PDA

View Full Version : Share/Info Pemeriksaan Fizikal, Pancaindera dan Kecergasan Penolong Penguasa Bomba Gred KB29


zaleo_83
21-09-2010, 08:08 PM
salam..

kepada warga CG yg sudah melepasi atau pernah mengikuti ujian berkenaan ujian fizikal untuk jawatan Penolong Penguasa Bomba..

kita berkongsi maklumat disini..

zaleo_83
21-09-2010, 09:42 PM
kalo fizikal dia akan cek ape ye?

Zulkarnine
21-09-2010, 11:28 PM
Kalau ujian Pegawai Leftenan Maritim aku penah la..mcm hampeh..mmg tension aku dibuatnya...

gigi ko senget pun kena reject..bahu senget, ada parut besar, tapak kaki leper rata, mata juling,rabun jauh dengan rabun warna sure la kena reject..

nnt ada check tinggi,berat, BMI..kalau tak silap aku kena dalam range 21-26 BMI..check mata, jarak dalam 7 meter..check kot2 ada anggota badan ko ada yg penah patah ke tak..check tekanan darah..check luas dada..

kalau ko setel checking fizikal, ujian kecergasan lak..kena berlari, pumping..

dah lepas semua, baru ko di temuduga...

semoga berjaya.

zaleo_83
22-09-2010, 04:43 PM
Kalau ujian Pegawai Leftenan Maritim aku penah la..mcm hampeh..mmg tension aku dibuatnya...

gigi ko senget pun kena reject..bahu senget, ada parut besar, tapak kaki leper rata, mata juling,rabun jauh dengan rabun warna sure la kena reject..

nnt ada check tinggi,berat, BMI..kalau tak silap aku kena dalam range 21-26 BMI..check mata, jarak dalam 7 meter..check kot2 ada anggota badan ko ada yg penah patah ke tak..check tekanan darah..check luas dada..

kalau ko setel checking fizikal, ujian kecergasan lak..kena berlari, pumping..

dah lepas semua, baru ko di temuduga...

semoga berjaya.

kalo jari bengkok sure kena reject ler ye?..

Green Apple
22-09-2010, 04:52 PM
gile laa semua kena cek..tingat lak member aku nak keje proton abis semua kena cek ,kena bogel lak tu ,siap pegang2.

horras
22-09-2010, 04:55 PM
Kalu pakai spek kompem x lepas... Kene panjat tali... Kene angkat kayu... Kene jog... Aku x brape ingat la... Aku x lepas... hehe..

Zulkarnine
22-09-2010, 07:57 PM
gile laa semua kena cek..tingat lak member aku nak keje proton abis semua kena cek ,kena bogel lak tu ,siap pegang2.

Masa interview kali pertama ni cuma check untuk saringan je..
Masa dengan doktor nnt,semua dia check abis...kalau mati pucuk pun kena reject..

Jeb
22-09-2010, 07:59 PM
Masa interview kali pertama ni cuma check untuk saringan je..
Masa dengan doktor nnt,semua dia check abis...kalau mati pucuk pun kena reject..

ko agak2 la mati pucuk pun reject :eek::eek:

zaleo_83
22-09-2010, 09:50 PM
Kalu pakai spek kompem x lepas... Kene panjat tali... Kene angkat kayu... Kene jog... Aku x brape ingat la... Aku x lepas... hehe..

ade tak die cek jari jemari?

zerovirus
22-09-2010, 09:52 PM
Kalau ujian Pegawai Leftenan Maritim aku penah la..mcm hampeh..mmg tension aku dibuatnya...

gigi ko senget pun kena reject..bahu senget, ada parut besar, tapak kaki leper rata, mata juling,rabun jauh dengan rabun warna sure la kena reject..

nnt ada check tinggi,berat, BMI..kalau tak silap aku kena dalam range 21-26 BMI..check mata, jarak dalam 7 meter..check kot2 ada anggota badan ko ada yg penah patah ke tak..check tekanan darah..check luas dada..

kalau ko setel checking fizikal, ujian kecergasan lak..kena berlari, pumping..

dah lepas semua, baru ko di temuduga...

semoga berjaya.

ni untuk jadi pegawai ke model ???

Zulkarnine
23-09-2010, 08:11 AM
ko agak2 la mati pucuk pun reject :eek::eek:

gelak pulak..cuba ko g tanya sapa2 yg dh lepas saringan ni..
nnt diaorg suruh berdehem/batuk..kalau anu tu diam je,abis la...
nk selamat, time masuk tu, adik tu suruh bgn terpacak..mgkn takyah kena check dh..

sejak lalui pengalaman mengarut2 ni..aku dh tak hingin isi borang SPA8 yg berkaitan dgn badan beruniform yg ada dlm borang SPA ni.

bintangtimor
30-09-2010, 03:05 PM
aku pon kena jugak pegi ujian nie...06.10.2010

ketaq gak aku nie..#:-S
betui ka kena bogel nie..#:-S

apa2 pon rezeki Allah yg beri.ada rezeki ada lar..
ko kena ambik ujian kat ner bro ?

ApoKalypse
30-09-2010, 04:00 PM
aku dpt gak interview ni tp aku x g sbb aku rasa susah kot nk lepas ujian2 bomba ni mcm panjat tali tu.. BMI aku pon x lepas pasal BMI aku 29.8 - 30 mcm tu... aku pon ada prog kt ofis aku so x dpt g... myb bkn rezeki aku kot...

butterland
30-09-2010, 04:14 PM
member opis aku kena g ujian ni...kat KB kelate....

bkn time ni ke nanti dia soh korang angkat hos paip tu..bawak lari bawah 12 minit ke apa ntah..ada member aku g..tp tak lepas

ApoKalypse
30-09-2010, 04:25 PM
yg aku tau ujian julang tangga, panjat tali, angkat berat 54KG, naik tangga bomba yg tinggi tu... tu je...

RuthlessFairy
30-09-2010, 11:13 PM
kalau jari ada tak berapa betul tak sure la...
mcmne nak angkat hos :((

takpela.. soalan korang ni aka aku fowardkan ke pengarah, nnt aku update.
dia tak online plak skrg. tp dah sms dia.
esok aku call dia and update kat sini ok...


p/s. aku nak tanya dia betul ke part bogel tu ada.
kalau takde, siap ko zul!

Zulkarnine
01-10-2010, 08:56 AM
kalau jari ada tak berapa betul tak sure la...
mcmne nak angkat hos :((

takpela.. soalan korang ni aka aku fowardkan ke pengarah, nnt aku update.
dia tak online plak skrg. tp dah sms dia.
esok aku call dia and update kat sini ok...


p/s. aku nak tanya dia betul ke part bogel tu ada.
kalau takde, siap ko zul!

kalau yg 1st ni manade bogel2...masa 2nd interview ngan doktor pun, still pakai spender lg...

Pasal BMI, kalau tak ngam sikit, tp ujian kecergasaan semua mantap, diaorg masih akan konsider amik gak..

ApoKalypse
01-10-2010, 10:03 AM
sape ckp ada bogel tu cuma nk takutkan jerk.... jgn pcaye k...

RuthlessFairy
01-10-2010, 07:59 PM
lorrr lupe plak aku call.
jap gi lah.. dalam pukul 830 kang aku call

bintangtimor
05-10-2010, 04:05 PM
adooiii.... sok dah nak kena gie ujian fizikal... :((

bintangtimor
07-10-2010, 08:11 AM
alhamdulillah... syukur..
lepas jugak aku ujian fizikal nie.. :D

1king
08-10-2010, 10:32 AM
salam

en bintangtimor citer ah sket mcm mane ujian tu kalu tak keberatan...nak tau gaks

Hazmat
10-10-2010, 12:28 PM
Salam wat Bro sumer...
Berkaitan ujian fizikal Bomba ni ada beberapa kategori..

1. Pemeriksaan fizikal badan dgn mengambil kira BMI bdn. Mcm mane
nk tahu BMI bdn? (Ada diukur brt & tggi mase temuduga nnt)
Berat bahgi dgn tggixtggi = BMI
BMI yg ideal adalah tidak lebih dpd 26 (Mcm aku ok):D

Kalo BMI ok, boleh ke ujian seterusnya. Kalo BMI lebih, plz say gudbye.:((

2. Ujian pancaindera...ni wajib sbb nk tahu korg rabun jauh @
dekat, atau ada rabun warna. Penting ni....

Kalo ok, boleh ke ujian seterusnya. Kalo xok, plz say gudbye.:((

3. Ujian mengangkat berat 54kg sehingga paras dada je utk
lelaki). Percubaan 3x je.

Kalo boleh angkt, boleh ke ujian seterusnya. Kalo xboleh angkat, plz say gudbye.:((

4. Ni ujian yg paling bnyk org kantoi. Ujian pnjt tali. Pnjt la
tali 2 asal korg smpi ke paras yg telah ditetapkn.

Kalo boleh pnjt, boleh ke ujian seterusnya. Kalo xboleh pnjt, plz say gudbye.:((

5. Ujian seterusnya menjulang tangga..ala ni senang je.

6. Ujian naik & turun tangga...ni pon senang je.

Cuma aku dapat tahu semua ujian ni guna sistem merit (markah) .
Cth ujian angkt berat. Kira dpt angkat berat smpi paras dada dptla markah pnuh.
Bgi2 jgk mcm pnjt tali, ada markah2 tertentu di paras yg telah ditetapkan.
Bg aku lg baik korg dpt buat semua.

Sbb 2 markah yg paling tggi biasenya ada peluang yg tggi utk d temuduga.

Mcm mane aku bleh tahu semua ni sbb membe2 aku org bomba.

Kalo2 korg dpt panggilan 2, ada baiknye dtg ke bomba 2 utk wat latihan awl. Mmg diaorg akan bantu. FREE je beb.. Hehehe

Mcm bogel2 2 mmg xde...lari bwk hose pon xde.

Ini FAKTA bkn AUTA....:)cgrock

faslisha
10-10-2010, 10:37 PM
Alhamdullilah, aku pon lepas tuk ujian fkal bomba 6/10/2010..tggu panggil temuduga lak

Hazmat
10-10-2010, 10:53 PM
Katanya 45 hari selepas tarikh temuduga ujian fizikal selesai, barulah akn d paggil utk temuduga.

Hari terakhir ujian fizikal adalah 13hb Oktober 2010.

Kira ajela tarikhnye....:D

1king
11-10-2010, 09:28 AM
bro hazmat..update details tu...tq bro..for those yg lepas dah ok la..pada yg tak lepas lagi so be prepared...byk stage gaks ye..ingatkan senang..rupanye berliku2...

horras
11-10-2010, 09:36 AM
Tahniah kepada kengkawan semua yg telah berjaya ujian fizikal bomba... Ready lah yer utk temuduga lak... Pegawai bomba akan tanye pasal bomba pegawai spa akan tanye isu semasa.... Interview ble? Lepas perbentangan budget ke sebelum perbentangan budget?

Duffayoi14
11-10-2010, 09:36 AM
pegawai kb29 ni gaji dia brapa ek?

rahana_1507
11-10-2010, 10:07 AM
pegawai kb29 ni gaji dia brapa ek?

salam 1 malaysia

gaji kb 29 dalam 1500.00++ campur elaun semua adalah dekat 2000.00 itu kalau tangga gaji P1T1..

untuk makluman semua...

berdasarkan pengalaman saya yang dah berjaya jadi Pegawai Bomba..

ujian BMI rasa-rasa kalau semua bersenam tiap2 hari rasa bleh lepas..

ujian mata biasalh kalau pakai 'spek' mmg mula-mula dah kena tendang.

ujian angkat berat 54kg. mcm ada 3 kategori masa saya dulu.
1st. angkat paras pinggang dikira 1 mata
2nd. angkat paras bahu dikira 2 mata
3rd kalau bleh menjulang dikira 3 mata

tali mcm 2 juga..

terakhir. menjulang tangga.. mmg berat giler

Penilai akan membuat penilaian berdasarkan markah kita..

masa temuduga plak

memandangkan tuan-tuan orang baru, bomba takkan tanya pasal bomba tapi kena tahu benda-benda mcm peralatan bomba yang mudah kita lihat. contoh dulu saya ditanya pasal peralatan keselamatan kebombaan di tempat saya keja.. senang giler soalan gua goreng abis..

Soalan sape Menteri KPKT
sape Timb KPKT
apa maksud KPKT
jab selain bomba di bawah KPKT
soalan ini tuan-tuan kena tahu
pihak spa akan tanya soalan bahasa English.. biasa lah KB 29

bagi yang berjaya.. kena rekruit 6 bulan. di Kuala Kubu Bahru..
gua ingat keja bomba ini mengadap komputer rupa mcm tentera plak.. dulu nyesal pun ada.. apa tak nya barang bomba ini berat giler..

lepas abis rekruit kena plak posting sabah.. malang nasib sungguh
gua plak baru je sebulan kahwin masa 2.

tapi yang best dalam bomba
gua join bomba 2007
confirm 2008
2010 gua naik pangkat kb 32...
bomba ini tak ramai pegawai.. cepat2 lah join bomba

ok gud luck

Duffayoi14
11-10-2010, 10:16 AM
salam 1 malaysia

gaji kb 29 dalam 1500.00++ campur elaun semua adalah dekat 2000.00 itu kalau tangga gaji P1T1..

untuk makluman semua...

berdasarkan pengalaman saya yang dah berjaya jadi Pegawai Bomba..

ujian BMI rasa-rasa kalau semua bersenam tiap2 hari rasa bleh lepas..

ujian mata biasalh kalau pakai 'spek' mmg mula-mula dah kena tendang.

ujian angkat berat 54kg. mcm ada 3 kategori masa saya dulu.
1st. angkat paras pinggang dikira 1 mata
2nd. angkat paras bahu dikira 2 mata
3rd kalau bleh menjulang dikira 3 mata

tali mcm 2 juga..

terakhir. menjulang tangga.. mmg berat giler

Penilai akan membuat penilaian berdasarkan markah kita..

masa temuduga plak

memandangkan tuan-tuan orang baru, bomba takkan tanya pasal bomba tapi kena tahu benda-benda mcm peralatan bomba yang mudah kita lihat. contoh dulu saya ditanya pasal peralatan keselamatan kebombaan di tempat saya keja.. senang giler soalan gua goreng abis..

Soalan sape Menteri KPKT
sape Timb KPKT
apa maksud KPKT
jab selain bomba di bawah KPKT
soalan ini tuan-tuan kena tahu
pihak spa akan tanya soalan bahasa English.. biasa lah KB 29

bagi yang berjaya.. kena rekruit 6 bulan. di Kuala Kubu Bahru..
gua ingat keja bomba ini mengadap komputer rupa mcm tentera plak.. dulu nyesal pun ada.. apa tak nya barang bomba ini berat giler..

lepas abis rekruit kena plak posting sabah.. malang nasib sungguh
gua plak baru je sebulan kahwin masa 2.

tapi yang best dalam bomba
gua join bomba 2007
confirm 2008
2010 gua naik pangkat kb 32...
bomba ini tak ramai pegawai.. cepat2 lah join bomba

ok gud luck


ooooo...so kb29 ni lebih kurang mcm j29 jgk la...tp power jgk ek bleh jadi ketua balai utk kawasan yg kecik la..

1king
11-10-2010, 10:36 AM
mcm best je dengar org dah jadi pegawai bomba ni...gaji pon mcm ok je..keje gomen laks tu..ujian fizikal agak tough dari jawatan lain..takde belari2 ke dalam ujian fizikal tu..macam ujian inspektor polis..

1king
11-10-2010, 10:54 AM
rahana_1507...rekrut 6 bulan ke??pehhh...dalam rekrut dapat elaun ke tak??mcm mane life dalam rekrut??happy ke misery

Hazmat
11-10-2010, 10:40 PM
Utk makluman ko bro...
Mase rekrut dia TIDAK BAYAR ELAUN...
TETAPI...ni dia yg korg akan SUKA SGT :D:D:D
Dia BAYAR GAJI PNUH...
Kira ajela bape bro....
Kira berbaloi la kalo dpt gaji pnuh pas 2 kena layak
Anggap aje la gaji 2 dibayar utk kena lanyak. Hehehe
Mkn, tmpt tinggal semua tanggung bro...

Hazmat
11-10-2010, 10:42 PM
Kehidupan semasa rekrut mmg ada yg manis
dan ada yang pahit.
Enjoy aje la menghadapi segala Latihan.
Mmg rekrut 6bln.:)cgrock

Hazmat
11-10-2010, 10:44 PM
bro hazmat..update details tu...tq bro..for those yg lepas dah ok la..pada yg tak lepas lagi so be prepared...byk stage gaks ye..ingatkan senang..rupanye berliku2...

Ehem...ehem...tekan la button thanx 2.
:D:D:D

rahana_1507
12-10-2010, 08:43 AM
Utk makluman ko bro...
Mase rekrut dia TIDAK BAYAR ELAUN...
TETAPI...ni dia yg korg akan SUKA SGT :D:D:D
Dia BAYAR GAJI PNUH...
Kira ajela bape bro....
Kira berbaloi la kalo dpt gaji pnuh pas 2 kena layak
Anggap aje la gaji 2 dibayar utk kena lanyak. Hehehe
Mkn, tmpt tinggal semua tanggung bro...

btul bro... siap dapat elaun rumah lagi walaupun duduk asrama..

1king
12-10-2010, 09:16 AM
hazmat..dah tekan dah butang tu..kalu ada depan mata lehla salam cium tangan sambil say thanks hehe...ape2 pon info memang berguna for those yg taktau..best tu dapat gaji penuh dan dilanyak...penah dgr org tarik diri tak masa rekrut..

Hazmat
12-10-2010, 02:46 PM
Hahahaha...Thanx
Hurm, mmg ada.
Tp setakat ni rasenya dh kurang org yg tarik diri.
Yela, bile semua sepakat apa yg dihadapi dpt ditempuh bersama.

Mggu pertama hingga ke minngu ke3 mmg bdn ada rase sakit2 jgkla. Bkn sakit kena pkl, tp kerana xbiase dgn aktiviti lasak. InsyaAllah akan jd ok slps 2.

Tanamkn sikap "kalo org lain boleh, kenapa tidak aku?!"

Kje bkn sng nk cri nk skrg bro.

Kalo tgk mane2 Jabatan pon, walaupun ada Ijazah @ Diploma tetapi memohon jawatan kerja yg paling rendah. Sbb pe, sbb ssh nk cri kerja skrg ni. Tambahan pula saingan yg kuat dpd org lain.

Zaman semakin berubah, org smkin cerdik dan bijak pandai.:)

1king
12-10-2010, 04:17 PM
bro hazmat...betul dah ape yg dicakapkan tu...keje bukan senang dah skang..org makin pandai..kabel dah makin besar hehe..tapi dari gaya cakap,motivasi bagai tu..mcm bro hazmat ni keje ngan bomba je...tak gitu bro??

iseterer
12-10-2010, 04:36 PM
ku pernah untuk pagawai penguatkuasa imegresen tp xtau sama ke x
1)pertama dia cek berat,48kg ke atas rasanya..
2)tinggi,165cm ke atas klu xsilap aku..
3)ukur dada,bukaan mesti lebih 5cm
4)cek jarak penglihatan kedua2 belah mata...klu dah rabun xyah gi..
5)cek buta warna ke x,aku kena reject sebab buta warna..heheeh
masa dia cek kena bukak baju n angkat seluar sebab nak tengok ada parut ke x
masa time aku cek,19 org pergi cek,2org je lepas...susah betul nak keje gomen ni...

anyway goodluck:)cgrock

Hazmat
15-10-2010, 10:05 PM
bro hazmat...betul dah ape yg dicakapkan tu...keje bukan senang dah skang..org makin pandai..kabel dah makin besar hehe..tapi dari gaya cakap,motivasi bagai tu..mcm bro hazmat ni keje ngan bomba je...tak gitu bro??

:eek::eek::eek:
:):)cgrock

faslisha
16-10-2010, 03:21 PM
1. Slain dier tya soalan tue, lain2 soalan mcmaner..
2. pihak SPA akan tya pasal aper (contoh)..
3. Maser introduce die suh speak English jgk ker..
alahai, takut pun ader aku nie.. mcm xpernah interview plop..
tapi harap2 dapat la..

1king
29-11-2010, 09:44 AM
salam guys

result ujian fizikal dah kuar kat website SPA..jom check

bintangtimor
29-11-2010, 01:23 PM
jom...
alhamdulillah..
aku LULUS.... :)

1king
29-11-2010, 02:17 PM
bintangtimor..congratzs

inteview laks ek...for those yg sukses..congrats gaks...tumpang hepi for korang..do the best utk i/view

bintangtimor
29-11-2010, 03:33 PM
bintangtimor..congratzs

inteview laks ek...for those yg sukses..congrats gaks...tumpang hepi for korang..do the best utk i/view

thanks.. 1king :)

insyaAllah..

faslisha
15-12-2010, 01:36 PM
Hye..ader saper2 tak y leh bagi tau pasal temuduga P.Penguasa Bomba nie..Next monthdah start interview..
Aku kena tarikh 19 Jan.
Risau la.

1king
15-12-2010, 03:26 PM
relaks ah faslisha...steady je..yg penting usaha n carik info..studyla pasal bomba sket..pasal spa sket...pasal malaysia sket...isu semasa sket...sket2 lama jadi bukit hehe...doa kena byk sket...ape2 pon gudluck and be prepared.

bintang timor ada tips kot..steady je dia hehe

mygol
15-12-2010, 03:35 PM
1. Slain dier tya soalan tue, lain2 soalan mcmaner..
2. pihak SPA akan tya pasal aper (contoh)..
3. Maser introduce die suh speak English jgk ker..
alahai, takut pun ader aku nie.. mcm xpernah interview plop..
tapi harap2 dapat la..

Aku pernah pegi interview sebanyak 2 kali (penolong penguasa penjara)...

ada 2 panel....1 dari jabatan dan 1 dari SPA......

Soalan yg ditanya tentang penjara dan kenapa anda ingin berkhidmat di jabatan penjara?

pas tu Panel SPA tanya aku mcm mana kita nak menghormati kakitangan di bawah kita?...

SweetFurtado
16-12-2010, 12:24 PM
Salam semua,
Hi..sy just nk share..sy kn g tebiu spa bomba kb29 7.1.11 ni..
huhu..berdebar2 laks..xtau nk ngafal ape..
sy kn di jb..ade kwn2 yg sm x? ..ade tips soalan atau nasihat dr kwn2?
thanks ye..

bintangtimor
16-12-2010, 12:51 PM
relaks ah faslisha...steady je..yg penting usaha n carik info..studyla pasal bomba sket..pasal spa sket...pasal malaysia sket...isu semasa sket...sket2 lama jadi bukit hehe...doa kena byk sket...ape2 pon gudluck and be prepared.

bintang timor ada tips kot..steady je dia hehe

hish... mana ada steady..huhu..
berdebar2.. kena i/view pada 05.01.2011..

penin aku dok pikiaq dengan kerja la ni..sistem x siap lagi..huhu..

bintangtimor
16-12-2010, 12:52 PM
aku kena kat aloq staq...
soo.. selamat berjayalah untuk hempa yang nak pi i/view tue.. :)

1king
17-12-2010, 12:46 PM
hish... mana ada steady..huhu..
berdebar2.. kena i/view pada 05.01.2011..

penin aku dok pikiaq dengan kerja la ni..sistem x siap lagi..huhu..

lambat lagi 5/1...sempat lagi nak wat preparation..keje letak tepi dulu..pas interview baru pikir balik hehe

k3ryck
23-12-2010, 10:07 PM
aku da pi gak..konpiden la gak sbb alhamdulillah xd yg skt..
tp kantoi tang pengecaman warna..
xtaw apa bala time blh xnmpk plak..
haiyh~ sygnye..
ade hikmah kot aku kna rijek tu..
(xd harapan la nk join badan beruniform)
gud luck utk korg~

Dakjaat
24-12-2010, 10:10 AM
Kalau ujian Pegawai Leftenan Maritim aku penah la..mcm hampeh..mmg tension aku dibuatnya...

gigi ko senget pun kena reject..bahu senget, ada parut besar, tapak kaki leper rata, mata juling,rabun jauh dengan rabun warna sure la kena reject..

nnt ada check tinggi,berat, BMI..kalau tak silap aku kena dalam range 21-26 BMI..check mata, jarak dalam 7 meter..check kot2 ada anggota badan ko ada yg penah patah ke tak..check tekanan darah..check luas dada..

kalau ko setel checking fizikal, ujian kecergasan lak..kena berlari, pumping..

dah lepas semua, baru ko di temuduga...

semoga berjaya.

ada parut ? budak yang ada tattoo pun lepas.... takkan parut tak lepas? panel2 pemeriksa fizikal ni takleh caya sangat.. dorang ni dah pilih dah budak2 yg dorang nak. saje buat panggilan temuduga kat public, kononnya dorang amik la juga orang luar... konon je la.. padahal amik org yg ada cable baik punya... haktuih.. ekeke! :P realiti.. saya sudah kena... tapi sikalang kereje lain plak. :P

Zulkarnine
24-12-2010, 04:55 PM
ada parut ? budak yang ada tattoo pun lepas.... takkan parut tak lepas? panel2 pemeriksa fizikal ni takleh caya sangat.. dorang ni dah pilih dah budak2 yg dorang nak. saje buat panggilan temuduga kat public, kononnya dorang amik la juga orang luar... konon je la.. padahal amik org yg ada cable baik punya... haktuih.. ekeke! :P realiti.. saya sudah kena... tapi sikalang kereje lain plak. :P

yg ni masa aku interview Leftenan Maritim...mmg kejam gila saringan diaorg wat...aku cadangkan, korang jgn la mengada2 pilih leftenan maritim dalam pilihan spa...

faslisha
29-12-2010, 04:43 PM
semua dah prepare..tapi takut gak..maner ader tak risau nyer..
dah la calon simpanan diorg dah ramai..tapi buat interview lg..

adioz88
29-12-2010, 05:09 PM
yg ni masa aku interview Leftenan Maritim...mmg kejam gila saringan diaorg wat...aku cadangkan, korang jgn la mengada2 pilih leftenan maritim dalam pilihan spa...
biasa aja tu zul :)
kalau maritim rasa kejam, yang masuk tentera kategori apa pulak :D
yang pasti, ada sebab munasabah kenapa diperiksa sebegitu.
Dan paling pasti, untuk kebaikan diri sendiri juga

faslisha
20-01-2011, 08:06 AM
Yahoooo!!!.. alhamdulillah, selesai sudeh i/view smlm..
happy sgt2 bila dah lepas..soalan kacang giler..

bintangtimor
21-01-2011, 10:13 AM
Yahoooo!!!.. alhamdulillah, selesai sudeh i/view smlm..
happy sgt2 bila dah lepas..soalan kacang giler..

hehehe... moga berjayalah ek..
bintang dh lepas kena i/view tue.. :D

1king
21-01-2011, 11:12 AM
dah lepas seme dah jadi kacang dah..hehe..tp good luck for all..tunggu jela result pasni hehe..part ni yg best ni..tunggu result hehe

rahmah60
22-01-2011, 01:20 AM
yg interview 500 org,nk ambil 30 org je..mmg best

bintangtimor
04-03-2011, 08:56 AM
dah lepas seme dah jadi kacang dah..hehe..tp good luck for all..tunggu jela result pasni hehe..part ni yg best ni..tunggu result hehe

kasi up seket thread nih... BUMP!!!!
hehehe... hari nie result keluar... dubdap2... :D

faslisha
05-03-2011, 11:17 AM
YAHOO!!! Result dah kuar..
Alhamdulillah..Berjaya jugak.
Tunggu surat tawaran plak lepas nie.
Pengambilan pada bulan 5.
Dengar kabar kursus 6 bulan kat Wakaf Tapai di Terengganu.

bandela_razak
13-04-2011, 11:18 PM
slm sape dh dpt panggilan bagi tau. bleh jadi geng masa rekrut nanti....

AuraSuccess_88
13-04-2011, 11:25 PM
gile laa semua kena cek..tingat lak member aku nak keje proton abis semua kena cek ,kena bogel lak tu ,siap pegang2.

oit biar betul kerja proton pun kena bogel...lain macam dah nie...kena repot kalau berlaku begitu..

bandela_razak
14-04-2011, 12:06 PM
up sket thread ni. sape yg berjaya informlh.....

1king
15-04-2011, 12:14 PM
yg berjaya seme dah sibuk prepare barang2...mental fizikal skali huhu...

jaszyler
05-10-2011, 01:44 PM
bandela_razak,faslisha, masih setia rekruit di kuala kubu bharu tak?? agak2 ble ye tamat nye??
kate 6bln je..kan dah bln 10 ni..ngam2 6 bln dah kan?? so ble nye nak tamat huu..

SeeZ
24-11-2011, 12:09 AM
kasi bump skit.. esk kena test fizikal ni.. :D

Kiraichi
28-12-2011, 11:47 PM
hi semua, bulan 1 , 2012 ni, sy akan pegi ujian fizikal di ipoh. kawan2 yang baru lepas tu, share2 la sket update pnya test. hehehe. tolong la ekkk. :(

hairi1210
29-12-2011, 10:41 AM
Kalau ujian Pegawai Leftenan Maritim aku penah la..mcm hampeh..mmg tension aku dibuatnya...

gigi ko senget pun kena reject..bahu senget, ada parut besar, tapak kaki leper rata, mata juling,rabun jauh dengan rabun warna sure la kena reject..

nnt ada check tinggi,berat, BMI..kalau tak silap aku kena dalam range 21-26 BMI..check mata, jarak dalam 7 meter..check kot2 ada anggota badan ko ada yg penah patah ke tak..check tekanan darah..check luas dada..

kalau ko setel checking fizikal, ujian kecergasan lak..kena berlari, pumping..

dah lepas semua, baru ko di temuduga...

semoga berjaya.


Hahaha.. bila cakap bab bahu senget ni, teringat 2 orang member aku, diaorg pergi Ujian fizikal Inspektor PDRM. Yang sorang tu , reject due to bahu senget, Yang sorang lagi because of kepala senget..

Then, on the next year, dua org membe aku ni apply lagi Inspektor PDRM kerana minat sgt2. For the 2nd Trial, Alhamdulillah, dua-dua org ni lepas dan skrg telah pun selamt bertugas sbg. Inspektor PDRM, seorang bhgian siasatan jenayah, seorang lagi bhgian Narkotik..

Kdg2 tu, xda masalah apa pun, tapi dengan calon2 yg sgt2 ramai, up to the penemuduga yang handle interview tu ja.. satu lagi, Rezeki masing2 la.. ada rezeki kat situ, InsyaAllah, dapat la apa yang dihajati beserta dengan Tawakkal kepada Allah.

hairi1210
29-12-2011, 12:07 PM
YAHOO!!! Result dah kuar..
Alhamdulillah..Berjaya jugak.
Tunggu surat tawaran plak lepas nie.
Pengambilan pada bulan 5.
Dengar kabar kursus 6 bulan kat Wakaf Tapai di Terengganu.

dah kuar ker dari pusat latihan bomba wakaf tapai?
dah bulan 12 dah ni...

pemuda_86
29-12-2011, 01:37 PM
hye sume...sy mmber baru kt cni...sy terbaca pasal forum ni...best gak byk post2 yg berguna...sy baru dpt panggilan pemeriksaan fizikal 12.01.2012 kt putrajaya...sbenarnye sblom ni da dpt panggilan tp xberjaya sbb ukuran dada xcukup...tuk kali ni xtau la dada ni kembang or tak dr sblom...tuk pluang kedua ni arap2 sgt lepas...sape ada tips tuk buat ukuran dada mantap...huhu...nak tambah kembang lagi bape cm jer...

Diamond in Making
29-12-2011, 01:54 PM
aku kena minggu dpan..
4 Jan 2012..
ade geng cg yg kena sama date ngn aku x.??
ade gak geng nnt..
hehehehe

Kiraichi
29-12-2011, 02:23 PM
yay, aku dapat interview. 9hb1 2011 kat ipoh bos hairi. sape yang dah kene lanyak 6 bulan tu? share2 la sket bro ape pengalaman. and tips2 yg boleh lepas care mudah ke.? hehehe

hairi1210
29-12-2011, 03:27 PM
Wahhh… ramainya geng2 CG yg dapat panggilan ujian fizikal nii..

Aku pun dapat interview ujian fizikal ni kat Alor Setar 12 Jan 2012 nanti..

Tahun 2008 dulu penah dapat panggilan interview ni, tapi aku xpi becoz baru balik oversea training dan ada “bonding” ngan company aku.

Tahun ni aku dah bebas, dan kebetulan dipanggil pula ujian fizikal ni.

Ingatkan aku dah reject interview dulu dah xda harapan dah.. hehehe…

hairi1210
29-12-2011, 03:29 PM
hye sume...sy mmber baru kt cni...sy terbaca pasal forum ni...best gak byk post2 yg berguna...sy baru dpt panggilan pemeriksaan fizikal 12.01.2012 kt putrajaya...sbenarnye sblom ni da dpt panggilan tp xberjaya sbb ukuran dada xcukup...tuk kali ni xtau la dada ni kembang or tak dr sblom...tuk pluang kedua ni arap2 sgt lepas...sape ada tips tuk buat ukuran dada mantap...huhu...nak tambah kembang lagi bape cm jer...

welcome to Cg forum...
ahli baru ni..
masuk forum ja terjumpa thread ni dah..
bagus2.. info baik sblm ujian fizikal nanti..
hehehehe....

hairi1210
29-12-2011, 03:30 PM
aku kena minggu dpan..
4 Jan 2012..
ade geng cg yg kena sama date ngn aku x.??
ade gak geng nnt..
hehehehe

mgu depan ja tu..
Tuan kena ujian fizikal ni kat mana?

Si Rabun
29-12-2011, 04:16 PM
Aku pon dpt g ujian fizikal ni, ak mmg minat nk jadi tentera, polis, bomba sejak skolah sebab aku suke kawad, tp masalahnye aku rabun, aduh.. kt situ dh terang2 tulis rabun xleh pakai contact lens pn xblh, tp klu aku pakai contact lens diorg boleh tau ke nanti..

Kiraichi
29-12-2011, 08:55 PM
Aku pon dpt g ujian fizikal ni, ak mmg minat nk jadi tentera, polis, bomba sejak skolah sebab aku suke kawad, tp masalahnye aku rabun, aduh.. kt situ dh terang2 tulis rabun xleh pakai contact lens pn xblh, tp klu aku pakai contact lens diorg boleh tau ke nanti..

pakai je bro. sekurang2nya dia nampak kesungguhan tuan nak join bomba tu. hehe.

hairi1210
30-12-2011, 08:32 AM
pakai je bro. sekurang2nya dia nampak kesungguhan tuan nak join bomba tu. hehe.

ya betul.. yang penting..
cuba dan usaha dulu..

Diamond in Making
30-12-2011, 09:08 AM
mgu depan ja tu..
Tuan kena ujian fizikal ni kat mana?

sy intrview kt bomba putrajaya..:D

hairi1210
30-12-2011, 10:17 AM
sy intrview kt bomba putrajaya..:D

wah.. ni sama ngan seorg forumer (pemuda_86) la
jika tarikh 12.01.2012 kt putrajaya.. heheh..

akookoo
01-01-2012, 09:34 PM
sy dpat interview jgak 5/1..tgh confuse nk prgi ke x??? huhuu coz skrng tgh smbg study...ermmm ..prgi jee laa...skrang2 nye mncba..

Musafir Bumi
02-01-2012, 09:58 PM
wife aku dpt interview kat seberang perai 7 jan ni...

CyberMachine
02-01-2012, 10:00 PM
Aku pon dpt g ujian fizikal ni, ak mmg minat nk jadi tentera, polis, bomba sejak skolah sebab aku suke kawad, tp masalahnye aku rabun, aduh.. kt situ dh terang2 tulis rabun xleh pakai contact lens pn xblh, tp klu aku pakai contact lens diorg boleh tau ke nanti..

memang tak lepas la..
tapi nak try bole la..

mana tau officer tu baik hati time tu

Diamond in Making
03-01-2012, 12:34 AM
kalau BMI skang x lepas..
tap xde la tinggi sgt..
agak2 ade pluang x utk lps time intrview nnt.??
hehehe

Kiraichi
03-01-2012, 03:26 PM
lepas fizikal test, teros interview lisan , ckap ngn pegawai teros ke??

hairi1210
03-01-2012, 04:15 PM
lepas fizikal test, teros interview lisan , ckap ngn pegawai teros ke??

yap, kalau lulus ujian fizikal ni..
kena tunggu dlm 45 hari untuk ke interview lisan pula..

Kiraichi
03-01-2012, 06:54 PM
yap, kalau lulus ujian fizikal ni..
kena tunggu dlm 45 hari untuk ke interview lisan pula..

owh. igt, lepas fizikal. teros naik atas, teros interview. HAHA! x sabar nihhh wehh.

Kiraichi
03-01-2012, 07:11 PM
Yahoooo!!!.. alhamdulillah, selesai sudeh i/view smlm..
happy sgt2 bila dah lepas..soalan kacang giler..

hi, mintak awk share soalan yang kacang tu. :(

CyberMachine
03-01-2012, 07:13 PM
kalau BMI skang x lepas..
tap xde la tinggi sgt..
agak2 ade pluang x utk lps time intrview nnt.??
hehehe

kalau ko bebetul nak bomba ni..

sebelum interview, buat la ape benda exercise pun untuk turunkan BMI ni..kalau tak,, :((:((:((

Kiraichi
03-01-2012, 07:15 PM
bandela_razak,faslisha, masih setia rekruit di kuala kubu bharu tak?? agak2 ble ye tamat nye??
kate 6bln je..kan dah bln 10 ni..ngam2 6 bln dah kan?? so ble nye nak tamat huu..

tu la. dah lebih dah ni. mana dorang ni. da takot sket da tbe2 missing in action. hahaha. xD

hairi1210
03-01-2012, 11:09 PM
owh. igt, lepas fizikal. teros naik atas, teros interview. HAHA! x sabar nihhh wehh.

hehe, excited sgt ni..
mmg semangat kebombaan dlm diri ni..

Diamond in Making
05-01-2012, 03:30 PM
BMI x lepas..
otomatik fail!!
aku dh kena dh 4 hri bulan aritu..:((:((:((

hairi1210
05-01-2012, 04:23 PM
BMI x lepas..
otomatik fail!!
aku dh kena dh 4 hri bulan aritu..:((:((:((

bro punya BMI berapa?

Kiraichi
06-01-2012, 02:19 AM
BMI x lepas..
otomatik fail!!
aku dh kena dh 4 hri bulan aritu..:((:((:((

tu la, ce cite ce cite ce cite keadaan di sana bagai mana. hehe

Diamond in Making
06-01-2012, 09:55 AM
bro punya BMI berapa?

30..:)):))

Diamond in Making
06-01-2012, 09:56 AM
tu la, ce cite ce cite ce cite keadaan di sana bagai mana. hehe

kol 8 register..
pastu bkk baju ngn kasut..
peg timbang ngn ukur tnggi utk BMI..
mne yg trlebey n trkurang BMI die..
otomatik gagal..
terus blik.:D

CyberMachine
06-01-2012, 09:58 AM
tu la, ce cite ce cite ce cite keadaan di sana bagai mana. hehe

BMI akan di check paling awal..

kalau fail...sila pakai baju balik

n balik..:((:((

so, kalau bebetul teringin nak bomba..buat la ape cara utk turunkan bmi

Kiraichi
06-01-2012, 11:03 AM
berapakah mata bmi yang ideal ye kawan2? :3

hairi1210
06-01-2012, 11:38 AM
30..:)):))

alamak terlebih sudah..
hehehe.. limit BMI sampai 26 je...
xpa bro, ada hikmah semua tu...

hairi1210
06-01-2012, 11:39 AM
berapakah mata bmi yang ideal ye kawan2? :3

KANDUNGAN PEMERIKSAAN FIZIKAL DAN PANCAINDERA
1. Perkara-perkara yang diuji:-
a) Pemeriksaan Ukuran Badan.
i) Ketinggian.
ii) Berat Badan.
iii) Body Mass Index (BMI) 19-26
iv) Ukuran Dada ( biasa/ tarik nafas ) ( calon wanita dikecualikan ).

b) Pemeriksaan Penglihatan.
i) Jarak Penglihatan "Visual Acuity" 6/9 (tanpa memakai cermin mata atau kanta lekap- "Contact lense").
ii) Pengecaman Warna.

c) Pemeriksaan Tubuh Badan Dan Gaya Berjalan.
i) Jari, tangan, kaki dan lain-lain anggota berkeadaan baik.
ii) Berkawad.

1. Memanjat Tali.
Ketinggian 16 kaki / 4.75 meter

2. Mengangkat Pemberat.
Lelaki - 54 Kilogram
Wanita - 46 Kilogram

3. Menjulang dan Menegakkan Tangga.
Tegak 90 Darjah

4. Memanjat Tangga Penyelamat.
Ketinggian 16.5 Meter

Kiraichi
06-01-2012, 02:16 PM
ok tq bro. mengingatkan perkara perkara di atas membuat kan diri ku semakin gelabah. kekekeke

Zulkarnine
06-01-2012, 02:24 PM
Aku pun rabun gak..tp saje nk dtg...masa tgh duduk, ada pegawai bg briefing kat depan...dia siap tunjuk kat aku tetiba je.."AWAK GAGAL"..awak tau kenapa awak gagal?..."Saya tahu, tapi saya saje nk dtg amik pengalamana"

Zulkarnine
06-01-2012, 02:28 PM
yg berjaya akan g training kat wakaf tapai terengganu...kena belajar fizik, undang2 bomba dll...

selamat maju jaya abg2 bomba..

Kiraichi
08-01-2012, 09:35 PM
hi semua. nak tanya lg 1 boleh. dlm surat tulis, law lepas semuanya, akan ada UJIAN PSIKOLOGI. apakah maksud nya ujian ini and bagaimanakah ia? pls tolong me. esok pagi dah nak gerak. tq all.

zamreda
09-01-2012, 02:08 AM
adik aku dah test dah...ujian fizikal gagal....

klau dah kena angkat berat mmg lps tu kena tali mmg takleh nak bergayut..


lagi satu..dah dpt surat pergi gym terus angkat yng timbang beroda dua tu..ramai aku tgk takleh buat even ada sorang tu pomen lori..lama2 boleh buat gak..

nie aku tgk masa adik aku buat kat bomba larkin...

Jack Daniels
09-01-2012, 09:30 AM
Bro, kalo bmi lebih sikit ada pertimbangan x. Contoh 26.57. Rse2 leh lps x?

kucimkerom
09-01-2012, 09:38 AM
ade tak die cek jari jemari?

jari or tngn bengkok die reject..pastu cara berjalan die tngk hayunan tangan n kaki..kot2 capik ke...

Kiraichi
09-01-2012, 12:44 PM
baru balik dari Ipoh ujian fizikal. aku pnya bmi, tinggi berat, ukur dada, cek mata, warna, semua lepas, lepas tu dia suruh berdiri sorang2 nak tengok jari jemari gigi kaki ape semua. sekali dia tengok tapak kaki aku takda lekuk. dia cakap macam kaki itik. hahaha, terus balikkk. penat jeee aku pegi training ari2 angkat besi, panjat tali kat balai bomba, tp last2 kantoi pasal tu je. kalau pegawai bomba korang ada terbaca ni. TOLONG lah ada perikemanusiaan sikit. Belum apa2 dah terus buang. Bdak2 bomba sndiri pn marah bila org besar buat mcm tu. kecewa cial ari ni. :'(

hairi1210
09-01-2012, 12:53 PM
baru balik dari Ipoh ujian fizikal. aku pnya bmi, tinggi berat, ukur dada, cek mata, warna, semua lepas, lepas tu dia suruh berdiri sorang2 nak tengok jari jemari gigi kaki ape semua. sekali dia tengok tapak kaki aku takda lekuk. dia cakap macam kaki itik. hahaha, terus balikkk. penat jeee aku pegi training ari2 angkat besi, panjat tali kat balai bomba, tp last2 kantoi pasal tu je. kalau pegawai bomba korang ada terbaca ni. TOLONG lah ada perikemanusiaan sikit. Belum apa2 dah terus buang. Bdak2 bomba sndiri pn marah bila org besar buat mcm tu. kecewa cial ari ni. :'(

fuh, tapak kaki tada lekuk pun kantoi..
hehehe.. sabar no...

Kiraichi
09-01-2012, 01:21 PM
frust gila. haha. takpa jugak sebab baru ari ni aku tau aku ni cacat kat tapak kaki. hahahaha

anairda
09-01-2012, 06:23 PM
hai..kiter dpt panggilan utk jawatan ni gak..tapi BMI tak lepas..perlu kurangkan dlm 3KG..boleh ke dalam masa 7 hari? pulak tu..dah lah tak reti nak panjat tali..mcm mane ni? should i go or not? help...kindly advise..thanks

Kiraichi
09-01-2012, 08:28 PM
hai..kiter dpt panggilan utk jawatan ni gak..tapi BMI tak lepas..perlu kurangkan dlm 3KG..boleh ke dalam masa 7 hari? pulak tu..dah lah tak reti nak panjat tali..mcm mane ni? should i go or not? help...kindly advise..thanks

pergi lah ke balai bomba yang terdekat dgn rumah bro utk dapat nasihat2. semuanya akan membantu anda. percayalah.

CyberMachine
09-01-2012, 08:34 PM
baru balik dari Ipoh ujian fizikal. aku pnya bmi, tinggi berat, ukur dada, cek mata, warna, semua lepas, lepas tu dia suruh berdiri sorang2 nak tengok jari jemari gigi kaki ape semua. sekali dia tengok tapak kaki aku takda lekuk. dia cakap macam kaki itik. hahaha, terus balikkk. penat jeee aku pegi training ari2 angkat besi, panjat tali kat balai bomba, tp last2 kantoi pasal tu je. kalau pegawai bomba korang ada terbaca ni. TOLONG lah ada perikemanusiaan sikit. Belum apa2 dah terus buang. Bdak2 bomba sndiri pn marah bila org besar buat mcm tu. kecewa cial ari ni. :'(

aku dah cakap...bomba ni memang susah sikit.

ntah ape benda yang wat susah..tak tau la

zamreda
10-01-2012, 07:21 AM
baru balik dari Ipoh ujian fizikal. aku pnya bmi, tinggi berat, ukur dada, cek mata, warna, semua lepas, lepas tu dia suruh berdiri sorang2 nak tengok jari jemari gigi kaki ape semua. sekali dia tengok tapak kaki aku takda lekuk. dia cakap macam kaki itik. hahaha, terus balikkk. penat jeee aku pegi training ari2 angkat besi, panjat tali kat balai bomba, tp last2 kantoi pasal tu je. kalau pegawai bomba korang ada terbaca ni. TOLONG lah ada perikemanusiaan sikit. Belum apa2 dah terus buang. Bdak2 bomba sndiri pn marah bila org besar buat mcm tu. kecewa cial ari ni. :'(

apa kena tade lekuk nie?.....diorang nie saje ajer..:-?:-?


kesian tu kamu yng penat2 buat tu suma..#:-S#:-S

zamreda
10-01-2012, 07:24 AM
hai..kiter dpt panggilan utk jawatan ni gak..tapi BMI tak lepas..perlu kurangkan dlm 3KG..boleh ke dalam masa 7 hari? pulak tu..dah lah tak reti nak panjat tali..mcm mane ni? should i go or not? help...kindly advise..thanks

boleh ajer bro....berpuasa...dan bekerja smpai berpeluh peluh..ok.:)cgrock:)cgrock:)cgrock

masa aku kerja kilang dulu ada mamat tu boroi 7 hari tak makan tapi kerja dlm stor...seminggu perghhh...:)cgrock:)cgrock

baru kerja tu..

hairi1210
10-01-2012, 12:09 PM
boleh ajer bro....berpuasa...dan bekerja smpai berpeluh peluh..ok.:)cgrock:)cgrock:)cgrock

masa aku kerja kilang dulu ada mamat tu boroi 7 hari tak makan tapi kerja dlm stor...seminggu perghhh...:)cgrock:)cgrock

baru kerja tu..

hahaha.. ni baru betoi2 menurunkan BMI ni...

wisteria
10-01-2012, 01:15 PM
kalo fizikal dia akan cek ape ye?

kalau pemeriksaan fizikal pegawai kastam,
dia suh kawad, dia check berat/tinggi, dia ukur lilit dada (untk lelaki)...

Kiraichi
10-01-2012, 07:43 PM
nak ukur lilit dada (untk perempuan) bole tak???? :3

hairi1210
11-01-2012, 07:13 AM
nak ukur lilit dada (untk perempuan) bole tak???? :3

KANDUNGAN PEMERIKSAAN FIZIKAL DAN PANCAINDERA
1. Perkara-perkara yang diuji:-
a) Pemeriksaan Ukuran Badan.
i) Ketinggian.
ii) Berat Badan.
iii) Body Mass Index (BMI) 19-26
iv) Ukuran Dada ( biasa/ tarik nafas ) ( calon wanita dikecualikan ).

b) Pemeriksaan Penglihatan.
i) Jarak Penglihatan "Visual Acuity" 6/9 (tanpa memakai cermin mata atau kanta lekap- "Contact lense").
ii) Pengecaman Warna.

c) Pemeriksaan Tubuh Badan Dan Gaya Berjalan.
i) Jari, tangan, kaki dan lain-lain anggota berkeadaan baik.
ii) Berkawad.

1. Memanjat Tali.
Ketinggian 16 kaki / 4.75 meter

2. Mengangkat Pemberat.
Lelaki - 54 Kilogram
Wanita - 46 Kilogram

3. Menjulang dan Menegakkan Tangga.
Tegak 90 Darjah

4. Memanjat Tangga Penyelamat.
Ketinggian 16.5 Meter[/COLOR]

pemuda_86
11-01-2012, 10:51 AM
esok da kna gi pemeriksaan fizikal bomba...neves plak rasanye...arap2 dipermudahkan...ada sape2 yg kna gi esok kat bomba ptrajaya?

ruzaidie
12-01-2012, 01:44 AM
#:-S#:-S 16/01/2012 aku ade ujian fizikal untuk bomba..comfius aku orang ckp kalau ade parut xdpat?? btul ker utk bomba ni pon sma?tolong kwn2 mana dah lepas ujian fizikal tahun 2012 ni...

tumpung
12-01-2012, 05:00 PM
Hi Semua..saya ni orang baru kat sini..
saya baru je lepas ujian fizikal pada 9/1/2012

Fuhhhh tuhan je tau hati saya time tu....

untuk korang yang akan menjalani ujian fizikal nanti jangan lupa sarapan pagi..jangan makan mee goreng..tu buat badan jadi lemah nanti...kalau boleh makan nasi atau nasi lemak k..

oh ya..ujian fizikal hari tu..nasib baik saya lulus...so kepada member yang akan menjalani ujian tue..baik p check dulu tinggi..berat..bmi..mata..sebab yang datang untuk menilai ujian fizikal nanti.. Bukan Setakat pegawai Bomba je..Wakil dari SPA pun ada datang...so ada kabel pun tak guna....hehehhe

Baik buat latihan yang secukupnya!!!

Kiraichi
12-01-2012, 07:43 PM
Hi Semua..saya ni orang baru kat sini..
saya baru je lepas ujian fizikal pada 9/1/2012

Fuhhhh tuhan je tau hati saya time tu....

untuk korang yang akan menjalani ujian fizikal nanti jangan lupa sarapan pagi..jangan makan mee goreng..tu buat badan jadi lemah nanti...kalau boleh makan nasi atau nasi lemak k..

oh ya..ujian fizikal hari tu..nasib baik saya lulus...so kepada member yang akan menjalani ujian tue..baik p check dulu tinggi..berat..bmi..mata..sebab yang datang untuk menilai ujian fizikal nanti.. Bukan Setakat pegawai Bomba je..Wakil dari SPA pun ada datang...so ada kabel pun tak guna....hehehhe

Baik buat latihan yang secukupnya!!!

hi, bos buat latihan 9hb tu dekat mana ek? ipoh ke? :3

Arluth
12-01-2012, 08:54 PM
Aku kena tahun lepas,kat Balai Putrajaya,dari 258 orang yang datang,tinggal untuk ke outdoor fizikal test tinggal 20 orang je.
nak panjat tali tu bukan senang,dorang bagi 3x je try,jatuh gak kali ke3,fail,macam aku hahahaha!!!
ada teknik kene naik tali tu,paling senag lilit kaki dulu baru panjat

anairda
12-01-2012, 08:59 PM
thanks ye..
saya rasa tak pegi..berat makin menaik pulak..gara2 balik kpg 3 hari ada kenduri arwah..alahai :(

test ni dah lah amik masa 4jam drive ke tpt tu..kalau dekat memang pg je..walaupn BMI tak lepas..at least kalau dia reject...tak rasa sgt...so skrg ni nak mintak advise semua..macam mane nak inform kat diorg or pihak SPA sebab tak dapat nak datang ye? at least kena inform kalau tak dapat..ada siapa2 tahu? thanks :(

hairi1210
12-01-2012, 09:00 PM
baru lepas jalani interview pagi tadi..
dukacita dimaklumkan.. kepala senget.. anda gagal..
hahaha.. xpala.. xda rezeki lagi..
ada yang lebih baik la..
terima dengan hari yg terbuka..

none
12-01-2012, 09:14 PM
Ooo...bomba tengah wat pengambilan...
Elok keje bomba ni...apatah lagi keje operasi syift 12 jam.
Sehari keje siang...2 hari tak keje siang...
Boleh wat part time ooo..
Mcm member aku...sudahnya gaji bomba pun tak usik

Kiraichi
12-01-2012, 10:05 PM
thanks ye..
saya rasa tak pegi..berat makin menaik pulak..gara2 balik kpg 3 hari ada kenduri arwah..alahai :(

test ni dah lah amik masa 4jam drive ke tpt tu..kalau dekat memang pg je..walaupn BMI tak lepas..at least kalau dia reject...tak rasa sgt...so skrg ni nak mintak advise semua..macam mane nak inform kat diorg or pihak SPA sebab tak dapat nak datang ye? at least kena inform kalau tak dapat..ada siapa2 tahu? thanks :(

jgn risaw, sbb kat surat spa tu kan ada tulis "nama yang tak datang, tidak akan disenarai hitam kan oleh spa." :) :)

Kiraichi
12-01-2012, 10:06 PM
baru lepas jalani interview pagi tadi..
dukacita dimaklumkan.. kepala senget.. anda gagal..
hahaha.. xpala.. xda rezeki lagi..
ada yang lebih baik la..
terima dengan hari yg terbuka..

hehe, kenap bro, ce cite sket experiance nye. kekeke

Jack Daniels
12-01-2012, 10:34 PM
Ada x yg bmi terlebih tp masih dpt pertimbangan? Org SPA wat pe je kat situ?Share la sket kengkawan... Sy kena pergi minggu dpn...

hairi1210
12-01-2012, 11:43 PM
hehe, kenap bro, ce cite sket experiance nye. kekeke

Hahaha.. bila cakap bab bahu senget ni, teringat 2 orang member aku, diaorg pergi Ujian fizikal Inspektor PDRM. Yang sorang tu , reject due to bahu senget, Yang sorang lagi because of kepala senget..

Then, on the next year, dua org membe aku ni apply lagi Inspektor PDRM kerana minat sgt2. For the 2nd Trial, Alhamdulillah, dua-dua org ni lepas dan skrg telah pun selamt bertugas sbg. Inspektor PDRM, seorang bhgian siasatan jenayah, seorang lagi bhgian Narkotik..

Kdg2 tu, xda masalah apa pun, tapi dengan calon2 yg sgt2 ramai, up to the penemuduga yang handle interview tu ja.. satu lagi, Rezeki masing2 la.. ada rezeki kat situ, InsyaAllah, dapat la apa yang dihajati beserta dengan Tawakkal kepada Allah.

aku up balik post aku yg lepas tu kat atas ni..
bab fizikal anggota badan ni SUBJEKTIF sket..
up to the pemeriksa pada hari temuduga tersebut..
aku tadi jalan kawad 2 kali..
pemeriksa tu kata kepala senget..

dalam interview tadi gak terjumpa membe lama aku time study dulu.
kebetulan dia pun kena kes kepala senget juga..
2 kali jalan kawad dia kantoi kepala senget..
kali ke 3 jalan kawad dia pass..
rezeki dia la kat situ..
aku cuma buat 2 kali ja jalan kawad tu..

kebetulan aku ni antara 4 org terakhir yg buat interview tu..
mgkn pemeriksa tu nak "reduce" kan bilangan calon2 yg dah ramai layak.. kes2 SUBJEKTIF ni, pemeriksa tu akan bertegas sket untuk mengurangkan calon2 dan mengurangkan masa interview pada hari tersebut..

lagi satu masa aku interview tadi ada sorang mamat tu dia xpuas hati sebab pemeriksa tu cakap lutut dia rapat!!!
padahal dia cakap tahun lepas dia lepas semua ujan fizikal dan kecergasan dan dia sampai ke interview ke-2 (oral interview)..
punya la xpuas ati mamat tu.. dia cakap nak minta buat jalan kawad sekali lagi lepas semua calon2 abis ujian fizikal anggota badan ni.. dan kali terakir dia cuba.. dia lepas!!!

hahaha.. nampak tak betapa SUBJEKTIF nya ujian pemeriksaan anngota badan tu..
setiap mata memandang, memberi keputusan yang berbeza dan bervariasi..

tapi... semua tu rezeki la..
bersyukur dengan pekerjaan anda sekarang...

hairi1210
12-01-2012, 11:50 PM
jgn risaw, sbb kat surat spa tu kan ada tulis "nama yang tak datang, tidak akan disenarai hitam kan oleh spa." :) :)

yes .. right..
aku pun penah dapat panggilan interview ni tahun 2008..
tapi aku xhadir kerana ada "bonding" dengan company aku keja..
then, ujung 2011 aku dpat pula panggilan interview ni.

hairi1210
12-01-2012, 11:55 PM
Ada x yg bmi terlebih tp masih dpt pertimbangan? Org SPA wat pe je kat situ?Share la sket kengkawan... Sy kena pergi minggu dpn...

BMI xlepas pun.. sket2 bleh la adjust
tapi!!! atas budi bicara pemeriksa tu la..
ada kes aku tgk tadi..
mamat tu BMI dia 27.9
dah over tu..
tapi pemeriksa tu adjust jadi 26..
selamat dia.. hehehe..

org SPA tu dia akan bagi satu kertas butiran peribadi..
ada maklumat pengajian kita dalam butiran tu..
dan dia minta kita tunjukkan salinan sijil2 kita..
org SPA ni cuma nak sahkan kelayakan kita dengan jawatan yang dipohon..

Jack Daniels
13-01-2012, 12:13 AM
Ooo.. Hrp2 la bmi aku dia bg lps. Aku nyer 26.79. Kat balai bomba tu leh training dulu kan sblum 2-3 ari interview

tumpung
13-01-2012, 01:01 PM
i kat sabah..hehehe

tumpung
13-01-2012, 01:03 PM
Ada x yg bmi terlebih tp masih dpt pertimbangan? Org SPA wat pe je kat situ?Share la sket kengkawan... Sy kena pergi minggu dpn...

masa aku ujian..ada dua orang terlebih BMI..tapi tak lepas pasal BMI lebih..tapi kalau lebih sikit mungkin ok kot

Si Rabun
16-01-2012, 12:11 PM
Aku ni pompuan la.. Aku mmg tau rabun xleh, tp aku still g Balai Bomba utk berlatih, alhamdulillah tali n angkat berat aku boleh buat sebab belajar ngn abg2 bomba, hehe.. Aku just tinggal berdoa je klu ade rezeki aku dunia akhirat nk jadi bomba ni, mesti ade.. klu xde redha je yg pasti aku dh cuba.. ujian aku 19/01/2012 di cyberjaya.. tolong doakan lembut hati pemeriksa walau tau aku ni rabun(harap2 die xnmpk aku pkai contact lense)...

Si Rabun
16-01-2012, 12:16 PM
pakai je bro. sekurang2nya dia nampak kesungguhan tuan nak join bomba tu. hehe.

ye btl tu, tq2

coefoto
16-01-2012, 06:29 PM
A'salam..esk ambo ado ujian jugop...harap2 bereh lakow...amin...

Kiraichi
16-01-2012, 08:33 PM
sape yg rabun, dia bagi test. tp spek dgn kontek lense, kena bukak, kalau tak dia cek sorang2. gudluck all.

coefoto
17-01-2012, 06:34 PM
nasib bandan....BMI xlps...18.00 xsilap...aku ingt berat aku 60..rupe2 58...adoii...hahaha...cube lg....

pemuda_86
17-01-2012, 10:13 PM
Aku ni pompuan la.. Aku mmg tau rabun xleh, tp aku still g Balai Bomba utk berlatih, alhamdulillah tali n angkat berat aku boleh buat sebab belajar ngn abg2 bomba, hehe.. Aku just tinggal berdoa je klu ade rezeki aku dunia akhirat nk jadi bomba ni, mesti ade.. klu xde redha je yg pasti aku dh cuba.. ujian aku 19/01/2012 di cyberjaya.. tolong doakan lembut hati pemeriksa walau tau aku ni rabun(harap2 die xnmpk aku pkai contact lense)...



hey...sy nk share ckit...sy baru lepas test bomba 12/1/2012 kt ptrajaya tp xder rezki...mata lak rabun...ada girl tu kantoi pakai cntact lens tp diorg bg test nampak tak kalo nk try gak la wpon rabun. diorg check mata sorg2. hurm...gud luck la...

Jack Daniels
17-01-2012, 10:44 PM
dia test pe dulu ek? Angkat berat atau naik tali?