PDA

View Full Version : Kereta tak Boleh start...


sahabat-shirt
18-07-2010, 03:23 PM
salam gang,

pagi tadi kereta myvi isteri aku takleh start, oleh kerana dah lambat nak krojer...so aku antor dia dan aku pun gi keje..kereta tinggal dulu..kang balik baru nak tgk...aku suspek batery dia dah kong? apa yang perlu buat? jumper atau tukor terus batery tu..aku takde pengalaman lagi tukor bateri ni. berapa budget yer? almaklum la tengah bulan ni..hehehe..atau boleh service lagi ke?tq

random1
18-07-2010, 03:27 PM
salam gang,

pagi tadi kereta myvi isteri aku takleh start, oleh kerana dah lambat nak krojer...so aku antor dia dan aku pun gi keje..kereta tinggal dulu..kang balik baru nak tgk...aku suspek batery dia dah kong? apa yang perlu buat? jumper atau tukor terus batery tu..aku takde pengalaman lagi tukor bateri ni. berapa budget yer? almaklum la tengah bulan ni..hehehe..atau boleh service lagi ke?tq

try jumper dulu,kalau boleh lepas sambung wayar tu jgn terus start nanti boleh rosak sistem elektronik myvi tu,biarkan dalam 5 minit baru start,lpas tu bwk gi bengkel suruh check bateri tu boleh guna lg x,kalau x leh kena tukar baru,kalau bateri baru nak murah pegi kedai spare part leh dpt rm 180 je yg jenis free maintenance,kalau keta under warranty bawak tempat servis perodua dpt bateri baru free hehehehe

yusry2007
18-07-2010, 03:34 PM
salam gang,

pagi tadi kereta myvi isteri aku takleh start, oleh kerana dah lambat nak krojer...so aku antor dia dan aku pun gi keje..kereta tinggal dulu..kang balik baru nak tgk...aku suspek batery dia dah kong? apa yang perlu buat? jumper atau tukor terus batery tu..aku takde pengalaman lagi tukor bateri ni. berapa budget yer? almaklum la tengah bulan ni..hehehe..atau boleh service lagi ke?tq

cuba check air bateri.. tyme nak start tadi, starter ader main tak?? ataupon senyap trus.. start pon tkder bunyi??
:-?

ilhamic
18-07-2010, 03:35 PM
first time tkr ka?...
brp taun pki?

SOUL86F
18-07-2010, 03:35 PM
bila on menyala tak lampu2 kat meter??kalu menyala try tolak idupkan kalu kereta manual...

ConverT
18-07-2010, 03:40 PM
aku pernah start x idup. bateri dah abis sb lampu atas kepala aku bukak lupa tutup. biar 2-3 hr. start xda bunyi langsung.

pakai jumper, okey je sampai skrg. 2 bln lepas kot. bateri kering, xder ler bleh tambah ayorrr.

-RIZUAN-
18-07-2010, 03:43 PM
salam bro..aku saja besarkan font ni supaya penerangan aku clear dan terang.aku tknk ko tertipu dgn mana2 pomen.
Ok..kalau kata pagi tadi keter tu ko dah start byk kali sampai bateri abis atau pun masa bateri keter tu lemah ko bantai start jugak maka secara automatiknyer imobilizer keter ko akan lock,kalau la katakan nasib ko baik tukar bateri kang terus boleh idup maka selamat la duit ko.kalau kata imobilizer dh lock so kena bawak keter ke pusat perodua sahaja,diulang ke pusat perodua shaja.kenapa?sebab perodua ajer yg boleh unlock itu sistem.kalau dapat mintak wakil dia org dtg buat kat rmh lagi bgs..tp caj dia lebih skit la....kalau kat tempat dia buat dalam rm60/kalau panggil mgkn akan jadi double.aku citer sbb dh kena baru ni..tp nasib baik buat survey sendiri dulu dan nasib baik gak ada member pomen yg citer benda ni...keter myvi punya sistem mmg canggih sikit..kalau imobilizer tu kong nak tukar baru rm1500+-,kalau ada apa2 kemusykilan boleh call aku di no 0166744877,wan.aku tolong ikhlas jer.bkn ejen pro2 ker,callman ker,ejen 007 ker:)...

SOUL86F
18-07-2010, 03:50 PM
pastikan minyak kereta ada yer...:-P

sahabat-shirt
18-07-2010, 04:17 PM
cuba check air bateri.. tyme nak start tadi, starter ader main tak?? ataupon senyap trus.. start pon tkder bunyi??
:-?

start ada buyi sket..setiap kali pusing kunci ada bunyi..tapi xmampu nak hidupkan enjin..:-?

sahabat-shirt
18-07-2010, 04:18 PM
try jumper dulu,kalau boleh lepas sambung wayar tu jgn terus start nanti boleh rosak sistem elektronik myvi tu,biarkan dalam 5 minit baru start,lpas tu bwk gi bengkel suruh check bateri tu boleh guna lg x,kalau x leh kena tukar baru,kalau bateri baru nak murah pegi kedai spare part leh dpt rm 180 je yg jenis free maintenance,kalau keta under warranty bawak tempat servis perodua dpt bateri baru free hehehehe

penerangan yang membantu :)cgrock

sahabat-shirt
18-07-2010, 04:18 PM
first time tkr ka?...
brp taun pki?

first time..aku rasa baru setahun kot..

sahabat-shirt
18-07-2010, 04:19 PM
bila on menyala tak lampu2 kat meter??kalu menyala try tolak idupkan kalu kereta manual...

menyala..kereta auto...

SOUL86F
18-07-2010, 04:21 PM
menyala..kereta auto...

kereta auto prob sket la...gear dia kat mana duduknya..pastikan kat P or N ...

sahabat-shirt
18-07-2010, 04:21 PM
salam bro..aku saja besarkan font ni supaya penerangan aku clear dan terang.aku tknk ko tertipu dgn mana2 pomen.
Ok..kalau kata pagi tadi keter tu ko dah start byk kali sampai bateri abis atau pun masa bateri keter tu lemah ko bantai start jugak maka secara automatiknyer imobilizer keter ko akan lock,kalau la katakan nasib ko baik tukar bateri kang terus boleh idup maka selamat la duit ko.kalau kata imobilizer dh lock so kena bawak keter ke pusat perodua sahaja,diulang ke pusat perodua shaja.kenapa?sebab perodua ajer yg boleh unlock itu sistem.kalau dapat mintak wakil dia org dtg buat kat rmh lagi bgs..tp caj dia lebih skit la....kalau kat tempat dia buat dalam rm60/kalau panggil mgkn akan jadi double.aku citer sbb dh kena baru ni..tp nasib baik buat survey sendiri dulu dan nasib baik gak ada member pomen yg citer benda ni...keter myvi punya sistem mmg canggih sikit..kalau imobilizer tu kong nak tukar baru rm1500+-,kalau ada apa2 kemusykilan boleh call aku di no 0166744877,wan.aku tolong ikhlas jer.bkn ejen pro2 ker,callman ker,ejen 007 ker:)...

steady la wan...aku balik keje kul 6 nanti aku check balik..aku tak penah tau pasal bende ni..thanks bro..nanti ada apa apa aku kol ko.. :)cgrock

sahabat-shirt
18-07-2010, 04:23 PM
pastikan minyak kereta ada yer...:-P

ada...hehehe...yang aku pelik..proton persona aku dah dekat 3 tahun..relaks je batery aku..tak penah buat hal pun..~X(

sahabat-shirt
18-07-2010, 04:24 PM
kereta auto prob sket la...gear dia kat mana duduknya..pastikan kat P or N ...

kedudukan dia dah betulbro,kalau tak betol masa start tu mmg senyap teros..

-RIZUAN-
18-07-2010, 04:25 PM
no hal brother..sama2 melayu mesti tolong punya...tknk ko disembelih di pomen chayanunalip plak nanti..ekeke

apa2 hal call shj...ko dok area mana..kalau pahang sng citer...kalau kata btl imobilizer ko lock aku leh la tlg kasi contact org pro2 yg blh bw kuar pc reset sistem dia..sbb kalau ikutkan customer kena bw keter..brg tk leh kuar..apa2 hal call saja..ini wan talak sombong punya..hehe

SOUL86F
18-07-2010, 04:26 PM
kedudukan dia dah betulbro,kalau tak betol masa start tu mmg senyap teros..

owh camtu nampak gaya kena kuar duit gak sket nih :p try jumper lah dulu tu pun x kena bayau g...mudah2an selesai....

sahabat-shirt
18-07-2010, 04:31 PM
no hal brother..sama2 melayu mesti tolong punya...tknk ko disembelih di pomen chayanunalip plak nanti..ekeke

apa2 hal call shj...ko dok area mana..kalau pahang sng citer...kalau kata btl imobilizer ko lock aku leh la tlg kasi contact org pro2 yg blh bw kuar pc reset sistem dia..sbb kalau ikutkan customer kena bw keter..brg tk leh kuar..apa2 hal call saja..ini wan talak sombong punya..hehe

aku kat kepong kl...boleh tahan jugak system myvi ni,,,thanks bro,..lu mmg sempoy..

insyiİ
18-07-2010, 04:31 PM
kereta auto prob sket la...gear dia kat mana duduknya..pastikan kat P or N ...

hehehhe....ni aku penah kena....start tak idop2...

dah call asben dah....pastu pak guard dtg tgk....

rupanya gear kat D ke N ntah masa tu....:p :p

sahabat-shirt
18-07-2010, 04:31 PM
owh camtu nampak gaya kena kuar duit gak sket nih :p

begitulah nampak gayanya ditengah tengah bulan yang indah ni.. :((

haudli
18-07-2010, 04:32 PM
semoga berjaya hidupkan balik kete tu..

SOUL86F
18-07-2010, 04:34 PM
begitulah nampak gayanya ditengah tengah bulan yang indah ni.. :((

sabar2 masih ada harapan lg...kalau start bunyi x bermaya mungkn bateri jek...jumper lorr...

sahabat-shirt
18-07-2010, 04:37 PM
sabar2 masih ada harapan lg...kalau start bunyi x bermaya mungkn bateri jek...jumper lorr...

kalau macam tu..alhamdulillah...hehehe...tapi trobang juger le rm200 kalau nak kene tukor sebijik batery ditengah bulan yang indah ini.. :((

aman_pd
18-07-2010, 04:38 PM
fuel pump x jalan pun boleh jadi sebab jugak kan?

SOUL86F
18-07-2010, 04:41 PM
kalau macam tu..alhamdulillah...hehehe...tapi trobang juger le rm200 kalau nak kene tukor sebijik batery ditengah bulan yang indah ini.. :((

alah bateri boleh cas balik lor...mungkin ada bukak lampu ke apa x padam semula kan jd bateri dah x power...cas kat kedai rm2-rm3 jek lor :"> kalu kong gak baru tukar baru :((

SOUL86F
18-07-2010, 04:42 PM
fuel pump x jalan pun boleh jadi sebab jugak kan?

biasanya waja memang masalah ni sering berlaku kan...:-?

-RIZUAN-
18-07-2010, 04:46 PM
fuel pump x jalan pun boleh jadi sebab jugak kan?

salah satu tanda imobilizer lock adalah bila kiter on kunci takder lagsg bunyi pump minyak atau computer box membaca data....sonyap sopi tanpa berita bak kata org..:)

tu sbb myvi ni kalau nak duplicate kunci nk kena kedai yg boleh copy blk cip pada kunci tu...kalau tk sampai ke subuh raya tahun depan pun belum tentu hidup..

ada satu kes kena baru ni mamat ni kena tipu...bukan semua pomen tau pun pasal sistem ni.mmg computer box myvi dia rsk..pomen yg konon2 terer ala2 james baun ni pun kon dia cakap imobilizer kena tkr skali..abis kat 3k gak mamat tu sian...tp mmg silap asal dia psl gi buat wiring sendiri untuk set alrm bru dia.dh la myvi ni sensetip mcm maya karin..ekekee.

ada gak kes terpencil dlm area aku yg aku dgr2 gak..hehee.byk la plak kes dia.
lebih kurang sama gak la..pomen yg tk tau buat2 tau punya pasal la...2500+- gak abis tkr menatang ni..padahal boleh reset jer..hampureh..sian org tua tu.


satu lai masalahnyer produa ni pun satu...asik citer best jer psl produk dia...bukan nak terang apa2 pun pasal semua ni masa kita memula beli dulu...dah la servis centre bukan ada kat semua tempat..kena yg dok terpencil tu adessss..kesiaann...

mustopa_a
18-07-2010, 05:17 PM
salam bro..aku saja besarkan font ni supaya penerangan aku clear dan terang.aku tknk ko tertipu dgn mana2 pomen.
Ok..kalau kata pagi tadi keter tu ko dah start byk kali sampai bateri abis atau pun masa bateri keter tu lemah ko bantai start jugak maka secara automatiknyer imobilizer keter ko akan lock,kalau la katakan nasib ko baik tukar bateri kang terus boleh idup maka selamat la duit ko.kalau kata imobilizer dh lock so kena bawak keter ke pusat perodua sahaja,diulang ke pusat perodua shaja.kenapa?sebab perodua ajer yg boleh unlock itu sistem.kalau dapat mintak wakil dia org dtg buat kat rmh lagi bgs..tp caj dia lebih skit la....kalau kat tempat dia buat dalam rm60/kalau panggil mgkn akan jadi double.aku citer sbb dh kena baru ni..tp nasib baik buat survey sendiri dulu dan nasib baik gak ada member pomen yg citer benda ni...keter myvi punya sistem mmg canggih sikit..kalau imobilizer tu kong nak tukar baru rm1500+-,kalau ada apa2 kemusykilan boleh call aku di no 0166744877,wan.aku tolong ikhlas jer.bkn ejen pro2 ker,callman ker,ejen 007 ker:)...

bagus ni..sebagai peringatan .. terima kasih

kaYaIlmu
18-07-2010, 09:38 PM
bro ,ak just bg info je nie ...

bateri keta nie ade 2 jenis ..1 yang taruk air bateri tu n 1 lagi yang cas ...klau pakai yang cas dia ada limit dia ...kalau yang pkai bateri air ,ko bleh tmbah je bila perlu ditambah ..

keta mak ak penah gak start xidup ,cek2 upenyer beteri abis ..mak ak guna beteri yang cas ...so ,mak ak skang guna bateri air je ..sebab senang ,lau abis ,refill je ..


sori lau ak salah apa2..ak bukan pomen ..dan ak bukan posmen juga..

sahabat-shirt
19-07-2010, 10:57 AM
bro ,ak just bg info je nie ...

bateri keta nie ade 2 jenis ..1 yang taruk air bateri tu n 1 lagi yang cas ...klau pakai yang cas dia ada limit dia ...kalau yang pkai bateri air ,ko bleh tmbah je bila perlu ditambah ..

keta mak ak penah gak start xidup ,cek2 upenyer beteri abis ..mak ak guna beteri yang cas ...so ,mak ak skang guna bateri air je ..sebab senang ,lau abis ,refill je ..


sori lau ak salah apa2..ak bukan pomen ..dan ak bukan posmen juga..



so aku just jumper then check air..kalau takde..tabah la..ok ke? tapi berita tak best menimpa aku pagi ni...kereta wife aku yang takleh start ni..dilanggar dibahagian tepi....tengah malam tadi rasanya..so pagi tadi aku dah gi start tgk...pintu dan bahagian belakang kemek dan calar...rasanya lori keck yang laggar....hampeh.......so jap lagi kene la anto bengkell..claim insuran la jawabnya....dugaan ditengah bulan yang indah ini..hadapi sahaja dengan seyuman,,,, ( wife aku dah nangis nangis dah....adoi)

pakaji
19-07-2010, 11:06 AM
pernah gak jd cmni..kalu auto pastikn gear kat P atau N..tarik handbrake
start enjin, tekan sikit minyak..

demise_u
19-07-2010, 04:16 PM
bateri dah berapa lama? kalau dh 2 tahun lebih tu paham-paham je lah

tomcat_apachee
29-01-2011, 10:25 AM
ya salam geng..

teman nak coriter skit....2minggu lepas kete teman mati ditengah jalan kat petronas behrang2020...sblm mati tu indicator bateri menyala ngan indicator gambar kete berjalan licin?tak tau fungsi apa gambar tu....pastu call pomen..dia suruh ganti bateri..kono rm190...pastu leh jalan dah..balik kolompo...tido2..esok tu nak start takleh pulok...lampu bateri tu timbul semula...pastu kuar kan bateri baru tu..gi caj..petang masukkan balik dlm kete strat baru leh idup...dah boleh idup..teman gi bawak bengkel..pomen kana nak kena tuko alternator pulok dah...adoii....tukor lee teman rega use rm250....dua ari pakai ok....pastu gi maran pahang....sampai sana tdo semalam..esk tu nak start...terus takleh...power window tak fungsi..semua lampu tak nyala...apa ke heyy nya ekk...skarang kete teman tu dok tersadai kat maran...adoii....leh pakor2 kete kat cg ni bg komen skit takk...teman dah poning ni....mandii..mandiii....

Scorpions10
29-01-2011, 10:32 AM
salam bro..aku saja besarkan font ni supaya penerangan aku clear dan terang.aku tknk ko tertipu dgn mana2 pomen.
Ok..kalau kata pagi tadi keter tu ko dah start byk kali sampai bateri abis atau pun masa bateri keter tu lemah ko bantai start jugak maka secara automatiknyer imobilizer keter ko akan lock,kalau la katakan nasib ko baik tukar bateri kang terus boleh idup maka selamat la duit ko.kalau kata imobilizer dh lock so kena bawak keter ke pusat perodua sahaja,diulang ke pusat perodua shaja.kenapa?sebab perodua ajer yg boleh unlock itu sistem.kalau dapat mintak wakil dia org dtg buat kat rmh lagi bgs..tp caj dia lebih skit la....kalau kat tempat dia buat dalam rm60/kalau panggil mgkn akan jadi double.aku citer sbb dh kena baru ni..tp nasib baik buat survey sendiri dulu dan nasib baik gak ada member pomen yg citer benda ni...keter myvi punya sistem mmg canggih sikit..kalau imobilizer tu kong nak tukar baru rm1500+-,kalau ada apa2 kemusykilan boleh call aku di no 0166744877,wan.aku tolong ikhlas jer.bkn ejen pro2 ker,callman ker,ejen 007 ker:)...

yg len aku x caya tp tang ejen 007 tu aku caya..mmg ko..:)):))

flyfm
29-01-2011, 10:39 AM
salam bro..aku saja besarkan font ni supaya penerangan aku clear dan terang.aku tknk ko tertipu dgn mana2 pomen.
Ok..kalau kata pagi tadi keter tu ko dah start byk kali sampai bateri abis atau pun masa bateri keter tu lemah ko bantai start jugak maka secara automatiknyer imobilizer keter ko akan lock,kalau la katakan nasib ko baik tukar bateri kang terus boleh idup maka selamat la duit ko.kalau kata imobilizer dh lock so kena bawak keter ke pusat perodua sahaja,diulang ke pusat perodua shaja.kenapa?sebab perodua ajer yg boleh unlock itu sistem.kalau dapat mintak wakil dia org dtg buat kat rmh lagi bgs..tp caj dia lebih skit la....kalau kat tempat dia buat dalam rm60/kalau panggil mgkn akan jadi double.aku citer sbb dh kena baru ni..tp nasib baik buat survey sendiri dulu dan nasib baik gak ada member pomen yg citer benda ni...keter myvi punya sistem mmg canggih sikit..kalau imobilizer tu kong nak tukar baru rm1500+-,kalau ada apa2 kemusykilan boleh call aku di no 0166744877,wan.aku tolong ikhlas jer.bkn ejen pro2 ker,callman ker,ejen 007 ker:)...

EN WAN..SY AMBIK GAK NO TEL NI LEH..MANE LAA TAHU NANTI KETA ROSAK LEH DUK TANYE2 NGAN EN WAN NI..HAHAHAHA:)cgrock

zamreda
29-01-2011, 04:02 PM
ya salam geng..

teman nak coriter skit....2minggu lepas kete teman mati ditengah jalan kat petronas behrang2020...sblm mati tu indicator bateri menyala ngan indicator gambar kete berjalan licin?tak tau fungsi apa gambar tu....pastu call pomen..dia suruh ganti bateri..kono rm190...pastu leh jalan dah..balik kolompo...tido2..esok tu nak start takleh pulok...lampu bateri tu timbul semula...pastu kuar kan bateri baru tu..gi caj..petang masukkan balik dlm kete strat baru leh idup...dah boleh idup..teman gi bawak bengkel..pomen kana nak kena tuko alternator pulok dah...adoii....tukor lee teman rega use rm250....dua ari pakai ok....pastu gi maran pahang....sampai sana tdo semalam..esk tu nak start...terus takleh...power window tak fungsi..semua lampu tak nyala...apa ke heyy nya ekk...skarang kete teman tu dok tersadai kat maran...adoii....leh pakor2 kete kat cg ni bg komen skit takk...teman dah poning ni....mandii..mandiii....


pomen mana ko pergi kat behrang 2020 tu?....

kereta apa ko pakai tu?..

tgk kat wayar palam bateri tu ade tak diikat ketat?...:-?:-?

am2020
29-01-2011, 04:54 PM
ya salam geng..

teman nak coriter skit....2minggu lepas kete teman mati ditengah jalan kat petronas behrang2020...sblm mati tu indicator bateri menyala ngan indicator gambar kete berjalan licin?tak tau fungsi apa gambar tu....pastu call pomen..dia suruh ganti bateri..kono rm190...pastu leh jalan dah..balik kolompo...tido2..esok tu nak start takleh pulok...lampu bateri tu timbul semula...pastu kuar kan bateri baru tu..gi caj..petang masukkan balik dlm kete strat baru leh idup...dah boleh idup..teman gi bawak bengkel..pomen kana nak kena tuko alternator pulok dah...adoii....tukor lee teman rega use rm250....dua ari pakai ok....pastu gi maran pahang....sampai sana tdo semalam..esk tu nak start...terus takleh...power window tak fungsi..semua lampu tak nyala...apa ke heyy nya ekk...skarang kete teman tu dok tersadai kat maran...adoii....leh pakor2 kete kat cg ni bg komen skit takk...teman dah poning ni....mandii..mandiii....

akternator kong..tukar bateri baru atau caj pun x guna..sbb bateri x caj oleh alternator..kalu lampu bateri timbul so first cek belting alternator..kalu ok mmg sah alternator...cari kat mudah jer yg seken2 x pun cari kat kedai potong..jgn pasang kat produa..mahal gila babas...cari kat kdai sparepart..ade yg ori..dan ade yg recon..so tgk poket ar..ade duit beli ori..x der wit recon ok..

zamreda
29-01-2011, 09:33 PM
ok,,,pemahaman ttg alternator nie....sbnarnya boleh kasi tukar brg dlmnya...

alternator kancil aku kong...kasi keluarkan...tukar barang diod rektifier dlm tu...pasang balik ok dah 3 tahun nie...:D

dlm Rm 50 ajer...

myrayyan
31-01-2011, 11:04 PM
pengalaman kete xleh stat tiba2 ni aku dh byk kali kena..so antara leh check:-

1) jumper
2) alternator (sbb kong-so akan naik kat meter kete wane oren mcm kepala paip)
3) kabel plug/plug
4) distributor (ni biasanye klu bawak tiba2 enjin mati, sbb myk xgerak elok)

zamreda
31-01-2011, 11:07 PM
pengalaman kete xleh stat tiba2 ni aku dh byk kali kena..so antara leh check:-

1) jumper
2) alternator (sbb kong-so akan naik kat meter kete wane oren mcm kepala paip)
3) kabel plug/plug
4) distributor (ni biasanye klu bawak tiba2 enjin mati, sbb myk xgerak elok)

no 1 tu ape?......tang mana jumper kat kereta?..

nazniafrina
19-02-2011, 06:44 PM
Tadi aku isi minyak penuh, lepas tu terus enjin tak mau start. Sebab aku isi minyak penuh ke enjin xleh start???:-?:-?

mohdashraf
19-02-2011, 07:01 PM
kpd TT...

perkara pertama,ku dah kena ngan Myvi ni,susah...

da la dlm 2-3 hri susah dh start,kena lama pusing kunci...
pastu da la 1 mlm tu,langsung x leh start...terpaksa la guna teknik tolak n start...
mmg bleh start tpi lampu dpn x brp terang,lampu kat meter xda lalu,hitam jak...
pastu nex day ingat mowk tukar bateri,start2 x dpt2 lagi...
palagi,sambung sya kabel dri keta saga mentua ku g Myvi ku...start dpt :D:D:D
msuk la ku keta ku jln g workshop...
tpi mslah terjadi sejak dri start guna kabel tu...
-power window x dpt on
-xda signal
-cermin x leh buka
-lampu xda
-aircond x dpt buka
leh kata semua x berfungsi...

bayang jlan punya la jauh xda aircond n kipas x leh buka ???
punya la cam sardin berpeluh hbis :)):)):))

laz2 sampe kat workshop,pomen ckp start guna kabel tu la...
FUSE BOX dia hangus...

msazmer
13-07-2011, 06:34 PM
kete wife aku kene blk keje td.....lampu, radio, air cond function mcm biasa...bila pulas kunci langsung takde ape2 bunyi...ape masalahnye ek? otai2 mohon bantu....tolong!!!!!


note: wife aku pakai BLM