PDA

View Full Version : Peti Sejuk Jenama ape yg Bagus...???


Pages : [1] 2

bebird
03-05-2010, 01:28 PM
Aku bercadang nak beli peti sejuk dlm bajet bawah RM 2k...
pada pendapat korang... jenama ape yg bagus.. maksud aku dari segi kualiti.. khidmat lepas jualan...

Bini aku cadang nak beli brand panasonic.. sb tempat beku tu kt bawah.. so, ikan, ayam udang semua berada dibawah...
tp.. bile tanye 1 kedai letrik tu.. orang tu cakap tempat beku kt bawah tak elok sgt... sb area atas nanti kurang sejuk...
alasannya ; 1. kalo tempat beku di atas, wap sejuk kt atas akan turun kebawah... (so, bhgn bawah ni jadi sejuk la)
2. hanya panasoni je yg buat mcm tu... kenape brand lain tak buat..???

tp.. bile pegi kt carrefour plak.. orang kt sane cakap.. kalo peti sejuk brand panasonic byk takde stok.. sb byk sgt permintaan..

so.. pada pendapat korang yg dah pernah pakai peti sejuk brand panasonic.. toshiba.. sharp.. hitachi.. LG.. dan lain2 lagi.. bole la bagi pandangan kt aku ni.. sebelum aku nak pi beli..

ammar5
03-05-2010, 01:32 PM
aku pun tgh survey gak....mmg panasonic tuan punya kedai rekomen aku...LG ok gak apek cakap....aku cuma akan beli fridge yg jimat elektrik & hybrid(boleh preserve sayur & lain-lain).....:p:p

qarzza
03-05-2010, 01:40 PM
ahaks... aku baru jek nak wat thread ni pasal aku nak bli peti ais... aku bli panasonic dah due dah hampeh, tak sejuk, pembeku jek yg sejuk... tempat simpan brg2 sayur sume tak seju....yg pembeku kat atas jadi camtu, yg kat bawah punye pon jadi macam tu jugak... yg dalam pemikiran aku skang ni ialah sharp... ok tak? wat poll la TT..

jutawanzaman
03-05-2010, 01:52 PM
PeNGALAMAN AKU LA..AKU PAKAI JENAMA HITACHI...MOTOR / COMPRESSOR TAHAN LASAK...MESIN BASUH JUGAK JENAMA HITACHI...PADA AKU..APA2 BRAND YG PAKAI MOTOR SEPERTI DRILL,GRINDER...MMG AKU PILIH HITACHI..MAHAL..TAPI BERBALOI

PANASONIC NI MMG BRAND KUKUH..FEATURE PRODUCT PUN OK..TAPI..PETI SEJUK YG PEMBEKU KT BAWAH X TAHAN...MEMBER AKU REPAIRER PETI SEJUK PUN X REKOMEN...

bebird
03-05-2010, 01:57 PM
ahaks... aku baru jek nak wat thread ni pasal aku nak bli peti ais... aku bli panasonic dah due dah hampeh, tak sejuk, pembeku jek yg sejuk... tempat simpan brg2 sayur sume tak seju....yg pembeku kat atas jadi camtu, yg kat bawah punye pon jadi macam tu jugak... yg dalam pemikiran aku skang ni ialah sharp... ok tak? wat poll la TT..

aku dah buat poll.. ok ka mcm tu..??
aku tak masukkan brand samsung sb orang cakap getah pintu tak tahan sgt...

bebird
03-05-2010, 01:58 PM
PeNGALAMAN AKU LA..AKU PAKAI JENAMA HITACHI...MOTOR / COMPRESSOR TAHAN LASAK...MESIN BASUH JUGAK JENAMA HITACHI...PADA AKU..APA2 BRAND YG PAKAI MOTOR SEPERTI DRILL,GRINDER...MMG AKU PILIH HITACHI..MAHAL..TAPI BERBALOI

PANASONIC NI MMG BRAND KUKUH..FEATURE PRODUCT PUN OK..TAPI..PETI SEJUK YG PEMBEKU KT BAWAH X TAHAN...MEMBER AKU REPAIRER PETI SEJUK PUN X REKOMEN...


ada tak member ko ckp kenapa tak rekomen peti sejuk pembeku kt bawah..?? nak tau jgk..

nijesothebis
03-05-2010, 01:59 PM
Singer.....menawan keluarga bahagia....

naj2921
03-05-2010, 02:03 PM
ada tak member ko ckp kenapa tak rekomen peti sejuk pembeku kt bawah..?? nak tau jgk..

ni berkaitan sistem kompressor dia nih x silap aku, member aku tukang2 repair ni bgtau.. aku pn dulu beli fridge yg ada pintu ni kt bwh ni,dlm 2 tahun dah x sejuk sgt past selalu rosak kompressor dia.. pastu dah beli lain dah..brand TOSHIBA.. so far dah nak 2 tahun pakai..ok la..janji time pose nk berbuka boleh buat ais:)):)):)):))

ammar5
03-05-2010, 02:05 PM
teruskan....aku mmg nak tau jenama apa yg best....mmg nak beli this month.....:p:p

anakmalaya
03-05-2010, 02:06 PM
+1 vote untuk panasonic sbb ada butang penjimatan elektrik kat peti sejuk nya..

jutawanzaman
03-05-2010, 02:07 PM
ni berkaitan sistem kompressor dia nih x silap aku, member aku tukang2 repair ni bgtau.. Aku pn dulu beli fridge yg ada pintu ni kt bwh ni,dlm 2 tahun dah x sejuk sgt past selalu rosak kompressor dia.. Pastu dah beli lain dah..brand toshiba.. So far dah nak 2 tahun pakai..ok la..janji time pose nk berbuka boleh buat ais:)):)):)):))

lebih kurang camni la jawapannya...compressor dia kena kerja kuat sbb nk pump udara sejuk ke atas...:-?

wanzex
03-05-2010, 08:57 PM
toshiba....mmg tahan lama.

anipo
03-05-2010, 09:00 PM
panasonic inverter.. :)cgrock
comparison..
http://panasonic.co.in/web/products/ProdComp.asp?CatId=1673

GASTER123
03-05-2010, 09:08 PM
baru nak vote samsung,xde lak..

-pojie-
03-05-2010, 10:06 PM
jenama singer...
dh berpuluh taon pakai still elok lg...
:)cgrock

iwak
03-05-2010, 10:07 PM
sony x de plk

mascotet
03-05-2010, 10:09 PM
aku pakai Toshiba dah 10 tahun stil ok je.

shukcaya
03-05-2010, 10:11 PM
kt umah ni mak beli petisejuk ELBA..

da 7taon pakai..

alhamdulillah tade masalah lg :)

bazsh
03-05-2010, 10:11 PM
Bagus ada poll ni
Aku pun dalam proses nak cari peti sejuk baru
Nampak mcm brand Toshiba ok
Harga pun xder la mahal sangat kot
LG ok tak??

mascotet
03-05-2010, 10:13 PM
Bagus ada poll ni
Aku pun dalam proses nak cari peti sejuk baru
Nampak mcm brand Toshiba ok
Harga pun xder la mahal sangat kot
LG ok tak??

mesin basuh pun kita orang pakai jenama Toshiba. 10 tahun jugak.

okada_kodo
03-05-2010, 10:16 PM
+1 vote for toshiba..
xde masalah da 8tahun bkhidmat..

income88
03-05-2010, 10:17 PM
baru nak vote samsung,xde lak..

SAMSUNG paling x tahan bro,mmg brg samsung fragile la...mudah rosak
x sampai setahun freezer atas x sejuk pastu yg fridge bawah pulak beku cam freezer...erm..camner tu :((

aku tukar TOSHIBA, terus puas hati dah lebih 2 tahun pakai stedi jer...:)cgrock

aku rekemen TT pilih antara brand TOSHIBA or HITACHI...terbaek...

bazsh
03-05-2010, 10:18 PM
Mcm bagus jer Toshiba
Tp brand Toshiba ada teknologi inverter ke?

slayer7815
03-05-2010, 11:05 PM
peti sejuk kebanyakan sume bagus tapi kalau leh elakkan a,ik yg 1 pintu jenuh nak defrost tiap2 minggu

bazsh
03-05-2010, 11:09 PM
Kalo yg 2 pintu..berbeza sangat ker penggunaan elektrik nyer compare ngan yg 1 pintu?

tebbaloi
03-05-2010, 11:12 PM
panasonic ler..

slayer7815
03-05-2010, 11:15 PM
Kalo yg 2 pintu..berbeza sangat ker penggunaan elektrik nyer compare ngan yg 1 pintu?

lebey kurang je tapi yg 1 pintu tempat beku dia naik ais melampau2 sampai kena defrost tiap2 minggu hoohhooh

bebird
04-05-2010, 01:54 PM
skrang dlm kepala aku nak beli panasonic @ toshiba.. panasonic sb tempat beku kt bawah & ada inveter.. toshiba plak sb mak & adik beradik aku semua pakai.. memang tahan lame...
errmm... masih fening2 lagi...

anipo
04-05-2010, 02:03 PM
skrang dlm kepala aku nak beli panasonic @ toshiba.. panasonic sb tempat beku kt bawah & ada inveter.. toshiba plak sb mak & adik beradik aku semua pakai.. memang tahan lame...
errmm... masih fening2 lagi...
huhu panasonic inverter la.. mesra alam sikit.. :)cgrock

ca5h_c0nv3rt3r
04-05-2010, 02:18 PM
aku dlm hujung minggu ni plan nak angkat peti sejuk... still dlm pertimbangan lg brand pe nak pakai.. mmg skang ni samada panasonic atau toshiba.. panasonic sbb ader teknologi inverter... toshiba sbb compressor ader warranty 5 tahun... pening...pening sbb brg nak pakai lama ni... kena pastikan betul2 berbaloi

maun
04-05-2010, 02:23 PM
PeNGALAMAN AKU LA..AKU PAKAI JENAMA HITACHI...MOTOR / COMPRESSOR TAHAN LASAK...MESIN BASUH JUGAK JENAMA HITACHI...PADA AKU..APA2 BRAND YG PAKAI MOTOR SEPERTI DRILL,GRINDER...MMG AKU PILIH HITACHI..MAHAL..TAPI BERBALOI

PANASONIC NI MMG BRAND KUKUH..FEATURE PRODUCT PUN OK..TAPI..PETI SEJUK YG PEMBEKU KT BAWAH X TAHAN...MEMBER AKU REPAIRER PETI SEJUK PUN X REKOMEN...

aku setuju brand hitachi mmng than lasak...5 tahun peti ais still cool....

bebird
06-05-2010, 08:16 AM
aku dlm hujung minggu ni plan nak angkat peti sejuk... still dlm pertimbangan lg brand pe nak pakai.. mmg skang ni samada panasonic atau toshiba.. panasonic sbb ader teknologi inverter... toshiba sbb compressor ader warranty 5 tahun... pening...pening sbb brg nak pakai lama ni... kena pastikan betul2 berbaloi


aku igt hujung minggu ni nak pi beli jgk.. ada orang cakap.. kedai elektrik kt puchong murah.. kt area mane eh kedai tu..??
betul ke toshiba ada waranty 5thn..??
skrang ni panasonic byk dh habis stok.. kalo nak kene booking.. mungkin lambat dpt kot..

versa
06-05-2010, 08:25 AM
pilihlah yang terbaik...aku pakai khind je...huhu

kaylis
06-05-2010, 08:28 AM
aku pakai toshiba 250L sejak lepas kawin....ok laa, ada feature ape ntah yg tak bagi berbau busuk dalam tu, sejuk pun sejuk sampai dah set min. pun sejuk giler, kn kluar awal ikan/udang/daging kalau nak masak...

aku suggest kalau nko nak beli, brand2 mcm toshiba, sharp dan hitachi ni mmg ok compare to korean brand...panasonic ni mahal sgt...

naj2921
06-05-2010, 08:29 AM
lebih kurang camni la jawapannya...compressor dia kena kerja kuat sbb nk pump udara sejuk ke atas...:-?

lebih kurang la..

sbb tu kompressor selalu problem kalo jenis yg mcm nih..:D:D

qarzza
06-05-2010, 09:43 AM
tapi aku tgk kebanyakan peti ais kat sini made in Siam... ok ka? tak de masalah kan?

owndferra
06-05-2010, 11:17 AM
aku xtau laa model ape yg bagus..
aku tgk function xtra dia jer..
lg byk lg best.. :)):))

bebird
06-05-2010, 11:31 AM
lebih kurang la..

sbb tu kompressor selalu problem kalo jenis yg mcm nih..:D:D


betul ka..?? so, tak bagus la kalo peti beku kt bawah..??
pernah search kt goolge.. peti beku kt bawah memang ada problem.. problem peti atas tak sejuk..

tomie
06-05-2010, 11:48 AM
toshiba....mmg tahan lama.

ceq pun guna TOSHIBA ....
1 pintu
warna putih
RM 540 :D:">

dah 3 tahun !! :)paid

gilagilaremaja
06-05-2010, 12:00 PM
aku dah 3 tahun guna brand panasonic bab sejuk atas bawah ok xde masalah,cuma bau je yang xsedap kena la letak arang kayu nak hilangkan bau ni pastu cili kalau disimpan lama pas seminggu terus jd cili kering lak

bebird
10-05-2010, 09:42 AM
Setelah pegi melawat ke beberapa kedai di sekitar puchong & sri kembangan... dan telah menerima beberapa penerangan dan pendapat... dengan ini.. aku mengishtiharkan akan membeli peti sejuk jenama TOSHIBA pd hari ini... hehe..

pokshark
10-05-2010, 09:49 AM
1 vote untuk toshiba...katenyee toshiba jenama berkualiti laptop pun cam 2 kan

rissa
04-06-2010, 01:47 AM
Electrolux

Niyang
20-06-2010, 10:04 PM
TOSHIBA... Thosiba specialist in freezing....kekeke

GASTER123
20-06-2010, 10:08 PM
apasal samsung xde dlm list..samsung la best bro..

MaNwMY
20-06-2010, 10:09 PM
setelah aku baca forum ni dan pergi survey kat kedai, aku telah buat keputusan dengan membeli peti sejuk toshiba model GR-R35MD.
kira bnyak jugak la kelebihan peti sejuk ni. kalau sapa2 nak tegok spesifikasi peti aku ni bley tegok kat www.toshiba.com.my. Harga yang ditawarkan RM1459 tapi setelah tawar menawar, aku dapat harga RM1200 menggunakan kad kredit tanpa dikenakan cas. hehe...

PiChA
21-06-2010, 05:59 PM
LG side by side door...

anief2020
04-07-2010, 11:50 PM
kat kampung mak aku pakai singer..dah 20 tahun..masih ok lagi...tahun lepas beli lagi sebijik...singer jugak...
aku plak beli toshiba tahun lepas...setakat ni ok...pueh hati

dejavu
05-07-2010, 12:05 AM
aku pakai panasonic inverter....rega ok, letrik pun jimat gak....cari lah barangan letrik yg ade 'cekap tenaga' atau energy star.

alau
05-07-2010, 12:07 AM
cr yg eco-converter selain daripada mesra alam.

mr_x6006
12-07-2010, 01:37 PM
Kat umah aku, TOSHIBA mndominasi peralatan elektrik..

1: Peti Sejuk
2: Mesin basuh
3: DVD Player...

Memang mantop & harga yg brpatutan...:)cgrock

basco
12-07-2010, 01:58 PM
panosonic ler senyap n sejuk...

ari
12-07-2010, 01:59 PM
aku syorkan TOSHIBA...kualiti memang bagus..dipercayai....tahan lama...sebab aper aku cakap mcmtu...sebab aku dah guna. memang puashati,setakat nie alhamdulillah ok. Pernah aku survey kat kedai,kebanyakan tauke kedai x galakkan amik panasonic,...mcm2 hal...betul mcm yg bro ckp tadi..diorang pun kurang amik brand nie. masalah utamanya sebab dia nyer tempat beku kat bawah,mudah rosak katanya...wallahualam...nie tauke kedai cakap,bukan aku yg cakap. x caya,pergilah mana2 kedai jual alat elektrik.

vedder9
12-07-2010, 02:34 PM
Ved pakai Peti Sejuk jenama Mitsubihi kat rumah...sehari consume 2kW tenaga elektrik = RM0.50

mazri_myie
12-07-2010, 03:29 PM
aku pon ngah survey gak..nk jimat skit bukan posa ni
budget rm600-rm700 je..
stakat dok tgk..yg 1 pintu ada brand LG
yg 2 pintu brand sharp..

cekmeksu11
12-07-2010, 03:33 PM
toshiba mmg best!!

Dkgr@y
12-07-2010, 03:36 PM
toshiba la brader.. jimat tenaga elektrik

angah83
12-07-2010, 04:09 PM
kalo yg ade inverter ke converter ke budget RM700 kebawah ada x utk Toshiba @ Panasonic? :-? ke peti sejuk yg ada features 2-2 tu suma harga ribuČ belaka? :-? otai peti ais sila jawab. saya nak beli peti ais jgk ni. :)cgrock

angah83
12-07-2010, 04:11 PM
lg 1.. peti ais brand HAIER ok x? :-? :-?

bebird
13-07-2010, 08:51 AM
lg 1.. peti ais brand HAIER ok x? :-? :-?


inveter hanya ada pada panasonic je.. tp harga mahal giler..
brand haier aku tak sure.. tp toshiba memang terbaikk..!! harga pun berpatutan..

faizk
13-07-2010, 04:18 PM
panasonic pn ok.beku kt bwh dh 2 taun aku pki.beku smpi keras mcm batu

AdiPuteh
13-07-2010, 04:22 PM
Jenama panasonic toshiba yang penting mesti ada brand .baru tahan lama n bergaya.

angah83
14-07-2010, 05:52 PM
inveter hanya ada pada panasonic je.. tp harga mahal giler..
brand haier aku tak sure.. tp toshiba memang terbaikk..!! harga pun berpatutan..

kalo da mahal giler tu mmg lari dr budget aku la.. (RM 700 below) :(

haudli
18-07-2010, 12:42 PM
aku baru beli mesin basuh toshiba..peti sejuk lak brand panasonic

matderis
21-07-2010, 03:43 PM
Toshiba....LG pon ok..

mazri_myie
21-07-2010, 04:00 PM
suda beli..panasonic=rm850 saje..hehe

zerotech
15-08-2010, 01:51 AM
aku ingat thread ni mesti dah dapat jawapanyer..
sebab kat thread news ada org pakai peti sejuk selama 56 tahun n still boleh guna!!!

giler lame!!

aniee
16-08-2010, 10:54 PM
Jenama Toshiba terbaekk bro.Panasonic ok gak..mcm keta Toyota ngan Honda ahaakk..

wanzex
16-08-2010, 10:56 PM
utk brg2 elektrik...sejak dulu aku pakai Toshiba.....mmg berbaloi!

tebbaloi
19-09-2010, 11:05 PM
aku terpikat lak ngan mitsubishi 3 pintu .. :(( memang best..

kuhik
19-09-2010, 11:28 PM
jangan beli jenama LG

vardenq
20-09-2010, 12:32 AM
jangan beli jenama LG

naper jangan?
lu tanak wat fitnah pasal LG lak ke? kahkahkah...:eek::)):eek:

abahmu
20-09-2010, 12:34 AM
naper jangan?
lu tanak wat fitnah pasal LG lak ke? kahkahkah...:eek::)):eek:

kamu ni x habis2 totok dgn politik..thread ni pun kamu nak main2...klu dh jenis jahil berpolitik jgn duk sibuk berpolitik...pi main jauh2..dasar budak hingusan...


p/s aku vote toshiba

kuhik
20-09-2010, 12:36 AM
naper jangan?
lu tanak wat fitnah pasal LG lak ke? kahkahkah...:eek::)):eek:
kesian orang yang pemalu ni :))
sampai ke topik ni pun nak bertelingkah..tak cukup lagi di thread yang sedia ada ke?

bak kata Nabi, antara tanda orang munafiq ialah, berlebih-lebihan dalam bertelingkah. jadi, elakkan diri anda jadi munafiq yer. cukuplah di thread yang sedia ada. jangan dok buat kacau di thread ini pula.

tambahan pula, ia melanggar etika berforum. adalah amat biadab dan kurang sopan jika kamu berkelakuan begini.

jangan buat lagi yer :)

vedder9
20-09-2010, 07:44 AM
aku terpikat lak ngan mitsubishi 3 pintu .. :(( memang best..

Ved guna Mitsubishi ..tapi 2 pintu je

faxists
20-09-2010, 07:48 AM
adeh..bagitau lah model ape?semua bgatu jenama je..?

Zepp
21-09-2010, 08:33 AM
Aku ada berkenan dengan Panasonic inverter yg rege RM1300 2 pintu, freezer kat bawah..ohhh!

konan
22-09-2010, 10:06 AM
Aku guna Toshiba 2 pintu pintu lapisan kaca jimat letrik 25% katanya, freezer dan kat yang bawah semua set pada 1 jer , sejuk giler tu mantopp

http://www.toshiba.com.my/product/product_details.jsp?productid=GR-RG43MD

wakson
22-09-2010, 10:31 AM
Brand terbaik utk peti sejuk
:D
KELVINATOR

Dah 18 thn wak guna masih sihat tanpa repair..servis..tambah gas dll....reput body je skrg sebab dah terlalu lama

Zepp
22-09-2010, 01:19 PM
ni yang aku dok bekenan...org bujang cukup la kot pakai yg ni
http://www.panasonic.com.my/web/pid/7988/Spec

cino
22-09-2010, 01:35 PM
Brand terbaik utk peti sejuk
:D
KELVINATOR

Dah 18 thn wak guna masih sihat tanpa repair..servis..tambah gas dll....reput body je skrg sebab dah terlalu lama

wak..kat mana mau dpt brand tu

syah99
22-09-2010, 01:36 PM
kat rumah mak aku pakai Toshiba.
dah lebih 18 tahun guna.

bulan depan baru nak ganti,
bukan sebab dah rosak, tapi dah nampak oldskul sgt.

vedder9
22-09-2010, 04:38 PM
kat rumah mak aku pakai Toshiba.
dah lebih 18 tahun guna.

bulan depan baru nak ganti,
bukan sebab dah rosak, tapi dah nampak oldskul sgt.

Toshiba zaman 80-an ngan awal 90-an memang tahan lama gile..
Rumah mak Ved pun berbelas taun gak guna Peti Sejuk Toshiba

lysieum
24-09-2010, 12:58 PM
sesapa nak repair peti sejuk ada brother sorang ni..servis caj bawah rm200 jer...anta kedai cina memang hampeh!!!servis **** pn caj sampai rm300+++ giler...korang bleh call dia firdaus 019-239.1873

yusgengs
24-09-2010, 09:31 PM
Salam...
baru beli Mesin basuh Toshiba 11kg punya..
memang puas hati...senyap jer masa mencuci...best arr...
ada inverter jgak...
trima kasih semua coz bg panduan...

yusgengs
24-09-2010, 09:32 PM
vote Toshiba

vedder9
27-09-2010, 07:56 AM
Salam...
baru beli Mesin basuh Toshiba 11kg punya..
memang puas hati...senyap jer masa mencuci...best arr...
ada inverter jgak...
trima kasih semua coz bg panduan...

Mesin basuh ke peti sejuk ni Bro..?? :-?

revolver
28-09-2010, 11:42 AM
pakai cap singer. dah lebih 6 tahun. siap terendam dalam banjir, kasi kering power on ok ja...:))

peti ais 2 pintu kaler biru muda iswara..:))

ps: umah orang tua aku...:)

yudiliya
28-09-2010, 12:03 PM
toshiba is the best.....

Duffayoi14
28-09-2010, 12:07 PM
Salam...
baru beli Mesin basuh Toshiba 11kg punya..
memang puas hati...senyap jer masa mencuci...best arr...
ada inverter jgak...
trima kasih semua coz bg panduan...

nnti aku nk freeze kan ayam la gn mesin basuh la..:p

thread ni peti sejuk ke mesin basuh ~X( :))

Duffayoi14
28-09-2010, 12:11 PM
aku survey tanya banyk2 kdai brg lektrik..dorang ckp kalo nk peti sejuk yg bgus panasonic,toshiba dan hitachi...tiga2 brand ni mmg bgus..

LG kureng sbb cerita dr penghantar brg letrik ni, dia ckp slalu angkut peti sejuk LG hantar repair..

arowana
28-09-2010, 12:15 PM
sharp ok juga....

kalau
28-09-2010, 02:34 PM
aku ada seketul sanyo sepintu. Dlm ada 3 rack, bawah tempat sayur, atas tempat daging ngan ikan. Ada lam 11 tahun pakai baru beli panasonic freezer kat bawah. Apa best panasonic tue, dia ada saperate compartment kat freezer.

ganuvian
25-10-2010, 10:01 AM
Petisejuk Panasonic aku, jenis freezer kat bawah asyik rosak je. Dalam setahun ni dah 3 kali rosak. Peti sejuk tu tak sampai 5 tahun lagi. Tahun pertama beli lagi dah rosak. Masa tu masih under warranty.

Honestly, aku tak rekomen jenis ni.

jerisma
03-11-2010, 08:59 AM
boleh rujuk kat barang2 elektric under kitchen queen..
barang berkualiti..
harga mmg mahal.. dlm RM3ribu lebih..
2 pintu lagi..

kalau berminat msg lah untuk dapatkan diskaun

Afee Coway
05-01-2011, 12:45 AM
panasonic gak.. ntah knapa.. sbb mak ak guna yg tu... hihi

Emie
05-01-2011, 08:55 PM
aku guna brand panasonic..tpt sejuk beku kt bawah..
dh masuk 6thn guna..ok jer..:)

tp anak aku umur 2thn suka sgt buka pintu sejuk beku tu..:))
kadang2 abis ais ketul kena 'curi'..suka sgt dgn ais kiub tu..:D

oxygenO2
05-01-2011, 10:22 PM
aku hanye pemerhati..ramai ckp hitachi,sy musti pilih!!!!

silverchair959
05-01-2011, 10:29 PM
mesin basuh dengan peti ais utk kegunaan rumah bg aku brand toshiba mmg terbaik...dan tahan lama

primefiqone
05-01-2011, 10:47 PM
samsung pn ok jgk

abg_misi
06-01-2011, 12:00 AM
samsung pn ok jgk

betul2 setuju sgt...

flyfm
15-01-2011, 04:39 PM
singer...terbaik..menawan keluarga bahagia...hahahaha

tawkeyestate
15-01-2011, 04:46 PM
fridge, washing machine n lcd tv all toshiba...:) leading innovation...:D

shinichi maki
15-01-2011, 04:59 PM
peti sejuk HD

Harimau_kumbang
15-01-2011, 05:15 PM
Aku pun tgh mencari2 peti sejuk nie.. ada lain2 suggestion x utk recommended pati sejuk nie?

Harimau_kumbang
15-01-2011, 05:18 PM
nnti aku nk freeze kan ayam la gn mesin basuh la..:p

thread ni peti sejuk ke mesin basuh ~X( :))

nie thread 2+1 kot.. peti ais+mesin basuh.. :)paid:)paid

dan50
15-01-2011, 06:27 PM
Toshiba terbaik, sama cam umor aku almost 30years, sekali pon x penah wat hal

rxz3743
18-01-2011, 03:41 PM
Aku baru beli jenama TOSHIBA 300 liternya...sejuk jugak...2 pintu...rege pun ok...

medan78
09-02-2011, 04:25 PM
Just nak share tip.. tumpang sekaki..

Saya pakai peti sejuk Panasonic 2 pintu (freezer bawah)..
Hari tu pegi keje terlupa tutup bahagian atas... balik2 tgk atas panas.. freezer area OK lagi... dah cuak takut roask..

baca2 ada orang org suggest OFF kan sekejap.. saya try ler malam tu sampai pagi besok baru ON kan.. alhamdulillah OK...

Soo sapa yang tekena boleh cuba tip ni.. jangan la marah sgt kat anak tu hehe.. kesian dia..

PELIKAN
09-02-2011, 04:42 PM
samsung den pakai dah 7 tahun...
tahun ke 6..bawah dia dah karat....dah air leleh..dia puya defrost heater kurang menyerlah...mungkin dah lama kut

Adasyu
09-02-2011, 04:46 PM
toshiba (always rite choice)!

lanst
09-02-2011, 04:48 PM
sume jenama tu bgus....5 thn warranty

zaimi2
07-03-2011, 03:34 PM
toshiba punya barang semua best+tahan lama...

mimie813
07-03-2011, 03:37 PM
saya vote for panasonic..tp sy pakai hitachi...hehhehe

aiman27
16-03-2011, 12:05 AM
pada aku toshiba terbaik sbb ia sgt sejuk. kalau letak kat atas sekejap jer sejuk. selain itu safe elektrik sbb compressor tidak sentiasa run... itu pengalaman akulah...

donvito73
30-03-2011, 02:06 PM
panasonic ok.. samsung aku pakai kejap dah rosak...habis makanan smua diliputi ais.. hampeh..

Huula
15-04-2011, 12:06 PM
toshiba la bagus...kualiti baekkk

sconsult
28-04-2011, 03:21 PM
tt.....pilih yg energy efficient shj.

babyblacky
28-04-2011, 03:22 PM
panasonic ok.. samsung aku pakai kejap dah rosak...habis makanan smua diliputi ais.. hampeh..

biar btol bro, ak pakai 6 yrs dah mesin basuh n freezer
so far xder prob lagi :)

khairi78
28-04-2011, 04:11 PM
Elextrolux pun ok jg, aku dah pakai dari tahun 2004 sampai sekarang ok lg....

odenyo
30-04-2011, 09:45 PM
plasmacluster hanya dari sharp:)paid:)paid
pm me best offer

clorox_bersih
30-04-2011, 10:19 PM
PeNGALAMAN AKU LA..AKU PAKAI JENAMA HITACHI...MOTOR / COMPRESSOR TAHAN LASAK...MESIN BASUH JUGAK JENAMA HITACHI...PADA AKU..APA2 BRAND YG PAKAI MOTOR SEPERTI DRILL,GRINDER...MMG AKU PILIH HITACHI..MAHAL..TAPI BERBALOI

PANASONIC NI MMG BRAND KUKUH..FEATURE PRODUCT PUN OK..TAPI..PETI SEJUK YG PEMBEKU KT BAWAH X TAHAN...MEMBER AKU REPAIRER PETI SEJUK PUN X REKOMEN...

panasonic ni packing kotak die pun nipis...dulu selalu gak customer anta balik barang pasal dented..
err..hahaha..
dulu rumah aku pakai brand SINGER..14tahun pakai takda masalah pun..

joeyss
01-05-2011, 10:58 AM
nak tanya la.. ada tak peti ais yang harga dia bawah RM2K, tapi ada automatic ice maker..

muhdy
30-05-2011, 10:42 PM
aku nak beli peti sejuk jenama TOSHIBA 1 pintu. Jaya Jusco ada buat promosi.

ok tak?

teh tarik
17-06-2011, 11:32 PM
Peti sejuk HAIER ok x?:)paid

mrkon
18-06-2011, 08:16 AM
aku pakai hitachi dr kawin sampai sekarang dah dekat 10 thn masih sempurna :)cgrock

ladang_tebu
18-06-2011, 08:38 AM
toshiba terbaik...

Toshinoda
18-06-2011, 08:40 AM
dulu aku panai peti sejuk jenama national.. pakai berbelas2 tahun.. mesin apa semua ok.. sampai pintu lekang n body luar rosak habis la.

skrg ni aku pakai toshiba.. da 5tahun juga la.. masih ok.. kena banjir pn bleh pakai lg..

sharp aku pakai kurang sikit.. sekali kena banjir da xbleh pakai...


mesin basuh sharp tahan..

enal
21-06-2011, 04:08 PM
aku pakai toshiba dah 15tahun jadi antik dah

myfxadvior
21-06-2011, 04:21 PM
cari yg ada Automatic Ice Maker - penting ni... toshiba ade model ni... http://www.toshiba.com.my/product/product_details.jsp?productid=GR-RG68MDA sbb aku pakai toshiba brand satu pintu memang tahan lama... tapi tetap beli ais jugak.. sbb leceh nak isi air kat bekas ais tu... baik pakai yg ada Automatic Ice Maker ni...

forester
22-06-2011, 11:15 PM
LG cantik juga..saya suka design

J-dai
09-08-2011, 03:25 PM
vote for Panasonic..Hampir sume electrical devices kat umah pakai jenama ni..sonang nak gi htr service kalau rosak...psl rmi kengkwn keje kat kilang ni

ckmuin86
09-08-2011, 03:40 PM
Panasonic la ok haha

panglima_ayam
10-08-2011, 01:14 AM
bagi aku toshiba la dari zaman berzaman yg aku ingat bapak aku beli peti ais sampai pintu tercabut bole pakai lagi ,sejuk, jenama lain aku biasa pakai panasonic tak bagus ,baru beli dah problem

puyol
10-08-2011, 01:17 AM
Toshiba sebenarnya pun tak bagus jugak. Made in Siam la katakan. Kompressor macam dah kaput jer..

mamaimran
10-08-2011, 09:41 AM
aku pakai peti ais panasonic yg tempat ais kat bwh ok saja(4 thn guna)..mmg mantop

kitaboleh
16-08-2011, 06:53 PM
aku pilih jenama paling jimat letrik berbanding jenama lain sekelas dengannya. Tengok kat belakang ada tulis berapa power consumption.

NEMO
16-08-2011, 07:01 PM
mcm nak beli toshiba gak ni

NEMO
16-08-2011, 07:05 PM
Ice Twister
Water Dispenser

apa maknanya erk?

anbusan
16-08-2011, 07:08 PM
peti sejuk kat kg aku panasonic da 2 tahun lebih sejuk je atas bawah...

mesin basuh pun panasonic da 4 tahun pakai dan da 2 kali terendam banjir selame 5 hari pun still jalan lg kehkehkeh

LoBye
16-08-2011, 07:22 PM
den guno samsung...dh lobih 10 thn..xdo masalah...

bebird
22-08-2011, 05:38 PM
aku dh pakai lbh setahun peti sejuk toshiba.. setakat ni terbaikk.. sayur & buah2an stil fresh... mesin ais automatik aku pun berfungsi dgn baik.. takde buat hal lagi.. memang sejuk giler..

mesin basuh pun brand toshiba.. nak masuk 3thn.. stil terbaik...

cuma skrang je nak beli tv lcd.. antara toshiba/samsung/sharp.. adoii.. byk fenin..

cikoi
01-09-2011, 10:23 PM
mestila hitachi

razoraz
17-09-2011, 10:03 PM
elok beli yg plasma. Xde frozen

buntal5237
17-09-2011, 10:18 PM
toshiba bro...masuk 9 tahun pakai cover dia bagus sebab plastik digunakan sangat brkualiti..smpai sekarang maseh berkilau-kilau lg..

Alikupan
14-10-2011, 12:03 PM
Dah dua kali pakai samsung. Yg 1st freezer atas tahan 6th..yg 2nd pintu kiri kanan tahan 3th je abis warranty terus rosak..hantar kedai kt control card rosak..tggu sparepart 2 mingggu x sampi lg..org rmh dah merungut hari2 in g pasar...cari lain la gamaknye...Mitsubishi ok tak energy save >25%.

bapatua
14-10-2011, 12:13 PM
pada aku la kan.. aku rekomenkan TT teruskan saja niat beli PANASONIC punya peti sejuk.. tak nyesal.. aku punya hifi, microwave, water pump, tv, blender semua PANASONIC.. dah tiga tahun aku belum tukar apa2

planet mezanine
14-10-2011, 12:20 PM
rumah aku semua PANASONIC :)terbaik

sEjunDai
14-10-2011, 12:22 PM
aku dh pakai lbh setahun peti sejuk toshiba.. setakat ni terbaikk.. sayur & buah2an stil fresh... mesin ais automatik aku pun berfungsi dgn baik.. takde buat hal lagi.. memang sejuk giler..

mesin basuh pun brand toshiba.. nak masuk 3thn.. stil terbaik...

cuma skrang je nak beli tv lcd.. antara toshiba/samsung/sharp.. adoii.. byk fenin..

aku recommend amik gak toshiba....baru nie beli toshiba lcd 32 inci...dah ader usb leh tgk almost semua format movie....setakat nie aku dah try format .mkv,.avi dan yg paling aku selalu guna format rmvb....ari tue ader promoter samsung ckp kat aku samsung x leh guna format rmvb...

jerungenius
15-10-2011, 04:36 AM
fisher n paykel
mantop..
terbaekk bg aku...

otaida00taj
15-10-2011, 04:55 AM
lebih baik ambik TOSHIBA la...
kalau dulu, Nasional memang berkualiti. bapa aku beli peti sejuk jenama Nasional dah 30 tahun, masih hidup dan berfungsi dengan baik, cuma tukar getah pada pintu je...

nvmname
15-10-2011, 05:00 AM
LG sistem kumbahannya agak tidak menyenangkan.. :D

tron
15-10-2011, 05:04 AM
singer....20 taun lebih

Mozuhas
25-10-2011, 02:19 PM
aku recommend amik gak toshiba....baru nie beli toshiba lcd 32 inci...dah ader usb leh tgk almost semua format movie....setakat nie aku dah try format .mkv,.avi dan yg paling aku selalu guna format rmvb....ari tue ader promoter samsung ckp kat aku samsung x leh guna format rmvb...

aku pn bli toshiba lcd 32".ade gak usb.tp cmne nk tgk movie gne usb tu ye?leh trus cucuk pendrive ke?atau ade gajet lain utk tgk movie tu?

ikan_kelimelaka
27-10-2011, 12:01 AM
sharp pun bagus... ada save letrik..

combosick
31-10-2011, 03:13 AM
Dah dua kali pakai samsung. Yg 1st freezer atas tahan 6th..yg 2nd pintu kiri kanan tahan 3th je abis warranty terus rosak..hantar kedai kt control card rosak..tggu sparepart 2 mingggu x sampi lg..org rmh dah merungut hari2 in g pasar...cari lain la gamaknye...Mitsubishi ok tak energy save >25%.mitsubishi la energy saving...xsilap aku kat singapore peti sejuk paling energy saving adalah mitsubishi..

[MC]
31-10-2011, 04:00 AM
brand bush ada jual tak kat Malaysia?

kipaskertas_108
31-10-2011, 10:47 PM
mitsubishi electrolux

sconsult
01-11-2011, 11:04 AM
sesiapa yg guna petisejuk model sebelum 2001....boleh tukar da!

Budakmas
17-02-2012, 09:48 PM
Aku pernah guna jenama Sharp tahan sampai sepuluh tahun. Baru sebulan aku ganti fridge tu ngan Samsung. Tak tahu lak ketahanan peti sejuk yang baru nih.

talibanes
17-02-2012, 11:07 PM
jenama 1malaysia

mattampal
19-02-2012, 10:24 AM
Vote untuk SINGER. tapi hati-hati, diorang ni selalu sangat ada hidden charge

makebusy1
19-02-2012, 08:40 PM
sebenornya semua peti sejuk sama baik dari korea/jepun/china kerana yg memainkan peranan ade 2 benda
1.defrost timer
2.compressor
kalau tengok iklan atau marketing strategy jenama masing2,mesti ade yg tulis nano miser la energy saving la inverter la - semua tu marketing gimmick aje nak kencing & nak pancing kita sebagai consumer aje.
kalau kita perasaan bila peti sejuk punya kompressor hidup (atau kick ON)masa ni la kita nak tengok if peti sejuk kita ni energy saving ke tak,kalau jenis yg energy saving defrost timer dia akan matikan kompressor selepas 3-4 jam berjalan (ini yg the latest defrost timer)dan compressor akan hidup balik selepas 1 jam - kalau yg bukan energy saving punya defrost timer,compressor akan jalan tanpa henti selama 5-6jam selapas tu defrost timer akan kicks in dan matikan compressor selama 45 minit.
jadi rahsianya adalah terpulang kepada quality dan ketahanan gigi (mechanical gear) pada defrost timer tersebut.
Macam mana aku tahu semua ni?
Aku dah guna peti sejuk brand Hitachi selama setahun setengah (beli pada Sep 2010) baru2 ni peti ais aku berpeluh kat dalam (aku ingat gas kurang)
aku call Hitachi Careline - dia kata technician akan datang tapi kena bayar RM90,harga tukar barang lain - so aku setuju.
Bila technician tu datang dia cerita la mcm apa yg aku tulis kat atas tu (dia datang rumah aku naik Suzuki Grand Vitara baru tu bukan naik van atau lori kecik!)so dia kata defrost timer aku punya gigi dah rosak - kena tukar yg Jepun punya dlm RM53 - aku setuju - lepas tukar baru aku bolih dengor balik gas dia berfungsi - dia kata kalau technician biasa yg datang depa akan charge tengok pada kebesaran peti ais (mcm cina jual durian aje konsep nya - datang naik BMW mmg kene senbelih la jawabnya)so kebanyakan technician yg kat luar tu akan guna defrost timer dr China yg seketul bolih jatuh serendah RM10 tapi dia akan kencing dan psycho customer kaw2 punya kata yg defrost timer ini mmg dari Jepun.
Itulah ilmu yg aku dpt sikit dari technician Hitachi tu - aku tanya balik masa dia repair peti ais aku tu if gas aku dah habis,dia kata kalau gas habis peti ais akan panas dlm tempoh 1 tahun - ini simptom peti ais gas habis.lagi satu brand2 yg latest design,dia punya defrost timer bukan dalam peti ais tapi dah di design letak kat luar bahagian belakang peti ais.
jadi sapa2 nak beli peti ais yg terkini punya teknologi nya pastikan tanya salesman tu kat mana letaknya defrost timer dia.
Pengalaman aku.....

CyberMachine
21-04-2012, 04:11 PM
sebenornya semua peti sejuk sama baik dari korea/jepun/china kerana yg memainkan peranan ade 2 benda
1.defrost timer
2.compressor
kalau tengok iklan atau marketing strategy jenama masing2,mesti ade yg tulis nano miser la energy saving la inverter la - semua tu marketing gimmick aje nak kencing & nak pancing kita sebagai consumer aje.
kalau kita perasaan bila peti sejuk punya kompressor hidup (atau kick ON)masa ni la kita nak tengok if peti sejuk kita ni energy saving ke tak,kalau jenis yg energy saving defrost timer dia akan matikan kompressor selepas 3-4 jam berjalan (ini yg the latest defrost timer)dan compressor akan hidup balik selepas 1 jam - kalau yg bukan energy saving punya defrost timer,compressor akan jalan tanpa henti selama 5-6jam selapas tu defrost timer akan kicks in dan matikan compressor selama 45 minit.
jadi rahsianya adalah terpulang kepada quality dan ketahanan gigi (mechanical gear) pada defrost timer tersebut.
Macam mana aku tahu semua ni?
Aku dah guna peti sejuk brand Hitachi selama setahun setengah (beli pada Sep 2010) baru2 ni peti ais aku berpeluh kat dalam (aku ingat gas kurang)
aku call Hitachi Careline - dia kata technician akan datang tapi kena bayar RM90,harga tukar barang lain - so aku setuju.
Bila technician tu datang dia cerita la mcm apa yg aku tulis kat atas tu (dia datang rumah aku naik Suzuki Grand Vitara baru tu bukan naik van atau lori kecik!)so dia kata defrost timer aku punya gigi dah rosak - kena tukar yg Jepun punya dlm RM53 - aku setuju - lepas tukar baru aku bolih dengor balik gas dia berfungsi - dia kata kalau technician biasa yg datang depa akan charge tengok pada kebesaran peti ais (mcm cina jual durian aje konsep nya - datang naik BMW mmg kene senbelih la jawabnya)so kebanyakan technician yg kat luar tu akan guna defrost timer dr China yg seketul bolih jatuh serendah RM10 tapi dia akan kencing dan psycho customer kaw2 punya kata yg defrost timer ini mmg dari Jepun.
Itulah ilmu yg aku dpt sikit dari technician Hitachi tu - aku tanya balik masa dia repair peti ais aku tu if gas aku dah habis,dia kata kalau gas habis peti ais akan panas dlm tempoh 1 tahun - ini simptom peti ais gas habis.lagi satu brand2 yg latest design,dia punya defrost timer bukan dalam peti ais tapi dah di design letak kat luar bahagian belakang peti ais.
jadi sapa2 nak beli peti ais yg terkini punya teknologi nya pastikan tanya salesman tu kat mana letaknya defrost timer dia.
Pengalaman aku.....


macam ni ke boss?

http://www.youtube.com/watch?v=tPpLl2d0094

momoque
21-04-2012, 04:14 PM
umah aku ade 2 peti sejuk...dua2 sharp...

so aku vote sharp

avdore
26-04-2012, 09:01 AM
sebenornya semua peti sejuk sama baik dari korea/jepun/china kerana yg memainkan peranan ade 2 benda
1.defrost timer
2.compressor
kalau tengok iklan atau marketing strategy jenama masing2,mesti ade yg tulis nano miser la energy saving la inverter la - semua tu marketing gimmick aje nak kencing & nak pancing kita sebagai consumer aje.
kalau kita perasaan bila peti sejuk punya kompressor hidup (atau kick ON)masa ni la kita nak tengok if peti sejuk kita ni energy saving ke tak,kalau jenis yg energy saving defrost timer dia akan matikan kompressor selepas 3-4 jam berjalan (ini yg the latest defrost timer)dan compressor akan hidup balik selepas 1 jam - kalau yg bukan energy saving punya defrost timer,compressor akan jalan tanpa henti selama 5-6jam selapas tu defrost timer akan kicks in dan matikan compressor selama 45 minit.
jadi rahsianya adalah terpulang kepada quality dan ketahanan gigi (mechanical gear) pada defrost timer tersebut.
Macam mana aku tahu semua ni?
Aku dah guna peti sejuk brand Hitachi selama setahun setengah (beli pada Sep 2010) baru2 ni peti ais aku berpeluh kat dalam (aku ingat gas kurang)
aku call Hitachi Careline - dia kata technician akan datang tapi kena bayar RM90,harga tukar barang lain - so aku setuju.
Bila technician tu datang dia cerita la mcm apa yg aku tulis kat atas tu (dia datang rumah aku naik Suzuki Grand Vitara baru tu bukan naik van atau lori kecik!)so dia kata defrost timer aku punya gigi dah rosak - kena tukar yg Jepun punya dlm RM53 - aku setuju - lepas tukar baru aku bolih dengor balik gas dia berfungsi - dia kata kalau technician biasa yg datang depa akan charge tengok pada kebesaran peti ais (mcm cina jual durian aje konsep nya - datang naik BMW mmg kene senbelih la jawabnya)so kebanyakan technician yg kat luar tu akan guna defrost timer dr China yg seketul bolih jatuh serendah RM10 tapi dia akan kencing dan psycho customer kaw2 punya kata yg defrost timer ini mmg dari Jepun.
Itulah ilmu yg aku dpt sikit dari technician Hitachi tu - aku tanya balik masa dia repair peti ais aku tu if gas aku dah habis,dia kata kalau gas habis peti ais akan panas dlm tempoh 1 tahun - ini simptom peti ais gas habis.lagi satu brand2 yg latest design,dia punya defrost timer bukan dalam peti ais tapi dah di design letak kat luar bahagian belakang peti ais.
jadi sapa2 nak beli peti ais yg terkini punya teknologi nya pastikan tanya salesman tu kat mana letaknya defrost timer dia.
Pengalaman aku.....

Good info bro, membantu sbb tengah cari peti ais nie.....

forexian
26-04-2012, 09:34 AM
hitachi ....

forexian
26-04-2012, 09:36 AM
kalo ada duit lebih angkat la mitsubishi ....
fully imported from japan...
dengan saiz per liter yg lebih kurang sama, bila dibuat perbandingan
dengan brand lain, harga mitsubishi ni mahal 700-800 ...
letrik jimat...

akmal_tawau
26-04-2012, 09:46 AM
selain daripada jenama dan kelebihan2 specs, penting juga bab2 penjagaan/penggunaan peti sejuk. elakkan dari load terlalu banyak benda dalam peti sejuk.

bidara
26-04-2012, 09:58 AM
selain daripada jenama dan kelebihan2 specs, penting juga bab2 penjagaan/penggunaan peti sejuk. elakkan dari load terlalu banyak benda dalam peti sejuk.

Terbaik PENSONIC...beli hah PENSONIC....GOOD...BETTER....BEST....PENSONIC..... BELI>>>>BBELLLIII

takumie
26-04-2012, 10:07 AM
sy voted panasonic..antre jename eletronik yg pntg kan kualiti..tp harge barai..huhuhu..

[V]endetta
26-04-2012, 11:11 AM
panasonic di hati ku

PokGuard
26-04-2012, 11:16 AM
national xde? umh aku pakai tu dulu bertahun2 baru rosak.tu pon pintu dkt freezer tu tcabot.peti ok

UntungForex
26-04-2012, 11:23 AM
samsung..eh...nokia...eh salah...panasonic. :D

nonoo1
26-04-2012, 03:07 PM
LG santekkkk

honwins
29-04-2012, 10:11 PM
aku beli peti sejuk jenis toshiba 2 pintu, waranti motor 5 thun, jimat elektrik tiap bulan xpernah bayar pun bil

Musafir Bumi
29-04-2012, 10:24 PM
Mitsubishi...

kopininja
29-04-2012, 10:24 PM
aku beli peti sejuk jenis toshiba 2 pintu, waranti motor 5 thun, jimat elektrik tiap bulan xpernah bayar pun bil

Ko xpenah bayar bil sebab mummy and daddy ko yg bayar..
:eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek:

malkovich
29-04-2012, 10:43 PM
sumer brand boleh...jgn yg cap ayam da la..
aku pkai toshiba...

hairy84
29-04-2012, 10:55 PM
jgn pakai singer... aku penah pakai... bayangkan laaa aku letak telur kat tempat telur pun bleh jadi beku.... dah setting paling slow pun tetap sejuk...

firtdoch
29-04-2012, 11:17 PM
aku pakai toshiba....tp aku minat mitsubishi punya kaler hitam menarik tetarik...honda tkmau keluar peti ais ke?heheheh...mesti ramai org modified nnt..

babyblacky
29-04-2012, 11:19 PM
Aku pakai samsung so far thn jer

yaawausin
07-06-2012, 03:35 PM
sebenarnya semua jenis peti sejuk adalah sama pada asasnya.. tinggal lagi jenama, bentuk dan selera poket masing-masing yang menentukannya ^_^

mr.dede
07-06-2012, 04:05 PM
aku pki sharp..ok je.
balik kg aritu mak aku beli panasonic.
rege penasonic tu murah 2rat dr sharp..saiz lebih kurang.
so bila aku tgk,sharp punye design lagi kemas.sekian

wazir
07-06-2012, 04:12 PM
petua kalau nak peti ais tahan lama ialah jangan gasak tombol temperature tu sampai maksimum 9 atau 10. Untuk bahagian freezer nombor 2.5 sudah memadai. Bahagian penyejuk letak dalam 20-30% je kesejukkannya. Ruang pernafasan peti ais di bahagian belakang kena selalu bersihkan dari segala habuk supaya ia mudah bernafas.

aku pakai LG dah 9 tahun..masih ok sampai hati berkata 'bilalah peti ais ni nak rosak' sebab nak beli yang baru..

yaawausin
07-06-2012, 04:41 PM
petua kalau nak peti ais tahan lama ialah jangan gasak tombol temperature tu sampai maksimum 9 atau 10. Untuk bahagian freezer nombor 2.5 sudah memadai. Bahagian penyejuk letak dalam 20-30% je kesejukkannya. Ruang pernafasan peti ais di bahagian belakang kena selalu bersihkan dari segala habuk supaya ia mudah bernafas.

aku pakai LG dah 9 tahun..masih ok sampai hati berkata 'bilalah peti ais ni nak rosak' sebab nak beli yang baru..

hahaha.. terbaik bro.. nk tunggu peti ais rosak :D

funnyTONE
09-06-2012, 04:07 PM
aku pun mcm nak beli esbok baru sbb dh 10 thn pakai samsung..masih ok lg cuma bahagian letak sos
n tempat sayur dh retak..hati ini meronta2 nk yg baru...hehehe..

faris_sn
13-06-2012, 02:36 PM
g jusco tingin nak sambo brand mitsubishi...hehehe...tgk saving duit nak beli yg besor skit...anak2 ramai dah sekolah...byk nak simpan stok utk memasak...yg lama dah 10 thn guna sambung..

tp layan food network tgk dapur Ina Garten (Barefoot Contessa) peti ais mcm kitchen kabinet jerk...

bidara
13-06-2012, 02:38 PM
aku pun mcm nak beli esbok baru sbb dh 10 thn pakai samsung..masih ok lg cuma bahagian letak sos
n tempat sayur dh retak..hati ini meronta2 nk yg baru...hehehe..


lal noon tak tauu lagi jenama terbaik dan best sudah tentu DREAMBOX bukan yang LAIN..........

anbusan
13-06-2012, 02:39 PM
agak2 berape bil elektrik sebulan eh? aku duk rmh bujang dgn member2 so ingat nak angkat 1 untuk kegunaan aku atau aku dan kwn aku so lagi 2 org x guna, jd nak tau berape so duit api tuk peti ais aku je bayar atau aku dan member aku je yg bayar hehe

jerungenius
13-06-2012, 02:42 PM
aku pkai jenama fisher & paykel

poknik
14-06-2012, 12:19 AM
toshiba la bagus bro..

panasonic bagus gak, tapi model baru ni jenis beku kat bawah.. tak elok tu, tak user friendly untuk budak2... susah budak2 nak amik air nanti, tinggi sangat...

syide
18-06-2012, 11:08 AM
kedai mane yang jual fridge murah area serdang,seri kembangan,kajang?

bebird
18-06-2012, 11:26 AM
kedai mane yang jual fridge murah area serdang,seri kembangan,kajang?

aku usha di sekitar sri kembangan, balakong & serdang...
aku tgk2 harga & free gift... paling murah kt area pekan lame sri kembangan rasenye.... dpt free gift toto.. :D

makhlukbumi
22-06-2012, 11:12 PM
TT , dengar lah cakap saya... belilah TOSHIBA... sy memang dah lama dalam peti2 sejuk ni... TOSHIBA adalah specialist dalam bab2 peti sejuk ni... PALING JGN BELI adalah LG... kalo xpercaya, cuba beli LG.. tngk tahan brapa bulan..

nafasfx
02-07-2012, 09:25 PM
TT , dengar lah cakap saya... belilah TOSHIBA... sy memang dah lama dalam peti2 sejuk ni... TOSHIBA adalah specialist dalam bab2 peti sejuk ni... PALING JGN BELI adalah LG... kalo xpercaya, cuba beli LG.. tngk tahan brapa bulan..

:(scam:(scam:(scam:(scam da rosak pon peti yg tt beli..., tgok laa thread thun bile lagi

budak mane laa yg main korek2 nie

adie@coway
02-07-2012, 09:58 PM
aku usha di sekitar sri kembangan, balakong & serdang...
aku tgk2 harga & free gift... paling murah kt area pekan lame sri kembangan rasenye.... dpt free gift toto.. :D


haha...aku tau kedai tue....aku pun beli prezz kat situ...
& dapat gak toto :)):)):)):)):)):))

tp mmg kedai cine tu mmg leh bincang la harge...:D:D:D:D:D

slayer
29-07-2012, 02:26 PM
ada kedai recomended tak sekitar Kl...cheras ke, ampang ke, kajang ke..

xstromurah
31-07-2012, 12:27 AM
Tumpang Promosi

Promosi sempena hari raya dan sukan olimpik, kami menawarkan cline xstro murah

6 bulan langganan = rm140 full channel xstro + xstro 1st SETIAP HARI
1 tahun langganan = rm220 full channel xstro + xstro 1st SETIAP HARI

Bonus Satelit Tambahan

VTC HD 132 E
IndoVision Tanpa HD 108.2 E
Telkomvision HD 108 E
Truevision 78.5 E (80% Bergelap)
Xstro 91.5 E

Jika tidak berpuas hati dengan kualiti cline kami dalam tempoh 4 hari pembelian wang anda akan dikembalikan sepenuhnya.

Untuk keterangan lanjut boleh hubungi kami di :

http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=14002676&posted=1#post14002676
Email: Xstromurah@gmail.com
HP: 012-9118859

itabletz
31-07-2012, 12:37 AM
x silap aku lah,toshiba...tahan lasak

gudgurl_aifa
03-08-2012, 03:44 PM
nak beli toshiba memandangkan ramai kata toshiba bagus... tp mslhnya skng toshiba takda stok org kedai ckp. then, dia kata toshiba susah sket psl kat area sibu ni takda service centre kalau rosak. betul ke.??

ErieAdn
27-08-2012, 09:52 AM
nak beli toshiba memandangkan ramai kata toshiba bagus... tp mslhnya skng toshiba takda stok org kedai ckp. then, dia kata toshiba susah sket psl kat area sibu ni takda service centre kalau rosak. betul ke.??

A'ah.. dah 2 bulan aku tgu stock Toshiba smpai.. tp sampai hari ni belum sampai.. yang ada yg bawah 300liter jer.. huhu..
Last2 aku amik Hitachi jer..#:-S#:-S

peja510
15-09-2012, 07:34 PM
aku up thread ni sbb nk bli pti sjk jgk
mmg toshiba pyh stok slpas bnjir hari tu
tp bntk toshiba camtu la.xmenarik sgt
tertarik tgk yang sharp.warna htm.mmg cun.he

padahal p.sejuk lama pun toshiba gak.yg 1 pntu
guna 4tahun steady je lg.kat kg pun mak aku pakai sama ngan aku
dah 7 tahun isian penuh 24jam.maintain smpai hr ni

msazmer
15-09-2012, 07:39 PM
aku beli sharp...2 pintu ...time tu 2009 harga rm1300....samp skrg ok lg....

sopianothman
15-09-2012, 07:51 PM
SAMSUNG paling x tahan bro,mmg brg samsung fragile la...mudah rosak
x sampai setahun freezer atas x sejuk pastu yg fridge bawah pulak beku cam freezer...erm..camner tu :((

aku tukar TOSHIBA, terus puas hati dah lebih 2 tahun pakai stedi jer...:)cgrock

aku rekemen TT pilih antara brand TOSHIBA or HITACHI...terbaek...

Bro aku pakai Samsung dah nak masuk 12 tahun masih ok lagi daripada bujang lg skg anak dah 5 memang nak tukar dlm 700 liter ,pandangan aku semua jenama petiais ni lifespan lebih kurang 10 tahun kalau dibawah 10 tahun bukan jenama tetapi barangan eletrik tersebut,Kalau tanya penjual mereka akan menjual produk yang paling tinggi mendapat komisennya dan service lepasa jualan .Produk korea kalau nak tahan cuba dapatkan untuk model export atau made in samsung/LG Korea insyallah tahan ,Cuba kita renungkan petiais ini kalau motor dia fail maka petiais x akan berfungsi oleh itu cuba dapatkan waranty motor paling lama.Kalau kat singapore model paling laku Mitsubishi ...sekadar pandangan

sopianothman
15-09-2012, 07:55 PM
aku dlm hujung minggu ni plan nak angkat peti sejuk... still dlm pertimbangan lg brand pe nak pakai.. mmg skang ni samada panasonic atau toshiba.. panasonic sbb ader teknologi inverter... toshiba sbb compressor ader warranty 5 tahun... pening...pening sbb brg nak pakai lama ni... kena pastikan betul2 berbaloi

Kau badang ke bro ...berat tu..:eek:

sopianothman
15-09-2012, 07:56 PM
aku igt hujung minggu ni nak pi beli jgk.. ada orang cakap.. kedai elektrik kt puchong murah.. kt area mane eh kedai tu..??
betul ke toshiba ada waranty 5thn..??
skrang ni panasonic byk dh habis stok.. kalo nak kene booking.. mungkin lambat dpt kot..

Satu taktik daripada penjual nak jual harga lebih berbanding biasa

ocean gurl80
28-09-2012, 08:41 AM
ni pandangan aku la,,

aku beli peti sejuk 2 pintu smasung tahun 2003 macam tu..sampai sekarang peti sejuk tu tk pernah buat apa apa masalah pun..dan samapi sekarang kesejukan dia mcm masa mula mula beli dulu..sgt sejuk dan kalau letak ais,,cepat je jadi ais,,

mmg terbaik la samsung..

tapi untuk tv, aku pakai 2bijik tv samsung gak,,tp tv tk berapa ok,,dah 2 kali rosak..

maybe samsung terbaik untuk peti sejuk je..ni pandangan aku la..:)

samad
28-09-2012, 08:49 AM
sharp n toshiba...dah 10 tahun pakai

kaylis
30-09-2012, 12:46 AM
aku pakai toshiba skrg ni dah 5 taun tak der problem pun tapi in future kalau nak upgrade aku prefer hitachi pasal design yg terbaru ni amat menarik...

samsung pun bagus gak, ader certain model offer 10 year warranty untuk compressor...puas ati kalau pakai, design pun nampak moden abiss...

nonoo1
30-09-2012, 08:55 AM
pakai LG.. lawa. kaler putih siap ade corak2 pinky.. luas sbelah dalam.. dulu ade sale rm1699 je dapat.. cpt sejuk, ruang pn besar.. jimat letrik(die tulis).. ade led display.. konon canggih ler.. alhamduillah xpernah buat hal dan xmengecewakn sampai hari ni

mr_s
30-09-2012, 09:02 AM
Dulu guna peti ais LG satu pintu, ok
lg smpai skrg, yg tu dah 10 tahun..
skrg guna jenama yg sma
tp 2 pintu side, ok je, siap diorg
ada bg service maintenance lg...

menchari
09-10-2012, 10:45 AM
Samsung yang ada inverter.
model apa aku tak ingat.
inverter ada 10thn warranty.
Harga RM1700.

boygile
10-10-2012, 08:32 AM
aku pakai jenama samsung 2 pintu... beli lps kahwin ...skrg nie anak dah darjah 3... alhamdulilah masih baik lagi....

brg2 rumah banyak guna jenama samsung... hp, mesin basuh, tv........

add
10-10-2012, 08:41 AM
panasonic inverter pilihan aku ..tanto aku punye dah 13 tahun maintance aje tak pernah service sekali pun lg tp apa pun kena jaga benda ni luaran dan dalaman baru umur panjang ..lap dan cuci le

KimiGreat
14-10-2012, 05:25 PM
ermm,umah aku gune Sharp,
Da brapa tahun da gune,still ok,
Yg aku gune ni jimat tenaga elektrik!!!

amayzz
14-10-2012, 06:52 PM
sharp la bagus hheheeheh jrg org komplen kot

amayzz
14-10-2012, 06:58 PM
org kata toshiba tahan lasak, kalu laptop pun toshiba jrg prob. so toshiba jd pilihn...jd pihan hati aku sharp n toshiba aje hehehe

panasonic haraap jenama jer... kekadang x tahan lama laaa

daudz
14-10-2012, 08:11 PM
Aku guna Toshiba.dari TV sampai ke mesin basuh semua aku guna brand Toshiba.Setakat ni dah 5 tahun guna takde masalah.Terbaek.

cgscen
15-10-2012, 03:20 PM
Pensonic pun baik jugak

isteri_aku
16-10-2012, 06:52 PM
pana fanboy here haha :D
family aku semua pakai peti ais dia bertahun dan masih kicking sampai la nie.

pindah rumah dulu cadang nak ambik panasonic inverter yg 400++ liter tu...
tp masa tu mahal lagi...tak mampu so ambik yg non-inverter jer...yg bestnyer w/pun non-inverter, letrik dia dah save dah...bil masih maintain bwh rm25
dah hampir 4 thn rasanya pakai...masih berfungsi sebagaimana peti ais patut berfungsi :D

minggu lps baru angkat mesin basuh dia...9kg eco drive inverter (tak dpt inverter kat fridge, dpt kat washer pun ok la huhu)
nak ambik front load tak mampu lg...cuba top load dia dulu...nak tgk penggunaan letrik ada beza jauh tak

kalo kategori white goods, personally mmg aku prefer brg panasonic.
kalo brown goods dorang aku percaya tv jer...bab audio aku prefer selain dari panasonic huhu... :D:D

isteri_aku => target lps nie nak rembat full hd plasma dorang...tp masih mahal plop #:-S#:-S

prankster
17-10-2012, 11:16 PM
aku pakai peti ais brand toshiba br je 2 tahun dh x sejuk.hntar kedai repair pn x boleh buat

alialadin
21-10-2012, 10:50 AM
Vote panasonic...tapi baru 2 tahun...hehe. Nenek aku guna sharp sampai 20 tahun beb.

gombakman
21-10-2012, 10:53 AM
aku sekarang pilih barang elektrik brand Hitachi...brand ni rasanya mahal sikit drp yg lain tapi tahan lama...

amaraptor
21-10-2012, 11:38 AM
aku sekarang pilih barang elektrik brand Hitachi...brand ni rasanya mahal sikit drp yg lain tapi tahan lama...

aku lak peti sejuk samsung 400 liter.dah 5 tahun masih ok lg.hitachi pernah guna tv plasma sebelum ni,mmg mahal dr brand lain.tapi guna tak sampai 1 tahun,power tak masuk.hntr repair dia punya kos boleh angkat tv baru..last2 buang je sekarang pake tv lg.

al5911
21-10-2012, 12:04 PM
Brand whirpool punya fridge mmg power. Penah guna dulu kat oversea. Buh regulator no.1 pun makanan klu simpan 4 hari tanpa dibungkus atau masuk bekas confirm jadi kering. Contoh mcm roti, buh je atas pinggan dlm fridge tu masuk hari ke-4 aku pegang dah keras... :D. Brand ni ada ke kat M'sia?
Sy vote hitachi psl rice cooker brand hitachi :)

leepuzz
21-11-2012, 11:13 AM
Fridge adelah barang elektrik paaaaling tahan lame...Ia bole tahan lebih drpd 20thn...
so,klu pakai panasonic,akan tahan laaaagi lama berbanding produk lain..
Toshiba pon xkurang hebatnya....jenis yg tahan lama juge..
So,xyah pikir panjang..klu nak yg beku bwh,beli panasonic
klu nk yg beku atas,beli toshiba...
yg penting,spare part original senang nk dpt & Japan made..

Sye ade sebuah fridge brand samsung n tlh mengalami kerosakan setelah 7 thn pakai..
tp bile dh tukar part,die okey tp getah2 sekelilingnye dh longgar...kdg2 semut masuk..
Parent sye ade 3 fridge panasonic...yg paling tua berusia 30 thn...
xpenah repair ape2 walaupun byk kali bwk pindah..

Lg 1 sye nk share pengalaman...
Klu one day nnti u perlu repair peti ais,jgn sesekali bagi org yg repair tu bawa balik peti ais u.
Kalu bawa balik,confirm kena tpu..
Kalu die xde part,suruh die dtg lg lepas dh order spare part..
pastikan spare part original n same brand ngn fridge u...
Part peti ais ni ade jangka hayat...sekurang2nye kita akan perlu tukar salah 1 part die dlm mase 10 thn...

Selamat Memilih!!!

kenshiroseiya
21-11-2012, 02:06 PM
pakai brand 'Sharp' yang ada Plasmacluster function.... paling bagus :)

jamtulenmurah
21-11-2012, 02:08 PM
aku sekarang pilih barang elektrik brand Hitachi...brand ni rasanya mahal sikit drp yg lain tapi tahan lama...

yup. Hitachi dan toshiba paling tahan lama. 20 tahun guna still ok. :)

namkin
21-11-2012, 02:14 PM
SHARP kat umah aku tuh sejak darjah empat,sampai la aku umr 27 tahun...

bebas kerosakan..mantap..sejukkk~!!

jamtulenmurah
21-11-2012, 02:17 PM
SHARP kat umah aku tuh sejak darjah empat,sampai la aku umr 27 tahun...

bebas kerosakan..mantap..sejukkk~!!

sharp sekarang ada lagi ke? bukan da pupus ke? #:-S

bebird
21-11-2012, 02:17 PM
bump...
peti ais toshiba aku masih cun melecun lagi...

bebird
21-11-2012, 02:18 PM
sharp sekarang ada lagi ke? bukan da pupus ke? #:-S

sharp ada lagi tuan...
design pun menarik.. :D

General Juhziz
21-11-2012, 02:21 PM
Samsung !!! jenama terungguh di pasaran dunia :)

sume pki samsung , aircond, peti sejuk, TV, laptop, HP, strika,

namkin
21-11-2012, 02:21 PM
sharp sekarang ada lagi ke? bukan da pupus ke? #:-S

isk..ape plak xde ade je..

bukak web nih.. click~!! (http://www.sharp.com.my/category.php?CategoryID=C013)

jamtulenmurah
21-11-2012, 02:21 PM
Samsung !!! jenama terungguh di pasaran dunia :)

sume pki samsung , aircond, peti sejuk, TV, laptop, HP, strika,

samsung cpt rosak.

brand jepun gak terbaik. :)

namkin
21-11-2012, 02:27 PM
ade jgk brand toshiba kat umah..
bagi aku "manje" sgt..

ari tuh basuh peti ais nih...sbb black out,pastu fuse box trip plak.
3 hari peti tuh x ON..busuk segala isi dlm peti..

mase basuh..ade air termasuk celah2 lobang dlm peti ais nih..
bile ON xnak sejuk da..hampeh je~!!

dah repair baru OK..

leepuzz
21-11-2012, 03:31 PM
Panasonic jgk la jawapannye....beli skrg!

quackk
21-11-2012, 03:33 PM
peti sejuk samsung.. android siap

Jackhalid
21-11-2012, 03:35 PM
bajet bawah 2K, aku syorkan Sharp atau Toshiba yang 400L+ (maksudnya besar gila lah)

tomie
21-11-2012, 03:35 PM
peti sejuk samsung.. android siap

siap dgn android..?? :o
fuyoh!! :))

ceq tgh riki2 nak tapau peti ais yg tengah tu...tinggi 65 inci...lebaq 25 inci :)) :D
tapi tgh tunggu kitchen kabinet siap dulu daa... :">

http://i69.photobucket.com/albums/i71/tomie3/IMG_20121119_124358.jpg

bebird
21-11-2012, 03:36 PM
samsung cpt rosak.

brand jepun gak terbaik. :)


samsung ok kt tv lcd/led je...

lain2 brg baru nak naik..

tp.. tv aku stil amik toshiba... samsung terang sgt.. sakit mata.. :D

kingpinz
21-11-2012, 03:37 PM
peti sejuk samsung.. android siap

mak aih... mesti byk jelly bean ngan ice cream sandwich je dlm tu.. :D

tomie
21-11-2012, 04:51 PM
mak aih... mesti byk jelly bean ngan ice cream sandwich je dlm tu.. :D

roti halia pun ada maaa... :eek:

cheagil
21-11-2012, 04:53 PM
kalau anda pening nak pilih jenama...pilih jer SHARP

andak6869
21-11-2012, 05:01 PM
bagi aku setakat ni LG mmg b'baloi,peti sejuk dan mesin basuh LG dh 12 tahun guna,x rosak2 pun

MrHighLander
25-11-2012, 08:20 PM
siap dgn android..?? :o
fuyoh!! :))

ceq tgh riki2 nak tapau peti ais yg tengah tu...tinggi 65 inci...lebaq 25 inci :)) :D
tapi tgh tunggu kitchen kabinet siap dulu daa... :">

http://i69.photobucket.com/albums/i71/tomie3/IMG_20121119_124358.jpg

Bos.. Yg tgh2 tu yg mn.. Ambe skg duk riki2 yg xde lengan tu bos.. Igtnye mggu dpn nk angkat...

Nk angkat yg 340liter pnya.. Ada feedback ap2 x..

chinankak
25-11-2012, 08:31 PM
Bos.. Yg tgh2 tu yg mn.. Ambe skg duk riki2 yg xde lengan tu bos.. Igtnye mggu dpn nk angkat...

Nk angkat yg 340liter pnya.. Ada feedback ap2 x..

kalau nak angkat yang samsung 340l tu saya jual rm1099 je..

kedai kat bangi...

skarang samsung fridge no 1...

MrHighLander
25-11-2012, 08:33 PM
kalau nak angkat yang samsung 340l tu saya jual rm1099 je..

kedai kat bangi...

skarang samsung fridge no 1...

Alamak bro.. Mmg murah gile dah tu..

Tp mslh dia ambe kat kota bharu.. Leh hntr ke??? #:-S

tomie
26-11-2012, 08:11 AM
Bos.. Yg tgh2 tu yg mn.. Ambe skg duk riki2 yg xde lengan tu bos.. Igtnye mggu dpn nk angkat...

Nk angkat yg 340liter pnya.. Ada feedback ap2 x..

a..a..ceq pun minat hat takdak lengan tu le...
nampak mcm flat skit :D
rega sana berapa? :-?