PDA

View Full Version : Kontraktor Cuci Bangunan dan Cuci Kawasan


encikz
15-10-2010, 07:11 PM
Salam,

Ada tak sesiapa berpengalaman dalam memperolehi kontrak mencuci bangunan dan mencuci kawasan, seterusnya menjadi sebuah kontraktor cuci bangunan/kawasan? Sy baru je register sebagai kontraktor cuci bangunan/kawasan dengan MOF (salah satu dari 10 kod bidang), kebetulan mempunyai kawan yang ada syarikat mengeluarkan produk mencuci. So, dari sudut cost chemical dan equipment dah dapat disetelkan. Cuma dari sudut strategi, management dan yang lain-lain masih belum cukup lagi...

Cuba-cuba la berkongsi strategi dan pengalaman disini...

fido_figos
15-10-2010, 07:28 PM
kalau ikut pengalaman,mudah je bro..dapat kan tender dulu..da dpt tender,cuma gajikan pekerja yg kerja sebelum tu.mean,tenaga kerja yg lama da senangkan kt sebab dia da ada pelangaman. ke ak salah paham mksd sebenar ko bro?

MoHa
15-10-2010, 07:30 PM
kalau ikut pengalaman,mudah je bro..dapat kan tender dulu..da dpt tender,cuma gajikan pekerja yg kerja sebelum tu.mean,tenaga kerja yg lama da senangkan kt sebab dia da ada pelangaman. ke ak salah paham mksd sebenar ko bro?

betol la tu aku rase.. ko amik tender je..pekerja yg sblm tu tarik je..pengurusan je brubah pekerja sama..

highway
15-10-2010, 07:31 PM
betul...biasenya pekerja2 ni contract basis jer

encikz
16-10-2010, 01:16 AM
kalau ikut pengalaman,mudah je bro..dapat kan tender dulu..da dpt tender,cuma gajikan pekerja yg kerja sebelum tu.mean,tenaga kerja yg lama da senangkan kt sebab dia da ada pelangaman. ke ak salah paham mksd sebenar ko bro?

nak dapat tender tu, nak kena tahu brape orang pekerja kena pakai, gaji berape, etc...yg tu aku nak tau tuh...

encikz
16-10-2010, 01:18 AM
betol la tu aku rase.. ko amik tender je..pekerja yg sblm tu tarik je..pengurusan je brubah pekerja sama..

ok jugak idea amik pekerja yg sblm ni...cuma nak tau strategi nak menang bid tender tu? Camane nak estimate kos pekerja, kos pengurusan, gaji mereka, etc...

payaluas
16-10-2010, 10:06 AM
encikz,

tumpang tanya..macam mana encik mulakan proses dapat kan sijil kontraktor dr MOF tu. Saya xde knowledge langsung dalam hal ni...harap encikz dan geng CG sekalian dapat membantu..

haqi1611
16-10-2010, 10:15 AM
encikz,

tumpang tanya..macam mana encik mulakan proses dapat kan sijil kontraktor dr MOF tu. Saya xde knowledge langsung dalam hal ni...harap encikz dan geng CG sekalian dapat membantu..

nk tau gak...

fido_figos
16-10-2010, 10:30 AM
encikz,

tumpang tanya..macam mana encik mulakan proses dapat kan sijil kontraktor dr MOF tu. Saya xde knowledge langsung dalam hal ni...harap encikz dan geng CG sekalian dapat membantu..

erm..panjang kalu nak cter.tp x susah pun..hehehe xsilap ak ada je org yg offer utk watkan mof pada kt siap status bumiputra lagi.dulu leh cecah seribu.tp skang da murah. ala,buat senirik pun boleh..secara online. sila klik web ni...baca kat tmpt yg korang nak tau tur..:)cgrock

ni agen :http://www.kkmof.com/

ni lak web mof :http://www2.treasury.gov.my/

kalau nak bid quotation tu biasanya aku dulu akan ricky pada lobang2 yg ada dkt tmpt yg ak nak bid tu..so ak akan cuba bg harga yg dkt2 je dgn harga betul..dlm bidang ni,sebenarnya banyak kna main cilok2...kalau nak lurus je,mmg sampai sudah x dapat pojek...ni salah 1 sebb ak x teruskan bidang ni.#:-S

marineblue
16-10-2010, 10:37 AM
tt area mana

REMEDY KARUNG GUNI
16-10-2010, 11:10 AM
kalau tender pembuangan sisa bangunan aku pernahlah dapat dan masih buat sampai sekarang

encikz
16-10-2010, 11:52 AM
encikz,

tumpang tanya..macam mana encik mulakan proses dapat kan sijil kontraktor dr MOF tu. Saya xde knowledge langsung dalam hal ni...harap encikz dan geng CG sekalian dapat membantu..

senang jer...register syarikat...then isi borang eperolehan online (daftar syarikat)...cuma syarat2nya kena penuhi...supporting document kena cantik...antaranya dia nak 3 bulan current account, agreement sewa pejabat etc...leh tengok kat eperolehan...skrg dorang pakai digital cert jer...

encikz
16-10-2010, 11:53 AM
tt area mana

puchong...

encikz
16-10-2010, 11:55 AM
biasenye gaji pekerja berape? gaji supervisor?
untuk cuci kawasan sekolah biasenye brape pekerja kena pakai?
cuci kolej di universiti plak camane?

sbb aku nak try masuk tender kat universiti ni...bersih fakulti dan kolej...

kongsi2 kan kat sini...kalau ada yang nak chemical dan alat2 pembersihan aku leh supply...

encikz
16-10-2010, 11:56 AM
kalau tender pembuangan sisa bangunan aku pernahlah dapat dan masih buat sampai sekarang

masyuk tak bro? kongsi ilmu sikit2 kat sini...

iwak
16-10-2010, 12:01 PM
mana nk dpt tender ni. ssah le kalo x de kabel.~X(

fordLASER
16-10-2010, 12:04 PM
klau nak tahu market price utk staff operasi boleh check kat jobstreet.com.
lg satu utk tender universiti mesti ada document tender siap dgn scope of work , kat situ dah boleh work-out contract cost.

REMEDY KARUNG GUNI
16-10-2010, 12:09 PM
mana nk dpt tender ni. ssah le kalo x de kabel.~X(

tak perlu kabel bro...yang penting alert dgn setiap terbitan tender...mana yang dekat dgn putrajaya kenalah rajin panjat pejabat2 kerajaan...yang penting register company kita tu dulu di pejabar2 kerajaan sebagai kontraktor or vendor

alpijat
16-10-2010, 06:28 PM
tumpang mencelah TT, nak tanya cuci bangunan camana tu..?? saya dan kwn saya ada juga bikin dan tgh cari job cuci bangunan ni, tapi kami buat facade cleaning la using rope access system. kalau ada peluang utk JV blh kot discuss2 nanti..

jani
16-10-2010, 07:51 PM
ok jugak idea amik pekerja yg sblm ni...cuma nak tau strategi nak menang bid tender tu? Camane nak estimate kos pekerja, kos pengurusan, gaji mereka, etc...

nk dapat tender biasa kna ada cable.. sbb pglman pakcik aku sndiri..4org pakcik aku guna cable semua dapat tender cuci kawasan trganu.. seorg lg pakcik aku x de cable x dpt tender terus.. yg 4 org tu siap dapat tender kantin asrama & suply bahan mentah kt penjara..

fido_figos
16-10-2010, 08:10 PM
tak perlu kabel bro...yang penting alert dgn setiap terbitan tender...mana yang dekat dgn putrajaya kenalah rajin panjat pejabat2 kerajaan...yang penting register company kita tu dulu di pejabar2 kerajaan sebagai kontraktor or vendor

ngee 1 dalam 10000 biasanya kalau ceni...seingat aku,kalau xda kabel pun xpe..janji komisennya kena ada...:">

REMEDY KARUNG GUNI
16-10-2010, 08:40 PM
pada aku bukan cable yang penting...yang paling penting network builder.

silverchair959
16-10-2010, 08:46 PM
nak tau apa tender yg available bleh usya kat sini

https://www.eperolehan.com.my/qt.notice.board.main.ac?languageId=571

bg aku nak dpt tender skang ni makin payah...benda 1 tapi yg nak berpuluh...

wak_handalan
16-10-2010, 09:18 PM
kalau tender pembuangan sisa bangunan aku pernahlah dapat dan masih buat sampai sekarang

ko kontraktor kelas ap remedy?

wak_handalan
16-10-2010, 09:28 PM
skrg ni jgn terlalu mengharapkan tender dari kerajaan..tender dri swasta pon ade..th: indah water konsertium (iwk) , syabas , tnb dll..aku penah datang kursus cara2 buat sebut harga dalam talian (on9) iwk kat pusat perdagangan damansara..skrg da canggih...bole bit sebut harga dalam talian, xyah lg nak beli borang sebut harga...

tgk rezeki jugak..kadang2 ada org beli borang sebut harga sampai 20 tp 1 kerja pon xdpt...ada yg beli 1 je tp dpt kerja..bergantung pd rezeki masing2 :)paid

yg penting ni ada team work antara rakan2 kontraktor..psl kadang2 tender ni keluar diam2..hanya org terdekat ngan jabatan je tau..so rajen2 la naik pejabat n networking antara rakan2 kontraktor :)paid

wak_handalan
16-10-2010, 09:36 PM
lg 1 berwaspada ngan org2 yg mengaku menawarkan tender2 kerajaan secara underground dengan kita dahulukan deposit..nak dapatkan tender kerajaan bukan senang..skrg ni kontraktor rmai, tender sikit..aku ngan mak aku n rakan2 kontraktor len penah ad 1 table talk lps waktu pejabat ngan group ni...pastu hitam putih tu ada, tp xyakin sgt..yela..jenayah kolar putih kan hebat sekarang..xleh caye kat org sgt skrg zaman ni.. kat cg ni pon aku rasa ada org tawarkan tender kerajaan senang2 ja..so hati2 la :)cgrock

wak_handalan
16-10-2010, 09:38 PM
pada aku bukan cable yang penting...yang paling penting network builder.

2 2 penting jugak..tp paling penting network..lesen ko ada tajuk ap..kalo ada kewangan bole guna 1 malaysia

wak_handalan
16-10-2010, 09:43 PM
ngee 1 dalam 10000 biasanya kalau ceni...seingat aku,kalau xda kabel pun xpe..janji komisennya kena ada...:">

adeh..sampai ble nak jd ali baba ni..komisen paling tinggi pon 10% keja bwh rm50K..kalo 100K aku rase ad gak yg bg 5% je..kuikui..tp kalo ali baba ni risikonya tetap ada..kalo kerja tu x memuaskan hati pegawai yg memeriksa , risiko lesen kita di black list tu ada..so, nak xnak kita kena jugak pantau kerja sub-kontraktor tu

mystique
16-10-2010, 10:42 PM
salam...

TT , sy cadangkan awak wat house cleaning..or daily maid services...on demand gak service tu .. satu rumah setingkat cthnya awk charge RM30-RM50 utk sekali service ,seminggu buat 3 kali so sebln 12 kali so total RM 600 ...itu kalau satu rumah sebln...andai ada 10 rumah dah brp kan....

jangan harap sgt kat tender2 ni esp kerajaan ....company dah ada yg penting kena gerak...cuba la kat company2 kecik dulu...dr situ u cari pengalaman mcm mana nak handle tender yg lbh besar....

Utk buat costing utk cleaning services ni bergantung pd lokasi...kalau mcm area lembah klang biasanya ikut kaki persegi iaitu keluasan bangunan...then utk kwsn bercarpet lain harga...pastu kalau includes initial cleaning lain harga plak....pasal gaji cleaner lak...rerajin la bertanya kat cleaner2 yg pernah u jumpa kat area2 berdktn tu x pun nyamar mintak keja jd cleaner...

encikz
16-10-2010, 10:53 PM
salam...

TT , sy cadangkan awak wat house cleaning..or daily maid services...on demand gak service tu .. satu rumah setingkat cthnya awk charge RM30-RM50 utk sekali service ,seminggu buat 3 kali so sebln 12 kali so total RM 600 ...itu kalau satu rumah sebln...andai ada 10 rumah dah brp kan....

jangan harap sgt kat tender2 ni esp kerajaan ....company dah ada yg penting kena gerak...cuba la kat company2 kecik dulu...dr situ u cari pengalaman mcm mana nak handle tender yg lbh besar....

Utk buat costing utk cleaning services ni bergantung pd lokasi...kalau mcm area lembah klang biasanya ikut kaki persegi iaitu keluasan bangunan...then utk kwsn bercarpet lain harga...pastu kalau includes initial cleaning lain harga plak....pasal gaji cleaner lak...rerajin la bertanya kat cleaner2 yg pernah u jumpa kat area2 berdktn tu x pun nyamar mintak keja jd cleaner...

thanks mystique,

memang bernas u punye idea...actually kakak aku pun guna daily maid services ni, demand memang tinggi...ialah duk tunggu tender kerajaan ni, kalau ade rezeki tu ok jugak, tapi kalau xde, takkan nak goyang kaki ajer kan...btw, isnin dan selasa ni nak gi 2 tempat...site visit...saje nak try dlu...harga dokumen pun murah jer...kalau tak dapat, taklah rase rugi sangat...

encikz
19-10-2010, 08:32 AM
aku up sikit thread ni...

sesetengah requirement untuk jadi kontraktor cuci bangunan dan kawasan macam kawasan bawah kabel letrik TNB atau janakuasa perlu sijil-sijil tambahan...

alpijat
19-10-2010, 10:41 AM
kalau nak buang pokok/shrub yg tumbuh kat celah/atas bangunan/tembok tu roger2 la ye..blh email ke equipworks@gmail.com

iwak
21-10-2010, 06:05 PM
sape ada contoh paperwork nk supply bahan makan kering n basah. nk try apply la. mne tau de rezki