PDA

View Full Version : Penting Sangat Ke Sambutan Hari Lahir?


qaz123
25-05-2010, 06:28 AM
salam...

masakini kita perhatikan rata2 masyarakat kita menyambut hari jadi.so aku nak tanya komuniti carigold ni,penting sgt ke menyambut harijadi dalam hidup korang? dan kenapa? apa pulak yg korang harapkan dgn sambutan itu....kalau xsambut xboleh ke? terus terangaku xpernah sambut hari jadi aku...kalauboleh xmau lah.tetapi family aku plak bersusah payah.nak dimarah xsampai hati..huhuhu....

pokshark
25-05-2010, 06:33 AM
huhuh...aku kengkadang sambut...kengkadang x...depen gaklaa..huhuh

mr reyes
25-05-2010, 06:42 AM
Depend pada masa dan keadaan.

Dah 2-3 tahun aku banyak celebrate sendiri.

Sebab jauh dengan family.

Mostly kawan-kawan pun wish thru facebook saja.

Jarang celebrate kat luar atau majlis-majlis ni

time aku kecik-kecik dulu ada la parent aku wat untuk aku.

Nak celebrate dengan awek, aku takde awek :P

Tapi ada apa hal, life goes on. Hehehe

PS:
satu amalan aku tak gemar, amalan membaling tepung dan telur kepada kawan yang sambut hari lahir. Agak Jahiliah pada aku :)

Hafiz1990
25-05-2010, 06:50 AM
tah. family aku pun kadang2 jugak la sambut besday aku dgn adik beradik aku.

tapi bagi aku, tak penting pun. kadang ramai anak muda yang terpengaruh dgn televisyen.

biaslah. tengok orang barat sana celebrate besday diorang. so, macam tu la anak muda sekarang inginkan.

tiba je hari lahir tu, better sedar diri tu umur dah meningkat. so, banyakkanlah beramal.

silverchair959
25-05-2010, 06:55 AM
bg aku besday punya sambutan ke apa ke sesuai utk kanak2 jer...yg dah berumur ni semakin meningkat umur semakin hampir ke kubur...lebaih baik igt mati dpd berparty

aku sekadar keluar mkn bersama keluarga jer...menunjukkan yg masing2 igt

maibee71
25-05-2010, 06:58 AM
Penting tu tak le sangat. Cuma yg penting kena ingat masa yg dah lalu tidak akan kembali dan nyawa pun dah makin pendek!

AMICO66
25-05-2010, 07:02 AM
aku sendiri tak sambut, wife pun sama

tapi anak aku kene wat sebab dia terikut2 dengan kawan2..

kek ada buat tapi tak tiup lilin. Cuma aku baca doa selamat saja mengantikan nyayian lagu...

aiman
25-05-2010, 07:21 AM
buat party harijadi tu tak pernah, cuma belikan kek kecil makan sama2 family untuk wife atau anak2 bila besday mereka just untuk buatkan mereka rasa diingati dan disayangi.

kOmAnDeR
25-05-2010, 07:30 AM
Utk anak2 laa...bley cter jgak kt org susah payah ibu dia mengandung n melahirkan dia tuh pd masa nih...yg haru ada yg tnyer dia org kuar kot mner...pyah nk menjawabnyerr...yg kita dh dewasa nih tnggu sambut hr mati jer laa..ada smpai 7 mlm lg huhuhu

alisha_qistina
25-05-2010, 07:39 AM
teman x smbt pun....
klau wife birthday bg bunga jer...

zeal_tech
25-05-2010, 07:40 AM
x sambot...tp kalu yang mana melalui zaman student tu...
lg2 yg ada secret admire.....
mesti ada kawan2 yg organize kat besday dia...
paling tidak pon telur...maggi dlm baldi....tepung....:)):))

adikacu
25-05-2010, 07:42 AM
Aku tak suka besday.

azlalchedin
25-05-2010, 07:49 AM
bagus utk eratkan silaturahim sesama family ...
cth sambut harijadi aku ... anak2 + wife siap beli hadiah ... wife masak2 sikit ... kita makan ramai-2 ... ada masanya panggil jiran2 ... buat doa selamat ....

tapi jika dah campor nyanyi dan tah apa2 tu .... tinggalkan je la ...

warheadfx
25-05-2010, 07:52 AM
utk kanak-kanak penting utk diorang collect hadiah dari atuk, nenek,aunty & uncle ..meraikan bersama sedara mara..

utk orang tua penting utk mengingati tanda mati semakin hampir, menginsafi Allah dah beri bonus tambahan bernafas selama setahun lagi.. kalau tak sedar lagi tak tau laaa

ZURA-SAN
25-05-2010, 07:58 AM
masa dduk ngan family...
tiap tahun celebrate besday...
besh..pggl jiran n sedara...
mkn2 n wat doa selamat...
sejak smbng blaja..
celebrate ngan mmbr..no kek..no party...
cuma mkn2 je...

theBLOGGERboy
25-05-2010, 07:59 AM
seumur idup aku slame 17 taun nie...x pnah sambut pon...

lebih2 bli kek mlantak sndri...hahahaha

Adasyu
25-05-2010, 08:11 AM
Beshhh sambut bezday..
besenye mak akan masak sedap2 pastu mkn sama2..
tp paling beshh if celebrate ngan bf..:p:D
Sbb bf besenye akn belikan coklat, bunge & hadiah..
pastu bawak mkn tmpat best2..unforgettable memory...hrmmm...

Paling ingat kawan sye belikan kek ada 5 kaler pastu sorok mlm tue baru die bagi..dat was so cute & sgt2 appreciated ape die wat...

Lecturer plak penah mse exam dtg dewan exam tu bagi hadiah sbb my bezday jatuh ari exam tuh..terharu sgt sbb walaupon kecik tp penuh makna..

Sambut ngan kwn2 pon beshh..kne get ready nk dibaling telur + tepung..kotor satu umah but seronoknyer.......

Dis year sambut ngan aunty kat tmpt karoke.. every year mmg sambut..kalu mak x sambut, aunty mesti akan wat pnyer..hehehe...:D:D:D:D

yoepitm
25-05-2010, 08:11 AM
huhu..
utk anak2 dan ibu bapa la yg penting..
anak2 sbb nak bagi derang heppi
mak bapa..kurang2 kita ada hari yg kita appreciate dia..selain hari ibu dan hari bapa..
isteri/suami..ni tgk org
mcm aku..tak kisah..tp hari tuh aku kena cuti dr bekerja sbb nak appreciate diri sendiri
hahha

clorox_bersih
25-05-2010, 08:14 AM
erk..last aku buat masa tu dajah 5 kot..arwah mak aku buatkan kek kukus...
best2..
tapi sekarang aku dah tak dapat rasa lagi masakan2 arwah mak aku..uwaaa....
rindunyee kat ibu.....

hafizan78
25-05-2010, 08:35 AM
Pada aku besday nie seharusnya kita yg beri hadiah dan raikan IBU DAN AYAH... Mereka yang melahirkan kita dan sedang bertarung nyawa pada tarikh tersebut... nie kita pulak minta hadiah dari mereka.... Just my 2 cents...

mattop
25-05-2010, 08:40 AM
kan bagus kalau sambut.... maksud sambut tuh bukanlahngan party2 liar... ehheheh...

cukup sekadar mengingati tarikh kita dilahirkan..... tarikh yg sama ibu kita bersabung nyawa melahirkan kita... tarikh yg sama bapa kita begitu susah hati menanti kelahiran kita...

tarikh yg sama semua saudara mara kita dan semua org gembira menyambut keliharan kita di dunia nie.....

taufic
25-05-2010, 08:47 AM
kalau besday aku tak kesah sgt
tp kalau best mak ayah aku memang aku kesah
amik cuti balik kampung masak n makan dgn depa :D

xerocracker
25-05-2010, 09:05 AM
kan bagus kalau sambut.... maksud sambut tuh bukanlahngan party2 liar... ehheheh...

cukup sekadar mengingati tarikh kita dilahirkan..... tarikh yg sama ibu kita bersabung nyawa melahirkan kita... tarikh yg sama bapa kita begitu susah hati menanti kelahiran kita...

tarikh yg sama semua saudara mara kita dan semua org gembira menyambut keliharan kita di dunia nie.....

betul2...lagi2 dapat mengeratkan lagi silaratulrahim antara keluarga@awek@kawan-kawan..

p/s aku biasa sambut dekat kedai makan dengan family..makan beramai2..2 jer..:D

BlackPepper
25-05-2010, 09:10 AM
mkn2 je.. ada yg surprise nk bg kek tu on je.. xkan nk tolak ye x...

alonso
25-05-2010, 09:12 AM
sape nak sambut dgn aku?:))

lilbee
25-05-2010, 09:52 AM
masa kecik2 dulu parents aku ada la buat parti kecik2..
panggil member2 rapat..
ada kek, belon..

dah besar2 ni takde dah..
abeh sangat pun pegi makan je..
dah takde potong2 kek segala bagai..

biasanya diorang wish je la..

Norfazli
25-05-2010, 09:54 AM
oklah sambut harijadi.
sekurang-kurangnya sedar umur dah meningkat.

ilhamputra
25-05-2010, 10:49 AM
aku jarang sambut harijadi

arapaima
25-05-2010, 11:02 AM
28 thn aku idup sekali pun x penah sambut....tarahal la

pakaji
28-05-2010, 03:38 PM
depend gak..kekadang aku terlalu busy dgn keje, besday aku pon aku tk wat pe pe..

sukini
28-05-2010, 03:41 PM
Aku xpenah smbt Birthday, mgkn sbb aku org ssh, ibu n bapak aku xterlalu menggambil berat akan hari lahir anak mereka. Tapi tahun ni dalam sejarah, bos aku wat party birthday utk aku. <:-P..mcm xp'caya pun ada..celebrate dalam rumah dia, pggl semua staff celebrate sama2.. :)paid:)

zaralove
28-05-2010, 03:47 PM
sekadar sambut suka2... hehe

wanzex
28-05-2010, 04:01 PM
mmg tak penting...tpi ramai yg sambut. kenape?

bongg
28-05-2010, 04:06 PM
isteri aku sampai merajuk coz tak beri hadiah masa birthday dia..

aku kata aku tak penah nak sambut ...tak ada apa2 pon ...besar jugak..masuk u gak...graduate gak...

pada aku...kalau dia bagi aku hadiah aku akan terima saja tapi aku still tak galakkan dia bagi aku hadiah masa b'day

Entah laa...sian kat isteri aku...nak wat camner mmg aku tak suka sambut b'day org...he he he

Nothing bagi aku...sambut ke tak....sama jer...

razali85
28-05-2010, 04:13 PM
aku terpulang sambut ke org x sambut ke... yg penting aku nak rasa kek coklat..

FnN
28-05-2010, 06:46 PM
klu birthday sniri aku lbh suka tak smbut.klu nak sambt pun ngan ucpn pastu beli kek mkn sesama.

huuhaa
28-05-2010, 07:21 PM
da beso xyh la smbut... smpan je duit 2...

nizamac79
28-05-2010, 07:25 PM
sambut gak la besday anak2 ... bg mereka hepi :D

jutaonemini
28-05-2010, 08:58 PM
family ak mmg sambut besday..tp slalunye lmbt laa..da belated pun..
sb ktorg tggu sume ade bru sambut..so mcm makan besar keluarga pun ade jgk laa..
sb bukan sambut btol2 ms tarikh hari jadi..

chealmy
28-05-2010, 09:45 PM
masa kecik2 sambut nk kasi ank2 ingt akan cite gembira...bila besor lantok korang ler..

fordLASER
28-05-2010, 09:49 PM
aku sendiri pun x sambut pasal mmg x diasuh ngan benda2 macam ni...
Cuma, bila kat opis, ada gak sambut utk family bos ngan kawan2...
Utk family mmg x penah miss beli kek...
Tp, secara saikologi nya, manusia perlu adarasa dihargai supaya kewujudan mereka dihargai... itu yg aku nampak la...

yea lah... ngan anak2, time ni la nak buat apa2 pun salah satu cara nak layan dan menghargai mereka... bila diorang dah besar, mungkin x kesampaian kot....

kunang-kunang
28-05-2010, 09:49 PM
x penah sambut..org beli kek mkn reramai ader r..actually sambutan atau adiah x penting..tapi ingatan n ucapan lebey bermakna..

kalau
28-05-2010, 09:58 PM
birthday........tak penting.........

holiday......penting........

imatheonlyone
28-05-2010, 10:02 PM
aku x sambut..wat derk je hehe

lanst
28-05-2010, 10:03 PM
kengkadang smbut..alakadar je!!..pnting gak, baru kita tau.. syg kite ke tak!!:D:D

zuzu93
28-05-2010, 10:10 PM
tade smbut sgt pon....jusr wishes dr mmber,fmily...da besar nih sejak dok ngn mmber2,de la mmber2 bg kek...tade la smbut bgai nk rak..b'party ke hape..

Dkgr@y
29-05-2010, 06:15 AM
mungkin penting, mungkin tidak juga.. hehe
aku tak sambut pun, just ucap selamat jer.. :)
itu pun dah cukup bg aku

NEMO
29-05-2010, 06:16 AM
xpenah sambut..............

Raul Akmal Gonzalez
30-05-2010, 04:51 PM
sambut dgn rasa penuh kesyukuran..

Scorpions10
30-05-2010, 05:02 PM
lahai..den br je potong kek den smlm..dh org umah buat suprise party plk..sambut je laa..ala kadar je jemput kwn2 mkn2..ok pe blh gak rapatkan kembali hubungan..mlm tu plk dpt hadiah special..a ar dont thinking about this:D:D:D

TT
30-05-2010, 06:13 PM
xpyh sambut r..ak xde sambut2 ni

zerovirus
30-05-2010, 06:21 PM
sepanjang hidup aku ... baru 2-3 kali sambut itu pun cuma makan2 :))

prinCeszz LaDy
30-05-2010, 06:32 PM
kadang smbt2,kdg2 x smbt tgk keadaan gak..xde la pntg sgt,yg pntg ade org ingt..hihi...x smbt pon xpe...

merah_hitam111
31-05-2010, 05:05 AM
xderr laa pentingg "sgt" pun...
tiap2 kali ada befday ahli family..
mestii mkn kek..
mkn ramai..
sbb biasenyee..
susah nak kumpul ramai.
so.
masa ni...wajibb laa..hehhee

n plinggg benci tepung,telur n ape ntahh...
mmg kita akan ingt...
tp xderr gunanyaa...
penahh kene skali...
tp layann je laaa kwn2 nie.

anipo
31-05-2010, 06:30 AM
biasa, beberapa hari selepas besday, br teringat... :-?

ammar5
31-05-2010, 06:56 AM
ikut niat masing-masing....ada yg buat besday parti mcm kenduri kahwin.baik buat kenduri doa selamat lagi bagus.....:p:p

putrialya
31-05-2010, 08:34 AM
bukan budaya barat ke ni.islam suh wat pe masa hari lahir?