PDA

View Full Version : Siapa otai moto KRISS MODENAS??


moscowz
11-06-2010, 02:04 AM
aku ada moto kriss 100 electric starter..tp sbb beli pn 2nd hnd..xde pn electric starter tu..klu nk pasang electric starter tu mahal tak ek agk2?


2. aku cdg nk modified sikit moto aku ni bg jd lg best..korang pena modified kriss jadi bntuk LC x? agk2 boleh ke ek wat cmtu? andai kata kalau boleh bpe rm lak kene tuh?

akusebenar
11-06-2010, 02:15 AM
aku ada moto kriss 100 electric starter..tp sbb beli pn 2nd hnd..xde pn electric starter tu..klu nk pasang electric starter tu mahal tak ek agk2?


2. aku cdg nk modified sikit moto aku ni bg jd lg best..korang pena modified kriss jadi bntuk LC x? agk2 boleh ke ek wat cmtu? andai kata kalau boleh bpe rm lak kene tuh?

nk modified kriss jdi bentuk lc tu perlu kos yg sgt tinggi...

tpi kalo berminat bleh contact rempitdevelopement@yamaha.com

Jeb
11-06-2010, 02:19 AM
kompom tebuk mcm2 kat muto ko tu modified jadi lc..huhuhu

akusebenar
11-06-2010, 02:23 AM
kompom tebuk mcm2 kat muto ko tu modified jadi lc..huhuhu

enjin ,spring semua kena kasi tukar la...lampu tukar..semua tular..last2 tukar je motor tu ngan sebijik LC..heheh..jgn marah TT..gurau2:">

rijal2009
11-06-2010, 02:40 AM
xyah modify laa nnti kena saman..

aku pakai motor kriss 110 tp modify pakai clutch dgn carb ts..
tu je..

laju gak..tp lajak..sprocket dpn/blkg 14/33.

ikut highway leh speed dlm 140km/j..

kalau x modify dulu leh 120kmj ja.

:D :D :D

Overclock
11-06-2010, 02:42 AM
Meh bagi aku 8K aku modified moto ko jadi sebijik 100% jadi LC..:p

zamreda
11-06-2010, 10:56 AM
aku ada moto kriss 100 electric starter..tp sbb beli pn 2nd hnd..xde pn electric starter tu..klu nk pasang electric starter tu mahal tak ek agk2?


2. aku cdg nk modified sikit moto aku ni bg jd lg best..korang pena modified kriss jadi bntuk LC x? agk2 boleh ke ek wat cmtu? andai kata kalau boleh bpe rm lak kene tuh?

aku jawab pasal elektrik starter nie yer...

pertama sekali...kat magneto tu kena pasang satu gear dgn centrifugal bearing kat tgh gear tu....
bearing nie kena beli sekali dgn gear tu...klau beli seketul asing menjawab lpas setahun sbb ia akan rosak...

kedua hosing enjin yng tutup magneto tu klau terjulur kat atas tu adalah utk motor starter...
tanya dgn org bengkel tu klau boleh tebuk utk kasi shaft moto masuk ataupon beli lain...

ketiga...wiring pon kena beli barulah untuk starter...suma one set..yerlah ko beli moto kriss ko basik takder starter punya...sbb nak tarik satu wayar gie punat kat sblah pemulas minyak tu...
tanya dulu org bengkel tu klau mungkin ade konneter tak digunakan yng pegi utk suis tekan tu...mungkin takyah beli one set kot...

keempat>> bateri yng dipakai kena pakai yng utk 5aH punya...cari brand baik punya...yokohama ker...
kelima..
relay.. wayar dia mcm wayar grounding dari bateri ke enjin tu ..takleh pakai kecik..nanti hangus...

keenam...motor starter...nie bertahan dlm 3 tahun...kerana brush dlm moto akan makan sikit2..
bergantung kpd brand yng baik kot...
tapi awas..klau starter tu mcm ngekkkkk tu..gie bengkel suruh dia tukar baru...yng lama ambik balik tu ko simpan bebaik...sbb brush dlm motor starter nie diorang repair balik..cuci..kendian jual balik...:)):))
starter yng lama tu boleh digunakan....gantikan brush ajer..baut spare..atapon jual balik..:D:D

ketujuh...suis handle tu beli baru punya dgn wayarnya sekali..


ttg kos..tu ko tanya jual kedai moto...

sbb moto aku dgn bapak aku pakai elec starter.dua2 kriss...taulah pasal nie..:">:">:">

chipan_clothing
11-06-2010, 11:05 AM
kuikuikui...x penah dibuat org....nak terai boleh...tapi x 100% la lc....gi hantar kdai custom made utk buat fibre coverset....cost range dalam 500 - 1000...

iwak
11-06-2010, 02:33 PM
kriss yg skang x best ler. best yg mase mula2 kuar dlu

moscowz
11-06-2010, 04:32 PM
oowwh..ok2..thank for the info ye korang..

abeInc
11-06-2010, 04:41 PM
asal ek moto kriss aku paling laju pun nek 120km/j

dh abis pulas tekan dh tu... ada cara ke nak kasi best sikit dr segi pickup.. dh penah tuka cluch sebulan jea best bawak lepas tu motor aku dh mcm xde power dh...aku ari2 lenjan moto aku p keja 80km pegi balik.aku pkai kriss 1st model yg 100cc tu

kaylis
11-06-2010, 06:24 PM
asal ek moto kriss aku paling laju pun nek 120km/j

dh abis pulas tekan dh tu... ada cara ke nak kasi best sikit dr segi pickup.. dh penah tuka cluch sebulan jea best bawak lepas tu motor aku dh mcm xde power dh...aku ari2 lenjan moto aku p keja 80km pegi balik.aku pkai kriss 1st model yg 100cc tu

standard laa laju tu, nko nak laju mana lg ? kriss 110 aku taun '98, beli second hand org pakai 2k km jerr, tu pun payah nak dapat 120 tu, kn tunduk br leh dapat...normal aku bawak kat highway 100 jerr, tu pun dah ok dahh....:D:D:D

haqi1611
11-06-2010, 07:10 PM
aku pon pkai kriss 100 tp edisi kedua or ketiga x pasti...
mmg x leh bla lgsg...80-85 ja plg laju..!

moscowz
11-06-2010, 07:15 PM
nk tukar spark plug ape yg bgus ek?

Cuppy Cakes
11-06-2010, 10:13 PM
nak bg laju mungkin ko boleh try cara2 ni....

ko gi lay block ko pastu rebo piston....

masuk yg besar punya dlm 75mm (aku pun x igt kiraannya)

pastu masuk clutch plate racing, tukar coil, cari karburator dung(kawah/Kawasaki), pastu tukar spocket, buang starter kalo ada pakai...

ni apa yg aku pnh buat dulu la kat kriss 1st model aku tu...boleh gi 160-170km tp minyak berdarah....

tp kriss baru ni semua dah jd lembab....bengang aku....

zamreda
11-06-2010, 10:44 PM
ok...kriss nie sbnarnya sistem ignition ade beza klau keluaran pertama.

aku pakai kriss II edisi pertama....
ayah aku guna kriss I edisi pertama gak...

sbb beza nie aku aku try nak guna CDI racing kawan aku...
sekali moto aku CDI aku ade beza....
try bukak magneto moto aku tu sekali coil magneto tu ade beza gak...

jadi bedah siasat bermula aku togel moto bapak aku..sah kat key handle tu wayar ade beza...
kriss I guna 4 wayar...satu utk matikan ignition satu lagi utk dari bateri ker unit2 lampu dan ignition...
kriss II guna 2 wayar ajer...dari bateri ker suma unit2 lampu dan ignition..

baru2 nie jiran aku mintak pasangkan key handle utk kriss II dia...
yer yer beli key handle yng ade dua wayar ajer.....
sekali...hahahahhah....guna ignition system kriss I polak...
cilakak harem modenas nie...
dah aku terpaksa welding wayar tambahan polak...

kawan aku ckp yng kriss II nie mmg power...
aku try ubah ekzos pon pergi sama gak laju
last2 aku pasang I-charge DIY kat bateri,setelah tgk kat satu web nie....naik bukit selamba ajer potong wave 125....:)):)):))

DIY mmg superberb...meter aku boleh smpai 140 km/j tu...
tapi last2 kena eberhaul.....yerlah api plug kuat tu beb..
lagipon dah last oberhaul 3 tahun dulu..

kesimpulan takyahlah perah smpai 120 km/j .....100 pon ckup aper..

zolympus
11-06-2010, 10:53 PM
nak bg laju mungkin ko boleh try cara2 ni....

ko gi lay block ko pastu rebo piston....

masuk yg besar punya dlm 75mm (aku pun x igt kiraannya)

pastu masuk clutch plate racing, tukar coil, cari karburator dung(kawah/Kawasaki), pastu tukar spocket, buang starter kalo ada pakai...

ni apa yg aku pnh buat dulu la kat kriss 1st model aku tu...boleh gi 160-170km tp minyak berdarah....

tp kriss baru ni semua dah jd lembab....bengang aku....
Ohh. Kriss zaman baru-baru ni lembab ke. Tak tahu aku. Aku pun pakai Kriss 1st model. Tahun 1997 kan? Kalau selamba-selamba perah habis dengan jalan rata dalam 130-135km/j. Kalau turun bukit sikit tu adalah dalam 140km/j kurang-kurang. Aku rasa boleh naik lagi tapi sport rim aku berat ~X(

Aku kena racun dengan orang workshop dulu. Dia suruh tukar piston racing. Aku ikut je. Walaupun minyak rabak sikit tapi puas hati. Aku tak tahu sangat pasal motor ni sebenarnya. Nasib ada thread ni :">