PDA

View Full Version : Yahudi ni dilaknat ke tak? masuk neraka ke tak? pening betul lah... ..


Pages : [1] 2

moja
19-04-2010, 12:44 PM
umat islam semua berpandukan al-quran..

tapi al-quran ni macam susah nak faham lah..


selama sy baca kat forum ni, orang2 semua cakap yahudi dah diletakkan didalam alquran sebagai kaum yang dilaknat oleh Allah..

tapi kenapa pulak dengan ayat ni

"Sesungguhnya orang-orang yang percaya, dan orang-orang Yahudi, dan Kristian, dan Sabiin, sesiapa percaya kepada Allah dan Hari Akhir, dan membuat kerja-kerja kebaikan, maka upah mereka adalah di sisi Pemelihara mereka, dan tiadalah ketakutan pada mereka, dan tidaklah mereka bersedih." (2:62)

kejap kata yahudi masuk neraka, kejap kata kena jauhkan diri dari yahudi, kejap kata yahudi ni musuh islam..

tapi kenapa pulak ayat ni cakap yahudi tu masuk syurga pulak? ~X(~X(

orang kristian pun sama ke? :((


mintak maaf, topik ini bkan tertumpu kepada yahudi semata2.. saya nak tahu maksud ayat Alquran tu..

apa2 ayat sekali pun kita akan merasakan yang ayat tersebut rumit, susah nak paham, walaupn dalam bahasa sendiri..(betul tak?)

kalau betul Al Quran tu petunjuk kepada semua umat manusia(tak tertakluk kepada islam)
mengapa susah sangat nak faham?


================================================== =======================

setelah sy menyuarakan isi hati disini, mereka2 semua berpendapat sy tak boleh menggunakan logik akal untuk membaca alquran..

Otak dan akal perlu digunaPerkataan otak boleh diterjemah daripada kalimat al-Qur'an, qalb, walaupun kalimat itu lazimnya bermakna hati. Sebagai contoh ialah sebuah ayat berbunyi:

"... mereka mempunyai hati, tetapi tidak memahami dengannya; mereka mempunyai mata, tetapi tidak melihat dengannya; mereka mempunyai telinga, tetapi tidak mendengar dengannya" (7:179).

Di situ, hati (qalb) berfungsi sebagai organ untuk memahami. Walhal, dalam bahasa Melayu, hati adalah tempat perasaan, sementara tempat atau organ untuk memahami ialah otak. Lalu diandaikan hati di situ bermaksud otak.

Justeru, Allah menyuruh supaya menggunakan otak dalam hal agama. Kalau tidak, manusia akan menjadi lebih sesat daripada binatang ternak, dan akan tinggal di dalam Jahanam (neraka). Firman-Nya:

"Kami menciptakan untuk Jahanam banyak jin dan manusia; mereka mempunyai hati (otak), tetapi tidak memahami dengannya; mereka mempunyai mata, tetapi tidak melihat dengannya; mereka mempunyai telinga, tetapi tidak mendengar dengannya. Mereka adalah seperti binatang ternak; tidak, tetapi mereka lebih jauh sesat" (7:179).

Jahanam adalah tempat tinggal yang kekal (23:103) bagi mereka yang sesat, menurut ayat tadi. Sesat, dalam agama Allah, disebabkan oleh sikap negatif terhadap ayat-ayat-Nya. Dengan itu, orang-orang yang tidak menggunakan otak, mata dan telinga ke atas ayat-ayat Allah berada dalam keadaan lebih jauh sesat daripada binatang ternak.

Terdapat pula orang-orang yang tidak memahami (al-Qur'an), bukan kerana tidak menggunakan otak, tetapi kerana otak mereka ditudungi oleh Allah. Itu ialah kerana mereka tidak suka apabila Allah disebut satu-satunya. Mereka lebih suka atau gembira apabila yang selain daripada Allah disebut, seperti Imam-Imam atau manusia lain. Telinga mereka juga disumbat oleh Allah. Lantaran, mereka tidak dapat mendengar al-Qur'an lalu tidak memahaminya.

Ayat-ayat Allah yang menjelaskan keadaan tersebut berbunyi,

"Dan Kami meletakkan penudung pada hati (otak) mereka supaya mereka tidak memahaminya, dan di dalam telinga mereka sumbatan. Dan apabila kamu mengingatkan (menyebut) Pemelihara kamu satu-satunya di dalam al-Qur'an, mereka berpaling ke belakang mereka dalam pelarian" (17:46), dan

"Apabila Allah diingatkan (disebut) satu-satunya, maka meluatlah hati orang-orang yang tidak mempercayai akhirat, tetapi apabila orang-orang selain daripada Dia disebut, tiba-tiba mereka bergembira" (39:45).

Orang-orang yang meluat hati apabila Allah disebut satu-satunya, namun gembira apabila mereka yang selain daripada Dia disebut, disifatkan sebagai tidak mempercayai akhirat, walaupun mereka berkata mereka percaya. Malah, akhirat yang mereka tahu dan percaya, yang diajar oleh ulama palsu, adalah berbeza daripada akhirat sebenar yang diajar di dalam al-Qur'an.

Selain daripada qalb, kalimat 'aqala juga berkaitan. Bunyinya serupa dengan perkataan Melayu akal. Akal atau fikiran adalah penggerak untuk memahami sesuatu. Maka orang yang tidak menggunakan akal adalah yang tidak memahami.

Bacaan tidak menterjemahkan 'aqala kepada akal atau fikiran kerana sukar menyeragamkannya pada semua ayat yang mengandungi kalimat tersebut. Ia menterjemahkan kalimat itu kepada faham atau memahami. Sila rujuk Kalimat faham di dalam al-Qur'an selepas ini.

Orang-orang yang tidak menggunakan kurniaan Allah itu adalah mereka yang tidak memahami, khususnya tidak memahami ayat-ayat Allah. Lihat bagaimana Allah membuat persamaan bagi mereka:

"Sesungguhnya seburuk-buruk haiwan pada pandangan Allah ialah orang-orang yang pekak, dan bisu, dan tidak memahami (tidak menggunakan akal)" (8:22).

"Atau, kamu menyangka bahawa kebanyakan daripada mereka mendengar atau memahami? Mereka, tidak lain, adalah seperti binatang ternak; tidak, mereka lebih jauh sesat daripada jalan" (25:44).

Allah menyatakan bahawa kebanyakan orang tidak menggunakan akal dalam agama lalu menjadi lebih sesat daripada binatang ternak. Ini mungkin disebabkan oleh ajaran ulama palsu yang melarang menggunakan akal dalam agama.

Oleh yang demikian, terdapatlah ajaran-ajaran mereka yang tidak diterima akal. Contoh, menyimpan janggut dapat pahala. Tentu ini tidak diterima akal kerana tidak adil, khususnya terhadap kaum wanita yang selama-lamanya tidak akan dapat pahala janggut.

Orang-orang yang tidak menggunakan akal, atau yang tidak memahami, diletakkan kotoran ke atas mereka. Mereka menjadi kotor atau tidak bersih dan suci. Firman-Nya:

"Tiadalah bagi sesuatu jiwa untuk mempercayai, melainkan dengan izin Allah, dan Dia meletakkan kotoran ke atas orang-orang yang tidak memahami (tidak menggunakan akal)" (10:100).

Di dalam kategori kotor yang sama adalah benda-benda dan orang-orang yang berikut:

* arak, dan judi, dan berhala-berhala, dan ramalan anak-anak panah - 5:90,
* orang-orang yang tidak mempercayai - 6:125, 9:125,
* bangkai, darah yang tercurah, dan daging **** - 6:145, dan
* yang enggan berperang bersama Nabi - 9:95

Yang menjadi kotor bagi manusia bukanlah kulit dan apa-apa yang tumbuh padanya, atau yang menyelubunginya, tetapi apa yang di dalam kepala dan dada mereka. Begitulah sebaliknya, bagi yang suci, iaitu bukan apa-apa yang tumbuh atau yang menyelubungi kulit, tetapi apa yang di dalam kepala dan dada.

Mereka dijadikan kotor kerana tidak mempercayai ayat-ayat Allah (10:100 tadi). Tidak mungkin mereka akan percaya kalau mereka tidak memahami atau tidak menggunakan akal terhadap ayat-ayat Allah. Sedangkan al-Qur'an itu diturunkan supaya ia difahami. Firman-Nya:

*

"Kami menurunkannya sebagai sebuah Qur'an bahasa Arab, supaya kamu faham" - 12:2 (sila rujuk 43:3 juga)
*

"Sesungguhnya Kami menurunkan kepada kamu sebuah Kitab yang di dalamnya Peringatan kamu; tidakkah kamu memahami?" - 21:10.

Satu lagi sebab mengapa orang-orang tidak percaya kepada ayat-ayat Allah ialah kerana mengikuti bapa-bapa mereka atau nenek moyang mereka yang (tanpa disedari) tidak memahami sesuatu dan tidak dapat petunjuk. Firman-Nya:

"Dan apabila dikatakan kepada mereka, 'Ikutlah apa yang Allah turunkan', mereka berkata, 'Tidak, kami akan mengikuti apa yang kami mendapati bapa-bapa kami buat.' Apa? Dan jika bapa-bapa mereka tidak memahami sesuatu, dan mereka tidak mendapat petunjuk?" (2:170).

Kesudahannya, di akhirat kelak, mereka yang tidak menggunakan akal dalam agama akan menyesal. Penyesalan mereka dirakamkan di dalam sebuah ayat berbunyi:

"Dan mereka berkata, 'Sekiranya kami mendengarkan, atau memahami (menggunakan akal), tentu kami tidak menjadi orang-orang Menyala'” (67:10).

Lantaran itu, gunakanlah otak dan akal agar agama Islam dan penganut-penganutnya menjadi yang paling disenangi di dunia pada hari ini. Dan, nama Allah serta Kitab-Nya, al-Qur'an, dapat disanjung tinggi dengan sanjungan yang sebenarnya.

jadi apa yang ditulis oleh orang tu salah? walaupun ditulis berdasarkan Alquran?

link pautan disini http://www.e-bacaan.com/album950720b.htm
kesimpulannya disini, korang ni tak boleh dibawak berbincang.. jika menyuarakan satu pendapat yang tak sama dengan majoriti kau kelaskan orang macam2.. apa guna namanya forum tapi cara kau buat orang marah tak tentu pasal?

sampai sini sahaja perkenalan kita.. kalau kau rasa aku ni kristian nak sesatkan kau, bagitaulah aku, supaya aku boleh gelak terguling2 kat depan muka kau..

kau tak layak kelaskan siapa2 atau apa2 pun dalam dunia ni..

tapi aku tetap berpegang kepada Alquran, tak kisah kau orang nak cakap aku sesat ke, berkawan dengan syaitan ke, berkawan dengan jin ke, yang penting, aku dengar kata2 Alquran, pencipta aku, yang tak setuju, teruskan dengan pendirian korang.. aku akan teruskan mencari... maaf jika terkasar bahasa..

ingat ye, aku jadi kurang ajar kat forum ni bukan sebab aku sendiri yang nak kurang ajar, kau orang yang buat aku jadi kurang ajar dengan tuduhan2 yang menyakitkan hati..

salam..

aiman
19-04-2010, 12:47 PM
Maaf kalau silap, yang dimaksud kan kat situ kalau tak silap saya ahli kitab. Zaman rasulullah dulu masih ada yahudi/kristian yang mengikut ajaran yang betul. Zaman sekarang tak ada lagi.

faridsylar
19-04-2010, 12:48 PM
Maaf kalau silap, yang dimaksud kan kat situ kalau tak silap saya ahli kitab. Zaman rasulullah dulu ada masih ada yahudi/kristian yang mengikut ajaran yang betul. Zaman sekarang tak ada lagi.

yup ahli kitab... yg mengamalkan agama ALLAH S.W.T :D

jayrock
19-04-2010, 12:49 PM
hal2 mcm ni elok pi tanye ustaz je la....

aiman
19-04-2010, 12:51 PM
yup ahli kitab... yg mengamalkan agama ALLAH S.W.T :D

Selepas kedatangan islam, agama lain dah tak diiktiraf lagi. automatik terbatal.

gandaduit
19-04-2010, 12:55 PM
rilek je yahudi skrg..maju giler.... kita skrg ke belakang yang amat ..adohai

oscar
19-04-2010, 12:57 PM
:D..kalau ngkau penin makan panadol lah dan berehat, jap lg oklah tu...hehehe

moja
19-04-2010, 01:01 PM
Maaf kalau silap, yang dimaksud kan kat situ kalau tak silap saya ahli kitab. Zaman rasulullah dulu masih ada yahudi/kristian yang mengikut ajaran yang betul. Zaman sekarang tak ada lagi.

kalau al-quran tu panduan umat islam sepanjang zaman, kenapa ayat tu terbatas pada zaman rasulullah je? ~X(~X(

kalau nak diikutkan semua ayat dalam tu diturunkan semasa zaman rasulullah,

ke ada ayat diturunkan selepas zaman rasulullah?

aduh.. pening paler aku..

kata alquran ni kena guna logik akal, Allah pun tekankan pengunaan akal fikiran dalam Al quran.. Al quran tu pulak nak di jadikan panduan seumur hidup.. tapi kalau ayat2 nya tak logik, macam mana pulak kebenaran kata2 Allah tu yang al quran ni memerlukan akal?~X(~X(

aiman
19-04-2010, 01:12 PM
kalau al-quran tu panduan umat islam sepanjang zaman, kenapa ayat tu terbatas pada zaman rasulullah je? ~X(~X(

kalau nak diikutkan semua ayat dalam tu diturunkan semasa zaman rasulullah,

ke ada ayat diturunkan selepas zaman rasulullah?

aduh.. pening paler aku..

kata alquran ni kena guna logik akal, Allah pun tekankan pengunaan akal fikiran dalam Al quran.. Al quran tu pulak nak di jadikan panduan seumur hidup.. tapi kalau ayat2 nya tak logik, macam mana pulak kebenaran kata2 Allah tu yang al quran ni memerlukan akal?~X(~X(

Maaf saya tak dapat huraikan tentang ayat itu sebab saya bukan pakar.

Logik akal semata-mata tak boleh, dalam quran ada yang tak tercapai oleh akal contoh israk mikraj. kena ada guru sebab kita kena tahu peristiwa ayat itu diturunkan dan juga nahu bahasa arab. Kalau setakat baca terjemahan kadang2 ayat yang diterjemah tidak tepat atau mungkin ada maksud lain. Selalunya ayat yang diturunkan berkaitan dengan peristiwa yang terjadi pada ketika itu. Hanya yang pakar tentang nahu arab dan tahu tentang sejarah islam yang paling layak untuk menghuraikan ayat quran

cinderella
19-04-2010, 01:12 PM
abis tu Nabi Musa dan pengikutnya tak berhak masuk syurga.

Ayat ni mungking menerangkan Allah yang sifatnya maha pengasih dan penyayang akan menerima manusia walaupun apa sahaja agama mereka selagi mereka mengakui Allah tuhan mereka dan tidak menyekutuhkan Dia, selagi itu syurga Allah layak kepada sesiapa jua.

moja
19-04-2010, 01:13 PM
sorry la ye kalau ayat aku agak kasar.. :(

sebab aku betul2 nak tahu.. banyak lagi rupanya tentang islam yang aku tak tau selama ni..:(

bila fikir balik, selama ni aku rasa diri aku dah lengkap..

dah sekarang aku nak berbalik kepada alquran sebetul2nya..

aku tak percaya cakap2 nenek moyang "kau jangan baca alquran tanpa guru, bahaya" atau, "kau jangan baca alquran tanpa penunjuk, nanti gila"

kita dah ditakutkan oleh nenek moyang dengan mengatakan yang alquran tu boleh menyebabkan kita sesat, boleh menyebabkan kita gila dan sebagainya perkara2 yang menakutkan..

tapi bagi aku, apa yang dicakapkan tu lebih membuatkan kita menjauhkan diri dari alquran, padahal alquran tu panduan hidup, kata2 Allah..

kenapa perlu takut dengan kata2 Allah, Allah turunkan alquran tu kepada seluruh manusia melalui muhamad, tapi siapa berani baca alquran waktu ni setelah ditakut2kan dengan kata2 nenek moyang turun temurun?

padahal Allah tu lah yang paling dekat, tapi kata2 dia kita jauhkan pulak.. :(

bojed
19-04-2010, 01:14 PM
umat islam semua berpandukan al-quran..

tapi al-quran ni macam susah nak faham lah..


selama sy baca kat forum ni, orang2 semua cakap yahudi dah diletakkan didalam alquran sebagai kaum yang dilaknat oleh Allah..

tapi kenapa pulak dengan ayat ni

"Sesungguhnya orang-orang yang percaya, dan orang-orang Yahudi, dan Kristian, dan Sabiin, sesiapa percaya kepada Allah dan Hari Akhir, dan membuat kerja-kerja kebaikan, maka upah mereka adalah di sisi Pemelihara mereka, dan tiadalah ketakutan pada mereka, dan tidaklah mereka bersedih." (2:62)

kejap kata yahudi masuk neraka, kejap kata kena jauhkan diri dari yahudi, kejap kata yahudi ni musuh islam..

tapi kenapa pulak ayat ni cakap yahudi tu masuk syurga pulak? ~X(~X(

orang kristian pun sama ke? :((

Salam.

Kalau you baca balik surah al-Baqarah tu mula dari ayat 50 sehingga ayat 74, ayat2 tersebut menceritakan tentang Nabi Musa dan umat di zaman itu.

Ayat 75-82 pula menceritakan tentang sifat kebanyakan orang Yahudi di zaman Rasulullah iaitu mereka yang mengubah ayat2 di dalam kitab Taurat.

Kalau you bandingkan, ada 2 jenis orang Yahudi yang diceritakan di situ.

Tq.

lwashere
19-04-2010, 01:18 PM
"Sesungguhnya orang-orang yang percaya, dan orang-orang Yahudi, dan Kristian, dan Sabiin, sesiapa percaya kepada Allah dan Hari Akhir, dan membuat kerja-kerja kebaikan, maka upah mereka adalah di sisi Pemelihara mereka, dan tiadalah ketakutan pada mereka, dan tidaklah mereka bersedih." (2:62)jap bro sbelum kita teruskan bole tau tak ni ayat dari surah mana ni?
sefahaman aku ler. ayat alquran diturunkan masa zaman rasulullah sbb sebagai panduan umatnya.

taurat zabur injil sume diturunkan untuk umat tertentu tu jer.kita skrang ni umat rasulullah jadi kita folow alquran

lwashere
19-04-2010, 01:20 PM
sorry la ye kalau ayat aku agak kasar.. :(

sebab aku betul2 nak tahu.. banyak lagi rupanya tentang islam yang aku tak tau selama ni..:(

bila fikir balik, selama ni aku rasa diri aku dah lengkap..

dah sekarang aku nak berbalik kepada alquran sebetul2nya..

aku tak percaya cakap2 nenek moyang "kau jangan baca alquran tanpa guru, bahaya" atau, "kau jangan baca alquran tanpa penunjuk, nanti gila"

kita dah ditakutkan oleh nenek moyang dengan mengatakan yang alquran tu boleh menyebabkan kita sesat, boleh menyebabkan kita gila dan sebagainya perkara2 yang menakutkan..

tapi bagi aku, apa yang dicakapkan tu lebih membuatkan kita menjauhkan diri dari alquran, padahal alquran tu panduan hidup, kata2 Allah..

kenapa perlu takut dengan kata2 Allah, Allah turunkan alquran tu kepada seluruh manusia melalui muhamad, tapi siapa berani baca alquran waktu ni setelah ditakut2kan dengan kata2 nenek moyang turun temurun?

padahal Allah tu lah yang paling dekat, tapi kata2 dia kita jauhkan pulak.. :(

blaja tanpa guru macam kita blaja dengan setan.kita kene blaja dgn guru sbb ada ayat2 yang kalo kita salah sebut akan jadi maksud lain.dan mmg ada orang yg jadi gile sbb byk fikir alam ni luas dan tak semua bende bole diterima oleh dek akal

moja
19-04-2010, 01:20 PM
Maaf saya tak dapat huraikan tentang ayat itu sebab saya bukan pakar.

Logik akal semata-mata tak boleh, dalam quran ada yang tak tercapai oleh akal contoh israk mikraj. kena ada guru sebab kita kena tahu peristiwa ayat itu diturunkan dan juga nahu bahasa arab. Kalau setakat baca terjemahan kadang2 ayat yang diterjemah tidak tepat atau mungkin ada maksud lain. Selalunya ayat yang diturunkan berkaitan dengan peristiwa yang terjadi pada ketika itu. Hanya yang pakar tentang nahu arab dan tahu tentang sejarah islam yang paling layak untuk menghuraikan ayat quran

sebab hidup didunia semua nya perlukan logik akal..

al quran ni panduan untuk mereka yang masih hidup didunia, takkan lah tak boleh difikir dengan logik akal?

cuma bagi saya setengah ilmunya tak sampai lagi akal, contoh kita beritahu dengan orang asli pakai cawat yang besi boleh terbang.. mesti mereka kata kita orang ghaib, atau sesat, ataupun mlaikat, atau sebagai2nya yang mistik, padahal ilmu besi boleh terbang tu diorang tak tahu lagi..

jadi bagi sy, semuanya boleh difikir dengan logik akal.

bojed
19-04-2010, 01:21 PM
jap bro sbelum kita teruskan bole tau tak ni ayat dari surah mana ni?
sefahaman aku ler. ayat alquran diturunkan masa zaman rasulullah sbb sebagai panduan umatnya.

taurat zabur injil sume diturunkan untuk umat tertentu tu jer.kita skrang ni umat rasulullah jadi kita folow alquran

Surah al-Baqarah ayat 62.

Saya dah explain kat atas tadi.

Tq.

anak_jatiperak
19-04-2010, 01:24 PM
Salam..memang zaman skrg memang payah nak jumpa penganut kristian dan yahudi yang ikut ajaran lama da

AhliMinda
19-04-2010, 01:25 PM
Allah Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang,
Itulah buktinye.. Ayat 2 relevan utk sepanjang zaman..
Utk panduan kepada bangsa2 lain & umat Islam sendiri..
Al-Quran mengandungi ilmu undang2, ekonomi, matematik, sains mahupun SEJARAH..
Jd itu adalah sejarah & bukti betapa sayangnya Allah kepada kita dari dulu hingga kini..

Persoalannya adakah kita sayangkan ALLAH?

aiman
19-04-2010, 01:25 PM
sebab hidup didunia semua nya perlukan logik akal..

al quran ni panduan untuk mereka yang masih hidup didunia, takkan lah tak boleh difikir dengan logik akal?

cuma bagi saya setengah ilmunya tak sampai lagi akal, contoh kita beritahu dengan orang asli pakai cawat yang besi boleh terbang.. mesti mereka kata kita orang ghaib, atau sesat, ataupun mlaikat, atau sebagai2nya yang mistik, padahal ilmu besi boleh terbang tu diorang tak tahu lagi..

jadi bagi sy, semuanya boleh difikir dengan logik akal.

Tidak bro. banyak yang tak masuk akal contoh lagi... kiamat, syurga, neraka, alam barzakh, jin, syaitan, mukjizat, ruh. Tak boleh explain dengan sains.

Norfazli
19-04-2010, 01:31 PM
salam kepada TT,
saya nasihatkan TT supaya bertanyakan soalan ini kepada orang yang berkelayakan.
kalau susah sangat, tanya aje pada guru agama atau ustaz.
walaupun ada tafsir Al-Quran yang kita boleh baca, tetapi lebih baik kita berguru dengan orang yang ada ilmu.

moja
19-04-2010, 01:39 PM
Tidak bro. banyak yang tak masuk akal contoh lagi... kiamat, syurga, neraka, alam barzakh, jin, syaitan, mukjizat, ruh. Tak boleh explain dengan sains.

neraka.. logik...

aku pernah baca.. dari puak2 atheis.. dan apa yang dikaji mereka tu, makan diri sendiri..

nanti ada masa aku paste kat carigold...

moja
19-04-2010, 01:41 PM
Salam.

Kalau you baca balik surah al-Baqarah tu mula dari ayat 50 sehingga ayat 74, ayat2 tersebut menceritakan tentang Nabi Musa dan umat di zaman itu.

Ayat 75-82 pula menceritakan tentang sifat kebanyakan orang Yahudi di zaman Rasulullah iaitu mereka yang mengubah ayat2 di dalam kitab Taurat.

Kalau you bandingkan, ada 2 jenis orang Yahudi yang diceritakan di situ.

Tq.

bila disitu yang bro maksudkan adakah sama dengan alam nyata?

bermakna kat alam nyata ni pun ada 2 jenis yahudi?

sebab apa yang aku tengok sekarang ni, yahudi macam sama je, semua orang benci yahudi, macam ada satu jenis je..

nwa
19-04-2010, 01:46 PM
abis tu Nabi Musa dan pengikutnya tak berhak masuk syurga.

Ayat ni mungking menerangkan Allah yang sifatnya maha pengasih dan penyayang akan menerima manusia walaupun apa sahaja agama mereka selagi mereka mengakui Allah tuhan mereka dan tidak menyekutuhkan Dia, selagi itu syurga Allah layak kepada sesiapa jua.

AGREED!!!
ada 1 persoalan/perbandingan:
1)seorang yang Islam pd zahirnya tp mengamalkan zina,judi,rasuah dan bermcm2 perbuatan buruk yg lain
2)seorang bkn Islam yg mengamalkan kebaikan sepanjang hidupnya,byk tolong org,menderma,tidak pernah menghina Islam atau agama2 lain malah menghormatinya

antara mereka berdua,siapa yg layak masuk syurga?

nwa
19-04-2010, 01:51 PM
bila disitu yang bro maksudkan adakah sama dengan alam nyata?

bermakna kat alam nyata ni pun ada 2 jenis yahudi?

sebab apa yang aku tengok sekarang ni, yahudi macam sama je, semua orang benci yahudi, macam ada satu jenis je..

kita patut blh membezakan antara yahudi dan zionis
malangnye,ramai pendukung zionis terdiri dr yahudi,thats why sume yahudi kena
ZIONIS yg patut ditentang,bkn yahudi,IMO

moja
19-04-2010, 01:54 PM
salam kepada TT,
saya nasihatkan TT supaya bertanyakan soalan ini kepada orang yang berkelayakan.
kalau susah sangat, tanya aje pada guru agama atau ustaz.
walaupun ada tafsir Al-Quran yang kita boleh baca, tetapi lebih baik kita berguru dengan orang yang ada ilmu.

masalahnya ni kita di akhir zaman.. :(

banyak ulamak2 palsu di akhir zaman ni..

dan ulamak2 palsu pun tak terkecuali (mungkin) dari kalangan ulama2 yang slalu kuar tv tu.. :(

jadi aku takut nak merujk kepada sapa2..

pada aku, kalau betul lah Al quran ni kata2 Allah, kenapa aku perlu rujuk pada manusia lain.. sedangkan kata2 Allah ni semuanya betul.. dan petunjuk kepada manusia..:(

zolympus
19-04-2010, 02:10 PM
bila disitu yang bro maksudkan adakah sama dengan alam nyata?

bermakna kat alam nyata ni pun ada 2 jenis yahudi?

sebab apa yang aku tengok sekarang ni, yahudi macam sama je, semua orang benci yahudi, macam ada satu jenis je..
Yahudi Ortodoks pun x sokong Yahudi Zionis. Matter fact, Zionis tu bukan "pure Yahudi" tapi itu cerita lain :)

Saudara bole kaji dulu Yahudi tu apa, sblm kaji al-Quran yg tiada tolong bandingnya dulu.

Lagi satu, berkenaan dgn al-Quran, pernah dengar "al nasikh wa al mansukh" ?.

"Apa sahaja ayat keterangan yang Kami mansukhkan (batalkan) atau yang Kami tinggalkan (atau tangguhkan), Kami datangkan ganti yang lebih baik daripadanya atau yang sebanding dengannya." (Surah Al-Baqarah: ayat 106)

Sebab tu ayat pengharaman arak dlm Quran ada mcm2. Kalau kita ikut satu ayat saja dlm Quran, arak x boleh minum ketika nak solat saja. Taim bukan solat, boleh minum ke?

Berguru, bro. Itu saja yang sesuai kalau nak cerita pasal Quran ni. Lainlah kalau nak cerita pasal masalah kecil2.

aiman
19-04-2010, 02:11 PM
AGREED!!!
ada 1 persoalan/perbandingan:
1)seorang yang Islam pd zahirnya tp mengamalkan zina,judi,rasuah dan bermcm2 perbuatan buruk yg lain
2)seorang bkn Islam yg mengamalkan kebaikan sepanjang hidupnya,byk tolong org,menderma,tidak pernah menghina Islam atau agama2 lain malah menghormatinya

antara mereka berdua,siapa yg layak masuk syurga?

Selagi orang islam itu cukup syarat islam dia akan tetap masuk syurga tapi mungkin kena celup dulu la kat neraka. Orang yang menolak keesaan Allah walaupun baik macammana pun akan tetap masuk neraka contoh bapa saudara nabi Abu Talib. Walau macammana pun syurga & neraka itu milik Allah. Allah berhak nak bagi kat siapa2 pun.

zolympus
19-04-2010, 02:15 PM
masalahnya ni kita di akhir zaman.. :(

banyak ulamak2 palsu di akhir zaman ni..

dan ulamak2 palsu pun tak terkecuali (mungkin) dari kalangan ulama2 yang slalu kuar tv tu.. :(

jadi aku takut nak merujk kepada sapa2..

pada aku, kalau betul lah Al quran ni kata2 Allah, kenapa aku perlu rujuk pada manusia lain.. sedangkan kata2 Allah ni semuanya betul.. dan petunjuk kepada manusia..:(
Al-Quran tu diturunkan dalam bahasa Arab. Kalau dapat faham bahasa Arab, baru boleh faham apa yang Allah ajar.

Ni kalau baca terjemahan saja, pemahaman dah lain. Sebab masa terjemahan, yang menterjemahkan tu manusia.

Tak campur lagi orang faham bahasa Arab tapi faham lain. Contoh macam sekarang ni aku cakap dengan ko:

nak belajar al-Quran pegilah berguru

ko boleh faham sebagai

1- aku galakkan ko pergi berguru utk faham al-Quran

atau ko boleh faham sebagai

2- aku halau kau dari forum Carigold sebab kata-kata ko boleh sesatkan orang.

.. sebab pemahaman orang lain-lain. Maka dengan dengan sebab itulah kita kena berguru sebab guru kita beritahu apa yg guru dia ajar, dan guru dia ajar berdasarkan apa yang guru dia ajar, sampailah sumber gurunya adalah Rasulullah SAW, yang mengambil pelajaran dari Allah. Itu baru tak sesat.

Wallahu'alam.

usop_shippuden
19-04-2010, 02:18 PM
MOja..aku rase baik ko tanya kat ustaz ker org agama yg berpengalamn..takut2 setan perdaya ko dan tak sedar ko karang meragui sifat Allah...jaga2..nak senang selalu dengar ceramah dalam radio or tv..insyaallah Allah akan beri petunjuk..

usop_shippuden
19-04-2010, 02:23 PM
cube try tngk ni
"Sesungguhnya orang-orang yang percaya, dan orang-orang Yahudi, dan Kristian, dan Sabiin, sesiapa percaya kepada Allah dan Hari Akhir, dan membuat kerja-kerja kebaikan, maka upah mereka adalah di sisi Pemelihara mereka, dan tiadalah ketakutan pada mereka, dan tidaklah mereka bersedih." (2:62)


insyallah itu kata kunci nyer

oscar
19-04-2010, 02:23 PM
berguru pada yang ahli...

moja
19-04-2010, 02:32 PM
cube try tngk ni


insyallah itu kata kunci nyer

aku percayakan Allah, tapi aku percayakan Allah setakat aku cakap di mulut je..

kalau orang nak sembelih aku soh masuk kristian, aku rasa aku masuh kristian kot..

jadi sekarang ni aku tengah mencari macam mana aku nak percayakan Allah ni, sedangkan aku tak boleh lihat dia..

:(

kalau betul akal fikiran digunakan untuk mengkaji al quran, dan satu hari nanti Allah kata pengkajian aku sesat, aku akan salah kan Allah balik sebab bagi ayat2 yang aku tak paham..:(

Al quran tu sangat lengkap..

Allah tu sangat adil.. jadi tak mungkin aku boleh mempersoalkan balik kepada Allah...

jadi aku rasa, mesti ada sesuatu yang aku terlepas pandang.. :(

Wak Kampit
19-04-2010, 02:34 PM
aku percayakan Allah, tapi aku percayakan Allah setakat aku cakap di mulut je..

kalau orang nak sembelih aku soh masuk kristian, aku rasa aku masuh kristian kot..

jadi sekarang ni aku tengah mencari macam mana aku nak percayakan Allah ni, sedangkan aku tak boleh lihat dia..

:(

kalau betul akal fikiran digunakan untuk mengkaji al quran, dan satu hari nanti Allah kata pengkajian aku sesat, aku akan salah kan Allah balik sebab bagi ayat2 yang aku tak paham..:(

Al quran tu sangat lengkap..

Allah tu sangat adil.. jadi tak mungkin aku boleh mempersoalkan balik kepada Allah...

jadi aku rasa, mesti ada sesuatu yang aku terlepas pandang.. :(

Boleh tahu umur saudara ni brp tahun? 20an... 30an...?

moja
19-04-2010, 02:36 PM
berguru pada yang ahli...

ahli apa? macam mana nak tahu? sedangkan semuanya dalam dunia ni boleh diragui..

semua manusia berpuak2..

jangan kata kaum.. dalam agama islam sendiri pun berpuak2..

mahzab tu lah, mahzab ni lah, pengikut imam tu lah, imam ni la, sufi tu lah, sufi ni lah, wali itu lah, wali ni lah..

aku dah tak percaykan kata2 manusia lagi..

aku hanya nak mendengar kata Al quran saja..

jadi mereka yang ahlinya maksud awak tu, adakah orang2 yang mengikut 100% al-quran?

playermmc
19-04-2010, 02:36 PM
mamat ni biar betol harap jgn la pertikaikan kata Allah
boleh mcm2 jadinya

moja
19-04-2010, 02:37 PM
Boleh tahu umur saudara ni brp tahun? 20an... 30an...?

awal 30an..

moja
19-04-2010, 02:38 PM
mamat ni biar betol harap jgn la pertikaikan kata Allah
boleh mcm2 jadinya

mintak maaf boss, sy niat nak tanya... bukan nak beri fakta atau cabar..:(

Wak Kampit
19-04-2010, 02:38 PM
awal 30an..

Boleh baca al-Quran??

klleman
19-04-2010, 02:43 PM
jadi sekarang ni aku tengah mencari macam mana aku nak percayakan Allah ni, sedangkan aku tak boleh lihat dia..:( :(

Bab tauhid ni bab rasa... Allah maha ghaib, tapi boleh dirasai kewujudan mutlaknya... debat xguna bab ni... nasihat kawan2 dah ada tu... minta dgn Allah supaya ko dapat apa yg ko cari ni.. bab kata kawan aku.. mu nok cari Allah, susah....tapi kalau mu nak kenal Allah Mudah...

zolympus
19-04-2010, 02:44 PM
Yahudi Ortodoks x sokong Zionis.
Yahudi Ortodoks x sokong penubuhan negara Yahudi.

http://www.nkusa.org/

The founding of the Zionist State is in direct contradiction to the teachings of the Torah, which forbids the establishment of a Jewish State and commands Jews to remain in exile until released from that exile by G-d Himself without any human intervention. At which time all Nations of the world will live together in peace.

Two thousand years ago, at the time of the destruction of the holy Temple, the Jewish people were commanded by the Creator (kesubos 111a)

* Not to go up en masse to the land of Israel
* Not to rebel against the nations
* Not to in any way attempt to end the exile


http://www.nkusa.org/activities/Statements/20090429IID.cfm

moja
19-04-2010, 02:45 PM
MOja..aku rase baik ko tanya kat ustaz ker org agama yg berpengalamn..takut2 setan perdaya ko dan tak sedar ko karang meragui sifat Allah...jaga2..nak senang selalu dengar ceramah dalam radio or tv..insyaallah Allah akan beri petunjuk..

takutkan setan, Al quran ditinggalkan..

"eh jangan baca Alquran sorang2 nanti sesat"

"eh nanti berdampng dnegan syaitan"

"eh nanti boleh jadi gila tau baca Al quran"


dulu aku termakan dengan kata2 tu, sampaikan aku takut sangat2 nak tengok Al quran pun..

tapi bila aku dapat tau Alquran ni kata2 Allah, dan umat islam harus berpegang kepada kata2 Allah sebagai panduan, barulah aku tau yang aku selama ni mengikut kata2 nenek moyang yang tak ada kaitan dengan Alquran pun.. :(

zolympus
19-04-2010, 02:46 PM
aku percayakan Allah, tapi aku percayakan Allah setakat aku cakap di mulut je..

kalau orang nak sembelih aku soh masuk kristian, aku rasa aku masuh kristian kot..

jadi sekarang ni aku tengah mencari macam mana aku nak percayakan Allah ni, sedangkan aku tak boleh lihat dia..

:(

kalau betul akal fikiran digunakan untuk mengkaji al quran, dan satu hari nanti Allah kata pengkajian aku sesat, aku akan salah kan Allah balik sebab bagi ayat2 yang aku tak paham..:(

Al quran tu sangat lengkap..

Allah tu sangat adil.. jadi tak mungkin aku boleh mempersoalkan balik kepada Allah...

jadi aku rasa, mesti ada sesuatu yang aku terlepas pandang.. :(
sekarang ni ko kena repair dulu Tauhid tu dulu. semat dalam hati pasal La Ila Ha Illallah. nak gaduh pasal Yahudi tu buat apa.

moja
19-04-2010, 02:47 PM
Boleh baca al-Quran??

boleh.. tapi bahasa melayu lah... sebab sy orang melayu..

azimkeen
19-04-2010, 02:49 PM
ahli apa? macam mana nak tahu? sedangkan semuanya dalam dunia ni boleh diragui..

semua manusia berpuak2..

jangan kata kaum.. dalam agama islam sendiri pun berpuak2..

mahzab tu lah, mahzab ni lah, pengikut imam tu lah, imam ni la, sufi tu lah, sufi ni lah, wali itu lah, wali ni lah..

aku dah tak percaykan kata2 manusia lagi..

aku hanya nak mendengar kata Al quran saja..

jadi mereka yang ahlinya maksud awak tu, adakah orang2 yang mengikut 100% al-quran?

Ahli Sunnah waalJamaah... saudara buangla sifat ragu2 dalam hati 2.. tkut saudara sesat dalam Cahaya ja...

moja
19-04-2010, 02:51 PM
sekarang ni ko kena repair dulu Tauhid tu dulu. semat dalam hati pasal La Ila Ha Illallah. nak gaduh pasal Yahudi tu buat apa.

mintak maaf tuan, tujuan sy bukak thread ni kalau tuan tengok betul2 bukan ditumpukan kepada yahudi.. tapi lebih kepada ayat2 Allah didalam Alquran..

michael scotfield
19-04-2010, 02:52 PM
takutkan setan, Al quran ditinggalkan..

"eh jangan baca Alquran sorang2 nanti sesat"

"eh nanti berdampng dnegan syaitan"

"eh nanti boleh jadi gila tau baca Al quran"


dulu aku termakan dengan kata2 tu, sampaikan aku takut sangat2 nak tengok Al quran pun..

tapi bila aku dapat tau Alquran ni kata2 Allah, dan umat islam harus berpegang kepada kata2 Allah sebagai panduan, barulah aku tau yang aku selama ni mengikut kata2 nenek moyang yang tak ada kaitan dengan Alquran pun.. :(

dengan baca al quran la dapat membersihkan hati kita

azimkeen
19-04-2010, 02:53 PM
sekarang ni ko kena repair dulu Tauhid tu dulu. semat dalam hati pasal La Ila Ha Illallah. nak gaduh pasal Yahudi tu buat apa.
apapun tauhid yg pling pnting, kalau tauhid lmah.. hbis la keseluruhan.... pasal yahudi 2. dalam Al Quran mnceritakan tntg kaum yg terdahulu yg ptut diberi pengajaran untuk umat yg akan datang...

Wak Kampit
19-04-2010, 02:55 PM
boleh.. tapi bahasa melayu lah... sebab sy orang melayu..

Maksud wak...sebutan bacaan al-Quran dlm bahasa arab tu. Walaupun kita tak faham, yg pentingnya mula2 kita kena tau baca dulu dlm bahasa arab nya. Lepas tu, baca jer setiap hari, terjemahannya tak apa. Baca dulu... lepas subuh & maghrib ke... yg lain serah kat Allah... sbb hidayah ada pada Dia. Sambil2 luangkan masa dengar kuliah2 agama. Allah kalau nak bg hidayah sekejap jer..kalau nak tarik pun sekejap jer.. . Yg penting, hati kena ikhlas nakkan hidayah dan kurangkan banyak berfikir sesuatu ug diluar pemikiran logik akal kita. Sbb tu ada rukun iman... perkara yg kita kena percaya walaupun kita rasa mcm tak logik. Bukan tt saja yg akan berfikir secara logik akal..kadang2 wak pun datang jugak fikiran2 mcm tu.. yer lah sesuatu yg ghaib..tak nampak di mata. Apa yg boleh kita buat..kita tepis2 awal2 bila datang pemikiran mcm tu. YANG PENTING, BERTANYA DGN YG AHLINYA..AHLI AGAMA...USTAZ...PENDAKWAH...

moja
19-04-2010, 02:55 PM
Ahli Sunnah waalJamaah... saudara buangla sifat ragu2 dalam hati 2.. tkut saudara sesat dalam Cahaya ja...

kalau macam tu, aku tak perlu berasa ragu2 lah kalau orang hidang arak depan mata(misalnya aku tak tahu arak haram)

atau, aku tak perlu ragu2 bila datang pompuan bogel goda aku time aku tengah sembahyang..(ooh, Allah hantar aku pomuan ni sebagai ganjran ni, tak payah diragui lagi lah)

kene buang semua siat ragu2 ke macam mana?


sorry lah kawan2 aku banayk tanya.. sebab apa yang aku baca (di orum carigold ni ke, d forum2 lain ke) orang2 banyak bercakap tentang satu benda, dan tak jelas.. dan disuruhnya benda yang tak jelas tu jadi pegangan kita hidup seluruhnya..

tu yang buat aku fedup nak dengar cakap2 orang2 ni.. baik aku dengar kata Allah sahaja dari Alquran..

tapi bila baca Alquran pulak.. macam ni pulak jadinya.. rasa otak kena putar belit.. :(

armins_eye
19-04-2010, 02:57 PM
umat islam semua berpandukan al-quran..

tapi al-quran ni macam susah nak faham lah..


selama sy baca kat forum ni, orang2 semua cakap yahudi dah diletakkan didalam alquran sebagai kaum yang dilaknat oleh Allah..

tapi kenapa pulak dengan ayat ni

"Sesungguhnya orang-orang yang percaya, dan orang-orang Yahudi, dan Kristian, dan Sabiin, sesiapa percaya kepada Allah dan Hari Akhir, dan membuat kerja-kerja kebaikan, maka upah mereka adalah di sisi Pemelihara mereka, dan tiadalah ketakutan pada mereka, dan tidaklah mereka bersedih." (2:62)

kejap kata yahudi masuk neraka, kejap kata kena jauhkan diri dari yahudi, kejap kata yahudi ni musuh islam..

tapi kenapa pulak ayat ni cakap yahudi tu masuk syurga pulak? ~X(~X(

orang kristian pun sama ke? :((

kalau al-quran tu panduan umat islam sepanjang zaman, kenapa ayat tu terbatas pada zaman rasulullah je? ~X(~X(

kalau nak diikutkan semua ayat dalam tu diturunkan semasa zaman rasulullah,

ke ada ayat diturunkan selepas zaman rasulullah?

aduh.. pening paler aku..

kata alquran ni kena guna logik akal, Allah pun tekankan pengunaan akal fikiran dalam Al quran.. Al quran tu pulak nak di jadikan panduan seumur hidup.. tapi kalau ayat2 nya tak logik, macam mana pulak kebenaran kata2 Allah tu yang al quran ni memerlukan akal?~X(~X(

kalau macam tu, aku tak perlu berasa ragu2 lah kalau orang hidang arak depan mata(misalnya aku tak tahu arak haram)

atau, aku tak perlu ragu2 bila datang pompuan bogel goda aku time aku tengah sembahyang..(ooh, Allah hantar aku pomuan ni sebagai ganjran ni, tak payah diragui lagi lah)

kene buang semua siat ragu2 ke macam mana?


sorry lah kawan2 aku banayk tanya.. sebab apa yang aku baca (di orum carigold ni ke, d forum2 lain ke) orang2 banyak bercakap tentang satu benda, dan tak jelas.. dan disuruhnya benda yang tak jelas tu jadi pegangan kita hidup seluruhnya..

tu yang buat aku fedup nak dengar cakap2 orang2 ni.. baik aku dengar kata Allah sahaja dari Alquran..

tapi bila baca Alquran pulak.. macam ni pulak jadinya.. rasa otak kena putar belit.. :(wahai saudara Moja,
mari hubungi saya,
saya akan jawap soalan itu dengan mudah sangat,
teliti dan memuaskan hati awak,
mari.

mustopa_a
19-04-2010, 03:00 PM
agama selain dari Islam termasuk yahudi dan kristian (nasrani) adalah kafir .. tetap masuk neraka..

dalam islam adalah 72 golongan .. 71 masuk neraka .. 1 golongan masuk syurga..

hmmm.. semoga Allah merahmati amalan kita ..supaya kita berada didalam golongan berkenaan..

/p.s kalau salah .. betulkan..

moja
19-04-2010, 03:04 PM
Maksud wak...sebutan bacaan al-Quran dlm bahasa arab tu. Walaupun kita tak faham, yg pentingnya mula2 kita kena tau baca dulu dlm bahasa arab nya. Lepas tu, baca jer setiap hari, terjemahannya tak apa. Baca dulu... lepas subuh & maghrib ke... yg lain serah kat Allah... sbb hidayah ada pada Dia. Sambil2 luangkan masa dengar kuliah2 agama. Allah kalau nak bg hidayah sekejap jer..kalau nak tarik pun sekejap jer.. . Yg penting, hati kena ikhlas nakkan hidayah dan kurangkan banyak berfikir sesuatu ug diluar pemikiran logik akal kita. Sbb tu ada rukun iman... perkara yg kita kena percaya walaupun kita rasa mcm tak logik. Bukan tt saja yg akan berfikir secara logik akal..kadang2 wak pun datang jugak fikiran2 mcm tu.. yer lah sesuatu yg ghaib..tak nampak di mata. Apa yg boleh kita buat..kita tepis2 awal2 bila datang pemikiran mcm tu. YANG PENTING, BERTANYA DGN YG AHLINYA..AHLI AGAMA...USTAZ...PENDAKWAH...


wak, apa yang aku tahu pasal hidayah, tak sama macam yang kau tahu wakk..

aku tahu hidayah Allah telah lama diturunkan oleh Allah, melalui nabi muhammad..

kan maksud hidayah tu petunjuk?

kita masih meminta2 petunjuk padahal petunjuk dah diberi, tinggal baca je, tak ke keterlaluan permintaan tu meminta lagi hidayah?

Allah memberikan hidayahnya kepada orang yang dikehendaki..

soalan aku, adakah orang yang duduk di kerusi malas hari2 tengok nombor ekor akan diberikan hidayah(Alquran) tu tadi?

jawapan logik akal aku ni akan kata tidak.. tak tahu lah korang ade jawapan lain..

bagi aku, siapa2 pun boleh dapat hidayah, dengan syarat dia berikir..


dan banyak kali aku dah tanya, macam mana nak tahu ahlinya ka, ahli agama ka, ulamak ka.. sebab ulamak palsu yang dimaksudkan dalam alquran tu tak spesifik kepada siapa, atau apa...

mungkin ulama yang selalu kuar tv adalah ulmk palsu(conthnya)
mungkin ulama palsu itu tak tahu menahu yang Allah dah gelar dia palsu..

Wak Kampit
19-04-2010, 03:06 PM
wahai saudara Moja,
mari hubungi saya,
saya akan jawap soalan itu dengan mudah sangat,
teliti dan memuaskan hati awak,
mari.

Saudara armins_eye, jawab lah kat sini, sebagai renungan ahli2 yg lain.

taufic
19-04-2010, 03:07 PM
penah baca tafsir quran?

moja
19-04-2010, 03:07 PM
wahai saudara Moja,
mari hubungi saya,
saya akan jawap soalan itu dengan mudah sangat,
teliti dan memuaskan hati awak,
mari.

ok.. macam mana nak hubungi?

beri yahoo messenger?

T€ññØ
19-04-2010, 03:10 PM
http://www.myspacemoney.my/indexphphttp://www.dapatwang.com/index.phphttp://www.dapatwang.com/?id=ezyclikboleh.. tapi bahasa melayu lah... sebab sy orang melayu..

persoalan moja seperti org yg baru nak mengenal Islam...byk yg ko kena pelajari lagi ttg ilmu Tauhid...teringat aku masa sekolah rendah...

Ustaz tanya kawan aku..."adakah kita dpt melihat Allah??"
kawan aku jwb..."boleh!!" lalu dia tunjukkan kalimah Allah yg biasanya digantung kt dinding...Ustaz pon tepuk dahi jgk nak bagi anak murid faham ilmu Tauhid nih...hahaa:p

Tapi kalau kita fikir siapa diri kita dan alam semesta...pasti kita akan mengenal siapa pencipta sebenarnya...InsyaAllah..:)

Semoga Allah memberi petunjuk dan hidayah kpd moja dalam usaha utk mengenal Tuhan yg Maha Agung...:">

mangacrazie85
19-04-2010, 03:11 PM
aku mmg takmau comment hal2 berisu-kan agama...sbb bgi aku kurg sesuai jika nk dibincangkan tanpa ada yg btol2 pakar(maksud aku disini, kena ada ustaz yg mmberi kata putus, bukan hanya bincang2).kita ni yg blajar agama x mendalam xleh memandai kluar pndanga itu ini., pikir logic lg la xleh sbb kita tau ada perkara tu mlampaui logic dan kita perlu persoalan pon.

aku sarankan la klo ada apa2 yg pening2 psal agama, terus jer tnya ustaz, settle terus masalah. bukak thread bincang ni nanti makin pening kepala jer..

aiman
19-04-2010, 03:12 PM
Kalau tak silap saya lah, dulu saya pernah terbaca 1 hadis berkenaan akhir zaman ramainya ulama palsu ni. Dan di beritahu juga kumpulan yang benar adalah kumpulan yang berada di masjid. (Ada ke sesiapa tahu tentang hadis ni?)

Jadi dekatkan lah diri ke masjid, join usrah dan ceramah kat masjid. Insyallah kita berada di kumpulan yang benar.

ed_zero
19-04-2010, 03:17 PM
umat islam semua berpandukan al-quran..

tapi al-quran ni macam susah nak faham lah..


selama sy baca kat forum ni, orang2 semua cakap yahudi dah diletakkan didalam alquran sebagai kaum yang dilaknat oleh Allah..

tapi kenapa pulak dengan ayat ni

"Sesungguhnya orang-orang yang percaya, dan orang-orang Yahudi, dan Kristian, dan Sabiin, sesiapa percaya kepada Allah dan Hari Akhir, dan membuat kerja-kerja kebaikan, maka upah mereka adalah di sisi Pemelihara mereka, dan tiadalah ketakutan pada mereka, dan tidaklah mereka bersedih." (2:62)

kejap kata yahudi masuk neraka, kejap kata kena jauhkan diri dari yahudi, kejap kata yahudi ni musuh islam..

tapi kenapa pulak ayat ni cakap yahudi tu masuk syurga pulak? ~X(~X(

orang kristian pun sama ke? :((

kalau yahudi/kristian tu dh menganut agama islam syurga tempatnya..pokok pangkalnya islam adalah agama yg benar..carilah ustaz ke apa yg boleh membimbing ko..takut nnt ko sesat..:)


1. Al-Fatihah

[1]
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
[2]
Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.
[3]
Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
[4]
Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari Akhirat).
[5]
Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan.
[6]
Tunjukilah kami jalan yang lurus.
[7]
Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.

Al-i-Imran, ayat 7 :

Dia lah yang menurunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab Suci Al-Quran. Sebahagian besar dari Al-Quran itu ialah ayat-ayat “Muhkamaat” (yang tetap, tegas dan nyata maknanya serta jelas maksudnya); ayat-ayat Muhkamaat itu ialah ibu (atau pokok) isi Al-Quran. Dan yang lain lagi ialah ayat-ayat “Mutasyaabihaat” (yang samar-samar, tidak terang maksudnya). Oleh sebab itu (timbulah faham yang berlainan menurut kandungan hati masing-masing) – adapun orang-orang yang ada dalam hatinya kecenderungan ke arah kesesatan, maka mereka selalu menurut apa yang samar-samar dari Al-Quran untuk mencari fitnah dan mencari-cari Takwilnya (memutarkan maksudnya menurut yang disukainya). Padahal tidak ada yang mengetahui Takwilnya (tafsir maksudnya yang sebenar) melainkan Allah. Dan orang-orang yang tetap teguh serta mendalam pengetahuannya dalam ilmu-ilmu ugama, berkata:” Kami beriman kepadanya, semuanya itu datangnya dari sisi Tuhan kami” Dan tiadalah yang mengambil pelajaran dan peringatan melainkan orang-orang yang berfikiran.

Al-Ikhlas

[1]
Katakanlah (wahai Muhammad): “(Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa;
[2]
“Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat;
[3]
“Ia tiada beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan;
[4]
“Dan tidak ada sesiapapun yang serupa denganNya”.

Al-Kafirun

[1]
Katakanlah (wahai Muhammad): “Hai orang-orang kafir!
[2]
“Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah.
[3]
“Dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) yang aku sembah.
[4]
“Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat.
[5]
“Dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat.
[6]
“Bagi kamu ugama kamu, dan bagiku ugamaku”.

Wak Kampit
19-04-2010, 03:18 PM
wak, apa yang aku tahu pasal hidayah, tak sama macam yang kau tahu wakk..

aku tahu hidayah Allah telah lama diturunkan oleh Allah, melalui nabi muhammad..

kan maksud hidayah tu petunjuk?

kita masih meminta2 petunjuk padahal petunjuk dah diberi, tinggal baca je, tak ke keterlaluan permintaan tu meminta lagi hidayah?

Allah memberikan hidayahnya kepada orang yang dikehendaki..

soalan aku, adakah orang yang duduk di kerusi malas hari2 tengok nombor ekor akan diberikan hidayah(Alquran) tu tadi?

jawapan logik akal aku ni akan kata tidak.. tak tahu lah korang ade jawapan lain..

bagi aku, siapa2 pun boleh dapat hidayah, dengan syarat dia berikir..


dan banyak kali aku dah tanya, macam mana nak tahu ahlinya ka, ahli agama ka, ulamak ka.. sebab ulamak palsu yang dimaksudkan dalam alquran tu tak spesifik kepada siapa, atau apa...

mungkin ulama yang selalu kuar tv adalah ulmk palsu(conthnya)
mungkin ulama palsu itu tak tahu menahu yang Allah dah gelar dia palsu..

Betul tu.... . tak ada salah pada apa yg ko cakap tu. Hidayah di tangan Allah... mungkin dgn hanya berfikir Allah akan bg hidayah a.k.a. petunjuk mana yg betul dan mana yg salah. Mungkin dgn hanya benar2 menjaga solat dan membaca al-Quran, Allah akan berikan hidayah kepada kita.. mungkin juga jika pd satu masa kita rasa macam saat KEMATIAN sudah hampir pada kita ( sakit @ sebagainya),tiba2 kita teringat balik semua amal perbuatan kita dan nekad utk benar2 insaf dan bertaubat..time tu Allah kurniakan hidayahnya. HASILNYA... kita akan mula mendekati setiap perkara yg mendekatkan kita dengan-Nya. Meninggalkan semua yg menjauhkan diri kita dari-Nya.

Carilah mana2 USTAZ yg mudah/berdekatan dgn saudara tt. Jgn terlalu fikir sgt ada ustaz yg palsu ke..ulamak palsu ke... kenapa nak sgt fikir perkara mcm ni?

moja
19-04-2010, 03:18 PM
aku mmg takmau comment hal2 berisu-kan agama...sbb bgi aku kurg sesuai jika nk dibincangkan tanpa ada yg btol2 pakar(maksud aku disini, kena ada ustaz yg mmberi kata putus, bukan hanya bincang2).kita ni yg blajar agama x mendalam xleh memandai kluar pndanga itu ini., pikir logic lg la xleh sbb kita tau ada perkara tu mlampaui logic dan kita perlu persoalan pon.

aku sarankan la klo ada apa2 yg pening2 psal agama, terus jer tnya ustaz, settle terus masalah. bukak thread bincang ni nanti makin pening kepala jer..

belajar agama tak perlu ke sekolah2 arab, sekolah2 mesir, atau menjadi pangkat ustaz, wali, sufi , rasul,

hanya boleh berikir dan berpandukan Alquran mesti boleh.. kenapa aku cakap begini? sebab aku percayakan kata2 tuhan aku yang Alquran ni petunjuk umat islam.. tak mungkin tuhan aku nak tipu aku..

jadi sekarang ni, aku menjemput siapa2 saja untuk memberi pencerahan tentang ini..

sebab ilmu agama ni takkan nak main sembunyi2?


aku pernah tengok dulu, ada orang sembunyi2 nak cerita pasal agama, sebab dia kata takut difitnah sesat..

siapa yang aku takut? Allah atau orang2 yang tuduh kau sesat?

disebabkan orang2 ini yang menuduh sebarangan, makin kurang penggunaaan akal fikiran dalam bacaan Alquran.

Alquran hanya dijadikan bahan2 pertandingan membersembahkan kemerduan suara.. :(

moja
19-04-2010, 03:20 PM
persoalan moja seperti org yg baru nak mengenal Islam...byk yg ko kena pelajari lagi ttg ilmu Tauhid...teringat aku masa sekolah rendah...

Ustaz tanya kawan aku..."adakah kita dpt melihat Allah??"
kawan aku jwb..."boleh!!" lalu dia tunjukkan kalimah Allah yg biasanya digantung kt dinding...Ustaz pon tepuk dahi jgk nak bagi anak murid faham ilmu Tauhid nih...hahaa:p

Tapi kalau kita fikir siapa diri kita dan alam semesta...pasti kita akan mengenal siapa pencipta sebenarnya...InsyaAllah..:)

Semoga Allah memberi petunjuk dan hidayah kpd moja dalam usaha utk mengenal Tuhan yg Maha Agung...:">

tuan, sangat betul kata tuan.. bukan seperti lagi dah.. sebenarnya mmg aku tak tahu apa2 pun pasal islam..:(

sembahyang tongang tonggek 5 kali sehari aku buat, tapi buat je la, kenapa sebabnya tak tahu..

orang pegi sembahyang jumaat, aku pun pegi,

orang sembelih kerbau pun aku ikut,


ringkas kata, selama ni, aku islam berdasarkan ikuttan orang je.. :(

Wak Kampit
19-04-2010, 03:20 PM
aku mmg takmau comment hal2 berisu-kan agama...sbb bgi aku kurg sesuai jika nk dibincangkan tanpa ada yg btol2 pakar(maksud aku disini, kena ada ustaz yg mmberi kata putus, bukan hanya bincang2).kita ni yg blajar agama x mendalam xleh memandai kluar pndanga itu ini., pikir logic lg la xleh sbb kita tau ada perkara tu mlampaui logic dan kita perlu persoalan pon.

aku sarankan la klo ada apa2 yg pening2 psal agama, terus jer tnya ustaz, settle terus masalah. bukak thread bincang ni nanti makin pening kepala jer..

Wak setuju..... sbg orang awam, jelaskan setakat termampu sahaja. Cukuplah...bimbang memudaratkan bukan setakat tt,malah org lain sekali termasuklah diri sendiri. Wallahualam...

suadrif86
19-04-2010, 03:21 PM
aku percayakan Allah, tapi aku percayakan Allah setakat aku cakap di mulut je..

kalau orang nak sembelih aku soh masuk kristian, aku rasa aku masuh kristian kot..

jadi sekarang ni aku tengah mencari macam mana aku nak percayakan Allah ni, sedangkan aku tak boleh lihat dia..

:(

kalau betul akal fikiran digunakan untuk mengkaji al quran, dan satu hari nanti Allah kata pengkajian aku sesat, aku akan salah kan Allah balik sebab bagi ayat2 yang aku tak paham..:(

Al quran tu sangat lengkap..

Allah tu sangat adil.. jadi tak mungkin aku boleh mempersoalkan balik kepada Allah...

jadi aku rasa, mesti ada sesuatu yang aku terlepas pandang.. :(

ape yg aku bole ckp, keadaan ko ni SANGAT BAHAYA bro..
tauhid ko sgt2 rapuh(aspek yg paling penting Islam)..
ko dlm keadaan yg ragu2 tentang keesaan Allah..
ko dlm keadaan yg ragu2 yg nabi Muhammad 2 pesuruh Allah..
cube ko bayangkn kalo ko mati dlm keadaan mcm ni..
ko akan berada dalam neraka SELAMA-LAMANYA bersama org kafir..

kita mmg menggunakan akal fikiran dalam memahami al-quran..
tp bukan menggunakan logik akal..
kite memerlukan guru, sbb al-quran adalah dalam bahasa arab..
utk menafsir al-quran, keupayaan bahasa arab yg tggi amat perlu..(ilmu nahu, sarf, balaghah dll)
sebab 2 kita perlu belajar daripada mereka..bukan membuat tafsir sendiri..

berkenaan dgn keraguan ko terhadap ulama2, ko harus yakin bhw malaysia ada badan yg mentadbir berkenaan agama Islam (JAKIM) dan ulama2 di dlm JAKIM bukan calang2 dan mmg bole dipercayai..

sesungguhnya keraguan yg berlebih-lebihan dlm diri adalah disebabkan oleh bisikan syaitan yg mmg sentiasa berusaha menyesatkan manusia sehingga ko xbole nak menerima kebenaran..

moja
19-04-2010, 03:25 PM
Betul tu.... . tak ada salah pada apa yg ko cakap tu. Hidayah di tangan Allah... mungkin dgn hanya berfikir Allah akan bg hidayah a.k.a. petunjuk mana yg betul dan mana yg salah. Mungkin dgn hanya benar2 menjaga solat dan membaca al-Quran, Allah akan berikan hidayah kepada kita.. mungkin juga jika pd satu masa kita rasa macam saat KEMATIAN sudah hampir pada kita ( sakit @ sebagainya),tiba2 kita teringat balik semua amal perbuatan kita dan nekad utk benar2 insaf dan bertaubat..time tu Allah kurniakan hidayahnya. HASILNYA... kita akan mula mendekati setiap perkara yg mendekatkan kita dengan-Nya. Meninggalkan semua yg menjauhkan diri kita dari-Nya.

Carilah mana2 USTAZ yg mudah/berdekatan dgn saudara tt. Jgn terlalu fikir sgt ada ustaz yg palsu ke..ulamak palsu ke... kenapa nak sgt fikir perkara mcm ni?

kenapa aku takut wak? sebab aku takut pencarian aku sia2..

aku ni dah tentu tak boleh beri soalan pertanyaan kepada Tuhan..

kalau tak, dah tentu macam2 aku tanya.. :(

kalau tak, dah tentu macam2 aku persoalkan.. :(

jika aku belajar, dan aku ditakdirkan sesat, adakah usaha aku tu Allah tak pandang langsung? :(

usaha aku, penat lelah aku mencari kebenaran, akhirnya dikatakan sesat.. aku rasa, sapa2 pun akan sakit hati macam nak pecah time tu..

ikhmal_ok
19-04-2010, 03:26 PM
umat islam semua berpandukan al-quran..

tapi al-quran ni macam susah nak faham lah..


selama sy baca kat forum ni, orang2 semua cakap yahudi dah diletakkan didalam alquran sebagai kaum yang dilaknat oleh Allah..

tapi kenapa pulak dengan ayat ni

"Sesungguhnya orang-orang yang percaya, dan orang-orang Yahudi, dan Kristian, dan Sabiin, sesiapa percaya kepada Allah dan Hari Akhir, dan membuat kerja-kerja kebaikan, maka upah mereka adalah di sisi Pemelihara mereka, dan tiadalah ketakutan pada mereka, dan tidaklah mereka bersedih." (2:62)

kejap kata yahudi masuk neraka, kejap kata kena jauhkan diri dari yahudi, kejap kata yahudi ni musuh islam..

tapi kenapa pulak ayat ni cakap yahudi tu masuk syurga pulak? ~X(~X(

orang kristian pun sama ke? :((


mintak maaf, topik ini bkan tertumpu kepada yahudi semata2.. saya nak tahu maksud ayat Alquran tu..

apa2 ayat sekali pun kita akan merasakan yang ayat tersebut rumit, susah nak paham, walaupn dalam bahasa sendiri..(betul tak?)

kalau betul Al Quran tu petunjuk kepada semua umat manusia(tak tertakluk kepada islam)
mengapa susah sangat nak faham?

Tafsir tu merujuk kepada agama samawi ahli kitab sebelum nabi saw. Ahli kitab ni merujuk kepada kitab taurat (yahudi) dan injil (nabi isa).

Kitab yahudi sekarang diubah bukan taurat yang sebenar (torah israelit) kitab injil pun diubah menjadi bible. Sesungguhnya apabila munculnya Al Quran maka terbatallah agama2 samawi dahulu. Agama samawi dahulu cuma layak diimani oleh umat nabi2 dahulu.

moja
19-04-2010, 03:29 PM
ape yg aku bole ckp, keadaan ko ni SANGAT BAHAYA bro..
tauhid ko sgt2 rapuh(aspek yg paling penting Islam)..
ko dlm keadaan yg ragu2 tentang keesaan Allah..
ko dlm keadaan yg ragu2 yg nabi Muhammad 2 pesuruh Allah..
cube ko bayangkn kalo ko mati dlm keadaan mcm ni..
ko akan berada dalam neraka SELAMA-LAMANYA bersama org kafir..

kita mmg menggunakan akal fikiran dalam memahami al-quran..
tp bukan menggunakan logik akal..
kite memerlukan guru, sbb al-quran adalah dalam bahasa arab..
utk menafsir al-quran, keupayaan bahasa arab yg tggi amat perlu..(ilmu nahu, sarf, balaghah dll)
sebab 2 kita perlu belajar daripada mereka..bukan membuat tafsir sendiri..

berkenaan dgn keraguan ko terhadap ulama2, ko harus yakin bhw malaysia ada badan yg mentadbir berkenaan agama Islam (JAKIM) dan ulama2 di dlm JAKIM bukan calang2 dan mmg bole dipercayai..

sesungguhnya keraguan yg berlebih-lebihan dlm diri adalah disebabkan oleh bisikan syaitan yg mmg sentiasa berusaha menyesatkan manusia sehingga ko xbole nak menerima kebenaran..

petunjuk Allah diberikan mengikut kefahaman semua kaum, semua bahasa, dan dalam satu2 kaum, mesti ada satu nabi diturunkan untuk memberikan kefahaman..

orang cina sana pun pernah diturunkan seorang nabi..
nabi orang cina tu guna bahasa arab ke?ok, ni lagi satu persoalan yang aku betul2 nak tahu...


dalam sembahyang, ada tulis tak dalam Alquran kena guna bahasa arab?

kalau ada ayat dalam Alquran yang kata wajib guna bahasa arab dalam sembahyang, tolong letak kat sini.. aku nak baca.. aku nak simpan..

ed_zero
19-04-2010, 03:32 PM
kenapa aku takut wak? sebab aku takut pencarian aku sia2..

aku ni dah tentu tak boleh beri soalan pertanyaan kepada Tuhan..

kalau tak, dah tentu macam2 aku tanya.. :(

kalau tak, dah tentu macam2 aku persoalkan.. :(

jika aku belajar, dan aku ditakdirkan sesat, adakah usaha aku tu Allah tak pandang langsung? :(

usaha aku, penat lelah aku mencari kebenaran, akhirnya dikatakan sesat.. aku rasa, sapa2 pun akan sakit hati macam nak pecah time tu..

aku nk tanya ko sket..yg kau baca al-quran tu tafsir al-quran dlm bahasa melayu ke? ko fhm x apa yg ko baca tu??

Wak Kampit
19-04-2010, 03:32 PM
kenapa aku takut wak? sebab aku takut pencarian aku sia2..

aku ni dah tentu tak boleh beri soalan pertanyaan kepada Tuhan..

kalau tak, dah tentu macam2 aku tanya.. :(

kalau tak, dah tentu macam2 aku persoalkan.. :(

jika aku belajar, dan aku ditakdirkan sesat, adakah usaha aku tu Allah tak pandang langsung? :(

usaha aku, penat lelah aku mencari kebenaran, akhirnya dikatakan sesat.. aku rasa, sapa2 pun akan sakit hati macam nak pecah time tu..

Sapa kata tak boleh tanya.... ko tanyalah... . Lepas setiap solat..ko tanya.... lepas tu baca al-Quran...pastu lepas solat,ko tanya lagi...pastu jgn lupa baca al-Quran... amal hari2...baca terjemahanya,kaitkan dgn persoalan kita. insyaallah... jgn berburuk sangka dgn Allah... Allah sayang kita semua kita nih. Wak pun rasa serba kekurangan..solat pun tak boleh nak khusyuk lagi... tp itu tak sepatutnya menghindarkan kita dari solat. Allah suruh kita solat...solat lah.. sampai masa insyaallah Allah akan kurniakan anugerah-Nya pada kita.

p/s : cuba baca surah al-Kahfi + terjemahannya.

hafizuka
19-04-2010, 03:33 PM
umat islam semua berpandukan al-quran..

tapi al-quran ni macam susah nak faham lah..


selama sy baca kat forum ni, orang2 semua cakap yahudi dah diletakkan didalam alquran sebagai kaum yang dilaknat oleh Allah..

tapi kenapa pulak dengan ayat ni

"Sesungguhnya orang-orang yang percaya, dan orang-orang Yahudi, dan Kristian, dan Sabiin, sesiapa percaya kepada Allah dan Hari Akhir, dan membuat kerja-kerja kebaikan, maka upah mereka adalah di sisi Pemelihara mereka, dan tiadalah ketakutan pada mereka, dan tidaklah mereka bersedih." (2:62)

kejap kata yahudi masuk neraka, kejap kata kena jauhkan diri dari yahudi, kejap kata yahudi ni musuh islam..

tapi kenapa pulak ayat ni cakap yahudi tu masuk syurga pulak? ~X(~X(

orang kristian pun sama ke? :((


mintak maaf, topik ini bkan tertumpu kepada yahudi semata2.. saya nak tahu maksud ayat Alquran tu..

apa2 ayat sekali pun kita akan merasakan yang ayat tersebut rumit, susah nak paham, walaupn dalam bahasa sendiri..(betul tak?)

kalau betul Al Quran tu petunjuk kepada semua umat manusia(tak tertakluk kepada islam)
mengapa susah sangat nak faham?

Cuba tanya ustaz bro lagi mudah

Kitorang kat sini sama tahap je ngan bro

hafizuka
19-04-2010, 03:38 PM
petunjuk Allah diberikan mengikut kefahaman semua kaum, semua bahasa, dan dalam satu2 kaum, mesti ada satu nabi diturunkan untuk memberikan kefahaman..

orang cina sana pun pernah diturunkan seorang nabi..
nabi orang cina tu guna bahasa arab ke?ok, ni lagi satu persoalan yang aku betul2 nak tahu...


dalam sembahyang, ada tulis tak dalam Alquran kena guna bahasa arab?

kalau ada ayat dalam Alquran yang kata wajib guna bahasa arab dalam sembahyang, tolong letak kat sini.. aku nak baca.. aku nak simpan..

senangnya pencarian ko, post kat internet pastu harap semua jawapan terjawab :)

sorry la bro aku rasa ko tak ikhlas dalam pencarian ko

kalau ko ikhlas, ko mesti dah usaha cari orang2 yang betul2 berilmu

bukan habiskan masa mempersoalkan macam2 kat sini di kalangan orang2 yg tak berapa berilmu cam kami

taufic
19-04-2010, 03:38 PM
ayat kamu ayat provoke
kamu ni missionary kah?

inspiron
19-04-2010, 03:39 PM
Cuba tanya ustaz bro lagi mudah

Kitorang kat sini sama tahap je ngan bro

silap la, ko tak setaraf dia ... mamat ni byk ilmu tu sebab dia nak test ilmu dia setaraf sapa kat sini ... :D

armins_eye
19-04-2010, 03:40 PM
ok.. macam mana nak hubungi?

beri yahoo messenger?

awak tanya saya jawap,
saya tanya u jawap,
soalan hanya berkaitan mengenal tuhan & agama sahaja,
sila KE http://www.bestnya.com/forum/pspshoutbox.php
mungkin awak kena jadik ahli sebelum sembang....

moja,
anda sebenarnya sedang merindui pencipta anda,
kerana itu anda telah mentafsir sebaliknya pula....

lihat lah galaksi ini dengan hati anda,
kerana hati anda jauh lebih celik dari akal dan mata anda...
mari...
1 jam sahaja.

suadrif86
19-04-2010, 03:42 PM
[/COLOR][/B]

kalau ada ayat dalam Alquran yang kata wajib guna bahasa arab dalam sembahyang, tolong letak kat sini.. aku nak baca.. aku nak simpan..

Sumber rujukan Islam bukan hanya daripada Al-Quran sahaja..
tp kita juga merujuk kepada hadis nabi..

Aku cadangkan ko cari seorang ustaz utk ko belajar mengenai Islam daripada asas..

mojotudam
19-04-2010, 03:44 PM
sembahyang tongang tonggek 5 kali sehari aku buat, tapi buat je la, kenapa sebabnya tak tahu..


ko buat terpaksa ke secara rela ni. apa dalam fikiran ko time ko sembahyang tu? :-?

ed_zero
19-04-2010, 03:45 PM
senangnya pencarian ko, post kat internet pastu harap semua jawapan terjawab :)

sorry la bro aku rasa ko tak ikhlas dalam pencarian ko

kalau ko ikhlas, ko mesti dah usaha cari orang2 yang betul2 berilmu

bukan habiskan masa mempersoalkan macam2 kat sini di kalangan orang2 yg tak berapa berilmu cam kami

erm..aku pun musykil dgn TT ni..klu betul ko mencari ko pasti akan rasa Allah tu dkt dgn diri ko...mgkn cpt atau lmbt..xpe..teruskan mencari..:)

moja
19-04-2010, 03:45 PM
Sapa kata tak boleh tanya.... ko tanyalah... . Lepas setiap solat..ko tanya.... lepas tu baca al-Quran...pastu lepas solat,ko tanya lagi...pastu jgn lupa baca al-Quran... amal hari2...baca terjemahanya,kaitkan dgn persoalan kita. insyaallah... jgn berburuk sangka dgn Allah... Allah sayang kita semua kita nih. Wak pun rasa serba kekurangan..solat pun tak boleh nak khusyuk lagi... tp itu tak sepatutnya menghindarkan kita dari solat. Allah suruh kita solat...solat lah.. sampai masa insyaallah Allah akan kurniakan anugerah-Nya pada kita.

p/s : cuba baca surah al-Kahfi + terjemahannya.

ok wak.. aku baca..

ikhmal_ok
19-04-2010, 03:48 PM
Dalil tentang solat di dalam bahasa arab;

Al-Harithi dan Ibn `Adi meriwayatkan daripada Abi Sa`id bahawasanya
Nabi s.a.w bersabda:

“Tidak sah solat melainkan dengan al-Fatihah atau selainnya.”

Surah al fatihah dalam bahasa arab bukan dalam bahasa melayu.

Saleh83
19-04-2010, 03:51 PM
tuan, sangat betul kata tuan.. bukan seperti lagi dah.. sebenarnya mmg aku tak tahu apa2 pun pasal islam..:(

sembahyang tongang tonggek 5 kali sehari aku buat, tapi buat je la, kenapa sebabnya tak tahu..

orang pegi sembahyang jumaat, aku pun pegi,

orang sembelih kerbau pun aku ikut,


ringkas kata, selama ni, aku islam berdasarkan ikuttan orang je.. :(

Aku rasa baik ko pergi cari org yang berilmu di masjid2 / surau2 sebelum kau tersesat lagi jauh... sekian... tima kasih TQ domo arigato... http://www.laymark.com/i/m/m095.gif (http://www.laymark.com)

T€ññØ
19-04-2010, 03:52 PM
http://www.myspacemoney.my/indexphphttp://www.dapatwang.com/index.phphttp://www.dapatwang.com/?id=ezycliktuan, sangat betul kata tuan.. bukan seperti lagi dah.. sebenarnya mmg aku tak tahu apa2 pun pasal islam..:(

sembahyang tongang tonggek 5 kali sehari aku buat, tapi buat je la, kenapa sebabnya tak tahu..

orang pegi sembahyang jumaat, aku pun pegi,

orang sembelih kerbau pun aku ikut,


ringkas kata, selama ni, aku islam berdasarkan ikuttan orang je.. :(


Huh!!! MaasyaAllah...#:-S Islam ikutanlah ni yer...huhuuu:((
Rasanya bukan moja sorang ajer...ramai lagi org seperti moja...cuma kita x kenal jekk..:(

Hmmm...kalau camtuh mmg WAJIB moja kena cari guru yg boleh membimbing moja mendalami ilmu Islam...bukan xleh belaja sendiri tapi susah nak faham...kurang sesuai kalau nak tanya member kat sini...mulakan rujukan dgn Imam/Ustaz yg arif tentang Al-Quran & Sunnah...

Al-Quran & Sunnah ada pertalian erat tentang hubungan kita dgn Allah...Wallahua'lam...:)

moja
19-04-2010, 03:54 PM
senangnya pencarian ko, post kat internet pastu harap semua jawapan terjawab :)

sorry la bro aku rasa ko tak ikhlas dalam pencarian ko

kalau ko ikhlas, ko mesti dah usaha cari orang2 yang betul2 berilmu

bukan habiskan masa mempersoalkan macam2 kat sini di kalangan orang2 yg tak berapa berilmu cam kami

boleh bayar bill guna internet? kenapa nak beratur?
kenapa nak menolak teknologi? memudah kan kita,

kalau dulu kau nak cari information pasal dinasor, banyak perpustakaan kau terjah nak cari buku, disebabkan adanya teknology pencarian kau tentang dinasor adalah lebih mudah guna internet..

teknologi ini memudahkan, kenapa nak pertikai?

aku pernah cakap dulu,(sebenarnya alasan)

satu hari nanti, bila aku dah kaya, bila aku dah ada masa banyak, bila semuanya dalam hidup aku dah teratur, barulah aku akan cari islam sebenar..

tapi kau tau tak, tak de pernah dalam hidup aku ni punya masa atau kehidupan teratur yang aku janjikan pada diri sendiri pada waktu dahulu tu, untuk aku mencari islam.. then aku cakap, tak pe lah, keadaan tak mengizinkan nanti lah aku cari islam..

sekarang dah ada teknologi.. tak mungkin lagi aku boleh bagi alsan pada diri aku sendiri..


burung yang kecil membawa air dalam mulut untuk memadamkan api yang mengeliligi nabi ibrahim..

burung tu tau walaupun kecil usahanya, tapi pasti satu hari akan dipersoalkan jika dia tidak menunjukkan sebarang usaha..

armins_eye
19-04-2010, 03:54 PM
inilah yang pernah saya sampai dalam forum bertajuk:
Keringnya Tasik Galilee = Turunnya Nabi Isa

Tak sangka agenda Saint Peter berjaya menusuk sehingga ke tahap begini rupa,
bagaimanalah nanti golongan nasib2 umat Muhammad (anak2 muda harini) apabila tasik ini benar2 kering tak lama lagi...
apakah mereka mampu membezakan siapa Al-Masih Imam Mahdi siapa Al Masih Dajjal ?


Dari cara mojo bertanya,
dia datang dari keluarga Islam.
Fikir2kan...

Ambang perang itu akan hadir tak lama sahaja lagi...
Sistem Digital akan ambik alih dalam masa beberapa bulan lagi...

ikhmal_ok
19-04-2010, 03:55 PM
islam ikut2 ikutan pun takpa,,,slow2 belajar tauhid, sifat 20, usuluddin dan syariat, kayuh pelan2 banyakkan sabar nanti jumpa Allah insyaAllah.

moja
19-04-2010, 03:56 PM
ayat kamu ayat provoke
kamu ni missionary kah?

orang bertanya niat nak tahu, dituduhnya bukan2.. tahu tak berapa ramai orang merasakan lebih baik mendiamkan diri dari bertanya disebabkan minda2 pemikiran macam ini?

ikhmal_ok
19-04-2010, 03:56 PM
boleh bayar bill guna internet? kenapa nak beratur?
kenapa nak menolak teknologi? memudah kan kita,

kalau dulu kau nak cari information pasal dinasor, banyak perpustakaan kau terjah nak cari buku, disebabkan adanya teknology pencarian kau tentang dinasor adalah lebih mudah guna internet..

teknologi ini memudahkan, kenapa nak pertikai?

aku pernah cakap dulu,(sebenarnya alasan)

satu hari nanti, bila aku dah kaya, bila aku dah ada masa banyak, bila semuanya dalam hidup aku dah teratur, barulah aku akan cari islam sebenar..

tapi kau tau tak, tak de pernah dalam hidup aku ni punya masa atau kehidupan teratur yang aku janjikan pada diri sendiri pada waktu dahulu tu, untuk aku mencari islam.. then aku cakap, tak pe lah, keadaan tak mengizinkan nanti lah aku cari islam..

sekarang dah ada teknologi.. tak mungkin lagi aku boleh bagi alsan pada diri aku sendiri..


burung yang kecil membawa air dalam mulut untuk memadamkan api yang mengeliligi nabi ibrahim..

burung tu tau walaupun kecil usahanya, tapi pasti satu hari akan dipersoalkan jika dia tidak menunjukkan sebarang usaha..

Islam ni agama special,,,tak boleh belajar melalui buku, kitab dsb. Ia mesti berguru,,,,kalau awak belajar pasang keta proton melalui buku sempurna tak ?

moja
19-04-2010, 03:58 PM
silap la, ko tak setaraf dia ... mamat ni byk ilmu tu sebab dia nak test ilmu dia setaraf sapa kat sini ... :D

mintak maaf bro, tujuan sy bukak thread ni adalah dengan tujuan nak tahu..

bukan dengan tujuan nak tunjuk bagus atau tunjuk ilmu.. sy ni tak de ilmu apa pun..

agaknya bro ni dah dibiasakan kot dengan keadaan orang bertanya tu adalah orang yang lebih berilmu...

tapi serious aku cakap, aku mmg nak tahu.. aku bukan saja2..:(

MUGENSEIKI
19-04-2010, 03:58 PM
Salam,

Bismillahirrohmaaanirraaahiiimmm..

Kepada pemula thread ini saya ucapkan syabas kerana saudara berpikir mengenai agama Islam yg maha suci ini.Dan jika saudara nak jalan singkat, saudara kena berguru dengan org alim yang berdaftar/tauliah supaya jika terjadi apa2..saudara boleh bawa org alim tersebut kemuka pengadilan. Sebab kalau yg tak dapat tauliah ni..kurang dipantau oleh Jabatan Agama.

Saya dapati banyak soalan saudara telah melompat ke peringkat pertengahan. Manusia dijadikan oleh Allah..secara berperingkat-peringkat dan begitu juga dengan bayi yg lahir...meniarap..merangkak..berdiri..berjalan dan seterusnya berlari.

Ini semua adalah fitrah manusia yg dijadikan oleh Allah.

Oleh itu..saudara kena bermula pada ASAS nya. Kalau tak pandai berlari..jangan terus cuba berlari.nanti jatuh luka berdarah....dah susah.

Kalau saudara masih lagi berdegil untuk mengkajinya sendiri, maka saudara memerlukan masa yang panjang dan masih jauh lagi perjalanan saudara...Kenapa saya kata begitu?????..

Cuba tgk balik Al-Quran itu diturunkan dalam bahasa apa?.. Bahasa Arab kann.. Haaaaa.. kalau gitu..saudara kena mahir dengan bahasa Arab dulu kalau saudara nak kaji Al-Quran ini.Dengan mahir dalam bahasa arab..maka akan mudahlah saudara memahami maksud sebenar setiap perkataan dan ayat Allah itu.

Ayat yg pertama Allah turunkan pun adalah Iqra'...yg bermaksud bacalah yg bermaksud ilmu. Ini lah ilmu namanya.. kalau tanpa ilmu..kita tak akan mampu untuk mengkaji satu apa pun. Sebab tanpa ilmulah saudara telah bertanya soalan-soalan yg pelik2.

Sekiranya saudara baca tafsirannya dalam bahasa melayu..maka kemungkinan besar saudara akan terpesong kerana VOCABULARY bahasa arab amat banyak jika nak banding dengan bahasa melayu.Tidak dinafikan vocabulary melayu amat kurang.Ini adalah kelemahan bahasa melayu yg kena kita akui.

Satu lagi..sebelum nak kaji Al-Quran..ada beberapa ilmu lain yg kamu perlu pelajari seperti Asbabbun Nuzul (sebab-sebab diturunkan)....Nasikh Wa Mansuh.(ayat-ayat yang memansuhkan ayat yang lain)... dan macam2 lagi ilmu. Sebab itu saya kata ini adalah jalan long cut dan bukan short cut. Kalau nak short cut..kena berguru dengan beberapa org guru. Jgn berguru dengan sorang sahaja kerana ilmu Allah ini TERLALU BANYAKKK.. seorang manusia tidak mampu menguasainyaaa..

Saya sendiri telah pelajari beberpa ilmu tersebut. Tetapi banyak lagi ilmu yg kita perlu pelajari sebelum cuba mentafsir sendiri Al-Quran itu.

Al-Quran adalah panduan umat manusia sepanjang Zaman. Ianya adalah PELENGKAP kepada semua kitab-kitab yang telah Allah turunkan sebelumnya iaitu TAURAT, ZABUR DAN INJIL.

Dan banyak perkara-perkara yg tidak tersampai oleh akal manusia kerana itu adalah hak Allah.

Kenapa Allah turunkan Al-Quran dalam bahasa Arab??.. Kenapa tidak Bahasa Melayu?.. Kalau saudara nak tahu..saudara kena kenal perangai manusia diatas muka bumi ini terlebih dahulu. Allah maha mengetahui...

Setelah saudara kenal sehabis baik perangai semua bangsa dimuka bumi ini...saudara akan mendapat jawapannya.Insyaallh..

Sebab tu saya katakan kalau saudara nak kaji sendiri Al-Quran ini secara LONG CUT dan bukan SHORT CUT (berguru dengan org alim ulamak), maka BANYAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK yg saudara perlu pelajari.TERUS TERANG SAYA KATAKAN, TANPA ILMU..SAUDARA TAK MAMPU NAK KAJI ALQURAN.

Dan telah jelas bahawa saudara ini KURANG SANGAT ILMUNYA..

mojotudam
19-04-2010, 03:59 PM
inilah yang pernah saya sampai dalam forum bertajuk:
Keringnya Tasik Galilee = Turunnya Nabi Isa

Tak sangka agenda Saint Peter berjaya menusuk sehingga ke tahap begini rupa,
bagaimanalah nanti golongan nasib2 umat Muhammad (anak2 muda harini) apabila tasik ini benar2 kering tak lama lagi...
apakah mereka mampu membezakan siapa Al-Masih Imam Mahdi siapa Al Masih Dajjal ?


Dari cara mojo bertanya,
dia datang dari keluarga Islam.
Fikir2kan...

Ambang perang itu akan hadir tak lama sahaja lagi...
Sistem Digital akan ambik alih dalam masa beberapa bulan lagi...

moja la yang tanya. bukan mojo :D

moja
19-04-2010, 04:00 PM
Dalil tentang solat di dalam bahasa arab;

Al-Harithi dan Ibn `Adi meriwayatkan daripada Abi Sa`id bahawasanya
Nabi s.a.w bersabda:

“Tidak sah solat melainkan dengan al-Fatihah atau selainnya.”

Surah al fatihah dalam bahasa arab bukan dalam bahasa melayu.

fatihah tu tak ada maksudnya dalam bahasa melayu?

moja
19-04-2010, 04:02 PM
ko buat terpaksa ke secara rela ni. apa dalam fikiran ko time ko sembahyang tu? :-?

ye, betul bro.. selama ni, aku sembahyang sebab terpaksa..

masa keck2, aku kene sembahyang sebab takut kene rotan..

masa sekolah, aku kene sembahyang sebab aku kene tunjuk kat kawan2 aku yang aku pun sembahyang jugak.. aku pun baik jugak..

dan sekarang ni, baru aku fikir, aku sembahyang ni sebenarnya untuk apa? untuk tunjuk baik ke? untuk bagi dahi bertanda 2 bijik hitam tu ke?

tu sebab sekarang ni aku memberontak tnaya soalan2 yang orang lain angap pelik..:(

ikhmal_ok
19-04-2010, 04:03 PM
Islam ni bukan agama akal,,,tak sampai dek akal nak memikirkannya. Allah kata ada syurga,,,,pernah tengok syurga ke ? jadi tengoklah dengan iman sahaja (yakin) beriman dengan perkara ghaib.

Islam ni nak belajar kena ada guru,,,sebab apa ? baca kitab pun lagi mudah,,,,salah tu kita belajar matematik cara mudah faham melalui guru ataupun melalui buku ? melalui guru baru mudah.

Macam ko belajar silatlah,,,bolehke belajar silat melalui buku ? tentu jadi pelik kan,,,so kenalah belajar agama dengan berguru.

Alibaba966
19-04-2010, 04:05 PM
salam...

Maaf..bg sy kalo Al-Quran ni valid sepanjang zaman,dah tentu ayat tu masih digunakan sekarang ni.Bg sy yahudi ni merujuk kpd org2 yg mendapat petunjuk (huda=petunjuk) & nasrani ni merujuk kpd org2 yg menolong (Nasoro=menolong).jd sesiapa yg medapat PETUNJUK & MENOLONG agama Allah dah tentu la Allah akan balas dgn kebaikan (syurga).Baru la di dikatakan Allah tu Maha Adil...Sodokollohulazim....(benarlah kata2 Allah yg demikian)

moja
19-04-2010, 04:06 PM
inilah yang pernah saya sampai dalam forum bertajuk:
Keringnya Tasik Galilee = Turunnya Nabi Isa

Tak sangka agenda Saint Peter berjaya menusuk sehingga ke tahap begini rupa,
bagaimanalah nanti golongan nasib2 umat Muhammad (anak2 muda harini) apabila tasik ini benar2 kering tak lama lagi...
apakah mereka mampu membezakan siapa Al-Masih Imam Mahdi siapa Al Masih Dajjal ?


Dari cara mojo bertanya,
dia datang dari keluarga Islam.
Fikir2kan...

Ambang perang itu akan hadir tak lama sahaja lagi...
Sistem Digital akan ambik alih dalam masa beberapa bulan lagi...

mintak maa bro, link yang bro bagi tadi sy tak boleh post..

apa maksud bro agenda saint peter tu?

moja
19-04-2010, 04:07 PM
Islam ni agama special,,,tak boleh belajar melalui buku, kitab dsb. Ia mesti berguru,,,,kalau awak belajar pasang keta proton melalui buku sempurna tak ?

sy berani cakap, sempurna...

lihat pulak siapa yang menulis buku..

sekarang buku Alquran ni ditulis siapa?

awak nak main2 ke? sy tanya betul2 ni..

MUGENSEIKI
19-04-2010, 04:07 PM
Saya ambil satu contoh..

Dalam Al-Quran , dibahasa Allah sebagai KAMI iaitu jamak/lebih dari satu..atau dengan bahasa inggerisnya..PLURAL dan bukan SINGULAR. KENAPA?.. Haaaaaa.. hanya dengan ilmu sahaja saudara akan berjaya mengupasnya. Ini baru satu contoh yg saya beri.Dalam Al-Quran banyakkkkkkkkkkkkkkkk sangat perkara-perkara seperti itu.

Adakah KAMI bermakna Allah itu lebih dari satu?.. Haaaa.. kalau berbekalkan ilmu saudara yg sangat cetek itu, maka saudara akan mengatakan bahawa Allah itu bukan ESA. Haaaa.. bahaya tu.... terpesong jadinya tuuu..

Kita bukan hanya kena mahir bahasa Arab malah kena mahir balaghoh..iaitu slang arab (kalau saya silap..harap ada yg boleh betulkan.. saya hanya hambaNya yg hina dan serba kekurangan..sambung lagii jap lagi

ikhmal_ok
19-04-2010, 04:07 PM
fatihah tu tak ada maksudnya dalam bahasa melayu?

ada maksud dalam bahasa melayu,,,tapi nabi dah ajar sahabat melalui hadis dan perbuatannya bahawa diwahyukan kena guna bahasa arab, maka kena ikut rules lah.

Orang masuk buddha berdoa dalam bahasa sanskrit,,,dia tak doa dalam bahasa kelantan dik, kena ikut rules lah.

Orang masuk agama hindu sembahyang patung guna bahasa hindu dik,,,dia tak cakap bahasa inggeris tau,,,kena ikut rules.

aiman
19-04-2010, 04:07 PM
Dalil tentang solat di dalam bahasa arab;

Al-Harithi dan Ibn `Adi meriwayatkan daripada Abi Sa`id bahawasanya
Nabi s.a.w bersabda:

“Tidak sah solat melainkan dengan al-Fatihah atau selainnya.”

Surah al fatihah dalam bahasa arab bukan dalam bahasa melayu.

Selain al-fatihah..... takbiratuliram, tahyat akhir dan salam mestilah dalam bahasa arab juga sebab terkandung dalam rukun solat

ikhmal_ok
19-04-2010, 04:10 PM
sy berani cakap, sempurna...

lihat pulak siapa yang menulis buku..

sekarang buku Alquran ni ditulis siapa?

awak nak main2 ke? sy tanya betul2 ni..

kalau macamtu ko belajarlah dengan guna buku sahaja,,,takyah masuk universiti mengaji dengan pensyarah. Ko pun takyah pergi sekolah,,,beli buku dan ambil periksa sahaja,,,takyah belajar dengan guru

Ko pi kilang proton ko pasang keta tu dengan buku (apa2 jelah).

moja
19-04-2010, 04:10 PM
Salam,

Bismillahirrohmaaanirraaahiiimmm..

Kepada pemula thread ini saya ucapkan syabas kerana saudara berpikir mengenai agama Islam yg maha suci ini.Dan jika saudara nak jalan singkat, saudara kena berguru dengan org alim yang berdaftar/tauliah supaya jika terjadi apa2..saudara boleh bawa org alim tersebut kemuka pengadilan. Sebab kalau yg tak dapat tauliah ni..kurang dipantau oleh Jabatan Agama.

Saya dapati banyak soalan saudara telah melompat ke peringkat pertengahan. Manusia dijadikan oleh Allah..secara berperingkat-peringkat dan begitu juga dengan bayi yg lahir...meniarap..merangkak..berdiri..berjalan dan seterusnya berlari.

Ini semua adalah fitrah manusia yg dijadikan oleh Allah.

Oleh itu..saudara kena bermula pada ASAS nya. Kalau tak pandai berlari..jangan terus cuba berlari.nanti jatuh luka berdarah....dah susah.

Kalau saudara masih lagi berdegil untuk mengkajinya sendiri, maka saudara memerlukan masa yang panjang dan masih jauh lagi perjalanan saudara...Kenapa saya kata begitu?????..

Cuba tgk balik Al-Quran itu diturunkan dalam bahasa apa?.. Bahasa Arab kann.. Haaaaa.. kalau gitu..saudara kena mahir dengan bahasa Arab dulu kalau saudara nak kaji Al-Quran ini.Dengan mahir dalam bahasa arab..maka akan mudahlah saudara memahami maksud sebenar setiap perkataan dan ayat Allah itu.

Ayat yg pertama Allah turunkan pun adalah Iqra'...yg bermaksud bacalah yg bermaksud ilmu. Ini lah ilmu namanya.. kalau tanpa ilmu..kita tak akan mampu untuk mengkaji satu apa pun. Sebab tanpa ilmulah saudara telah bertanya soalan-soalan yg pelik2.

Sekiranya saudara baca tafsirannya dalam bahasa melayu..maka kemungkinan besar saudara akan terpesong kerana VOCABULARY bahasa arab amat banyak jika nak banding dengan bahasa melayu.Tidak dinafikan vocabulary melayu amat kurang.Ini adalah kelemahan bahasa melayu yg kena kita akui.

Satu lagi..sebelum nak kaji Al-Quran..ada beberapa ilmu lain yg kamu perlu pelajari seperti Asbabbun Nuzul (sebab-sebab diturunkan)....Nasikh Wa Mansuh.(ayat-ayat yang memansuhkan ayat yang lain)... dan macam2 lagi ilmu. Sebab itu saya kata ini adalah jalan long cut dan bukan short cut. Kalau nak short cut..kena berguru dengan beberapa org guru. Jgn berguru dengan sorang sahaja kerana ilmu Allah ini TERLALU BANYAKKK.. seorang manusia tidak mampu menguasainyaaa..

Saya sendiri telah pelajari beberpa ilmu tersebut. Tetapi banyak lagi ilmu yg kita perlu pelajari sebelum cuba mentafsir sendiri Al-Quran itu.

Al-Quran adalah panduan umat manusia sepanjang Zaman. Ianya adalah PELENGKAP kepada semua kitab-kitab yang telah Allah turunkan sebelumnya iaitu TAURAT, ZABUR DAN INJIL.

Dan banyak perkara-perkara yg tidak tersampai oleh akal manusia kerana itu adalah hak Allah.

Kenapa Allah turunkan Al-Quran dalam bahasa Arab??.. Kenapa tidak Bahasa Melayu?.. Kalau saudara nak tahu..saudara kena kenal perangai manusia diatas muka bumi ini terlebih dahulu. Allah maha mengetahui...

Setelah saudara kenal sehabis baik perangai semua bangsa dimuka bumi ini...saudara akan mendapat jawapannya.Insyaallh..

Sebab tu saya katakan kalau saudara nak kaji sendiri Al-Quran ini secara LONG CUT dan bukan SHORT CUT (berguru dengan org alim ulamak), maka BANYAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK yg saudara perlu pelajari.TERUS TERANG SAYA KATAKAN, TANPA ILMU..SAUDARA TAK MAMPU NAK KAJI ALQURAN.

Dan telah jelas bahawa saudara ini KURANG SANGAT ILMUNYA..

sy terima teguran ni..:)

aiman
19-04-2010, 04:11 PM
sy berani cakap, sempurna...

lihat pulak siapa yang menulis buku..

sekarang buku Alquran ni ditulis siapa?

awak nak main2 ke? sy tanya betul2 ni..

Bro tahu tak adanya ayat Quran dan hadis yang dimansuhkan?

Macam bro zolympus cakap pada page2 belakang, ayat quran boleh memansuhkan ayat quran yang lain dan juga hadis.
Hadis juga boleh memansuhkan hadis tetapi hadis tidak boleh memansuhkan ayat quran.

Semuanya berkait dengan peristiwa yang berlaku pada masa ayat itu diturunkan.

Benda ini complicated, kalau bukan ahli kita akan tafsir jadi lain. Mungkin ada yang akan kata arak itu halal. Sebab ada ayat quran yang sebelumnya kata boleh minum. Tetapi ada ayat lain yang memansuhkan ayat tersebut. Ini juga antara sebab kenapa kita mesti ada maszhab. Dan juga sebab kenapa lain maszhab ada lain pendapat. Sedangkan orang yang pakar pun selalunya refer balik kepada maszhab.

Kita boleh tafsir dengan syarat kita memang pakar dengan budaya dan bahasa arab dan juga pakar dengan sejarah/peristiwa zaman nabi.

Quran suruh solat tapi tak sebut cara nak solat step by step. Tetap kena cari guru.

Wak Kampit
19-04-2010, 04:12 PM
Wak rasa..ada baiknya saudara/saudari Moja ni bg tau location dia. Bukan apa, kalau ada sapa2 sahabat CG yg ada kenal mana2 ustaz yg tinggal berdekatan dgn saudara/saudari Moja ni,bolehlah dia jumpa dgn ustaz tu dan bertanyakan apa yg terbuku dlm hatinya.

moja
19-04-2010, 04:13 PM
ada maksud dalam bahasa melayu,,,tapi nabi dah ajar sahabat melalui hadis dan perbuatannya bahawa diwahyukan kena guna bahasa arab, maka kena ikut rules lah.

Orang masuk buddha berdoa dalam bahasa sanskrit,,,dia tak doa dalam bahasa kelantan dik, kena ikut rules lah.

Orang masuk agama hindu sembahyang patung guna bahasa hindu dik,,,dia tak cakap bahasa inggeris tau,,,kena ikut rules.

betul jugak ni..:-?

lagi2...

ikhmal_ok
19-04-2010, 04:14 PM
Bro tahu tak adanya ayat Quran dan hadis yang dimansuhkan?

Macam bro zolympus cakap pada page2 belakang, ayat quran boleh memansuhkan ayat quran yang lain dan juga hadis.
Hadis juga boleh memansuhkan hadis tetapi hadis tidak boleh memansuhkan ayat quran.

Semuanya berkait dengan peristiwa yang berlaku pada masa ayat itu diturunkan.

Benda ini complicated, kalau bukan ahli kita akan tafsir jadi lain. Mungkin ada yang akan kata arak itu halal. Sebab ada ayat quran yang sebelumnya kata boleh minum. Tetapi ada ayat lain yang memansuhkan ayat tersebut. Ini juga antara sebab kenapa kita mesti ada maszhab. Dan juga sebab kenapa lain maszhab ada lain pendapat. Sedangkan orang yang pakar pun selalunya refer balik kepada maszhab.

Kita boleh tafsir dengan syarat kita memang pakar dengan budaya dan bahasa arab dan juga pakar dengan sejarah/peristiwa zaman nabi.

Quran suruh solat tapi tak sebut cara nak solat step by step. Tetap kena cari guru.

Disebabkan Al Quran tu tinggilah kita kena belajar melalui guru,,,,kalau tidak ayat mansuh pun kita tak nampak.

Tafsir Al Quran telah dibahaskan oleh beribu2 ulamak,,,bukannya dibuat tafsiran sendiri sahaja.

ikhmal_ok
19-04-2010, 04:15 PM
betul jugak ni..:-?

lagi2...

awak tanya je,,,nanti sahabat2 sini tolong jawab.

MUGENSEIKI
19-04-2010, 04:16 PM
Sambung balik..

Ok.. dalam aL qURAN..sauadara akan jumpa banyak ayat yg bila diterjemahkan maknanya ia bermaksud KAMI. Bahasa Arab..atau slang Arab...KAMI menggambarkan PANGKAT/DARJAT/PERHORMATAN/PEMULIAAN yang tinggi yang manusia arab gunakan untuk merujuk kepada sesuatu yang maha hebat seperti ALLAH. Oleh itu, bila kita melayu translate..ianya menjadi KAMI.. ini baru satu contoh..

Banyak lagi yg saudara perlu pelajari..Oleh itu saya nasihatkan saudara jika ingin belajar cara shortcut perkara-perkara asas atau soalan2 yg bermain dipikiran saudara, pergi berjumpa dan berguru dengan alim ulamak. Kalau boleh..bergurulah dengan lebih dari satu guru kerana setiap manusia ada kelebihan dan kekuranganyya

Suadara tak perlu tanya banyak soalan dalam CG ini kerana amat sukar membantu didalam forum sebegini. Lebih baik berguru diluar sana..

moja
19-04-2010, 04:16 PM
Bro tahu tak adanya ayat Quran dan hadis yang dimansuhkan?

Macam bro zolympus cakap pada page2 belakang, ayat quran boleh memansuhkan ayat quran yang lain dan juga hadis.
Hadis juga boleh memansuhkan hadis tetapi hadis tidak boleh memansuhkan ayat quran.

Semuanya berkait dengan peristiwa yang berlaku pada masa ayat itu diturunkan.

Benda ini complicated, kalau bukan ahli kita akan tafsir jadi lain. Mungkin ada yang akan kata arak itu halal. Sebab ada ayat quran yang sebelumnya kata boleh minum. Tetapi ada ayat lain yang memansuhkan ayat tersebut. Ini juga antara sebab kenapa kita mesti ada maszhab. Dan juga sebab kenapa lain maszhab ada lain pendapat. Sedangkan orang yang pakar pun selalunya refer balik kepada maszhab.

Kita boleh tafsir dengan syarat kita memang pakar dengan budaya dan bahasa arab dan juga pakar dengan sejarah/peristiwa zaman nabi.

Quran suruh solat tapi tak sebut cara nak solat step by step. Tetap kena cari guru.

tengok tu, ni yang sy sakit hati.. Allah melarang kita berpuak2..

tapi dalam hal agama sendiri kita dah berpuak2..

nak kena rujuk mahzab tu, mahzab ni...

kenapa terlampau rumit? dulu masa Alquran diturunkan kepada nabi muhamad, ada ke mahzab2 ni? nabi ikut al quran je kan?

kenapa kita tak boleh nak ikut al quran je?~X(

ikhmal_ok
19-04-2010, 04:17 PM
Sambung balik..

Ok.. dalam aL qURAN..sauadara akan jumpa banyak ayat yg bila diterjemahkan maknanya ia bermaksud KAMI. Bahasa Arab..atau slang Arab...KAMI menggambarkan PANGKAT/DARJAT/PERHORMATAN/PEMULIAAN yang tinggi yang manusia arab gunakan untuk merujuk kepada sesuatu yang maha hebat seperti ALLAH. Oleh itu, bila kita melayu translate..ianya menjadi KAMI.. ini baru satu contoh..

Banyak lagi yg saudara perlu pelajari..Oleh itu saya nasihatkan saudara jika ingin belajar cara shortcut perkara-perkara asas atau soalan2 yg bermain dipikiran saudara, pergi berjumpa dan berguru dengan alim ulamak. Kalau boleh..bergurulah dengan lebih dari satu guru kerana setiap manusia ada kelebihan dan kekuranganyya

Suadara tak perlu tanya banyak soalan dalam CG ini kerana amat sukar membantu didalam forum sebegini. Lebih baik berguru diluar sana..

berguru secara semuka itu yang terbaik.

moja
19-04-2010, 04:18 PM
Sambung balik..

Ok.. dalam aL qURAN..sauadara akan jumpa banyak ayat yg bila diterjemahkan maknanya ia bermaksud KAMI. Bahasa Arab..atau slang Arab...KAMI menggambarkan PANGKAT/DARJAT/PERHORMATAN/PEMULIAAN yang tinggi yang manusia arab gunakan untuk merujuk kepada sesuatu yang maha hebat seperti ALLAH. Oleh itu, bila kita melayu translate..ianya menjadi KAMI.. ini baru satu contoh..

Banyak lagi yg saudara perlu pelajari..Oleh itu saya nasihatkan saudara jika ingin belajar cara shortcut perkara-perkara asas atau soalan2 yg bermain dipikiran saudara, pergi berjumpa dan berguru dengan alim ulamak. Kalau boleh..bergurulah dengan lebih dari satu guru kerana setiap manusia ada kelebihan dan kekuranganyya

Suadara tak perlu tanya banyak soalan dalam CG ini kerana amat sukar membantu didalam forum sebegini. Lebih baik berguru diluar sana..

ok.. sy harap apa yang sy tanya ni semua adalah perkara asas sahaja..

ikhmal_ok
19-04-2010, 04:20 PM
tengok tu, ni yang sy sakit hati.. Allah melarang kita berpuak2..

tapi dalam hal agama sendiri kita dah berpuak2..

nak kena rujuk mahzab tu, mahzab ni...

kenapa terlampau rumit? dulu masa Alquran diturunkan kepada nabi muhamad, ada ke mahzab2 ni? nabi ikut al quran je kan?

kenapa kita tak boleh nak ikut al quran je?~X(

Allah melarang manusia minum arak,,,pun manusia minum gak. Itu bukan salah Allah itu salah manusia.

Mazhab ni tak rumit dik,,,nabi ada ramai sahabat,,,masing2 punya pengalaman ikut nabi adakala mereka lihat nabi minum berdiri,,adakala mereka melihat nabi minum duduk natijahnya;

sahabat A meriwayatkan nabi minum berdiri
sahabat b meriwayatkan nabi minum duduk

kesan dari teretan hadis,,,kedua2 nya boleh digunapakai.

aiman
19-04-2010, 04:23 PM
tengok tu, ni yang sy sakit hati.. Allah melarang kita berpuak2..

tapi dalam hal agama sendiri kita dah berpuak2..

nak kena rujuk mahzab tu, mahzab ni...

kenapa terlampau rumit? dulu masa Alquran diturunkan kepada nabi muhamad, ada ke mahzab2 ni? nabi ikut al quran je kan?

kenapa kita tak boleh nak ikut al quran je?~X(

Bro jangan salah sangka, ke 4 4 mazhab adalah ahli sunnah wal jamaah, semua ikut Quran, tak bercanggah pun 1 sama lain. Kalau kat Malaysia kita guna la mazhab Shafie, kalau pergi Mekah boleh pakai Hanafi. Takde masalah pun.

moja
19-04-2010, 04:24 PM
Allah melarang manusia minum arak,,,pun manusia minum gak. Itu bukan salah Allah itu salah manusia.

Mazhab ni tak rumit dik,,,nabi ada ramai sahabat,,,masing2 punya pengalaman ikut nabi adakala mereka lihat nabi minum berdiri,,adakala mereka melihat nabi minum duduk natijahnya;

sahabat A meriwayatkan nabi minum berdiri
sahabat b meriwayatkan nabi minum duduk

kesan dari teretan hadis,,,kedua2 nya boleh digunapakai.

jadi setiap mahzab, setiap apa yang ditetapkan dalam mahzab2 tu boleh sy terima semuanya?

aiman
19-04-2010, 04:25 PM
jadi setiap mahzab, setiap apa yang ditetapkan dalam mahzab2 tu boleh sy terima semuanya?

Bergantung kepada situasi dan keadaan, kalau kat Malaysia, Shafie yang sesuai, kalau kar Mekah pakai Hanafi. Ada kelonggaran sikit

abu85
19-04-2010, 04:26 PM
cuber tgk sebab dan musabab ayat itu diturunkan..

br kita clear.. sbb tu la.. klw kita amik sepotong ayat kadang2 leh jadi.. tak betul..cuber amik ayat sebelum dan selepas.. mungkin dapat diperjelaskan..

abu85
19-04-2010, 04:28 PM
Allah melarang manusia minum arak,,,pun manusia minum gak. Itu bukan salah Allah itu salah manusia.

Mazhab ni tak rumit dik,,,nabi ada ramai sahabat,,,masing2 punya pengalaman ikut nabi adakala mereka lihat nabi minum berdiri,,adakala mereka melihat nabi minum duduk natijahnya;

sahabat A meriwayatkan nabi minum berdiri
sahabat b meriwayatkan nabi minum duduk

kesan dari teretan hadis,,,kedua2 nya boleh digunapakai.

klw tak silap aku Nabi minum berdiri ketika minum air zam zam..

jejantas
19-04-2010, 04:29 PM
jadi setiap mahzab, setiap apa yang ditetapkan dalam mahzab2 tu boleh sy terima semuanya?


Beginilah BRO... nampaknya byk sgt yang bro nak tau ... saya sarankan BRO berjumpa dengan ustaz2 .. tanya mereka segala kemusykilan yang terbuku di benak fikiran BRO ... BRO tanya dalam nih pun x guna sebab nanti silap faham kian tebal... bukan semua dalam nih arif dalam hal agama seperti yang bro kehendakki...

MUGENSEIKI
19-04-2010, 04:32 PM
Saudara TT, Allah memberi pilihan hambanya untuk memilih jalan apa dan agama apa. Tapi bersyukurlah kerana saudara dilahirkan dalam keluarga yg beragama Islam.

Dan syabas juga kerana saudara ingin meneruskan memeluk Islam dengan akal dan bukan dengan ikut ikutan. Tetapi..kalau saudara nak soalan saudara itu dijawab dengan conoth dan penerangan yg JELAS.. bergurulah..

Kami disini boleh membantu secara asanya sahaja.

Sebagaimana tajuk thread ini berhubung dengan Yahudi samada Yahudi masuk neraka atau tidak. Haaaa..kamu kena faham..jika adalah ahli kitab (yahudi atau nasrani) yg betul2 mengikut ajaran kitab Taurat dan Zabur dan Injil... MAKA.. mereka akan memeluk ISLAM..

Kenapa saya berkata begitu?.. Kerana itu semua adalah Kitab Allah.. kata2 Allah. Allah maha sempurna dan sudah pasti didalam Kitab2 tersebut ada dinytakan tentang akan datangya seorang hamba (Muhammad S.A.W) yg akan membawa kebenaran dan agama pelengkap.

Tetapi itu semua di buang/dihilangkan oleh org yg tertentu yang bongkak , ego dan hanya mahu mengakui kelebihan mereka sahaj dan tidak mahu menerima kelemahan mereka. Dalam Zabur atau Taurat dan Injil pasti ada menyatakan kesinambungan kitab2 Allah yag bakal diturunkan. Dan dalam Al-Quran dinyatakan bahawa ini adalah pelengkap. Maka tiada kitab lain selepas itu dan Muhammad S.A.W adalah penutup segala nabi dan rasul.

Tetapi majoriti yahudi dan nasrani tidak mahu menerima hakikat itu dan kekal lah mereka dengan kitab mereka yg tidak lengkap itu. Jika yahudi dan nasrani yg betul2 mengikut 100% ajaran kitab2 terdahulu..maka pada hari ni..mereka adalah MUSLIM.

ikhmal_ok
19-04-2010, 04:32 PM
jadi setiap mahzab, setiap apa yang ditetapkan dalam mahzab2 tu boleh sy terima semuanya?

Perkara ni ulamak dah bahaskan,,,mazhab ikut kesesuain geografi negara. Contohnya bagi negara yang tidak mempunyai masaalah air,,sesuai untuk menganuti mazhab syafie. Maka imam syafie membariskan hal2 yang bersesuain dengan keadaan geografi dia.

Saya bagi contoh,,,kita ada 4 jalan,,,saya dari kl nak pergi melaka,,,jalan yang termudah ialah mengikuti higway plus (kononnya mazhab syafie) jadi jalan ni adalah jalan yg bersesuain dengan dia.

tapi jalan yang sama tidak bersesuain jika kita bermula dari jempul negeri9, maka ikut jalan dalam lagi mudah sampai ke melaka (mazhab hanafi).

maknanya kesesuain mazhab ini dipengaruhi oleh geografi sesuatu tempat dan bersangkutan dengan banyak faktor lagi.

zolympus
19-04-2010, 04:34 PM
Bergantung kepada situasi dan keadaan, kalau kat Malaysia, Shafie yang sesuai, kalau kar Mekah pakai Hanafi. Ada kelonggaran sikit
Sebelum moja ni pertikaikan, aku jelaskan kenapa di Malaysia, mazhab Shafie yg sesuai.

Ini disebabkan, majoriti di sini mengamalkan mazhab Shafie. Jadi untuk TIDAK MENGELIRUKAN orang seperti sesetengah orang suka buat :) amalan mazhab Shafie adalah paling diterima umum di sini, sesuai diajarkan dan diamalkan.

Sepertimana kalau ustaz-ustaz bila berceramah, sambil bercerita pasal Allah, dia tunding jari ke atas, tunjuk ke langit. BUKANLAH Allah tu lokasi-Nya di atas, tapi hendak menunjukkan KEBESARAN Allah tu, maka dia tunjuk ke atas (langit).

kenchanadewi
19-04-2010, 04:38 PM
salam..
pahala dosa syurga neraka urusan Allah swt..
kita takder hak langsung nak membahaskannya

moja
19-04-2010, 04:40 PM
Sebelum moja ni pertikaikan, aku jelaskan kenapa di Malaysia, mazhab Shafie yg sesuai.

Ini disebabkan, majoriti di sini mengamalkan mazhab Shafie. Jadi untuk TIDAK MENGELIRUKAN orang seperti sesetengah orang suka buat :) amalan mazhab Shafie adalah paling diterima umum di sini, sesuai diajarkan dan diamalkan.

Sepertimana kalau ustaz-ustaz bila berceramah, sambil bercerita pasal Allah, dia tunding jari ke atas, tunjuk ke langit. BUKANLAH Allah tu lokasi-Nya di atas, tapi hendak menunjukkan KEBESARAN Allah tu, maka dia tunjuk ke atas (langit).

tadi ada orang cakap di akhirat nanti ada beberapa golongan..

dan hanya satu golongan saja diterima amalannya..

dan kalau tengok kat situ, ialah golongan minority..

boleh tak sy tanak ikut mahzab2 ni sebab takut tergolong dalam golongan majority yang masuk neraka tu?

MUGENSEIKI
19-04-2010, 04:42 PM
Islam itu maha adil. Sebab itu diberi kelonggaran dan pilihan mazhab. Sebaik-baiknya..jgn dicampurkan ajaran mazhab2 tersebut kecuali jika keperluan atau kedesakan keadaan yang memerlukannya.

Ikut lah satu mazhab sahaja yag sebaik-baiknya (di Malaysia mazhab Syafiie) tetapi ianya tetap diberi kelonggaran. Seperti ketika menunaikan haji dan sebagainya, kita boleh adopt ajaran Mazhab lain juga.

Innamal akmalu binniatt. Insyaallah..jika niat kita kerana Allah ..maka akan diterimanya amal ibadat serta perbuatan kita itu. Insyaallahhh

ikhmal_ok
19-04-2010, 04:43 PM
tadi ada orang cakap di akhirat nanti ada beberapa golongan..

dan hanya satu golongan saja diterima amalannya..

dan kalau tengok kat situ, ialah golongan minority..

boleh tak sy tanak ikut mahzab2 ni sebab takut tergolong dalam golongan majority yang masuk neraka tu?

nilah yang wahabbi buat,,,kalau kamu rasa sesuai kamu belajar lah dengan wahabbi. Boleh berguru ngan mufti perlis (bekas)

tapi kalau saya idak ler belajar ngan mereka:)

maliq7776
19-04-2010, 04:47 PM
Bro, pergi kursus ESQ165 la bro. Kat sana banyak benda pasal Quran dikaitkan dengan hidup kita bro.

MUGENSEIKI
19-04-2010, 04:47 PM
tadi ada orang cakap di akhirat nanti ada beberapa golongan..

dan hanya satu golongan saja diterima amalannya..

dan kalau tengok kat situ, ialah golongan minority..

boleh tak sy tanak ikut mahzab2 ni sebab takut tergolong dalam golongan majority yang masuk neraka tu?

Saudara maybe tak faham. Yg masuk neraka itu bukannay sebab golongan itu mengikut mazhab shafiie, hanbali, maliki atau hanafi.. tetapi golongan itu mengamalkan Islam cara yg salah iaitu tidak mengikut sepenuhnya apa yg diajar dalam keempat2 mazhab itu.

Sebagai contohlah.. ada satu lelaki ni dia amalkan ajaran mengikut Mazhab shafiie.. tapi dia buat semua amalan cam puasa..zakat...solat 5 waktu tapi masih lagi berjudi dan minum arak. Haaaa.. dgn kata lain.. dia tidak mengamalkan Islam secara total. Golongan ini amat ramai dan sebab itu lah hanya satu golongan sahaja yg akan terus masuk ke Syurga. Mudah2an..kita tergolong dalam satu golongan itu.. Aaamin..

moja
19-04-2010, 04:51 PM
Saudara TT, Allah memberi pilihan hambanya untuk memilih jalan apa dan agama apa. Tapi bersyukurlah kerana saudara dilahirkan dalam keluarga yg beragama Islam.

Dan syabas juga kerana saudara ingin meneruskan memeluk Islam dengan akal dan bukan dengan ikut ikutan. Tetapi..kalau saudara nak soalan saudara itu dijawab dengan conoth dan penerangan yg JELAS.. bergurulah..

Kami disini boleh membantu secara asanya sahaja.

Sebagaimana tajuk thread ini berhubung dengan Yahudi samada Yahudi masuk neraka atau tidak. Haaaa..kamu kena faham..jika adalah ahli kitab (yahudi atau nasrani) yg betul2 mengikut ajaran kitab Taurat dan Zabur dan Injil... MAKA.. mereka akan memeluk ISLAM..

Kenapa saya berkata begitu?.. Kerana itu semua adalah Kitab Allah.. kata2 Allah. Allah maha sempurna dan sudah pasti didalam Kitab2 tersebut ada dinytakan tentang akan datangya seorang hamba (Muhammad S.A.W) yg akan membawa kebenaran dan agama pelengkap.

Tetapi itu semua di buang/dihilangkan oleh org yg tertentu yang bongkak , ego dan hanya mahu mengakui kelebihan mereka sahaj dan tidak mahu menerima kelemahan mereka. Dalam Zabur atau Taurat dan Injil pasti ada menyatakan kesinambungan kitab2 Allah yag bakal diturunkan. Dan dalam Al-Quran dinyatakan bahawa ini adalah pelengkap. Maka tiada kitab lain selepas itu dan Muhammad S.A.W adalah penutup segala nabi dan rasul.

Tetapi majoriti yahudi dan nasrani tidak mahu menerima hakikat itu dan kekal lah mereka dengan kitab mereka yg tidak lengkap itu. Jika yahudi dan nasrani yg betul2 mengikut 100% ajaran kitab2 terdahulu..maka pada hari ni..mereka adalah MUSLIM.

kenapa Allah biarkan orang2 tu buang atau hilangkan sebahagian isi2 kitab dulu?

takkan Allah tak tahu dengan hilangnya sedikit isi2 dalam tu, ramai orang yang akan tersesat?

takkan dia tak hindarkan?

mungkin cara Allah hindarkan perkara itu terjadi adalah dengan menurunkan Alquran..

dan mereka masih tak nak terima sebab keangkuhan diri sendiri(macam iblis), dan mengatakan dalam kitab yang mereka pegang tu tak ada sebut pasal nabi muhamad ke penurunan kitab baru ke,(padahal sebahagian isi dah dibuang)

jadi, macam mana nasib orang2 yang berpegang kepada kitab2 yang dah dipesongkan tu?

takkan dia masuk neraka? padahal dia tak tahu pun adanya kitab baru, padahal dia tak tahu pun adanya bahagian2 kitab dia yang hilang?

berdasarkan apa orang2 tu nak menerima Alquran?


contoh macam ni..

contoh kata sahaja,

Alquran diturunkan, dan pada awalnya terdapat isi2 yang menunjukkan akan turunnya nabi baru atau pelengkap agama islam ni..

tetapi ia dah dipesongkan oleh pihak2 tertentu, bahgian tentang pemberitahun turunnya nabi baru membawa kitab baru sebgai pelengkap tu dah tak da...

jadi, datang seorang hindu(contohnya), dia claim yang tuhan bagi kitab baru kat dia dan dia nak kita ikut dia..

sekarang ni, berdasarkan apa kita nak percaya kata2 dia?

ikhmal_ok
19-04-2010, 04:52 PM
Saudara maybe tak faham. Yg masuk neraka itu bukannay sebab golongan itu mengikut mazhab shafiie, hanbali, maliki atau hanafi.. tetapi golongan itu mengamalkan Islam cara yg salah iaitu tidak mengikut sepenuhnya apa yg diajar dalam keempat2 mazhab itu.

Sebagai contohlah.. ada satu lelaki ni dia amalkan ajaran mengikut Mazhab shafiie.. tapi dia buat semua amalan cam puasa..zakat...solat 5 waktu tapi masih lagi berjudi dan minum arak. Haaaa.. dgn kata lain.. dia tidak mengamalkan Islam secara total. Golongan ini amat ramai dan sebab itu lah hanya satu golongan sahaja yg akan terus masuk ke Syurga. Mudah2an..kita tergolong dalam satu golongan itu.. Aaamin..

Setuju dengan penjelasan,,,inilah yang puak2 XXX cuba terapkan. Mereka mengatakan bahawa jalan merekalah yang betul sedangkan jalan yang lain penuh dengan kesesatan

moja
19-04-2010, 04:55 PM
nilah yang wahabbi buat,,,kalau kamu rasa sesuai kamu belajar lah dengan wahabbi. Boleh berguru ngan mufti perlis (bekas)

tapi kalau saya idak ler belajar ngan mereka:)

wahabi tu sape?

sorry ler, sy tak kenal mufti perlis ni..

dia buat ajaran sesat ke?

moja
19-04-2010, 04:57 PM
Saudara maybe tak faham. Yg masuk neraka itu bukannay sebab golongan itu mengikut mazhab shafiie, hanbali, maliki atau hanafi.. tetapi golongan itu mengamalkan Islam cara yg salah iaitu tidak mengikut sepenuhnya apa yg diajar dalam keempat2 mazhab itu.

Sebagai contohlah.. ada satu lelaki ni dia amalkan ajaran mengikut Mazhab shafiie.. tapi dia buat semua amalan cam puasa..zakat...solat 5 waktu tapi masih lagi berjudi dan minum arak. Haaaa.. dgn kata lain.. dia tidak mengamalkan Islam secara total. Golongan ini amat ramai dan sebab itu lah hanya satu golongan sahaja yg akan terus masuk ke Syurga. Mudah2an..kita tergolong dalam satu golongan itu.. Aaamin..

sy pernah baca ayat tu, dan golongan yang dinyatakan tu tak jelas..
tak spesifik kepada golongan apa..

jadi sy ni berjaga2 supaya sy tak termasuk golongan yang sesat...

ikhmal_ok
19-04-2010, 04:59 PM
kenapa Allah biarkan orang2 tu buang atau hilangkan sebahagian isi2 kitab dulu?

takkan Allah tak tahu dengan hilangnya sedikit isi2 dalam tu, ramai orang yang akan tersesat?

takkan dia tak hindarkan?

mungkin cara Allah hindarkan perkara itu terjadi adalah dengan menurunkan Alquran..

dan mereka masih tak nak terima sebab keangkuhan diri sendiri(macam iblis), dan mengatakan dalam kitab yang mereka pegang tu tak ada sebut pasal nabi muhamad ke penurunan kitab baru ke,(padahal sebahagian isi dah dibuang)

jadi, macam mana nasib orang2 yang berpegang kepada kitab2 yang dah dipesongkan tu?

takkan dia masuk neraka? padahal dia tak tahu pun adanya kitab baru, padahal dia tak tahu pun adanya bahagian2 kitab dia yang hilang?

berdasarkan apa orang2 tu nak menerima Alquran?


contoh macam ni..

contoh kata sahaja,

Alquran diturunkan, dan pada awalnya terdapat isi2 yang menunjukkan akan turunnya nabi baru atau pelengkap agama islam ni..

tetapi ia dah dipesongkan oleh pihak2 tertentu, bahgian tentang pemberitahun turunnya nabi baru membawa kitab baru sebgai pelengkap tu dah tak da...

jadi, datang seorang hindu(contohnya), dia claim yang tuhan bagi kitab baru kat dia dan dia nak kita ikut dia..

sekarang ni, berdasarkan apa kita nak percaya kata2 dia?

Apa dia sifat mustahil bagi Allah ? Zalim,,,Allah tidak akan menzalimi hambanya.

Allah mengatakan sesungguhnya aku tahu apa yang kau tak tahu. Yakinlah bahawa hidayah Allah terhadap orang kafir melangkau batas usaha dan akal manusia. "tetapi mereka yang menutup telinga dan hati mereka kepada kebenaran".

Ketahuilah bahawa sesungguhnya orang2 kafir itu tahu bahawa sembahan2 patung mereka tidak membawa apa2 makna,,,,tetapi mereka sendiri menutup hati mereka dengan kebatilan.

Jika kamu berdakwah bersungguh2 kepada mereka,,,hanya yang benar2 ikhlas dan beriman sahaja akan menerima Islam,,,walaupun kamu menawarkan mereka jutaan wang ringgit.

Iman, Islam dan Ihsan adalah anugerah Allah semata2 berdasarkan apa yang Allah tahu tersirat di hati kecil mereka.

jejantas
19-04-2010, 05:05 PM
Korang layan ler mamat tuh yer :D ....

ikhmal_ok
19-04-2010, 05:06 PM
Eh TT cuba mengucap jap,,,saja nak tengok tolong tulis. banyak dakyah kristian dalam forum ni.

Ayat yang TT terjemah tu ada dalam web forum kristian indonesia..

Ayat ini sering diperkosa oleh kalangan sekuler atau Islam liberal sebagai ayat yang membenarkan semua agama. Karena secara harfiyah, ayat ini sekilas memang menunjukkan bahwa yahudi, nasrani dan sabiin bila telah beriman kepada Allah SWT dan hari kiamat dan berbuat kebaikan, akan menerima pahala. Bahkan meski di atay itu tidak disebutkan, sering dipahami dengan masuk surga dan agamanya benar atau diakui oleh Allah SWT juga.

Pemerkosaan ayat ini demi kepentingan kampanye bahwa semua agama adalah benar merupakan gaya khas para zindiq dan orang-orang yang ingin merusak agama ini. Bila dikupas lebih dalam, maka kesalahan fatalnya adalah :

Mengambil pengertian sekilas sebuah ayat lalu menambahinya dengan pemikiran pribadi bukanlah cara yang dibenarkan dalam metodologi tafsir, apalagi metodologi fiqih.

Dah dibahaskan dalam forum kristian indonesia,,,memanipulasikan ayat untuk dakyah kristian.

MUGENSEIKI
19-04-2010, 05:11 PM
kenapa Allah biarkan orang2 tu buang atau hilangkan sebahagian isi2 kitab dulu?

takkan Allah tak tahu dengan hilangnya sedikit isi2 dalam tu, ramai orang yang akan tersesat?

takkan dia tak hindarkan?

mungkin cara Allah hindarkan perkara itu terjadi adalah dengan menurunkan Alquran..

dan mereka masih tak nak terima sebab keangkuhan diri sendiri(macam iblis), dan mengatakan dalam kitab yang mereka pegang tu tak ada sebut pasal nabi muhamad ke penurunan kitab baru ke,(padahal sebahagian isi dah dibuang)

jadi, macam mana nasib orang2 yang berpegang kepada kitab2 yang dah dipesongkan tu?

takkan dia masuk neraka? padahal dia tak tahu pun adanya kitab baru, padahal dia tak tahu pun adanya bahagian2 kitab dia yang hilang?

berdasarkan apa orang2 tu nak menerima Alquran?


contoh macam ni..

contoh kata sahaja,

Alquran diturunkan, dan pada awalnya terdapat isi2 yang menunjukkan akan turunnya nabi baru atau pelengkap agama islam ni..

tetapi ia dah dipesongkan oleh pihak2 tertentu, bahgian tentang pemberitahun turunnya nabi baru membawa kitab baru sebgai pelengkap tu dah tak da...

jadi, datang seorang hindu(contohnya), dia claim yang tuhan bagi kitab baru kat dia dan dia nak kita ikut dia..

sekarang ni, berdasarkan apa kita nak percaya kata2 dia?

Saudara kena faham. Sebab itu Allah jadikan Syurga dan Neraka.Allah memberi pilihan pada hambanya dan memberi kuasa kepada hambanya untuk memilih dan berbuat sesuatu dengan izinNya. Ini adalah pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaaah yg dipegang oleh majoriti umat Islam di dunia.

Jika saudara nak mengatakan bahawa mungkin Al-Quran telah diubah dimana mungkin ada dinyatakan bahawa akan turun kitab lain dan nabi lain selain Muhammad,, maka saudara kena berikan hujjah yg menyokong saudara. Tidak boleh main teka-teka sahaja.

Sebagaimana org Islam yg membuat kajian terhadap Injil (injil adalah kitab yg paling hampir masanya diturunkan dengan Al-Quran) Saudara pun tahu yg kitab2 Allah diturunkan bermula Taurat, Zabur,, Injil dan Quran. So kalau nak bandingkan Taurat dengan Quran dan Zabur dengan Quran amat jauh tempoh masanya bahkan nak jumpa kitab Taurah atau Zabur skrg pun susah. Tapi kitab Injil banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk dimerata dunia. Oleh itu, kita hendaklah bandingkan Injil dengan Quran.

Walaunpun tempoh masa Injil dengan Quran adalah sangat jauh..tapi ianya tak lah sejauh jika banding Taurat , Zabur dan Quran.

Berbalik pada soalan saudara tadi. Kita hendaklah membuktikan bahawa terdpat ayat atau apa2 saja yg menunjukkan bahawa Muhammad itu bukan Nabi Penutup dan Islam bukan agama pelengkap. Kalau saudara boleh buktikan..maka cubalah buktikan. Saya pasti sauadara atau sesiapa sahaja di muka bumi ini tidak AKAN dapat membuktikannya.

Berbeza dengan ajaran Injil yg mana ramai ulamak bijak pandai telah dapat membuktikan bahawa terdapat nama Muhammad disebut dalam Injil. Kalau saudara tak percaya.. saudara boleh cari CD atau youtube yg menunjukkan perbahasan seorang hamba Allah tu..sapa namanya..hemm..tak ingat pulak..haaamm.. Sheikh Ahmad Deedat.

Beliau adalah antara pengkaji kitab injil/bible. Dengan kata lain, umat Islam telah berjaya membuktikan bahawa ada disebut Muhammad dalam Injil tetapi.. sehingga kini.. tidak ada seorang pun manusia di muka bumi Allah ini yg boleh membuktikan bahawa terdapat ayat atau apa2 saja lah yg menujukkan bahawa Muhammad S.A.W itu bukan rasul dan nabi penutup dan Islam bukan agama pelengkap.


Sekali lagi, saya nak tekankan..sehingga kini.., TIADA SATU MANUSIA PUN YG BOLEH MENYANGKAL MUHAMMAD, ISLAM DAN AL-QURAN.

Itulah jawapannya.Hehehe

MUGENSEIKI
19-04-2010, 05:16 PM
Saudara kena faham. Sebab itu Allah jadikan Syurga dan Neraka.Allah memberi pilihan pada hambanya dan memberi kuasa kepada hambanya untuk memilih dan berbuat sesuatu dengan izinNya. Ini adalah pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaaah yg dipegang oleh majoriti umat Islam di dunia.

Jika saudara nak mengatakan bahawa mungkin Al-Quran telah diubah dimana mungkin ada dinyatakan bahawa akan turun kitab lain dan nabi lain selain Muhammad,, maka saudara kena berikan hujjah yg menyokong saudara. Tidak boleh main teka-teka sahaja.

Sebagaimana org Islam yg membuat kajian terhadap Injil (injil adalah kitab yg paling hampir masanya diturunkan dengan Al-Quran) Saudara pun tahu yg kitab2 Allah diturunkan bermula Taurat, Zabur,, Injil dan Quran. So kalau nak bandingkan Taurat dengan Quran dan Zabur dengan Quran amat jauh tempoh masanya bahkan nak jumpa kitab Taurah atau Zabur skrg pun susah. Tapi kitab Injil banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk dimerata dunia. Oleh itu, kita hendaklah bandingkan Injil dengan Quran.

Walaunpun tempoh masa Injil dengan Quran adalah sangat jauh..tapi ianya tak lah sejauh jika banding Taurat , Zabur dan Quran.

Berbalik pada soalan saudara tadi. Kita hendaklah membuktikan bahawa terdpat ayat atau apa2 saja yg menunjukkan bahawa Muhammad itu bukan Nabi Penutup dan Islam bukan agama pelengkap. Kalau saudara boleh buktikan..maka cubalah buktikan. Saya pasti sauadara atau sesiapa sahaja di muka bumi ini tidak AKAN dapat membuktikannya.

Berbeza dengan ajaran Injil yg mana ramai ulamak bijak pandai telah dapat membuktikan bahawa terdapat nama Muhammad disebut dalam Injil. Kalau saudara tak percaya.. saudara boleh cari CD atau youtube yg menunjukkan perbahasan seorang hamba Allah tu..sapa namanya..hemm..tak ingat pulak..haaamm.. Sheikh Ahmad Deedat.

Beliau adalah antara pengkaji kitab injil/bible. Dengan kata lain, umat Islam telah berjaya membuktikan bahawa ada disebut Muhammad dalam Injil tetapi.. sehingga kini.. tidak ada seorang pun manusia di muka bumi Allah ini yg boleh membuktikan bahawa terdapat ayat atau apa2 saja lah yg menujukkan bahawa Muhammad S.A.W itu bukan rasul dan nabi penutup dan Islam bukan agama pelengkap.


Sekali lagi, saya nak tekankan..sehingga kini.., TIADA SATU MANUSIA PUN YG BOLEH MENYANGKAL MUHAMMAD, ISLAM DAN AL-QURAN.

Itulah jawapannya.Hehehe

Kepada manusia hari ini yg tidak tahu akan kebenaran itu, maka mereka akan terus memeluk kristian tanpa knowledge. So org seperti ini yg memang tidak pernah mendengar Islam...MUNGKIN.. Allah akan masukkan mereka ke syurga. Tetapi siapaakan manusia di bumi ini yg tidak pernah mendengar Islam???.. Tiada seorang pun yg tidak pernah mendengar Islam.

Jika mereka tidak mahu membuat perbandingan antara islam dan kristian itu adalah pilihan mereka sendiri.

Saya rasa ,ini pendapat saya lah... hanya org asli dok dalam hutan yg langsung tak pernah dgr islam atau kristian akan masuk Syurga.

ikhmal_ok
19-04-2010, 05:20 PM
dakyah islam fundemental/islam liberal. Menyatakan semua agama sama taraf.

Ayat yang TT terjemah tu ada dalam web forum kristian indonesia.

MUGENSEIKI
19-04-2010, 05:23 PM
kenapa Allah biarkan orang2 tu buang atau hilangkan sebahagian isi2 kitab dulu?

takkan Allah tak tahu dengan hilangnya sedikit isi2 dalam tu, ramai orang yang akan tersesat?

takkan dia tak hindarkan?

mungkin cara Allah hindarkan perkara itu terjadi adalah dengan menurunkan Alquran..

dan mereka masih tak nak terima sebab keangkuhan diri sendiri(macam iblis), dan mengatakan dalam kitab yang mereka pegang tu tak ada sebut pasal nabi muhamad ke penurunan kitab baru ke,(padahal sebahagian isi dah dibuang)

jadi, macam mana nasib orang2 yang berpegang kepada kitab2 yang dah dipesongkan tu?

takkan dia masuk neraka? padahal dia tak tahu pun adanya kitab baru, padahal dia tak tahu pun adanya bahagian2 kitab dia yang hilang?

berdasarkan apa orang2 tu nak menerima Alquran?


contoh macam ni..

contoh kata sahaja,

Alquran diturunkan, dan pada awalnya terdapat isi2 yang menunjukkan akan turunnya nabi baru atau pelengkap agama islam ni..

tetapi ia dah dipesongkan oleh pihak2 tertentu, bahgian tentang pemberitahun turunnya nabi baru membawa kitab baru sebgai pelengkap tu dah tak da...

jadi, datang seorang hindu(contohnya), dia claim yang tuhan bagi kitab baru kat dia dan dia nak kita ikut dia..

sekarang ni, berdasarkan apa kita nak percaya kata2 dia?

Syabas kerana saudara boleh berpikir. Bagus bagus.. cuma fikiran saudara tidak sampai ke penghujungnya. Jawapannya senang sahaja,

1)Bolehkan saudara namakan mana2 manusia atas muka bumi skrg ini yang ada bukti atau ayat atau apa2 saja yg boleh menidakkan Muhammad S.A.W sebagai rasul dan nabi terkahir, Islam agama pelengkap dan Al-Quran adalah ayat Allah yg tidak pernah berubah isinya????

JAWAPANNYA: TIADA ..TIADA..TIADA..

2)Adakah mana2 manusia atas muka bumi ini yang ada bukti bahawa Muhammad disebut didalam Injil, dan Muhammad adalah rasul dan nabi yang seterusnya , dan Injil yg ada skrg ini adalah injil palsu??

JAWAPNNYA: ADA.. salah seorang darinya adalah Allahyarham Sheikh Ahmad Deedat. Sila cari maklumat tersebut dalam internet ya. Atau boleh cari CD nya atau boleh cari debat beliau dengan paderi kristian dalam youtube.

Selamat mencari yeaaa

moja
19-04-2010, 05:24 PM
Eh TT cuba mengucap jap,,,saja nak tengok tolong tulis. banyak dakyah kristian dalam forum ni.

Ayat yang TT terjemah tu ada dalam web forum kristian indonesia..

Ayat ini sering diperkosa oleh kalangan sekuler atau Islam liberal sebagai ayat yang membenarkan semua agama. Karena secara harfiyah, ayat ini sekilas memang menunjukkan bahwa yahudi, nasrani dan sabiin bila telah beriman kepada Allah SWT dan hari kiamat dan berbuat kebaikan, akan menerima pahala. Bahkan meski di atay itu tidak disebutkan, sering dipahami dengan masuk surga dan agamanya benar atau diakui oleh Allah SWT juga.

Pemerkosaan ayat ini demi kepentingan kampanye bahwa semua agama adalah benar merupakan gaya khas para zindiq dan orang-orang yang ingin merusak agama ini. Bila dikupas lebih dalam, maka kesalahan fatalnya adalah :

Mengambil pengertian sekilas sebuah ayat lalu menambahinya dengan pemikiran pribadi bukanlah cara yang dibenarkan dalam metodologi tafsir, apalagi metodologi fiqih.

Dah dibahaskan dalam forum kristian indonesia,,,memanipulasikan ayat untuk dakyah kristian.

sedihnye.. sy tak pernah tahu pun ayat tu ada digunakan atau tak oleh orang kristian..

saya hanya menyuarakan isi hati atau soalan2 yang bermain dalam kepala.. ada bnyak lagi soalan ni, tunggu thread2 sy akn datang..

sy hanya berfikir sendiri, berdasarkan pembacaan sy dari alquran.. tak de sangkut paut pun dengan kristian ke persatuan tu ke persatuan ni ke..

sy tak menambah2 atau menasir2 ikut kehendak sy.. yang sy tulis tu, itu lah dari Alquran, jika itu pun dikatakan sy menasir tak tentu hala, mintak maaf sy cakap, tuan nampak sangat prejudis..

ikhmal_ok
19-04-2010, 05:28 PM
Tafsir yang digunakan oleh kristian dan islam liberal;

http://usthjhishamuddinmansor.blogspot.com/2010/01/membongkar-kesesatan-fahaman-islam_03.html

http://www.hudzaifah.org/PNphpBB2-printview-t-310-start-0.phtml

http://hafizfirdaus.com/ebook/HimpunanRisalah/risalah11.html

merekalah mengatakan bahawa semua agama benar dan diterima Allah. Kalau TT serious nak belajar agama bagi lokasi,,,berani kerana benar.

MUGENSEIKI
19-04-2010, 05:29 PM
Syabas kerana saudara boleh berpikir. Bagus bagus.. cuma fikiran saudara tidak sampai ke penghujungnya. Jawapannya senang sahaja,

1)Bolehkan saudara namakan mana2 manusia atas muka bumi skrg ini yang ada bukti atau ayat atau apa2 saja yg boleh menidakkan Muhammad S.A.W sebagai rasul dan nabi terkahir, Islam agama pelengkap dan Al-Quran adalah ayat Allah yg tidak pernah berubah isinya????

JAWAPANNYA: TIADA ..TIADA..TIADA..

2)Adakah mana2 manusia atas muka bumi ini yang ada bukti bahawa Muhammad disebut didalam Injil, dan Muhammad adalah rasul dan nabi yang seterusnya , dan Injil yg ada skrg ini adalah injil palsu??

JAWAPNNYA: ADA.. salah seorang darinya adalah Allahyarham Sheikh Ahmad Deedat. Sila cari maklumat tersebut dalam internet ya. Atau boleh cari CD nya atau boleh cari debat beliau dengan paderi kristian dalam youtube.

Selamat mencari yeaaa

Jika ada org lain tak kiralah hindu ke budhha ke atau kristian ke yg mengatakan bahawa tuhan telah memberi satu kitab baru dan juga menurunkan satu rasul baru selepas Muhammad dan Al-Quran.. DIPERSILAKAN untuk membuktikannya dan saya pasti....AKAN BERDUYUN-DUYUN org akan BERJAYA MEMMBUKTIKAN KEPALSUAN CLAIM MEREKA ITU..hhehehe..

Tetapi hingga kini tiada kan???? Kenapa tiada?...KENAPA TIADA?.. KENAPA???, KENAPA????. HAAAA.. ITU SATU PERSOALANN TU..hehhehe..JAWAPNNYAAAA Sebab memang Alquran itu adalah kitab terkahir ..itu saja jawapannyaaaa DAN TIDAK ADA SORANG PUN BERJAYA MENYANGKALNYA.. walaupun dan beribu tahun lamanyaaaa Alquran itu berada diatas muka bumi ini..

Ingatlah saudara kata-kata Allah tidak sama dengan kata-kata hambanya. Oleh itu, AMAT mudah org bijak pandai membezakan kata2 manusia yg KERDIL lagi HINA ini..hehhehe..

mojotudam
19-04-2010, 05:32 PM
sedihnye.. sy tak pernah tahu pun ayat tu ada digunakan atau tak oleh orang kristian..

saya hanya menyuarakan isi hati atau soalan2 yang bermain dalam kepala.. ada bnyak lagi soalan ni, tunggu thread2 sy akn datang..

sy hanya berfikir sendiri, berdasarkan pembacaan sy dari alquran.. tak de sangkut paut pun dengan kristian ke persatuan tu ke persatuan ni ke..

sy tak menambah2 atau menasir2 ikut kehendak sy.. yang sy tulis tu, itu lah dari Alquran, jika itu pun dikatakan sy menasir tak tentu hala, mintak maaf sy cakap, tuan nampak sangat prejudis..

dah kantoi la tu :eek::eek::eek:

ikhmal_ok
19-04-2010, 05:34 PM
dah kantoi la tu :eek::eek::eek:

Islam liberal,,,kalau ikhlas betul2 nak belajar bagi lokasi lar. Ramai member yang dah berbuih mulut nak tolong:)

zifuaey
19-04-2010, 05:35 PM
sedihnye.. sy tak pernah tahu pun ayat tu ada digunakan atau tak oleh orang kristian..

saya hanya menyuarakan isi hati atau soalan2 yang bermain dalam kepala.. ada bnyak lagi soalan ni, tunggu thread2 sy akn datang..

sy hanya berfikir sendiri, berdasarkan pembacaan sy dari alquran.. tak de sangkut paut pun dengan kristian ke persatuan tu ke persatuan ni ke..

sy tak menambah2 atau menasir2 ikut kehendak sy.. yang sy tulis tu, itu lah dari Alquran, jika itu pun dikatakan sy menasir tak tentu hala, mintak maaf sy cakap, tuan nampak sangat prejudis..

ALHAMDULILLAH...bgus saudara membca AL QURAN dn tafsirannya...cuma adalah lebih baik dn yg sebenar2nya adalah perlu dgn adanya guru yang benar2 dpt mengajar dn menerangkan dgn sebenar2nya...membaca semata2 tnpa ada gurunya..adlah berguru dengan syaitan...adalah lebih baiknya saudara mencari guru2 sekolah pndok ke...INSYAALLAH apa yg saudara baca akan trus dpt difahami tanpa ada rasa ragu2...keraguan itu adalah yg dbwa syaitan...mnta maaf...sekadar berkongsi spt yg prnah dsmpaikan

syamjpj
19-04-2010, 05:36 PM
nampaknya ada org dan org2 sedang berdakyah atau terdakwah dalam ni..so sila hati2..

saxxon
19-04-2010, 05:38 PM
Jangan sebok dan pening pasal yahudi tu TT .. sebok pasai diri kita dulu ... solat kita, amalan kita, hubungan kita dengan Allah, dengan manusia .. agak2 dah banyak ke buat ibadat , persediaan ke akhirat .. ibadat didahulukan, keimanan diutamakan ..

ikhmal_ok
19-04-2010, 05:40 PM
ALHAMDULILLAH...bgus saudara membca AL QURAN dn tafsirannya...cuma adalah lebih baik dn yg sebenar2nya adalah perlu dgn adanya guru yang benar2 dpt mengajar dn menerangkan dgn sebenar2nya...membaca semata2 tnpa ada gurunya..adlah berguru dengan syaitan...adalah lebih baiknya saudara mencari guru2 sekolah pndok ke...INSYAALLAH apa yg saudara baca akan trus dpt difahami tanpa ada rasa ragu2...keraguan itu adalah yg dbwa syaitan...mnta maaf...sekadar berkongsi spt yg prnah dsmpaikan

TT ni buat2 tak faham tapi tahu permasaalahan mazhab yang 4, TT ni kata macam tak kenal ulamak tapi boleh bahaskan semua yg orang komen tentang agama,,,hebat betul katun dia lah.

ikhmal_ok
19-04-2010, 05:42 PM
konon2 tak kenal ulamak dr asri,,,tapi hujah mengalahkan ulamak. konon2 tak faham islam,,,tapi soalan dia semua brilliant tentang islam,,,siap boleh komen lagi tu haha.

Liberal ke atau betul2 tak tahu

masuk ayat pun terus ayat cepumas punya hebatt:-?

moja
19-04-2010, 05:43 PM
Jangan sebok dan pening pasal yahudi tu TT .. sebok pasai diri kita dulu ... solat kita, amalan kita, hubungan kita dengan Allah, dengan manusia .. agak2 dah banyak ke buat ibadat , persediaan ke akhirat .. ibadat didahulukan, keimanan diutamakan ..

tadi admin ada cakap kenapa nak sibukkan pasal yahudi tu..

sy ada cakap yang sy tak tekankan pasal yahudi tu, sy tekankan pasal Alquran..

baca balik post sy kalau tak percaya..

moja
19-04-2010, 05:45 PM
TT ni buat2 tak faham tapi tahu permasaalahan mazhab yang 4, TT ni kata macam tak kenal ulamak tapi boleh bahaskan semua yg orang komen tentang agama,,,hebat betul katun dia lah.

mintak maaf ye, sy mmg tak tahu pasal mahzab2 ni.. tapi yang sy tahu, tujuan Allah melarang berpuak2 adalah disebabkan perbalahan yang terjadi..

apa yang sy tulis tu mestilah terjadi perbalahan antara mahzab2..

takkan itu awak tuduh sy kristian?

ikhmal_ok
19-04-2010, 05:46 PM
Ko jangan temberang lah TT,,,cakap konon nak faham pasal agama, tapi apa yang aku nampak ko nak terapkan pemahaman Islam Liberal kat sini. Bila bagi komen mengalahkan tok guru,,,ko nak belajar ke kau nak mengajar ??

moja
19-04-2010, 05:47 PM
konon2 tak kenal ulamak dr asri,,,tapi hujah mengalahkan ulamak. konon2 tak faham islam,,,tapi soalan dia semua brilliant tentang islam,,,siap boleh komen lagi tu haha.

Liberal ke atau betul2 tak tahu

masuk ayat pun terus ayat cepumas punya hebatt:-?

ya Allah, sumpah sy cakap soalan2 sy ni adalah dalam fikiran sy sendiri..

segala apa yang korang ni bagi, aku akan tanya lagi, sebab aku nak tahu..

kalau macam ni lah persepsi kepada orang yang ingin tahu, kalau sifat ingin tahu aku tak kuat,lebih baik aku diamkan diri dari bertanya..

ikhmal_ok
19-04-2010, 05:49 PM
mintak maaf ye, sy mmg tak tahu pasal mahzab2 ni.. tapi yang sy tahu, tujuan Allah melarang berpuak2 adalah disebabkan perbalahan yang terjadi..

apa yang sy tulis tu mestilah terjadi perbalahan antara mahzab2..

takkan itu awak tuduh sy kristian?

Ko jangan temberang lah,,,dah ramai orang bagi pandangan tapi ko tetap dengan tipu helah ko. Semua bagi jawapan berjela2 sebab apa kena ikut mazhab,,,tapi ko pintas semuanya.

Ko ni tahu,,,tapi buat2 tak tahu dalam masa yang sama ko nak promote Islam liberal,,,,semua agama sama.

Bila cerita pasal wahabi kata tak pernah dengar pulak,,,,tapi hujah macam orang buat PHD.

moja
19-04-2010, 05:50 PM
Ko jangan temberang lah TT,,,cakap konon nak faham pasal agama, tapi apa yang aku nampak ko nak terapkan pemahaman Islam Liberal kat sini. Bila bagi komen mengalahkan tok guru,,,ko nak belajar ke kau nak mengajar ??

islam liberal pun sy tak tahu apa.. selepas sy google baru sy tahu adanya islam liberal ni..

awak cakap sy komen macam tok guru, lagi terbahak2 lah sy gelak, padahal apa yang sy tanya tu, budak kecik darjah 6 pun boleh keluarkan soalan tu..


ni baru sy tanya pasal yaudi dalam Alquran..

kalau sy tanya pasal kucing? pasal pokok? pasal anak haram? pasal bintang? pasal bulan terbelah? pasal israk mikraj, apa lagi awak nak kelaskan sy ni?

mojotudam
19-04-2010, 05:51 PM
Ko jangan temberang lah,,,dah ramai orang bagi pandangan tapi ko tetap dengan tipu helah ko. Semua bagi jawapan berjela2 sebab apa kena ikut mazhab,,,tapi ko pintas semuanya.

Ko ni tahu,,,tapi buat2 tak tahu dalam masa yang sama ko nak promote Islam liberal,,,,semua agama sama.

Bila cerita pasal wahabi kata tak pernah dengar pulak,,,,tapi hujah macam orang buat PHD.

kasik pelempang je kat TT tu :D

ikhmal_ok
19-04-2010, 05:51 PM
ya Allah, sumpah sy cakap soalan2 sy ni adalah dalam fikiran sy sendiri..

segala apa yang korang ni bagi, aku akan tanya lagi, sebab aku nak tahu..

kalau macam ni lah persepsi kepada orang yang ingin tahu, kalau sifat ingin tahu aku tak kuat,lebih baik aku diamkan diri dari bertanya..

Ko jangan temberang lah,,,,ko duk malaysia tak kenal dr asri mufti perlis ??? ko sumpah dengan nama Allah sekarang aku nak dengar.

moja
19-04-2010, 05:52 PM
Ko jangan temberang lah,,,dah ramai orang bagi pandangan tapi ko tetap dengan tipu helah ko. Semua bagi jawapan berjela2 sebab apa kena ikut mazhab,,,tapi ko pintas semuanya.

Ko ni tahu,,,tapi buat2 tak tahu dalam masa yang sama ko nak promote Islam liberal,,,,semua agama sama.

Bila cerita pasal wahabi kata tak pernah dengar pulak,,,,tapi hujah macam orang buat PHD.

sumpah sy tak tahu siapa wahabi, dr.asri tu.. awak jangan main tuduh sebarangan..

ikhmal_ok
19-04-2010, 05:53 PM
Ko kata ko tak tahu Islam liberal,,
Ko kata ko tak tahu Dr Asri Mufti perlis
Ko kata ko tak tahu tentang wahabbi

Elok ko sumpah dengan nama Allah bahawa ko tak tahu wujudnya semua benda tu.

moja
19-04-2010, 05:53 PM
Ko jangan temberang lah,,,,ko duk malaysia tak kenal dr asri mufti perlis ??? ko sumpah dengan nama Allah sekarang aku nak dengar.

aku bersumpah dengan nama Allah, aku tak kenal dr asri tu..

kalau ko tanya aku siti nurhaliza aku kenal lah..

popular ke dr asri tu.. wajib tahu ke? dalam rukun negara ada sebut nama dia?

taufic
19-04-2010, 05:53 PM
aik apa jadi nie? ada missionary ka kat sini?

ikhmal_ok
19-04-2010, 05:54 PM
sumpah sy tak tahu siapa wahabi, dr.asri tu.. awak jangan main tuduh sebarangan..

Ko kata ko tak tahu Islam liberal,,Ko kata ko tak tahu Dr Asri Mufti perlis
Ko kata ko tak tahu tentang wahabbi

Elok ko sumpah dengan nama Allah bahawa ko tak tahu wujudnya semua benda tu.

moja
19-04-2010, 05:54 PM
Ko kata ko tak tahu Islam liberal,,
Ko kata ko tak tahu Dr Asri Mufti perlis
Ko kata ko tak tahu tentang wahabbi

Elok ko sumpah dengan nama Allah bahawa ko tak tahu wujudnya semua benda tu.

kau nak aku bersumpah2 dengan nama Allah, ok, aku ikut, sebab aku tak tahu mana yang betul..

kalau terjadi satu2 hal, aku akan kaitkan nama kau..

moja
19-04-2010, 05:58 PM
pearghh.. ikut hati panas aku ni, dah aku bakar dah orang tuduh2 ni..

kau tuduh sesedap rasa.. apa yang kau tuduh tu pun aku tak tau apa..kalau betul lah kau cakap aku ni nak mendakwah orang masuk kristian..

aku nak tanya kau ni, dah berapa ramai yang berkira2 nak masuk kristian disebabkan pertanyaan fikiran aku tu?

raz4
19-04-2010, 05:59 PM
haa.bak nak terangkan al-quran nie kene lah g ngaji atau belajar dari guru2 yg tau..sebab al-quran nie bukan kita kene tau makna dia sahaja..makni juga kene tau..kalau tak nanti tersalah tafsir..lain lak jadinye..

moja
19-04-2010, 06:01 PM
ni sebab aku nak mencari kebenaran punya pasal kang termencarut pulak, hilang niat asal..

bro, aku ni pun manusia jugak bro.. cuma pada kau aku ni sangat agresive utnuk mencari,sampaikan kau rasa ada benda yang tak kena dengan aku ni..

padahal sifat ingin tahu setiap orang sama je. sama ada ditonjolkan atau tidak..

yang aku tak puas hati ni kau tuduh aku macam2, liberal lah, dr.asri lah, dr.wahabi lah, ko ingat aku tak terbakar?

mai sini aku mencarut dengan kau pakai bahasa uganda sambil tunjuk jari tengah kat kau, walaupun kau tak paham bahasa aku, tapi cara aku tu boleh buat ko panas kan?

ikhmal_ok
19-04-2010, 06:02 PM
kau nak aku bersumpah2 dengan nama Allah, ok, aku ikut, sebab aku tak tahu mana yang betul..

kalau terjadi satu2 hal, aku akan kaitkan nama kau..

Wahabbi ni adalah golongan yang menolak 4 mazhab,,,ia beriman terus dengan al quran dan hadis. Ianya dipelopori oleh imam abdul wahab. Yang menjadi persoalannya bahawa mereka ini bukan mujaddid.

Islam liberal ni menyamatarafkan semua agama dengan Islam,,,merekalah yang membawa dakyah bahawa agama itu sama.

TT kalau ikhlas belajarlah secara berguru,,,hadirilah kuliah ust harun din setiap isnin malam selasa di markas darussyifa bangi. Boleh google,,,masaalah yang TT hadapi berpunca dari mengkaji al kitab tanpa berguru,,,,jadi TT akan membuat penafsiran sendiri ayat2 Al Quran tanpa didokong oleh mana2 hadis.

mojotudam
19-04-2010, 06:03 PM
pearghh.. ikut hati panas aku ni, dah aku bakar dah orang tuduh2 ni..

kau tuduh sesedap rasa.. apa yang kau tuduh tu pun aku tak tau apa..kalau betul lah kau cakap aku ni nak mendakwah orang masuk kristian..

aku nak tanya kau ni, dah berapa ramai yang berkira2 nak masuk kristian disebabkan pertanyaan fikiran aku tu?

ko pikir hati ko je panas. hati orang lain ko tak pikir. orang dah suruh pi carik guru tu pegi jela. apahal nak tunjuk bagus sangat pulak. :mad:

Wak Kampit
19-04-2010, 06:04 PM
pearghh.. ikut hati panas aku ni, dah aku bakar dah orang tuduh2 ni..

kau tuduh sesedap rasa.. apa yang kau tuduh tu pun aku tak tau apa..kalau betul lah kau cakap aku ni nak mendakwah orang masuk kristian..

aku nak tanya kau ni, dah berapa ramai yang berkira2 nak masuk kristian disebabkan pertanyaan fikiran aku tu?

Sabar.... ko kena faham, zaman sekarang banyak dakyah2 sebegini. Sbb tu sahabat2 kita tanya macam2. Niat mereka baik, nak bantu. Tp kadang2 lenggok bahasa yg ko guna seolah2 ada niat tersembunyi. Kalau betul ko ikhlas, niat nak bertanya dan belajar, tak yah lah nak marah2. Bro Ikhmal pun sudah berbuih mulut explain nak bg ko faham tentang soalan yg ko tanya. Harap ko puas hati dan cuba cari guru lain kat luar. Kalau ko terus menerus mcm ni, mmg semua org akan pandang serong kat ko. Cara sebegini tak elok sbb sahabat2 CG ni nak membantu, kotak bleh lah nak melenting pulak kalau betullah ko ikhlas.

hafizuka
19-04-2010, 06:06 PM
Kalau betul nak pikir, pikir la ngan ilmu

Kalau ko ada ilmu tapi tujuan nak menyeleweng, susah le

Kalau ko takde ilmu tapi taknak gi belajar pun payah

Senang ko jawab ni, sape tu orang Islam? sape tu orang beriman? sape tu yahudi? sape tu nasrani?

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda: Setiap anak dilahirkan dalam keadaan fitrah iaitu suci bersih. Kedua orang tuanyalah yang membuatnya menjadi Yahudi, Nasrani atau Majusi. Sebagaimana seekor ternakan yang melahirkan anaknya (dengan sempurna kejadian dan anggotanya), adakah kamu menganggap hidung, telinga dan lain-lain anggotanya terpotong?

Apa semua orang dilahirkan utk dilaknat ke? Pikir la kalau ko ni betul2 mencari kebenaran

kalau tidak jangan buang masa kami melayan kerenah ko

aiman
19-04-2010, 06:09 PM
aku bersumpah dengan nama Allah, aku tak kenal dr asri tu..

kalau ko tanya aku siti nurhaliza aku kenal lah..

popular ke dr asri tu.. wajib tahu ke? dalam rukun negara ada sebut nama dia?

Dr Asri tak kenal? mushkil ni :-?
Bro duk kat mana? Area mana?

ikhmal_ok
19-04-2010, 06:09 PM
ni sebab aku nak mencari kebenaran punya pasal kang termencarut pulak, hilang niat asal..

bro, aku ni pun manusia jugak bro.. cuma pada kau aku ni sangat agresive utnuk mencari,sampaikan kau rasa ada benda yang tak kena dengan aku ni..

padahal sifat ingin tahu setiap orang sama je. sama ada ditonjolkan atau tidak..

yang aku tak puas hati ni kau tuduh aku macam2, liberal lah, dr.asri lah, dr.wahabi lah, ko ingat aku tak terbakar?

mai sini aku mencarut dengan kau pakai bahasa uganda sambil tunjuk jari tengah kat kau, walaupun kau tak paham bahasa aku, tapi cara aku tu boleh buat ko panas kan?

Belajar kan ada kaedah,,,janganlah ikut baca Al Quran sahaja. Ramai dah bagi petunjuk kat TT,,,agama ni belajar kena berguru tidak boleh dengan membaca Al Quran sahaja,,,nanti disesatkan oleh syaitan.

Kalau awak baca Al Quran ada tulis tangan Allah,,,,nanti salah tafsir Allah ada tangan pulak. Ayat Al Quran banyak kiasan,,,ayat ayat yang merujuk Allah kami,,,,(kami tu kan bilangan banyak),,,nanti salah tafsir kata Allah tu lebih dari satu pulak.

Agama Islam ni kena belajar berguru,,,kalau ada masaalah dibahaskan terus. Tak boleh buat andaian mengikut tafsir Al Quran,,,nanti lain jadinya.

minta maaflah kalau saya terkasar,,,tapi kaedah belajar ni ada rules,,,we must follow the rules.

oscar
19-04-2010, 06:10 PM
alaaa...kau cariklah guru. kau belajar ngan guru dulu. pastu update kt sini. kt sini kalau kau nk berbincang pun x dpt jawapan memuaskan...baik kau berdebat ngan guru secara offline...

syamjpj
19-04-2010, 06:11 PM
ko pikir hati ko je panas. hati orang lain ko tak pikir. orang dah suruh pi carik guru tu pegi jela. apahal nak tunjuk bagus sangat pulak. :mad:
dia ni ada aganda sendiri nih..hati2 la.. perkataan ALLAH sekrang nih dh byk dipermainkn so sendiri mo igt le..wahai tt klu nak tanya pn stadi la abih dulu..awat tak tanya kenapa syitan dijadikan dari api?pastu siap kena masuk nereka lg?neraka kat api gak?sakit tak?so TT cari la jawapan dlm AL-QURAN mesti ada punya la..so TT klu terkasar bahasa..

moja
19-04-2010, 06:11 PM
ko pikir hati ko je panas. hati orang lain ko tak pikir. orang dah suruh pi carik guru tu pegi jela. apahal nak tunjuk bagus sangat pulak. :mad:

bro.. aku masuk cara baik, niat bertanya..

segalanasihat kau orang aku terima.. yang baik, yang aku rasa tak baik aku tolak..

kau suruh aku cari guru, kau jangan ingat aku tolak mentah2 apa kau orang cakap...

oscar
19-04-2010, 06:13 PM
bro.. aku masuk cara baik, niat bertanya..

segalanasihat kau orang aku terima.. yang baik, yang aku rasa tak baik aku tolak..

kau suruh aku cari guru, kau jangan ingat aku tolak mentah2 apa kau orang cakap...

ok carik guru dulu, pastu belajar ngan dia, x puas ati ngan dia kau debat...pastu update kt sini...hehehe

mojotudam
19-04-2010, 06:15 PM
bro.. aku masuk cara baik, niat bertanya..

segalanasihat kau orang aku terima.. yang baik, yang aku rasa tak baik aku tolak..

kau suruh aku cari guru, kau jangan ingat aku tolak mentah2 apa kau orang cakap...

ok la. aku pun nak mintak maap kalo aku terkasar bahasa. bab agama ni sensitip sikit. takleh nak dibuat main2

intancare
19-04-2010, 06:18 PM
umat islam semua berpandukan al-quran..

tapi al-quran ni macam susah nak faham lah..


selama sy baca kat forum ni, orang2 semua cakap yahudi dah diletakkan didalam alquran sebagai kaum yang dilaknat oleh Allah..

tapi kenapa pulak dengan ayat ni

"Sesungguhnya orang-orang yang percaya, dan orang-orang Yahudi, dan Kristian, dan Sabiin, sesiapa percaya kepada Allah dan Hari Akhir, dan membuat kerja-kerja kebaikan, maka upah mereka adalah di sisi Pemelihara mereka, dan tiadalah ketakutan pada mereka, dan tidaklah mereka bersedih." (2:62)

kejap kata yahudi masuk neraka, kejap kata kena jauhkan diri dari yahudi, kejap kata yahudi ni musuh islam..

tapi kenapa pulak ayat ni cakap yahudi tu masuk syurga pulak? ~X(~X(

orang kristian pun sama ke? :((


mintak maaf, topik ini bkan tertumpu kepada yahudi semata2.. saya nak tahu maksud ayat Alquran tu..

apa2 ayat sekali pun kita akan merasakan yang ayat tersebut rumit, susah nak paham, walaupn dalam bahasa sendiri..(betul tak?)

kalau betul Al Quran tu petunjuk kepada semua umat manusia(tak tertakluk kepada islam)
mengapa susah sangat nak faham?


================================================== =======================

setelah sy menyuarakan isi hati disini, mereka2 semua berpendapat sy tak boleh menggunakan logik akal untuk membaca alquran..jadi apa yang ditulis oleh orang tu salah? walaupun ditulis berdasarkan Alquran?

link pautan disini http://www.e-bacaan.com/album950720b.htm
As-Salam

Seeloknya bertanya dengan yg berkenaan.
Jangan minta pendapat. sebb suruhan dan larangan dalam Quran itu bukan boleh diterjemahkan dengan tafsiran dari kalangan orang biasa. Perlu Dikalangan Ulamak yang berilmu dan tunduk dengan segala perintah Allah. Kuat beramal dan sangat taat dengan perintah Allah. Elok lah bertanya dengan orang dikalangan mereka.

moja
19-04-2010, 06:18 PM
Sabar.... ko kena faham, zaman sekarang banyak dakyah2 sebegini. Sbb tu sahabat2 kita tanya macam2. Niat mereka baik, nak bantu. Tp kadang2 lenggok bahasa yg ko guna seolah2 ada niat tersembunyi. Kalau betul ko ikhlas, niat nak bertanya dan belajar, tak yah lah nak marah2. Bro Ikhmal pun sudah berbuih mulut explain nak bg ko faham tentang soalan yg ko tanya. Harap ko puas hati dan cuba cari guru lain kat luar. Kalau ko terus menerus mcm ni, mmg semua org akan pandang serong kat ko. Cara sebegini tak elok sbb sahabat2 CG ni nak membantu, kotak bleh lah nak melenting pulak kalau betullah ko ikhlas.

bro, belum pun sampai sehari aku bertanya2..

dah kena cop bukan2..

nak marah ada batasnya bro..

tapi batas aku dah habis dah...

kayos
19-04-2010, 06:20 PM
Mencium Segala Kebusukan Yahudi Zionis.


Migdal_Bavel (MB) adalah nama yang digunakan oleh seorang forumer yang pekat dengan unsur-unsur Yahudinya.Kita akan belajar bagaimana beliau menggunakan hujah-hujahnya untuk menggambarkan 'kejahatan' Islam dan orang Islam secara halus,disamping memesongkan isu sebenar di Palestin.Contoh beliau diambil kerana ia memiliki bentuk yang sama dengan tabiat dan modus operandi para Zionisme dalam mengalihkan sesuatu isu sehingga masyarakat Eropah sendiri bersimpati dengan Zionisme Antarabangsa walaupun terang-terang mereka melakukan kekejaman dan penindasan.Dalam kes ini,beberapa forumer Melayu telah 'cair' dan terpengaruh dengan MB sehingga mereka terkinja-kinja dan menari-nari secara automatik tanpa disuruh-suruh mempersoalkan perjuangan rakyat Palestin dan memakihamun orang Islam dan bangsa Arab.Antaranya yang menggunakan 'nickname' genot,acong dan lain-lain.Forumer yang menggunakan 'nickname' genot misalnya mengaku dari keturunan Arab Yaman namun menari-nari bersama-sama MB yang secara halus menyelitkan penghinaan juga terhadap bangsa Arab (keturunan genot) sebagai 'sekular','pembohong' dan 'kejam'.Genot telah mencium tangan malah kaki MB yang penuh cagu kebusukan Yahudi Kabbalah dan rela dihina dan dipijak-pijak maruahnya asalkan mampu berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan talibarut Yahudi.Ini samalah dengan tabiat tipikal para pemimpin Arab yang dungu sama di Yaman (tempat asal moyang genot),Arab Saudi mahu pun di lain-lain tempat yang tunduk patuh dengan Amerika dan Israel.


Dalam satu postingnya,MB menjelaskan tentang 'kekeliruan' orang Islam berkenaan Yahudi:

"Ramai orang Muslim tak tahu, yang versi agama umat Yahudi di Israel ialah Orthodoks (iaitu Modern-Orthodoxy). Yang membezakan kami dengan Yahudi Charedim (Ultra-Orthodoxy) ialah fahaman Zionism saja. Yang lelain semuanya sama. Kami beriman kepada Talmud dan Torah. Satu kejahilan yang nyata, satu ironi apabila kita kata, kita sokong Yahudi Orthodoks kerana mereka bukan Zionis, tapi dalam masa yang sama, kita mencaci dan memfitnah kitab Talmud yang diimani oleh Yahudi Orthodoks dengan pelbagai dakwaan. Lepas tu kita nisbahkan Talmud kepada Zionis. Tahukah korang bahawa kerana Talmud lah yang menyebabkan Yahudi Orthodoks ni tidak menjadi Zionis. Belajarlah dulu agama Yahudi sebelum kita menyebarkan salah faham ni kepada orang lain yer,bukannya apa. Kalau orang belajar tentang Islam dari kaca mata musuh Islam, adakah ko akan jamin ia 100% betul? :D

Taurat Lisan = Talmud/Mishnah+Gemarah/Hadis

Taurat Bertulis = Hebrew Bible/TeNa"CH/Old Testament

Dalam agama Yahudi, kesemua di atas tu namanya Taurat. Taurat dalam konteks ni bukannya kitab nabi Musa saja, tapi ia bersifat umum untuk seluruh di atas kerana secara harafiahnya, Torah tu bermaksud The Law. Bila orang Yahudi Orthodoks kata "Menurut Taurat...", "Dalam Taurat ada mengatakan..." "Kami mengikut Taurat yang mengatakan sekian-sekian...", itu tak bermaksud mereka quote dari kitab Torah nabi Musa saja, tapi juga membawa kemungkinan bahawa mereka quote dari Talmud, mungkin dari bahagian Nevi'im (Nabi-Nabi), mungkin dari bahagian Ketuvim (Penulisan2) atau mana-mana kitab para Rabbi. Kesemua ini dipanggil Taurat."
Full Article refer to http://mistisfiles.blogspot.com/2010_03_01_archive.html
Untuk peringatan CGrian sekalin...nothing to do with TT
Bahaya skang ni Yahudi pun bleh berbahasa melayu

ikhmal_ok
19-04-2010, 06:21 PM
Sebab agama ni tak boleh dibuat main2 dik. Sekarang dah banyak ISU nama Allah dipergunakan,,,masjid kena bakar dll,,,Islam liberal lagi. Awak kena faham,,,

mojotudam
19-04-2010, 06:25 PM
nak tanya TT buleh? TT ni dah kawen ke belum? kalau dah kawen ada anak dah ke?

moja
19-04-2010, 06:36 PM
kesimpulannya disini, korang ni tak boleh dibawak berbincang.. jika menyuarakan satu pendapat yang tak sama dengan majoriti kau kelaskan orang macam2.. apa guna namanya forum tapi cara kau buat orang marah tak tentu pasal?

sampai sini sahaja perkenalan kita.. kalau kau rasa aku ni kristian nak sesatkan kau, bagitaulah aku, supaya aku boleh gelak terguling2 kat depan muka kau..

kau tak layak kelaskan siapa2 atau apa2 pun dalam dunia ni..

tapi aku tetap berpegang kepada Alquran, tak kisah kau orang nak cakap aku sesat ke, berkawan dengan syaitan ke, berkawan dengan jin ke, yang penting, aku dengar kata2 Alquran, pencipta aku, yang tak setuju, teruskan dengan pendirian korang.. aku akan teruskan mencari... maaf jika terkasar bahasa..

ingat ye, aku jadi kurang ajar kat forum ni bukan sebab aku sendiri yang nak kurang ajar, kau orang yang buat aku jadi kurang ajar dengan tuduhan2 yang menyakitkan hati..

salam..

taufic
19-04-2010, 06:40 PM
emm not so happy ending..
gud luck tt.. moga jumpa apa yg dicari (tu pon kalau masih mencari)

chip555
19-04-2010, 06:41 PM
bro.. aku masuk cara baik, niat bertanya..

segalanasihat kau orang aku terima.. yang baik, yang aku rasa tak baik aku tolak..

kau suruh aku cari guru, kau jangan ingat aku tolak mentah2 apa kau orang cakap...

Adab Berdialog & Bermuzakarah Dalam Islam

Syariat Islam telah menggariskan adab untuk bermuzakarah, berdialog dan berbincang dalam sesuatu perkara. Perbincangan tersebut berteraskan kepada akal yang sihat, pemikiran yang bernas serta berdebatan yang dilakukan dengan sebaik-baiknya.
Kesemua ini bertujuan untuk mencari kebenaran, kebaikan dan manfaat manusia seluruhnya. Perbezaan pendapat manusia sama ada dalam perkara agama atau dunia merupakan merupakan lumrah hidup dan tabie manusia.

Antara sebab timbulnya perbezaan pendapat ialah kefahaman terhadap sesuatu nas dan dalil yang dipegang atau perbezaan istilah bahasa. Di samping itu, berpegang kepada taklid semata-mata tanpa ada ilmu pengetahuan, fanatik terhadap pandangannya, hasad dengki dan mengikut hawa nafsu.

Antara adab bermuzakarah yang digariskan oleh syariat Islam ialah muzakarah itu mestilah berprinsipkan kebenaran, jauh dari pembohongan dan waham.

Al-Quran telah merakamkan dialog antara nabi Musa dengan firaun ketika Nabi Musa mengadap firaun atas perintah Allah. Nabi Musa memperkenalkan dirinya sebagai seorang rasul dan membawa bukti keesaan Tuhan dari kejadian alam.

Tetapi firaun yang tidak dapat menjawab hujah-hujah nabi Musa menganggap nabi Musa sebagai gila dan ahli sihir. Perbicaraan firaun adalah untuk menegakkan kebatilan. Akhirnya beliau mengugut nabi Musa untuk memenjarakannya. Perkara yang penting di sini ialah jawapan serta hujah nabi Musa adalah untuk mencari kebenaran yang lahir dari hati yang bersih, jauh daripada penipuan.

Muzakarah itu hendaklah berpegang kepada tajuk yang dibincangkan iaitu tidak keluar dari tema yang mereka perselisihkan.
Muzakarah itu hendaklah mengemukakan hujah-hujah yang jelas dan benar sehingga mereka tidak mampu berhujah lagi. Setelah terbukti kebenaran mereka hendaklah kembali kepada ajaran yang sebenar sebagaimana kisah ahli sihir firaun yang beriman kepada Nabi Musa setelah terbukti kebenaran kerasulannya. Begitu juga kita hendaklah kembali kepada kebenaran walaupun orang yang benar itu adalah orang bawahan kita dan kita sanggup menyatakan saya silap dan engkau betul.

Ahli-ahli muzakarah tersebut mestilah bersifat merendah diri dan menjauhkan diri dari sifat sombong serta bangga diri. Lihatlah kisah nabi Sulaiman bersama-sama burung hud-hud. Walaupun Nabi Sulaiman memiliki kerajaan yang besar namun ia menerima hujah burung itu dengan rendah diri dan bercakap secara hikmah dan lembut.

Ahli muzakarah hendaklah memberi peluang kepada orang lain memberi pendapat atau hujah sama ada dari pihaknya atau pihak pembangkang. Tidak boleh memotong percakapan orang lain atau menyakitinya. Ini terbukti melalui dialog Allah dengan Iblis yang tidak mahu sujud kepada nabi Adam. Allah memberi peluang kepada Iblis untuk berhujah dan Iblis menyatakan ia lebih mulia dari Adam kerana Adam dijadikan dari tanah sedangkan dirinya dijadikan dari api.

Ahli-ahli muzakarah mestilah menghormati pandangan orang lain yang bercakap ketika berhujah walaupun berbeza dengan pandangannya. Ini terbukti melalui peristiwa muzakarah Abu Bakar dengan Umar bin Khattab mengenai pengumpulan al-Quran selepas perang Yamamah. Abu Bakar pada mulanya enggan menerima tetapi apabila berlaku muzakarah dengan Umar, maka Abu Bakar mengakui kebenaran Umar dalam mengumpul dan menulis al-Quran.

Ahli-ahli muzakarah tidak boleh menghukum secara umum dan hendaklah sentiasa berhati-hati dalam kata-kata. Di samping itu, hendaklah meneliti sesuatu masalah dengan penelitian yang rapi. Tidak menggunakan sesuatu istilah atau lafaz kecuali pada tempat yang betul. Ia perlu berdasarkan maklumat yang tepat dan bukan berdasarkan berita angin.

Perkara yang penting ialah setiap perkataan dan perbuatan merupakan amanah dan tanggungjawab yang akan disoal di Akhirat kelak. Manusia bertanggungjawab atas apa yang dicakapkannya.
Bermuzakarah dan berdialog ini bukan tertumpu kepada soal pemerintahan semata-mata tetapi ia juga berlaku antara suami isteri, anak dan bapa, jiran tetanga dan masyarakat. Pendek kata, ia berlaku dalam semua peringkat masyarakat dan adab-adab tersebut mestilah dipatuhi. Apabila adab-adab tersebut dipatuhi dan dihormati nescaya lahirnya masyarakat yang makmur dan dirahmati Allah.

sonche
19-04-2010, 06:41 PM
dari mula TT open thread ni aku dah agak akan jadi gini. Komen aku pun sama ngan yang lain-lain. pergi cari guru secara offline. Tanya apa saja yang x faham atau tak puas hati.

Kalau ko still duk emo dengan jawapan org lain, takyah la nk tanya kat sini. Aku sendiri pun terfikir samada ko ni non-muslim ataupun, ada niat nk memesongkan kefahaman muslim yang lain.

Kalau betul2 tak tahu, pergi kuliah2 agama dan tanya sepuas hati.

Ni bukannya kali pertama ada forumers yang sebegini. Ada yang nk menyesatkan muslim lain, ada yang nk sebarkan fahaman Wahabi, dan macam2 lagi.

sonche
19-04-2010, 06:44 PM
aku ada gak terfikir, masih ramai kah antara kita, sebagai muslim yang masih sesat dan ragu-ragu terhadap agama Islam. Kalau ada anak atau adik, bawaklah gi kuliah agama. at least ada gak belajar. kalau dah dibiarkan gitu je, jadilah macam TT ni.

Kalau sapa2 yang pernah ikuti, kat forum lowyat pun ada non-muslim yang buka thread nk uji org muslim. macam2 yang ditanya. Alhamdulillah, ada yang boleh menjawab.

manjarina
19-04-2010, 06:55 PM
aku percayakan Allah, tapi aku percayakan Allah setakat aku cakap di mulut je..
kalau orang nak sembelih aku soh masuk kristian, aku rasa aku masuh kristian kot..

jadi sekarang ni aku tengah mencari macam mana aku nak percayakan Allah ni, sedangkan aku tak boleh lihat dia..

:(

kalau betul akal fikiran digunakan untuk mengkaji al quran, dan satu hari nanti Allah kata pengkajian aku sesat, aku akan salah kan Allah balik sebab bagi ayat2 yang aku tak paham..:(

Al quran tu sangat lengkap..

Allah tu sangat adil.. jadi tak mungkin aku boleh mempersoalkan balik kepada Allah...

jadi aku rasa, mesti ada sesuatu yang aku terlepas pandang.. :(

ayat yg aku merahkan tu dah menjelaskan segalanya...
mengucap byk2 yer tt....

sideskirt
19-04-2010, 07:04 PM
kira dah abis la citer thread ni ... alhamdulillah :D

ikhmal_ok
19-04-2010, 07:08 PM
aku ada gak terfikir, masih ramai kah antara kita, sebagai muslim yang masih sesat dan ragu-ragu terhadap agama Islam. Kalau ada anak atau adik, bawaklah gi kuliah agama. at least ada gak belajar. kalau dah dibiarkan gitu je, jadilah macam TT ni.

Kalau sapa2 yang pernah ikuti, kat forum lowyat pun ada non-muslim yang buka thread nk uji org muslim. macam2 yang ditanya. Alhamdulillah, ada yang boleh menjawab.

bila suruh pi berguru,,,dia kata baca Al Quran ja pun boleh. Kalau degil susahla nak timba ilmu.

bojed
19-04-2010, 07:15 PM
bila disitu yang bro maksudkan adakah sama dengan alam nyata?

bermakna kat alam nyata ni pun ada 2 jenis yahudi?

sebab apa yang aku tengok sekarang ni, yahudi macam sama je, semua orang benci yahudi, macam ada satu jenis je..

Tak.

2 jenis Yahudi tu bermaksud Yahudi di zaman nabi Musa dan yahudi di zaman Rasulullah.

Baca balik terjemahan ayat2 yg saya bagi tadi tu. Nanti you akan nampak perbezaannya, insyaAllah :)

Adasyu
19-04-2010, 07:19 PM
Salam sumer...

Pade pengetahuan saya, semua ummat dalam dunia nie termasuk yahudi adalah hamba Allah..pde zaman nabi dulu pon nabi berdakwah pde sume ummat termasuk yahudi..segelintir drpd mreka nie telah msuk islam..ada jugak yg ingkar pada ajaran islam...

ayat tu menerangkan bahawa jika semua kaum itu termasuk kristian percaya pde PERNCIPTANYA IAITU ALAH & MENYEMBAH ALLAH, TIDAK MENYEKUTUKAN ALLAH MAKA DENGAN IZIN ALLAH, KE SYURGALAH TMPAT MREKA..NAMUN ATAS DOSA2 YG LEPAS MEREKA NI X TERKECUALI LAH DRPD KNE HUKUMAN IAITU MASOK NERAKA DLU PASTU KE SYURGA...

HARI AKHIR plak merujuk kepada hari kiamat di mana sumer ummat di dunia ini akan dihisab mengikut amal mreka semase di dunia..

Jadi jika kaum yahudi,kristian, musyrikin sumenye berpegang teguh pde ajaran Islam, kembali pde Islam jadinye tempat mereka tentulah di syurga....

sepertimana sebuah hadis sahih ada menyebut : "Mereka yg terpilih semasa jahiliah adalah juga mereka yg terpilih semasa Islam jika mereka memahami"

maksud yg mendalam...tp sng ditafsirkan iaitu jika percaya Islam, peluk agama islam, tggalkan yg mungkar nescaya tempatnya disisi ALLAH S.W.T....

Adasyu
19-04-2010, 07:25 PM
Kene bace Al-Quran, fahami isi kandungan & blaja sirah...sirah nie kisah2 nabi dulu2...Bce jugak perang2 yg nabi muhammad terlibat spti perang uhud, perang terbesar ummat islam mng, perang badar, perang tabuk & sebagainya...

f1fanz_90
19-04-2010, 07:28 PM
fuyyoo, byknya org view thread ni

tp dr segi pandangan saya ( jgn pla org nk sound2 sya lps ni, kta sya ni x bljr agama la, tp sgala kritikan, sya terima dgn hati yg terbuka )

yg ayt quran yg TT maksudkn tu, merujuk kpd ahli2 kitab zaman dulu yg masih mengamalkn ajaran Islam

zaman skrg ni, mna da yahudi yg dikenali sbgi ahli kitab, atau nasrani, sbb drg smua ni dah menyeleweng da

ajaran al-quran tu mmg sesuai sepanjang zaman, malah sampai ke kiamat pun
tp ( dr segi pandangan saya ) yg x valid tu yg psl ahli2 kitab d zaman skrg, sbb dah x ada lg ahli2 kitab ni yg ikut ajaran yg sebenar

apa2 pun, jgn la ragu2 dgn al-quran tu
sbb tu iman kna kuat
tp klu TT ni non-muslim, ni bley dianggap lgkh yg baik utk mendalami islam

tp klu TT ni muslim, byk2 kn la gi dgr ceramah

rindu pla masa zmn sekolah dulu, * least klu dok asrama, tipa2 minggu ada ja ceramah agama, skrg dah jrg sgt pergi, rasa mcm kosong ja dlm hati ni
huhu

Adasyu
19-04-2010, 07:34 PM
fuyyoo, byknya org view thread ni

tp dr segi pandangan saya ( jgn pla org nk sound2 sya lps ni, kta sya ni x bljr agama la, tp sgala kritikan, sya terima dgn hati yg terbuka )

yg ayt quran yg TT maksudkn tu, merujuk kpd ahli2 kitab zaman dulu yg masih mengamalkn ajaran Islam

zaman skrg ni, mna da yahudi yg dikenali sbgi ahli kitab, atau nasrani, sbb drg smua ni dah menyeleweng da

ajaran al-quran tu mmg sesuai sepanjang zaman, malah sampai ke kiamat pun
tp ( dr segi pandangan saya ) yg x valid tu yg psl ahli2 kitab d zaman skrg, sbb dah x ada lg ahli2 kitab ni yg ikut ajaran yg sebenar

apa2 pun, jgn la ragu2 dgn al-quran tu
sbb tu iman kna kuat
tp klu TT ni non-muslim, ni bley dianggap lgkh yg baik utk mendalami islam

tp klu TT ni muslim, byk2 kn la gi dgr ceramah

rindu pla masa zmn sekolah dulu, * least klu dok asrama, tipa2 minggu ada ja ceramah agama, skrg dah jrg sgt pergi, rasa mcm kosong ja dlm hati ni
huhu

Ya btol...AL-QURAN MERUPAKAN KITAB YG RELEVAN SEPANJANG ZAMAN...TIDAK LAPUK DITELAN WAKTU BIARPUN USIANYA BERIBU2 TAHUN YG LALU...AL-QURAN JUGAK ADALAH PEDOMAN UTK UMMAT ISLAM...:):):)

kambing gurun
19-04-2010, 07:43 PM
umat islam semua berpandukan al-quran..

tapi al-quran ni macam susah nak faham lah..


selama sy baca kat forum ni, orang2 semua cakap yahudi dah diletakkan didalam alquran sebagai kaum yang dilaknat oleh Allah..

tapi kenapa pulak dengan ayat ni

"Sesungguhnya orang-orang yang percaya, dan orang-orang Yahudi, dan Kristian, dan Sabiin, sesiapa percaya kepada Allah dan Hari Akhir, dan membuat kerja-kerja kebaikan, maka upah mereka adalah di sisi Pemelihara mereka, dan tiadalah ketakutan pada mereka, dan tidaklah mereka bersedih." (2:62)

kejap kata yahudi masuk neraka, kejap kata kena jauhkan diri dari yahudi, kejap kata yahudi ni musuh islam..

tapi kenapa pulak ayat ni cakap yahudi tu masuk syurga pulak? ~X(~X(

orang kristian pun sama ke? :((


mintak maaf, topik ini bkan tertumpu kepada yahudi semata2.. saya nak tahu maksud ayat Alquran tu..

apa2 ayat sekali pun kita akan merasakan yang ayat tersebut rumit, susah nak paham, walaupn dalam bahasa sendiri..(betul tak?)

kalau betul Al Quran tu petunjuk kepada semua umat manusia(tak tertakluk kepada islam)
mengapa susah sangat nak faham?


salam..[/B][/SIZE][/COLOR]

Salam bro,
aku sangat tertarik dgn tajuk yg bro utarakan..
Pendapat aku,
dlm ayat-ayat AlQuran, banyak diceritakan tentang sifat manusia tu sendiri.. Byk maksud terkias dari direct.. Ini kerana Allah mahukan mereka yg beriman kepadaNya, menyelidik & berfikir akan sesuatu yg cuba Allah sampaikan kepadanya(mereka yg membaca kitab).. Berkenaan dgn firman tu tadi, kita kena kenal sifat2 manusia yg macam YAHUDI, KRISTIAN & SABIIN.. Fahami latar belakang kaum itu.. & InsyaAllah, kita akan faham apa yg cuba Allah sampaikan berkenaan ayat tu..
1 lagi, kita kena faham bahawa ada ayat2 AlQuran yg akan difahami maksudnya jika ada ayat sokongan lain.. Cubalah carik lagi.. Aku pun carik gak.. Nnt kita sama2 kongsi..:)cgrock

kambing gurun
19-04-2010, 07:56 PM
kesimpulannya disini, korang ni tak boleh dibawak berbincang.. jika menyuarakan satu pendapat yang tak sama dengan majoriti kau kelaskan orang macam2.. apa guna namanya forum tapi cara kau buat orang marah tak tentu pasal?

sampai sini sahaja perkenalan kita.. kalau kau rasa aku ni kristian nak sesatkan kau, bagitaulah aku, supaya aku boleh gelak terguling2 kat depan muka kau..

kau tak layak kelaskan siapa2 atau apa2 pun dalam dunia ni..

tapi aku tetap berpegang kepada Alquran, tak kisah kau orang nak cakap aku sesat ke, berkawan dengan syaitan ke, berkawan dengan jin ke, yang penting, aku dengar kata2 Alquran, pencipta aku, yang tak setuju, teruskan dengan pendirian korang.. aku akan teruskan mencari... maaf jika terkasar bahasa..

ingat ye, aku jadi kurang ajar kat forum ni bukan sebab aku sendiri yang nak kurang ajar, kau orang yang buat aku jadi kurang ajar dengan tuduhan2 yang menyakitkan hati..

salam..

Salam, bro..
Sabarlah, xusah dilayan sgt emosi tu.. Mencari cahaya yg betul2 terang bukan mudah.. Manusia ada macam2 perangai & pe'el.. Ada yg mcm Abu Jahal, ada yg mcm Abu Bakar, ada macam2.. Sifat2 manusia tu mmg xbleh dibuang & akan sentiasa ada.. Sebab tu ayat2 AlQuran byk diceritakan tentang sifat2 manusia.. Mesti ada maksud tersirat.. Bagaimana kita membacanya, tu yg akan menentukan sifat2 siapakah yg kita akan jadi.. Kalo degil, susah nak terima pendapat org lain, nak dia je yg betul, jadilah Abu Jahal.. Kalo tegas sangat sampai kalo org bantah sikit nak bergaduh, jadilah Omar, sahabat Nabi Mohammad S.A.W yg gempak tu pun boleh..
Kalo rasa nak mengupas maksud tersirat dalam AlQuran tu lg & sanggup menempuhi segala cabarannya, bro teruskan.. Jgn putus asa.. Pasti ada yg menyokong.. Mmg sukar nak puaskan hati semua org.. So, banyakkan bersabar..:)cgrock:)cgrock

gudboy
19-04-2010, 07:59 PM
forum lain dari cg dah biasa dah dgn nih..
kadang2 hairan pun ada pabila nak belajar agama pun taknak berguru d alam realiti..
kalau hati betul2 ikhlas bukan begini cara nya..

decalXsia
19-04-2010, 08:08 PM
bace la dlu kitab2 tafsir al-quran yang muktabar..tp kebanyakan kitab tafsir yang muktabar ni dalam bahasa arab..
klo pandai bahasa arab, bace la baik2..
klo xpandai, cari la kitab tafsir muktabar tersebut yang telah diterjemah ke berbahasa melayu..

di sini saye senaraikan beberapa nama kitab dan penulisnya yang boleh tt rujuk:

1. Kitab Tafsir Marah Labid Li Kasyfi Ma’na Quran Majid / Tafsir Al-Munir,
– dari Asy-Syaikh Muhammad Nawawi Ibnu Umar, Al-Banteni At-Tanari.

2. Kitab Tafsir Al-Futuhatul Ilahiyyah Bi Taudihi Tafsiril Jalalain Lid Daqa Iqil Khafiyyah,
– dari Asy-Syaikh Sulaiman bin Umar Al-‘Ujaili As-Syafi’iyye (As-Shahir bil Jamal).

3. Kitab Syarah Tafsir Yassin Hamami,
– dari Asy-Syaikh Hamami Zadah.

4. Kitab Tafsirul Khazin Al-Musamma Lubabut Ta’wil Fi Ma’anit Tanzili,
– dari Al-Imam ‘Alauddin Ali bin Muhammad bin Ibrahim Al-Baghdadiyy.

5. Kitab Ad-Durrul Massun Fi Tafsiri Juzie ‘Amma Yatasa’alun Wa Suratil Fathihah,
– dari Qismul Abhas Waddirasatil Islamiyyah Fi Jam’iyyah Al-Masyari’ Al-Khairiyyah Al-Islamiyyah, Bairut, Lubnan.

6. Kitab Tafsir Al-Quran Al-‘Azim (Tafsir Ibni Katsir)
– dari Imam Abul Fida’ Al-Hafiz Ibni Katsir.

7. Kitab Tafsir Al-Qurtubi (Al-Jami’u Li Ahkamil Quran)
– dari Al-Imam Abu ‘Abdullah Al-Qurtubi.

kadang kala nk memahami sesuatu ayat al-quran ni bukannya dengan membaca sesuatu ayat tertentu sahaja..kne bace menyeluruh..kne berguru dengan para ilmuan yang pakar dalam bidang pentafsiran ni..insyaAllah tt kan dapati betapa indahnya Islam ini..

klo tt masih ragu samada kitab2 dan penulis2nya serta orang2 ilmuan bleh pecaye ke tidak, samalah juga tt meragui ayat ke 7 dari surah Al Anbiyaa' yang berbunyi "maka tanyakanlah olehmu kepada orang-orang yang berilmu, jika kamu tiada mengetahui"

so masalah pemahaman akidah ni bukn boleh dileraikan dengan logik akal..bertanyalah pada yang pakar..belajarlah dari yang pakar..insyaAllah sume kekusutan yg tt alami ni kn selesai..saye kagum dengan semangt tt tuk mencari kebenaran..tp pilihla jalan yang sebaiknya dalam mencari kebenaran tersebut..
wallahua'lam..:)

jejantas
19-04-2010, 08:15 PM
So dah abih???? eheheheheheheheh layan lagi lah yer .... :D ..

qhalid
19-04-2010, 10:08 PM
bace la dlu kitab2 tafsir al-quran yang muktabar..tp kebanyakan kitab tafsir yang muktabar ni dalam bahasa arab..
klo pandai bahasa arab, bace la baik2..
klo xpandai, cari la kitab tafsir muktabar tersebut yang telah diterjemah ke berbahasa melayu..

di sini saye senaraikan beberapa nama kitab dan penulisnya yang boleh tt rujuk:

1. Kitab Tafsir Marah Labid Li Kasyfi Ma’na Quran Majid / Tafsir Al-Munir,
– dari Asy-Syaikh Muhammad Nawawi Ibnu Umar, Al-Banteni At-Tanari.

2. Kitab Tafsir Al-Futuhatul Ilahiyyah Bi Taudihi Tafsiril Jalalain Lid Daqa Iqil Khafiyyah,
– dari Asy-Syaikh Sulaiman bin Umar Al-‘Ujaili As-Syafi’iyye (As-Shahir bil Jamal).

3. Kitab Syarah Tafsir Yassin Hamami,
– dari Asy-Syaikh Hamami Zadah.

4. Kitab Tafsirul Khazin Al-Musamma Lubabut Ta’wil Fi Ma’anit Tanzili,
– dari Al-Imam ‘Alauddin Ali bin Muhammad bin Ibrahim Al-Baghdadiyy.

5. Kitab Ad-Durrul Massun Fi Tafsiri Juzie ‘Amma Yatasa’alun Wa Suratil Fathihah,
– dari Qismul Abhas Waddirasatil Islamiyyah Fi Jam’iyyah Al-Masyari’ Al-Khairiyyah Al-Islamiyyah, Bairut, Lubnan.

6. Kitab Tafsir Al-Quran Al-‘Azim (Tafsir Ibni Katsir)
– dari Imam Abul Fida’ Al-Hafiz Ibni Katsir.

7. Kitab Tafsir Al-Qurtubi (Al-Jami’u Li Ahkamil Quran)
– dari Al-Imam Abu ‘Abdullah Al-Qurtubi.

kadang kala nk memahami sesuatu ayat al-quran ni bukannya dengan membaca sesuatu ayat tertentu sahaja..kne bace menyeluruh..kne berguru dengan para ilmuan yang pakar dalam bidang pentafsiran ni..insyaAllah tt kan dapati betapa indahnya Islam ini..

klo tt masih ragu samada kitab2 dan penulis2nya serta orang2 ilmuan bleh pecaye ke tidak, samalah juga tt meragui ayat ke 7 dari surah Al Anbiyaa' yang berbunyi "maka tanyakanlah olehmu kepada orang-orang yang berilmu, jika kamu tiada mengetahui"

so masalah pemahaman akidah ni bukn boleh dileraikan dengan logik akal..bertanyalah pada yang pakar..belajarlah dari yang pakar..insyaAllah sume kekusutan yg tt alami ni kn selesai..saye kagum dengan semangt tt tuk mencari kebenaran..tp pilihla jalan yang sebaiknya dalam mencari kebenaran tersebut..
wallahua'lam..:)

Salam Bro,

TT nih mmg x caya kitab2 lain selain Al-Quran. Dia refuse utk rujuk mana guru or kitab muktabar. So pada aku org mcm nih kene jumpa face to face & bawak/heret dia pegi jumpa guru ugama yg btul. Mungkin environment dia dikelilingi org yg hidup jauh dari Islam.

To bro Moja,

Kalo you still baca lagi thread nih saya jemput saudara dtg masjid putra perdana setiap hujung minggu. Disana ada Ustaz mengajar Aqidah muslimin guna risalah Al-Azhar. Ustaz akan kupas satu persatu ttg aqidah umat Islam dari syahadah hinggalah ke ajaran sesat yg ada skrang. Sabtu (17/4/10) baru start muqadimah.

raz4
19-04-2010, 10:39 PM
bace la dlu kitab2 tafsir al-quran yang muktabar..tp kebanyakan kitab tafsir yang muktabar ni dalam bahasa arab..
klo pandai bahasa arab, bace la baik2..
klo xpandai, cari la kitab tafsir muktabar tersebut yang telah diterjemah ke berbahasa melayu..

di sini saye senaraikan beberapa nama kitab dan penulisnya yang boleh tt rujuk:

1. Kitab Tafsir Marah Labid Li Kasyfi Ma’na Quran Majid / Tafsir Al-Munir,
– dari Asy-Syaikh Muhammad Nawawi Ibnu Umar, Al-Banteni At-Tanari.

2. Kitab Tafsir Al-Futuhatul Ilahiyyah Bi Taudihi Tafsiril Jalalain Lid Daqa Iqil Khafiyyah,
– dari Asy-Syaikh Sulaiman bin Umar Al-‘Ujaili As-Syafi’iyye (As-Shahir bil Jamal).

3. Kitab Syarah Tafsir Yassin Hamami,
– dari Asy-Syaikh Hamami Zadah.

4. Kitab Tafsirul Khazin Al-Musamma Lubabut Ta’wil Fi Ma’anit Tanzili,
– dari Al-Imam ‘Alauddin Ali bin Muhammad bin Ibrahim Al-Baghdadiyy.

5. Kitab Ad-Durrul Massun Fi Tafsiri Juzie ‘Amma Yatasa’alun Wa Suratil Fathihah,
– dari Qismul Abhas Waddirasatil Islamiyyah Fi Jam’iyyah Al-Masyari’ Al-Khairiyyah Al-Islamiyyah, Bairut, Lubnan.

6. Kitab Tafsir Al-Quran Al-‘Azim (Tafsir Ibni Katsir)
– dari Imam Abul Fida’ Al-Hafiz Ibni Katsir.

7. Kitab Tafsir Al-Qurtubi (Al-Jami’u Li Ahkamil Quran)
– dari Al-Imam Abu ‘Abdullah Al-Qurtubi.

kadang kala nk memahami sesuatu ayat al-quran ni bukannya dengan membaca sesuatu ayat tertentu sahaja..kne bace menyeluruh..kne berguru dengan para ilmuan yang pakar dalam bidang pentafsiran ni..insyaAllah tt kan dapati betapa indahnya Islam ini..

klo tt masih ragu samada kitab2 dan penulis2nya serta orang2 ilmuan bleh pecaye ke tidak, samalah juga tt meragui ayat ke 7 dari surah Al Anbiyaa' yang berbunyi "maka tanyakanlah olehmu kepada orang-orang yang berilmu, jika kamu tiada mengetahui"

so masalah pemahaman akidah ni bukn boleh dileraikan dengan logik akal..bertanyalah pada yang pakar..belajarlah dari yang pakar..insyaAllah sume kekusutan yg tt alami ni kn selesai..saye kagum dengan semangt tt tuk mencari kebenaran..tp pilihla jalan yang sebaiknya dalam mencari kebenaran tersebut..
wallahua'lam..:)

untuk belajar pasal tafsir alquran ini kita perlukan guru..sekiranya kita bergurukan buku maka..mcm2 boleh jadi ( gelong kepala )..maka carilah guru yg lebih mengetahui tentang agama islam..sebab ayat2 dalam alquran mempunyai makna dan makni yg memerlukan kupasan yg mendalam untuk mengelakkan berlakunya tersalah tafsir dan merosakkan akidah..percayalah TT..sekiranya kita mencari tentang agama allah..allah akan sentiasa membuka jalan dan membantu kita..

decalXsia
19-04-2010, 10:59 PM
sedikit pembetulan saye nk bagitau:

kristian bukanlah nasrani. nasrani agama wahyu yang dibawa oleh Nabi Isa, kristian agama ciptaan manusia yang diplopori oleh st paul.

injil bukanlah bible. injil kitab wahyu, bible kitab ciptaan manusia yang mana penulisnya terdiri dari pelbagai latr belakang yang boleh dipertikaikan.

zaberi
19-04-2010, 11:12 PM
asalamualaikum.

apa kacamata yang tt pakai sebelum nih?
kalau kacamata tak jernih maka sampai bila2 pun takkan paham apa yang tetulis pada helaian2 alquran. mahupun hadith
ini kerana kacamata saudara tadi telah awal2 lagi dipakaikan dengan berbingkai ciptaan barat laknatullah.

langkah pertama kenalah cari org(berguru) menjernih kacamata (pemikiran)
tukar kepada kacamata ideologi islam.

saya pernah lalui situasi saudara nih.
selepas dijernihkan pemikiran(kacamata) barulah saya dapat melihat(faham) ayat2 allah dgn lebih mudah.

ya benar. allah suruh kita berfikir.
ya benar akal kita terbatas.

inspire
19-04-2010, 11:48 PM
pd pendapat aku.. muslim pn ade yg kene laknat Allah... same jgk la ngan Yahudi tu jgk.. ade yg beriman.. ade yg tidak beriman.. camtu la umpamanya.. huhuhu...

KLVIPER
20-04-2010, 12:58 AM
pearghh.. ikut hati panas aku ni, dah aku bakar dah orang tuduh2 ni..

kau tuduh sesedap rasa.. apa yang kau tuduh tu pun aku tak tau apa..kalau betul lah kau cakap aku ni nak mendakwah orang masuk kristian..

aku nak tanya kau ni, dah berapa ramai yang berkira2 nak masuk kristian disebabkan pertanyaan fikiran aku tu?


Sabar bro. Manusia memang cepat emo dan perkara yang paling sensitip adalah agama Islam.

spocket
20-04-2010, 01:17 AM
ni sebab aku nak mencari kebenaran punya pasal kang termencarut pulak, hilang niat asal..

bro, aku ni pun manusia jugak bro.. cuma pada kau aku ni sangat agresive utnuk mencari,sampaikan kau rasa ada benda yang tak kena dengan aku ni..

padahal sifat ingin tahu setiap orang sama je. sama ada ditonjolkan atau tidak..

yang aku tak puas hati ni kau tuduh aku macam2, liberal lah, dr.asri lah, dr.wahabi lah, ko ingat aku tak terbakar?

mai sini aku mencarut dengan kau pakai bahasa uganda sambil tunjuk jari tengah kat kau, walaupun kau tak paham bahasa aku, tapi cara aku tu boleh buat ko panas kan?


camni lah bro..niat sahabat² kita bukan nak tuduh², tapi pernah ke org bijak pandai belajar dengan sendiri..mesti die rujuk kepada yang lagi bijak kan? bertanya,bertentang mata, dan berbincang dengan lebih sempurna..n key point kat sini, kami semua bukan nak downkan bro, cuma kami kurang arif dalm hal yang sensitif takut disalah tafsir. so..baik bro cari ustaz yang boleh beri pandangan, penerangan yang lebih terperinci supaya bro dapat penyelesaian & ketenangan. lepas tu update kat sini?
OK?:)

prazi
20-04-2010, 01:37 AM
camni lah bro..niat sahabat² kita bukan nak tuduh², tapi pernah ke org bijak pandai belajar dengan sendiri..mesti die rujuk kepada yang lagi bijak kan? bertanya,bertentang mata, dan berbincang dengan lebih sempurna..n key point kat sini, kami semua bukan nak downkan bro, cuma kami kurang arif dalm hal yang sensitif takut disalah tafsir. so..baik bro cari ustaz yang boleh beri pandangan, penerangan yang lebih terperinci supaya bro dapat penyelesaian & ketenangan. lepas tu update kat sini?
OK?:)

Setuju dgn bro.agama ni kene ada tok guru, kalau belajar tanpa guru, maka guru tersebut adalah syaitan.Tambah pula bab Al-quran nih.Jgn pening2 TT, Islam adalah mudah, tapi kene ada cara.

abahmu
20-04-2010, 01:50 AM
hal2 mcm ni x diperlu di bincangkan dlm forum..berguru la bro...rujuk ulamak2 muktabar...

kraem
20-04-2010, 01:53 AM
hal2 mcm ni x diperlu di bincangkan dlm forum..berguru la bro...rujuk ulamak2 muktabar...

sape ulamak2 muktabar tu?

KLVIPER
20-04-2010, 01:54 AM
hal2 mcm ni x diperlu di bincangkan dlm forum..berguru la bro...rujuk ulamak2 muktabar...Tapi jangan tersalah pilih guru ya! Hiks!

abahmu
20-04-2010, 02:02 AM
sape ulamak2 muktabar tu?

x ksh la sape2...boleh rujuk mufti ke...persatuan ulamak malaysia ke..yadim ke...harun din ke..hasan din ke ke.....pensyarah2 di universiti di bidang tersebut pun boleh...

peja510
20-04-2010, 02:02 AM
tu lah yang heran..
tt kata dia percaya alquran..
dia kata dia belaja guna alquran pun xpa.xpayah mgadap tok guru....

masalahnya, alquran tu dalam bahasa arab..allah dah turunkan dalam bahasa arab..
tt bahasa arab pun xpandai.tt kena blaja bahasa arab dulu...nak belaja bahasa arab, kena cari tok guru..

mudah2an tt baca dan dapat fikir..

KLVIPER
20-04-2010, 02:06 AM
Adake Quran terjemahan bahasa melayu?

abahmu
20-04-2010, 02:07 AM
Adake Quran terjemahan bahasa melayu?

bacala tafsir Quran

sanz
20-04-2010, 02:15 AM
ni dalam quran cite pasal yahudi yang jadi pengikut nabi dulu. ade jugak cita yahudi yang dilaknat. bace elok2 bro.

KLVIPER
20-04-2010, 02:30 AM
bacala tafsir Quran


So maksud abahku boleh didapati Quran terjemahan dalam bahasa melayu?

WangEmas
20-04-2010, 09:49 AM
So maksud abahku boleh didapati Quran terjemahan dalam bahasa melayu?

Quran bahasa melayu takde, tafsir bahasa melayu ada. :)

WangEmas
20-04-2010, 09:54 AM
teringat dgn ceramah Ustaz Azhar idrus, sesiapa yg mempertikaikan Al-Quran walaupun 1%, maka ianya kufur.

So bg semua umat Islam termasuk aku sendiri, berhati2 sebelum membuat sebarang kesimpulan.

Al-Quran itu adalah mudah bagi sesiapa yg diizinkan oleh pemilikNya kerana setiap isi Al-Quran itu adalah Kalamullah.

Wallahualam

ed_zero
20-04-2010, 10:16 AM
sedihnye.. sy tak pernah tahu pun ayat tu ada digunakan atau tak oleh orang kristian..

saya hanya menyuarakan isi hati atau soalan2 yang bermain dalam kepala.. ada bnyak lagi soalan ni, tunggu thread2 sy akn datang..

sy hanya berfikir sendiri, berdasarkan pembacaan sy dari alquran.. tak de sangkut paut pun dengan kristian ke persatuan tu ke persatuan ni ke..

sy tak menambah2 atau menasir2 ikut kehendak sy.. yang sy tulis tu, itu lah dari Alquran, jika itu pun dikatakan sy menasir tak tentu hala, mintak maaf sy cakap, tuan nampak sangat prejudis..

klu kau kata dr al-quran tlg bg ayat brapa..surah apa..details..takut ko baca tu dr al-quran yg palsu..naya ko..:D

ed_zero
20-04-2010, 10:53 AM
Quran bahasa melayu takde, tafsir bahasa melayu ada. :)

setuju & benar jwpn di atas...:)cgrock

MUGENSEIKI
20-04-2010, 11:48 AM
Ko jangan temberang lah,,,,ko duk malaysia tak kenal dr asri mufti perlis ??? ko sumpah dengan nama Allah sekarang aku nak dengar.

Bro..bawak bersabar lah kalau nak berdakwah pun. Aku pasti ramai yg memang tak kenal Ustaz Asri bekas mufti perlis tu.

Apatah lagi org yg kurang ilmu agama seperti TT ni..mestilah dia tak kenal siapa Ustaz Asri tu. Aku pun kenal Ustaz Asri tu bila dia masuk akhbar jer..sebab ada kes.

Kalau offcie mate aku kata dia tak kenal Ustaz Asri pon aku percaya sebab ...kes Ustaz Asri ni..bukannya org ramai amik port sangat. Manusia ni..dia org suka amik port kalau celebrity mati..hehhe

Bab agama ni kurang manusia amik port.

So..jgnlah nak marah si TT terus..Dah memang dia tak kenal..nak wat camana kan.

Tak semua org peka tentang perkembangan isu-isu agama di Malysia ni bro..

Harap ..dapat lah kita semua memberi tunjuk ajar pada si TT ni dengan penuh hikmah dan kesabaran..

Jaangan nanti disebabkan kita yg nak marah-marah..si TT ni give up bertanya soalan dan murtad ...Nauzubillahh

MUGENSEIKI
20-04-2010, 11:57 AM
Sebenarnya semua soalan yg bermain di pikiran si TT ni boleh dijawab dan "dimatikan air".. dengan mudah.
So..lagi banyak soalan dia tanya..lagi banyak lah kita dalam CG ni dapat menjawab dan mematikan soalannya itu dan seterusnya TT dapat merungkai soalan di benak pikirannya itu.

Mudah2han..si TT mendapat pentunjuk dari Allah amiinnnn

buffet2
20-04-2010, 05:06 PM
salam tt...
anda skrg berada dlm dilema bukan??begitu juga sy suatu masa dulu...tp sy sudah bertemu jawapan ttg apa yg anda persoalkan...mmg betul tak semua yahudi masuk neraka dan tak semua nasrani masuk neraka serta tak semua org islam masuk syuga...itu janji Tuhan kpd umat manusia...

skrg ni pun ramai ahli kitab maksudnya membaca menghafal tahfis kitab Al Quran dan hadis tp kosong tak mengambil dan mengenal apa yg dikehendaki Tuhan...mmg betul Al Quran di turunkan sbg petunjuk kpd yg menggunakan akal tp ramai yg mengambil apa yg tersurat dan tidak mengkaji yg tersirat...ini pernah berlaku di zaman sebelum Muhammad dilantik menjadi nabi dan rasul...cuba tuan2 fikirkan apa yg berlaku skrg ni sebenarnya telah berlaku di zaman nabi jikan tuan2 mengkaji sejarah dan dok tgh malam kat tgh2 padang sambil bertanya pada diri sendiri siapa aku??siapa pula Tuhan??siapa pula Allah??siapa Syaitan??siapa pula malaikat??kat mana titian sirat??bila masa pertemuan antara Tuhan dan hamba??dan byk lagi...

kat forum tak leh cerita benda ni sb akan timbul fitnah...leh masuk I.S.A tu mengugat keamanan negara...byk penceramah kat tv tu mmg spt tt bgtau tak dinafikan semua ahli kitab zaman skrg sb tu Allah kata sembelihan ahli kitab boleh mkn:)...jika tt nak tahu lebih lanjut pm sy ok...

mojotudam
20-04-2010, 06:00 PM
kat forum tak leh cerita benda ni sb akan timbul fitnah...leh masuk I.S.A tu mengugat keamanan negara...

apasal pulak takleh cerita? lain macam je statement ngko ni :-?

bojed
20-04-2010, 06:26 PM
klu kau kata dr al-quran tlg bg ayat brapa..surah apa..details..takut ko baca tu dr al-quran yg palsu..naya ko..:D

TT dah tulis "Sesungguhnya orang-orang yang percaya, dan orang-orang Yahudi, dan Kristian, dan Sabiin, sesiapa percaya kepada Allah dan Hari Akhir, dan membuat kerja-kerja kebaikan, maka upah mereka adalah di sisi Pemelihara mereka, dan tiadalah ketakutan pada mereka, dan tidaklah mereka bersedih." (2:62)

(2:62) tu bermaksud surah ke-2 (Al-Baqarah), ayat ke-62. Memang macam tu pun tafsiran ayat tu, bukan ayat palsu.

decalXsia
20-04-2010, 07:01 PM
aku percayakan Allah, tapi aku percayakan Allah setakat aku cakap di mulut je..

kalau orang nak sembelih aku soh masuk kristian, aku rasa aku masuh kristian kot..

jadi sekarang ni aku tengah mencari macam mana aku nak percayakan Allah ni, sedangkan aku tak boleh lihat dia..

:(

kalau betul akal fikiran digunakan untuk mengkaji al quran, dan satu hari nanti Allah kata pengkajian aku sesat, aku akan salah kan Allah balik sebab bagi ayat2 yang aku tak paham..:(

Al quran tu sangat lengkap..

Allah tu sangat adil.. jadi tak mungkin aku boleh mempersoalkan balik kepada Allah...

jadi aku rasa, mesti ada sesuatu yang aku terlepas pandang.. :(


mmg akal fikiran digunakn tuk mengkaji al-Quran..tp bukan dengan logik akal semata2..logik akal dengn akal fikiran adalah perkara yg berbeza..

lihat alam ni, cmne leh tjadi klo bukn ade pncpta yang Maha Kuasa? xlain xbukn tntu la Allah..ke ko de idea lain nk mnyatakn alam ni bukn Allah yg cpta?

WangEmas
20-04-2010, 09:19 PM
aku percayakan Allah, tapi aku percayakan Allah setakat aku cakap di mulut je..

kalau orang nak sembelih aku soh masuk kristian, aku rasa aku masuh kristian kot..

jadi sekarang ni aku tengah mencari macam mana aku nak percayakan Allah ni, sedangkan aku tak boleh lihat dia..

:(

kalau betul akal fikiran digunakan untuk mengkaji al quran, dan satu hari nanti Allah kata pengkajian aku sesat, aku akan salah kan Allah balik sebab bagi ayat2 yang aku tak paham..:(

Al quran tu sangat lengkap..

Allah tu sangat adil.. jadi tak mungkin aku boleh mempersoalkan balik kepada Allah...

jadi aku rasa, mesti ada sesuatu yang aku terlepas pandang.. :(


bagaimana sedara boleh menolak Islam atas alasan kononnya sedara tidak boleh melihat Allah?

apakah dengan masuk kristian, maka sedara akan boleh lihat Allah?

atau sebenarnya dan sejujurnya sedara memang tidak ingin memahami Islam dan sengaja menolak utk memahami Al-Quran.

Padahal terdapat ayat Al-Quran sudah terang lagi nyata maksud dan pengertian tanpa perlu di takwil oleh para Ulama'

buffet2
20-04-2010, 10:36 PM
mana moja ni dah bertemu dgn apa yg di cari ker??

:-?:-?

Wea Izre
20-04-2010, 10:58 PM
hidup ni satu perjalanan,penat,rehat,putus asa?baik mati,

erkss off topic plak

selagi Al-quran x disempurnakan fungsinya selagi tu lah Umat Islam akan terus ketinggalan dan berpecah belah,diturunkan Al-quran pon dalam Bulan Ramad(huru hara)di saat masyarakat Jahiliyah hilang pedoman dan x de pegangan.

Al-baqarah:2
Kitab (Al Qur'an) ini tidak ada keraguan padanya; petunjuk bagi mereka yang bertakwa,

erm mungkin blog di bawah ni boleh membantu kita memahami punca sebenar kejatuhan Umat Islam,harap dapat manfaat,dan dapat difahami siapa yg betul betul mendapat petunjuk atau dipesongkan daripada petunjuk,harap kita semua tergolong dalam org-org yg bertakwa,yakni tidak ragu-ragu dengan Ayat-Ayat Allah

http://bahterawawasan.blogspot.com/2010/02/dialog-aku-dan-bishop-ulang-siar.html

spocket
21-04-2010, 11:39 PM
mana moja ni dah bertemu dgn apa yg di cari ker??

:-?:-?

mungkin moja sudah jumpa siapa yang boleh die rujuk untuk perkara² sensitif ni:-?

ammar5
22-04-2010, 06:37 AM
harap TT dh dpt apa yg dia ingin nak tau....TT jgn la ambik secebis dari ayat dlm Al Quran & terus buat konklusi...kena tanya pakar if x faham dgn ayat dlm tafsiran Al Quran tu...:):)

marzuki0202
22-04-2010, 11:40 AM
Ayat itu sama sekali tidak memberikan pengertian bahwa nasrani atau yahudi itu adalah agama yang benar. Apalagi nak disamakan dengan Islam. Ayat itu hanya menyebutkan bahwa bila beriman kepada Allah SWT, hari akhir dan berbuat baik, maka mendapat pahala. Tapi tidak ada keterangan bahwa agama mereka itu benar dan diterima Allah SWT. Yang ada hanyalah Allah SWT memberikan balasan kepada amal shalih yang mereka lakukan. Namun dengan syarat, iman kepada Allah SWT dan hari akhir.

Dan iman kepada Allah SWT itu bukan sekedar percaya bahwa Allah SWT itu ada. Karena kalau hanya sampai disitu, orang-orang arab jahiliyah pun juga percaya bahwa Allah SWT itu ada. Silahkan periksa ayat berikut ini :

Dan sesungguhnya jika kamu tanyakan kepada mereka: "Siapakah yang menjadikan langit dan bumi dan menundukkan matahari dan bulan?" Tentu mereka akan menjawab: "Allah", maka betapakah mereka dipalingkan .(QS. Al-Ankabut : 61).

Bila ayat itu difahami bahwa semua agama adalah benar dan pasti pemeluknya mendapat pahala, maka pemahaman sesat seperti itu bercanggah dengan sekian banyak ayat dan hadits lainnya. Sebagai contoh :

a. Agama disisi Allah SWT hanya Islam sahaja

Sesungguhnya agama disisi Allah hanyalah Islam. (QS. Ali Imran : 19).

b. Agama lain selain Islam tidak akan diterima dan rugi

Barangsiapa mencari agama selain agama Islam, maka sekali-kali tidaklah akan diterima daripadanya, dan dia di akhirat termasuk orang-orang yang rugi.(QS. Ali Imran : 85).

c. Al-Quran Al-Karim secara tegas menyatakan bahwa Nasrani itu kafir

Sesungguhnya telah kafirlah orang-orang yang berkata: "Sesungguhnya Allah ialah Al Masih putera Maryam", padahal Al Masih berkata: "Hai Bani Israil, sembahlah Allah Tuhanku dan Tuhanmu". Sesungguhnya orang yang mempersekutukan Allah, maka pasti Allah mengharamkan kepadanya surga, dan tempatnya ialah neraka, tidaklah ada bagi orang-orang zalim itu seorang penolongpun.(QS. Al-Maidah : 72).

Sesungguhnya kafirlah orang-orang yang mengatakan: "Bahwasanya Allah salah seorang dari yang tiga", padahal sekali-kali tidak ada Tuhan selain dari Tuhan Yang Esa. Jika mereka tidak berhenti dari apa yang mereka katakan itu, pasti orang-orang yang kafir diantara mereka akan ditimpa siksaan yang pedih.(QS. Al-Maidah : 73).

d. Nasrani itu Dilaknat Allah SWT

Telah dila'nati orang-orang kafir dari Bani Israil dengan lisan Daud dan 'Isa putera Maryam. Yang demikian itu, disebabkan mereka durhaka dan selalu melampaui batas. Mereka satu sama lain selalu tidak melarang tindakan munkar yang mereka perbuat. Sesungguhnya amat buruklah apa yang selalu mereka perbuat itu.(QS. Al-Maidah : 78-79).

e. Nasrani dan Yahudi itu Diperangi Allah SWT

Orang-orang Yahudi berkata: "Uzair itu putera Allah" dan orang-orang Nasrani berkata: "Al Masih itu putera Allah". Demikianlah itu ucapan mereka dengan mulut mereka, mereka meniru perkataan orang-orang kafir yang terdahulu. Allah memerangi mereka, bagaimana mereka sampai berpaling?(QS. At-Taubah : 30).

f. Nasrani Itu Celaka Karena Menodai Kesucian Kitabnya

Maka kecelakaan yang besarlah bagi orang-orang yang menulis Al Kitab dengan tangan mereka sendiri, lalu dikatakannya; "Ini dari Allah", untuk memperoleh keuntungan yang sedikit dengan perbuatan itu. Maka kecelakaan yang besarlah bagi mereka, akibat apa yang ditulis oleh tangan mereka sendiri, dan kecelakaan yang besarlah bagi mereka, akibat apa yang mereka kerjakan.(QS. Al-Baqarah : 79).

g. Nasrani itu selain menyembah Isa juga menyembah pendeta dan rahib mereka

Mereka menjadikan para pendeta dan rahib-rahib mereka sebagai tuhan selain Allah dan Al Masih putera Maryam, padahal mereka hanya disuruh menyembah Tuhan yang Esa, tidak ada Tuhan selain Dia. Maha suci Allah dari apa yang mereka persekutukan.(QS. At-Taubah : 31).

hazirah
22-04-2010, 01:21 PM
kesian plak kt tt...

hrap2 die jumpa apa yg dicari..

adil2604
22-04-2010, 01:31 PM
macam2....

anak_jatiperak
22-04-2010, 01:34 PM
Salam...good info da

brozul
22-04-2010, 04:33 PM
ni kes bahaya ni... hmm... berat2...

tt tinggal mana ek? blh sy bawak berjumpa dgn ustaz...

4zi
24-04-2010, 07:02 AM
Saya yakin dialah org yg beriman..org yg beriman berpegang pd AQ. AQ itu mmg utk manusia di bumi dan di gunakan d bumi. Surah Ali Imran ayat 7..ayat AQ terbahagi 2 mukhammat (tersurat) dan mutashabihaat (tersirat), contoh :

Ayat Mutashabihaat : Surah 41 Fushshilat ayat 41:
Sesungguhnya orang-orang yang mengingkari Al Qur'an ketika Al Qur'an itu datang kepada mereka, (mereka itu pasti akan celaka), dan sesungguhnya Al Qur'an itu adalah kitab yang mulia.
(Maksudnye AQ mn yg dtg pd mereka? Adakah kitab AQ sudah tentu tidak yang pastinye ialah AQ hidup yakni manusia itu AQ hidup yg mn AQ dlm hatinye)

Ayat Mukhamaat : Surah 20 Thaahaa ayat 2
Kami tidak menurunkan Al Qur'an ini kepadamu agar kamu menjadi susah (Maksudnye mudah AQ itu tidak susah yakin bro)

AQ itu mudah dan berita gembira pd manusia. (Surah 19 Maryam ayat 97 dan Surah 41 Fushshilat ayat 44)

Akhir kata Surah 46 Al Ahqaaf ayat 9 ok bro take care.

rosli21
24-04-2010, 11:02 AM
salam..al quran adalah mukjizat dr Allah dan petunjuk dr awal hingga akhir zaman.dimanakah letak nya al quran? bagaimana kah kita mentafsir al quran? bagaimana kita nak ikut al quran? .....
sebenarnya al quran adalah satu kelbihan kepada nabi Muhammad dan umatnya(selagi nabi mengaku umat ler).al quran sepatutnya terletak di dalam diri kita..bukan berada dimana2 dalam kitab.tuhan bagi kita akal untuk kita berfikir bagaimana nak pakai isi al quran dalam kehidupan bukan untuk berfikir betul ker tidak ayat al quran itu,maka sebab itulah antara salah satu rukun iman adalah percaya kepada kitab.jika kita tidak percaya maka tidak beriman lah kita.kita di suruh PERCAYA dulu.akhir kata Tengok dengan mata tak boleh percaya,dengar dengan telinga tak bolih percaya,kita kena kaji dan fikir setajam dam setelitinya.barulah dikatakan MENGAJI dan mintak petunjuk dr ALLAH.

SalihinMatematik
24-04-2010, 11:22 AM
Lebih baik Bertanya pada orang yang layak.


Apapun,Al-Quran dan Sunnah/hadis jadi pegangan.

Zheric
24-04-2010, 01:55 PM
niat n sifat ingin tahu tu bagus..tapi kenapa suke mempertikaikan isi kandungan al-quran secara melulu,al-quran untuk panduan hidup, tak tahu pergi berguru, jangan berlandaskan pembacaan semata-mata. JAngan mudah terpedaya dengan hasutan syaitan yang sentiasa membuat hati kita menjadi was2 dan ragu2...

kapak
24-04-2010, 02:05 PM
salam.. ni salah satu mukjizat al-Quran yg telah meramalkan sesuatu akan berlaku pada zaman ini (peristiwa serangan pada 11 september 2001) :
http://carigold.com/portal/forums/showpost.php?p=6087851&postcount=36

byk lg mukjizat lain yg terkandung dlm al-Quran. sesungguhnya Allah maha mengetahui

Wea Izre
24-04-2010, 10:45 PM
Aku berpegang pada Al-Quran dan Sunnah... sampai bila-bila!!
aku dulu terpengaruh dengan ajaran islam liberal , sampai muka jadi keruh hodoh.

- bagi pendapat aku,Al-Quran diturunkan berperingkat-ringkat, itu fasa awal Al-Quran. cuba baca habis dari awal dan akhir al-quran dan minta pendapat orang yg bermujahaddah(bersusah payah atau sebagainya) dalam agama, Al-quran sendiri memberi tahu, orang yang bermujahaddah akan diberi faham agama.

pada pendapat aku,orang yang tidak beriman kepada Al-quran dan Sunnah/hadis Nabi Muhammad SAW, tidak layak jadi orangf islam.
Al-Quran sendiri memberi tahu, hanya ISLAM satu-satunya agama di sisi tuhan.

Kita banyak memburuk Nabi MUhammad berdasarkan undang-undang lama, memanglah ada sesetenagh perbuatan Nabi muhammad tidak boleh dilakukan lagi dan tidak sama dengan Al-Quran, bukan perbuatan Nabi Muhammad bercanggah denagn Al-Quran tetapi perbuatan itu dilakukan sebelun Al-Quran diturunkan.

Dulu kiblat kearah Masjidil Aqsa (tapi sekarang ke arah masjidil haram)
sebelum turun Quran, Baginda tak melarang meminum minuman keras, tatapi selepas diturunkan Quran baginda melarang sahabat meminum miuman keras, pasal usia isteri baginda ketika berkahwin, sepatutunya tidak menjadi isu, itu mungkin berlaku sebelum diturunkan Al-Quran, yg jelas Al-Quran memberi tahu wanita layak berkahwin selepas Akil Baligh.

Forever
Al-Quran dan Sunnah...

http://www.islamicity.com/forum/forum_posts.asp?TID=7143

QS. at-Taubah (9) : 48
Sesungguhnya dari dahulupun mereka telah mencari-cari kekacauan dan mereka mengatur pelbagai macam tipu daya untuk (merosakkan) mu, hingga datanglah kebenaran (pertolongan Allah), dan menanglah agama Allah, padahal mereka tidak menyukainya.

gadgetmall
25-04-2010, 01:17 AM
sebab hidup didunia semua nya perlukan logik akal..

al quran ni panduan untuk mereka yang masih hidup didunia, takkan lah tak boleh difikir dengan logik akal?

cuma bagi saya setengah ilmunya tak sampai lagi akal, contoh kita beritahu dengan orang asli pakai cawat yang besi boleh terbang.. mesti mereka kata kita orang ghaib, atau sesat, ataupun mlaikat, atau sebagai2nya yang mistik, padahal ilmu besi boleh terbang tu diorang tak tahu lagi..

jadi bagi sy, semuanya boleh difikir dengan logik akal.

maaf bro..
aku terpanggil lepas bace title topik ko..
bg ucapan ko yg aku da highlight tu,semua bnde xboleh difikir dngn logik akal..aku tnye bro,boleh x ko fikir logik akal camne Nabi boley naek ke langit dlm peristiwe israq miqraj tu??boley ke manusie naek ke langit dengan batu?kalau ko rase Nabi naek ke langit sbb dngn bantuan Allah tu x dikire logik akal..sbb logik akal berpandukan ilmu sains semate-mate..

kalu hal agame baek berjumpe dngn pakar..hal camni kalu difikirkan dngn logik akal mcm encik ckp td yg kononnye sume ni boley difikirkan dngn logik akal,boley tersesat tnpe kite sedari..

qba437
25-04-2010, 01:38 AM
semua orang akan merasai neraka..melainkan yang beriman dan beramal soleh..sedangkan yahudi tingkat nerakanya lebih tinggi dari munafiqin..yahudi dilaknat kerana perbuatannya..bukan kerana kedudukannya di dalam neraka..wallahualam

4zi
25-04-2010, 05:43 AM
maaf gadgetmall..kata2 allah mesti boleh di buktikan..sbb AQ d turunkan utk manusia..contoh bagaimana penentu masa ketika dulu dicipta ada diceritakan di AQ Surah Saba' ayat 39...dn sbenar terlalu bicara teknologi dan sebagainye yg diceritakan dlm AQ yg dibuktikan hanya umat islam skrg ni malas mengkaji..tak abis2 mengaji...d lunak2 kan suara...adooiii...sdgkan dlm AQ telah di jelaskan bhwa Muhammad itu bukan penyair Surah Yaasin ayat 69...Nabi Muhammad smpai d katakan gila menyampaikan wahyu (AQ) Surah Hijr ayat 6...tp siapa kah yg gila?

AQ tu suci..mmg suci smpai terbiar berabuk atas almari..kesian AQ tu sbb suci sangat sampai x berusik...tu la yg berlaku skrg.

ikhmal_ok
25-04-2010, 09:55 AM
moga TT dirahmati Allah swt.

ikhmal_ok
25-04-2010, 09:56 AM
maaf gadgetmall..kata2 allah mesti boleh di buktikan..sbb AQ d turunkan utk manusia..contoh bagaimana penentu masa ketika dulu dicipta ada diceritakan di AQ Surah Saba' ayat 39...dn sbenar terlalu bicara teknologi dan sebagainye yg diceritakan dlm AQ yg dibuktikan hanya umat islam skrg ni malas mengkaji..tak abis2 mengaji...d lunak2 kan suara...adooiii...sdgkan dlm AQ telah di jelaskan bhwa Muhammad itu bukan penyair Surah Yaasin ayat 69...Nabi Muhammad smpai d katakan gila menyampaikan wahyu (AQ) Surah Hijr ayat 6...tp siapa kah yg gila?

AQ tu suci..mmg suci smpai terbiar berabuk atas almari..kesian AQ tu sbb suci sangat sampai x berusik...tu la yg berlaku skrg.

bukan semua kalamullah boleh dibuktikan,,,ada yang menjadi rahsia Allah. Bagaimana hendak membuktikan makna alif laam meem ?

halimkjg
25-04-2010, 10:04 AM
jangan baca sendirian tetapi pergilah berguru adalah lebih baik..

onizuka
25-04-2010, 10:11 AM
bagi aku la.....

kita smua nih x perfect .... aku pon dalam proses mencari islam yang sebnarnya ....

dan aku akn menuntut lagi .... sbb majoriti kita nih islam warisan ....
x .. iman kita sgt lah rapuh (kebayakkan)......

tapi yg pasti kita nih kaum akhir zaman ....

Wea Izre
25-04-2010, 10:38 AM
QS. al-Qamar (54) : 17/22/32/40
Dan sesungguhnya telah Kami mudahkan Al Qur'an untuk pelajaran, maka adakah orang yang mengambil pelajaran?.

harap dapat sama sama mengambil pelajaran,drp x tahu jadi tahu,bila dah tahu sama-sama memberi tahu dan memberi mahu dengan menggunakan Al-quran yg telah dimudahkan,drp bahasa Arab ,sekarang telah dimudahkan dengan adanya terjemahan dalam Bahasa Melayu,dan Al-Quran yakni ayat ayat Allah memang sentiasa relevan sepanjang zaman.

apeng8264
25-04-2010, 11:12 AM
Ayat al-quran banyak kiasan atau maksud tersembunyi... ini untuk memelihara kesucian al-quran itu sendiri.. hanya sebahagian sahaja yg mengerti..

qba437
25-04-2010, 05:05 PM
bukan semua kalamullah boleh dibuktikan,,,ada yang menjadi rahsia Allah. Bagaimana hendak membuktikan makna alif laam meem ?

Nabi SAW pernah bersabda.."Jika kamu tahu apa yang aku ketahui,pasti kamu akan kurang ketawa dan banyak menangis"