PDA

View Full Version : Perniagaan photocopy dan alat tulis


shanks3136
30-05-2010, 03:31 PM
saya bru habis belajar dan berminat utk menceburi bidang photocopy ni.
sy bercadang nk cari kawasan yang ade ipta or ipts yang dalam masa yang sama sy bleh juga menjalankan perniagaan printing dan alat2 tulis.masalah saya saya tiada pengalaman and mintak tunjuk ajar dari saudara dan saudari.

robz
30-05-2010, 04:16 PM
1st thing 1st, cari shoplot dulu..make sure lokasi tul2 terbaekk..
then,baru ble cite..

sains_metafizik
31-05-2010, 03:01 AM
mnearik...
kalau fotostat ni kat university mmg sgt laku...
suka copy buku...

rasanya kalau dapat kedai...beli@sewa beli mesin fotostat dah boleh start..

azryn81
31-05-2010, 08:26 AM
sy pun minat bisnes ni

ismailmohamad
31-05-2010, 09:20 AM
ade supplier kire sewa beli ikut meter...(x fixed sangat.. sales kite akan masuk tuk pembayaran sewabeli)

ade yg ikut RM..(macam bayar installment fixed)

then.. lokasi paling penting..

nak lagik best.. dapat kan kontrak2 ngan PLKN/consultant2 yg arrange kursus2 kerajaan/budak2 skola/budak2 U..

then.. tangkap sorang 2 budak yg sedang belajar.. tarik die kasik buat sales tuk kedai kite..(kalo dalam U)student bole, letcurer pon ok..

kalo skola.. tangkap sorang 2 cikgu..

selain tu jugak.. jgn lupe.. tawar kan skali binding..

(itu tips tuk potostat)

mamaimran
31-05-2010, 09:51 AM
Gd luck for TT, Saya pun baru nak start biz photocopy nie :D

shany
31-05-2010, 10:08 AM
Gd luck for TT, Saya pun baru nak start biz photocopy nie :D

best luck 2 u.. :D
jgn lupa setting network sekali bro..

shanks3136
31-05-2010, 10:56 AM
mmg bro,aku mmg plan siap ngn binding and liminating skali.
for promotian plan nk bg member card for student and mak aku pun cikgu.
nak tanya sewa or beli mesin mne lg untung

mamaimran
31-05-2010, 11:08 AM
best luck 2 u.. :D
jgn lupa setting network sekali bro..

Alamak taiko dah masyuk lah..saya jadik permerhati jer lah..:D:">

oxygenO2
31-05-2010, 11:35 AM
tt,aku nasihatkan..klu wat biz nie,jgn sesekali setting kt mesin 2 ngan minimum colour,smp xterang..sedey aku tgk org melayu biz kt u aku dlu,bengang jer dak2 photostat..huhuh

sains_metafizik
31-05-2010, 12:35 PM
mmg bro,aku mmg plan siap ngn binding and liminating skali.
for promotian plan nk bg member card for student and mak aku pun cikgu.
nak tanya sewa or beli mesin mne lg untung

beli lagi untung...utk long term...
sebab... sewa ikut meter berapa bnyk kita print kita kene bayar..tapi yang bestnya dia servis dan akan tambah toner bila toner habis secara percuma (depend pada supplier)

zulco
31-05-2010, 11:14 PM
menarik topik nie...

shanks3136
03-06-2010, 01:55 AM
harap otai2 biz ni dpt mmberi lbh tnjuk ajr

obious
03-06-2010, 02:04 AM
aku pun ada plan gak nk buat bisnes ni...
coz tempat aku lum ada org melayu buka lg..
mana2 ada otai tau tempat nk beli or sewa mesin tu murah2...bgtau la

redox6464
03-06-2010, 02:13 AM
utk mesin photostat..

aku lebih cadangkan sewa je.. sbb kalo rosak, teruk nt
kalo kite sewa, nt owner tu akan replace dgn mesin laen..

cost nk repair mesin fotostat agak tinggi..

moscowz
03-06-2010, 02:25 AM
wow.photocpy..klu nk suntik modal rm200 je leh??
tetiap bulan bg sy income rm100..hehe..

aritu spe tah offer suntik modal rm200 kt die utk bwt biz ni tp terdelete lak pm die tuh..yg best tu income tiap mnggu rm30.hehe

mydetox
03-06-2010, 04:27 AM
best ke biz ni?

niko
03-06-2010, 04:53 AM
tt,aku nasihatkan..klu wat biz nie,jgn sesekali setting kt mesin 2 ngan minimum colour,smp xterang..sedey aku tgk org melayu biz kt u aku dlu,bengang jer dak2 photostat..huhuh

betul,aku stuju,ade stngh2 tmpt tu,nak jimat sngt,last2 kedai die lingkup dulu,murah mmg murah,tp skali je laa orng pgi,aku pnah jdi mangse...

oimates
03-06-2010, 09:01 AM
klu utk guna kat opis yg staf ramai, better sewa..tapi klu utk kedai sendiri, rasanya klu sewa x berbaloi..

kene tengok lokasi nak bukak tu..macam area bangi/kajang, harga dlm 2.5sen sehelai..
so, klu sewa ikut meter agak x berbaloi..kos kertas, pekerja, sewa kedai, api, + lain yg x nampak..

mesin photostat kebarangkalian utk rosak tu kurang skit..melainkan pengguna yg ramai..banyak tangan yg usik..agak2 paper jem, kasi hentak..memang la jahanam..huhu..

shanks3136
03-06-2010, 09:30 AM
ha pasal meter tu la aku keliru skit,dia kira cmne eh
aku ade tnya2 gak tp if gna meter mcm tak berbaloi gak

oimates
03-06-2010, 09:49 AM
pasal meter kene deal ngan vendor..lain brand lain charge dia..klu x silap aku yg kat opis aku ni klu itam putih jatuh dlm 2sen/pcs..klu yg colour 40-50sen/pcs..

papepun kene pandai deal ngan vendor..demand kow2 la klu nak sewa..biar dapat rate rendah, baru berbaloi..

jetta
03-06-2010, 10:16 AM
TT..sy ada supply peralatan utk binding/laminate, klu nak quotation sy bleh pm tt, apa pun tahniah diatas hasrat nak buat bisnes, ramai2 la kita buat bisnes...yang HALAL... :)

mamaimran
03-06-2010, 10:47 AM
klu utk guna kat opis yg staf ramai, better sewa..tapi klu utk kedai sendiri, rasanya klu sewa x berbaloi..

kene tengok lokasi nak bukak tu..macam area bangi/kajang, harga dlm 2.5sen sehelai..
so, klu sewa ikut meter agak x berbaloi..kos kertas, pekerja, sewa kedai, api, + lain yg x nampak..

mesin photostat kebarangkalian utk rosak tu kurang skit..melainkan pengguna yg ramai..banyak tangan yg usik..agak2 paper jem, kasi hentak..memang la jahanam..huhu..

saya setuju !! :)cgrock

shanks3136
03-06-2010, 11:34 AM
bro binding and laminate je ke
peralatan mcm alat tulis ade tak
aku just nk survey dlu market price
pling cpt awal thun dpn aku bru nk open biz klaua ade rezeki.

ismailmohamad
03-06-2010, 12:06 PM
sewa beli ngan supplier..

ape2 kerosakan/services.. supplier tanggung..

pastu kan.. ade 2 ciri sewa beli..

1. ikut meter.. bermakna.. supplier akan deal ngan peniaga.. sehelai yg di potostat = rm 0.02 (katekanlah)

kaedah nih ade pro ade kontra..

pro = kadar bayaran utk nih x menentu.. depends pade sales.. jika sales rendah.. bayran rendah jugak..

kontra = supplier seolah2 untung atas pernigaan kite.. means.. jika charge pade cust rm 0.05/pcs.. supplier mmg dah ade portion disitu..

2. kadar sewa beli yg fixed.. (supplier akan kire macam beli kete) fixed..

pro = kite boleh bajet expenses kite every month..

kontra = jika sales rendah.. installmnet tetap akan kene bayar rm XXX.. no doubt

ismailmohamad
03-06-2010, 12:10 PM
utk survive dalam perniagaan nih..

jgn fokus pade satu market target(student)

kene spread kan market target.. (consultant2, kem2 bina semangat, persatuan2 sekolah)

sediakan pakej yg lumayan tetapi kite still untung..

depends pade margin keuntungan yg kite dah amik..

go for kuantiti..

moscowz
03-06-2010, 12:52 PM
best ke biz ni?

biz = business la.. berbaloi Oo klu dpt rm30 seminggu...

aced
03-06-2010, 01:06 PM
he he he ..aku jd pemerhati udah ler..

shanks3136
03-06-2010, 01:07 PM
bro klau cas 0.02 per pcs cmne nk untung bro.
sbb skrg kebiasaan org jual 100 keatas dlm 0.03 je bro

pja905
03-06-2010, 01:16 PM
tt kalau perkhidmatan fotokopi sy ada dengaq perlukan lesen kdn.

ismailmohamad
03-06-2010, 02:14 PM
tu cume contoh las..

ape2 pon.. anda kene deal ngan supplier anda..

biase nyee..

supplier akan amik rm 0.002-0.005 camner nak sebut eh..

1 sen tu.. di bahagi setengah.. setengah sen..

ikut budi bicara supplier mesin..

nih pengalaman saye laaa.. just nak berkongsi..

bagi figure tu supaya mudah kite nampak..

shanks3136
03-06-2010, 02:16 PM
bro ismail cte lg la pengalaman bro dlm biz ni
sy tgh kumpul mklumat utk bkk biz ni

ismailmohamad
03-06-2010, 02:16 PM
ahaa..

pasal akta2 lesen tu.. kene alert..

jika market target anda adalah student..

make sure keje potostat BUKU2 rujukan tu di lakukan secara underground..

sebab ade hak cipta terpelihara..

nih pon penting nih.. xde laa nanti kedai kite asik kene sergah jek

ismailmohamad
03-06-2010, 02:55 PM
macam saye cakap kat atas2 tu..

yg penting market target..

jgn fokus kt satu jek (student2 U)

tang stationery tu.. mudah.. letak aje..

pengalaman buat projek ngan Dr fadhilah kamsar..

kualiti mesti terbaekk.. kalo potostat.. make sure.. kehitaman tu sharp!!

then kalo bole.. tawar kan skali proses siap masuk dalam fail..

kene tangkap supplier2 kertas yg best..

supplier tuk mesin tu sendiri pon penting.. kalo bole..

curi skit2 ilmu kalo technician die datang betul kan mesin..

then.. nak lebih maju.. dalam kedai tu letak 2 / 3 bijik PC just tuk printing colour..

mesin2 yg nak di pilih.. bia laa memudahkan.. x canggih sangat pon x pe..

as long as ade kemudahan tuk sorting (jika cust potostat beratus2 set)

ape lagik eh... dari segi kewangan lak..

duit mmg susah nak kontrol (kes pekerja panjang tangan)..

make sure cek setiap hari meter mesin.. tuk kite tahu brape banyak collection yg sepatut nyee kite dapat..

shanks3136
03-06-2010, 03:25 PM
thanks bro
mcm perkhidmatan file tu cmne eh

rayz
03-06-2010, 07:14 PM
salam kawan2 semua.

aku plan nk buka kedai potostat,desktop publishing dan peralatan hanphone.

aku budget rn50 ribu tuk kedai ni.

saper2 yg terlibat dlm supplier kertas2 dn sme bkaitan tuk kedai photostat tlg bg quotation pm kat aku.

kedai akan dibuka area sg petani kedah.

terima kasih.

shanks3136
06-06-2010, 09:37 AM
otai2 business ni mntk dpt beri lebih tunjuk ajar kepada sy dan rakan2 yang lain.

ieda_0205
06-06-2010, 07:19 PM
saya pun nak buka bisnes ni kat dalm kawasan felda. Dlm kampung saya tu memang tak de kedai potostat. Nak potostat kena g pejabat jkr.. Erm... bajet nak buat kat rumah je... Nak buat sekali dgn laminating dgn binding... Yg ada binding machine dgn laminating tu, bolehlah pm harga kat saya ye... Binding tu manual nye sudahle... Selain tu, agak agak korang ape yg boleh ditambah lagi dlm bisnes ni... mcm jual stationery ke... sticker ke... Bajet pula macam mana???

shanks3136
06-06-2010, 07:39 PM
ieda klau mcm aku nk wt ngan alat tulis,di samping tu letak majalah or paper la.dlm msa yg sme leh wt pamplet and brochure la

fard
07-06-2010, 11:15 PM
aku lh edarkan barang2 stationery...ink cartridges,,toner
harga lh runding..support peniaga bumiputra..cuma jgn tamak jer

jetta
08-06-2010, 11:28 AM
mcm kita(bumiputra) ni susah sikit( tp tak mustahil berjaya) nak biz sbb byk tycoon2 yg dapat hak pengedaran ni dari kaum mata sepet, lagi satu org kita yg tinggi pangkat tu pun suka nak jadi "Ali dgn Baba"..,byk peluang buat biz tapi nak dok senang goyang kaki jerk, kita yg bawah2 ni la yg bersusah payah kat tempat sendiri...:(

jetta
08-06-2010, 11:34 AM
kita peniaga bumi ni kekadang susah nak dapat harga yg rendah, sbb mcm aku bagitau tadi kita tak dapat hak pengedaran di malaysia, atau pun kita takde duit juta2 nak bawak masuk produk kita sendiri dari negara luar, apa pun runding harga baik2, mgkin harga mahal sikit tapi dpt brg yg brkualiti dan servis lepas jualan nya elok, tp klu dapat yg murah dan berkualiti kira nasib baik la tu...
sekadar pendapat:)

fard
08-06-2010, 09:34 PM
aku lh cuba dptkan harga yg baik..lh bit mat sepet...
mmg kite semua taw,,dorang nie pgg ekonomi skrg,,sbb dorang saling bantu..kiter nie penuh hasrat dengki...citer ckit la bkn nk kutuk tapi yg berlaku......
dl aku niaga kat rumah,,dah lebih 10 tahun family aku bisnes,,tiba2 ari 2
org majlis dtg umah aku,,wat spot cheak..dorng ckp da org komplin..jiran aku la,,ble aku selidik sapa yg wt aduan.......tgk melayu gak bkn mau tlg
kasi mampus dala...

fard
08-06-2010, 09:38 PM
korang survy harga kt mat sepet dl,,pastu bgtaw harga kat aku,,,
mane law aku lh bit..sapa taw rezeki masing2..aku wat surat sebut harga kat korang....harga berkait dgn kuantiti..kabel x kuat tp aku cuma tlg melayu,,kasi naik.....

ejalmlk
08-06-2010, 09:40 PM
TT nak meniaga kawasan mana ... ejal ada kedai baru .. siap semua complete ... Tapi di Melaka untuk disewakan dan run business sahaja .. boleh PM ejal jika berminat

shanks3136
08-06-2010, 11:23 PM
cadang nak wat area kota tinggi
bandar penawar
tp pling cepat pun awal tahun depan
ngah survey2 la skrg ni

jetta
09-06-2010, 09:04 AM
cadang nak wat area kota tinggi
bandar penawar
tp pling cepat pun awal tahun depan
ngah survey2 la skrg ni

TT tgu duit bonus yer hujung thn ni...tentu masyukk...:D,
takpa kompom TT nak buka kedai, sound ja kami, Insya Allah kita akan bantu dan klau jadi kenyataan kita ramai2 boleh buat persatuan/koperasi peniaga fotokopi/percetakan...:)

shanks3136
09-06-2010, 10:17 AM
haha bonus apenya bro
aku bru abis dgree mls nk kje
tu yg blaja niaga bro

jetta
09-06-2010, 09:01 PM
haha bonus apenya bro
aku bru abis dgree mls nk kje
tu yg blaja niaga bro

bagus idea dan hasrat tu, tapi kena cari pengalaman dulu, TT keja kat kedai fotokopi dalam 2-3 bulan, sambil tu ushar mcmna dorang buat biz ni, bleh share dgn geng2 CG...hehe:)cgrock

xtraez
10-06-2010, 08:55 AM
aku lh cuba dptkan harga yg baik..lh bit mat sepet...
mmg kite semua taw,,dorang nie pgg ekonomi skrg,,sbb dorang saling bantu..kiter nie penuh hasrat dengki...citer ckit la bkn nk kutuk tapi yg berlaku......
dl aku niaga kat rumah,,dah lebih 10 tahun family aku bisnes,,tiba2 ari 2
org majlis dtg umah aku,,wat spot cheak..dorng ckp da org komplin..jiran aku la,,ble aku selidik sapa yg wt aduan.......tgk melayu gak bkn mau tlg
kasi mampus dala...

Ni la.... penyakit orang *****u , saya hampir2 meluat nak berniaga sebabkan penyakit di atas itu. Tetapi cekalkan semangat.. aku teruskan.. Jangan dengan cakap2 yang negatif.. Insyallah pasti ada peluang tu..:D

shanks3136
12-06-2010, 09:52 AM
akan akan join punb bro
mngkin setahun timba pengalaman dengan mentor yang diberi
hope dapat bnyk ilmu yg dipelajari

jetta
20-06-2010, 04:53 PM
bump utk TT, kita kongsi sini pengalaman dan idea utk buka biz fotokopi dan alatulis..

wiferanggi
30-09-2010, 12:22 AM
Salam,

Disini saya ingin membongkar cara bagaimana untuk anda memiliki sebuah kedai percetakan dengan modal serendah rm30 sahaja. Buku ini ditulis sendiri oleh saya dimana saya pengalaman lebih dari 5 tahun dalam bidang ini. Dimana saya bermula dari bawah dan menjadi seorang pengedar. Didalam buku ini saya tunjukkan cara bagaimana anda boleh mencetak bisnes kad anda sendiri dan teknik dan rahsia itu boleh digunakan di dalam bidang cetak yang lain.

Hanya layari www.duitkad.com

Buku ini adalah dalam bentuk ebook dan didatangi dengan 2 keping CD

Terdapat Ebook,Koleksi grafik dan software yang saya gunakan sepanjang saya bekerja sehinggalah sekarang.

Ini adalah perniagaan sebenar dan bukannya MLM ataupun angan2 kosong sahaja.

Buku ini adalah percuma untuk yang membeli pakej kedai fotokopi dari saya iaitu RM7500

ejalmlk
30-09-2010, 12:25 AM
Salam,

Disini saya ingin membongkar cara bagaimana untuk anda memiliki sebuah kedai percetakan dengan modal serendah rm30 sahaja. Buku ini ditulis sendiri oleh saya dimana saya pengalaman lebih dari 5 tahun dalam bidang ini. Dimana saya bermula dari bawah dan menjadi seorang pengedar. Didalam buku ini saya tunjukkan cara bagaimana anda boleh mencetak bisnes kad anda sendiri dan teknik dan rahsia itu boleh digunakan di dalam bidang cetak yang lain.

Hanya layari www.duitkad.com

Buku ini adalah dalam bentuk ebook dan didatangi dengan 2 keping CD

Terdapat Ebook,Koleksi grafik dan software yang saya gunakan sepanjang saya bekerja sehinggalah sekarang.

Ini adalah perniagaan sebenar dan bukannya MLM ataupun angan2 kosong sahaja.

Buku ini adalah percuma untuk yang membeli pakej kedai fotokopi dari saya iaitu RM7500

berminat nak tahu details nieee:)paid:)paid:)paid

hazwan17
30-09-2010, 12:31 AM
Salam,

Disini saya ingin membongkar cara bagaimana untuk anda memiliki sebuah kedai percetakan dengan modal serendah rm30 sahaja. Buku ini ditulis sendiri oleh saya dimana saya pengalaman lebih dari 5 tahun dalam bidang ini. Dimana saya bermula dari bawah dan menjadi seorang pengedar. Didalam buku ini saya tunjukkan cara bagaimana anda boleh mencetak bisnes kad anda sendiri dan teknik dan rahsia itu boleh digunakan di dalam bidang cetak yang lain.

Hanya layari www.duitkad.com

Buku ini adalah dalam bentuk ebook dan didatangi dengan 2 keping CD

Terdapat Ebook,Koleksi grafik dan software yang saya gunakan sepanjang saya bekerja sehinggalah sekarang.

Ini adalah perniagaan sebenar dan bukannya MLM ataupun angan2 kosong sahaja.

Buku ini adalah percuma untuk yang membeli pakej kedai fotokopi dari saya iaitu RM7500

macam menarik jerk ni........:)cgrock

megazord
30-09-2010, 08:52 PM
kat tmpat ak nie bru nk bukak kolej,student kem kesihatan malayasia..budak2 masuk awal tahun depan..
market besar,siap ader hospital ag cnie...sekolah ader 3 around this shop..
kedai ader kosong..juz tuk sewa jer la...
ak tengok audit dak course ak satu sem aound rm8k tuk fotostat shja,tu bru tuk 100 student,klu da 8k student??!fuhh,bykk woo...

teringin gak nk bukak mnda nie kt cnie,tp kne dftar ngn ssm la,ssh..ak xley nk reg ngn ssm coz ak masih blaja ag,agpom blaja lak ngn kerajaan..ssh woo...

so,saper2 nk tgok2 tmpat t ak upload..tu pom lau pm ak...hehe3...

wan12345
30-09-2010, 09:02 PM
bagi akulah...aku pun ader buat photostat skit2....
bisnes nie x untung banyak...
sebab biasanya bagi 100pcs atas photostat biasa 4sen
cost pun kertas ngan toner bagi sehelai dh sekat 2sen..x masuk lagi eletrik ngan gaji pekerja
just buat sampingan boleh lah...
tapi kena selit bis lain lah mcm buat kat kawin..bisnes card...printing..

ejokz
02-10-2010, 03:41 AM
pilih mesen photocopy yg betul...nak senang maintain amik canon(ir33,ir5/6000,ir7200,85,105) ..ricoh pula 1075.1050 dan sebagainya...salah amik mesen menyesal x sudah...

ejalmlk
02-10-2010, 03:46 AM
bagi akulah...aku pun ader buat photostat skit2....
bisnes nie x untung banyak...
sebab biasanya bagi 100pcs atas photostat biasa 4sen
cost pun kertas ngan toner bagi sehelai dh sekat 2sen..x masuk lagi eletrik ngan gaji pekerja
just buat sampingan boleh lah...
tapi kena selit bis lain lah mcm buat kat kawin..bisnes card...printing..

good info thanks :)paid:)paid:)paid

ejalmlk
02-10-2010, 03:47 AM
kat tmpat ak nie bru nk bukak kolej,student kem kesihatan malayasia..budak2 masuk awal tahun depan..
market besar,siap ader hospital ag cnie...sekolah ader 3 around this shop..
kedai ader kosong..juz tuk sewa jer la...
ak tengok audit dak course ak satu sem aound rm8k tuk fotostat shja,tu bru tuk 100 student,klu da 8k student??!fuhh,bykk woo...

teringin gak nk bukak mnda nie kt cnie,tp kne dftar ngn ssm la,ssh..ak xley nk reg ngn ssm coz ak masih blaja ag,agpom blaja lak ngn kerajaan..ssh woo...

so,saper2 nk tgok2 tmpat t ak upload..tu pom lau pm ak...hehe3...

ok boleh PM ejal .... ejal dah ada kedai stationery nieee.... ASAP k ..:)paid:)paid:)paid

couldduze
02-10-2010, 04:56 AM
bagus tt kalau nk buat bis ni...nk2 kalau dekat ngn student..mmg market tinggi kat area student ni...

xtraez
02-10-2010, 06:49 PM
Kalau nak biz photostat nih:
1. Mesti kena belajar repair/servis/maintain mesin. Macam tukar drum, tukar blade, tukar roller ... kalau panggil servis.. sentuh mesin je kena RM 80.00 ..
2. Cari network . Buat network sesama yg niaga biz nih, bole kongs maklumat supplier.
3. Dapatkan bekalan dari supplier tempatan yang besar.

Itu ler permerhatian saya selama ni.