PDA

View Full Version : Cara nak kurangkan cukai tax


SifuSupersonic
21-07-2010, 07:14 PM
Tujuan aku buka thread ini nak tahu macam mana nak kurangkan cukai. Kalau korang ada info foward kat sini. :)paid

amazinggold88
21-07-2010, 07:17 PM
1.kau kne kahwin..ade rebet untk isteri
2.bnykkn amk insurans.ade pelepasan
3.wat ank ramai2.ade pelepasan :))
4.yang plng bagus,bayar zakat.sbb die ditolak lepas pengiraan cukai kena bayar

moneymaker3000
21-07-2010, 07:19 PM
selalu2lah beli buku dan majalah (yg penting simpan resit)

endingman86
21-07-2010, 07:21 PM
banyak ktegori cukai....cukai apa mau?

SifuSupersonic
21-07-2010, 07:25 PM
banyak ktegori cukai....cukai apa mau?

Cukai ape yang ada bro.

Penadapatan.
Harta.
Business.

Aku nak tahu semua. sampai tahap x payah bayar langsung.. ahaks2 :)paid

kecuali zakat la. :D

arcilist
21-07-2010, 07:27 PM
bayar zakat...nnt takyah bayar cukai..kan kan kan?

arcilist
21-07-2010, 07:28 PM
tak pun beranak banyak2...hantar pi sekolah...banyak la potongnya...

real_rolls
21-07-2010, 07:29 PM
beli buku byk2... resit tu boleh kurangkan teks... tapi ebook tak pasti pulak

SifuSupersonic
21-07-2010, 07:32 PM
beli buku byk2... resit tu boleh kurangkan teks... tapi ebook tak pasti pulak

aku baru nak tanya yang ni.. kalau beli ebook ada invoice or paypal statement.

kalau print out boleh ke ke jadi resit

Jeb
21-07-2010, 07:33 PM
elak cukai boleh tapi jgn tak bayar cukai.:D

drpsychomereng
21-07-2010, 07:35 PM
income tax ekk?

1.byr zakat
2.simpan resit perbelanjaan spt petrol, supermarket resit, resit derma,
3.bli insurance
4.buatlah hutang kredit card (tidak digalakkan)
5.bli aset mcm kenderaan or rumah
6.senarai tanggungan

*utk yg no 1. ade pengajaran n sejarah dlm hal ni. Rasulullah pernah menyebut hal ni kepada sahabat, di akhir zaman nti zakat bukan dianggap sebagai kewajipan. tetapi dianggap sebagai cukai ( dlm hal ni kita terpaksa byr zakat untuk mengelak cukai. Rasulullah dah nampak awl2 ape akan jd dgn umat akhir zaman. Zaman dahulu org berebut bayar zakat kerana ganjaran pahala atas kewajipan berzakat. Tapi zaman sekarang mengeluarkan zakat dgn niat utk elak cukai. dari sudut perbuatan dah cantik, tp niat terpesong. maka pahalanya tidaklah dikira. wallahua'lam )

SifuSupersonic
21-07-2010, 07:47 PM
elak cukai boleh tapi jgn tak bayar cukai.:D

bukan x nak bayar.. :">

tu sebab tajuk dia 'Cara nak kurangkan cukai / tax' :)paid

amazinggold88
21-07-2010, 08:55 PM
tuntut elaun modal untk aset yng kita bli.nie untk yng bisnes

SifuSupersonic
21-07-2010, 08:58 PM
tuntut elaun modal untk aset yng kita bli.nie untk yng bisnes

Bro, explain detail lagi, x faham la.
Modal online dengan Offline Business x samekan? :D

amazinggold88
21-07-2010, 09:00 PM
Bro, explain detail lagi, x faham la.
Modal online dengan Offline Business x samekan? :D

nie untuk pembelian aset bro
kite leh claim elaun modal untk krngkn cukai
elaun permulaan 20%,tahunan berbeza ikut asset
elaun prmulaan bleh claim 1x jek,pda tahun taksiran aset tu dibeli

sconsult
21-07-2010, 09:03 PM
tt rujuk utk kompeni ke individu?

SifuSupersonic
21-07-2010, 09:06 PM
tt rujuk utk kompeni ke individu?

2 2, semua yang berkaitan dengan cukai :D

SifuSupersonic
21-07-2010, 09:10 PM
nie untuk pembelian aset bro
kite leh claim elaun modal untk krngkn cukai
elaun permulaan 20%,tahunan berbeza ikut asset
elaun prmulaan bleh claim 1x jek,pda tahun taksiran aset tu dibeli


Ok faham. Terima kasih.. :)cgrock

Tapi next year kena bayar la kan.:">

Kalau business lak cmne. :D

amazinggold88
21-07-2010, 09:11 PM
Ok faham. Terima kasih.. :)cgrock

Tapi next year kena bayar la kan.:">

Kalau business lak cmne. :D

x bro
next year leh claim untk elaun tahunan
die berbeza ikt aset
yng aku ingt 40% untk komputer
nie untk bisnes bro

otaida00taj
21-07-2010, 09:28 PM
income tax ekk?

1.byr zakat
2.simpan resit perbelanjaan spt petrol, supermarket resit, resit derma,
3.bli insurance
4.buatlah hutang kredit card (tidak digalakkan)
5.bli aset mcm kenderaan or rumah
6.senarai tanggungan

*utk yg no 1. ade pengajaran n sejarah dlm hal ni. Rasulullah pernah menyebut hal ni kepada sahabat, di akhir zaman nti zakat bukan dianggap sebagai kewajipan. tetapi dianggap sebagai cukai ( dlm hal ni kita terpaksa byr zakat untuk mengelak cukai. Rasulullah dah nampak awl2 ape akan jd dgn umat akhir zaman. Zaman dahulu org berebut bayar zakat kerana ganjaran pahala atas kewajipan berzakat. Tapi zaman sekarang mengeluarkan zakat dgn niat utk elak cukai. dari sudut perbuatan dah cantik, tp niat terpesong. maka pahalanya tidaklah dikira. wallahua'lam )

yang no. 4 tu macamana, boleh terangkan tak?

SifuSupersonic
21-07-2010, 10:32 PM
4.buatlah hutang kredit card (tidak digalakkan)

Ini macam teori leverage Robert T Kiyosaki ke? Best juga ni :D

aserul
23-02-2012, 05:40 PM
EA form dah kuar...camana nak kurangkan income tax

TT
23-02-2012, 05:44 PM
bayar zakat...nnt takyah bayar cukai..kan kan kan?

:)) mana belajar ni

TT
23-02-2012, 05:48 PM
beli buku byk2... resit tu boleh kurangkan teks... tapi ebook tak pasti pulak

ebook xbole r..pakatla dgn sedara2 yg ade anak study beli buku teks tu..mtk resit..bhutang jalan terbaik..jgn beli kereta cash wpun mampu buat mcm tu..dtgla bil nnt

rasyidi_1101
23-02-2012, 05:48 PM
Tujuan aku buka thread ini nak tahu macam mana nak kurangkan cukai. Kalau korang ada info foward kat sini. :)paid



jadi penganggur..............
kompom tak de cukai!!!!!

:eek:

adrawza
23-02-2012, 05:51 PM
bagus gak thread nie..:D

GamezStar
23-02-2012, 08:11 PM
kasi detail pls

GamezStar
23-02-2012, 08:13 PM
da dapat EA form.. tapi aku x paham .. aku kene bayar cukai atau x ?

akumakangaji
23-02-2012, 08:30 PM
kalau makan gaji macam saya ni..nila yg dibuat...


1-beli bahan bacaan seperti buku dan majalah-maxRm1000
2-beli komputer-max Rm3000 -3 tahun sekali
3- peralatan sukan -rm1000
4-anak dlm tanggungan-rm1000seorang
5-isteri rm3000-max 1 orang shj
6-insurans perubatan dan child education -rm3000
7-insurans hayat + caruman kwsp- rm 6000
8-simpanan di sspn -rm3000
9- faedah pinjaman perumahan-x sure brape..
10- bayaran zakat

inilah untuk org yg makan gaji macam saya ni

Berfikir
23-02-2012, 08:47 PM
jadi orang miskin.

fazarudin
23-02-2012, 08:52 PM
tak boleh dikurangkan dgn :-

1. beli majalah ( resit kene ade )
2. beli komputer
3. anak ramai
4. buat sumbangan utk mana2 event

lupa dah .. list ni sebenarnye ade dlm borang tax tu..

zaralove
23-02-2012, 09:02 PM
beli komputer... :)

nikamin
23-02-2012, 09:37 PM
derma untuk pembinaan masjid pun boleh...tapi kene derma kat masjid yg ada resit untuk pengecualian cukai. dapat pahala lagi... klu nak less 80% pun boleh... tp kene pandai2 bodek la.. :D

Rizal
23-02-2012, 09:48 PM
sponsor event dptla kurangkn cukai

green_maskman
24-02-2012, 12:55 AM
beli insuran byk2...

donaldduck
17-05-2013, 11:35 PM
Klu nk ikutkan, sbenarnya term 'kurangkan' cukai tu xde la kan..sb ianya secara realiti turut perlu mngeluarkan duit..tp dgn cara membeli atau bayar benda lain spt: buku, brg sport, insurance, dll..

Tp kira berbaloi la kan..sb beli "something" dr bayar kosong pd lhdn.. huu.. ;D

Cuma nk tnya, tax syarikat ngn personal sama ke lain? Means klu beli brg sport pn boleh tolak tax syarikat x? .. :-?

Saleh83
17-05-2013, 11:49 PM
cukai tax pintu gate..

abahmu
17-05-2013, 11:54 PM
aku bab cukai aku byr je penuh kat kerajaan...xda nak kasi kurang2 pun...wlupun aku bkn penyokong parti yg mewakili kerajaan