PDA

View Full Version : Perniagaan Duplicate Kunci & Alarm System


decalXsia
08-08-2010, 10:05 PM
salam warga cg sekalian..

tujuan aku bukk tred ni nk dptkn info2 pasl bsns ni..

cm ade berkenan di hati plak nk run bsns ni..:D

kebanyakn aku tgk bsns ni org chya ya nun alif je monopoli...

mane nk dptkn kemahiran duplicate knci n pemasangn sstem alarm ni?
brape modal?
mne nk dpt peralatan n stok?

harap2 anda sume leh bntu..same2 kite kongsi ilmu deh..:)cgrock

maklumat yg aku dpt stakat ni:

ini anggaran jer nak mula ye...
kos buat kedai kunci $10k siap mesin buat kunci & kunci sekali
sewa kedai 1k sebulan setahun 12k
so nak mula kena sedia 22k
share dgn cobbler tepi jalan sambil tu u learn my trade i learn yours
so tak payah gaji orang

i reckon ada org buat 6-7k kedai kunci kecil je kat ampang tu taw....

nanti aku ambil hp budak melayu tu tak jauh dari masjid kg melayu ampang
lepas solat nanti aku post kat sini
hari tu dia kata nak belajar dlm $2500
ada tempat belajar $6k
sampai bole buka kereta mercedes baru bole berhenti lah...;P
meaning ko kena tunggu ada kereta mercedes terlock baru pass training
kalo 2 tahun baru jumpa mercedes terlock , gitu lah gamak nya
sanggup ker ko (aku gurau jer :lol: )
takut pulak ko nak belajar kang kan?

dia yg bilang hari tu (slang spore sikit)
tokeh yg dia belajar haritu ada 6 propertiesi
sebab selain buat kunci ko juga dpt order buat pintu (dari kontraktor)n dan buka pintu2 kereta yg terlock so mmg ler diaorg ni on call jer
kerja pun relax

aku tak pernah study this type of biz, tapi aku rasa profit margin dia tinggi la ... satu kunci aku buat, dia charge sampai RM8.00, sedangkan aku rasa direct cost dia baru seringgit dua jer.

tapi kalau kedai yang ada signboard lawa tu, initial outlay dia tinggi coz mesin dia gempaq, tapi selalunya buat/duplicate kunci ni bukanlah core dia, ada lagi benda or service lain yang dia orang buat such as trading (definitely high profit margin) dan juga supplying kat housing projects or office renovations.

another thing yang obvious, these bizs dipelopori oleh chinese (banyak networning) dan boleh dapat good purchase price ... dan biz ni juga banyak yang sub-rent dengan biz lain ... so rental costs can be further reduced.

Aku ade pengalaman kerje kat kedai kunci.. tapi bisnes ni memang menguntungkan sebenarnye.. sbab die ade buat alarm duplicate n jual manga2.. kalau ade orang buat alarm memang untung la skit.. sbab alarm paling murah pon dalam 150.. kunci2 pon ade bnayak jenis.. paling murah kunci harge die 2 ringgit.. bende2 cam ni memang orang tak plan nak buat.. tapi bile diorang nampak jek kedai2 ni diorang akan spontan teringat nak buat kunci pendua lebih.. dari pengalaman aku la kan keuntungan dalam sebulan adelah dalam 3 - 4 ribu.. sehari untung lebih kurang seratus lebih atau due ratus lebih.. tu belum masuk ngan duit2 yang masuk dalam poket aku.. ahaks.. kire songlap sikit la.. ahaks.. :lol:

sume maklumat ni dipetik dr http://mforum.cari.com.my/archiver/?tid-405011.html

eboss
09-08-2010, 10:33 AM
aku nampak potonsi lain..biz cuci helmet :) kat indon ada jual mesin cuci dan pengering sekali...budget RM8K...cuci 1 helmet RM5...sekali cuci boleh charge RM5..kalau nak cuci manual pun boleh gak..esok aku nak pi tengok demo...modal pun RM1K saja :)

zack2terer
10-08-2010, 02:21 AM
mcm menarik je....camne machine die? ade pic?

Hafiz1990
10-08-2010, 03:01 AM
aku nampak potonsi lain..biz cuci helmet :) kat indon ada jual mesin cuci dan pengering sekali...budget RM8K...cuci 1 helmet RM5...sekali cuci boleh charge RM5..kalau nak cuci manual pun boleh gak..esok aku nak pi tengok demo...modal pun RM1K saja :)

run biz ni kat area aku confirm masyukk nih. pasal ramai mat rempit. :)

TamingSari
10-08-2010, 03:09 AM
jgn lari topik daa.. sian TT

decalXsia
10-08-2010, 10:02 AM
ni contoh2 mesin duplicate kunci..

http://locksmithtoolandsupply.com/KMA-images/Key%20Machines/9160%20Manual%20Key%20Machine.jpg

http://www.kkey.co.kr/e-201%20copy.jpg

http://image.made-in-china.com/2f0j00BMbTvswhfuqG/Key-Cutting-Machine-JZ-988C-.jpg

http://www.globelock.com.tw/image/0100-26d.jpg

http://img.alibaba.com/photo/228286270/key_copy_machine.jpg

eboss
10-08-2010, 10:21 AM
jgn lari topik daa.. sian TT

Minta maap tuan :D

eboss
10-08-2010, 10:23 AM
Kalau TT buka store kunci nie harap guna yang berkualiti punya ye..aku dah kena dah buat kuci spare kedai aku nie...7 kali guna dah patah....sekali guna RM1 kot...tu yg 7 kali guna patah sebab 1 kunci tu RM7~X(~X(~X(

perwira
11-08-2010, 02:38 PM
kat bandar baru bangi..kat tapak pasar malam 2, dekat kedai makan azura lama org pnggl, kt si2 ada kedai duplicate kunci ca ya nun..lokasi mmg strategik sbb mudah jumpa. rmai student u** duplicate kunci kt sana. ak pkir xde ke kdai duplicate kunci melayu kt kaw 2..even kdai kecik pn untung byk 2 kl lokasi strategik.. :D

decalXsia
12-08-2010, 07:33 AM
Kalau TT buka store kunci nie harap guna yang berkualiti punya ye..aku dah kena dah buat kuci spare kedai aku nie...7 kali guna dah patah....sekali guna RM1 kot...tu yg 7 kali guna patah sebab 1 kunci tu RM7~X(~X(~X(

insyaAllah...:)

kunci ape rege singgit tu?

aku duplicate knci paling kurang rm3...

decalXsia
12-08-2010, 07:36 AM
kat bandar baru bangi..kat tapak pasar malam 2, dekat kedai makan azura lama org pnggl, kt si2 ada kedai duplicate kunci ca ya nun..lokasi mmg strategik sbb mudah jumpa. rmai student u** duplicate kunci kt sana. ak pkir xde ke kdai duplicate kunci melayu kt kaw 2..even kdai kecik pn untung byk 2 kl lokasi strategik.. :D

emmm...klo aku jd bukk, kdai aku kt kwasan perumahan...
kt situ bnyk umah2 sewa...
mmg tepat la klo bukk bsns ni kt situ...

ed_zero
12-08-2010, 10:38 AM
emmm...klo aku jd bukk, kdai aku kt kwasan perumahan...
kt situ bnyk umah2 sewa...
mmg tepat la klo bukk bsns ni kt situ...

gud luck TT..kasi up...bgs thread ni..:)cgrock

haudli
12-08-2010, 01:44 PM
mmg thread yg bagus..tapi xde ke yg betul2 tau atau da run bisnes ni boleh berkongsi info??

ajithasai
12-08-2010, 04:26 PM
hi

kebanyakn aku tgk bsns ni org chya ya nun alif je monopoli...

mane nk dptkn kemahiran duplicate knci n pemasangn sstem alarm ni?
brape modal?
mne nk dpt peralatan n stok
:mad::mad:

regards,
phe9oxis
DELETED

NOTE FROM CG MANAGEMENT: URL LINK DELETED

decalXsia
12-08-2010, 06:51 PM
mmg thread yg bagus..tapi xde ke yg betul2 tau atau da run bisnes ni boleh berkongsi info??

tula...harap2 ade mmbe2 dr luar sane dpt mnyumbangkn ilmu pasal ni..

perwira
13-08-2010, 05:25 AM
tmbh jual sistem alarm 2 mmg best. tp biasa kdai kunci jual lock manga n lock tombol pintu skali. nti org pkir nk beli lock pape je g kdai ko..

xtraez
15-08-2010, 11:31 PM
TT ada maklumat tentang mesin dan bekalan kunci kosong?

terim kasih