PDA

View Full Version : Proton Perdana - Kebaikan dan Kelemahan


putra2k
02-09-2010, 10:04 AM
Sila sumbangkan idea anda kepada rakan rakan pemilik Proton Perdana yang berminat nak jadikan kenderaan mereka sesuatu yang boleh dibanggakan.
Aku tengah berkira2 nak amik keta jenis nie..nak guna 2nd car.

syaq
02-09-2010, 10:07 AM
yg tau perdana ni...kalau amik yg v6 punya...biasanya mesti ada problem ngan gearbox...yg lain tak tau lak...

nik1412
02-09-2010, 10:08 AM
yg tau perdana ni...kalau amik yg v6 punya...biasanya mesti ada problem ngan gearbox...yg lain tak tau lak...

tgk atas penggunaan+penjagaan la..kalo men redah jer,mmg cpt rosak.
so far ayah aku gune kete ni xde prob ngan gearbox pn

melakamaster
02-09-2010, 10:09 AM
yup... amik yang V6 punya.. sebab yang biasa ada masalah ngan gearbox nak2 yang auto.. tapi yang penting kena jaga gentian getah kat gearbox tue.. jangan bagi leaking... seketul gearbix biasa 8k.. etherna 12k... huhuhu

inspiron
02-09-2010, 10:14 AM
yup... amik yang V6 punya.. sebab yang biasa ada masalah ngan gearbox nak2 yang auto.. tapi yang penting kena jaga gentian getah kat gearbox tue.. jangan bagi leaking... seketul gearbix biasa 8k.. etherna 12k... huhuhu

mahalnya gb etherna .. aku ingat half cut leh dpt bwh 10k... :-?

kaYaIlmu
02-09-2010, 10:17 AM
etherna la sedap bro ...hehehe..(jawapabn x berkait )

demise_u
02-09-2010, 10:30 AM
Gearbox banyak problem

mufakkir
13-09-2010, 11:08 PM
ngarut gb eterna samapai 12k...rege dlm 3k complete..kalo nak amik perdana, cari yg manual la..kurang prob skit..nak lagi best amik yg dah convert twin turbo atau evo3..baru la layan...
aku pun pakai perdana twin turbo..kalo kat hiway, mmg layan..

khairilanuar1819
13-09-2010, 11:23 PM
aku punya gear x ada masalah..cuma masalah kt stereng je skrg..berat ckit..bape kali baiki..still sama..

nvmname
13-09-2010, 11:31 PM
mana² pon boleh..aku tak berkira sangat..
asalkan tak banyak problem..:))

faidz1809
14-09-2010, 10:24 AM
aku punya gear x ada masalah..cuma masalah kt stereng je skrg..berat ckit..bape kali baiki..still sama..

kawanku pun alami masalah yg sama~streng tak bagus~

warheadfx
14-09-2010, 10:39 AM
aku punya gearbox ada masalah bila lepas 120,000 km.. Lepas servis baek oleh brader proton kat rumah dia sendiri, skrg dah 200,000 km lebih, alhamdulillah xde masalah... Actually perdana ni selesa ... Especially kalau bawak kat hiway ... Berdesup ... Kereta aku dah lebih 6.5 years, tapi orang tgk macam baru jer.. Maintenance pun rendah.. Minyak pakai mineral jer, 5k km service kurang RM 100 .. Motor aku pun servis 5k Km kena dlm rm150...tear and wear tu standard laa.. Spare parts pun xde la mahal sgt... BMW pun sama ... So far aku selesa ...

miXxer
14-09-2010, 10:48 AM
aku punya gearbox ada masalah bila lepas 120,000 km.. Lepas servis baek oleh brader proton kat rumah dia sendiri, skrg dah 200,000 km lebih, alhamdulillah xde masalah... Actually perdana ni selesa ... Especially kalau bawak kat hiway ... Berdesup ... Kereta aku dah lebih 6.5 years, tapi orang tgk macam baru jer.. Maintenance pun rendah.. Minyak pakai mineral jer, 5k km service kurang RM 100 .. Motor aku pun servis 5k Km kena dlm rm150...tear and wear tu standard laa.. Spare parts pun xde la mahal sgt... BMW pun sama ... So far aku selesa ...

servis katne tu eh bro? umah brader tu kat area kl ke? leh share x? :)cgrock

warheadfx
14-09-2010, 11:13 AM
servis katne tu eh bro? umah brader tu kat area kl ke? leh share x? :)cgrock

brader technician proton edar sg.besi .. rumah dia kat putrajaya ... bro ada problem dgn perdana gearbox ke? nanti aku carikan henset dia kalau ada ... no tu dah 3 tahun aku simpan .. tak tau la kalau dia dah tukar .. kalu dah tukar, bleh tanyakan proton edar sg.besi

miXxer
14-09-2010, 11:20 AM
brader technician proton edar sg.besi .. rumah dia kat putrajaya ... bro ada problem dgn perdana gearbox ke? nanti aku carikan henset dia kalau ada ... no tu dah 3 tahun aku simpan .. tak tau la kalau dia dah tukar .. kalu dah tukar, bleh tanyakan proton edar sg.besi

cantik gak tu.. kalo dpt nnt hang pm no enset dia kat aku ye..

time kaseh bebnyk.. selamat ari rayo :)paid

putra2k
14-09-2010, 11:36 AM
tu laa
aku dgr mcm2 problem
kl ada yang leh geng2 otai perdana ok gak kan?

MyEfanZ
15-09-2010, 10:13 AM
brader technician proton edar sg.besi .. rumah dia kat putrajaya ... bro ada problem dgn perdana gearbox ke? nanti aku carikan henset dia kalau ada ... no tu dah 3 tahun aku simpan .. tak tau la kalau dia dah tukar .. kalu dah tukar, bleh tanyakan proton edar sg.besi

nak jugak...
kawan baru angkat perdana v6 sambung bayar...
awal bulan baru dapat keta...
nak servis kaw2 terus...
PM yer no bro tu ...tqvm

warheadfx
15-09-2010, 03:03 PM
tu laa
aku dgr mcm2 problem
kl ada yang leh geng2 otai perdana ok gak kan?

Bro, bukan perdana je ada problem tapi keter lain pun sama ... Jgn terperanjat kalau BMW 3-Series baru E90 pun banyak problem. Pergi la auto bavaria service center tu, diorang lagi suggest ambil 5 series E60 sebab E90 mmg problem. Member aku siap nak tukar japan car sbb give up.

kulimfx
13-10-2010, 04:05 PM
aku pn pakai perdana..
so far spare part murah...byk kt kdai halfcut..puas hati pakai..
harga kete pun dah murah skarg...gaji kecik pun bleh pakai dah..
selesa dan bergaya..

dragger
13-10-2010, 04:19 PM
aku pn minat dgn Perdana V6. tambah2 yg dh pasang Alfa facelift. kalo beli yg sekenhen, make sure pasang gearbox oil cooler supaya GB tahan lama.

maibee71
13-10-2010, 04:32 PM
Dulu tahun 2000 aku pakai V6. Keta semua ok kira aku takde problem besar jadi kecuali 2 perkara ni je.
1. stereng. Bukan apa lah cuma bagi aku turning radius kurang cantek. Patut boleh buat lagi baik.
2. auto cruise. Ini aku ada masalah. Bukan pada system tapi mechanical. Kalau selalu pakai autocruise, cable akan haus dan makan. bila cable makan, cable akan start jadi macam berbulu dan akibatnya cable akan sangkut. Kalau motor kira macam throttle cable sangkutlah. tengah jalan 100km tekan brake cable tak respond sebab sangkut. Ini memang buat aku hati panas. Banyak kali jugaklah aku lagi sikit nak mampos. last2 gi mechanic dia check tengok cable dah berbulu. Jadi kawan2 jaga2 guna autocruise. kalau agak2 cable dah stat tak respond bila kau brake, maknanya cable dah berbulu dan dah stat sangkut. tukar....
lain so far takde le...

batmanmalaya25
13-10-2010, 04:38 PM
aku pakai v6 ok jer x der masalah.....yg penting pandai jaga.....

kalau
13-10-2010, 05:15 PM
pengalaman aku naik perdana plak time aku gi sandakan. Naik keta pakcik aku. Dia sebok keja, driver dia tolong jadi tour guide. Memang mantap. Selesa punya la selesa. Area penumpang ada luas, keta perdana tue panjang gak rupa gaya. Memang siok, enjin senyap, cam tak on la plak. Aircon cun, tambah lagi ngan tinted 95percent gelap kecuali cermin depan. Rim pakai 19 in agak nyer. Siok ooo...

abgzan303
13-10-2010, 06:45 PM
Sila sumbangkan idea anda kepada rakan rakan pemilik Proton Perdana yang berminat nak jadikan kenderaan mereka sesuatu yang boleh dibanggakan.
Aku tengah berkira2 nak amik keta jenis nie..nak guna 2nd car.

aku pun pakai perdana alhamdulllilah tak ada masaalah cuma sekarang famili dah bertambah

ExAvantz
13-10-2010, 06:51 PM
yup... amik yang V6 punya.. sebab yang biasa ada masalah ngan gearbox nak2 yang auto.. tapi yang penting kena jaga gentian getah kat gearbox tue.. jangan bagi leaking... seketul gearbix biasa 8k.. etherna 12k... huhuhu

half cut eterna baru 8-10ribu bro...
masa sy pakai perdana v6 dulu, sy pernah tukar gearbox eterna... rm3400 siap pasang tak silap...

ExAvantz
13-10-2010, 06:57 PM
perdana v6 antara keluaran proton yg terbaik...

rasanya yg banyak gearbox problem v6 1st model...
yang facelift mcm alfa romeo tu rasanya kurang masalah...

v6 highway cruising mmg sedap... mantap... 200kmh rasa selesa lagi...
cuma apa yg aku peratikan, v6 ni mcm tak cukup gear... cuba kita pesit top speed, kita dpt rasakan enjin mengaum dan perlukan 1 lagi gear....

dulu masa pakai v6 puas hati, cuma minyak lahap sket...
gerabox pernah kong sekali sbb x bley shift... tukar complete gearbox eterna siap pasang dlm rm3400 x silap... sampai la jual xde masalah...

jual v6 sbb x tahan minyak kuat masa harga minyak melambung tu...
dah la bayar bulanan rm1100... :D

papepun antara keluaran proton yg terbaik...

kerunai
13-10-2010, 07:01 PM
layan le accord 2.2 bro ..hehe taruk vtec sket

rmt2020
14-10-2010, 11:55 PM
gear box V6 aku kaput bulan puasa haritu setelah 6 tahun berkhidmat.
terbang duit nak buat raya rm1800 ganti gear box recond

wansaje
15-10-2010, 12:16 AM
banyak komen tentang kerosakan perdana. kena simpan duit la untuk kecemasan

yustaiping2
15-10-2010, 09:56 AM
kelemahan..... sebab aku xleh beli, lomah den hargonyer...

ps... botol ker perdana dah diberhentikan pengeluarannyer.... sesape yg ader tue, simpan elok2 nnt 100thn lg jd barang antik.... lalalaaa

dar4582
29-12-2010, 12:19 AM
den bercadang nk angkt satu perdana.. yang mn bgs ek v6 ngn yg biasa?

haris4949
29-12-2010, 02:15 PM
kena masuk enjin evo 3..baru gempak!!!hahaha

myvi sporty
29-12-2010, 02:25 PM
tarukh NGV ok tak? boot luas.. ada sesapa pakai perdana + NGV?sekarang dah ramai beralih ke NGV pas minyak naik. aku ingat nak beli 2nd buh NGV.CC besar cun letak NGV

arul57
02-01-2011, 09:35 PM
perdana kalau masalah gearbox utk model lama, member pomen cakap better pasang, oil coolant supaya jangka hayat lebih lama dan tak mudah rosak. kalau ada leaking GB, cepat2 hantar bengkel tukar pelapik nya. yg lain2 OK, takder masalah.

abgzaidi
02-01-2011, 09:36 PM
biasa la tu, semua barang ada kebaikan dan kelemahan

manamas
02-01-2011, 09:49 PM
aku pon pakai perdana.tp enjin dah convert mit 6a12tt sbb enjin v6 ori org kate bnyk masalh.skang aku dah pakai 3 tahun.so far xde masalalh lagi lar..just stering ada rasa lari ckit ble time jalan x rata.byk kali buat pon x ilang..yg lain mantop.

Jaynazrin
02-01-2011, 09:52 PM
Aku dah setahun pakai perdana V6. So far ok..takde masalah. Maintenance pun murah.

mr reyes
02-01-2011, 10:13 PM
aku pn minat dgn Perdana V6. tambah2 yg dh pasang Alfa facelift. kalo beli yg sekenhen, make sure pasang gearbox oil cooler supaya GB tahan lama.

setuju cara yang ni.
mencegah lebih baik dari membaiki :):)paid

oxygenO2
02-01-2011, 10:17 PM
perdana mmg terbaik bro..selesa tuk jln jauh...
mane yg pakai enjin tt @ e3,sparepart korg cmne ek?mmbr aku pakai tt kate afkat eterna dh ssh skrg..rege mantul xhengat...huhhh

manamas
03-01-2011, 11:53 AM
perdana mmg terbaik bro..selesa tuk jln jauh...
mane yg pakai enjin tt @ e3,sparepart korg cmne ek?mmbr aku pakai tt kate afkat eterna dh ssh skrg..rege mantul xhengat...huhhh

dulu aku masuk eterna siap sume skali dalam rm6k++ jer..skang halfcut saje dah rm6k.harga die mmg mantul ckit bro..tp halfcut still lg senang nak cari..sparepart aku rasa harga masih ok lagi xdelah tinggi sgt..juz kalau gearbox prob kne 3riban kene standby...:):)

gersangnye
03-01-2011, 11:56 AM
maintenance nissan cefiro lagi save dari perdana..

mozan
03-01-2011, 12:05 PM
saya baru angkat perdana V6 thn 04, cuma tang guna OverDrive nya yg tak paham sgt bila nak on dan off tu, yg dah biasa pki tu, tlg explain sikit camne nak guna OD tu, salah guna kong plak GB aku..sblm ni pki waja, takde le nak bendala tu... :-)

MyEfanZ
03-01-2011, 01:32 PM
v6 kwn sentiasa ON jer button OD tu.
kalo OFF keta rasa cam berat plak...
anyway v6 mmg mantap...!!!

MyEfanZ
22-06-2011, 10:25 PM
v6 kwn sentiasa ON jer button OD tu.
kalo OFF keta rasa cam berat plak...
anyway v6 mmg mantap...!!!


v6 kawan tahun 2001

so far alhamdulillah...mantop!!!

owner lama mmg jaga keta habis

bekas mekanik n pemandu tow truck

tempat servis yg best kwn recommend

proton servis petronas taman universiti skudai

sebelah pasar....

maks kat hway kawan penah bawak 210/kmj..
handling mantop sangat di hway...


jb-kl-jb minyak RM90

jb-bp-maran-kl-jb minyak RM150

jalan dekat2 area JB ni minyak - pergghhhh...menengking...xleh tahan

miss lantoi
22-06-2011, 10:50 PM
v6 kawan tahun 2001

so far alhamdulillah...mantop!!!

owner lama mmg jaga keta habis

bekas mekanik n pemandu tow truck

tempat servis yg best kwn recommend

proton servis petronas taman universiti skudai

sebelah pasar....

maks kat hway kawan penah bawak 210/kmj..
handling mantop sangat di hway...


jb-kl-jb minyak RM90

jb-bp-maran-kl-jb minyak RM150

jalan dekat2 area JB ni minyak - pergghhhh...menengking...xleh tahan

betol...betol....
walaupun pakai sei jerk....
jalan jauh superb!! balek muar rm70 pergi balek...itu pun ada singgah sana sini...
da 15taun pakai..gearbox xpernah tukar...:)cgrock:)cgrock
enjin jer sbb salah sendiri...:((:((

are chik
23-06-2011, 09:52 AM
kalo enjin v6 kena taruk 5liter(1botol besar 1botol kecik)..
kalo salah maaf yee..
gearbox org ckp mmg slalu rosak..
mmbr abg aku ckp sbulan msti 5-6 bijik perdana msuk bengkel sbb gearbox..
die ni keje mekanik keta kerajaan tp tak heran la sbb dorang men lenjan jek keta company..
tp aku suggest amek perdana enjin sei manual..sng nak jage
tp kne ngok kondisi enjin dlu..sbb 1st model kalo tak silap thun 96@97..
mileage kompem ratus2 ribu so pndi2 la pilih mane2 yg masih elok..
tu pendapat aku la..

penditagila
28-06-2011, 02:25 PM
dok plan nak tangkap sebutir v6 nie....8->8->


aku dah test drive sedara aku pnya v6....selesa & best..:D:D

pok wang
01-07-2011, 03:10 AM
aku pun pakai v6 alfa..ok jer berkhidmat ngan aku..enjin xda wat masalah pun...baru2 ni saje gatal tukar enjin eclipse...xtahan rasa lembab..bese pakai turbo kat kete lama dulu2..ehehehe....apa2 pun..perdana the best...selesa....sape2 yg pakai perdana leh laa join comunity perdana kat facebook...taip je perdana group 1 malaysia...

zerovirus
18-09-2011, 05:11 PM
aku pakai v6 ok jer x der masalah.....yg penting pandai jaga.....

mcm nak pandai jaga tu .. :-?:-?

zerovirus
18-09-2011, 05:14 PM
kena masuk enjin evo 3..baru gempak!!!hahaha

leh masuk ke ?

manamas
19-09-2011, 01:04 PM
leh masuk ke ?

bleh je bro...tapak mounting sama...ngam2 masuk...

clorox_bersih
19-09-2011, 06:54 PM
yg tau perdana ni...kalau amik yg v6 punya...biasanya mesti ada problem ngan gearbox...yg lain tak tau lak...

menurut memembe aku yg driver escort ni,gearbox die mmg tak tahan la,mgkn heavy duty sangat gune kot..
katanya ada 4 gear je,patut 5 baru ok..ntah tak tau lak aku..
kalau setakat jalan2 dalam bandar n atas highway sekali sekala takpa kot..
ni paham2 je lah,keje orang politik,hari2 rush sana sini,merata pusing dalam malaysia..
dah rush mana nak bawak 120km/h...
kurang2 pun 200km/h..
nk keja merc s350, camry 2.4 mmg tak dapek la

khairul385
20-09-2011, 01:59 PM
hmmm...saya ada satu soalan yang dah lama bermain di fikiran...

macam mane owner2 perdana masukkan rim 18/19ich yang lebar 9/9.5jj tanpa buat widebody? saiz tayar 255/265/275 :-?

tayar tak sangkut kat 'upperarm' ke?:(

atau memang ada jual 'upperarm custom' yang lebih bengkok ke atas utk krete2 perdana?:-?

superbikekids
21-09-2011, 01:35 AM
mahal giler gearbox korang beli, klau nk repair gearbox perdana v6 korang boleh datang tempat aku sbb pomen tmpt aku ni mmg keja dia repair gearbox v6 sja yg bnyk, gerenti elok balik. area Kulim Kedah

kuhik
21-09-2011, 01:38 AM
banyak keburukan dari kebaikan..
jangan beli perdana, belilah kereta import.

penhitam
21-09-2011, 09:51 AM
perdana ni nak buat kete projek best laa...hehehe..minat gak aku ngan perdana nih...beli, sumbat enjin evo 3...masyuk..

piko1
21-09-2011, 10:06 AM
minat pv6....tapi aku dah angkat n.cefiro.............

JaweWetan
05-10-2011, 02:53 PM
Salam.. klu nak upgrade enjin v6 ni,enjin mane yg ok dr segi kos halfcut, maintenance, penggunaan minyak & lain2 lg. 1)galant VR4 2)v6 Twin Turbo 3)lancer Evo1, Evo2, Evo3. PIS!

syahays
05-10-2011, 03:04 PM
Salam.. klu nak upgrade enjin v6 ni,enjin mane yg ok dr segi kos halfcut, maintenance, penggunaan minyak & lain2 lg. 1)galant VR4 2)v6 Twin Turbo 3)lancer Evo1, Evo2, Evo3. PIS!

nk laju e3 la..hehe...minyak pon laju...
v6tt xbp nk kick..silap2 ngan 4g93t pon leh kena
RVR pon sedap..laju..lebih tahan..
so kalu aku ade perdana..aku buh RVR

JaweWetan
05-10-2011, 03:21 PM
nk laju e3 la..hehe...minyak pon laju...
v6tt xbp nk kick..silap2 ngan 4g93t pon leh kena
RVR pon sedap..laju..lebih tahan..
so kalu aku ade perdana..aku buh RVR

ha.. lupe nak taip rvr. tp enjin rvr ni same dgn evo1 kan? ok gak klu nak msuk rvr skang sbb halfcut msih murah.. sparepart camne plak yer?:-?

azimuth
06-10-2011, 09:47 AM
aku pon dh pkai v6 lbih kurg 2thun..bli seken jek..
aritu sj try nk pkai autocruise...
tkn button ada nyala...try2 xjd..skali tgk moto autocruise xde.hampeh sgguh..sesape ade moto autocrusie ni leh PM ye...
smlm bru masuk ejos besar..syok je lyn bunyi cm subaru..kui3

tp ats highway bwk laju bsing angin masuk even dh tutup tgkp..cmne ek?

zamreda
06-10-2011, 09:49 AM
aku pon dh pkai v6 lbih kurg 2thun..bli seken jek..
aritu sj try nk pkai autocruise...
tkn button ada nyala...try2 xjd..skali tgk moto autocruise xde.hampeh sgguh..sesape ade moto autocrusie ni leh PM ye...
smlm bru masuk ejos besar..syok je lyn bunyi cm subaru..kui3

tp ats highway bwk laju bsing angin masuk even dh tutup tgkp..cmne ek?

moto nie kontrol butterfly throttle tu yer..:-?:-?

org dulu tu bikin throttle guna kabel ke?..

azimuth
06-10-2011, 02:03 PM
moto nie kontrol butterfly throttle tu yer..:-?:-?

org dulu tu bikin throttle guna kabel ke?..

xtau la..sbb bli kt used car..

dh lame bli bru perasan..klu bru lg nk jgk claim..huhu:((

pok wang
07-10-2011, 03:28 AM
Salam.. klu nak upgrade enjin v6 ni,enjin mane yg ok dr segi kos halfcut, maintenance, penggunaan minyak & lain2 lg. 1)galant VR4 2)v6 Twin Turbo 3)lancer Evo1, Evo2, Evo3. PIS!

masuk je enjin eclipse...ngam2 masuk..sodapppp...nak sedap lagi..cari yg manual...bagi aku..eclipse auto dah berdesup pergi..ehhehehee...stakat perdana enjin evo..senyum jer...

azimuth
07-10-2011, 09:01 AM
masuk je enjin eclipse...ngam2 masuk..sodapppp...nak sedap lagi..cari yg manual...bagi aku..eclipse auto dah berdesup pergi..ehhehehee...stakat perdana enjin evo..senyum jer...

ye eh?? 4G63T jhk ke?

brapa hafkat eclipse??

azimuth
07-10-2011, 09:02 AM
masuk je enjin eclipse...ngam2 masuk..sodapppp...nak sedap lagi..cari yg manual...bagi aku..eclipse auto dah berdesup pergi..ehhehehee...stakat perdana enjin evo..senyum jer...

ye eh?? 4G63T jgk ke?

brapa hafkat eclipse??

pok wang
08-10-2011, 12:46 AM
ye bro...eclipse best..ori 2wd...amik yg model GST...enjin sama je ngan evo...ngan perdana..cun2 masuk...turbo ori garret AR48..byk brg2 dia leh pakai...bodypart..stereng rack(left hand frive) dan dashboard xleh pakai..yg lain PnP jer...intercooler kat tepi..org xprasan kete anda turbo..ahahahha..tiba2 kecepishhh...ahhahahahaa

dsz
08-10-2011, 01:31 AM
x smp setaun pon pakai pv6, terliur jer tgk org len siap tuko2 enjin...

pok wang
08-10-2011, 01:37 AM
xpe bro...pelan2 kayuh....jom join comunity perdana kat FB...taip perdana group 1 malaysia...seme kelab perdana ada dlm tu..

azimuth
08-10-2011, 08:04 AM
ye bro...eclipse best..ori 2wd...amik yg model GST...enjin sama je ngan evo...ngan perdana..cun2 masuk...turbo ori garret AR48..byk brg2 dia leh pakai...bodypart..stereng rack(left hand frive) dan dashboard xleh pakai..yg lain PnP jer...intercooler kat tepi..org xprasan kete anda turbo..ahahahha..tiba2 kecepishhh...ahhahahahaa

brape market skrg ek??kot2 ade lubang kasi murah..:D

klu dpt tukar Gb manual xpe dh...xde ke geng2 CG nk swap gb ni..

pok wang
08-10-2011, 02:54 PM
brape market skrg ek??kot2 ade lubang kasi murah..:D

klu dpt tukar Gb manual xpe dh...xde ke geng2 CG nk swap gb ni..

market eclipse auto dlm 5.5k-6k....

sahran4441
09-10-2011, 01:06 AM
market eclipse auto dlm 5.5k-6k....

Upah Pasang berapa ye aggaran...?

eclipse ne 2.0 juga ke?model GST.

sorry byk tanya ...x tau sgt...

pok wang
09-10-2011, 03:57 AM
Upah Pasang berapa ye aggaran...?

eclipse ne 2.0 juga ke?model GST.

sorry byk tanya ...x tau sgt...
upah pasang xmahal..pasal PnP jer..lebih kurang 1k-1.4k jer..gearbox xyah nak lock..ori 2wd...intercooler kat tepi..kalu xcukup bajet pakai asal jer..

model GST ni sebiji cam evo...model thn 97
model eclipse taloon cam vr4

yg penting....minyak SAVE..dan POWER...

sahran4441
09-10-2011, 04:04 AM
upah pasang xmahal..pasal PnP jer..lebih kurang 1k-1.4k jer..gearbox xyah nak lock..ori 2wd...intercooler kat tepi..kalu xcukup bajet pakai asal jer..

model GST ni sebiji cam evo...model thn 97
model eclipse taloon cam vr4

yg penting....minyak SAVE..dan POWER...

minyak save tu yang nak dengar tu bro...

mana EVo 111 minyak lagi kuat dari e.GST la ye...

nak kena menabung la ne...

gmie_46
09-10-2011, 10:15 AM
aku dh 2 kali kena gearbox auto perdana.. sekali overhoul 2k.. gearbox auto v6 mmg paling bangsat skali..

pok wang
09-10-2011, 05:03 PM
aku dh 2 kali kena gearbox auto perdana.. sekali overhoul 2k.. gearbox auto v6 mmg paling bangsat skali..

tukar ke gb manual or tukar enjin 4silider punya..lagi bagus...nak releks amik eclipse auto...nak gila kuasa skit amik manual...aku pakai yg auto punya...bagus dari segi mentenen..minyak..power...stakat perdana turbo e3 pun leh senyum lagi..

JaweWetan
09-10-2011, 05:19 PM
upah pasang xmahal..pasal PnP jer..lebih kurang 1k-1.4k jer..gearbox xyah nak lock..ori 2wd...intercooler kat tepi..kalu xcukup bajet pakai asal jer..

model GST ni sebiji cam evo...model thn 97
model eclipse taloon cam vr4

yg penting....minyak SAVE..dan POWER...

wooo.. best ni:)paid. smua pomen bo buat ke?? bro psg katne yer?. klu dkt bo hantar kat tpt bro. dr segi maintenance & sparepart mcm ne yer?

Dato Apai
09-10-2011, 06:12 PM
masuk je enjin eclipse...ngam2 masuk..sodapppp...nak sedap lagi..cari yg manual...bagi aku..eclipse auto dah berdesup pergi..ehhehehee...stakat perdana enjin evo..senyum jer...

Perghhhh..... King oto pemecah enjin main thread kat CG plak. Keter brader king nie memang giler laju. Sapa dok belakang dia memang makan asap jer lar. Tak gitu Pok Wang? Lalalalalalala........

Aku pakai perdana buruk V6TT manual jer. Maintenance klu jaga okey ajer. Tiap2x 5k km tukar la minyak itam tu. Hari tu balik kedah dari cheras minyak rm50 ajer. Saving la jugak. Janji jangan nak hentam kaw2x lar. Bawak maintain 120km/h :D

pok wang
09-10-2011, 07:08 PM
wooo.. best ni:)paid. smua pomen bo buat ke?? bro psg katne yer?. klu dkt bo hantar kat tpt bro. dr segi maintenance & sparepart mcm ne yer?

aku pasang kat pomen aku jer area bengkel aku...mentenen ok dari v6....yg penting lagi jimat dari v6...:)cgrock

pok wang
09-10-2011, 07:09 PM
Perghhhh..... King oto pemecah enjin main thread kat CG plak. Keter brader king nie memang giler laju. Sapa dok belakang dia memang makan asap jer lar. Tak gitu Pok Wang? Lalalalalalala........

Aku pakai perdana buruk V6TT manual jer. Maintenance klu jaga okey ajer. Tiap2x 5k km tukar la minyak itam tu. Hari tu balik kedah dari cheras minyak rm50 ajer. Saving la jugak. Janji jangan nak hentam kaw2x lar. Bawak maintain 120km/h :D

cehhhh...ada gak mu dalam ni...kete ni lagi king..king TT..highway star...:)cgrock

zamreda
09-10-2011, 07:13 PM
jadi enjin eclipse nie 6 piston lah gak atau 4 piston?...

Dato Apai
09-10-2011, 07:16 PM
cehhhh...ada gak mu dalam ni...kete ni lagi king..king TT..highway star...:)cgrock

Kat opis aku leh bukak laman web CG nie ngan Mudah.my ajer :(( Aku keter biasa2x jer Pok Wang oi...... Standard jer. Harap downpipe jer lebih. Hehehehehehehe.......

Dato Apai
09-10-2011, 07:18 PM
jadi enjin eclipse nie 6 piston lah gak atau 4 piston?...

Enjin eclipse nie 4 piston bro. Satu spesis ngan EVO, VR4 ngan RVR :)

zamreda
09-10-2011, 07:19 PM
Enjin eclipse nie 4 piston bro. Satu spesis ngan EVO, VR4 ngan RVR :)

boleh aku pakai perdana lps nie..tapi enjin tulah...:D:D:D:)cgrock:)cgrock

kita nak less maintenence ajer...gaya ttp ada..:)paid:)paid

Dato Apai
09-10-2011, 07:30 PM
boleh aku pakai perdana lps nie..tapi enjin tulah...:D:D:D:)cgrock:)cgrock

kita nak less maintenence ajer...gaya ttp ada..:)paid:)paid

Pakai enjin apa2x pon tapi klu tangan gatal nak tambah performance part pon memang maintenance nangis lar. Hehehehehehehe....... :eek: Macam enjin 4 piston nie klu dalam town sedap lar. Tapi klu 6 piston masuk highway memang layan. 4 piston vs 6 piston ade kelebihan dan kekurangan masing2x :) Yg penting survey dan buat research dulu sebelum convert. Tanya pada yg pakar atau mereka yg dah ada pengalaman. Klu nak tanya si Pok Wang tu aku sokong sebab dia dah taraf legenda dah dalam komuniti Perdana. Cuba tanya budak2x VSixer ke, PPC ke, PG1M ke, Primerz ke, mesti kenal ngan Pok Wang #:-S

zamreda
09-10-2011, 07:32 PM
Pakai enjin apa2x pon tapi klu tangan gatal nak tambah performance part pon memang maintenance nangis lar. Hehehehehehehe....... :eek: Macam enjin 4 piston nie klu dalam town sedap lar. Tapi klu 6 piston masuk highway memang layan. 4 piston vs 6 piston ade kelebihan dan kekurangan masing2x :) Yg penting survey dan buat research dulu sebelum convert. Tanya pada yg pakar atau mereka yg dah ada pengalaman. Klu nak tanya si Pok Wang tu aku sokong sebab dia dah taraf legenda dah dalam komuniti Perdana. Cuba tanya budak2x VSixer ke, PPC ke, PG1M ke, Primerz ke, mesti kenal ngan Pok Wang #:-S

jgn bimbang...abg ipar aku expert barai dan pasang nie..
aku pernah keje dgn ipar aku nie..enjin perdana tak sentuh langsung aku..pernah sentuh enjin alfa yng piston 2 kiri dan 2 kanan baring..perhhh tukar plug pon fuhhhh#:-S#:-S#:-S

Dato Apai
09-10-2011, 07:36 PM
jgn bimbang...abg ipar aku expert barai dan pasang nie..
aku pernah keje dgn ipar aku nie..enjin perdana tak sentuh langsung aku..pernah sentuh enjin alfa yng piston 2 kiri dan 2 kanan baring..perhhh tukar plug pon fuhhhh#:-S#:-S#:-S

Piston 2 kiri 2 kanan? Perghhhh....... Aku klu bab enjin nie mmg tau sket2x ajer. Tu pon pasal tanya2x org. Nak buat sendiri takut. :-? Yelar, elok2x kereta boleh jalan aku godek sendiri tiba2x leh terbang macam mana plak? :p

limbong
09-10-2011, 08:13 PM
gearbox slalu problem

pok wang
09-10-2011, 10:52 PM
Pakai enjin apa2x pon tapi klu tangan gatal nak tambah performance part pon memang maintenance nangis lar. Hehehehehehehe....... :eek: Macam enjin 4 piston nie klu dalam town sedap lar. Tapi klu 6 piston masuk highway memang layan. 4 piston vs 6 piston ade kelebihan dan kekurangan masing2x :) Yg penting survey dan buat research dulu sebelum convert. Tanya pada yg pakar atau mereka yg dah ada pengalaman. Klu nak tanya si Pok Wang tu aku sokong sebab dia dah taraf legenda dah dalam komuniti Perdana. Cuba tanya budak2x VSixer ke, PPC ke, PG1M ke, Primerz ke, mesti kenal ngan Pok Wang #:-S

baik punyer ayat ko ni...deng....

pok wang
09-10-2011, 10:55 PM
gearbox slalu problem

tukar ke manual or enjin lain..setel

Dato Apai
09-10-2011, 11:01 PM
baik punyer ayat ko ni...deng....

Baik punya. Lalalalalala........

orga21
09-10-2011, 11:04 PM
ogos 2006 keatas tak ada masalah gearbox....

pok wang
09-10-2011, 11:15 PM
tgk keadaan gak..member aku nyer 2006 nyer model...kong gak...

JaweWetan
10-10-2011, 02:58 PM
aku pasang kat pomen aku jer area bengkel aku...mentenen ok dari v6....yg penting lagi jimat dari v6...:)cgrock

sparepart camne plak ye? brg2 mitsubishi lain bo msuk ke?

disks8
10-10-2011, 03:01 PM
stereng berat tu ko punya lower arm kena tukar beb..aku tukar hr tu sebijik 90 je...tp die ada 2 yg lurus n bengkok...

pok wang
10-10-2011, 03:32 PM
sparepart camne plak ye? brg2 mitsubishi lain bo msuk ke?

leh jer masuk..sama je ngan enjin evo....

azimuth
11-10-2011, 12:09 AM
xde ke lobang2 nk convert enjin murah2?? nk masuk eclipse jgk la

JaweWetan
11-10-2011, 11:38 AM
nak eclipse jumpe otai pok wang.. mmg terbaek..he.heee

azimuth
12-10-2011, 01:28 AM
pok wang org mn?? ganu ke??

pok wang
12-10-2011, 01:31 AM
pok wang org mn?? ganu ke??

ehehheheehhe...ye saya :D

pok wang
12-10-2011, 01:34 AM
nak eclipse jumpe otai pok wang.. mmg terbaek..he.heee

saya nubis kubis gak lagi.....:D

Dato Apai
12-10-2011, 03:59 AM
pok wang org mn?? ganu ke??

Anda memang patut menuntut ilmu mengenai enjin Eclipse daripada Pok Wang nie. Memang legend brader nie. Lalalalalala........ :D

pok wang
12-10-2011, 12:56 PM
Anda memang patut menuntut ilmu mengenai enjin Eclipse daripada Pok Wang nie. Memang legend brader nie. Lalalalalala........ :D

cesssssss.....pandai2 mu jekk aku...

azimuth
12-10-2011, 12:57 PM
ehehheheehhe...ye saya :D

ganu mn boh??

pok wang
12-10-2011, 07:46 PM
ganu mn boh??

ambe alik kemamang..deme alik mane....

azimuth
13-10-2011, 12:57 AM
ambe alik kemamang..deme alik mane....

kawang alik balok je...dlu blajo tati tu je...:D

sahran4441
13-10-2011, 01:17 AM
abs sensor utk perdana berapa ye bro Pok Wang?

pok wang
13-10-2011, 01:21 AM
kawang alik balok je...dlu blajo tati tu je...:D

dok jauh laa tu....leh r pekene kepok nanti..

pok wang
13-10-2011, 01:21 AM
abs sensor utk perdana berapa ye bro Pok Wang?

saya xtau harga sensor ni..nanti aku try tanyer

sahran4441
13-10-2011, 01:23 AM
saya xtau harga sensor ni..nanti aku try tanyer

tq bro...

nak tanya enjin MivecMD tu enjin versi mana ye bro...

azimuth
13-10-2011, 11:49 AM
dok jauh laa tu....leh r pekene kepok nanti..

bereh boh..tp leni duk pj..keje cni..huahua

shercak
13-10-2011, 04:16 PM
v6 terbaek...:)cgrock:)cgrock
body die perghh cun siot..
aku mmg suke design kete ni..
msuk lak teboo evo3..mmg ngam
hahaha hny mampu berkata2 tp xmampu memilikinya...:p:D

chitots
13-10-2011, 04:31 PM
aku br gak amik perdana sei thn 97 dlm bln 5 ok la selesa jln jauh.abih dkt 2k gak tkr timing belt, water pump, lower arm,inner rod end.tggl upper arm x buat lg biase la keta dh berusiahehehe.klu ade duit lbh ade ati nk msk tebo..

pok wang
13-10-2011, 09:16 PM
bereh boh..tp leni duk pj..keje cni..huahua

sama la kiter...ambe duk puchong...huahuahua

azimuth
14-10-2011, 02:03 AM
sama la kiter...ambe duk puchong...huahuahua

ye dok??molek r..pkat merantau blake..haha...ok r..nti2 kete aku dh power leh r join group..skrg cabuk lg..sgn nk join...:">

pok wang
14-10-2011, 01:21 PM
ye dok??molek r..pkat merantau blake..haha...ok r..nti2 kete aku dh power leh r join group..skrg cabuk lg..sgn nk join...:">

yup...leni duk sini..xdahal laa boh....join jer...

Dato Apai
17-10-2011, 11:29 AM
aku br gak amik perdana sei thn 97 dlm bln 5 ok la selesa jln jauh.abih dkt 2k gak tkr timing belt, water pump, lower arm,inner rod end.tggl upper arm x buat lg biase la keta dh berusiahehehe.klu ade duit lbh ade ati nk msk tebo..

Tebo? Apa itu? Hehehehehe..... Welkam to the club bos :D

Asmat
21-10-2011, 02:59 AM
Gear box slalu Kong.. habiss duit wooooo...

[MC]
21-10-2011, 03:08 AM
Gear box slalu Kong.. habiss duit wooooo...

Tak jugak. cuma yg paling ketara nak jual balik harga down giler. maybe sebab ramai yg beranggapan byk gear box prob

danx
22-10-2011, 02:06 PM
aku br gak amik perdana sei thn 97 dlm bln 5 ok la selesa jln jauh.abih dkt 2k gak tkr timing belt, water pump, lower arm,inner rod end.tggl upper arm x buat lg biase la keta dh berusiahehehe.klu ade duit lbh ade ati nk msk tebo..

Nak vr4 220 hp roger aku..
Baru turun dr kereta tukar rvr n.a lak..

MyEfanZ
23-10-2011, 06:46 PM
saper nak enjin baru ting perdana v6...PM kawan

BizClub
23-10-2011, 08:27 PM
Nak vr4 220 hp roger aku..
Baru turun dr kereta tukar rvr n.a lak..

rvr n.a auto ke bro, harga + pasang berapa?
aku minat tol dgn dashboard dia :D

azimuth
24-10-2011, 07:56 AM
Nak vr4 220 hp roger aku..
Baru turun dr kereta tukar rvr n.a lak..

vr4 brape siap psg?

mazuan85
23-06-2012, 12:58 AM
pok wong kalu gearbox auto rvr bleh masuk kat enjin sei ker

thelastsamurai
23-06-2012, 01:08 AM
aku minat kat perdana ni..bentuk nampak exclusive...cantik..tapi bila membe aku pkai jahanam,terus tawar ati..

han tuah
23-06-2012, 10:11 AM
perdana ni ok, cuma yang boringnya gearbox dia suka rosak rosak. Salah satu cara yang berkesan untuk memanjangkan hayat dia ialah dengan memasang gearbox cooler (confirm tahan lama)

mazuan85
23-06-2012, 12:52 PM
tak jadi gak la bos..pasang cooler pun bocor gak..

b0b0y
23-06-2012, 01:30 PM
kelemahan, xbes wat main drag, berat..:))