PDA

View Full Version : Bisnes Sengkuang Calit


Orkidhutan
22-10-2010, 04:21 PM
Teringat masa kecik2 dulu..suka sangat makan sengkuang calit..iaitu sengkuang yang dipotong nipis kemudian diletakkan kuah/sos rojak di atasnya dan ditabur dengan serbuk kacang tanah. Masa tu org jual sekeping 30sen hingga 50sen.

Ada satu company ni telah mendapat idea untuk mengkomersialkan sengkuang calit. Dia buat style francais mcm kentang spring juga..Siap dengan kiosk, uniform, kuah rojak, kacang etc.

Saya rasa ini satu idea yang bagus...rasa macam nak buat jugak bisnes ni..:)

Sapa2 yang nk share idea tentang sengkuang calit boleh la kongsi di sini..:D

haudli
22-10-2010, 04:30 PM
perggh.mmg sedap ni..teruskan usaha..

bukak kiosk pun mmg da cun..

sahabat-shirt
22-10-2010, 04:33 PM
idea yg mantap

hairy84
22-10-2010, 07:20 PM
wah.. memaaaaaaaaaaaaang sedap.. aku cadang ko ambik kuah rojak mak bee.. sedap gilez kuah rojak die.. gud luck :D

mujhi
22-10-2010, 07:54 PM
potong kecil2 cucuk macam sate, dulu apek yang jual benda macam ni naik motor itu pun ada melayu makan(sayalah tu). tapi sekarang banyak melayu dah buat, buah tu hentam lah semua yang sesuai, pelam,jambu,sengkuang,epal,nanas dan banyak lagi lah. cucuk buah tu ikut harga buah la tapi yang penting satu cucuk tu sama harga,
kuah bukan susah sangat pun ada jual yang balang dan yang kick tu kena campur kuah pedas, kena buat sendiri, cili api,gula n kicap ja.

3keris
22-10-2010, 08:08 PM
potong kecil2 cucuk macam sate, dulu apek yang jual benda macam ni naik motor itu pun ada melayu makan(sayalah tu). tapi sekarang banyak melayu dah buat, buah tu hentam lah semua yang sesuai, pelam,jambu,sengkuang,epal,nanas dan banyak lagi lah. cucuk buah tu ikut harga buah la tapi yang penting satu cucuk tu sama harga,
kuah bukan susah sangat pun ada jual yang balang dan yang kick tu kena campur kuah pedas, kena buat sendiri, cili api,gula n kicap ja.

kedai kat kampung nenek aku dia jual 3 buah je sengkuang, tembikai, nanas... calit kuah rojak... ( masa aku kecil2 dulu la)
srupppp sruppp=P~

Orkidhutan
24-10-2010, 11:49 AM
potong kecil2 cucuk macam sate, dulu apek yang jual benda macam ni naik motor itu pun ada melayu makan(sayalah tu). tapi sekarang banyak melayu dah buat, buah tu hentam lah semua yang sesuai, pelam,jambu,sengkuang,epal,nanas dan banyak lagi lah. cucuk buah tu ikut harga buah la tapi yang penting satu cucuk tu sama harga,
kuah bukan susah sangat pun ada jual yang balang dan yang kick tu kena campur kuah pedas, kena buat sendiri, cili api,gula n kicap ja.

Kalau kt Penang, rojak macam ni dipanggil "Rojak Tonggek" :D
Selalunya kaum cina yg buat..dia potong buah kecik2 pastu cucuk dengan lidi mcm sate. Secucuk 50 sen. Pastu ada kuah rojak yg dicampur dengan otak udang..Pakat lawan cicah/celup laa..:p
yang syoknya..mcm2 bangsa air liur dah bercampur..hehe..tapi tgk org dok mkn selamba je..Apek tu pun dah kaya raya..dia buka stall tu sampai tengah mlm pun..org still dok ramai juga..Cina, melayu, india semua suka...yg penting kuah tu power..makanan tradisi turun temurun...:)

eboss
24-10-2010, 11:58 AM
http://2.bp.blogspot.com/_eaqXvO4LROI/THeg6T97tdI/AAAAAAAAAVI/X4solgBGjec/s1600/DSC06808.JPG

Orkidhutan
24-10-2010, 12:13 PM
http://2.bp.blogspot.com/_eaqXvO4LROI/THeg6T97tdI/AAAAAAAAAVI/X4solgBGjec/s1600/DSC06808.JPG

Waahhh...sedapnyer...
thanks eboss..siap dgn gambar sekali..baru org nampak camna sengkuang calit..
sekeping rm1.50
special punya rm2.00
Modal 40-50sen je

rijal2009
24-10-2010, 01:37 PM
dulu masa sekolah rendah aku selalu makan sengkuang ni...
kira hari2 la makan ni...masa tu tahun 1997, harga sengkuang tu sekeping dalam 20 sen je..

mujhi
24-10-2010, 01:42 PM
Kalau kt Penang, rojak macam ni dipanggil "Rojak Tonggek" :D
Selalunya kaum cina yg buat..dia potong buah kecik2 pastu cucuk dengan lidi mcm sate. Secucuk 50 sen. Pastu ada kuah rojak yg dicampur dengan otak udang..Pakat lawan cicah/celup laa..:p
yang syoknya..mcm2 bangsa air liur dah bercampur..hehe..tapi tgk org dok mkn selamba je..Apek tu pun dah kaya raya..dia buka stall tu sampai tengah mlm pun..org still dok ramai juga..Cina, melayu, india semua suka...yg penting kuah tu power..makanan tradisi turun temurun...:)

emm mula lah ni, kena pergi cari nampaknya dah meleleh air liur dok terbayang, buah tu..

eboss
24-10-2010, 02:38 PM
Waahhh...sedapnyer...
thanks eboss..siap dgn gambar sekali..baru org nampak camna sengkuang calit..
sekeping rm1.50
special punya rm2.00
Modal 40-50sen je

sekeping MR1.50 dah la nie? :o

eboss
24-10-2010, 02:39 PM
emm mula lah ni, kena pergi cari nampaknya dah meleleh air liur dok terbayang, buah tu..

=P~=P~=P~=P~ aku pun :((

gemagemuruh
24-10-2010, 02:40 PM
sedap nie....mesti laku kalau jual

eboss
24-10-2010, 02:50 PM
sedap nie....mesti laku kalau jual

yang best kalau siap tabur ngans erbuk belacan :)paid

Orkidhutan
24-10-2010, 05:50 PM
sekeping MR1.50 dah la nie? :o

jual rm1.00 - 1.50 pun dah ok..
Sengkuang sekilo rm2.50.
kos kuah rojak
kos serbuk kacang tanah
plastik pembungkus.
Sengkuang calit special yg rm2.00 tu diaorg letak keropok ketam..
Apapun yg penting kuah/sos rojak tu mau power...

Zul34
24-10-2010, 05:58 PM
http://2.bp.blogspot.com/_eaqXvO4LROI/THeg6T97tdI/AAAAAAAAAVI/X4solgBGjec/s1600/DSC06808.JPG

masa kcik aku mkn dulu , kuah dia warna merah mnyala:D

lg nmpk menyelerakan

mohdridzuan®
24-10-2010, 06:31 PM
http://2.bp.blogspot.com/_eaqXvO4LROI/THeg6T97tdI/AAAAAAAAAVI/X4solgBGjec/s1600/DSC06808.JPG

menyelerekan =P~=P~

rayz
24-10-2010, 08:20 PM
bisnes makananan ni, rakyat malaysia sanggup beli.jual la tt.

Orkidhutan
25-10-2010, 12:18 PM
bisnes makananan ni, rakyat malaysia sanggup beli.jual la tt.

Kalau banner siap, hari khamis mlm ni saya start berniaga sengkuang calit...Saya dapat kuah/sos rojak yg power dri sorang makcik ni, turun temurun resepi dia..kebanyakan penjual rojak buah yg berdekatan ambil dri dia. Masak kuah rojak saja ambil masa sampai 5 jam supaya tahan lama.

ean78
27-10-2010, 02:15 PM
share2 lah kat sini..

am2020
27-10-2010, 03:11 PM
buka depan sekolah best nie...ingat mase sek dulu..sekekpng 10 sen..pastu beli sagu dalam kertas tu ..seposen gak...rase ingat kembali pd zaman tu..

i4u
28-05-2014, 07:40 PM
sori korek thread lame

nk tnye pndpt ttg francais sengkuang calit oldtime

pakej siap kiosk dlm rm3k++

chulax12
28-05-2014, 07:50 PM
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1.0-9/10366195_10203364434099015_7312688264138946309_n.j pg


https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t1.0-9/10312679_715085095222244_6064681445995648412_n.jpg


https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1.0-9/10336816_10203364433859009_4046536015956992656_n.j pg


https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1.0-9/10418397_10203365001113190_2002469662796794531_n.j pg


https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1.0-9/1907997_10203364997793107_5656985317650642067_n.jp g



sape2 agak xsabar nk rasa sengkuang calit..boleh tempah n bwk opis..heheheh..rm2 sekeping aje... Yang ni jenama old skool.. Dulu nengok sengkuang calit ni xtahu la ape kebenda..tp bila da terai sekali...nok lagggiiiiii..... Pernah try jenama lain..tp kurang suka sbb sosnya yg bau kuat..yg ni x bau sgt..rasanya HOLIAUUUUU.klu nk terai moh ke SANTAP DENGKIL.. no hp : 017-6015645 (Shamsor)

boyputra
08-07-2014, 11:02 AM
peghhh leleh tgk piccc