PDA

View Full Version : MYEG; siapa pernah guna untuk renew roadtax?


NixLee
05-07-2010, 04:05 PM
sajer nk tanya kt sini... siapa pernah guna utk renew roadtax kat myeg?

procedure camana?

insurans kena apply dulu kan... pastu baru beli roadtax... roadtax tu hantar ke rumah ker???

geran kereta camana pulak?? dorg x tengok lagi ker...???

sape2 yg pernah guna.. tolong criter sikit.... huhuhu:">

alkbar
05-07-2010, 04:09 PM
dh pernah apply.
pantas layanannya,
reniew roadtax tanpa geran
servis yg terbaik...........
thanks myeg

BasicCX
05-07-2010, 04:11 PM
Boleh rujuk disini: http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?threadid=107096

NixLee
05-07-2010, 05:01 PM
dh pernah apply.
pantas layanannya,
reniew roadtax tanpa geran
servis yg terbaik...........
thanks myeg

:)cgrock:)cgrock

aku ni 1st time nk guna... huhuhu..

thanks...

NixLee
05-07-2010, 05:06 PM
area luar dari kl camana plak.... cam aku ni kat klntan... pkia poslaju ker??? huhu

virtualmetal
05-07-2010, 05:10 PM
aku buat insurans dengan road tax sekali. tengah malam aku buat. tengah hari esok dah sampai rumah. tip top.

NixLee
05-07-2010, 05:15 PM
aku buat insurans dengan road tax sekali. tengah malam aku buat. tengah hari esok dah sampai rumah. tip top.

rumah kau kat mana??? lembah kelang gak ker???

bojed
05-07-2010, 05:21 PM
Kalau renew roadtax before 11am, boleh dapat dah dalam pukul 3pm.

MyEG - terbaik!

fms
05-07-2010, 05:25 PM
guna MYEG kene cas kurier..
lupa plak bape tapi RM7+

tazzqqq
05-07-2010, 05:30 PM
memang senang guna myeg.. rasanya rate insuran dia lebih murah.. sokong myeg

NixLee
05-07-2010, 05:35 PM
Kalau renew roadtax before 11am, boleh dapat dah dalam pukul 3pm.

MyEG - terbaik!


mmg cepat lar sbb kat lembah kelang... huhuhu...

kalau luar dr lembh kelang... brpa hari masa dorg amik>? 2 hari? 3 hari?:D

Saudagar Online
05-07-2010, 05:40 PM
mmg cepat lar sbb kat lembah kelang... huhuhu...

kalau luar dr lembh kelang... brpa hari masa dorg amik>? 2 hari? 3 hari?:D

aku kat muar...pernah aku online MYEG pukul 2 petang..pukul 4 petang budak keje MYEG tu dah antar roadtax ke rumah..memang pantas betul...Rasanya mana2 tempat ada opis yang uruskan roadtax kita...tapi ingat...Roadtax kereta je yang boleh...rotax motor buat masa ni lum boleh lagi...:)cgrock:)cgrock:)cgrock

CL's
05-07-2010, 05:48 PM
renew roadtax motor leh tak?:D

p/s:dah terjawab kat atas...
aku pon area muar bro,Pagoh...
maknanya cepat ler dpt kalu renew roadtax kete nnt...
:">:">

CL's
05-07-2010, 05:52 PM
mmg cepat lar sbb kat lembah kelang... huhuhu...

kalau luar dr lembh kelang... brpa hari masa dorg amik>? 2 hari? 3 hari?:D
bro,
nie aku quote kat FAQ dorang...

14. How will I receive my road tax after I’ve paid?
a. We will deliver to your doorstep with delivery charges levied as follows:
Klang Valley : RM6.00 (next working day)
Peninsular Malaysia : RM8.00 (with 2-3 working days)
Sabah & Sarawak : RM10.00 (within 5 working days)

Saudagar Online
05-07-2010, 05:55 PM
renew roadtax motor leh tak?:D

p/s:dah terjawab kat atas...
aku pon area muar bro,Pagoh...
maknanya cepat ler dpt kalu renew roadtax kete nnt...
:">:">

mungkin la tu. Maybe aku punya cepat dapat pasal dia orang dah tau alamat aku...pasal dah byk kali aku idupkan roadtax guna MYEG pasal aku ni Agent Insurance...Lambat2 pun sehari dua je kot..yang penting letak no contact tu jgn silap...supaya dia senang nak contact nak cari umah...dan pastikan kat umah kita tu ada orang yang boleh terima roadtax tu...

NixLee
05-07-2010, 08:28 PM
bro,
nie aku quote kat FAQ dorang...



thanks bro.... esok bleh la try guna myeg ni :D:D

NixLee
05-07-2010, 08:30 PM
aku kat muar...pernah aku online MYEG pukul 2 petang..pukul 4 petang budak keje MYEG tu dah antar roadtax ke rumah..memang pantas betul...Rasanya mana2 tempat ada opis yang uruskan roadtax kita...tapi ingat...Roadtax kereta je yang boleh...rotax motor buat masa ni lum boleh lagi...:)cgrock:)cgrock:)cgrock


hmmm... kt kb x tahu lak aku ada ke x kiosk dia.... kalau ada mesti cepat gak ni...

brp caj yg dorg amil tu... rm10? rm15?? free...???

haudli
05-07-2010, 08:31 PM
aku kat muar...pernah aku online MYEG pukul 2 petang..pukul 4 petang budak keje MYEG tu dah antar roadtax ke rumah..memang pantas betul...Rasanya mana2 tempat ada opis yang uruskan roadtax kita...tapi ingat...Roadtax kereta je yang boleh...rotax motor buat masa ni lum boleh lagi...:)cgrock:)cgrock:)cgrock



belum pnah lagi gune...
kene cube gak ni



p/s: sekampung kite,,muar katne bro??

soulsix
06-07-2010, 03:07 PM
aku pernah isi borang online myeg tu tp stuck kat no casis kalau tak silap. tak lama pastu org myeg call then setel lalu tepon je. esoknya dah sampai rumah

badai707
07-09-2011, 03:47 PM
MyEG memang cepat. Btw, sebelum renew roadtax kena renew insuran. Sekarang insuran boleh beli sendiri secara online. Memang mudah, boleh bayar pakai Maybank2u, CC dan FPX

Kat SINI (https://www.motortakaful.com/index.php?tpl=tn_qq_popup.php&agent=0014182) pun boleh beli insuran, dari Etiqa Takaful. Apa kata anda cuba untuk tahu betapa senangnya guna site ni. Boleh dilakukan 24 jam. Selepas anda beli insuran, anda boleh terus buka MyEg untuk renew roadtax.

ezis2u
07-09-2011, 03:51 PM
da beberapa kali aku guna myeg utk renew r/tax semuanya dapat servis terbaik...

dia cas utk delivery tu bagi aku lebih berbaloi dari aku nk pegi bayor sendiri...

PeRwaRis
07-09-2011, 03:53 PM
2 tahun lepas saya pakai myeg utk renew insurans dan straight renew road tax..servis bagus..cepat siap :)cgrock

bila dah sampai next year renewal, saya decide to go kaunter insurans pula..sbb bawah ofis jer..

what happen is...

saya tak leh claim NCD becoz keta saya takder insurans last year...:o:o saya kata saya beli pakai Myeg...tp diorg tunjuk dlm sistem mmg takder renewal :o :o tp saya kata, then camna boleh dpt roadtax...depa kata tak tau..myeg tak inform pun :o:o

seb baik takder incident..~X(#:-S

sejak saat tue..saya tak pakai Myeg lagi dah...:(scam:(scam:(scam

abeInc
07-09-2011, 03:55 PM
renew insuran kt motortakaful dpt diskaun 10%

pahtu masuk website myeg renew roadtax..klau bayar arini besok terus smpai kt opis ( klau kl & selangor )

mohdramzuri
07-09-2011, 03:57 PM
area luar dari kl camana plak.... cam aku ni kat klntan... pkia poslaju ker??? huhu

salam boh,kawe 2 kali doh renew kut myeg.dio mari atar by hand depe opis kawe di pdg tembak nih..kejut kawe.tapi tu lah realitinya..

mohdramzuri
07-09-2011, 03:59 PM
2 tahun lepas saya pakai myeg utk renew insurans dan straight renew road tax..servis bagus..cepat siap :)cgrock

bila dah sampai next year renewal, saya decide to go kaunter insurans pula..sbb bawah ofis jer..

what happen is...

saya tak leh claim NCD becoz keta saya takder insurans last year...:o:o saya kata saya beli pakai Myeg...tp diorg tunjuk dlm sistem mmg takder renewal :o :o tp saya kata, then camna boleh dpt roadtax...depa kata tak tau..myeg tak inform pun :o:o

seb baik takder incident..~X(#:-S

sejak saat tue..saya tak pakai Myeg lagi dah...:(scam:(scam:(scam

aiitt..biar btol,sy dh 2 kali renew.cover note dia email dan sy just printout sj..no problem at all..

scid
07-09-2011, 04:01 PM
cas myeg ader dua yg express dan y biase..yg biase pon cepat..pg apply tgh ari atau ptg dah dapat..mmg pantas dan puas ati..utk amek roadtax kene owner yg amek sbb nnt kene scan cip mykad..insuran tak silap ader dua n satunya etika tp tak tau ar dh tmbh..siap ader promotion lg

badai707
07-09-2011, 04:01 PM
2 tahun lepas saya pakai myeg utk renew insurans dan straight renew road tax..servis bagus..cepat siap :)cgrock

bila dah sampai next year renewal, saya decide to go kaunter insurans pula..sbb bawah ofis jer..

what happen is...

saya tak leh claim NCD becoz keta saya takder insurans last year...:o:o saya kata saya beli pakai Myeg...tp diorg tunjuk dlm sistem mmg takder renewal :o :o tp saya kata, then camna boleh dpt roadtax...depa kata tak tau..myeg tak inform pun :o:o

seb baik takder incident..~X(#:-S

sejak saat tue..saya tak pakai Myeg lagi dah...:(scam:(scam:(scam

Dengan Etiqa Takaful di MotorTakaful.com (https://www.motortakaful.com/index.php?tpl=tn_qq_popup.php&agent=0014182), beli insuran online, automatik akan dapat cover note. Boleh guna cover note tu sebagai bukti. Tak pun, u boleh cek NCD di SINI (https://ncd.ism.net.my/publicncdenq/index.htm). NCD tak hilang dengan tukar Syarikat Insuran.

scid
07-09-2011, 04:03 PM
Dengan Etiqa Takaful di MotorTakaful.com (https://www.motortakaful.com/index.php?tpl=tn_qq_popup.php&agent=0014182), beli insuran online, automatik akan dapat cover note. Boleh guna cover note tu sebagai bukti. Tak pun, u boleh cek NCD di SINI (https://ncd.ism.net.my/publicncdenq/index.htm). NCD tak hilang dengan tukar Syarikat Insuran.

bukan ncd kalo tukar insurans bleh bwk 55% ajer ker???utk moto maksimum 25%....betulkan jika silap

badai707
07-09-2011, 04:09 PM
bukan ncd kalo tukar insurans bleh bwk 55% ajer ker???utk moto maksimum 25%....betulkan jika silap

Jumlah max NCD kereta 55%. Automatik bawa semuanya bila tukar insuran@renew. Untuk moto xsure sebab den x buat insuran moto,

badai707
07-09-2011, 04:11 PM
Jika tiada sebarang tuntutan, dapat NCD

After 1st year = 25%
After 2nd year = 33.3%
After 3rd year = 38.33%
After 4th year = 45%
After 5th year & onward= 55% (maksimum)

ahmad fikri
07-09-2011, 04:55 PM
5jam lps byr online, trus road tax smpi....

azryn81
07-09-2011, 04:56 PM
sy pun guna myeg tp org tolong buatkan, hehe..hr ni pg tepon, esok pg2 dah dpt, terkejut jgkla sbb cepat sgt :)

FwiMfi
07-09-2011, 04:59 PM
myeg xpyah pkai geran bley kua rtax..
cepat dan pantas...tp servis charge RM20.00...
xyah g JPJ lg...

dr_alban
07-09-2011, 05:00 PM
renew insuran kt motortakaful dpt diskaun 10%

pahtu masuk website myeg renew roadtax..klau bayar arini besok terus smpai kt opis ( klau kl & selangor )

sebenarnya myeg tu dia guna iframe jer ke web motortakaful..
aku pun guna myeg..senang..

lagi satu nasihat aku,summ assured tu pandai2 lah kira.agak2 tgk harge kete semasa..klu korang guna agen..memang dia suruh letak tinggi2 sbb lg tinggu sumaassured lg byk komisen dia dpt.:D

ezis2u
07-09-2011, 05:04 PM
2 tahun lepas saya pakai myeg utk renew insurans dan straight renew road tax..servis bagus..cepat siap :)cgrock

bila dah sampai next year renewal, saya decide to go kaunter insurans pula..sbb bawah ofis jer..

what happen is...

saya tak leh claim NCD becoz keta saya takder insurans last year...:o:o saya kata saya beli pakai Myeg...tp diorg tunjuk dlm sistem mmg takder renewal :o :o tp saya kata, then camna boleh dpt roadtax...depa kata tak tau..myeg tak inform pun :o:o

seb baik takder incident..~X(#:-S

sejak saat tue..saya tak pakai Myeg lagi dah...:(scam:(scam:(scam

apa lak x bole....aku bulan 3 aritu renew pastu bulan 4 aku wat claim windscreen ok jerk....

pasal polisi renewal myeg biasanya akan emel....kalau ko x dpt bole jer minta dorang sent semula...

chik_eiyla77
07-09-2011, 05:08 PM
sy tak biasa guna tp adik guna ok jer..cepat betul diorang hantar...
kadang call tak dpt tapi kalo ada info kt diorang akan call kt :)

sufian_adi
07-09-2011, 05:27 PM
myeg terbaik..

azimuth
08-09-2011, 02:51 AM
rodtax aku pon bru dpt td...wt ngn MYeg...tp org insuran la yg tlg wt kan...hehe..org MYeg dtg hantar kt kilang aku keje..bgs

eddie80
08-09-2011, 02:58 AM
klu kete yg ada saman bleh lepas gak ke idup roadtax?

pazil
08-09-2011, 03:18 AM
klu kete yg ada saman bleh lepas gak ke idup roadtax?

rasanya xlepas kot..sbb myEG ada link dengan PDRM++..tapi entah le..wa penah byr saman je sini..roadtax leh la cuba nanti..tapi kalau RM20..baek direct shoot ke bank..memandangkan dekat:D

aspil1
08-09-2011, 09:03 AM
2 tahun lepas saya pakai myeg utk renew insurans dan straight renew road tax..servis bagus..cepat siap :)cgrock

bila dah sampai next year renewal, saya decide to go kaunter insurans pula..sbb bawah ofis jer..

what happen is...

saya tak leh claim NCD becoz keta saya takder insurans last year...:o:o saya kata saya beli pakai Myeg...tp diorg tunjuk dlm sistem mmg takder renewal :o :o tp saya kata, then camna boleh dpt roadtax...depa kata tak tau..myeg tak inform pun :o:o

seb baik takder incident..~X(#:-S

sejak saat tue..saya tak pakai Myeg lagi dah...:(scam:(scam:(scam

den pun terkena camni gak...
NCD xupdate dlm system..
tu bahaya renew insurans kt MYEG..
den renew semula kt MYEG n ikut NCD spatutnye, kalo renew tmpat lain xtau leh dpt ke x sbb NCD xde dlm rekod

Tamindari
08-09-2011, 09:34 AM
myeg xpyah pkai geran bley kua rtax..
cepat dan pantas...tp servis charge RM20.00...
xyah g JPJ lg...
boleh tahan mahal le jugak. kalau banyak keanderaan banyak le juga.

katanablade
08-09-2011, 09:41 AM
puas hati sgt guna myeg..

SiRentap
08-09-2011, 09:43 AM
aku renew roadtax tanpa geran dkt MYEG..mmg terbaik...:)cgrock

badai707
08-09-2011, 11:31 PM
KUALA LUMPUR 25 April - Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) tidak lagi menyekat urusniaga pembaharuan lesen memandu dan lesen kenderaan motor bagi kes-kes yang tidak dibawa ke mahkamah, kata Timbalan Menteri Pengangkutan Jelaing Mersat.

Beliau berkata, hanya kes-kes yang dibawa ke mahkamah dan kes jenayah yang berada dalam siasatan Polis Diraja Malaysia atau JPJ sahaja yang akan disenarai hitam lesen memandu dan kenderaan motor terbabit.

"Tindakan menyenarai hitam kenderaan dengan menyekat urusniaga pembaharuan lesen memandu dan lesen kenderaan motor yang dilakukan oleh JPJ adalah selaras dengan kuasa di bawah Seksyen 17(1)(d) dan 29 (1A) Akta Pengangkutan Jalan.

"Tindakan ini diambil terhadap pemandu atau pemilik kenderaan yang melakukan kesalahan lalu lintas, katanya dalam sesi soal jawab di Dewan Negara hari ini.

Beliau menjawab soalan Senator Datuk Mohammed Najeeb Abdullah yang ingin tahu mengenai kenderaan yang disenaraihitamkan oleh JPJ berdasarkan saman ekor sedangkan kesalahan belum disabitkan oleh mahkamah. - Bernama