PDA

View Full Version : Geran Kereta, minta tolong, penting sgt!!!


adar
10-03-2007, 09:47 AM
Salam kwn2.

aku ada benda nak minta tolong kwn. Mak mertua aku ada keta wira dan keta tu la dia dok pakai slama ni. baru2 ni roadtax dah mati pastu nak renew la. cari2 geran, tak jumpa.

Jd masalahnya mcm mana nak renew roadtax kalo geran dah takder. ada member ckp buat geran baru tp masalahnya keta tu atas nama bapa mertua aku dan bapa mertua aku tu dah menghilangkan diri. tak tau ke mana.

jd aku nak minta tlg kwn2 yg keje jpj atau ada kenalan yg keje jpj yg boleh tlg dpt kan geran baru. Tak kira la nak kena bayar apa ke asalkan keta tu boleh jln semula. kesian mak mertua aku. dia syg sgt kat keta tu sbb suami dia yg belikan keta tu.

KrisSMerah
10-03-2007, 10:19 AM
Yg aku tau, kot mana pun, kena wat gak geran baru. Sapa pun bole buat rasaya. yg penting geran ikut penama lama la. Penalty RM25 kalau x silap kalau geran hilang

StanNero
10-03-2007, 10:41 AM
yup..rasa nya mcm tu..sapa2 nak renew pun boleh cuma nama je la xleh tukaq..

adar
10-03-2007, 11:58 AM
Yg aku tau, kot mana pun, kena wat gak geran baru. Sapa pun bole buat rasaya. yg penting geran ikut penama lama la. Penalty RM25 kalau x silap kalau geran hilang

owh....baru ku tahu. kalo mcm tu isnin aku g setelkan. maaf susahkn korang je..:)

adar
12-03-2007, 02:50 PM
aku dah g jpj. mrk suruh bawa owner kereta tu. skrg ni dah jd masalah sbb bapa mertua aku tu dah menghilangkan diri.

kereta tu mak mertua aku pakai tp skrg dah tersadai sbb roadtax takde. Jd aku minta tlg kwn2 yg bleh tlg dptkan geran tu. yg keje jpj mesti bleh buat.

aku dah penin mcm mana nak setelkan ni. keta bini aku terpaksa bg mak mertua pakai. sbb tu aku hrp sgt kwn2 yg bleh tlg, tlg aku dptkan geran tu. berapa bayarannya kita bleh bincang. please...

TamingSari
12-03-2007, 02:52 PM
Yg aku tau, kot mana pun, kena wat gak geran baru. Sapa pun bole buat rasaya. yg penting geran ikut penama lama la. Penalty RM25 kalau x silap kalau geran hilang

dah betul la tu

zuljaalaa
12-03-2007, 03:07 PM
RM60 kot kalau geran hilang.. pastu kena bawak geran photostat (jika ada).. kalau takdak kena bayar lagi RM20 untuk dapatkan maklumat kenderaan.. pastu bayar insurans terus mintak satu surat tu yang bleh bawak keta tu ke puspakom untuk infection.. surat tu tahan satu hari saja.. lepas pegi puspakom pegi balik JPJ untuk buat geran tu.. beratur mau tau laaa.. pastu dah siap geran baru tu baru lah bleh buat road tax.. aku pernah jadi dah dulu.. sampai terpaksa ambik cuti 2 hari.. hampeh btul..

p/s: jagalah geran anda dengan selamat untuk mengelak kerugian cuti anda.. ngehehehe

zuljaalaa
12-03-2007, 03:08 PM
tapi owner dia aku sendiri lah.. kalau owner orang lain tak tau plak aku.. :D

adar
12-03-2007, 03:15 PM
tapi owner dia aku sendiri lah.. kalau owner orang lain tak tau plak aku.. :D

tu la pasal. owner dah xde. yg pakai keta tu bini owner. adei...

Icam
14-03-2007, 03:26 PM
tu la pasal. owner dah xde. yg pakai keta tu bini owner. adei...

bole... tp kena ade photostat IC owner.... tak pun kat JPJ ade ulat tu tanya je.... thn lps abang ipar aku pun kes cam ni gak.... tp bkn bapak mentua laaa pakcik je....

tomie
14-03-2007, 03:38 PM
bayaq loan tak habis lagi kot...
tu yg geran tak dpt2 lagi..

adar
14-03-2007, 09:38 PM
bayaq loan tak habis lagi kot...
tu yg geran tak dpt2 lagi..

bos...keta tu wira thn 1997. dah lama abis bayar. IC owner, surat nikah gn sijil kelahiran semua ada kat mak mertua aku. tp pegawai jpj tu ckp kena bawa owner jgk. dia tak bg jln keluar gak. aku tak jumpa pun ulat kat luar jpj tu. Icam, ko jpj kat mana yg ko maksud kan? ada kontek nombor dia tak?

Icam
15-03-2007, 10:18 AM
bos...keta tu wira thn 1997. dah lama abis bayar. IC owner, surat nikah gn sijil kelahiran semua ada kat mak mertua aku. tp pegawai jpj tu ckp kena bawa owner jgk. dia tak bg jln keluar gak. aku tak jumpa pun ulat kat luar jpj tu. Icam, ko jpj kat mana yg ko maksud kan? ada kontek nombor dia tak?

JPJ wangsa maju.... contek no jap aku cari .... klu ada lg laaa

try 0163553402 nama aku lupa nak tanya dia ari tuu.... dia nie runner kat JPJ sana.... mungkin kena isi form suruhanjaya sumpah agak nya..... org JPJ ade gak yg aku kenal tp sombong giler.... mcm besar je pangkat JPJ tuuuu spm pun BM fail berlagak..... patut pun tonto langgar org camni.....

marukochan
15-03-2007, 10:35 AM
..... org JPJ ade gak yg aku kenal tp sombong giler.... mcm besar je pangkat JPJ tuuuu spm pun BM fail berlagak..... patut pun tonto langgar org camni.....

Ndak tumpang sekaki lepas geram .... memang betoi. JPJ ke Imigresen ke sama jer. Sombong giler. Muka tak penah manis. Masam jer. Kita tanyer dia jawab marah2. Halo ..... kalo aku dah tau x hingin aku ndak tanyer .....

sekian lepas geram ....... :mad:

kikilala
18-03-2007, 07:59 AM
kalau masih tak boleh buat roadtax lagi..
maklum kat saya
InsyaAllah saya boleh tolong..tapi bab geran tak leh la..
roadtax boleh buat .... InsyaAllah
dan ianya legal roadtax

SedBen
18-03-2007, 07:23 PM
Ndak tumpang sekaki lepas geram .... memang betoi. JPJ ke Imigresen ke sama jer. Sombong giler. Muka tak penah manis. Masam jer. Kita tanyer dia jawab marah2. Halo ..... kalo aku dah tau x hingin aku ndak tanyer .....

sekian lepas geram ....... :mad:

aku pun mau lepas geram leh?
aku tak puas hati dgn sorg kerani pompuan jpj wangsa maju layan aku dgn muka masam kalah cuka (xdpt kot mlm semalam),pastu aku tanye elok2 dia jwb nak tak nak je,aku pun jd marah terus sound dia kuat2 kat situ gak dpn org ramai. amik ko, silap org la kan. dengan selambe aku pun blah sambil merungut sorg2. bla bla bla. . . . . .

zalnet
20-03-2007, 10:35 AM
Rumit juga prob ni. Aku sebenarnyapun selalu tolong uruskan hal berkaitan. Biasanya ko kena dapatkan gran tu dulu balik pastu nak tukar nama kalau ko duk area JB aku ada geng leh tolong buatkan tukar nama tapi ada service fee la...Lebih kurang RM120 tak silap. Tak perlu bawa owner just fotostat IC dia dan IC pemilik baru serta borang2 yang telah ditanda-tangan...errkk

viper21my
20-03-2007, 10:43 AM
bos...keta tu wira thn 1997. dah lama abis bayar. IC owner, surat nikah gn sijil kelahiran semua ada kat mak mertua aku. tp pegawai jpj tu ckp kena bawa owner jgk. dia tak bg jln keluar gak. aku tak jumpa pun ulat kat luar jpj tu. Icam, ko jpj kat mana yg ko maksud kan? ada kontek nombor dia tak?

surat nikah tak okey lagi ker,,,, ko cuba telefon jpj la adar,, tanya camner prosedur,,, n ambik nama mamat yang jawab telefon ko tu sekali,,, cakap kat dia,, kalo susah sgt prosedur ,,,, ko report je kat surat khabar cakap pegawai jpj sombong,,,, mesti kelam kabut punya la.... tak kan la tak der cara,,, diorg malas nak beri tu

tak pun ko telefon terus nak cakap ngan pengarah ke timbalan pengarah,,, diorg tak bole nak menolak,,, kalo menolak,,, ko report kat akhbar.... biar panas punggung diorg...

CikSukan
21-03-2007, 07:07 PM
tak kan la tak der cara,,, diorg malas nak beri tu

tak pun ko telefon terus nak cakap ngan pengarah ke timbalan pengarah,,, diorg tak bole nak menolak,,, kalo menolak,,, ko report kat akhbar.... biar panas punggung diorg...

ni setuju dan compile sekali report polis org hilang@your father in law..kes sama kalau geran hilang sebab rumah terbakar.:confused:


ps-maaf ye tanya,masa adar nikah dulu mesti susah kan wali tak dapat cari..

CikSukan
21-03-2007, 07:10 PM
kalau masih tak boleh buat roadtax lagi..
maklum kat saya
InsyaAllah saya boleh tolong..tapi bab geran tak leh la..
roadtax boleh buat .... InsyaAllah
dan ianya legal roadtax

Ni bukan roadtax piang ke bang?.. dengan photoshop dan print skill yg bagus roaxtax pun leh wat phising...;)

kikilala
23-03-2007, 08:21 AM
Ni bukan roadtax piang ke bang?.. dengan photoshop dan print skill yg bagus roaxtax pun leh wat phising...;)

nie bukan roadtax piang ler...
orang kerajaan pun nak duit lebih...kahkahkaha...
lepas buat road tax tu boleh semak kat jpj and kaunter trafik...
jangan risau boss...
tapi yang penting kereta tersebut tidak mempunya kes polis atau kereta piang....
kalau kereta piang pakai roadtax piang jugak ler :)
tapi this one boleh diusahakan InsyaAllah...

CikSukan
23-03-2007, 03:37 PM
nie bukan roadtax piang ler...
orang kerajaan pun nak duit lebih...kahkahkaha...
lepas buat road tax tu boleh semak kat jpj and kaunter trafik...
jangan risau boss...
tapi yang penting kereta tersebut tidak mempunya kes polis atau kereta piang....
kalau kereta piang pakai roadtax piang jugak ler :)
tapi this one boleh diusahakan InsyaAllah...

:D Tahu eh awak istilah piang ni apa.. hehehe kerja tukang tarik kereta ke?

kikilala
23-03-2007, 09:20 PM
:D Tahu eh awak istilah piang ni apa.. hehehe kerja tukang tarik kereta ke?

takda lah bukan tukang tarik keter...
tapi biasa ambil kereta tender...
kalau dah lepak kat tempat kereta tender..
mesti ramai kawan ngan tukang tarik keter...
so saya dah biasa berurusan dengan JPJ...

adar
07-04-2007, 03:52 AM
Rumit juga prob ni. Aku sebenarnyapun selalu tolong uruskan hal berkaitan. Biasanya ko kena dapatkan gran tu dulu balik pastu nak tukar nama kalau ko duk area JB aku ada geng leh tolong buatkan tukar nama tapi ada service fee la...Lebih kurang RM120 tak silap. Tak perlu bawa owner just fotostat IC dia dan IC pemilik baru serta borang2 yang telah ditanda-tangan...errkk

ala...cuba2 la korek wat geran baru leh tak? aku nak idupkan roadtax je. kasi jln keta tu ok la. kes ni tak setel lg ni. pasal bayaran tu tak kisah. insyaALLAH ada habuannya :D

surat nikah tak okey lagi ker,,,, ko cuba telefon jpj la adar,, tanya camner prosedur,,, n ambik nama mamat yang jawab telefon ko tu sekali,,, cakap kat dia,, kalo susah sgt prosedur ,,,, ko report je kat surat khabar cakap pegawai jpj sombong,,,, mesti kelam kabut punya la.... tak kan la tak der cara,,, diorg malas nak beri tu

tak pun ko telefon terus nak cakap ngan pengarah ke timbalan pengarah,,, diorg tak bole nak menolak,,, kalo menolak,,, ko report kat akhbar.... biar panas punggung diorg...

bukan surat nikah je ada viper, surat beranak owner yg asli pun aku ada. tu pun jpj tu tak mau kasik jln keluar. bukan susah pun. print je la geran tu. ish2...lesen bini aku pun baru mati. nak renew pun malas sbb bukan ada keta dah nak bawa. keta bg mak mertua. aku malas nak kecoh2 kat jpj tu.

adar
07-04-2007, 04:58 AM
Dr. Syeikh Yusof Al-Qaradawi mengatakan, terdapat beberapa pengecualian seperti "Barangsiapa yang kehilangan haknya, namun tidak mungkin mendapatkannya kembali kecuali dengan jalan menyogok, atau akan berlaku kezaliman ke atasnya kecuali terpaksa memberi suapan wang, walaupun demikian, adalah lebih utama untuknya bersabar, jika tiada pilihan kecuali dengan menyogok wang, ketika itu yang berdosa adalah penerima sogokkan sahaja" (Naylul Awtar, 8/622 ; Al-Halal Wal Haram Fil Islam, hlm 301) Keadaan di atas berdasarkan hadith Riwayat Abu Ya'la dan Ahmad.

CikSukan
07-04-2007, 10:26 AM
Dr. Syeikh Yusof Al-Qaradawi mengatakan, terdapat beberapa pengecualian seperti "Barangsiapa yang kehilangan haknya, namun tidak mungkin mendapatkannya kembali kecuali dengan jalan menyogok, atau akan berlaku kezaliman ke atasnya kecuali terpaksa memberi suapan wang, walaupun demikian, adalah lebih utama untuknya bersabar, jika tiada pilihan kecuali dengan menyogok wang, ketika itu yang berdosa adalah penerima sogokkan sahaja" (Naylul Awtar, 8/622 ; Al-Halal Wal Haram Fil Islam, hlm 301) Keadaan di atas berdasarkan hadith Riwayat Abu Ya'la dan Ahmad.

:o ooo bagus tul info ni..

matgori
07-04-2007, 10:40 AM
cuba cara2 lain, ikhtiar, mungkin ada jalan penyelesaiannya. undang2 yang dibuat manusia berdasarkan hati budi manusia, ia juga boleh di ubah berdasarkan nurani manusia juga. boleh usaha lagi dengan pujuk rayu, lama2 lembut la ati jpj tu...:)

ngobok
07-04-2007, 10:47 AM
takda lah bukan tukang tarik keter...
tapi biasa ambil kereta tender...
kalau dah lepak kat tempat kereta tender..
mesti ramai kawan ngan tukang tarik keter...
so saya dah biasa berurusan dengan JPJ...

takder kete tender murah 2 ker...:p

CikSukan
07-04-2007, 10:59 AM
takder kete tender murah 2 ker...:p

kalau awak duduk area hulu langat kajang or batu 13 cheras cari JIMAT kat sana kereta lelong terlalu banyak..:)