter BLR-1.60%
Package C2: Fees Paid By Borrower

Year 1 5.00%
Thereafter BLR-1.50%
Package ZC6: Fees Paid By Bank




DOCUMENT REQUIREMENTS

FOR MORE DETAILS, PLEASE CONTACT

1. 1 Photocopy of 1C
2. Latest KWSP statement
3. Latest EA/EC Form
4. Past 3 months' pay slip / 6 months (if with OT / allowances
5. 3 or 6 months' Bank Statement
6. Confirmation Letter
7. Booking receipt / Sales and Purchase Agreement / Title

BANK SIMPANAN NASIONAL Cawangan MELAKA JALAN MUNSHI (MAIN BRANCH)

ABU SUFIAN 0128382849

fendy5479
13-08-2008, 08:50 PM
geng,
aku nak beli rumah kos rendah RM 54k je
rumah flat kat area selayang
sesapa ada pandangan nak apply bank mana2?
bajet nak buat 15 - 20 tahun
ada dengar cimb fixed 4.8% je, tak sempat nak survey lagi..
tolong ye kawan2..

kasyah
13-08-2008, 08:59 PM
geng,
aku nak beli rumah kos rendah RM 54k je
rumah flat kat area selayang
sesapa ada pandangan nak apply bank mana2?
bajet nak buat 15 - 20 tahun
ada dengar cimb fixed 4.8% je, tak sempat nak survey lagi..
tolong ye kawan2..

tahniah coz ade plan nak beli umah!!! semoga dpt loan untuk rumah tu.:)

kelempap
13-08-2008, 09:00 PM
bank terbaik.....HSBC..aku bbaru apply...murah plus bole withdraw lebihan bayaran

fendy5479
13-08-2008, 09:10 PM
bank terbaik.....HSBC..aku bbaru apply...murah plus bole withdraw lebihan bayaran

bro bole bg detail sikit tak?
brapa rate dia bg?
aku mmg blur bab2 housing loan ni
dah la pening dgn karenah lawyer lg..

fendy5479
13-08-2008, 09:12 PM
tahniah coz ade plan nak beli umah!!! semoga dpt loan untuk rumah tu.:)

thanx bro, mmg dah sampai seru nak kene beli rumah
biasa2 je..

wealthgainer
13-08-2008, 09:32 PM
Betul tu, carik yang Daily interest memang bleh save byk...tapi actually kena disiplin kalo nak main daily interst ni...kalo tak, keris makan tuan jadinya....

Lagi satu, kalo korang pandai negotiate dengan bank,...mintak bank combinekan account gaji & loan (hanya untuk daily interest rate)...lagi save byk..

Kaedahnya sama macam OD yang ade dorang bincang dalam CG ni...
Apa saja pendapatan korang (Gaji, Bonus, etc) masukkan je dalam acc combine tu...dan secara tak langsung akan mengurangkan principle korang diawal bulan (time masuk gaji). Pastu perbelanjaan guna credit card (dalam tempoh awal bulan hingga hari ke-20...sebelum apa2 interest dikenakan). Pastu baru kluarkan duit gaji korang dalam acc combine tu buat bayar Credit Card..

Dulu, bank yg ade bagi daily interest ni, Citibank, Standard Chartered, HSBC...sekarang ni dah byk rasanya...:D

**tapi semua ni disiplin arr beb...kalo bleh patuh disiplin sampai 20-30thn..bleh arr guna :)).

Kalo tak bleh ikut..baik guna Islamaik Loan..InsyaAllah selamat Dunia Akhirat..:D

irsaffy
13-08-2008, 09:43 PM
ermm menarik gak Islamic home loan nih..

sosazr
14-08-2008, 02:14 AM
Den pernah nak beli rumah...CIMB tak lulus sebab takde telefon tetap kat rumah....

ps:pindah permohonan ke BSN cepat jo...sebab kena ketawa lagi dek pegawai tu (CIMB punye excuse).

sambalkicap
21-08-2008, 05:22 PM
aku buat cimb gak.
konvensional jek.blnn 800++
kalo islamic cecah 1k sebulan.
x mampu aku

AlchemisT
21-08-2008, 05:25 PM
aku buat ngan BSN loan RM136K bayar dlm rm7xx sebulan..slama 24 tahun

menu_utama
25-08-2008, 11:37 AM
aku br setel byr hutang2 tertunggak...

nak beli rumah 220K...sapa leh tulunnnnn..plsssss...

elgato49
26-08-2008, 11:04 PM
Aku suka HSBC Home Smart nye feature. Ape pendapat korang?

kasyah
27-08-2008, 03:14 AM
Aku suka HSBC Home Smart nye feature. Ape pendapat korang?

pendapat aku bagus jer hsbc nih!!! tapi tak tau lak hal ehwal loan umah ni. hehehe..... :D

PasarMalam
27-08-2008, 03:23 AM
Mbsb Cukup Bagus:d

youngest_billionaire
27-08-2008, 03:39 AM
Salam....
kat mana nak belajar pasal loan loan ni... loan nak beli rumah,loan nak beli kereta....camne dia berfungsi...semua benda...
p.s maaf saya budak baru nak belajar...tgh belajar lagi...
ada link ker???

kasyah
27-08-2008, 04:54 AM
Salam....
kat mana nak belajar pasal loan loan ni... loan nak beli rumah,loan nak beli kereta....camne dia berfungsi...semua benda...
p.s maaf saya budak baru nak belajar...tgh belajar lagi...
ada link ker???

curik mase p kaunter pertanyaan kat mana2 bank yg berkenaan. lima jam selamba soal jawab. takde hal. :D

reeez80
30-08-2008, 08:10 AM
leh try bank Islam ngan bsn.. depa tgh wat promotion tu... rate pun boleh tahan... kalau tak silap aku 5.9 per year...

Kembaq05
30-08-2008, 06:45 PM
Salam,

aku nak wat refinance rumah,baki ada dlm 80K gitu,
ada sesapa bleh suggest atau adjust.area tmn tuanku jaafar sbn

mankok5445
02-09-2008, 03:17 PM
loan aia 5.8 FIXED per year..
kot2 mane ade lg bagus ker..bdk baru blaja gak nie
min. 100k..
papehal leh pm aku..
cntact 017- 278 5205

zamri3324
02-09-2008, 03:20 PM
bank islam ......banyak kelebihannya...

phantom08
02-09-2008, 03:21 PM
eermmmmm...apply CIMB islamic loan...tak payah risau pasal BLR naik...tapi lambat la proses dokumentasinya...dah berbulan nie tak dapat agreement dari lawyer lagi la....

fauzi32
21-09-2008, 06:20 PM
pinjaman rumah terbaik adelah bank alrahji bank. int cuma 5.05% paling murah di pasaran. jika berminat nak mohon utk rumah baru atau refinance semula boleh call saye 0142303445 fauzi. cepat proses permohonan.

min9797
23-02-2009, 06:01 AM
up skit..update plss

zasa121
23-02-2009, 12:45 PM
dengar maybank plg aenang nak refinance..betul ke..

T2T
05-03-2009, 05:08 PM
Pinjaman perumahan yang disyorkan di Malaysia (http://wsahabat.blogspot.com/2009/02/pinjaman-perumahan-yang-disyorkan-di.html)
tengok kat table tu...

T2T
11-03-2009, 03:21 PM
dengar maybank plg aenang nak refinance..betul ke..

hmm tak jugak.. semua depend pada debt ratio tuan. mcmana nak kira debt ratio?

[jumlah komitmen (pinjaman berdaftar di bank)/jumlah pendapatan (pokok+elaun tetap)]
x 100 = debt ratio..

kalau lebih dari 70% peluang masih ada lagi tapi agak tipis...

kalau bawah 50 %, bank sangat sayang akan kamu :D

ehemm_pika
11-03-2009, 05:28 PM
maybank
eon bank
public bank

T2T
12-03-2009, 08:15 PM
maybank
eon bank
public bank

boleh juge...

chesnatesz
13-03-2009, 11:27 AM
maybank
eon bank
public bank

aku wat ngan eon bank..simple tak pening2..1st 5 year lock in -1.8 blr...thereafter -2.0 blr...cousin aku wat ngan cimb byk giler hidden fee...jap2 lg nak byr tu, nak byr ni la...aku byr 10% then skang nak byr MOT je tinggal...yg lain dah takde ape...nak masuk umah kang je kena byr deposit sket...so eon bank...saye mesti pilih la :)cgrock

T2T
14-03-2009, 06:43 PM
biasanya kalau
senang apply = cerewet
susah apply = tak cerewet

kj7477
15-03-2009, 01:33 AM
anyone yang boleh bagitau promosi terkini bank-bank sekarang memandangkan kegawatan ni. kot2 ader yang best.

T2T
15-03-2009, 04:53 PM
anyone yang boleh bagitau promosi terkini bank-bank sekarang memandangkan kegawatan ni. kot2 ader yang best.

bro tgk kat sini pinjaman perumahan yg disyorkan (http://wsahabat.blogspot.com/2009/02/pinjaman-perumahan-yang-disyorkan-di.html) tgk jadual tu.. last update bulan lepas...

MOD jr.
15-03-2009, 04:59 PM
kalau aku keje kerajaan aku amik loan biasa perumahan pastu nak covert ke loan kerajaan punya ..boleh ke? ada sesape tahu?

cengkeh
18-03-2009, 03:15 PM
saya try bank bank ni

rate yang dia org boleh tawarkan mengikut pinjaman yang kita nak buat.


Maybank rate 2.381st year dan blr -2.20 2yr onwards
cimb blr-2.25
hsbc tengah nego.rate yang sekarang saya dapat blr-2.65(1yr), 2nd- 2 yr.blr -2.15. dan seterusnya blr - 1.95.
eon bank blr up to 2.3 ..

ini untuk non zero moving cost.. tryla contact bank sembang sembang dengan ofice depa.apa pun..kalau nak tau no telipon bank.. pergi kat star online. pilih bahagian property.. tengok bank bank kat situ.

kalau ada sapa sapa dapat rate lagi murah.. bagitau la kat saya sama

T2T
18-03-2009, 08:24 PM
saya try bank bank ni

rate yang dia org boleh tawarkan mengikut pinjaman yang kita nak buat.


Maybank rate 2.381st year dan blr -2.20 2yr onwards
cimb blr-2.25
hsbc tengah nego.rate yang sekarang saya dapat blr-2.65(1yr), 2nd- 2 yr.blr -2.15. dan seterusnya blr - 1.95.
eon bank blr up to 2.3 ..

ini untuk non zero moving cost.. tryla contact bank sembang sembang dengan ofice depa.apa pun..kalau nak tau no telipon bank.. pergi kat star online. pilih bahagian property.. tengok bank bank kat situ.

kalau ada sapa sapa dapat rate lagi murah.. bagitau la kat saya sama

info yg sangat berguna.. :)

MrHighLander
19-03-2009, 07:37 AM
aku skg pun nak buat rumah atas tanah sdiri...dah bnyk bank aku pegu tanya khabar berita...kebanyakan dari pegawai bank duk cakap gini...this is the right time to submit housing loan...keke...lebih kuranglah tuh..aku x reti sangat omputih..

aku saje nak up thread nih...mnt info lagi...:):):)

T2T
19-03-2009, 10:58 PM
yerp.. sbb interest rate dah rendah... pemaju pun berlumba-lumba nak bagi diskaun pada prospek...

apa2 investment pun.. time nih lah yang paling best sekali.. sebab semua tengah murahh.. :)

2bz4money
05-04-2009, 03:40 PM
Utk lebih memahami kadar pinjaman yg diberikan kenalah tanya amaun pinjaman yg dikehendaki..
Lebih tinggi amaun pinjaman, lebih rendah % yg ditawarkan...

Aku lebih prefer yg ada mortgage cam HLB (daily interest) kerna
1. dapat kurangkan faedah bulanan
2. dapat kurangkan bilangan ansuran bulanan
3. dapat selesaikan loan dgn lebih cepat

Kekurangannya..
1. lock in period panjang 5 tahun..susah nak refinance kalu ada tawaran % bagus.
2. % blr x berapa menarik -0.5 to -0.7 pasal nilai pinjaman aku lebih kurang rm135k.

Objektif Housing Loan:
1. Utk rumah duduk sendiri: pastikan ansuran bulanan mengikut kemampuan. kalu x, merempatlah ko nanti
2. Utk rumah disewakan: pastikan ansuran bulanan < kadar sewaan bulanan. +ve cashflow. Kalu x, loan tu jadi beban sepanjang hayat.
3. Lu pikirlah sendiri.. :)

T2T
07-04-2009, 08:47 PM
Utk lebih memahami kadar pinjaman yg diberikan kenalah tanya amaun pinjaman yg dikehendaki..
Lebih tinggi amaun pinjaman, lebih rendah % yg ditawarkan...

Aku lebih prefer yg ada mortgage cam HLB (daily interest) kerna
1. dapat kurangkan faedah bulanan
2. dapat kurangkan bilangan ansuran bulanan
3. dapat selesaikan loan dgn lebih cepat

betul.. kalau boleh ada hourly rest..heheh..
kebanyakkan bank skrg nih offer daily rest interest...


Kekurangannya..
1. lock in period panjang 5 tahun..susah nak refinance kalu ada tawaran % bagus.
2. % blr x berapa menarik -0.5 to -0.7 pasal nilai pinjaman aku lebih kurang rm135k.

hmm kalau penalty charge di masukkan ke dalam loan baru tapi still untung? kenapa tidak?


Objektif Housing Loan:
1. Utk rumah duduk sendiri: pastikan ansuran bulanan mengikut kemampuan. kalu x, merempatlah ko nanti
2. Utk rumah disewakan: pastikan ansuran bulanan < kadar sewaan bulanan. +ve cashflow. Kalu x, loan tu jadi beban sepanjang hayat.
3. Lu pikirlah sendiri.. :)
kalau ansuran bulanan tak lojik, bank pun takkan nak offer loan tu ye tak? yerp setuju sangat dengan no 2....

:)cgrock

zul_herris
28-04-2010, 02:12 PM
kepada warga kerja kerajaan yang ingin membuat pinjaman koperasi atau membayar pinjaman yang sedia ada..sila hubungi saya...pay out sehingga 90% - zul 0172976965

zul_herris
28-04-2010, 02:13 PM
kepada warga kerja kerajaan yang ingin membuat pinjaman koperasi atau membayar pinjaman yang sedia ada..sila hubungi saya...pay out sehingga 90%
zul 0172976965

questcom
29-04-2010, 03:29 PM
loan umah pengalaman aku ngan cimb macam poyo, so jangan la dok buat loan ngan cimb, collector kl dia mengalahkan along, siap ugut smua, nak sita la apa la, padahal tarak pun, kejan ko macam org gila. pusu pusu, macam le kita nak tak nak bayar umah tu, sbb tu tak leh nak rolling duit takut dek ugutan derang, if jantung tak kuat tak yah ambik loan cimb, collector dia kl macam )()*()*()))*(&*... semua carut leh keluar, tak cukup ngan tu semua org die call tanya kejan u. mirip along. malam **** pun call u.

hafizan78
06-07-2010, 08:59 PM
Kat mana ada blog atau ejen yg boleh bagi rate untuk buat loan terkini...?

hafizan78
06-07-2010, 11:35 PM
Sesapa leh kongsi rate rumah terkini...?

mamzek
07-07-2010, 06:11 PM
Boleh buat pinjaman rumah dgn kami...kalau yg ada masalah la..nak refinance ke apa..kalau x der masalah boleh terus gi kat bank mana yg nak..

so moral of the story, boleh cuba dgn kami

endingman86
05-09-2010, 05:05 PM
http://www.fiscal-wise.com.my/

harap link ni membantu........

blackstylus
20-05-2011, 08:54 PM
Skrg dh 2011. ak rasa byk dh berubah. ak br nk beli umah. tp satu apa pon ak tak tau pasal housing loan ni. korg2 kt cni, tlg2lah update info kt cni.

bank mana yg paling berbaloi utk wat housing loan ni skrg? tolonglah sy...

zul74
05-08-2011, 01:51 AM
Boleh buat pinjaman rumah dgn kami...kalau yg ada masalah la..nak refinance ke apa..kalau x der masalah boleh terus gi kat bank mana yg nak..

so moral of the story, boleh cuba dgn kami

salam,,,nak tanya camana cara nk refinance...jika nama blacklist...zul...0197049974

capalku
05-08-2011, 02:00 AM
aku rasa bank muamalat yg agak unik
dan paling rendah faedah (perkonsian untung)
kalu nak bandingkan islamic housing loan produk

kalu islamic kadar perkongsian untung mesti
kena dah ditetapkan kadarnya sebelum akad.
Dan biasanya kadar tu lebih tinggi dr
current interest rate.

tapi BM ni kadar faedah dia ikut current interest rate
dan ada maksima limit yg telah ditetapkan

aku setujuuu..aku baru je sign loan umah dgn bank muamalat mof 90%+5% legal n mrta rate bfr -2.4% base on 6.65% tinggi sikit dr bank2 lain.late payment interest dia 1%/month (diorg sedekah kan badan kebajikan.

capalku
05-08-2011, 02:07 AM
maybank pun mcm ok jugak,dia offer 1st year -2.5%, 2nd year 2.45% thereafter -2.4% base on blr 6.60%,tp dia semi flexi.dia calculate daily interest.so far, maybank & muamalat je yg mcm best. bank islam lg hampess..interest tinggi bfr-2.1% je dia bagi.cimb bleh tahan la, tp mof x tinggi.citibank pun ok cuma byk cekadak mof 89% je, hong leong proses lambat, public bank bagus gak interest dia rendah.

Nizam Safuan
05-08-2011, 02:24 AM
Tahukah anda semua ada satu teknik bgaimana tuan-tuan boleh

1) Mengurangkan tempoh bayaran rumah dr 30 tahun ke 10 tahun dgn cara yg sgt mudah dan terjamin?

2) Mengurangkan bayaran bulanan anda sehingga 20-30% dr kadar biasa + dpt extra cash (100k-200k) bila tempoh pembayaran tamat?

2-2 teknik ini gerenti dan proven. Sapa berminat sila PM/call/sms saya. Yg serius sahaja. TQ

deqyah
12-08-2011, 03:03 PM
Tahukah anda semua ada satu teknik bgaimana tuan-tuan boleh

1) Mengurangkan tempoh bayaran rumah dr 30 tahun ke 10 tahun dgn cara yg sgt mudah dan terjamin?

2) Mengurangkan bayaran bulanan anda sehingga 20-30% dr kadar biasa + dpt extra cash (100k-200k) bila tempoh pembayaran tamat?

2-2 teknik ini gerenti dan proven. Sapa berminat sila PM/call/sms saya. Yg serius sahaja. TQ

nie mesti cam program MRP nie.. brape upfront or charges kena nie.. umah refinance utk kes high komit leh tlg ke..

mfonaa
21-08-2011, 02:37 PM
aku setujuuu..aku baru je sign loan umah dgn bank muamalat mof 90%+5% legal n mrta rate bfr -2.4% base on 6.65% tinggi sikit dr bank2 lain.late payment interest dia 1%/month (diorg sedekah kan badan kebajikan.

tumpang tanya,mof 90%, 5% legal n mrta, bfr 2.4%..apa maksudnya?aku pertama kali nak beli rumah tapi langsung tak paham..nak tanya bank,ari ni ari ahad lak..boleh tak tolong kira kan berapa bulanan aku kalau umah aku nakbeli tu harga rm 195300..:">:">

dsufira
01-02-2012, 11:53 PM
SY BARU jE SIGN AGREEMENT ngan public bank buat 90% loan...umah harga 117800.BLR 6.6%, EPR:BFR-2.00, CPR 10.6%, INSURANCE RM94K, credit card annual fee waiver, if fully settle wihin 3 year penalty 2%, standing instruction executed, DLL

ilhamjabil
02-02-2012, 03:05 PM
Aku buat refinance rumah dengan Bank Islam....Sebelum ni pinjaman dengan perbendaharaan...lambat la skit...dah lima bulan itupon geran aku kena pegi ambik sendiri kat putrajaya..kalu loyar urus lagi lambat...agak 2minggu lagi dapat la duit...Bank Islam ni kelebihan dia setahun 10 kali bayar saja...maknanya bulan 11 dan 12 tak kena potong la...tu yang syok tu

rate 5.5% no BLR

putera.duyung
25-02-2012, 08:07 AM
topik yg bagus..tahun 2012 ni xde ke info2 baru tentang pinjaman perumahan ni ek?:D

fyhan88
25-02-2012, 09:34 AM
topik yg bagus..tahun 2012 ni xde ke info2 baru tentang pinjaman perumahan ni ek?:D

Setakat ni macam biasa lg...untuk loan above 250k ke atas boleh dapt BLR -2.4%

Han
mortgage specialist
013-3747762

yusli
01-03-2012, 11:38 PM
daily rest interest tu katanya boleh kurangkan tempoh pinajaman. ada tak bank yg guna daily interest rate yg islamic atau ia memang totally riba.

dsufira
01-03-2012, 11:49 PM
daily rest interest tu katanya boleh kurangkan tempoh pinajaman. ada tak bank yg guna daily interest rate yg islamic atau ia memang totally riba.

sy dah buat PBI....daily rest la...BFR -2.0

fyhan88
06-03-2012, 08:53 AM
sy dah buat PBI....daily rest la...BFR -2.0

kalau rumah 200k boleh dapat -2.0...

puttraa
29-03-2012, 09:32 AM
Salam,

Saya budak baru belajar.

Saya tengah survey bank 'islam' mana yang sesuai sekarang ni..
1) Nak beli rumah Terrace DST harga RM290k
2) Ingat nak top up pinjaman bersekali dengan legal fee
3) Stakat la ni baru survey Public Bank dan BIMB,tengah cari lagi..

Mohon pandangan rakan2 yang berpengalaman..

fyhan88
29-03-2012, 11:59 AM
Salam,

Saya budak baru belajar.

Saya tengah survey bank 'islam' mana yang sesuai sekarang ni..
1) Nak beli rumah Terrace DST harga RM290k
2) Ingat nak top up pinjaman bersekali dengan legal fee
3) Stakat la ni baru survey Public Bank dan BIMB,tengah cari lagi..

Mohon pandangan rakan2 yang berpengalaman..

kalau loan tuan lebih dari 290k,so boleh je dapat islamic loan Blr-2.4
untuk pengetahuan tuan,bila legal fee masuk dalam loan,akan effect bulanan tuan..bila tuan buat pengiraan balik,sama dengan tuan buat legal fee untuk 2 rumah.
boleh call saya untuk dapatkan loan perumahan.

ConverT
29-03-2012, 01:30 PM
salam,

sy nak tanya psl loan rumah maybank. brapa lama LOP dan brapa charge yg dikenakan jika jual awal dr tempoh tersebut.

fyhan88
29-03-2012, 02:02 PM
salam,

sy nak tanya psl loan rumah maybank. brapa lama LOP dan brapa charge yg dikenakan jika jual awal dr tempoh tersebut.

selalu nye LO akan keluar selepas 2 minggu..berganting juga jik valuation proses lambt,lambat jugak LO keluar..

Selalunya 3 ke 4% dari loan amount untuk penalty

ConverT
29-03-2012, 09:03 PM
selalu nye LO akan keluar selepas 2 minggu..berganting juga jik valuation proses lambt,lambat jugak LO keluar..

Selalunya 3 ke 4% dari loan amount untuk penalty


beli rmh dh settle thn lepas. nak tau tempoh brapa lama br x kena penalti bila jual rumah tersebut.

fyhan88
30-03-2012, 11:38 AM
beli rmh dh settle thn lepas. nak tau tempoh brapa lama br x kena penalti bila jual rumah tersebut.

Kalau ada lockin period,usualy 3-5 tahun..tapi tuan tengok dahulu dalam contract loan agreement.

tuan kena tahu juga bahawa ada penalty untuk earlier settlement
roughly 3 percent dari loan amount.

Tuan kena tahu juga bahawa ada Real Property Gain Tax.

echa09
04-04-2012, 08:52 AM
Salam,
Saya org baru kt sini, nak joint skali forum ni mcm best je...saya nak cr kawan2 yg pernah buat housing loan guna bank muamalat sbb sy ada problwm skit la yg bleh buat 2,3 malam dh xleh tido ni....kalo ada sape2 bleh tlg.....thanks...

epi_san
05-07-2012, 07:41 AM
Aku buat refinance rumah dengan Bank Islam....Sebelum ni pinjaman dengan perbendaharaan...lambat la skit...dah lima bulan itupon geran aku kena pegi ambik sendiri kat putrajaya..kalu loyar urus lagi lambat...agak 2minggu lagi dapat la duit...Bank Islam ni kelebihan dia setahun 10 kali bayar saja...maknanya bulan 11 dan 12 tak kena potong la...tu yang syok tu

rate 5.5% no BLR

Serius 5.5 no blr??
kalau ikat 30thn boleh dpt rate ni ke?
murah !!!
smalam tanya bank rakyat 7.5 no BLR
maybank 4.5 islamic BLR maximum 12.0
bank lain belum survey

MuhdHusaini
10-09-2012, 06:50 PM
Salam,
Ada sapa2 tau pasal OCBC islamic graduate schme x? Or ada sapa2 tau pasal skim rumah pertama ku x? Satu lagi MBSB nye loan mmg untuk GOV staff je ke?

Man bugis
10-09-2012, 06:55 PM
aku buat pinjaman perumahan sebanyak rm 190k...harga rumah 212k buat loan kat OCBC bank...takde banyak tanya bank ni masa nak buat pinjaman
1 minggu jer pinjaman lulus mcm tak caya
sebulan rm 1050,00 selama 20 tahun

babyblacky
21-09-2012, 03:35 PM
salam sume...cam maner dikatakan kalo buat refinance rumah boley pendekkan pinjaman rumah yer? ad sapa2 tau?

rahimi
05-10-2012, 02:20 PM
housing loan maybank ok x skang ni.. maybank dah luluskan loan tapi tak terima lgi offer letter.. tak tau lah apa yg bank offer sbb pemaju yg submitkan loan.. harga umah 238K.. loan lulus 90%..

Mlano Rock
05-10-2012, 05:33 PM
aku buat pinjaman perumahan sebanyak rm 190k...harga rumah 212k buat loan kat OCBC bank...takde banyak tanya bank ni masa nak buat pinjaman
1 minggu jer pinjaman lulus mcm tak caya
sebulan rm 1050,00 selama 20 tahun

I submit application hari selasa kat Taipan branch. Kate dlm mase 3 hari HQ akan call tapi dah 4 hari senyap je. Satu lagi MRTA wajib...premium 17 ribu. Legal, valuation, stamping etc 7 ribu. Berbaloi ke proceed dgn cost 24 ribu? Berlubang walet gue.

dsufira
07-10-2012, 04:00 PM
kalau rumah 200k boleh dapat -2.0...

saya buat RM106K je dapat -2.0

chulax12
07-10-2012, 04:09 PM
HSBC terbaek

ilhdaf_86
07-10-2012, 05:58 PM
http://www.imoney.my/home-loan cer cek kat link ni harap2 boleh membantu.. :)

smithmagge
07-10-2012, 06:20 PM
Assalamualaikum dan salam hari minggu....

Sehingga ke hari ini, saya cuba melihat & meneliti thread yang ada dalam folder ini, tetapi tiada thread khusus membicarakan tentang pinjaman perumahan yang boleh disyorkan...

Saya yakin, di CG ramai yang tercari2 bank yang memberi pinjaman perumahan yang terbaik begitu juga dengan perkhidmatan selepas pinjaman....

Di negara kita juga banyak bank yang menawarkan pinjaman perumahan, tetapi belum tentu bank tersebut adalah pilihan terbaik kita...
Justeru, melalui thread ini, diharapkan kita dapat membicarakan secara ilmiah untuk membuat pilihan bank yang terbaik...

Saya cuba senaraikan nama bank yang mungkin menyediakan perkhidmatan pinjaman perumahan:


Maybank
Bank Rakyat
EON Bank
Hong Leong Bank
Public Bank
Ambank
Bank Islam
CIMB
BSN



Jika ada kekurangan di sini, tolong tambahkan ye....

kalau servis RHB paling teruk...aku lambat bayar aku kena caj late payment...RHB lambat bayar kt developer aku gak kena bayar late payment charge...nak minta statement kena pergi kat branch yang kita buka a/c...tu pun nasib baik aku tak buka a/c kat sabah n sarawak kalau tak masak aku nak ke sana semata mata nak copy statement..HQ rhb tkblh print copy statement....tak pernah aku jumpa servis teruk macam ni..aku keluarkan duit epf nak settlekan bulanan dibantainya bayar pokok...dah tertunggak sampai 8bulan langsung takde bagitau...kebetulan company tukar byr gaji direct dari MBB ke rhb dia boleh rembat semua gaji aku sampai kering..masa tu baru tahu lain disuruh lain dibuat..yang salah staff dia aku juga kena caj juga late payment...

versa
26-11-2012, 10:23 PM
klu bsn mcm mn plak?

mollucs
04-12-2012, 02:27 AM
aku buat pinjaman perumahan sebanyak rm 190k...harga rumah 212k buat loan kat OCBC bank...takde banyak tanya bank ni masa nak buat pinjaman
1 minggu jer pinjaman lulus mcm tak caya
sebulan rm 1050,00 selama 20 tahun

Murah dan berbaloi ni..bro ade contact no. Officer die x? Buat kat branch mane?

remy_76
04-12-2012, 04:49 PM
SALAM
Sy ingin mendapatkan pertolongan tuan/puan
Sape2 ade kenal mana2 banker yg boleh
Menguruskan loan rumah sy yg di bawah rm100k ni
Sy dan banyak send ke bank tp byk reject sebab
Syrat ketat dan high commitment
Sy beli apartment lelong dan masa sgt suntuk now
Sy xbole buat Personal Loan juga.
Jika ade sape2 bole ctc sy di
TQ

REGARDS

Sas777@yahoo.com atau call /sms/whatapps 013 6694278 zarul

ems
04-03-2013, 02:25 AM
bagus thread ni..so utk 2013 ni xder ke info2 terkini yg bagus berkenaan bank yg terbaik utk housing loan