PDA

View Full Version : kipas processor bunyi kuat sangat...


matgori
13-04-2007, 04:36 PM
aku pakai intel pentim D 2.66GHz, tapi kipas processor dia bunyi kuat sangat, sekejap ada sekejap takde. adakah ia automatik on/off?

dan kipas tu memang bunyi kuat ke?

sesapa tahu tak?

sun_star
13-04-2007, 04:39 PM
cuba check skru atau klip yg sambung kipas tu dgn heatsink ada loose tak?

goldtrader
13-04-2007, 04:41 PM
bersihkan balik heat sink .. banyak sangat debu kot

matgori
13-04-2007, 04:46 PM
cuba check skru atau klip yg sambung kipas tu dgn heatsink ada loose tak?

nanti aku cuba chek.

bersihkan balik heat sink .. banyak sangat debu kot

baru pakai tak sampai sebulan, tak mungkin kotor sangat kut, anyway thanx bro :)

goldtrader
13-04-2007, 04:54 PM
ada sebijik PC aku tu pakai processor sama kot, bunyi macam peti sejuk ... aku bukak balik, bersihkan debu kat heat sink pas tu ok ...

satu lagi cuba check function dalam BIOS .. kot2 bleh ngejas kat situ ...

paklah70
13-04-2007, 05:06 PM
sorry intterupt. saya nak minta tolong camana nak bagi laptop saya ni ada bunyi semula. dah sebulan senyap. sound rosak kot. kasi cara yang paling save boleh buat sendiri punya. anta kedai memang senang, ni kira nak save la ni. tolong ek, sesapa yang mahir....tk bebyak

sun_star
13-04-2007, 05:17 PM
camne boleh takde sound? boleh bagi details sebelum kemalangan ngeri itu terjadi?

Buldozer
13-04-2007, 07:01 PM
berapa kuat bunyik dia.
kalo beli pc cantum2 kipas dia tak auto,
kalo beli pc 1 set mgkn auto kot.
biasanya bunyik tu berpunca dari skru yg longar.

matgori
13-04-2007, 07:14 PM
ada sebijik PC aku tu pakai processor sama kot, bunyi macam peti sejuk ... aku bukak balik, bersihkan debu kat heat sink pas tu ok ...

satu lagi cuba check function dalam BIOS .. kot2 bleh ngejas kat situ ...

nanti cuba chek

berapa kuat bunyik dia.
kalo beli pc cantum2 kipas dia tak auto,
kalo beli pc 1 set mgkn auto kot.
biasanya bunyik tu berpunca dari skru yg longar.

kuat gak la, memang ada bunyi cam peti sejuk :D , single fan je, aku tak tambah2 dah, takut habuk banyak masuk

Buldozer
13-04-2007, 07:14 PM
kipas pentium d mmg kuat.
mcm hhelikupter.
heatsink dia bulat ke empatsegi?

matgori
13-04-2007, 07:16 PM
kipas pentium d mmg kuat.
mcm hhelikupter.
heatsink dia bulat ke empatsegi?

heatsink dia bulat, kejap bunyi....zzzzzzz(cam kete ferrari la lebih kurang):D ...lepas tu berenti, 1-2 minit bunyi lagi....

Buldozer
14-04-2007, 06:32 AM
kalau kejap bunyi kejap tu maknanya sentiasa pusing atau kejap berenti kejap pusing?,kipas tak blh berenti pusing,kalau berenti procesor jadi panas..
pernah aku tambah grapic card kat pc petium d,
kipas mmg bunyi kuat tapi taklah kejap bunyi kejap tak.
anyway kalau pc pasang sendiri kalo ada prblm pd kipas ,wayar hitam dgn merah tu putuskan, contactkan pada power utk cd rom,hard disc.
kalau confuse ,beli kipas lain, plug pada plug spare yang ada,
sambungkanwayar kipas procesor dgn wayar utk kipas baru tu.kipas baru takyah pakai.
selamat mencuba........

sonche
14-04-2007, 08:09 AM
Kalau nk bersihkan debu/habuk kat kipas tu, cari je straw, then tiup, jangan sedut :D

Konfem senang je kalau tiup dgn straw. Kalau sedut, aku x bertanggungjawab la kalau ko ketagih debu/habuk CPU fan nanti :D

jai_x5
14-04-2007, 09:25 AM
mungkin kipas ko tu dah rosak motgori..cuba ko hantar kedai..warranty ada lagi kan?

kawe78
14-04-2007, 09:52 AM
ko pasti ke yg bunyi tu kipas proccesor???? atau kipas power supply?
kalau power supply aku biasa terjadi (casing murah:p )
so tukar power supply jer terus k

matgori
14-04-2007, 10:31 AM
ko pasti ke yg bunyi tu kipas proccesor???? atau kipas power supply?
kalau power supply aku biasa terjadi (casing murah:p )
so tukar power supply jer terus k

ni satu kemungkinan gak, aku ada buka casing cuba dengar dari mana datang, pasal dua kipas tu(power supply ngan processor) berdekatan tak dapat pastikan yang mana satu buni kuat.

tapi aku rasa mungkin kipas power supply. nanti aku cuba chek lai.

anyway thanx kekawan semua sbb bagi pendapat...:D

kawe78
14-04-2007, 10:58 AM
ni satu kemungkinan gak, aku ada buka casing cuba dengar dari mana datang, pasal dua kipas tu(power supply ngan processor) berdekatan tak dapat pastikan yang mana satu buni kuat.

tapi aku rasa mungkin kipas power supply. nanti aku cuba chek lai.

anyway thanx kekawan semua sbb bagi pendapat...:D

good luck.... kipas processor tak kan bunyi kuat.. baik punya design ngeh3:D

matgori
14-04-2007, 11:00 AM
skrang dah senyap dah, dah lama tak bunyi, mungkin dia tahu aku buat post kat CG ni, jadi dia takut aku tukar dia punya part..:)

kawe78
14-04-2007, 11:39 AM
maka selamat $$$$ ko :)) :)) :))

goldtrader
14-04-2007, 11:49 AM
lawak laa komputer ko ni ...

lilnaldo98
14-04-2007, 08:24 PM
aku rasa mesti ada cicak buat sarang kat situ ataupun cicak bunuh diri dan tersangkut kat situ....baik ko check betul-betul...

akecema
14-04-2007, 09:28 PM
pada pendapat aku la.. ader wayar yang kene kat kipas tu.. sebb tu kejap bunyi kejap idak.. skrg xbunyi coz ko dah bukak n wayar tu dah ter'alih' time ko bukak..

matgori
14-04-2007, 09:42 PM
ok, dah settle. rupa2nya kipas power supply la. aku dok jengok dan dengar betul2, memang kipas PS. biasa la geng beli casing murah :)) :p . nanti la tukar PS tu ataupun terus beli je casing yang mahal skit....

esssymanex
15-04-2007, 03:02 PM
Pakai coolermaster punya powersupply sudah..

matgori
15-04-2007, 03:14 PM
Pakai coolermaster punya powersupply sudah..

ok thanx bro...:)

chokey84
27-11-2007, 04:10 PM
sebenarnye mmg kipas intel mmg cam2..
setengah pada pentium 4 & selebihnye
pada pentium d... kenapa kipas die kejap
bising kejap senyap... ini kerana thp kepanasan
processor 2 sendiri.. kalo processor 2 panas kipas
intel nie akan bekerja lebih untuk menten suhu
processor 2.. bile dah stabil kipas 2 akan slow blk..
kalo kipas 2 slow jek abis la processor 2..
kadang2 kite buat kerja lebih pkai pc.. men game ke,
tgk muvie ke, chatting, men tenet.. donlod.. byk gak
gune source processor.. so mase 2 suhu processor akan
naek.. perkara normal jek 2.. kalo xnak kipas 2 bising..
pkaila processor Core2Duo ke.. Core2Quad ke.. high task
macamane pon xde halnye.. konsisten jek kipas die..
huhu!!~

muorian
28-11-2007, 01:08 PM
aku pakai intel pentim D 2.66GHz, tapi kipas processor dia bunyi kuat sangat, sekejap ada sekejap takde. adakah ia automatik on/off?

dan kipas tu memang bunyi kuat ke?

sesapa tahu tak?

fungsi nih dipanggil SMARTFAN...
suma board yg menggunakan soket775 dilengkapkan ngan teknologi nih, fungsi nyer bila CPU berada dlm keadaan optimum(penggunaan biasa) kipas akan berpusing perlahan(jadi bunyi pon slow) tp bila penggunaan CPU naik(lbh dr 30% >) mobo akan hantar signal supaya kipas bergerak ngan lebih laju(bunyi lg kuat) utk turunkan suhu CPU..

pc aku pon sama gak camtu.. kalu time main game lagi la sentiasa berbunyi... kena kuatkan speaker x nak dgr bunyi kipas :p

tp lepas aku tambah 2 bijik kipas, letak heatsink kat h.disk.. ngan kat plate g.kad baru lah jarang2 dgr bunyi kipas kuat time main game :D

pembebel
29-11-2007, 09:54 AM
aku pakai intel pentim D 2.66GHz, tapi kipas processor dia bunyi kuat sangat, sekejap ada sekejap takde. adakah ia automatik on/off?

dan kipas tu memang bunyi kuat ke?

sesapa tahu tak?

ko nyer pc penah kena sambar kilat tak? :D

mrzack
05-07-2008, 10:53 AM
Aiseh, tak sangka aku cari kat google jumpa link ke forum ni. So, sorry aku up balik thread tahun lepas ni.

Aku pun pakai pentium D sepertimana matgori tu.

Tapi yg pasti, problem pc aku ialah kipas CPU yang bunyi kuat. Nak kata problem, entahlah. Tapi kemungkinan seperti yang muorian katakan tu ada. Namun selepas setahun aku guna pc ni, semakin kuat bunyi dia. Tak macam mula-mula dulu.

Ada apa-apa idea tak?

Aku ada pergi ke kedai komputer dan tanya tokei kedai tu. Dia kata, "apa lagi, tak boleh buat apa2 dah. Tukar mobo baru je lah". Mudah je dia cakap, belum tengok lagi pc aku. :p

Aku rasa dia macam nak kencing aku jer. Sebelum aku tukar mobo baru, aku nak usaha dulu habis-habisan untuk settlekan masalah kipas cpu berbunyi ni.

Kawan2, ada sebarang idea?

ps. Warranty dah takder. Dah lebih tempoh dah.

Gila Komik
05-07-2008, 10:54 AM
guna kan AMD tuk kelancaran dan mesra alam

mrzack
05-07-2008, 10:59 AM
guna kan AMD tuk kelancaran dan mesra alam
Haha.. Bermaksud aku perlulah dapatkan MOBO dan CPU yang baru. :p

zattara
05-07-2008, 07:40 PM
Haha.. Bermaksud aku perlulah dapatkan MOBO dan CPU yang baru. :p

sekiranya berminat...tak kisah...pakai jer apa2 pon...huhu...

komen chokey84 tu palaing soon...sbb aku pon nak komen sama cam dia gak...huhu..

tp...camana tuan tanah?dah ok ke lom?:-? :-?

mj12
05-07-2008, 07:45 PM
cuba check kat bios setup up...

mrzack
05-07-2008, 09:52 PM
sekiranya berminat...tak kisah...pakai jer apa2 pon...huhu...

komen chokey84 tu palaing soon...sbb aku pon nak komen sama cam dia gak...huhu..

tp...camana tuan tanah?dah ok ke lom?:-? :-?
Yang tuan tanah punya problem dah settle.

Ada sesiapa tahu tak alat yang boleh control kepanasan cpu tu selain kipas sedia ada? Aku ada terbaca kat sini:

http://pcworld.about.com/magazine/2203p174id114163.htm

izo4ever
09-07-2008, 01:35 PM
Letak minyak sket kat kipas tu. Kalau tak jadi gak kena tukar baru ler. Masalah motor dia tu.

zattara
09-07-2008, 03:19 PM
Yang tuan tanah punya problem dah settle.

Ada sesiapa tahu tak alat yang boleh control kepanasan cpu tu selain kipas sedia ada? Aku ada terbaca kat sini:

http://pcworld.about.com/magazine/2203p174id114163.htm

tukar cooler master...huhu..yg dB dia rendah...
takpon cara hardcore sikit pakai water cooling system...:):)paid

mrzack
09-07-2008, 03:44 PM
Letak minyak sket kat kipas tu. Kalau tak jadi gak kena tukar baru ler. Masalah motor dia tu.
tukar baru kipas ke, atau mobo sekaligus?

apek kat kedai pc yg aku pi tu belum apa2 dah suruh tukar MOBO. :-?

mrzack
09-07-2008, 03:46 PM
tukar cooler master...huhu..yg dB dia rendah...
takpon cara hardcore sikit pakai water cooling system...:):)paid
coller master? boleh explain sikit?

zattara
09-07-2008, 09:09 PM
coller master? boleh explain sikit?

ermmm..pakai barang2 cooler master...huhu..tak tau la klau orang lain...klau gua suka brand tu..:D

mamadi
09-07-2008, 09:54 PM
kipas kat laptop nih pun kuat....kena tambah cooler lagi ker agak2?..ker kena bukak n bersihkan?...Tulun

azizie08
21-07-2008, 01:01 AM
aku pakai intel pentim D 2.66GHz, tapi kipas processor dia bunyi kuat sangat, sekejap ada sekejap takde. adakah ia automatik on/off?

dan kipas tu memang bunyi kuat ke?

sesapa tahu tak?

kipas Cpu anda dalam keadaan rosak tapi masih boleh digunakan buat sementara waktu.tidak lama akan rosak sepenuh nya. untuk pengetahun saudara mungkin masa saudara membeli komputer itu kipas yang di pasang adalah barang terpakai..bukan lagi barang baru. sebab itu lah sekejap rosak..

azizie08
21-07-2008, 01:08 AM
fungsi nih dipanggil SMARTFAN...
suma board yg menggunakan soket775 dilengkapkan ngan teknologi nih, fungsi nyer bila CPU berada dlm keadaan optimum(penggunaan biasa) kipas akan berpusing perlahan(jadi bunyi pon slow) tp bila penggunaan CPU naik(lbh dr 30% >) mobo akan hantar signal supaya kipas bergerak ngan lebih laju(bunyi lg kuat) utk turunkan suhu CPU..

pc aku pon sama gak camtu.. kalu time main game lagi la sentiasa berbunyi... kena kuatkan speaker x nak dgr bunyi kipas :p

tp lepas aku tambah 2 bijik kipas, letak heatsink kat h.disk.. ngan kat plate g.kad baru lah jarang2 dgr bunyi kipas kuat time main game :D

pc aku soket 775 intel pentium 4 2.66Ghz tak pun kipas nya sekejap kuat sekejap perlahan..nak cakap ikut pengunaan..hari² main game