PDA

View Full Version : Jangan Pinjam AEON CREDIT!!!!!


rayz
07-07-2010, 01:02 PM
Aku rasa xpuas hati dgn bank ni,sbb derang xhantar bil penyata utk kita semak tiap2 bulan hutang kita. Dulu aku pinjam RM3000
aku dh bayar rm3000 lebih dgn bunga dia ada baki RM460. semasa ada baki ni aku ada crisis kewangan sbb xder kerja tahun 2009 aku pun sakit masa tu. lepas tu br sekang bleh nak ada kerja balik. tapi aku tak puas hati hutang tu jadi RM1060 ringgit setahun pastu la tahun 2009.skang aku nak byr sikit2 dia tak bagi dia suh bayar semua dia kata kalo aku xbyr kena CTOS blacklist kena saman rm4000. nyesal tobat aku xmo pinjam dgn bank dh.

harap kawan2 kat luar jauh kan diri dr bank **** ni.cekik nak mampus.along gak ni.:(scam

jgn pinjam2 duit sbb nasib kita kadang2 xbaik, kita hilang keja dan sakit sekaligus duit xder bahana dpt.

iamloco
07-07-2010, 01:12 PM
padan la AEON untung berjuta2...cekik darah rupanya

eboss
07-07-2010, 01:15 PM
Aku rasa xpuas hati dgn bank ni,sbb derang xhantar bil penyata utk kita semak tiap2 bulan hutang kita. Dulu aku pinjam RM3000
aku dh bayar rm3000 lebih dgn bunga dia ada baki RM460. semasa ada baki ni aku ada crisis kewangan sbb xder kerja tahun 2009 aku pun sakit masa tu. lepas tu br sekang bleh nak ada kerja balik. tapi aku tak puas hati hutang tu jadi RM1060 ringgit setahun pastu la tahun 2009.skang aku nak byr sikit2 dia tak bagi dia suh bayar semua dia kata kalo aku xbyr kena CTOS blacklist kena saman rm4000. nyesal tobat aku xmo pinjam dgn bank dh.

harap kawan2 kat luar jauh kan diri dr bank **** ni.cekik nak mampus.along gak ni.:(scam

jgn pinjam2 duit sbb nasib kita kadang2 xbaik, kita hilang keja dan sakit sekaligus duit xder bahana dpt.

Rasanya hang boleh report bank negara

monster7717
07-07-2010, 01:17 PM
Aku rasa xpuas hati dgn bank ni,sbb derang xhantar bil penyata utk kita semak tiap2 bulan hutang kita. Dulu aku pinjam RM3000
aku dh bayar rm3000 lebih dgn bunga dia ada baki RM460. semasa ada baki ni aku ada crisis kewangan sbb xder kerja tahun 2009 aku pun sakit masa tu. lepas tu br sekang bleh nak ada kerja balik. tapi aku tak puas hati hutang tu jadi RM1060 ringgit setahun pastu la tahun 2009.skang aku nak byr sikit2 dia tak bagi dia suh bayar semua dia kata kalo aku xbyr kena CTOS blacklist kena saman rm4000. nyesal tobat aku xmo pinjam dgn bank dh.

harap kawan2 kat luar jauh kan diri dr bank **** ni.cekik nak mampus.along gak ni.:(scam

jgn pinjam2 duit sbb nasib kita kadang2 xbaik, kita hilang keja dan sakit sekaligus duit xder bahana dpt.

jenis2 pemberi pnjaman mcm nih mmg mcm nihler stylenyer....bnyk hidden agenda...mulut manis selaku pembuka bicara, dah 'lepas', abisler...#:-S

fique
07-07-2010, 01:17 PM
boleh buat aduan kat BNM...

rayz
07-07-2010, 01:22 PM
Rasanya hang boleh report bank negara

report camana bos, rasa makan modal plak ni,aku mana ada:((
depa kata semua agreement tu dh tandatangan dn aku dh kira langgar rule.

bank ni tipu jer tulis iklan zero first downpayment sbb kita pinjam rm3000, dia tolak dh sebulan instalment dn charge lain ada la lam rm2600 mcm tu.

aku cuma leh kongsi cerita dgn kawan2 jer la.

harap2 xder dh peminjam yg gatai nak pinjam duit dgn bank ni.
kalo terdesak biar mati pun xper.

biar semua org nak pinjam duit dgn bank ni xmau pinjam.

gila bank ni, notis dn penyata xder hantar aper2 pun.byr sikit2 xbg. untung balik modal dh tinggal sikit jer bunga tu.

mencekik nak mampus.

haudli
07-07-2010, 01:22 PM
mmg pinjaman aeon cekik darah,,kedua ekspress loan dr cimb..pun cekik jugak,,cume baik sikit dr along bank2 ni

niko
07-07-2010, 01:23 PM
jngn slah kn die,kite sbgai peminjam kene ikut rule die btul2 bro,tak blay slahkn die gak,aku tak pnah laa buat pinjman ni,tp sbgai manusie kite kene ingt,diorng kene buat gitu,ti klau tak buat gitu,jdi cm PTPTN arr,sape yng jdi mangse?ganerasi akn dtg..nak pnjm sndiri mau ingt tu je laa ape yng aku rase,same gak cm along nyer pnjmn...mak awek aku pun de buat gak pnjmn ngn aeon ni,tiap2 buln aku akn tmankn awek aku pi byr kat jusco tu,n slalu mntk statement,ok jer diorng bagi bukn tak bgi,yng pntng kene ikut tol2 rule die klau kite rase nak gune prkhidmtn die...tu je aku blay ckp

rayz
07-07-2010, 01:25 PM
jenis2 pemberi pnjaman mcm nih mmg mcm nihler stylenyer....bnyk hidden agenda...mulut manis selaku pembuka bicara, dah 'lepas', abisler...#:-S

kalo dia iklan dia tulis 0 downpayment aper tu saja nak pancing tu.

fizex81
07-07-2010, 01:26 PM
Bahaya beb, aku dah keneda...kiranya macam silent ah-long

rayz
07-07-2010, 01:30 PM
jngn slah kn die,kite sbgai peminjam kene ikut rule die btul2 bro,tak blay slahkn die gak,aku tak pnah laa buat pinjman ni,tp sbgai manusie kite kene ingt,diorng kene buat gitu,ti klau tak buat gitu,jdi cm PTPTN arr,sape yng jdi mangse?ganerasi akn dtg..nak pnjm sndiri mau ingt tu je laa ape yng aku rase,same gak cm along nyer pnjmn...mak awek aku pun de buat gak pnjmn ngn aeon ni,tiap2 buln aku akn tmankn awek aku pi byr kat jusco tu,n slalu mntk statement,ok jer diorng bagi bukn tak bgi,yng pntng kene ikut tol2 rule die klau kite rase nak gune prkhidmtn die...tu je aku blay ckp

statement kena mintak ker?bank lain dia pos jer tiap2 bulan.
lagipun diorg dh untung dh tinggal sikit jer lagi tu pun bunga jer. kalo xbyr semua xper gak. xleh byr sikit2 plak camana tu.


tapi bagi aku bank ni teruk ada charge tersembunyi yg xleh nak trace.:(scam

didi osaka
07-07-2010, 01:32 PM
pastu kalo tak bayar maki hamun mcm siyal
mmg agen dorang ditrain maki hamun orang
bila kita hamun balik..dia bole ckp
apa encik cakap? mcm ***** je..aku hamunkan
dari pangkat kecik sampai pangkat besar
mamposla..ingat org ni memain ke bab duit
sampai nak maki hamun mak ayah..atok nenek kita
sampai ke branch dia la aku hamunkan..matila
ada aku kisah..ahahahha..puas hati

meone amirun
07-07-2010, 01:37 PM
betul2222....jgn percaya aeon...cekik mentedarah

acolyteV284
07-07-2010, 01:42 PM
hoh,xok ker dorg neyh?? ingt nak apply Aeon Creadit Card neyh
tgk mcm ok jek kalo nak bli brg2 kat sen heng, jusco etc. etc.
otai2 yg tau,komen ler sikit,nak tau jgk..

rayz
07-07-2010, 01:45 PM
takper memang salah aku sbb xdpt byr baki yg tak seberapa tu tapi aku xpuas hati cara promosi dan kos tersembunyi dia tu.


mula2 start loan dh terkena dh, tulis iklan 0% first downpaymet, memang la sbb potong kita punya loan siap2. kalo pinjam rm3000 dpt la rm2600.

kos setahun hutang rm460 jadi RM1060???pos statement senang sikit nak trace.

memang licik mengenakan org bank ni.kawan2 jgn pinjam ler bank ker mana2 dgn promosi menipu mereka ni.

didi osaka
07-07-2010, 01:45 PM
tunggu jela ko tak bayar sebulan
time tuh ko siapla sessi maki hamun..

acolyteV284
07-07-2010, 01:48 PM
oho,so,creadit card yg mana ok sket?
nak apply..

rayz
07-07-2010, 01:50 PM
kalo nak hutang gak byr siap2 setahun ker siap2.
pengurusan kewangan juga amat penting.
aku problem xder kerja dn sakit jer masa tu. dana kecemasan aku pun borai time tu. kalo tak setel dh hutang ni.

bad expirence dgn bank ni.

zackhiro
07-07-2010, 01:50 PM
Kalau tak silap aku AEON ni interest dia 10% setahun kan? Memang bapak cekik darahla..:mad: Kalaula ada pilihan lain takyahla guna AEON ni..

real_rolls
07-07-2010, 01:51 PM
Aku rasa xpuas hati dgn bank ni,sbb derang xhantar bil penyata utk kita semak tiap2 bulan hutang kita. Dulu aku pinjam RM3000
aku dh bayar rm3000 lebih dgn bunga dia ada baki RM460. semasa ada baki ni aku ada crisis kewangan sbb xder kerja tahun 2009 aku pun sakit masa tu. lepas tu br sekang bleh nak ada kerja balik. tapi aku tak puas hati hutang tu jadi RM1060 ringgit setahun pastu la tahun 2009.skang aku nak byr sikit2 dia tak bagi dia suh bayar semua dia kata kalo aku xbyr kena CTOS blacklist kena saman rm4000. nyesal tobat aku xmo pinjam dgn bank dh.

harap kawan2 kat luar jauh kan diri dr bank **** ni.cekik nak mampus.along gak ni.:(scam

jgn pinjam2 duit sbb nasib kita kadang2 xbaik, kita hilang keja dan sakit sekaligus duit xder bahana dpt.


ooo patutla... epp cr card pun mmg tak amik aeon

rayz
07-07-2010, 01:52 PM
seblm meminjam kena ada pengurusan kewanagn yg baik.kalo xder memang problem. setiap dr kita kena ada dana kecemasan. simpan dulu baru belanja.
setel hutang dulu br pikir benda lain belanja.

rayz
07-07-2010, 01:54 PM
masalahnya bank tidak cerita jika anda gagal byr kena apa kos apa berapa.

jgn byr minimum hutang anda, byr maximum terus kalo boleh!!!!!

real_rolls
07-07-2010, 01:59 PM
hoh,xok ker dorg neyh?? ingt nak apply Aeon Creadit Card neyh
tgk mcm ok jek kalo nak bli brg2 kat sen heng, jusco etc. etc.
otai2 yg tau,komen ler sikit,nak tau jgk..

semua kad ada kelebihan

dyn
07-07-2010, 02:05 PM
Aeon credit bukan bank, diaorg nie syarikat credit BERHAD.

aku nie ex-aeon credit staff tahun 2008-2009 (dept sales)

real_rolls
07-07-2010, 02:24 PM
Aeon credit bukan bank, diaorg nie syarikat credit BERHAD.

aku nie ex-aeon credit staff tahun 2008-2009 (dept sales)

hehe ya ka? mesti sales target pun tinggi ek , sedangkan credit processing pun target tinggi.. tp gaji cammmm

malayneums
07-07-2010, 02:27 PM
aku tak penah (dan takkan) pinjam dgn aeon tp akak ipar aku adalah beli motor guna credit eaon nih.. pergh giler wei.. dia punya interest mahal tuh kategori along berlesen nih... sebenarnya marketing dia yg power... lagi pun byk kedai2 kecik mcm kedai2 motor ke elektrik offer credit aeon nih sbb mudahkan org beli brg2 yg dikehendakki tapi lps tu siapla dia punya interest.... walauapapun bkn aeon jer kenakan interest kalau xbyr, sumer bank mcm tu so kalau ada hutang kenalah byr gak...

acolyteV284
07-07-2010, 02:29 PM
Aeon credit bukan bank, diaorg nie syarikat credit BERHAD.

aku nie ex-aeon credit staff tahun 2008-2009 (dept sales)

ha,pe kata kalo share kat sini pe hidden charge @ pape jek la
pro & con aeon neyh :D

acolyteV284
07-07-2010, 02:30 PM
aku tak penah (dan takkan) pinjam dgn aeon tp akak ipar aku adalah beli motor guna credit eaon nih.. pergh giler wei.. dia punya interest mahal tuh kategori along berlesen nih... sebenarnya marketing dia yg power... lagi pun byk kedai2 kecik mcm kedai2 motor ke elektrik offer credit aeon nih sbb mudahkan org beli brg2 yg dikehendakki tapi lps tu siapla dia punya interest.... walauapapun bkn aeon jer kenakan interest kalau xbyr, sumer bank mcm tu so kalau ada hutang kenalah byr gak...

compare nga bank len,jauh beza sngt ke interest dia bro?
brapa %?

chrome76
07-07-2010, 02:45 PM
kredit card mana2 pun mmg jenis mencekik darah.. xde yg bagus pun... biasa ler.. along berlesen..

malayneums
07-07-2010, 02:46 PM
compare nga bank len,jauh beza sngt ke interest dia bro?
brapa %?

detail caj dan segala caj aku xpastila aeon ni tp basic monthly interest 1.5% kalau 12 bulan dah 18%.. pergh...
kena tanya tt apa caj yg aeon kenakan...
tp mmg best arrr offer dia, offer dia yg tak tahan nak beli motor downpayment RM1 jer.. berebut org kampung nak membelinya...

acolyteV284
07-07-2010, 03:00 PM
ingt nak apply pon sbb nak ambik brg letrik jek
kalo motor,rate cmtu,baik g loan kat kdai motor jek hehe 1% - 5%

gabanz
07-07-2010, 03:18 PM
baca kutbah terakhir nabi muhammad s.w.t
nnt kamu semua akan paham.
insya Allah...

Untouchable
07-07-2010, 03:20 PM
samalah dengan siapa yang jadi mangsa pinjam Xpress Personal Loan dari C**B, cekik darah nak mampos... Interest 34% setahun.... warghhhh... gila sakai, kita nak settlekan terus depa tak mau...
kes macam ni boleh repot Bank Negara ke ?

Scorpions10
07-07-2010, 03:24 PM
hoh,xok ker dorg neyh?? ingt nak apply Aeon Creadit Card neyh
tgk mcm ok jek kalo nak bli brg2 kat sen heng, jusco etc. etc.
otai2 yg tau,komen ler sikit,nak tau jgk..

haha..den nasihatkan x payah la buat ngan dorg tuh nnt nyosal x sudah..klau nk buat gak cc ni pegi buat kt rhb bank..:)paid:)cgrock

malayneums
07-07-2010, 03:31 PM
haha..den nasihatkan x payah la buat ngan dorg tuh nnt nyosal x sudah..klau nk buat gak cc ni pegi buat kt rhb bank..:)paid:)cgrock

hehe.. sebelum korang salah paham dgn thread nih..
tt bkn citer pasal kredit kad aeon tp citer pasal buat loan dgn aeon utk beli brg2 mcm motor atau brg2 elektrik...

tokputih
07-07-2010, 03:36 PM
semua bank pun wat camtu.. mana ada timbang rasa... semnua pikir untung aje

faisal_moukei
07-07-2010, 04:06 PM
semua bank pun wat camtu.. mana ada timbang rasa... semnua pikir untung aje

BANK KONSEP ISLAM pun sama ker,Tok Putih..?? :o
Biar betul....!!

faisal_moukei
07-07-2010, 04:09 PM
Tapi utk TT,..
semua pandangan TT tentang kewangan ni
memang den sokong TT sangat2..
Mmg kena settel segala yg patut, kmdn baru belanja..
kalau tak nanti,haha...tak ingat dunia ler belanja..
pastu menangis tak sudah... :D

qistinaqaseh
07-07-2010, 04:10 PM
collector fr AEON crdt kalo call..mmg kurang ajar..
puas aku maki..siolll tul la...

faisal_moukei
07-07-2010, 04:10 PM
Tentang baki hutang kalau tak bayar,
memang lepas tu dia beranak-pinak,..
rasanya TT tahu tntg ni kot,..
cuma tak sangka tggi mcm tu sekali, kan.. :D

liverpool
07-07-2010, 04:29 PM
aeon kredit nie mcam along...lambat bayar cepat jer call...pastu lewat bayar 1 hari dah kena caj rm18..cam sehall

joes
07-07-2010, 05:11 PM
memang bahaya jenis bank2 yg tak bagi statement bulanan...kita ingat tenang jer ...sekali dia cekau pengsan berpinar bijik mata...pasal int. yer dikira harian!!!

comelcomot
07-07-2010, 06:11 PM
uiks sik baik xenah buat sebarang pinjaman ngn eon huhu..info nih tq sharing

cyborg
07-07-2010, 06:53 PM
Beverapa tahun yang lampau aku ada membeli sebuah tv sony 21 inci dibiayai oleh AEON Credit. Berkat usaha aku membayar hutang 18 bulan tak pernah miss akhirnya langsai jua.

Aku tahu akibat duit interest yang aku bayar, AEON Corp (bapak syarikat kepada AEON Credit) berjaya memiliki pasaraya Jepon yang terkenal iaitu Jaya Jusco. Akibat duit interest aku tu apek-apek Jepon Jaya Jusco telah pulang ke Jepun dengan hati yang amat gembira sekali.

Mungkin kalau kita terus berhutang dengan AEON Credit entah apa pulak nanti AEON Corp akan beli ??

PCK6444
07-07-2010, 07:36 PM
jangan pinjam along, nanti susah mau tolong

BOCEH
07-07-2010, 07:43 PM
tapi kalau terdesak port baik utk meminjam... hehehe

tebbaloi
07-07-2010, 09:09 PM
aeon ni bank ker jusco??

azrul282
07-07-2010, 09:27 PM
aku pnh pinjam ngn AEON,xdelah pulak kena maki hamun ngn diorg.pnh gak lewat byr dulu.tapi diorg nasihat baik2..Yng pnting kita kena ingat tujuan kita pinjam tu untuk ape..kalau kita pinjam nak suka2,enjoy mmg payahlah sikit..Aku akui..kdg2 tension gak bila lewat byr diorg cepat je call.heheh..tapi tu mmg dah kerja diorg.kalau x wat camtu..mmg mana2 pemberi pinjaman pun akan melingkup.Masa tu x kira dah..ko bank Islam ke,islamic loan ke..org x byr same je kena..:D..Kita pun sama..member pinjam RM10,sebulan x byr dah bising2..ini kan pulak diorg.

Kalau kita rase xnak semuanya berlaku,jgn pinjam.tu je..semua institusi kewangan lebih kurang je rules dia.Semua atas kita..nak ngn xnak je..x perlu nak salah kan sesiapa.

income09
07-07-2010, 10:10 PM
samalah dengan siapa yang jadi mangsa pinjam Xpress Personal Loan dari C**B, cekik darah nak mampos... Interest 34% setahun.... warghhhh... gila sakai, kita nak settlekan terus depa tak mau...
kes macam ni boleh repot Bank Negara ke ?

pinjam Xpress Personal Loan dari CIMB

Interest 24% setahun:)cgrock

DAN BOLEH DISELESAIKAN SEPENUHNYA SELEPAS 6 BULAN @ 6 KALI PEMBAYARAN......DGN SYARAT:D

income09
07-07-2010, 10:13 PM
aku pnh pinjam ngn AEON,xdelah pulak kena maki hamun ngn diorg.pnh gak lewat byr dulu.tapi diorg nasihat baik2..Yng pnting kita kena ingat tujuan kita pinjam tu untuk ape..kalau kita pinjam nak suka2,enjoy mmg payahlah sikit..Aku akui..kdg2 tension gak bila lewat byr diorg cepat je call.heheh..tapi tu mmg dah kerja diorg.kalau x wat camtu..mmg mana2 pemberi pinjaman pun akan melingkup.Masa tu x kira dah..ko bank Islam ke,islamic loan ke..org x byr same je kena..:D..Kita pun sama..member pinjam RM10,sebulan x byr dah bising2..ini kan pulak diorg.

Kalau kita rase xnak semuanya berlaku,jgn pinjam.tu je..semua institusi kewangan lebih kurang je rules dia.Semua atas kita..nak ngn xnak je..x perlu nak salah kan sesiapa.

setuju:)cgrock

income09
07-07-2010, 10:15 PM
tapi kalau terdesak port baik utk meminjam... Hehehe

yup.........bagi yang keja swasta:((cam ambo:((

BOCEH
07-07-2010, 10:21 PM
yup.........bagi yang keja swasta:((cam ambo:((

sebab aku bulan lepas,memang terdesak sgt2
semua bank xlepas dah
pegi sini terus masyuk...:)paid:)paid

armk
07-07-2010, 10:25 PM
Say No To Credit Loan. Aku baru kene ngan RHB n AMBank. Hampeh betol. Masa kita susah nak bayar dia tekan kita habis2 dengan interest tinggi rasa macam hamba x abis2 bayar. Alergik dah ngan produk diorang ni. X leh pakai. :(scam:(scam:(scam

qba437
07-07-2010, 10:28 PM
jngn slah kn die,kite sbgai peminjam kene ikut rule die btul2 bro,tak blay slahkn die gak,aku tak pnah laa buat pinjman ni,tp sbgai manusie kite kene ingt,diorng kene buat gitu,ti klau tak buat gitu,jdi cm PTPTN arr,sape yng jdi mangse?ganerasi akn dtg..nak pnjm sndiri mau ingt tu je laa ape yng aku rase,same gak cm along nyer pnjmn...mak awek aku pun de buat gak pnjmn ngn aeon ni,tiap2 buln aku akn tmankn awek aku pi byr kat jusco tu,n slalu mntk statement,ok jer diorng bagi bukn tak bgi,yng pntng kene ikut tol2 rule die klau kite rase nak gune prkhidmtn die...tu je aku blay ckp

:-?..susah kes macam nih..bila AEON sama konsep dengan PTPTN

azrul282
07-07-2010, 10:29 PM
sebab aku bulan lepas,memang terdesak sgt2
semua bank xlepas dah
pegi sini terus masyuk...:)paid:)paid

xpe..kalau tul2 nak guna duit,lagipun tiap2 bulan kita byr..xde hal punya..tul x?.Keje swasta mmg pyh pinjam ngn bank ,aku taulah,pasal aku pun swasta gak...:)):))

BOCEH
07-07-2010, 10:33 PM
prinsip pinjam ni
janji bayar je bulan2
xde hal rasanya

Bro_Izantie
07-07-2010, 10:35 PM
Adeiii...wife aku amik mesin basuh Jan 10 total dlm RM1300..guna khidmat AEON..tp nak settelkan sumer bulan 8 ni...rasanya kena kapak tak aku?

azrul282
07-07-2010, 10:37 PM
prinsip pinjam ni
janji bayar je bulan2
xde hal rasanya

betul tu..sednagkan kwan leh berbunuh2 pasal pinjam x bayar,inikan pulak diorg..Itu pun sudah kira baik dia x baling cat kat rumah.

Simple je rules pinjaman ni.

Pinjam,cukup bulan bayar..korang senang,si tukang kasi pinjam pun gembira.sapa mau susah ma..:))

BOCEH
07-07-2010, 10:37 PM
Adeiii...wife aku amik mesin basuh Jan 10 total dlm RM1300..guna khidmat AEON..tp nak settelkan sumer bulan 8 ni...rasanya kena kapak tak aku?

xlah bro
ok jer..
nama pun hutg..

Rizal
07-07-2010, 10:38 PM
alamak..loan aku baru je msuk mggu lps..interest rndh sket sbb ade cc aeon..huhu.yg aku phm interest dh calculate dgn total loan.klu byr ontime xde interest dh :-?

azrul282
07-07-2010, 10:41 PM
Adeiii...wife aku amik mesin basuh Jan 10 total dlm RM1300..guna khidmat AEON..tp nak settelkan sumer bulan 8 ni...rasanya kena kapak tak aku?

Bro nak setel?konfirm diorg no hal...pasal aku pnh wat personal loan..aku tanya,kalau aku byr abis ok x?diorg xde mslh..sbb diaorg dah untung..sbb kan kita byr ikut bulan..cth kita amik 24 bulan..kalau korang byr dah 6 bulan ,pastu adelah rezeki lebih,pastu nak byr abis..korang tetap kena bayar baki 18 bulan tu...dia tetap untung ma..lambat atau cepat korang byr..dia mmg dah untung..

gerbangkayangan
07-07-2010, 10:56 PM
pada aku AEON mmg tinggi interst dia..klau boleh elakan la guna eon ni...

bob_looser
08-07-2010, 01:43 AM
aeon bukan bank lor.. dia pemberi pinjaman wang berlesen... bahaya..

panglima_ayam
08-07-2010, 02:04 AM
awat nya bahaya adik aku dah beriban pinjam

warheadfx
08-07-2010, 08:43 AM
awat nya bahaya adik aku dah beriban pinjam

kenapa dia pinjam?

suprol
08-07-2010, 09:17 AM
kalo compare aeon dgn pakcik courts mammoth?

qai
08-07-2010, 09:45 AM
aeon ok lg dr cimb express..
tapi hakikatnya dua2 ni along berlesen..
aku pernah kerja ngan dua2 company ni..

marlen
08-07-2010, 10:15 AM
hehehe tgk aeon ni teringat pernah naik angin ngan CS diaorg..bila dah abis byr servis mmg teruk..beli motor..lgsg xcall inform suruh ambik geran ke apa..pastu mmg kena la CS dia sbb bg masa dkt seminggu lebih siap kan dokumen still xda sedangkan dah abis byr dkt sebulan..siap sound klau xbyr cpt je call klau dah abis byr diam apa pun xckp..ckp nak jmp manager dia cpt je..2-3hr bleh plak siap..:eek::eek:

girlsilver
08-07-2010, 10:42 AM
aeon ok lg dr cimb express..
tapi hakikatnya dua2 ni along berlesen..
aku pernah kerja ngan dua2 company ni..

ptt la pon....dh tau cmni xyah la pinjam....:p:p:p tp sbnrnya byk gk bank2 lain pakai khidmat along ni, depa upah utk kutip hutang...xcukup bg surat reminder...tel...pastu dtg maki hamun huhuhu dahsyat depa ni

gedebuk
08-07-2010, 03:01 PM
Kes aku pun sama, bulan 1 aku hilang moto...bulan 5 aku habis proses claim..then dapat sms dari pihak insurans yang mengatakan cek dah hantar ka finance (AEON) 8/6/2010. Sampai sekarang tak terima lagi refund ka apa2....aku dah bayar moto 2 tahun..tinggal setahun lagi...kalau kita lambat bayar bukan main depa call....hantu tul!!!

marlen
08-07-2010, 05:30 PM
Kes aku pun sama, bulan 1 aku hilang moto...bulan 5 aku habis proses claim..then dapat sms dari pihak insurans yang mengatakan cek dah hantar ka finance (AEON) 8/6/2010. Sampai sekarang tak terima lagi refund ka apa2....aku dah bayar moto 2 tahun..tinggal setahun lagi...kalau kita lambat bayar bukan main depa call....hantu tul!!!

tel je CS dia..tny mcm mana agak2 seminggu xdpt feedback ckp je jgn smpai sy pegi sana sendiri jmp ngan manager awk..pastu tny bg nama ngan no id pekerja awk..:)):)):)) diaorg mmg xleh mrh sbb CS kan..:D

azr33na
08-07-2010, 05:36 PM
aku pun dah penah kena ngan aeon ni....CS dia mmg hampeh!

ko'bek
08-07-2010, 05:38 PM
emm..pinjam.bank.ni ada kbaikan & ada keburukan,,
pinjam..ikut rules & follow up..ok..kalau x ikut..K,O.

faisal_moukei
08-07-2010, 09:36 PM
Kes aku pun sama, bulan 1 aku hilang moto...bulan 5 aku habis proses claim..then dapat sms dari pihak insurans yang mengatakan cek dah hantar ka finance (AEON) 8/6/2010. Sampai sekarang tak terima lagi refund ka apa2....aku dah bayar moto 2 tahun..tinggal setahun lagi...kalau kita lambat bayar bukan main depa call....hantu tul!!!

Den nak pesan supaya follow up segera dgn
pihak finance berkaitan baki byrn motor
jika ada..

Kalau TAK ADA baki yg perlu dijelaskan
maka bersyukurlah...
Pastikan pihak finance kata
"Dah tak ada baki bayaran yg Encik perlu jelaskan"...
Tp kalau ada,..siap ler nanti..
Takut nanti jd hal lain plak..

epbx
08-07-2010, 10:17 PM
dia along berlesen...bunga rm10 sehari klau terlambat payment beli brg...jauhkan lah diri anda

ennoar
08-07-2010, 10:29 PM
baank islam camana plak?ada otai kat sini?

ahadiat
09-07-2010, 04:49 AM
AEON ini kalau bole elakkanlah, dah ramai yang komplen dah. aku sendiri pernah melaluinya. bayaran sepatutnya dibuat melalui potongan terus ke bank. alih alih customer service dia talipon maki hamun aku tak bayar. aku dah cakap potongan melalui bank, dia nak jugak paksa paksa suh ada datang bayar cash.

antara maki hamun yang aku masih ingat " weiii b*d*H, berapa kali aku nak cakap haaa, datang buat bayaran kat pejabat, ko nak bawak hi fi ko tu sampai masuk kubur ke?" tau pinjam duit tak reti nak bayar ke? " bawak gi kuburlah Hi fi tu sekali" aku sempat rakam percakapan itu.

aku pun panaslah beb...aku terus gi pejabat, komplen kat manager dia. rupanya dorang yang tak terima pengesahan dari bank, aku dah check dengan pihak bank, semua dah lulus, cuma mangkuk hayun AEON ni yg tak sahkan.

last last AEON mohon maaf kat aku, tapi aku dah cuak, aku bayar cash penuh hari tu jugak. sempat lagi manager tu amik handphone aku gi kat area customer service, sebab dia pun terkejut dengar rakaman yang aku simpan tu. aku nampak dia ada panggil sorang pompuan dan letakkan hp aku kat telinga pompuan tu.

tu kes aku, kawan aku pun sama kena juga, masalah dah bayar tapi AEON cakap lom bayar. amat menyusahkan sebab kawan aku terpaksa ke pejabat AEON, bila semak bebetul confirm dah bayar. bukan ke menyusahkan namanya??

aku rasa pengurusan dorang bermasalah, bayaran diterima tapi tidak diproses ke bahagian customer service, so staff customer service anggap tak bayar lagi. last last pelanggan macam kita yang jadi mangsa.

ieda_0205
09-07-2010, 06:11 AM
pengalaman dgn aeon... ada sekali lewat bayar.. dia kol suruh bayar, so kitorang gilah bayar melalui kaunter... tup tu, bila check kat dlm bank, dia dah potong dah.. maknanya dah dibayar utk 2 bulan.. Kollah aeon suh dia bank in balik... tunggu punye tunggu.. dekat sebulan masih tak masukkan lagi... kol CS kata dah bank in 2 minggu lepas.. tak puas hati punye pasal, saya teruslah pergi ke AEON, dah pegawai dia kata belum proses lagi... On the spot kena maki... Bila kita tak bayar AEON kol hari hari.. bila kita mintak dia pulang balik, buat dono jer..

Selang 2 hari check balik bank, dia dan bank in balik... Tapi.... dia bank in sekali 2 bulan... Keesokan harinya, org AEON kol suruh masukkan balik yg dia dah terlebih byr.. sy pun buat dono mcm diorang buat tuh...

last last sekali, dia kata kalau lambat masukkan balik duit tu, dia akan kenakan caj RM10 sehari.. gile.. terus saya tak masukkan.. Apesal lak dia nak cas RM10 padahal dia yg silap masukkan, bukannya duit tu dipinjam...

bazsh
09-07-2010, 07:01 AM
Ni la diibaratkan Ah Long berlesen

Syaffieq25
09-07-2010, 07:17 AM
Aku setuju dgn ko...mmg AEON ni mcm *******..

sahran4441
09-07-2010, 07:50 AM
pengalaman dgn aeon... ada sekali lewat bayar.. dia kol suruh bayar, so kitorang gilah bayar melalui kaunter... tup tu, bila check kat dlm bank, dia dah potong dah.. maknanya dah dibayar utk 2 bulan.. Kollah aeon suh dia bank in balik... tunggu punye tunggu.. dekat sebulan masih tak masukkan lagi... kol CS kata dah bank in 2 minggu lepas.. tak puas hati punye pasal, saya teruslah pergi ke AEON, dah pegawai dia kata belum proses lagi... On the spot kena maki... Bila kita tak bayar AEON kol hari hari.. bila kita mintak dia pulang balik, buat dono jer..

Selang 2 hari check balik bank, dia dan bank in balik... Tapi.... dia bank in sekali 2 bulan... Keesokan harinya, org AEON kol suruh masukkan balik yg dia dah terlebih byr.. sy pun buat dono mcm diorang buat tuh...

last last sekali, dia kata kalau lambat masukkan balik duit tu, dia akan kenakan caj RM10 sehari.. gile.. terus saya tak masukkan.. Apesal lak dia nak cas RM10 padahal dia yg silap masukkan, bukannya duit tu dipinjam...

pas tu skrg apa jadi hang bayar ke buat donno jee...

agigas
09-07-2010, 07:58 AM
Aeon credit bukan bank, diaorg nie syarikat credit BERHAD.

aku nie ex-aeon credit staff tahun 2008-2009 (dept sales)

Yup, AEON Credit bukan bank, mcm dyn cakap. penyedia utang utk beli barang.

Pengalaman aku, xde masalah dengan pinjaman AEON nih. Aku beli produk harga rm2900. Aku bayo d/pyment rm600. Bulanan kene bayo rm 221 utk setahun. So, dia amik duit bunga dalam rm352.

So, pada aku berpada lah tu. Jangan loan lama2, pehtu kalu bole jangan le sampai termiss bayo. Tapi aku paham gak masalah ko TT. Kadang2 kewangan kita nih ada masa surut, nak mencekau pon payah.

So, kalu ada kawan2 yg leh suggest cara lain nak menghutang utk jangka pendek & utk jumlah yg xterlalu banyak bolela share. Ikut ati memang nak beli cash. Tapi dah cash xdek, aku berpendapat AEON Credit dah sediakan pilihan untuk kita bayar ansur.

bazsh
09-07-2010, 08:03 AM
Aku lg prefer wat Easy Payment guna CC
Dan nak wat easy payment jgn wat lama2
6 bulan ke 1 tahun ok la kot

janggut_X
09-07-2010, 10:37 AM
kalau buat aeon ni,tak kisah la beli apa ker,better gunalah cara pembayaran auto debit,dulu den ponah boli set perabot takdo masalah.tak ponah sekali pun aeon call. katakan setahun buek, dah bayar 10 bulan ..gi jer mana mana kaunter leh bayar habis utang tu.

azryn81
09-07-2010, 04:02 PM
tunggu jela ko tak bayar sebulan
time tuh ko siapla sessi maki hamun..

tul tu, sy pon ade pengalaman ngan aeon ni, terlepas sebulan, ingat nak cover 2 bulan skali next month tp rupenya diaorg dok call tiap2 hari, siap paksa byr sedangkan sy kata sy byr bulan depan la sama, skali ngan interest sy bg sbb bulan tu sesak sket, malangnye CS diaorg call smpi ke ofis, yg bestnye receptionist sy jenis kuat melawan, ckp sy cuti la, kuar la tp kekdahnye mmg betul cara diaorg ckp mcm kita hutang sejuta, siap mtk smbg ke akaun tanye gaji msk bape hb, last2 dia call mak sy kat kg, tp sy siap2 pakat ngan mak suh iyekan aje ape dia ckp. mungkin ini lah kali terakhir sy pinjam dr aeon, tgl sebulan je nak setel, alhamdullilaah..

p/s: interest dia mmg tinggi walaupun dh jdk member ;p

rayz
09-07-2010, 05:09 PM
jgn pinjam ler??

dia cal tanya bila nk byr, kita jawab bulan depan, esok di cal lagi,dn cal lagi, sampailah hari2 bulan depan yg kita ckp tu dia cal xcukup cal anda mak adik pejabat semua dia cal hari2:mad:,sy ada sikit lg nk setel tu.pasni tobat.

kancil biru
09-07-2010, 07:38 PM
AEON mmg cekik darah ..hanya terpulang pada kita .sama ada mahu mengunakannya atau x

ash79
09-07-2010, 07:47 PM
dia orang tu macam b,a,b,i. menyesal kalau u pinjam. dulu aku beli keyboard aka piano byaran bulanan rm67++. late payment charges rm20 1 minggu. kalau satu bulan skip rm80. amacam best tak. pikir dulu kalau nak guna diaorang punya service.

rayz
09-07-2010, 09:15 PM
memang along betoi ni..he.he. charge kaw.kaw baik punya.

Halimm
09-07-2010, 09:28 PM
aeon = jepun > call ala2 banzaiiii...hik3

ieda_0205
10-07-2010, 03:05 PM
pas tu skrg apa jadi hang bayar ke buat donno jee...

buat donno je... diorang pun tak kol dah... :D

rayz
10-07-2010, 03:20 PM
buat donno je... diorang pun tak kol dah... :D
bayar habis dh ok la tu.

hutang kalo ada kena setel habis.kalo buat dono tau2 satu juta plak mampus.:p

mydetox
10-07-2010, 04:22 PM
bank pun ahlong gak cuma kalo ahlong kita x byr kapla potong..kalo bank x byr kena blacklist ctos bangrap..tu je...nanti dah ade duit byr semua clear la blacklist tu..elok sket la dr ahlong huhu...

fairuzy
20-07-2010, 02:01 PM
bank = alhlong jgk... cuma tak potongkepala jerkk.. hehe

zinedine
20-07-2010, 07:57 PM
AEON Credit kan hukumnya haram. Dah keluar fatwa beberapa tahun sebelum ni yg kata AEON Credit ni haram.

JOHNICAL83
20-07-2010, 08:33 PM
Tolong jangan buat apa2 pinjaman mahupun transaksi ngan aeon bank...
Kalau yang masih berhutang ngan diorg, cepat-cepat la langsaikan hutang...
Then, kalau costemer service diorg kol kalau boleh rekodkan setiap perbualan sebab di org nie terlebih ajar.tanya nama cs di org & buat aduan kat bank negara malaysia.

Quantum Success
22-07-2010, 09:27 PM
tapi en kalau kite la yg ada di pihak bank..
kite beri pinjaman kt org tapi org xbyr/late payment lak cemane aa?
:D:D:P:P

aquawave1
22-07-2010, 10:14 PM
aku pnh pinjam ngn AEON,xdelah pulak kena maki hamun ngn diorg.pnh gak lewat byr dulu.tapi diorg nasihat baik2..Yng pnting kita kena ingat tujuan kita pinjam tu untuk ape..kalau kita pinjam nak suka2,enjoy mmg payahlah sikit..Aku akui..kdg2 tension gak bila lewat byr diorg cepat je call.heheh..tapi tu mmg dah kerja diorg.kalau x wat camtu..mmg mana2 pemberi pinjaman pun akan melingkup.Masa tu x kira dah..ko bank Islam ke,islamic loan ke..org x byr same je kena..:D..Kita pun sama..member pinjam RM10,sebulan x byr dah bising2..ini kan pulak diorg.

Kalau kita rase xnak semuanya berlaku,jgn pinjam.tu je..semua institusi kewangan lebih kurang je rules dia.Semua atas kita..nak ngn xnak je..x perlu nak salah kan sesiapa.

Mungkin ada betulnya... aku ada gak buat pinjaman personal n beli peti sejuk kat senheng... pastu ada gak CC Aeon ni... so far

Alhamdulillah... belum menimbulkan masalah... ada gak lah dia call bila terlewat... tp tu pun sekadar mengingati sbb aku pun terlupa... lepas tu cepat2 aku bayar thru online bank...

Bab pinjaman ni selagi kita ikut... x ada masalah timbul...

ada gak yg kata caj tinggi lah... hidden cost lah... dan macam2 lagi.... tp aku rasa x adalah hidden kalau kita ambil peduli setiap inci point dia... bukan main sign je... kalau kata x setuju, x payah sign... kan mudah...

bab2 iklan n promosi tu biasalah... cuma sebagai pengguna,kenlaha pandai buat pilihan dan bertanya... x setuju, x payah pilih....

sama gak kalau kita tgk iklan jualan keta... dia kata sebln hanya 3.5% interest... tp dia x kata khas untuk kakitangan awam shj... atau kadang ada lak dia iklan interest utk tempoh 5thn... tp bila kita nak buat tempoh 9thn, interest dia lain... jgnlah kita marah dia.... sbb skop promotion dia buat betullah...

lg satu kalau perasan... kat iklan mana2 dia akan ada tulis kecik *term and condition applied
part yg ni semua kena alert... maknanya dia suh kita tanya... kalau idak, memang kita akan rasa tertipu sbb dia hanya akan iklankan apa yg patut.... selebihnya akan masuk dlm term n condition

sekadar padangan...

BOCEH
22-07-2010, 10:15 PM
Tempat aku cari duit time sesak .hehehe

aquawave1
22-07-2010, 10:28 PM
AEON Credit kan hukumnya haram. Dah keluar fatwa beberapa tahun sebelum ni yg kata AEON Credit ni haram.

Biar betul.... x tau pun... ada link ke majlis fatwa?

aeolian
24-02-2014, 07:58 PM
AEON Credit kan hukumnya haram. Dah keluar fatwa beberapa tahun sebelum ni yg kata AEON Credit ni haram.

dah tu kalo haram nak pinjam dengan sapa lagi?

MasterYoda
24-02-2014, 08:04 PM
dah tu kalo haram nak pinjam dengan sapa lagi?

tahniah!

kaki korek cg untuk hari ini :)cgrock

*pinjam ngan PAMA

Jutawan Melayu
24-02-2014, 08:07 PM
Aku rasa xpuas hati dgn bank ni,sbb derang xhantar bil penyata utk kita semak tiap2 bulan hutang kita. Dulu aku pinjam RM3000
aku dh bayar rm3000 lebih dgn bunga dia ada baki RM460. semasa ada baki ni aku ada crisis kewangan sbb xder kerja tahun 2009 aku pun sakit masa tu. lepas tu br sekang bleh nak ada kerja balik. tapi aku tak puas hati hutang tu jadi RM1060 ringgit setahun pastu la tahun 2009.skang aku nak byr sikit2 dia tak bagi dia suh bayar semua dia kata kalo aku xbyr kena CTOS blacklist kena saman rm4000. nyesal tobat aku xmo pinjam dgn bank dh.

harap kawan2 kat luar jauh kan diri dr bank **** ni.cekik nak mampus.along gak ni.:(scam

jgn pinjam2 duit sbb nasib kita kadang2 xbaik, kita hilang keja dan sakit sekaligus duit xder bahana dpt.

ni lah AHLONG berlesen :(scam:(scam say no to AEON

okada_kodo
24-02-2014, 08:09 PM
Itu dia along berlesen...

aeolian
24-02-2014, 08:10 PM
tahniah!

kaki korek cg untuk hari ini :)cgrock

*pinjam ngan PAMA

thanx, aku bukan anak sultan brunei nak buat loan pama.

afshaman
24-02-2014, 08:10 PM
dah tu kalo haram nak pinjam dengan sapa lagi?

Tahniah...kaki korek...:))

duwang
24-02-2014, 08:33 PM
Aku rasa xpuas hati dgn bank ni,sbb derang xhantar bil penyata utk kita semak tiap2 bulan hutang kita. Dulu aku pinjam RM3000
aku dh bayar rm3000 lebih dgn bunga dia ada baki RM460. semasa ada baki ni aku ada crisis kewangan sbb xder kerja tahun 2009 aku pun sakit masa tu. lepas tu br sekang bleh nak ada kerja balik. tapi aku tak puas hati hutang tu jadi RM1060 ringgit setahun pastu la tahun 2009.skang aku nak byr sikit2 dia tak bagi dia suh bayar semua dia kata kalo aku xbyr kena CTOS blacklist kena saman rm4000. nyesal tobat aku xmo pinjam dgn bank dh.

harap kawan2 kat luar jauh kan diri dr bank **** ni.cekik nak mampus.along gak ni.:(scam

jgn pinjam2 duit sbb nasib kita kadang2 xbaik, kita hilang keja dan sakit sekaligus duit xder bahana dpt.

bank cina nie mmg cekek darah.. tp majoriti melayu yg wat loan ngan bank nie..

wak_handalan
24-02-2014, 10:07 PM
ade membe aku ckp, diorg seminggu sebelum due kita bayar da sibuk call tny bila nk bayar

seladang
25-02-2014, 09:59 AM
kredit company dgn ah-long lebih kurang sama jer

myroadtax.com
25-02-2014, 10:57 AM
dah tu kalo haram nak pinjam dengan sapa lagi?

Gila... korek thread tahun 2010 tu? :eek:

toyota_estima
25-02-2014, 11:13 AM
jngn slah kn die,kite sbgai peminjam kene ikut rule die btul2 bro,tak blay slahkn die gak,aku tak pnah laa buat pinjman ni,tp sbgai manusie kite kene ingt,diorng kene buat gitu,ti klau tak buat gitu,jdi cm PTPTN arr,sape yng jdi mangse?ganerasi akn dtg..nak pnjm sndiri mau ingt tu je laa ape yng aku rase,same gak cm along nyer pnjmn...mak awek aku pun de buat gak pnjmn ngn aeon ni,tiap2 buln aku akn tmankn awek aku pi byr kat jusco tu,n slalu mntk statement,ok jer diorng bagi bukn tak bgi,yng pntng kene ikut tol2 rule die klau kite rase nak gune prkhidmtn die...tu je aku blay ckp

sme la mcm buat loan kete,klu xbyr dorg tarik..
da klu buat personal loan,ape yg dorg nk tarik??
kompom la dorg tarik duit korg..

sangbogol
25-02-2014, 07:08 PM
Aku rasa xpuas hati dgn bank ni,sbb derang xhantar bil penyata utk kita semak tiap2 bulan hutang kita. Dulu aku pinjam RM3000
aku dh bayar rm3000 lebih dgn bunga dia ada baki RM460. semasa ada baki ni aku ada crisis kewangan sbb xder kerja tahun 2009 aku pun sakit masa tu. lepas tu br sekang bleh nak ada kerja balik. tapi aku tak puas hati hutang tu jadi RM1060 ringgit setahun pastu la tahun 2009.skang aku nak byr sikit2 dia tak bagi dia suh bayar semua dia kata kalo aku xbyr kena CTOS blacklist kena saman rm4000. nyesal tobat aku xmo pinjam dgn bank dh.

harap kawan2 kat luar jauh kan diri dr bank **** ni.cekik nak mampus.along gak ni.:(scam

jgn pinjam2 duit sbb nasib kita kadang2 xbaik, kita hilang keja dan sakit sekaligus duit xder bahana dpt.

dulu aku pernah pinjam masa mula2 dia wat skim ni,tapi oklah aku bayar ikut jadual dan ada duit terus bayar semua.

takumie
25-02-2014, 07:20 PM
masing2 berisiko...pemberi dan penerima..

fazarudin
15-03-2014, 08:22 AM
Aeon mmg x bagi penyata bulanan sebab pengguna boleh check dekat laman web Aeon berapa balance , berapa caj lambat bayar dan sebagainya.

Mmg x dinafikan Aeon ni cekik darah.

Sekali x angkat phone dr diorang , kamu akan received 30 call sehari. :)

based on my pengalaman..

ignorexx
15-03-2014, 08:26 AM
Habis dah pl, tggl cc jerk, time susah mmg perlu cc ni

epbx
15-03-2014, 08:27 AM
Along berlesen nie...

arecent
15-03-2014, 08:37 AM
hehehe ... nak best keja cust servis collector la kat aeon...kena maki memng kena maki ... tp sapa follow up jer ngn loaner ,,,pastu loaner banking ..trus dapat komisen ... kikiki .. bole wat side income tuh

tapirbawaklori
15-03-2014, 08:47 AM
hoh,xok ker dorg neyh?? ingt nak apply Aeon Creadit Card neyh
tgk mcm ok jek kalo nak bli brg2 kat sen heng, jusco etc. etc.
otai2 yg tau,komen ler sikit,nak tau jgk..

kalau minjam kat orang pun....dah berjanji tapi tak tepati mesti la org tu marah....

adoi.....sepatutnya TT kena la amik jalan penyelesaian....ramai jer buat ngan aeon...tapi kena la pandai..jgn bayar tepat tepat..kalau bulan tu ada rezki lebih..bayar lebih...senang tuk masa depan..

babylaling
15-03-2014, 11:30 AM
Depend pada org kot.. Aku pakai aeon dr beli brg, kad kredit sampai loan... Xde masalah kalau byr on time... Xkira sapa la pon, klu pinjam lmbt2 byr pon blh mendatangkan marah kan...

aeolian
15-03-2014, 11:35 AM
aeon ni dia punya interet murah kalo nak berbanding dengan personal loan dari bank ocbc, cimb dan rhb.

cuma tu la, cara dia kutip hutang tu buat org jadi tak senang hati.

fazarudin
15-03-2014, 11:36 AM
Depend pada org kot.. Aku pakai aeon dr beli brg, kad kredit sampai loan... Xde masalah kalau byr on time... Xkira sapa la pon, klu pinjam lmbt2 byr pon blh mendatangkan marah kan...

yup betol..cara diorang follow dengan customer ni kadang2 boleh mendatangkan marah..tapi realitinya , kalau dah x mampu nak bayar atau lambat bayar terpaksalah redha dengan cara diorang tu :D

stop loss
15-03-2014, 11:49 AM
sapa kaki korek post lama nii.. ha haaa

sylarempire
15-03-2014, 12:02 PM
Terkezut mak tgk ada eboss komen..sekali tgk tarikh lahabau punya lama...:))

tanabe07
15-03-2014, 11:57 PM
SengQ/SenHeng pun ada pakai Aeon Installment kan?
Kalau terdesak sangat better cari intrest yg 0.88%/bln tu lg better dari yang biasa 1.5% sebulan.
Nak lagi jimat guna 0% interest pakai CC.
Sekadar pendapat.

zanproperty
16-03-2014, 12:07 AM
padan la AEON untung berjuta2...cekik darah rupanya

sape taiko company ni???

balqisazad
16-03-2014, 12:11 AM
kak sue pun ada ambil barang ngan AEOn..payment so far cantik tp paling x suker biler 2 minggu sblm tarikh payment mesti ada yg kol remind..kdg2 dua org sekali kol remind..huhuhuhu

zanproperty
16-03-2014, 12:13 AM
yup betol..cara diorang follow dengan customer ni kadang2 boleh mendatangkan marah..tapi realitinya , kalau dah x mampu nak bayar atau lambat bayar terpaksalah redha dengan cara diorang tu :D

klu pinjam sesama kita ni...member x byr blh bg tempoh lg...x byr lg
g cari kt umah,opis,kampung...
x jmpa gak last2 senyap mcm tu...x kena ccris,ctos n blacklist
klu kena dgn along dh lama mampossss
klu kena dgn aeon credit alamatnya tertimbus.dgn bunga2....

gomosokmo
16-03-2014, 12:25 AM
Pelpagai cara pemberi hutang mengejar penghutang, mereka ada hak sebab jelas dan nyta kaedah ibterest dalam term n condition diaorg, cuma kita jarang amik peduli utk baca, jika berlaku lagi kes sebegini yg mana kita tak mampu utk meneruskan pembayaran bulanan maka seeloknya kita berjumpa dgn officer dan berterus terang, mungkin ada segelintir yg blh memahami