PDA

View Full Version : Malaysian Banks SWIFT codes


2bz4money
22-05-2007, 10:07 PM
Malaysian Banks’ SWIFT codes

May 13, 2007 at 4:36 am · Filed under Diana's Diary, Online Payment, Bank Accounts

SWIFT code is an industry cooperative that provides a standard format for transmitting payments, stock transactions, letters of credit and other financial messages to more than 7,500 member banks, broker-dealers and investment organizations around the world. Founded in 1973 as the Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, millions of transactions worth several trillions of dollars are sent each day with an average transit time of 20 seconds. Working like a bank routing number, a SWIFT code is widely used to transfer funds between banks.

Affin Bank Berhad = PHBMMYKL
Alliance Bank Berhad = MFBBMYKL
Ambank Berhad = ARBKMYKL
Bank Simpanan Nasional = BSNAMYKL
CIMB Bank Berhad = CIBBMYKL
Citibank Berhad Malaysia = CITIMYKL
Hong Kong Bank Malaysia Berhad = HBMBMYKL
Hong Leong Bank Berhad = HLBBMYKL
Malayan Banking Berhad = MBBEMYKL
OCBC Bank Berhad = OCBCMYKL
Public Bank Berhad = PBBEMYKL
RHB Bank Berhad = RHBBMYKL
Standard Chartered Bank Malaysia Berhad = SCBLMYKL
United Overseas Bank Berhad = UOVBMYKL

some banks uses 11 coded BIC , so add XXX behind all the codes.

Now…the Islamic Banking in Malaysia

AISLMYKLXXX - ARAB ISLAMIC
AIBBMYKLXXX AFFIN ISLAMIC BANK BERHAD
BIMBMYKLXXX BANK ISLAM MALAYSIA BERHAD
BKCHMYKLXXX BANK OF CHINA (MALAYSIA) BERHAD
BMMBMYKLXXX BANK MUAMALAT MALAYSIA BERHAD
CTBBMYKLXXX CIMB ISLAMIC BANK BERHAD
EIBBMYKLXXX EONCAP ISLAMIC BANK BERHAD
EOBBMYKLXXX EON BANK BERHAD
EXMBMYKLXXX EXPORT-IMPORT BANK OF MALAYSIA BERHAD
HLIBMYKLXXX HONG LEONG ISLAMIC BANK BERHAD
MFBBMYKLXXX ALLIANCE BANK MALAYSIA BERHAD
NOSCMYKLXXX BANK OF NOVA SCOTIA BERHAD
OCBCMYKLXXX OCBC BANK (MALAYSIA) BERHAD (Both Islamic or Non)
PBBEMYKLXXX PUBLIC BANK BERHAD
PHBMMYKLXXX AFFIN BANK BERHAD
RHBAMYKLXXX RHB ISLAMIC BANK BERHAD
RHBBMYKLXXX RHB BANK BERHAD
RJHIMYKLXXX AL RAJHI BANKING AND INVESTMENT CORPORATION (MALAYSIA) BHD
SCBLMYKXXXX STANDARD CHARTERED BANK MALAYSIA BERHAD
UOVBMYKLXXX UNITED OVERSEAS BANK (MALAYSIA) BERHAD

The above information is useful if you need to enter your bank’s SWIFT code to receive international payment. This saves the bother of calling up the bank and finding out from some officers who may not know what in the world a SWIFT code is. From personal experience, I have actually called up Maybank to ask for their SWIFT code and guess what I got as the reply after passing the phone from one person to the other and the other: MBBEMYKLA (note the ending with an A and I still have it jotted in down in my diary!) Just imagine that’s the wrong reply that I got from a local bank!!

Search Bank Swift Code Click HERE ! (http://www.swift.com/biconline/)

tokmat
22-05-2007, 10:08 PM
Terima kasih 2bz yg keluarkan post ni...
Mudah sikit keja nanti nak buat TT....

ultraman7
22-05-2007, 11:55 PM
terima kasih sbb bg info ni..
aku mmg nak cari swift code ni

picilon
23-05-2007, 02:13 PM
sorry..saya blur sket..

kalau nak ke MBB akaun al-wadiah...

swift code + bic nye MBBEMYKLXXX ke ??

bic tue wajib letak ker ??

tokmat
23-05-2007, 03:29 PM
sorry..saya blur sket..

kalau nak ke MBB akaun al-wadiah...

swift code + bic nye MBBEMYKLXXX ke ??

bic tue wajib letak ker ??
mungkin kena letak kot....
tunggu yang pakar jawab... :)

2bz4money
23-05-2007, 03:33 PM
sorry..saya blur sket..

kalau nak ke MBB akaun al-wadiah...

swift code + bic nye MBBEMYKLXXX ke ??

bic tue wajib letak ker ??

MBB samada islmic ke x, sama je swift code tu.
Pakai MBBEMYKL dah memadai..

Contoh info bank syarikat ni sebagai panduan.. (http://www.i1games.com/index.asp?show=contact_us)

picilon
23-05-2007, 07:40 PM
MBB samada islmic ke x, sama je swift code tu.
Pakai MBBEMYKL dah memadai..

Contoh info bank syarikat ni sebagai panduan.. (http://www.i1games.com/index.asp?show=contact_us)

hehehe...baik boss

thank U .. :D

ammar5
23-05-2007, 07:54 PM
code nie x kira kita dok negeri mana2 ek?sama je ke....x tau sgt la pasal nie....:eek:

2bz4money
23-05-2007, 08:10 PM
code nie x kira kita dok negeri mana2 ek?sama je ke....x tau sgt la pasal nie....:eek:

itulah yg baiknya, guna satu swift code walaupun cawangan berbeza selagi di Malaysia..
tapi kalu Maybank HongKong, jgn pula taruk MBBEMYKL...salah tu..:)

zuljaalaa
23-05-2007, 08:15 PM
thanks 2bz4money
info yang sangat berguna kepada bangsa dan negara

onetarmizi
23-05-2007, 08:32 PM
tq for sharing this info..lps ni mmg bleh refer kat sini jer xyah nk g tanya org bank lg..

tokmat
23-05-2007, 09:45 PM
minta admin stick kan thread ni boleh tak?

bolabola_la
23-05-2007, 11:52 PM
minta admin stick kan thread ni boleh tak?

yup.. aku sokong..minta admin stick kan thread ni..

Manz_King
24-05-2007, 12:00 AM
Bagus thread ni. :) Ramai orang cari SWIFT CODE ni.

PopIsDead
24-05-2007, 12:13 AM
ape ker swift code sesatu bank tu same jer...contoh akaun maybank aku kat N9
maybank kat Kl ke kat johor ker..kat sarawak ker..sumer samer ker...ekkk..

sowwyy..tak tahu bertanya

ammar5
24-05-2007, 05:25 AM
tq bro owner thread..........jadi semua pakai code yg ko kasi tadi ek....bagus nie...:))

zalnet
24-05-2007, 10:20 AM
Dulu aku cari swift code ni kena tepon bank 2-3 kali huh...So skang mudah la...^_^ Thanks to the topic starter...

bolabola_la
24-05-2007, 10:38 AM
ape ker swift code sesatu bank tu same jer...contoh akaun maybank aku kat N9
maybank kat Kl ke kat johor ker..kat sarawak ker..sumer samer ker...ekkk..

sowwyy..tak tahu bertanya

setakat yang aku tahu semua sama..tak kira kat N9 ke pahang ke selangor ker semua sama asalkan dalam malaysia... jangan maybank hong kong sudah la... tak sama la yang tu...

fatahsz
24-05-2007, 11:02 AM
apakegunaan sebenarnya SWIFT codes nih? sorry bertanya sebab aku mmg tak tau langsung dan baru first time dengar

2bz4money
28-05-2007, 02:20 PM
apakegunaan sebenarnya SWIFT codes nih? sorry bertanya sebab aku mmg tak tau langsung dan baru first time dengar

biasa org sebut TT atau Telegrafic Transfer atau Bank Transfer yg melibatkan transaksi diantara 2 akaun bank yg berlainan negara.
contohnya satu syarikat di London nak bayor kat ko yg tinggal kat Malysia ni. So, dia nak no akaun bank ko. Ko kena kasi no. swift code Bank bersama no akaun bank..
Kalu ko kasi no akaun bank shj tanpa swift code bank tu, alamat..x sampailah duit tu...:)

roymeo
28-05-2007, 02:26 PM
pehh.... mmg tgh mencari swift code nie pun...
thanx kpd yg membuka thread....

ErieAdn
28-05-2007, 09:31 PM
Terima Kasih kat 2bz4money kerana menyediakan thread ni untuk memudahkan member2 kiter semua ni buat TT.. Tapi aku ader kemusykilan skit..Ermm contohnya swift code di KL sama ker mcm swift code maner2 negeri sbb aku tgk blakang swift code yg ko sediakan tu semua ader 'KL' ..?? aku tak braper reti sgt pasal swift code ni..harap dapat membantu..TQ.:-?

fareast262
28-05-2007, 09:45 PM
Terima Kasih kat 2bz4money kerana menyediakan thread ni untuk memudahkan member2 kiter semua ni buat TT.. Tapi aku ader kemusykilan skit..Ermm contohnya swift code di KL sama ker mcm swift code maner2 negeri sbb aku tgk blakang swift code yg ko sediakan tu semua ader 'KL' ..?? aku tak braper reti sgt pasal swift code ni..harap dapat membantu..TQ.:-?

semua sama...
klu ko duk kat sarawak pon ko kner guna kl jugak...
acct dier tak der kaitan ngn bank2 di dalam negeri...
itu code di antara bank di dalam negeri ngn luar negeri jerk...
so tak jadi masalah lah...

p/s:mungkin sebab kl tue ialah, ibupejabat bank banyak yang berpusat di kl kot....<<<--ni pendapat aku jelah kan...

ErieAdn
28-05-2007, 09:52 PM
semua sama...
klu ko duk kat sarawak pon ko kner guna kl jugak...
acct dier tak der kaitan ngn bank2 di dalam negeri...
itu code di antara bank di dalam negeri ngn luar negeri jerk...
so tak jadi masalah lah...

p/s:mungkin sebab kl tue ialah, ibupejabat bank banyak yang berpusat di kl kot....<<<--ni pendapat aku jelah kan...

Ok..Time Kasih fareast atas jawapan mu & pertolongan mu....TQ..
:)cgrock

dell
27-07-2007, 11:40 PM
Apa plak beza antara :-

1) TT - Telegraphic Transfer

2) Bank wire @ Wire Transfer

3) Western Union

Bole jelaskan

Nars
31-07-2007, 03:41 AM
Sort Code

nie ape plak ek?? nak isi ape nie??

fachak
31-07-2007, 08:04 AM
very good info... takyah dok sebuk call hotline mintak swift code tu..

MERDEKA!!!

parmanesta
04-09-2007, 03:38 PM
Hai forumers semua, saya pendatang baru di sini. Apa Khabar?

Saya masih blur tentang Commission On Transfer Charges Code (COT) Code. Baru ni, saya ada buat transaction TT dari UK ke local bank,

lepas request SWIFT Code, kena minta pula COT Sode ni,

so, minta tolong pada sapa2 yg pernah alami atau arif tentang code ni.

haQ
04-09-2007, 05:08 PM
ish ish ish..sepanjang ber TT dari luar ke malaysia, ni baru 1st time dengar COT nih

cikpyan
29-09-2007, 09:37 AM
thanks 2bz4money
info yang sangat berguna kepada bangsa dan negara

kasturi
29-09-2007, 10:03 AM
Sort Code

nie ape plak ek?? nak isi ape nie??


yg ni xyah isi..
applicable to us only

lanz jr
29-09-2007, 01:34 PM
Apa plak beza antara :-

1) TT - Telegraphic Transfer

2) Bank wire @ Wire Transfer

3) Western Union

Bole jelaskanTT ngan Wire Transfer tu sama aje tapi Western Union dia lain sikit...cepat dan pantas tapi charges dia mak oii mahal cikit...:D

lanz jr
29-09-2007, 01:45 PM
Sort Code

nie ape plak ek?? nak isi ape nie??Sort Code hanya digunakan di UK aje...Sort Code ni perlu untuk mempercepatkan duit yg dihantar tu sampai.Sort Code ni merupakan 6 digit nombor yg menentukan lokasi bank atau branch tersebut.Direct transfer tak perlu melalui Head oficce diorang..Kalu US diorang gunakan Fed Wire atau Aba Routing no. Ni pulak 9 digit no digunakan berserta alamat bank sekali.Pasti cepat sampai klu semua info diberi cukup.:) :)

maya_mia
25-11-2007, 02:00 AM
ellop...

erm..caner lak ngan beneficiary's bank address? memandangkan semua swift code bagi bank di malaysia tak kisah cawangan mana2 pun adalah sama jadi utk address adakah kena letak address yang headquaters ke address branch yg tempat akaun di buka??

tq..

ample_05
04-04-2008, 12:17 PM
Salam,

Awatla MySearchFunds pakai sort code..x de la pula swift code.

GiLli
28-04-2008, 08:53 AM
Country: Malaysia
Bank Name: Malayan Banking Berhad
Account Type: Personal Savings
Bank Code: MBBEMYKL
Bank Phone Number: 6037844369
Bank Contact Name: Maybank Group Customer Care

camni btol ke?

liza1969
12-10-2008, 02:16 PM
Mintak tolong aku first time login kt cimb internet banking apasal erro je staff id tu nk ubuh apa haa

fareez
01-11-2008, 10:46 AM
Sapa tau apa rule and bank negara policy tentang transfer money dari overseas? Katakan ada duit org nak bagi kat kita and nak transfer direct kat akaun kita dlm malaysia. So selamat dan boleh ke? ada risiko tak. Minta tolong pada sapa2 kengkawan kat cni yg expert and tahu pasal info mcm nie.... tq

belina
30-12-2009, 12:37 PM
Bagus info t.t ni.. 1st time gak customer request swift code ni..thanks t.t

nvmname
18-05-2010, 01:36 PM
thanks for the swift code..
kat paypal bukan bagi sume swift code bank kat malaysia ni..
:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock

bluediamond09
20-05-2010, 11:33 PM
setakat yang aku tahu semua sama..tak kira kat N9 ke pahang ke selangor ker semua sama asalkan dalam malaysia... jangan maybank hong kong sudah la... tak sama la yang tu...

JADI apa gunanya routing number?katakanlah routing number alrajhi bank?ada yang tahu tak?

arecent
02-06-2010, 08:21 PM
err..aku copy dari email yahoo aku...

Terima kasih atas emel anda.

Adalah dimaklumkan bahawa kod SWIFT dan 'Routing number' adalah berbeza.

Untuk pengetahuan anda, kod SWIFT bagi CIMB Bank ialah CIBBMYKL (akaun konvensional) dan CTBBMYKL (akaun Islamik)

Anda perlu menggunakan kod SWIFT sekiranya membuat transaksi pindahan wang dari luar negara (Telegraphic Transfer) dengan menggunakan nilai matawang negara pengahantar.

Manakala 'routing number' pula digunakan sekiranya anda membuat pindahan wang dari luar negara menggunakan nilai matawang US Dollar. Bank penghantar akan meminta anda 'CHIPS Number' atau 'Routing Number'. 'CHIPS Number' bagi CIMB Bank ialah 009875 dan Routing Number ialah UID009875.

Untuk makluman anda,

CHIPS - Clearing House Interbank Payment System

SWIFT - Society Worldwide Interbank Fund Transfer

Untuk sebarang pertanyaan, sila emel kepada kami atau hubungi Pusat Panggilan CIMB di talian 1 300 880 900 atau 03-2295 6100 yang beroperasi setiap hari mulai 7 pagi hingga 11 malam.

Terima kasih dan Salam Sejahtera.

Nazarulain

bintang4
03-12-2010, 10:59 PM
Bleh guna lagi ke SWIFT code kat 1st page ni?

Rizza
27-03-2011, 07:00 PM
Bleh guna lagi ke SWIFT code kat 1st page ni?

tak boleh semue...
ade yg dah tukar mcm SCB

life_b4diezz
01-12-2011, 07:36 AM
GIR,TRF,MBW,CSH ..DR/CR,.. BTH,ATM,CDM,PHO


apa maksud2 singkatan ni kt resit maybank atm?