PDA

View Full Version : iNFO : aRAPAIMA gIGAS


bakaro
08-08-2010, 02:24 PM
http://i781.photobucket.com/albums/yy91/BAKAROCARIGOLD/arapaima20fish-saidaonline.jpg

Arapaima gigas atau dikenal ikan arapaima masih merupakan rumpun
arowana. Ikan ini termasuk ikan air tawar terbesar di dunia,
dapat tumbuh sampai 2,5 – 3 meter. Arapaima gigas hanya
ditemukan di sungai Amazon dan termasuk satwa yang sangat dilindungi. namun saat ini sudah bisa kita lihat di indonesia.
ikan arapaima ini merupakan jenis ikan zaman purbakala karena itu kita dituntun untuk melestarikannya supaya anak cucu kita
masih bisa melihat ikan air tawar terbesar di dunia ini nanti.

ikan ini dilindungi dikarenakan jumlah spesiesnya yang makin
hari makin sedikit karena ikan ini biasanya dijadikan ikan konsumsi oleh masyarakat setempat karena rasa dagingnya yang
enak. selain itu lidah ikan ini juga biasa dimanfaatkan sebagai
obat cacingan.
Dengan ukuran tubuhnya yang besar dan tenaga yang luar biasa,
Arapaima dapat merobohkan seekor anak kerbau yang sedang minum
di pinggir sungai dan memakannya.

Ikan ini adalah jenis ikan yang bernapas dengan mengambil
oksigen secara langsung, oleh sebab itu ikan ini sering kali kepermukaan air untuk mengambil udara. Mereka termasuk dalam
ikan yang bernapas dengan mengambil udara langsug dari atmosfer (obligate air breather). Oleh karena itu, ikan ini harus muncul
ke permukaan setiap 5 – 20 menit sekali, tergantung pada
ukurannya. Ikan muda, biasanya muncul dipermukaan setiap 5 menit
sekali, sedangkan ikan dewasa muncul setiap 18 – 20 menit sekali.

http://www.youtube.com/watch?v=tvXigc3FwJY&feature=related

Aku pun ada hajat nak bt aquqrium besar mcm ni gak nnt :))

mY pET

http://i781.photobucket.com/albums/yy91/BAKAROCARIGOLD/30072010239.jpg

Daripada wikipedia

Arapaima can reach lengths of more than 2 m (6.6 ft), in some exceptional cases even more than 2.5 m (8.2 ft) and over 100 kg (220 lbs). The often cited maximum length of 4.5 m (14.8 ft)[2][3] comes from a single second-hand-report from the first half of the nineteenth century, and is not confirmed.[citation needed] The maximum-cited weight for the species is 200 kg (440 lbs). As one of the most sought after food fish species in South America, it is often captured primarily by handheld nets for export, by spearfishing for local consumption, and, consequently, large arapaima of more than 2 m are seldom found in the wild today.

Info selebihnya : >>>> [B]http://www.arkive.org/arapaima/arapaima-gigas/info.html

Read Here
Berikutan pendedahan Metro Ahad minggu lalu mengenai misteri ikan naga atau Arapaima
Gigas di Tasik Kenyir, kerajaan negeri menawarkan ganjaran RM10,000 kepada kaki pancing
yang berjaya menangkap ikan berkenaan.

Tempoh kebenaran menangkap ikan itu bermula semalam hingga 15 Ogos ini di seluruh tasik
kecuali kawasan yang diwartakan sebagai Taman Negara dan Santuari Kelah.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said yang mengumumkan ganjaran itu, berkata kaki pancing
berminat perlu mendaftar dengan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) dan
penguat kuasa Kenyir Rangers akan memantau usaha menangkap ikan itu.

“Walaupun Arapaima Gigas spesies ikan besar, ia tidak menyerang manusia tetapi
menjadikan ikan lain dalam tasik sebagai makanan.

“Kita khuatir dengan adanya spesies ikan berasal dari Sungai Amazon itu, ikan lain akan
pupus. Kita juga bimbang ikan itu akan membiak di Tasik Kenyir yang sedang kita
bangunkan sebagai satu daripada destinasi pelancongan penting di Terengganu,” katanya
pada sidang media, di sini, semalam.

Menurutnya, ikan Arapaima Gigas yang berjaya ditangkap hidup-hidup akan di tempatkan di
Mini Zoo dan Taman Rekreasi Bukit Takal, Kemaman, sebagai tarikan orang ramai.

“Kita tidak tahu berapa jumlah sebenar ikan itu di Tasik Kenyir tetapi kita perlu
pastikan tiada ikan pemangsa. Ikan toman juga adalah pemangsa tetapi tidak akan
membesar seperti Arapaima Gigas,” katanya.

Katanya, kaedah menangkap ikan naga itu terhad kepada penggunaan joran dan setiap
peserta perlu mempunyai permit serta mematuhi semua undang-undang kecil berkaitan
dengan aktiviti memancing di Tasik Kenyir.

Metro Ahad minggu lalu mendedahkan misteri ikan naga iaitu Arapaima Gigas yang didakwa
wujud di tasik berkenaan dan dikatakan boleh membesar sehingga 4.5 meter panjang selain
mencapai berat hingga melebihi 200 kilogram.

Ikan itu antara spesies hidupan air yang diharamkan ditangkap dan dipelihara di negara
ini.

Pegawai Penyelidik Pusat Penyu dan Ekosistem Marin Terengganu, Abdul Wahab Abdullah
dipetik sebagai berkata, ikan itu dikategorikan sebagai karnivor iaitu memakan ikan
lain sebagai makanan.

Ikan berasal dari Sungai Amazon itu diburu menggunakan lembing penduduk tempatan dan
dijadikan hidangan eksotik selain berdepan ancaman kepupusan di habitat asalnya itu
berikutan penangkapan tidak terkawal.

P/S : Pada korang yang bela ikan ni leh la share,makanan kesukaan dia, cara penjagaan, ubat yg sesuai,suhu air,tekanan air dan ape juga info untuk dikongsi pada pembela2 spesis ini yg lain ok :D

anuarul
08-08-2010, 02:25 PM
memang besau panjang ikan ni...dulu penah pi tokong cine kat kuantan..negok ikan ni..besau gile...kat FRIM kepong pun ade gak..ehhehe

bakaro
08-08-2010, 02:32 PM
Tokong cina yang jalan nak ke kuantan tu :o...ade ke bro :o..klu aku g sana nnt ingt nak g gak lah :))...bro dengar cite sana leh mancing btul ke :-?

anuarul
08-08-2010, 02:36 PM
Tokong cina yang jalan nak ke kuantan tu :o...ade ke bro :o..klu aku g sana nnt ingt nak g gak lah :))...bro dengar cite sana leh mancing btul ke :-?

ade tokong cine kat bukit galing kalau tak silap name nye..belakang perumahan bukit galing..kat kem polis atas bukit...:D

rexoxo
08-08-2010, 02:37 PM
ni ke ikan yg slalu kluar iklan dkat astro tu?

Procodine
08-08-2010, 02:40 PM
ikan dalam river monster nie.. hehehhe..

mr_xhizors
08-08-2010, 02:42 PM
dkt aquarium dkt tasik s.alam pun ada ikan ni...siap blh bg mkn lg..

pervert
08-08-2010, 02:47 PM
Kat zoo taiping ada sekor..

xalimx
08-08-2010, 02:55 PM
Kat zoo taiping ada sekor..

aah...kat dlm kolam/tasik...besar, aku memula pelik tgk org dok usya kat dlm tasik tu, skali tgk, besar nyaa....kagum2

betui ke ikan tu yg aku tgk?

mybizme
08-08-2010, 02:59 PM
dulu kat kedai mamak area tempat aku ada dia bela ikan ni dalam kolam simen.aku selalu p tgk.skang tak tau la ade tak lagi ikan ni sbb kedai dh pindah.

astrowan
08-08-2010, 03:02 PM
oooooooo baru bapak tahu ini ikan..wahahhaha

mr_x6006
08-08-2010, 03:02 PM
Kat Underwaterworld Langkawi pun ade ikan..

Klu kat JB leh tgk kat GIANT Plentong..

De yg seekor tu sama pjg dgn laki dewasa.. Lebih kurg 6 kaki klu x salah aku...

perwajasteel
08-08-2010, 03:12 PM
dulu aku pernah bela 2ekor ikan ni...masa beli kecik aje harga rm90 sekor...bela sampai 4thn...daripada bagi makan ikan talapia kecik,anak ikan keli,bapak ikan keli,ikan kembung frozen..kerja diorang makan ajer...sampai aku kena buat kolam simen dpn umah...time 4thn,panjang dia dah dkt 6kaki.tapi jinak,leh berenang dgn diorg.pastu x larat nak jaga coz semakin besar..aku jual 2 ekor ni harga dkt rm10ribu kat sorang datok cina..dia dtg amik siap bawak lori yg ada kren kecik untuk angkut bawak balik..siap 10 org dia kena angkat...huhuhu...tp lepas tu dia letak kat dalam kolam umah dia...bapak punyer besar kolam dia...memang sesuai utk ikan nih...ni criter 8thn lepas lah...x tau ape crite

TamingSari
08-08-2010, 03:22 PM
kuat mkn ikan ni..

mybizme
08-08-2010, 04:01 PM
dulu aku pernah bela 2ekor ikan ni...masa beli kecik aje harga rm90 sekor...bela sampai 4thn...daripada bagi makan ikan talapia kecik,anak ikan keli,bapak ikan keli,ikan kembung frozen..kerja diorang makan ajer...sampai aku kena buat kolam simen dpn umah...time 4thn,panjang dia dah dkt 6kaki.tapi jinak,leh berenang dgn diorg.pastu x larat nak jaga coz semakin besar..aku jual 2 ekor ni harga dkt rm10ribu kat sorang datok cina..dia dtg amik siap bawak lori yg ada kren kecik untuk angkut bawak balik..siap 10 org dia kena angkat...huhuhu...tp lepas tu dia letak kat dalam kolam umah dia...bapak punyer besar kolam dia...memang sesuai utk ikan nih...ni criter 8thn lepas lah...x tau ape crite

tringin plak aku nak bela ikan ni..mane nak beli anak ikan tu ek?

tar_wow1983
08-08-2010, 08:44 PM
takut ar nak bela ikan bagak camni...

Syedz
08-08-2010, 10:25 PM
besar sgt arapaima nih..
nak bela pun takut..
dah besar nak letak mana..

pervert
09-08-2010, 07:25 AM
aah...kat dlm kolam/tasik...besar, aku memula pelik tgk org dok usya kat dlm tasik tu, skali tgk, besar nyaa....kagum2

betui ke ikan tu yg aku tgk?

Haa..betul dah tu.. :)

bakaro
09-08-2010, 01:27 PM
dulu aku pernah bela 2ekor ikan ni...masa beli kecik aje harga rm90 sekor...bela sampai 4thn...daripada bagi makan ikan talapia kecik,anak ikan keli,bapak ikan keli,ikan kembung frozen..kerja diorang makan ajer...sampai aku kena buat kolam simen dpn umah...time 4thn,panjang dia dah dkt 6kaki.tapi jinak,leh berenang dgn diorg.pastu x larat nak jaga coz semakin besar..aku jual 2 ekor ni harga dkt rm10ribu kat sorang datok cina..dia dtg amik siap bawak lori yg ada kren kecik untuk angkut bawak balik..siap 10 org dia kena angkat...huhuhu...tp lepas tu dia letak kat dalam kolam umah dia...bapak punyer besar kolam dia...memang sesuai utk ikan nih...ni criter 8thn lepas lah...x tau ape crite

:)) Ak ak ak... tau xpe dia mmg kuat makan..kecik2 g ni aku bagi makan katak jer :D..dia klu makan siap perut mcm nak pecah g tu..tapi aku ase senang bela dia sbb dia spisis yg x memilih makanan berbanding arowana yg aku bela skrg..klu arowana aku pun xtau dia suka ape..aku letak anak ikan jer:))..pada sesiapa yg nak bela leh la try..mmg best dan cantik ikan ni... bro aku pun da stanby nak buat akurium lagi besar untuk dia :))..kena smpan skit2 dr skrg :D...dah besar nnt leh jual dgn harga yg tinggi..biz gak tu :))

lurvinrpeace
09-08-2010, 03:56 PM
aku ingt ag.. tmpt aku ngaji dlu dew bela ikan cmni..
tpi kecik sket.. aku ske msuk kn lidi saje men trik2 sbb ikn tu gigit..
huhuhuu~

minamie1
09-08-2010, 03:59 PM
mancing best nie.... boleh terbang di buatnyer....:))

janggut_X
09-08-2010, 04:56 PM
ikan ni makan orang tak?

perwajasteel
09-08-2010, 10:27 PM
tringin plak aku nak bela ikan ni..mane nak beli anak ikan tu ek?

memang diorg kuat makan..pantang ape aje yg jatuh dia nak kejar..tp lelama dia jinak,tau bezakan makanan n tuan dia..huhuhu...dulu aku beli kat kedai ikan dkt dgn zoo negara..n kedai ikan dkt mrr2 pun ada...area dkt dgn ampang kedai ikan kuan sang..x silap xian leng pun ada tp anak ikan arapaima ni bermusim..nasib ada la..lgpun jgn lupa ikan ini spesis terancam..hahaha

jai_x5
09-08-2010, 10:30 PM
kuat mkn ikan ni..

ahaks..aku pernah bela ming..ada la dalam 2 kaki panjangnye..sehari RM10 melayang untuk kos makan..

gambate
09-08-2010, 10:33 PM
alaa..aku ada bela ikan ni..sehari sekilo ikan kembung makan....alahai..mati mati menteance #:-S

kaylis
09-08-2010, 10:33 PM
fuhh....yg ni besar giler ni...kat aquaria pun besar gak...

bakaro
09-08-2010, 10:53 PM
ahaks..aku pernah bela ming..ada la dalam 2 kaki panjangnye..sehari RM10 melayang untuk kos makan..

:)) Aku bt masa ni save g..sehari 2 ekor katak jer dia balun :)) klu da besar nnt parah aku nak kena g cari katak gunung yg besar tu ak ak ak :))

hazri99
09-08-2010, 11:13 PM
ohh..ikan kat Giant nih..

kancil biru
10-08-2010, 12:52 AM
mantap..gile besar beb

AuraSuccess_88
10-08-2010, 01:22 AM
kt dekat umah den kedai buah ...dia bela..sehari 2 ekor ayam.kalo ikut panjang dalam 3 depa..dia pakai kolam tk kasi org dekat bahaya dia ngap tangan putus.......

zerovirus
10-08-2010, 01:25 AM
besar nyer .. mcm aku pi zoo kat bahagian org utan ada ikan besar kat dalam sangkar org utan ..

ikan ni kot ...

mohdridzuan®
10-08-2010, 01:43 AM
woah..gile besar.
dapat mancing best gak, 10k hadiahnye..ehehe
tapi cari tokek lagi lumayan :p

bakaro
10-08-2010, 08:30 PM
woah..gile besar.
dapat mancing best gak, 10k hadiahnye..ehehe
tapi cari tokek lagi lumayan :p

Tokek tu bnda ape lak :-?

arapaima
11-08-2010, 11:13 AM
ni ape citer psl aku ni...malu lak rasanya...hohoho

bakaro
11-08-2010, 11:34 AM
ni ape citer psl aku ni...malu lak rasanya...hohoho

Hak hak hak...ape nak malu lak huhuhu

alonso
11-08-2010, 02:01 PM
tade trip ke kenyir ke korang?

jai_x5
11-08-2010, 02:05 PM
:)) Aku bt masa ni save g..sehari 2 ekor katak jer dia balun :)) klu da besar nnt parah aku nak kena g cari katak gunung yg besar tu ak ak ak :))

haha..kang bila lagi besar katak gunung pun dia makan dah tak boleh kenyang bro..

ikan ni mmg cepat betul membesar..lagi banyak dia mentekedarah lagi cepat dia besar..boleh nampak perbezaan dia tiap2 minggu..

alonso
11-08-2010, 02:06 PM
haha..kang bila lagi besar katak gunung pun dia makan dah tak boleh kenyang bro..

ikan ni mmg cepat betul membesar..lagi banyak dia mentekedarah lagi cepat dia besar..boleh nampak perbezaan dia tiap2 minggu..

kalo aku bela ni,sure aku pon tak makan nasi gak ni,asik bg arapaima makan je
:eek::eek:

arapaima
11-08-2010, 02:16 PM
jgn kutuk2 tau...puji xpe...hohoho

ajipai
11-08-2010, 02:31 PM
ikan ni selalu letak kat giant....tp saiz pun mmg giant....:))

alonso
11-08-2010, 02:54 PM
jgn kutuk2 tau...puji xpe...hohoho

hai arapaima,pose tak harini?:((

bakaro
11-08-2010, 03:20 PM
kalo aku bela ni,sure aku pon tak makan nasi gak ni,asik bg arapaima makan je
:eek::eek:

xde lah smp mcm tu sekali bro :))..aku ni ok jer leh makan ari2 :))

bakaro
11-08-2010, 03:22 PM
haha..kang bila lagi besar katak gunung pun dia makan dah tak boleh kenyang bro..

ikan ni mmg cepat betul membesar..lagi banyak dia mentekedarah lagi cepat dia besar..boleh nampak perbezaan dia tiap2 minggu..

Btul2...mg tepat ape yg tuan katakan itu :)paid

mathafiz
11-08-2010, 04:47 PM
p tgk kt akuaria klcc ja, haha

bakaro
11-08-2010, 05:22 PM
p tgk kt akuaria klcc ja, haha

tengok prg punya x layan bro...klu bela sendiri baru layan..leh tengok dia membesar dengan sekejap jer :))

bakaro
13-08-2010, 12:49 PM
hai arapaima,pose tak harini?:((

Arapaima ni kan makan kuat :)) mn nak larat puasa :eek:

perwajasteel
14-08-2010, 05:08 AM
actually korang bole control makan dia..aku bg makan dia seminggu 5 kali aje.bagi makan ikan kembung...beli kat pasar keramat time dah petang..dapat 30 ekor...rm10 sahaja.pastu simpan dalam freezer.bila time nak bagi dia makan defrost aje n letak dalam air kolam dekat dengan dia,siap hand feed lagi...kalau hari2 korang bagi dia menkedarah memang la dia cpt besar...lagipun betul la..bila bela sendri baru ade feeling...syok..

missanne
14-08-2010, 10:38 AM
ikan nie ade kt tpt sye..kt LUCKY GARDEN - yong peng..( sebelah exit yong prng utara)kt tpt bas2 expres berenti. ader 4 ekor...rse nyer 1 family kot...dia letak kt kolam simen..ramai orng dok bling wit syiling kt kolam tu..tokey kt situ siap bg signboard..'IKAN INI HANYA MAKAN DAGING'... so sape2 nk bg mkn pon boleh.. :):D

bakaro
14-08-2010, 01:01 PM
actually korang bole control makan dia..aku bg makan dia seminggu 5 kali aje.bagi makan ikan kembung...beli kat pasar keramat time dah petang..dapat 30 ekor...rm10 sahaja.pastu simpan dalam freezer.bila time nak bagi dia makan defrost aje n letak dalam air kolam dekat dengan dia,siap hand feed lagi...kalau hari2 korang bagi dia menkedarah memang la dia cpt besar...lagipun betul la..bila bela sendri baru ade feeling...syok..

tq bro good info...aku pun xpenah terfikir mcm tu...btul gak klu bg makan ari2 mmg cpt besar la kan..aritu aku dah trfikir mn nak letak bila dia dah besar :))...mmg nmpak ketara pembesaran dia dr hari ke hari sbb aku bg dia makan katak tp2 hari ...bro aku tringin gak nak bg makan pkai tangan(hand feed)tapi ikan aku masih liar lagi bt masa ni...takut2...g 1 bro ikan ni x gigit org kan :-?:D

bakaro
14-08-2010, 01:02 PM
ikan nie ade kt tpt sye..kt LUCKY GARDEN - yong peng..( sebelah exit yong prng utara)kt tpt bas2 expres berenti. ader 4 ekor...rse nyer 1 family kot...dia letak kt kolam simen..ramai orng dok bling wit syiling kt kolam tu..tokey kt situ siap bg signboard..'IKAN INI HANYA MAKAN DAGING'... so sape2 nk bg mkn pon boleh.. :):D

bro aku ase tokey dia perli tu...:eek: sbb ikan tu x makan duit syiling :))...waa ade 4 ekor best la...tapi dia makan daging :-? klu mcm tu tangan pun dia msti makan kan :((

skindhead
14-08-2010, 06:14 PM
ohh..ikan kat Giant nih..
:) giant pelantong broo... :)

jb tgal mana broo:-?

bakaro
17-08-2010, 04:13 PM
Saya petaling jaya bro

alonso
17-08-2010, 04:16 PM
Saya petaling jaya bro

kitorg ade wat trip ke kenyir bulan 10 ni..wii wiii

bakaro
17-08-2010, 04:27 PM
waaaa menarik tu bro... klu nak join mcm mn