PDA

View Full Version : Hyundai Sonata 2010 launched in Malaysia - RM135k


taufic
24-06-2010, 10:21 PM
I just got back from the special preview of the sixth generation Hyundai Sonata, where the media and soon to be owners of the YF got to have a closer look at the latest D-segment car to hit our market. At the event, Hyundai-Sime Darby revealed the only figure yet to be announced about the new Sonata – the price.

Much speculation has been made about the price, with some claiming that the range will start at RM148K. No such thing of course, and the 2.0 Standard is priced closer to RM130K than RM150K. Here you go:

2.0 Standard – RM135,888
2.0 High Spec – RM143,888
2.4 High Spec – RM163,888

The Sonata uses the new Theta II family of engines paired with a self-developed 6-speed auto ‘box. The 2.0 pushes out 164 bhp and 197 Nm of torque while the 2.4 has 175 bhp/227 Nm – figures that match (or better) those of its rivals. Combined fuel economy is rated at 13.2 km/l for the 2.0 and 12.5 km/l for the 2.4.

Spec wise, the High Spec cars get the panoramic roof, ESP with Hill Assist, leather seats and keyless entry with push start. The difference between the 2.4 HS and the 2.0 HS is that the bigger engined car gets a front passenger powered seat (as opposed to driver only), HID headlamps and climate control. Standard equipment across the range include ABS, dual airbags, 17-inch alloys, cruise control, factory stereo with iPod/AUX in and rear air-con vents. Five colours are available, which are white, silver, black, red and blue.

The car will have its official launch on the 2nd of July. But from tomorrow till next Tuesday (25-29 June) everyone is invited to Hyundai’s showroom at Glenmarie to view the car from 2pm to 7pm. From the 30th, the Sonata will be displayed at One Utama.

SOS (http://paultan.org/2010/06/24/hyundai-sonata-price-revealed-rm135888-to-rm163888/)

http://i268.photobucket.com/albums/jj3/taufec/2011-hyundai-sonata-11-thumb.jpg
http://i268.photobucket.com/albums/jj3/taufec/2010_hyundai_sonata_korea_images_ma.jpg
http://i268.photobucket.com/albums/jj3/taufec/dsc_0586b_770.jpg
http://i268.photobucket.com/albums/jj3/taufec/2011-hyundai-sonata-06-thumb.jpg


harga yg agak reasonable
bule mengurangkan keboringan camry
4 door coupe sebaris dgn merc CLS & vw passat CC

Dzil77
24-06-2010, 10:28 PM
Perghh!... ini macam baru ada class... Hyundai dah semakin maju nampaknya... :)

nisuh
24-06-2010, 10:32 PM
pergh......cun gilerrr model dia...:D

lierock
24-06-2010, 10:33 PM
cantik belakang smart gile ruang dalaman nampak mewah kemas. ada unsur2 merc cls tengok dari tepi. leh jadi rival camry dgn accord tapi ok ke hyundai ni? takde pengalaman bawak lak aku ni. :-?

demise_u
24-06-2010, 10:33 PM
I'm amazed!

nisuh
24-06-2010, 10:35 PM
hyundai bwk mmg best..senyap, x goyang..tp pakai sampai reput ar..:))

dEEn74
24-06-2010, 10:38 PM
memg best kete ni
mantap dan cukup selesa

taufic
24-06-2010, 10:42 PM
cantik belakang smart gile ruang dalaman nampak mewah kemas. ada unsur2 merc cls tengok dari tepi. leh jadi rival camry dgn accord tapi ok ke hyundai ni? takde pengalaman bawak lak aku ni. :-?

samola dgn mata ku
side profile ada unsur2 CLS

silverchair959
24-06-2010, 10:43 PM
smart gak kaler putih nih...

adar
24-06-2010, 10:43 PM
lawa dan penuh dgn feature yg gempak.

dollarkey
24-06-2010, 10:43 PM
harga yg agak reasonable
bule mengurangkan keboringan camry
4 door coupe sebaris dgn merc CLS & vw passat CC

Perghhh.........mantop..:">

dEEn74
24-06-2010, 10:50 PM
kt korea jd teksi je..

syah99
24-06-2010, 10:52 PM
kelakar je rupanya.
mcm design tak siap,
tampal sana tampal sini.

iwak
24-06-2010, 10:52 PM
biase jer. kira ok la

RIDERFx
24-06-2010, 11:01 PM
emmm cantik,,harga pun gituuuuu

eday84
24-06-2010, 11:11 PM
kalau pandai mekap ni, lawa betul ni.

satu cabaran pada kita

bintang4
24-06-2010, 11:14 PM
Beli pastu drive dlm dua jam...harga dah tinggal 65K jek...
Second hand value tadak...

dr_zool
24-06-2010, 11:15 PM
lampu depan xlawa
nk buat nmpk grng tp ak rse cm penyek je

haudli
25-06-2010, 02:17 AM
kalah design honda...

forexian
25-06-2010, 02:38 AM
Beli pastu drive dlm dua jam...harga dah tinggal 65K jek...
Second hand value tadak...



huhu......aku setuju ngan statement ni...........korean car mana ada 2nd value yg tinggi.......tapi lawa woo kete tu.......:)cgrock

bazsh
25-06-2010, 02:49 AM
Lawa...tp aku dengar kete Korea ni cepat sangat jatuh 2nd hand value
Kalo beli x nak jual mmg agak berbaloi la

lampor_2003
25-06-2010, 04:33 AM
bos aku cakap klu nk selesa amek sonata..

taufic
25-06-2010, 02:43 PM
Kesian malaysian market penuh dgn spekulasi Korean car
Ni smua cha punya keja la

Guys Peace
25-06-2010, 02:44 PM
ble la proton nak jadi mcm hyundai nie

iamloco
25-06-2010, 02:46 PM
lampu blakang x guna LED ka? hmmm

tapirbawaklori
25-06-2010, 03:07 PM
Kesian malaysian market penuh dgn spekulasi Korean car
Ni smua cha punya keja la

:).....mmg itula yang dorang nak kan....

sampai bila kita nak rendahkan korea? ...worldcup pun dah masuk pusingan kalah mati wooo..kih kih..

taufic
25-06-2010, 03:40 PM
lampu blakang x guna LED ka? hmmm

http://www.themotorreport.com.au/wp-content/uploads/2009/09/2010-hyundai-sonata-i40-videograb-04-thumb.jpg

taufic
25-06-2010, 03:40 PM
:).....mmg itula yang dorang nak kan....

sampai bila kita nak rendahkan korea? ...worldcup pun dah masuk pusingan kalah mati wooo..kih kih..

tu la pasai
depa yg monopoli kedai2 jual keta

depa cakap apa smua pecaya

kaylis
25-06-2010, 03:47 PM
hyundai dah improve start dgn model avante lagi....kalau kat singapore avante ni kereta yg paling laris laa dalam c segment, aku naik keter member aku avante siap dgn incus bodykit pun mmg impress, mmg ade kualiti since dia cbu....

sonata ni pun mcm best jerrr, tp tu laa....second hand value mmg drop habis, kita tak leh control benda ni pasal kuasa speculate datang dari 2nd hand car dealer...tapi harga for 2.0 tu dah mmg menarik dah pada sape yg nak pakai long term...

Mr.81
25-06-2010, 03:53 PM
best & harga yg berpatutan...

zamreda
25-06-2010, 06:13 PM
klau launch kat mesia...kenapa left driving?.....

iswarahijau
25-06-2010, 06:20 PM
nice...ada unsur2 curve pedang ala cls dan passat.. tapi resale value camne..kang beli 148k,pakai 5 thn boleh jual 30k saje haru... korean car ni terkenal dgn resale valur yg teruk dan sparepart yg tak reasonable

untitoxin
25-06-2010, 06:21 PM
tunggu je hyundai Genesis Coupe 2.0 n 3.8 msuk malaysia lg gempak.. :D

hafizuka
25-06-2010, 06:41 PM
ada nampak kat Incheon a few months back, ingat BMW sebab covered with snow sekali member cakap hyundai, tak percaya langsung, bila dekat tgk mmg hyundai

amazinggold88
25-06-2010, 07:04 PM
mmg smart kete nie

anuarkarim
25-06-2010, 07:10 PM
mantap betul design dia..
tp still keta korea...
huhu...

parcofolgore
25-06-2010, 09:34 PM
mmg cantik..tggu 2nd hand lah..murah

zinedine
27-06-2010, 11:49 PM
Yaaaa.. Puji puji... Puji lagi lambung tinggi2. Puji lagi tinggi2.

huuhaa
28-06-2010, 12:02 AM
bole tahan.......

kuhik
28-06-2010, 12:05 AM
tunggu Camry model baru plak :)
sayang plak nak jual Camry nak ambil Hyundai ni..huhu