PDA

View Full Version : Sijil SPM hilang


StanNero
05-03-2007, 02:43 AM
Salam warga CG..

sy nak mintak tlg la.. MCM mana nak buat if sijil original SPM kita nie hilang? kat mana nak carik ganti ? Kena buat report polis ka? lama ke duration dia? if ada apa2 info mintak tlg share..

p/s rasa cam silap je thread nie masuk..xperasan tadi.. tlg ubah ye

myafham20
05-03-2007, 02:47 AM
aiseh bro.....g tanye cikgu macam mane nk buat.......

NEMO
05-03-2007, 04:07 AM
pi report ngan kementerian la..

orangterbang
05-03-2007, 06:45 AM
report kat kementerian pendidikan kat putrajaya tu kat presint E tak salah aku. aku pun tak ingat sangat. kat situ ada bahagian 'sijil'. so inform diorang dan diorang akan buat verification. nanti sijil dapat dalam sebulan/2 bulan pastu

brownknight
05-03-2007, 07:17 AM
Salam warga CG..

sy nak mintak tlg la.. MCM mana nak buat if sijil original SPM kita nie hilang? kat mana nak carik ganti ? Kena buat report polis ka? lama ke duration dia? if ada apa2 info mintak tlg share..

p/s rasa cam silap je thread nie masuk..xperasan tadi.. tlg ubah ye

Assalaamualaikum

Kita serupa, Bro...

Sijil SPM Brown Pun Ntah Ke Mana Hilangnye...
Brown Dah X Pergi Interview Keje Dah Skrg, Tp Still, Kehilangan Sijil Tu Tetap Dirasai, Walaupun Brown Ada Salinan Fotostat...

Nak Subscribe Thread Ni, Manelaa Tau Ade Member CG Keje Kementerian Pelajaran Yg Boleh Tolong...

WaAllahuAlam

dienbiz
05-03-2007, 07:36 AM
Salam warga CG..

sy nak mintak tlg la.. MCM mana nak buat if sijil original SPM kita nie hilang? kat mana nak carik ganti ? Kena buat report polis ka? lama ke duration dia? if ada apa2 info mintak tlg share..

p/s rasa cam silap je thread nie masuk..xperasan tadi.. tlg ubah ye
Aku pernah juga terjadi situasi kehilangan sijil SPM ni.
Kejadian tu lebih kurang macam ni la, selepas SPM.. aku pergi la kerja kilang kat Penang dan bawalah sekali sijil2 dan apa yg patut.
Selepas result STPM keluar, baliklah aku dan masa sampai di KB aku singgah sekejap di The Store dan Beg aku kena tinggalkan kat luar.
Habis shoping, bila aku nak ambil beg aku...tapi hancussss semuanya.
Habis semuanya disapu oleh penyangak yg sampai hari ini aku tak akan maafkan penyangak itu.
Mulalah aku kelam kabut utk membuat permohonan masuk U sebab semua sijil dan lain2 dokumen hilang.
Aku buat permohonan kpd Lembaga Peperiksaan (seingat akulah) menyatakan masalah yg berlaku dan keperluan segera sijil aku tersebut. Dlm masa tak sampai 2 minggu saja, sijil copy drp Lembaga Peperiksaan sampai.
Selepas setahun kemudian, polis telefon aku suruh ambil sijil aku yang hilang dulu (itupun selepas setahun). So sekarang ni aku ada 2 salinan sijil2lah.
# Kepada penyangak tu, bertaubatlah kamu dan jangan hanya nak menyusahkan orang saja.

scaryboy
05-03-2007, 07:41 AM
emmm..aku dah pernah ilang...bukan spm je...srp pun ilang...thn 2000 x salah aku...apa yang aku dah pernah buat..pegi jabatan pendidikan negeri..masa tu JPN Johor..isi form..dan buat pembayarn rm50 utk setiap sijil..selepas 2-3 minggu...dia akan pos 'Salinan' sijil tersebut yang telah disahkan...yang Original memang x kan dapat...

viper21my
05-03-2007, 07:57 AM
kawan aku penah kena... dia pi lembaga peperiksaan KPM kat putrajaya, isi borang bayar duit proses lepas sebulan dapatla... tapi bukan sijil... surat akuan lulus ke mende SPM,,, semua mata pelajaran n kredit ader kat situ,,,, ko nak bak per stan... minta kerje ker

cairel77
05-03-2007, 09:14 AM
aku punya pun da hilang.. laaaama dah.. tahun 1998 rasanya sebab banjir.. aku tak wat papepun.. tapi nasib baikla aku interview masih buleh dapat keje sebab pengalaman aku..

tapi nak gak la dapat sijil tu balik.. so aku kena pegi kementerian pendidikan ke? dulu org bagitau aku kena pegi jabatan pendidikan pahang pasal sekolah aku dulu kat pahang.. tu yg sampai sekarang tak wat tuh..

cairel77
05-03-2007, 09:15 AM
surat beranak aku pun hilang la masa banjir dulu.. macamana nak wat ar?

to_fnjoy
05-03-2007, 09:40 AM
Salam semua....:)

Kalau berlaku cam nie :

1st kena report polis, penting sebab sebagai rujukan kehilangan atau kerosakan sijil-sijil tersebut.
pastu pergi ke jabatan-jabatan berkenaan. Kalau sijil sekolah gi ler sekolah, kalau sijil2 akademik pergi ke sekolah lama kalau boleh untuk dapatkan no. angka giliran peperiksaan dah tahun diambil atau jabatan pendidikan negeri atau kementerian pelajaran malaysia. Kalau surat beranak atau k/p gi ke jabatan pendaftaran. Yang penting ke jabatan-jabatan yagn berkaitan. Jangan lak gi supermarket mintak benda-benda cam nie...Hahahahaa....:D
Biasa akan dikenakan bayaran yang tertentu.... Aku rasa ikut bilangan berapa kali kehilangan berlaku.
Salinan sijil akan dikeluarkan dalam tempoh masa yang ditetapkan. Tapi kalau nak cepat beri ler alasan sebab nak urgent nak kan sijil salinan tue.
Sijil yang dikeluarkan bukan sijil ori punya tapi salinan sijil. Sijil ori untuk kali pertama sahaja.

p/s: Sijil SPM adalah sijil akademik yang paling penting.:cool: :)

viper21my
05-03-2007, 01:45 PM
surat beranak aku pun hilang la masa banjir dulu.. macamana nak wat ar?

pi jabatan pendaftaran negeri,,, buat cabutan sijil lahir.... bayar RM5 je kot

StanNero
05-03-2007, 03:52 PM
ooo.. paham2.. byk membantu warga cg nie.. masalahnya jenuh kena p skolah lama kat penang nun.. adoii.. hehe

ako nak no giliran and result ako dapat apa..itu ja..

ako dah call ande depa xnak kasik gitau..skema betul..

ako nak tau no giliran nak isi form ja

cairel77
05-03-2007, 04:11 PM
ok tq tq..

kalau sijil spm nak kena pg sekolah aku kat pahang la amik no giliran. kalau pegi kementerian pelajaran jer bole ke?

myafham20
05-03-2007, 04:33 PM
ok tq tq..

kalau sijil spm nak kena pg sekolah aku kat pahang la amik no giliran. kalau pegi kementerian pelajaran jer bole ke?
boleh tak jadi masalah ...more better...

silondeh
05-03-2007, 04:54 PM
sijil berhenti skola aku dah ilang. mls nk p buat bru. penting ke x eh?

affuone
05-03-2007, 06:35 PM
sijil berhenti skola aku dah ilang. mls nk p buat bru. penting ke x eh?

penting la. kang ko nak keje nak bagi bukti apa ko skolah? kang derang kata ko skolah kat siam ekeke..

JaCkaL
05-03-2007, 06:44 PM
aku lg la bes,
blaja smpai dajah empat tu pn tak katam lg..
selamber je..hehe

viper21my
05-03-2007, 09:06 PM
sijil spm tu pi kpm kat parcel E je,,, bagi no ic biar dia carik,,,,

DanielAriffin
05-03-2007, 09:21 PM
Hello geng...
Wah... rupa2nya banyak jugak yg hilang yerk... :D

wan12345
05-03-2007, 10:51 PM
aku sijil spm ader....
tapi x ingat letak mana kat umah....
nk buat operasi mengemas nanti balik kampung

RMteam
05-03-2007, 11:33 PM
Sijil sapa yg hilanhg

mfazy121
05-03-2007, 11:53 PM
hehe....awat hang x habaq!

ok dr semua member yg bg info ada yg betul dan ada yg kurang tepat. samalah aku nak bgtau, tang parcel 'E', memang pejabat dialah.
berkaitan caj pula, dah x ingat, rm 10 ke rm 50.

aku pakai calling2 jer, ckp elok2lah, lps tu hantarlah permohonan sekali dgn wang pos......lps 2 minggu keatas....siap sampai rumah walaupun nun jauh diutara.

nak tergelaknya, dulu memang aku ingat x ambik keputusan yg ori sbb yg salinan kecik masa dpt keputusan dah kira ok utk buat minta 'u' dan kerja....tp mcm ramai ckp....terkenang nostalgik sijil, tu nak jugak yg ori, so bila dah dpt...kira selesailah kes gantian sijil.

nak jd cerita, slps bapa aku meninggal, aku kemas2lah barangan peninggalan arwah dlm bilik dan terdpt satu beg jamesbond, bila aku buka....jeng3.....SIJIL ASAL AKU BAPAK AKU YG PI AMBIK!

baru aku ketahui, rupa2nya sayang juga arwah pdku..
AL-FATIHAH...

viper21my
06-03-2007, 12:03 AM
hehe....awat hang x habaq!

ok dr semua member yg bg info ada yg betul dan ada yg kurang tepat. samalah aku nak bgtau, tang parcel 'E', memang pejabat dialah.
berkaitan caj pula, dah x ingat, rm 10 ke rm 50.

aku pakai calling2 jer, ckp elok2lah, lps tu hantarlah permohonan sekali dgn wang pos......lps 2 minggu keatas....siap sampai rumah walaupun nun jauh diutara.

nak tergelaknya, dulu memang aku ingat x ambik keputusan yg ori sbb yg salinan kecik masa dpt keputusan dah kira ok utk buat minta 'u' dan kerja....tp mcm ramai ckp....terkenang nostalgik sijil, tu nak jugak yg ori, so bila dah dpt...kira selesailah kes gantian sijil.

nak jd cerita, slps bapa aku meninggal, aku kemas2lah barangan peninggalan arwah dlm bilik dan terdpt satu beg jamesbond, bila aku buka....jeng3.....SIJIL ASAL AKU BAPAK AKU YG PI AMBIK!

baru aku ketahui, rupa2nya sayang juga arwah pdku..
AL-FATIHAH...



semoga rohnya dicucuri- AL FATIHAH

StanNero
07-03-2007, 12:03 PM
hehe....awat hang x habaq!

ok dr semua member yg bg info ada yg betul dan ada yg kurang tepat. samalah aku nak bgtau, tang parcel 'E', memang pejabat dialah.
berkaitan caj pula, dah x ingat, rm 10 ke rm 50.

aku pakai calling2 jer, ckp elok2lah, lps tu hantarlah permohonan sekali dgn wang pos......lps 2 minggu keatas....siap sampai rumah walaupun nun jauh diutara.

nak tergelaknya, dulu memang aku ingat x ambik keputusan yg ori sbb yg salinan kecik masa dpt keputusan dah kira ok utk buat minta 'u' dan kerja....tp mcm ramai ckp....terkenang nostalgik sijil, tu nak jugak yg ori, so bila dah dpt...kira selesailah kes gantian sijil.

nak jd cerita, slps bapa aku meninggal, aku kemas2lah barangan peninggalan arwah dlm bilik dan terdpt satu beg jamesbond, bila aku buka....jeng3.....SIJIL ASAL AKU BAPAK AKU YG PI AMBIK!

baru aku ketahui, rupa2nya sayang juga arwah pdku..
AL-FATIHAH...

Al fatihah.. bro kalau call saje boleh x? nak no giliran ja dulu

StanNero
07-03-2007, 01:24 PM
cam siot.. ako call MOE...

dia berkeras jugak xnak kasik.. dia suruh gak p apply and tunggu brg salinan tu sampai..masalahnya tu mkn masa kat 3 minggu.. due date sminggu ja.. **** la..

nak mkn duit charge la tue.. siot.. sapa ada org dlm nie? tlg check sat.. no giliran ja.. huhu

StanNero
07-03-2007, 03:54 PM
any update kawan2 ?

shalon
07-03-2007, 06:20 PM
sijil tadika tak hilang ker...kekekkekke

StanNero
07-03-2007, 06:41 PM
hehehe xper dah setel masalah.. hehehehe

TQ semua.. dah dapat!!

dila2002
07-03-2007, 06:44 PM
kena report kat Kementerian kot...
balai polis tak payah la...

StanNero
07-03-2007, 06:47 PM
kena report kat Kementerian kot...
balai polis tak payah la...

xpa dah setel dah.. :) TQ report kementrian lembap

jutaONEfami
07-03-2007, 06:59 PM
xpa dah setel dah.. :) TQ report kementrian lembap

cite sket cam ne ko dpt..kabel dasar laut ker?kekekeke:D

StanNero
07-03-2007, 07:00 PM
xmau nanti BPR kacau.. ooopss heheh

qid
20-08-2009, 06:24 PM
sijil berhenti sekolah sy ilang... cmne nk dpt salinan baru? bleh ke pergi terus ke jabatan pendidikan? tq

fanlee
20-08-2009, 09:03 PM
huhu aku palk dari pmr -spm tade sijil
sbb tue ar kuat ponteng x tue malas nak g amik peksa plak tue

tebbaloi
20-08-2009, 09:11 PM
report kat kementerian pendidikan kat putrajaya tu kat presint E tak salah aku. aku pun tak ingat sangat. kat situ ada bahagian 'sijil'. so inform diorang dan diorang akan buat verification. nanti sijil dapat dalam sebulan/2 bulan pastu

adesss.. lama gilos nak dapat balik sijil tuh!

desmoquattro
20-08-2009, 09:23 PM
xde hal la bro....pegi kat kementerian pendidikan kat putrajaya bahagian pensijilan. aku dah buat dah dah. jgn kalut2 benda ni leh dpt copy dia blk dengan syarat, slip SPM dulu kena ada tunjuk kat dia. Kalau xde slip tuh, pegi kat sekolah tempat kita amek SPM tuh mintak copy slip kita dr pihak sekolah. Sekolah akan simpan copy kita tu xkira lah berapa thn kita dah tinggalkan sekolah tuh. pastu bwk pegi tunjuk kat kaunter tu dia akan buat balik sijil dlm masa sebulan kot. Leh mintak dia pos (kena tambah duit la) atau dtg amek sendiri lepas dia bgtau dah siap.

apiz
20-08-2009, 09:24 PM
pegi sekolah ko balek....mane ko sekolah gi situ..

rizan
20-08-2009, 09:30 PM
emmm..aku dah pernah ilang...bukan spm je...srp pun ilang...thn 2000 x salah aku...apa yang aku dah pernah buat..pegi jabatan pendidikan negeri..masa tu JPN Johor..isi form..dan buat pembayarn rm50 utk setiap sijil..selepas 2-3 minggu...dia akan pos 'Salinan' sijil tersebut yang telah disahkan...yang Original memang x kan dapat...

peh register dah bertahun2 baru satu post bro ni..tentu tt dah dpt jawapan kan..x pun p kat jabatan pendidikan negeri masing2 buat report

silondeh
15-11-2009, 11:54 PM
aku nak tanya...result yg ori tu masa kite amek keputusan masa hari pertama keluar ke atau yg kite kena amek dkt sekolah pas keputusan dah keluar beberapa bulan?

acan
15-11-2009, 11:56 PM
aku nak tanya...result yg ori tu masa kite amek keputusan masa hari pertama keluar ke atau yg kite kena amek dkt sekolah pas keputusan dah keluar beberapa bulan?

yg 1st dpt tu 'slip keputusan'..
lepas tu nt kite kne p amek kat skool 'sijil spm' lak..

taurusboyz90
15-11-2009, 11:59 PM
yg 1st dpt tu 'slip keputusan'..
lepas tu nt kite kne p amek kat skool 'sijil spm' lak..

huhu..aku sampai sekarang x amik lagi..sijil tu leh amik bila2 kan:-?

anip.excel
16-11-2009, 12:15 AM
huhu..aku sampai sekarang x amik lagi..sijil tu leh amik bila2 kan:-?

taun bila punya tue..:o

silondeh
16-11-2009, 12:16 AM
behtu kalo sijil tu ilang camne wei? dah le aku tgh blajo ag..naye je mintak keje nnti..haha

acan
16-11-2009, 12:17 AM
huhu..aku sampai sekarang x amik lagi..sijil tu leh amik bila2 kan:-?

bila2 je..jgn da 4-5 taun bru nk g..mau xjpe da..:p

acan
16-11-2009, 12:18 AM
behtu kalo sijil tu ilang camne wei? dah le aku tgh blajo ag..naye je mintak keje nnti..haha

xde pengalaman lg..:p

silondeh
16-11-2009, 12:48 AM
adohaii...riso la plak aku...

notrexdame
16-11-2009, 12:50 AM
pergi PPD kalau tak silap

fazarudin
16-11-2009, 12:52 AM
sijil aku still ade lagi sampai skang...

roBUST
16-11-2009, 12:54 AM
pasni dpt baru ni kene la jage leklok :p

decalXsia
16-11-2009, 01:05 AM
senang je nih..
spe2 yg dok area kl n slangor bleh pg ke majlis peperiksaan malaysia (MPM) kt selayang.
nnt die surh isi borang n dmnta bayar bpe hengget aku lupe dh..mby RM20 lbey..
sehari leh siap..

klo bukn area kl n slangor bleh rujuk PPD..

ismail_haniyeh
16-11-2009, 10:47 PM
aku dok pahang... sijil spm ori aku rosak.. nak mintak ganti gak ni..

amien
17-11-2009, 01:29 AM
thread tahun bile la korg dok UP kan..

ExAvantz
17-11-2009, 01:36 AM
surat beranak aku pun hilang la masa banjir dulu.. macamana nak wat ar?

gi beranak balik

:))

poor_guy
17-11-2009, 01:38 AM
perlu kasitaw polis ke.. setaw aku x pyh..

acan
17-11-2009, 01:39 AM
gi beranak balik

:))

nk mudah aje..:eek:

silondeh
17-11-2009, 01:51 AM
thread tahun bile la korg dok UP kan..

sbb ade soalan yg same le kasik up blk...:(scam

anipo
17-11-2009, 07:12 AM
amik baru la spm esok :D

zamreda
17-11-2009, 07:19 AM
gi beranak balik

:))

adus smpai tenangis aku bro:((..:eek::eek::eek::eek:

damiaphang
17-11-2009, 07:33 AM
sijil teman masih tersimpan elok...:D
sapa nak mai la amik...x guna dah sjil2 tu...:p

damiaphang
17-11-2009, 07:41 AM
adus smpai tenangis aku bro:((..:eek::eek::eek::eek:

tu ler....lawak x hingat...:D

chokey84
17-11-2009, 07:45 AM
aku penah wat sblm nie.. wat kat kem pelajaran putrajaya.. parcel E..
tp bukan dapat dalam bentuk sijil asal.. dapat macam pendua jek.. tp
bleh cam sijil gak la.. cume xserupe ngan original..

kemolok
17-11-2009, 07:55 AM
aku penah wat sblm nie.. wat kat kem pelajaran putrajaya.. parcel E..
tp bukan dapat dalam bentuk sijil asal.. dapat macam pendua jek.. tp
bleh cam sijil gak la.. cume xserupe ngan original..

ye btl tu...yg ptg ade no angka giliran ms kt amik spm tu.. n subjek2 pe yg kt amik

TwiStEd pIps
17-11-2009, 02:11 PM
hilang ni yang payah ni.. >:) >:) >:)

azryn81
10-12-2009, 04:52 PM
nak tanye kalu sesape ade pengalaman hilang sijil spm, camne nak dptkan balik. suami sy cuma ade yg kertas kecik tu je, apa nama dah lupe lak :D

RINI ROSES
10-12-2009, 05:00 PM
aku pun tengah kehilangan semua sijil aku
tak tau lepak mana sijil2 tu bingung tul!
setahu aku kalau nak dapatkan balik sijil SPM kena
g pejabat pendidikan
then kena bayar ler masa dapat sijil tu!

CrusheD_LameR
10-12-2009, 05:03 PM
yer..aku pon sama...

aku dapat pegang beberapa bulan je lepas dapat kat tangan...

pastu ilang...

sampai skang interbiu tak pernah tunjuk sijil...

huhu...tolong sapa2 ade pengalaman dapatkan balik...


oh btw..ade yang kata kene buat report polis, camana step nye?

RINI ROSES
10-12-2009, 05:07 PM
yer..aku pon sama...

aku dapat pegang beberapa bulan je lepas dapat kat tangan...

pastu ilang...

sampai skang interbiu tak pernah tunjuk sijil...

huhu...tolong sapa2 ade pengalaman dapatkan balik...


oh btw..ade yang kata kene buat report polis, camana step nye?

rasa tak perlu kot report polis
cuma kena pergi pejabat pendidikan
sebab aku dah tanya kawan aku
nanti esok aku tanya kawan aku lagi!
anyway nak dapat salinan sijil SPM sekali lagi
kena bayar dalam RM70++ kot...

StanNero
10-12-2009, 05:10 PM
rasa tak perlu kot report polis
cuma kena pergi pejabat pendidikan
sebab aku dah tanya kawan aku
nanti esok aku tanya kawan aku lagi!
anyway nak dapat salinan sijil SPM sekali lagi
kena bayar dalam RM70++ kot...

haha nie thread ako zaman muda2 dulu :eek: zaman CG kaler kuning x silap.. hehe tu dah terjawab..G je Pejabat pendidikan.. :)

CrusheD_LameR
10-12-2009, 05:12 PM
haha nie thread ako zaman muda2 dulu :eek: zaman CG kaler kuning x silap.. hehe tu dah terjawab..G je Pejabat pendidikan.. :)

haah aku baru dapatkan maklumat...

report polis perlu kalau nak buat secara pos, tapi tak perlu kalau datang sendiri...

dan bayaran RM10 kan untuk proses?

malu la nak p amik..ehehe:D

aidiryatim
10-12-2009, 05:15 PM
pejabat pendidikan negeri / daerah?
sy nyer sijil UPSR/PMR pn ilang:((

akunobita
07-05-2010, 01:05 PM
Salam semua....:)

Kalau berlaku cam nie :

1st kena report polis, penting sebab sebagai rujukan kehilangan atau kerosakan sijil-sijil tersebut.
pastu pergi ke jabatan-jabatan berkenaan. Kalau sijil sekolah gi ler sekolah, kalau sijil2 akademik pergi ke sekolah lama kalau boleh untuk dapatkan no. angka giliran peperiksaan dah tahun diambil atau jabatan pendidikan negeri atau kementerian pelajaran malaysia. Kalau surat beranak atau k/p gi ke jabatan pendaftaran. Yang penting ke jabatan-jabatan yagn berkaitan. Jangan lak gi supermarket mintak benda-benda cam nie...Hahahahaa....:D
Biasa akan dikenakan bayaran yang tertentu.... Aku rasa ikut bilangan berapa kali kehilangan berlaku.
Salinan sijil akan dikeluarkan dalam tempoh masa yang ditetapkan. Tapi kalau nak cepat beri ler alasan sebab nak urgent nak kan sijil salinan tue.
Sijil yang dikeluarkan bukan sijil ori punya tapi salinan sijil. Sijil ori untuk kali pertama sahaja.

p/s: Sijil SPM adalah sijil akademik yang paling penting.:cool: :)

paling penting?
kalau tak ada sijil SPM mcm mana?
apa akibatnya?
ada sesiapa boleh tlg bgtahu tak?

BlackPepper
07-05-2010, 01:10 PM
paling penting?
kalau tak ada sijil SPM mcm mana?
apa akibatnya?
ada sesiapa boleh tlg bgtahu tak?

kalo mintak keje gomen.. ada degree pn dia nk tgk spm jgak.. kalo xde dia soh blk je la..

akunobita
07-05-2010, 01:12 PM
kalo mintak keje gomen.. ada degree pn dia nk tgk spm jgak.. kalo xde dia soh blk je la..

la ye ke?
aku kalau slip itu ada lah.
tapi sijil aku kena tahan.
hehehhee.

BlackPepper
07-05-2010, 01:15 PM
la ye ke?
aku kalau slip itu ada lah.
tapi sijil aku kena tahan.
hehehhee.

dia nk tgk yg ori jgak.. den ada da pengalaman gini.. tp bukan den la.. yg sama2 dtg i.view.. beratur nk register punya la pjg n lama.. sampai part dia, tgk spm xde trus dia rejek.. ingat buat syarat je.. rupanya mmg btul2 dia nk.. xtau kalo tmpat lain..

BlackPepper
07-05-2010, 01:16 PM
la ye ke?
aku kalau slip itu ada lah.
tapi sijil aku kena tahan.
hehehhee.

apasal kena tahan.. ko xbayo yuran ke.. xkan la..

e.k.
07-05-2010, 02:51 PM
ooo.. paham2.. byk membantu warga cg nie.. masalahnya jenuh kena p skolah lama kat penang nun.. adoii.. hehe

ako nak no giliran and result ako dapat apa..itu ja..

ako dah call ande depa xnak kasik gitau..skema betul..

ako nak tau no giliran nak isi form ja

gi kat KPm parcel E gi kat situ pas tu nanti tanay kat kaunter bawah kat mana nak amek sijil SPM ..itu ari ada sepupu and member sy student UM sy tunjuk tempat dia rasanya dekat sebulan gak dapat sbb atnay memeber sy yg budak UM tu dia pegi kene tunggu sebulan baru dapat apapun better gi terus or call KPM

anuarul
07-05-2010, 03:29 PM
Salam warga CG..

sy nak mintak tlg la.. MCM mana nak buat if sijil original SPM kita nie hilang? kat mana nak carik ganti ? Kena buat report polis ka? lama ke duration dia? if ada apa2 info mintak tlg share..

p/s rasa cam silap je thread nie masuk..xperasan tadi.. tlg ubah ye

ok..kalau sijil SPM hilang....

kalau sendiri nak pergi buat...tak payah repot polis...kalau nak bagi wakil datang buatkan...kene buat repot polis...tapi elok senang cite..pergi je la repot..nyatakan sijil ape yg hilang, alamat sijil tuh ilang, kenapa hilang.

pastuh, beli wang pos rm10 untuk satu salinan sijil. kalau nak spm n pmr maknenye rm20 la wang pos.

pastu pergi parcel E putrajaya, bangunan KPM banyak sini..pergi blok E11 kalau tak silap, sila berurusan kat konter bawah blok tu. kene isi borang sikit nnt. sijil boleh pos atau amik sendiri. (elok amik sendiri) tempoh nak siap semula adalah sebulan kot kalau tak silap.

harap membantu :D kalau ade info yg salah mohon ampun :)

Saleh83
10-05-2010, 04:41 PM
Ko ambik lagi sekali SPM...

ed_zero
10-05-2010, 04:49 PM
surat beranak aku pun hilang la masa banjir dulu.. macamana nak wat ar?

surat beranak kena g wat akuan sumpah x silap..buat baru..

alongshidy
10-05-2010, 04:49 PM
gi kat KPm parcel E gi kat situ pas tu nanti tanay kat kaunter bawah kat mana nak amek sijil SPM ..itu ari ada sepupu and member sy student UM sy tunjuk tempat dia rasanya dekat sebulan gak dapat sbb atnay memeber sy yg budak UM tu dia pegi kene tunggu sebulan baru dapat apapun better gi terus or call KPM

kire ok la tu sebulan je dah dapat...ngatkan kene duduk exam lagi skali baru dapat baru punye..:D

didi osaka
10-05-2010, 04:55 PM
kes yang sama..didi email kat dorang..ni yg dorang reply..


Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan terima kasih di atas kiriman e-mel tersebut.

Merujuk kepada pertanyaan yang diajukan kepada pihak kami, berikut adalah maklumat/jawapan yang dikehendaki.

Panduan Mendapatkan Salinan Keputusan SPM /PMR :-

- Sijil atau pernyataan asal hanya dicetak sekali sahaja bagi semua jenis peperiksaan awam yang dikendalikan oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM). Salinan keputusan peperiksaan dikeluarkan
bagi menggantikan sijil atau pernyataan yang hilang atau rosak.
- Surat sumpah atau laporan polis yang asal perlu dikemukakan sekiranya pemohonan dibuat melalui pos atau mewakilkan kepada orang lain untuk membuat permohonan
- Walaubagaimanapun, sekiranya pemohon datang sendiri ke LPM, surat sumpah atau laporan polis tidak diperlukan. Pemohon hanya perlu menunjukkan kad pengenalan sebagai bukti.
- Surat sumpah atau laporan polis perlu mengandungi maklumat-maklumat berikut :-

a) Nama penuh yang digunakan semasa mengambil peperiksaan
b) Nombor kad pengenalan lama dan baru
c) Tarikh lahir
d) Nombor pusat mengambil peperiksaan dan angka giliran
e) Nama peperiksaan
f ) Nama sekolah dan tahun mengambil peperiksaan
g) Sertakan bersama salinan pernyataan atau sijil (sekiranya ada) untuk rujukan.

- Bayaran proses RM10 dikenakan bagi setiap helaian salinan keputusan yang dipohon. Bayaran boleh dibuat menggunakan wang pos (postal order) atau kiriman wang pos (money order) atas
nama 'Pengarah Peperiksaan'. Cek persendirian tidak diterima.
- Bayaran Tunai juga diterima di kaunter Lembaga Peperiksaan di lobi Blok E11, Kompleks Kerajaan Parcel E, Putrajaya.
- Proses mendapatkan salinan sijil tersebut mengambil masa selama 2 bulan bermula dari tarikh pihak LPM menerima permohonan. Borang permohonan boleh diperoleh di Pejabat Pelajaran Daerah
ataupun di Jabatan Pelajaran Negeri (mana-mana yang berhampiran).
- Turut dilampirkan bersama borang permohonan Salinan Keputusan. (rujuk lampiran)
- Tempoh laku wang pos/ kiriman wang pos dan laporan polis atau surat sumpah adalah selama 3 bulan sahaja.
- LPM tidak akan mengeluarkan salinan keputusan jika didapati mana-mana peraturan diatas tidak dipatuhi atau butir-butir yang dikemukakan tidak benar. Wang proses permohonan tidak akan dikembalikan.

- Permohonan melalui pos hendaklah dihantar ke alamat berikut :-

Lembaga Peperiksaan Malaysia,
Kementerian Pelajaran Malaysia,
Aras 5, Blok E11,
Kompleks Kerajaan Parcel E,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62604 Putrajaya.
(U/P : UPMPD - Unit Kecil Sijil)
Tel : 03-8884 3526/ 3528


* Maklumat Am

- Calon yang tidak pernah mengambil sijil asal tidak dibenarkan membuat permohonan salinan keputusan peperiksaan.

- Lembaga Peperiksaan tidak menyimpan sijil asal calon. Sijil asal boleh didapatkan daripada sekolah dimana calon menduduki peperiksaan atau di Unit Penilaian dan Peperiksaan, Jabatan Pelajaran Negeri.

Walaubagaimanapun, berkenaan dengan pertanyaan mendapatkan salinan UPSR, adalah disarankan agar merujuk pihak sekolah (sekolah asal) terus.

besickers
06-10-2010, 07:12 PM
Saya nak share dengan kawan2 carigold
kalau anda kehilangan Sijil SPM/PMR
pergi je ke putrajaya kompleks kerajaan cari Blok/parcel E11
Bende yang perlu ada ialah RM 10 setiap sijil Dan IC
Sijil akan siap dalam masa sejam or less

tadi baru saya pergi pada 06/10/10 jam 4.00pm
dia "siap kan sijil tu x sampai 10minit" sebab xde orang

AuraSuccess_88
06-10-2010, 07:23 PM
erm....kawan pun ilang spm n stpm dlu.... sampai skrg lom amek.