PDA

View Full Version : kerja petik buah di australia


Pages : [1] 2

gee91
13-03-2010, 10:38 PM
salam....
nak tanya sape2 yg ader info tntang kerja petik buah di ausie atau pon apa2 kerja lain mcm waiter,cleaner,dll...
kalau boleh kat perth....
saja survey2 dulu..nak gi 2011..nak kmpul2 duit dulu..

sape2 ada info pasal accomodation,visa..etc semua tu blh lah tolong update kat sini jugak yer...

thanks pada yg sudi membantu:D:D:D

excited pas baca pngalaman org lain kat porum nihttp://mforum2.cari.com.my/viewthread.php?tid=292121&extra=page%3D4&page=1

eizzbizz
13-03-2010, 10:40 PM
boleh ke msok sana lagi ..
takat nak blajar + melancong = buleh lar ..
kalo takat masok pastu bakar passport = no komen ..hehehe

fido1
13-03-2010, 10:41 PM
hurm...kenapa pilih aussie? nape tak pilih new zealand? aku pernah baca thread pasal new zealand ni..

gee91
13-03-2010, 10:46 PM
hurm...kenapa pilih aussie? nape tak pilih new zealand? aku pernah baca thread pasal new zealand ni..

aussie tiket airasia murah..
kalau kna hantar balik pon x per...hehe
kalau NZ,mahal lah:">:">

gee91
13-03-2010, 10:46 PM
boleh ke msok sana lagi ..
takat nak blajar + melancong = buleh lar ..
kalo takat masok pastu bakar passport = no komen ..hehehe

nak masuk dgn cara yg sah...
tu yg tanya:D:D:D

fido1
13-03-2010, 10:50 PM
aussie tiket airasia murah..
kalau kna hantar balik pon x per...hehe
kalau NZ,mahal lah:">:">

oic...tapi kalau NZ, kita mudah sikit nak dapat kerja segala...tak macm kat aussie..:-?

gee91
13-03-2010, 10:55 PM
oic...tapi kalau NZ, kita mudah sikit nak dapat kerja segala...tak macm kat aussie..:-?

ooo...bro ada apa2 info ke kalau keje kat NZ?msih dlm prancangan lg ni...
kalau ada blh share kat sini:)cgrock:)cgrock

iwak
13-03-2010, 10:57 PM
kt sini x der kjer ptik buah ker

TT
13-03-2010, 11:02 PM
xkan semata2 g sana kje petik buah..taula buah melon mat saleh besar2 haha

gee91
13-03-2010, 11:07 PM
kt sini x der kjer ptik buah ker

kat sini..buah durian kot..gaji pon x seberapa..
sbenarnya,saya baca dlm forum cari ni pasal keje kutip2 buah kat obesee...gaji blh than bila tukar rm...ni link porum tu:
http://mforum2.cari.com.my/viewthread.php?tid=292121&extra=page%3D4&page=1

gee91
13-03-2010, 11:11 PM
xkan semata2 g sana kje petik buah..taula buah melon mat saleh besar2 haha


hehe...main faktor nya sbb gaji kat sana mahal..lgpun blh tgk culture diorang....:)paid:)paid

tu lah bro..kalu keje kat malaysia ni nak dpt rm10k sebulan cam haram...lain lah kalu bro CEO:D:D

-eCo-
13-03-2010, 11:14 PM
kat aussie nk keje payah..

klu ko ade anak kt sane then nk sedara mara tlg jage pon
susah nk lps.. ape2 keje kat sane ade tax.. forex ngan GA pon kene boleh kene tax..

kizuro
13-03-2010, 11:19 PM
xkan semata2 g sana kje petik buah..taula buah melon mat saleh besar2 haha

:eek::eek::eek:

nzs
30-03-2010, 04:13 PM
salam....
nak tanya sape2 yg ader info tntang kerja petik buah di ausie atau pon apa2 kerja lain mcm waiter,cleaner,dll...
kalau boleh kat perth....
saja survey2 dulu..nak gi 2011..nak kmpul2 duit dulu..

sape2 ada info pasal accomodation,visa..etc semua tu blh lah tolong update kat sini jugak yer...

thanks pada yg sudi membantu:D:D:D

excited pas baca pngalaman org lain kat porum nihttp://mforum2.cari.com.my/viewthread.php?tid=292121&extra=page%3D4&page=1

Klu takat nk keje petik buah epal x yah lah..sb mbr aku pernah
kerja di Aust sana tp balik semula ke M'sia. Die ckp x tahan..hidup hari2 mcm penjara epal sb tinggal di ladang epal yg beribu2 ekar..seminggu sekali g pekan area sna beli brg2 keperluan..lebih baik keja kt Msia shj...hehe itulah pengalaman
member aku..tp terpulang klu nak cr experience kt neg org :eek:

sprinter
30-03-2010, 04:31 PM
keje kt sana dia seasonal....dalam 3 bulan mcmtu petik buaah..tp gaji lebat..tahan dgn tak tahan je laaa....

sarialong
30-03-2010, 04:31 PM
time winter tu yg tak tahan..sejukkk

acan
30-03-2010, 04:42 PM
kije saner gaji masyuk oo0..

eizzbizz
30-03-2010, 04:51 PM
kalo keja @ Ireland .. ambe ada banyak kawan keje sana ..
mostly working at restaurant and bistro or cafe .. you know what ,
they came to Ireland 5 yrs ago as a tourist, and then ... they starts looking for a jobs and now most of them (12of them) have a better life and bought all their family to stay with them.

cehhhhhhhh!! speaking ambe siot .. jgn grammar salah udah ler ... heheheh

Sony_Boy
30-03-2010, 04:58 PM
kalo keja @ Ireland .. ambe ada banyak kawan keje sana ..
mostly working at restaurant and bistro or cafe .. you know what ,
they came to Ireland 5 yrs ago as a tourist, and then ... they starts looking for a jobs and now most of them (12of them) have a better life and bought all their family to stay with them.

cehhhhhhhh!! speaking ambe siot .. jgn grammar salah udah ler ... heheheh

kiranya overstayers la ni..

TITANIUM
30-03-2010, 05:01 PM
well i don't know what you say....
but...u know...
the rock rain in our country...
the gold rain in other country.....
keh...keh...keh...

parcofolgore
30-03-2010, 05:02 PM
kalo keja @ Ireland .. ambe ada banyak kawan keje sana ..
mostly working at restaurant and bistro or cafe .. you know what ,
they came to Ireland 5 yrs ago as a tourist, and then ... they starts looking for a jobs and now most of them (12of them) have a better life and bought all their family to stay with them.

cehhhhhhhh!! speaking ambe siot .. jgn grammar salah udah ler ... heheheh

menarik ni..kalu ader contact sana sbb nak cr keje utk sedare

dragger
30-03-2010, 05:03 PM
i still prefer gold rain. after got 1kg gold, then back to our country:-)

CL's
30-03-2010, 05:03 PM
keje kat sini jer....
petik buah sawit....
leh tahan gak gaji....
family pon dekat...
kalau ada kecemasan.....
stakat nak kejar kemewahan.....
tak perlu pegi negara lain....
:">:">:">

jutawan_kokusba89
02-04-2010, 07:35 PM
boleh ko duk sana,tapi taraf hidup tinggi..sama jer..duk kat tanah air,boleh jumpa sanak saudara..

maliq7776
02-05-2010, 12:39 AM
member aku penah kejer kutip buah kat aus

tapi curi2 masuk, siap poskan pasport dia lagi suruh geng2 cop kat duta aus untuk sambung permit.

tapi bukan permit kerja la, permit pelancong la. kerja kat luar bandar kat sana.


duit masuk tapi kuat joli, balik malaysia, kering poket.

Jeb
02-05-2010, 12:43 AM
ooo...bro ada apa2 info ke kalau keje kat NZ?msih dlm prancangan lg ni...
kalau ada blh share kat sini:)cgrock:)cgrock

kat NZ keje petik buah pun dekat 10k sebulan duit kita dah beb.negara pun bersih.nyaman je...

luhur_lestari
02-05-2010, 01:02 PM
pengalaman menarik nie..

comelcomot
02-05-2010, 02:47 PM
mmg best keje petik buah kat sane..member da keje sana petik buah gak..kate die masyuk..die guna pas pelancong jerw

nabilashalha
14-02-2011, 10:00 AM
bek ko g keje oil n gas...gaji mmg masyyuuuuukkkkkkk...

akukaya83
11-06-2011, 09:55 PM
kat NZ keje petik buah pun dekat 10k sebulan duit kita dah beb.negara pun bersih.nyaman je...

takde bilanya sepuluh ribu sebulan. 5-6 ribu rm aje sebulan.

kecuali ada buah2 tertentu aje macam cherry. tu mmg possible utk dpt 10k sebulan. cuma kena ada skill le wehhh. first time buat tak terer lagi

iRwint
12-09-2011, 02:17 PM
ade perbezaan antara visa melancung ngan pekerja ke? tak paham gak la lepas bace nie http://www.evisaasia.com/visa-requirement/tourist-visa-requirements-for-malaysia-citizens/

minat nak pi sane jugak broo

tsunami*
12-09-2011, 02:26 PM
Kalau pergi sana tarafnya ala ala mat bangla dengan indon kat sini lah ekk

drpsychomereng
12-09-2011, 02:31 PM
kawan bos aku dok sane, keje dia jd pemandu pelancung utk rakyat malaysia yg nak dtg melawat.. just contact dia brape ramai n brape hari, dia akan setup kediaman n bg service perlancungan..

pakcik org umah aku plak, ikut anak dia sambung blajar. keje jd driver teksi, gj sebulan 3k aussie. untung jd driver teksi psl baki KTC.

fadli1982
12-09-2011, 02:40 PM
tt dah kat australia ke ni?

firdaus_zulkefle
12-09-2011, 02:43 PM
terbaek TT

786.Resources
26-09-2011, 11:49 PM
gaji bpe rm

lala_lolo
07-10-2011, 03:37 PM
siapa tau macam mana nak jadi fruitpicker kat NZ or Aussie?

Nak jugakkkkk~~~~

Ghost_rider10
07-10-2011, 04:10 PM
Klau keje dan menetap kt sane, rsa aku same je la dgn kos sara hidup kt sane.. klu pi ulang blk bwk duit AU bru untung besar.. mcm kita kt sni la, bg org indon mewah la boleh keje sni dn bw blk duit.. klu keje dn trus menetap disini sama mcm yg kita rasa la.. hehe

4wanglah
07-10-2011, 05:59 PM
mmg gaji lumayan pon keje kat sane.. tapi kene ingat gak pasal accommodation.. pasal mende tu paling mahal.. lagi satu, bukan senang nak dapat keje.. sbb owner dia akan amik orang2 yang penah bekerja dengan dia sebelum ni.. lainla kalau ko ade connection mane2 ngan member ko ke ape.. boleh dia tolong introduce..

hangCANGKUL
07-02-2012, 06:33 PM
sape ada laluan nk kesana.. aku nk g.. 0192997570

balang
07-02-2012, 07:09 PM
hm...kalau tak kenai orang sana susah jugak..silap2 kat sana jadi bar tender ker, pelayan hotel maksiat ker..yang paling pening kalau terpaksa jadi pelacur kat sana..contoh da ada kat malaysia ni..

fadli1982
07-02-2012, 07:55 PM
bapa gaji petik buah tu?

rayz
07-02-2012, 07:59 PM
Ampa xleh pi sana sebab utang ptptn xsetel lagi. Hehehehee

abahmu
07-02-2012, 07:59 PM
bapa gaji petik buah tu?

biasanya rate buruh kat sana antara 22 aussie - 26 aussie per hour....klu keja 5 jam je sehari dh 100 aussie kali dgn 3.x jd RM 3xx sehari...

emmet_fx
04-03-2012, 01:20 PM
masih ada yang berminat ker keje fruit picker kat
aussie nie?

lala_lolo
05-03-2012, 10:39 PM
kalau berminat nak join macam mana?

Big Monster
05-03-2012, 11:22 PM
Orang tua leh g keje sana gak ke?

isme_xx
07-03-2012, 11:34 AM
Orang tua leh g keje sana gak ke?

a,ah nk tanya jugak yang dah berumur boleh ker pergi? ade had umur ker?

emmet_fx
12-03-2012, 09:51 PM
a,ah nk tanya jugak yang dah berumur boleh ker pergi? ade had umur ker?
boleh bro... klu sapa2 rasa2 nak boleh la pm ...
boleh pi ngan group yg saya nak pi..
patut minggu nie tapi banjir kat cobram lepa kata delay lagi seminggu dua.

puteriwang
13-03-2012, 11:09 PM
Kalau org keja mcm sy, kena lah amik unpaid leave kan? :(
Time ni lah nak kumpul duit segala (walaupun keje separuh mati).
Ada testimoni sape2 yg dah berjaya jd fruit picker? :)

tudung87
13-03-2012, 11:40 PM
aku x pernah kerja sana. tapi, jalan2 sana je..

tapi, ada gak kawan2 cousin aku kerja sana.

diorang cakap, kalo kerja fastfood rate gaji 17AUD/jam.

kerja cleaner = 20AUD/jam.

tapi, rumah kat sana mahal sangat2 + kecik compare rumah malaysia.

harga rumah dkt pekan2 dalam 300-350AUD/week. dalam ada 3-4 bilik.

kawasan kt sana aman la. tak macam malaysia. kalo ikutkan gaji diorang dengan cost of living, okla.

gaji diorang tinggi, cost of living xdela mahal sgt utk barang2 belum dimasak. tapi, makanan yg dh masak mahal skit sbb kuantiti diorang banyak.

rate makanan 6-8 AUD utk kedai2 biasa. sebab, nasi+ikan goreng besar. kalo lauk ayam, siap dpt 3 ketul ayam. memang banyak gleeee2222....

cuma, kedai2 pukul 5pm dah tutup!!! stress aku cpt sgt tutup.

elmotron
14-03-2012, 05:29 PM
macam best je...

cousin elmo study sane... part time die wat keje kat kedai daging...

anta lamb, beef, sume tu...

masyuk gak, sampai ley kumpul duit nak kawen

azrulazman
14-03-2012, 05:31 PM
macam best je...

cousin elmo study sane... part time die wat keje kat kedai daging...

anta lamb, beef, sume tu...

masyuk gak, sampai ley kumpul duit nak kawen

ada membe keje sane. tiap bulan anta duit kat mak die 3 ribu lebih tu. duit malysia la

elmotron
14-03-2012, 05:32 PM
ada membe keje sane. tiap bulan anta duit kat mak die 3 ribu lebih tu. duit malysia la

wow, keje ape tu...

BizClub
14-03-2012, 06:41 PM
kerja yang ni kot...http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=35237

Hang B Hang F
14-03-2012, 06:55 PM
saya ade sepupu yg dah pun pergi sana n dah pun balik selepas 4 bulan..k juz nak kongsi..die habis kan rm7k nk pg sana..coz transport,passport, n visa melancong kot mcm tu la..sampai sane die di hijrahkan dgn pelbagai cara,3 daerah kena lalu..naik feri la.bas la,van la..sampai la tmpt kerja..kerja nya kutip buah apple..so gaji purata die dapat sepatutnya..rm5k sebulan..tapi masalahnye..die masuk pakai visa melancong..so kene renew 3bulan seterusnye..masalah lagi..gaji die dibyr separuh je..kata nk tangguh takut lari..pastu die nk renew visa mahal..so tak cukup..takut py pasal terus balik m'sia semula..tak balik modal..rugi lagi adalah..sekurg2nya kene tinggal sana bekerja 1thn baru untung katanya..

pesanan die..betul kerja sana gaji besar..tapi jangan bergantung pada sape2..sbb klu dgn ejen..nanti passport visa kite tak dpt pegang..so susah klu nak cr kerja lain klu kene tipu..semua kene buat sendiri..n pergi sana cr kerja sendiri..same je kes budak2 johor cr kerja kat singapore..semua kene buat sendiri..jgn cr org tgh..bkn la kite nk buruk kan ejen..tapi lebih elok kita buat semua sendiri..selamat..kalau nak juga pakai ejen..ikut diorg pg sana macam pelancong biasa je..bila sampai sana..die carikan keje..ko bayar komisyen die bila dpt gaji pertama..so mesti die akan crkan ko kerja yg terjamin untuk komisyen die..

k boleh betulkan kalau salah info..:)

aku quote balik ayat aku..so fikir2 la :)

hangCANGKUL
29-03-2012, 10:34 PM
ada yg nak g bulan depan ni.. selamat berjuang.. jgn lupa update

czernet
05-02-2013, 10:05 PM
Salam sya nak ikut wife ker dublin btul ker psangan x leh keje kt sana ifkalo leh keje mcm mna nak cri yer~insan yg x penah keje di luar negara~

brodean
06-02-2013, 08:35 AM
Aku penah keje petik strawberry kat uk
Pilih option tidor dlm khemah
Kalau tido caravan..kene tolak gaji lg sikit
Bg seawal 6pg
Strawberry pokok bwh.. So byk mencangkung
Penat siut, da cangkung, kene antor utk timbang plak
Disebalik pokok strawberry tu ada pokok duri bisa, kalau kene memang gatal bisa tak hingat huhuh
Gaji bkn ikut jam, ikut brapa byk buah yg dipetik
Semyang memang takde
Balik keje memang lepak kepenatan tido
Aku cuma keje sebulan , itu pun sbb nak timba pengalaman

Nasihat aku, kalau kat mesia pun tak bole nak keje kontrak..usahla nak keje petik buah kat sana
Buat penat badan je..da mcm pekerja bangla
Baik keje hotel kat uk..lg relax

sudubosi
24-03-2013, 08:35 PM
Salam...aku dah almost 2 month di Aus..
Alhamdulillah so far ok..
Seminggu dapat la 700Aud.
Baru lagi...lama2 nantibseminggu bole cecah 1k Aud.
Buah pear, apple, peach, plum...
Keje xde la mcm bangla.
Solat 5 waktu cukup.
Tmp tinggal kat rumah.
Ada kabin or caravan.. Selesa jugak..
Nak tmp tinggl tip top 5 star pegi mintak kat kerajaan malaysia...(nak dekat PRU ni..confirm dapat)
Mana ada keje senang utk duit yg byk!

ALLAH xkan mengubah nasib sesuatu mahluk melain dia yg mengubahnya

-dont care about PRU at all-

irsaffy
24-03-2013, 08:46 PM
Salam...aku dah almost 2 month di Aus..
Alhamdulillah so far ok..
Seminggu dapat la 700Aud.
Baru lagi...lama2 nantibseminggu bole cecah 1k Aud.
Buah pear, apple, peach, plum...
Keje xde la mcm bangla.
Solat 5 waktu cukup.
Tmp tinggal kat rumah.
Ada kabin or caravan.. Selesa jugak..
Nak tmp tinggl tip top 5 star pegi mintak kat kerajaan malaysia...(nak dekat PRU ni..confirm dapat)
Mana ada keje senang utk duit yg byk!

ALLAH xkan mengubah nasib sesuatu mahluk melain dia yg mengubahnya

-dont care about PRU at all-

perghh masyuk tu.. dh kat rm2300 seminggu..:)paid:)cgrock

AureLia
25-03-2013, 12:53 PM
Kalau nak cari untung kerja petik buah, dalam masa setahun biasanya memang takkan dpt untung. Kena kerja minima 2 tahun, baru boleh save duit. Sebab dlm tahun pertama, kita masih dlm proses belajar, banyak benda kita tak tahu. Nak kerja apa, pergi mana, tinggal mana, etc.. banyak benda kena belajar, dan banyak skill kena mahir. Bila dah lepas tahun pertama, masuk tahun kedua, kita dah ada ilmu+skill, dah tahu mana nak pegi, season apa nak start keja, etc... jadi sesiapa yg nak keja petik buah tu, sediakan modal minima setahun sebelum korang pegi sana. At least kalau sampai sana dan korang tak dpt kerja utk sementara waktu, atau tak kerja dlm season tertentu, korang ada duit utk rolling sementara menunggu kerja seterusnya. Kalau tak, korang mungkin terpaksa mintak duit dengan mak bapak utk cover life korang kat sana pula.

helmi3
25-03-2013, 01:15 PM
jangan jadi macam kawan ini udah.. http://joedendamperantau.blogspot.com/

googie
15-04-2013, 02:40 PM
Apepun pastikan ade visa yg btul,xpsal2 kene deport sgt ssh nnti

tudung87
15-04-2013, 03:34 PM
Salam...aku dah almost 2 month di Aus..
Alhamdulillah so far ok..
Seminggu dapat la 700Aud.
Baru lagi...lama2 nantibseminggu bole cecah 1k Aud.
Buah pear, apple, peach, plum...
Keje xde la mcm bangla.
Solat 5 waktu cukup.
Tmp tinggal kat rumah.
Ada kabin or caravan.. Selesa jugak..
Nak tmp tinggl tip top 5 star pegi mintak kat kerajaan malaysia...(nak dekat PRU ni..confirm dapat)
Mana ada keje senang utk duit yg byk!

ALLAH xkan mengubah nasib sesuatu mahluk melain dia yg mengubahnya

-dont care about PRU at all-

letak gambar skit bro..:D

sat_core
21-04-2013, 06:11 PM
TT tupang sekaki...terima kasih TT!

http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/529082_362773817166424_2049488583_n.jpg

silverchair959
21-04-2013, 06:18 PM
kalo aku muda lg dan tak kawen lg mmg aku dah gi memetik dah ni hehehe

noblegold
21-04-2013, 06:18 PM
mana ada kerja petik buah dapat visa kerja....

messimose
21-04-2013, 07:37 PM
gaji memang mahal tapi kena tgk kos hidup gak...kalau cepat kaya kerja sana..dah ramai org malaysia yg x de kelulusan keja sana

min9797
21-04-2013, 08:53 PM
jangan jadi macam kawan ini udah.. http://joedendamperantau.blogspot.com/

sempoi juga kisah dia ni...

sat_core
21-04-2013, 09:35 PM
mana ada kerja petik buah dapat visa kerja....

haha...Mr Joy selalu cakap macam ni...

sat_core
21-04-2013, 09:45 PM
kalo aku muda lg dan tak kawen lg mmg aku dah gi memetik dah ni hehehe

klu di ikutkan faktor umur saja tuan, ramai gak yg berumur lebih 40 yg dah kesana tuan...ramai yg tak boleh pergi atas banyak faktor...banyak sangat faktornya itu pasai tak boleh nak pegi...tak pa rezeki masing2 Allah dah tentukan dah...

Malaynieum
21-04-2013, 09:54 PM
patutlah ramai datang blog aku heheheh

noblegold
21-04-2013, 09:58 PM
haha...Mr Joy selalu cakap macam ni...

masalah nya sanggup ke orang menunggu sampai 4-5 bulan permit kerja nak siap.. duit tuan pegang.

sat_core
21-04-2013, 10:04 PM
masalah nya sanggup ke orang menunggu sampai 4-5 bulan permit kerja nak siap.. duit tuan pegang.

memang betul! ramai yg angap ini 1 masalah....dan ramai gak yg tak angap ini 1 masalah...

lost_soul2878
21-04-2013, 10:14 PM
tt dah lepas pegi ausie ke belom lagi nie? lama dah thread ni

AureLia
23-04-2013, 05:54 PM
TT tupang sekaki...terima kasih TT!

http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/529082_362773817166424_2049488583_n.jpg

Menarik ni. Apa kata Tuan jelaskan bagaimana caranya Tuan boleh membantu mendapatkan VISA KERJA 2 TAHUN utk tugas memetik buah di ladang2 Australia? Dan harap Tuan jujur beritahu, apakah Visa ini ialah SPECIFIC VISA atau sebenarnya menggunakan PERMIT KERJA yg dikeluarkan oleh sesebuah syarikat dan kita perlu membayar untuknya? (Seolah-olah kita bekerja di bawah syarikat itu, tapi sebenarnya kita hanya menggunakan syarikat itu utk mendapatkan Permit sahaja)

Setahu saya, Australia memang TIDAK ADA mengeluarkan VISA KHAS untuk bekerja sebagai pemetik buah di ladang buah. Tidak juga OPEN VISA, melainkan menggunakan Permit yg dikeluarkan oleh MAJIKAN. Australia tidak sama seperti New Zealand yg memberikan Specific Visas seperti SSE dan RSE. Jadi penjelasan lanjut dari Tuan amatlah diharapkan. Trimas.

Quantum Success
23-04-2013, 05:57 PM
lol..
petik buah kat aussie..
kawan aku punye mak awal taun aritu dah kene dah scam..
baik punye ayat kata gaji bla bla bla besar tu ni..
last2 haprak kene kencing..

PainKiller
23-04-2013, 05:59 PM
lol..
petik buah kat aussie..
kawan aku punye mak awal taun aritu dah kene dah scam..
baik punye ayat kata gaji bla bla bla besar tu ni..
last2 haprak kene kencing..

petik buah ke?

Quantum Success
23-04-2013, 06:01 PM
petik buah ke?

hak ah..petik buah kat ladang dekat aussie ah..
last2 duit tiket ape sume reban..

sat_core
23-04-2013, 06:18 PM
lol..
petik buah kat aussie..
kawan aku punye mak awal taun aritu dah kene dah scam..
baik punye ayat kata gaji bla bla bla besar tu ni..
last2 haprak kene kencing..

saya ada juga baca kes ni kat paper dulu, memang kes tipu dan agen tu memang menipu...klu tak salah saya mereka semua berkumpul di seremban tu...

so nasihat saya yg betul2 berminat tu, datang lah sesi taklimat yg disediakan percuma itu, dan anda boleh check sendiri nanti, sama ada ia agen tipu atau agen sebenar...selagi saya sendiri tak pergi buat kerja petik buah di ausse ni saya sendiri pun belum dapat buktikanya kepada anda, setakat saya nak cerita apa yg saya dengar tu tak guna pun...

Quantum Success
23-04-2013, 06:24 PM
saya ada juga baca kes ni kat paper dulu, memang kes tipu dan agen tu memang menipu...klu tak salah saya mereka semua berkumpul di seremban tu...

so nasihat saya yg betul2 berminat tu, datang lah sesi taklimat yg disediakan percuma itu, dan anda boleh check sendiri nanti, sama ada ia agen tipu atau agen sebenar...selagi saya sendiri tak pergi buat kerja petik buah di ausse ni saya sendiri pun belum dapat buktikanya kepada anda, setakat saya nak cerita apa yg saya dengar tu tak guna pun...
den paham bos..
ada yg telus ada yg x..
sian mak member..
sedih gak aaa die punah harapan nak pi aussie kijo..:D

sat_core
23-04-2013, 06:25 PM
Menarik ni. Apa kata Tuan jelaskan bagaimana caranya Tuan boleh membantu mendapatkan VISA KERJA 2 TAHUN utk tugas memetik buah di ladang2 Australia? Dan harap Tuan jujur beritahu, apakah Visa ini ialah SPECIFIC VISA atau sebenarnya menggunakan PERMIT KERJA yg dikeluarkan oleh sesebuah syarikat dan kita perlu membayar untuknya? (Seolah-olah kita bekerja di bawah syarikat itu, tapi sebenarnya kita hanya menggunakan syarikat itu utk mendapatkan Permit sahaja)

Setahu saya, Australia memang TIDAK ADA mengeluarkan VISA KHAS untuk bekerja sebagai pemetik buah di ladang buah. Tidak juga OPEN VISA, melainkan menggunakan Permit yg dikeluarkan oleh MAJIKAN. Australia tidak sama seperti New Zealand yg memberikan Specific Visas seperti SSE dan RSE. Jadi penjelasan lanjut dari Tuan amatlah diharapkan. Trimas.

Harap maaf bro, saya tak diberi hak oleh agen ini utk bercerita detail tentang perkara ini, perjanjiannya, detail mesti didapatkan dari beliau sendiri di sesi taklimat nanti dan saya bersetuju dgn perjanjianya dan alasan yg diberi oleh agen tersebut....so yg betul2 berminat sila hadirkan diri anda ke sesi2 taklimatnya, secara percuma...

1- Utara semenanjung - 12 mei di lodge hotel conference room, pukul 12 tengahari.

2- Utk KL setiap hari selasa di main office, sila hubungi saya utk nama syarikatnya....sesi akan datang pada 12 hb May.

3- Utk pantai timur, sila request.

sat_core
23-04-2013, 06:34 PM
den paham bos..
ada yg telus ada yg x..
sian mak member..
sedih gak aaa die punah harapan nak pi aussie kijo..:D

utk saya publishkan perkara ni kesini tentu lah saya pastikan terlebih dahulu berkenaan ketulinan agen ini...tapi saya sendiri mau anda yg betul2 berminat buat pengesahan sendiri, buat lah kepastian sendiri, check sendiri...nanti tentu puas hati kan?

sekadar info utk semua, agen ni direcommandkan oleh anak sedara salah sorang dlm group kami, anak sedara dia study di ausse dan sekarang berkerja di kilang di ausse (ada jawatan)selepas tamat study, anak sedaranya dulu berkerja diladang semasa cuti sem, dari situ lah anak sedaranya tu kenal dgn agen ni...

puyol
23-04-2013, 07:25 PM
Work and Holiday Visa
Malaysia - Australia MOU.

Purpose

The 'Work and Holiday' Visa is a special programme that provides opportunities to young people of Malaysia and Australia to work temporarily to cover daily expenses while travelling in Malaysia or Australia. This programme further strengthens bilateral relations between Malaysia and Australia.

Requirements

This programme is offered to both nationals of Malaysia and Australia who fulfill the following requirements:

Intend primarily to holiday in Malaysia or Australia for a specified period;
Aged between eighteen (18) and thirty (30) years at the time of the application for the visa;
Hold tertiary qualifications, or have successfully completed at least two (2) years of undergraduate studies at a university;
Able to communicate in English proficiently;
Are not accompanied by dependent children;
Have not previously taken part in the 'Work and Holiday' programme;
Possess a valid passport and a return travel ticket or have sufficient funds to purchase such a ticket;
Have sufficient funds for their upkeep during the initial period of living in Malaysia or Australia,;
Meet health requirements:
a. Malaysian applicants - Meet Australia's health requirements;
b. Australian applicants - Required to have good health with valid medical certificates issued by qualified doctors in Australia; and
Be of good character:
a.Malaysian applicants - meet character requirements;
b.Australian applicants - do not possess any criminal records.
Those who have entered Malaysia or Australia on a 'Work and Holiday' Visa will be required to comply with the respective laws, rules and regulations of Malaysia and Australia and not engage in employment that is contrary to the purpose of the 'Work and Holiday' programme.

For both Malaysians and Australians, the principal purpose of the 'Work and Holiday' programme is to encourage travelling with work being incidental to the holiday;
Australian participants of this programme are not allowed to work in the following sectors:-
- any firm or company which requires professional qualifications;
- the entertainment industry such as singing and dancing;
- the spa;
- the service counter (front office); and
- voluntary activity.

3. For both Malaysians and Australians, 'Work and Holiday'holders must not be employed by any one employer for more than six (6) months;

4. For both Malaysians and Australians, 'Work and Holiday' Visa holders will not be permitted to engage in any studies or training for more than four (4) months of the visit;

5. For both Malaysians and Australians, a 'Work and Holiday' Visa will automatically entitle the visa holder to work and reside temporarily in Malaysia or Australia;

6. A Malaysian citizen can apply for the "Work and Holiday 'programme at the Australian Embassy in Malaysia and an Australian citizen can apply for the same programme at the Malaysian Embassy in Australia;

7. Applicants for 'Work and Holiday' Visas will need to provide a letter from the relevant government ministry which selected them to participate in the programme to ensure that they meet all the eligibility requirements; and

8. Applicants will be interviewed, when necessary, by representatives of each country to determine their eligibility for the grant of a visa.

How To Apply for a Work And Holiday Visa
Malaysian applicants

Malaysian nationals applying for a 'Work and Holiday' Visa must undergo the following procedures:

1. Obtain an application form from the Australian High Commission in Kuala Lumpur or download the on-line form at www.imi.gov.my;

2. Obtain a 'Letter of Good Conduct' from the Ministry of Foreign Affairs of Malaysia and satisfy all the eligibility requirements;

3. Submit the application form to the Australian High Commission in Kuala Lumpur. A medical check-up form will be given to the applicant if the Australian High Commission in Kuala Lumpur is satisfied with the application;

4. Undergo a medical check-up at any hospital which is approved by the Australian Government;- the hospital will submit the medical check up results directly to the Australian High Commission in Kuala Lumpur without forwarding the results to the applicant; and

5. Applicants will be notified by the Australian High Commission in Kuala Lumpur regarding their status of application.

Australian applicants

Australian nationals applying for a 'Work and Holiday' Visa must undergo the following procedures:

1. Obtain an application form from the Malaysian High Commission in Canberra or the Malaysian Consulate General in Perth or download the on-line form at www.imi.gov.my;

2. Provide a letter from the ACT and Regions Office of the Department of Immigration and Citizenship of Australia, or any other relevant government department determined by the Australian government, to confirm that they have been selected to participate in the programme and that they satisfy all the eligibility requirements;

3. Submit the application form and valid medical certificates issued by a qualified doctor in Australia to the Malaysian High Commission in Canberra or Malaysian Consulate General in Perth;

4. Only complete application forms will be sent to the Malaysian Immigration Department Headquarters for approval; and

5. Applicants will be officially notified by the Malaysian High Commission in Canberra or Malaysian Consulate General in Perth regarding their status of application.

Fees

The fee for successful Australian applications is RM 90.00 for 12 months.

Source (http://www.imi.gov.my/index.php/en/main-services/special-programme)

AureLia
24-04-2013, 09:18 AM
Harap maaf bro, saya tak diberi hak oleh agen ini utk bercerita detail tentang perkara ini, perjanjiannya, detail mesti didapatkan dari beliau sendiri di sesi taklimat nanti dan saya bersetuju dgn perjanjianya dan alasan yg diberi oleh agen tersebut....so yg betul2 berminat sila hadirkan diri anda ke sesi2 taklimatnya, secara percuma...

1- Utara semenanjung - 12 mei di lodge hotel conference room, pukul 12 tengahari.

2- Utk KL setiap hari selasa di main office, sila hubungi saya utk nama syarikatnya....sesi akan datang pada 12 hb May.

3- Utk pantai timur, sila request.


I see. Bukan apa Tuan, dah banyak kes orang kena tipu oleh agen. TERLALU BANYAK. Saya cuma ingin berpesan, berlaku jujurlah kpd orang2 yg betul2 nak pegi sana mencari rezeki. Dahlah diorg tak ada duit, ada yg ke sana bergolok-gadai, nak bayar agen lagi, kena tipu agen lagi. Sakit. Kalau Visa didapati melalui cara yg tidak sah pun, harap beritahu mereka supaya mereka tahu akan risikonya. Dan saya harap Tuan tidak akan menjerumuskan diri Tuan dalam perjanjian yg tidak sihat. All the best.

bropavlova
24-04-2013, 01:55 PM
jadi yang iklan di malaysiakini tu kira macamana?

sat_core
24-04-2013, 03:17 PM
I see. Bukan apa Tuan, dah banyak kes orang kena tipu oleh agen. TERLALU BANYAK. Saya cuma ingin berpesan, berlaku jujurlah kpd orang2 yg betul2 nak pegi sana mencari rezeki. Dahlah diorg tak ada duit, ada yg ke sana bergolok-gadai, nak bayar agen lagi, kena tipu agen lagi. Sakit. Kalau Visa didapati melalui cara yg tidak sah pun, harap beritahu mereka supaya mereka tahu akan risikonya. Dan saya harap Tuan tidak akan menjerumuskan diri Tuan dalam perjanjian yg tidak sihat. All the best.

secara amnya saya sendiri merancang utk pegi buat kerja petik buah ni di ausse, kesimpulanya ada baiknya saya update atau reply komen2 anda semua setelah, mungkin setelah 3 bulan saya berada disana...

mohon doakan kejayaan saya nanti...agar dapat saya update disini nanti...

perancangan saya itu seawal bulan sept 2013 atau selewat bulan April 2014.

AureLia
24-04-2013, 03:42 PM
secara amnya saya sendiri merancang utk pegi buat kerja petik buah ni di ausse, kesimpulanya ada baiknya saya update atau reply komen2 anda semua setelah, mungkin setelah 3 bulan saya berada disana...

mohon doakan kejayaan saya nanti...agar dapat saya update disini nanti...

perancangan saya itu seawal bulan sept 2013 atau selewat bulan April 2014.

Walaupun Tuan tak minta pendapat saya, tapi sebagai orang yg pernah ada pengalaman pegi petik buah, saya nasihatkan Tuan, supaya padam dulu iklan yg Tuan dah postkan tu utk mengelakkan sebarang komplikasi berlaku ke atas diri Tuan. Ini adalah kerana, jika perkara ini tak betul, Tuan boleh dikenakan tindakan kerana turut mengiklankan perkara yg salah (kalau ia salah). Tuan boleh dikira sebagai bersubahat. Takut ada orang yg tak puas hati akan memberikan iklan Tuan sebagai rujukan pihak polis. Nanti lagi panjang cerita. Saya syorkan Tuan cuba sendiri dulu. Kalau confirm betul, then terpulanglah nak proceed atau tak. Apa pun, ini hanyalah pendapat saya sahaja...

sat_core
24-04-2013, 04:02 PM
Walaupun Tuan tak minta pendapat saya, tapi sebagai orang yg pernah ada pengalaman pegi petik buah, saya nasihatkan Tuan, supaya padam dulu iklan yg Tuan dah postkan tu utk mengelakkan sebarang komplikasi berlaku ke atas diri Tuan. Ini adalah kerana, jika perkara ini tak betul, Tuan boleh dikenakan tindakan kerana turut mengiklankan perkara yg salah (kalau ia salah). Tuan boleh dikira sebagai bersubahat. Takut ada orang yg tak puas hati akan memberikan iklan Tuan sebagai rujukan pihak polis. Nanti lagi panjang cerita. Saya syorkan Tuan cuba sendiri dulu. Kalau confirm betul, then terpulanglah nak proceed atau tak. Apa pun, ini hanyalah pendapat saya sahaja...

pulak dah...kiri tak kena, kanan tak kena...hehehe...

harap maaf tuan, saya tidak bersetuju dgn nasihat tuan, saya akan teruskan iklan saya tersebut, saya tahu apa yg saya buat, so saya tak risau tentang perkara yg tuan bimbangkan itu, so kesimpulan dia sangat mudah....yg betul2 berminat sila hadirkan diri ke sesi taklimat, disini anda dapat tentukan sendiri sama ada ia benar atau tipu, so anda sendiri yg dengar dan anda sendirilah yg buat keputusan, bukan saya...saya sekadar berkongsi pengetahuan dgn anda semua, yg berminat sila bawa diri anda ke sesi taklimat dan yg tak percaya tu pun boleh hadirkan diri kesesi tersebut, supaya mendapat maklumat yg lebih jelas, dan jika terbukti tak benar/tipu maka anda dah ada maklumat utk disebarkan kesini, supaya semua org dapat dielakan dari ditipu dan mohon jgn sesekali perbuatan kita kat sini menutup terus pintu pengetahuan utk org lain...klu tak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya...berilah peluang pada diri sendiri mendapakan maklumat supaya anda dapat buat kesimpulan yg tepat lagi benar.

apa yg saya buat ni belum sampai ketahap apa yg tuan fikirkan...saya faham org sangat bimbangkan penipuan, so klu sorang dah tipu tak semestinya org lain juga menipu...

disini tempat kita berkongsi maklumat, sama ada positive mahu pun negative...dan juga tempat kita berbincang secara ilmiah, dan bukan tempat kita mengadudomba, bertegang leher, kau salah aku je yg betul....bukan! bukan! semua tu...

*p/s: siapa yg tidak berkenan dgn iklan saya tu, sila abaikan iklan tersebut, anda berhak utk menyebarkan perkara2 negative mahu pun positive berkaitan perkara yg di iklankan, kita semua bebas!....sebarkan lah secara baik! dan bertanggungjawab!

sat_core
24-04-2013, 04:11 PM
buat home work, research dan check kat mana yg patut, sebelum anda beriduit anda kepada sesiapa pun (agen)...


ini dapat mengelakan anda ditipu...


jgn pula bising jia ditipu bilamana semua kerja kat atas tu kita tak buat, main terus bagi duit kat org....kita lah yg bertanggungjawab sepenuhnya atas perbuatan kita sendiri. Org jahat sentiasa mencari peluang keatas kita.

kesimpulanya: JANGAN MALAS BUAT KERJA HOME WORK!

AureLia
24-04-2013, 04:21 PM
pulak dah...kiri tak kena, kanan tak kena...hehehe...

harap maaf tuan, saya tidak bersetuju dgn nasihat tuan, saya akan teruskan iklan saya tersebut, saya tahu apa yg saya buat, so saya tak risau tentang perkara yg tuan bimbangkan itu, so kesimpulan dia sangat mudah....yg betul2 berminat sila hadirkan diri ke sesi taklimat, disini anda dapat tentukan sendiri sama ada ia benar atau tipu, so anda sendiri yg dengar dan anda sendirilah yg buat keputusan, bukan saya...saya sekadar berkongsi pengetahuan dgn anda semua, yg berminat sila bawa diri anda ke sesi taklimat dan yg tak percaya tu pun boleh hadirkan diri kesesi tersebut, supaya mendapat maklumat yg lebih jelas, dan jika terbukti tak benar/tipu maka anda dah ada maklumat utk disebarkan kesini, supaya semua org dapat dielakan dari ditipu dan mohon jgn sesekali perbuatan kita kat sini menutup terus pintu pengetahuan utk org lain...klu tak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya...berilah peluang pada diri sendiri mendapakan maklumat supaya anda dapat buat kesimpulan yg tepat lagi benar.

apa yg saya buat ni belum sampai ketahap apa yg tuan fikirkan...saya faham org sangat bimbangkan penipuan, so klu sorang dah tipu tak semestinya org lain juga menipu...

disini tempat kita berkongsi maklumat, sama ada positive mahu pun negative...dan juga tempat kita berbincang secara ilmiah, dan bukan tempat kita mengadudomba, bertegang leher, kau salah aku je yg betul....bukan! bukan! semua tu...

*p/s: siapa yg tidak berkenan dgn iklan saya tu, sila abaikan iklan tersebut, anda berhak utk menyebarkan perkara2 negative mahu pun positive berkaitan perkara yg di iklankan, kita semua bebas!....sebarkan lah secara baik! dan bertanggungjawab!

Jangan salah sangka, saya tidak berniat mahu menutup periuk nasi sesiapa. Nasihat saya adalah berdasarkan pengalaman kawan2 yg pernah ditipu agen. Saya pernah berada di sana membantu mereka setelah mereka ditipu agen. Nasihat saya itu hanyalah memikirkan kebaikan utk SEMUA pihak, termasuk diri Tuan sendiri. Ini adalah kerana, mana2 orang yg ditipu oleh mana2 agen, boleh mensabitkan Tuan sebagai accomplice (sekiranya mereka ditipu dan membuat laporan polis). Saya tidak mendapat untung 1 sen pun dengan memberikan nasihat percuma seperti ini. Maaflah kalau Tuan anggap saya mahu menutup periuk nasi sesiapa atau mahu menyekat pengetahuan sesiapa. Saya nasihat ini hanyalah supaya kita mengambil langkah berhati-hati, itu sahaja. Dan seperti yg saya kata sebelum ini, langkah lanjut adalah TERPULANG kpd Tuan. Saya hanya memberikan pendapat/nasihat sahaja. Saya tidak memaksa Tuan mengikut/mengambil pendapat saya. Dan saya tegaskan sekali lagi, saya tidak berminat untuk menutup periuk nasi sesiapa atau menyekat sesiapa dari mengambil-tahu apa2 peluang berkaitan pekerjaan tersebut. Do it at your own risk. Yg penting, saya dah berkongsi pendapat dan nasihat.

MaryamBatrisya
24-04-2013, 04:28 PM
perempuan buleh ke nk pergi? selamat x?

sat_core
24-04-2013, 04:35 PM
Jangan salah sangka, saya tidak berniat mahu menutup periuk nasi sesiapa. Nasihat saya adalah berdasarkan pengalaman kawan2 yg pernah ditipu agen. Saya pernah berada di sana membantu mereka setelah mereka ditipu agen. Nasihat saya itu hanyalah memikirkan kebaikan utk SEMUA pihak, termasuk diri Tuan sendiri. Ini adalah kerana, mana2 orang yg ditipu oleh mana2 agen, boleh mensabitkan Tuan sebagai accomplice (sekiranya mereka ditipu dan membuat laporan polis). Saya tidak mendapat untung 1 sen pun dengan memberikan nasihat percuma seperti ini. Maaflah kalau Tuan anggap saya mahu menutup periuk nasi sesiapa atau mahu menyekat pengetahuan sesiapa. Saya nasihat ini hanyalah supaya kita mengambil langkah berhati-hati, itu sahaja. Dan seperti yg saya kata sebelum ini, langkah lanjut adalah TERPULANG kpd Tuan. Saya hanya memberikan pendapat/nasihat sahaja. Saya tidak memaksa Tuan mengikut/mengambil pendapat saya. Dan saya tegaskan sekali lagi, saya tidak berminat untuk menutup periuk nasi sesiapa atau menyekat sesiapa dari mengambil-tahu apa2 peluang berkaitan pekerjaan tersebut. Do it at your own risk. Yg penting, saya dah berkongsi pendapat dan nasihat.

Ayat tuan yg terakhir tu sangat2 saya setuju....

Kepada anda semua...Saya dan AureLia, kami berdua sedang buat perkara yg sama...khidmat nasihat dan berkongsi maklumat yg kami masing2 dapat.....ANDA SENDIRILAH YG TENTUKAN!

TAHNIAH! buat sedara/saudari AureLia dan tahniah juga buat anda semua sebagai pembaca. Semoga kita semua dilindungi oleh Allah! Aminnnnn....

dota_slayer
24-04-2013, 04:37 PM
SALAM

Ni nk kongsi pengalaman sikit.sy skang di ausie n masih belajar n keje (part time) lg di sini.

Waktu keje petik buah tu selalunya dari bulan 12-3 shaja. 2 bulan boleh dpt dlm 7-8k dolar (lepas tolak tax). so dlm 2 bulan boleh dpat dalam anggaran rm22ribu (lagi byk dr fresh grad)

Pasal visa bekerja sy xpasti sbb mostly yg keje sini student malaysia (kira visa student la). Rasenyer klu apply visa tourist lg murah kot? (rm70 utk 3 bulan)

Tp cm kitorang senang sbb dah ada umah dkt sini, member sume ade.

Better sape yg nk dtg keje oz, at least kena ada member di sini la. Sbb agak payah klu x kenal sape2

Pasal rate keje kt fast food cm mcd, pizza, mmg byk. sejam boleh cecah 17 dolar (rm51). Klu malaysia sejam rm4-5 je

sat_core
24-04-2013, 04:37 PM
perempuan buleh ke nk pergi? selamat x?

anda boleh ajukan soklan macam ni dan perbagai lagi soklan disesi taklimatnya nanti...

sat_core
24-04-2013, 04:41 PM
SALAM

Ni nk kongsi pengalaman sikit.sy skang di ausie n masih belajar n keje (part time) lg di sini.

Waktu keje petik buah tu selalunya dari bulan 12-3 shaja. 2 bulan boleh dpt dlm 7-8k dolar (lepas tolak tax). so dlm 2 bulan boleh dpat dalam anggaran rm22ribu (lagi byk dr fresh grad)

Pasal visa bekerja sy xpasti sbb mostly yg keje sini student malaysia (kira visa student la). Rasenyer klu apply visa tourist lg murah kot? (rm70 utk 3 bulan)

Tp cm kitorang senang sbb dah ada umah dkt sini, member sume ade.

Better sape yg nk dtg keje oz, at least kena ada member di sini la. Sbb agak payah klu x kenal sape2

Pasal rate keje kt fast food cm mcd, pizza, mmg byk. sejam boleh cecah 17 dolar (rm51). Klu malaysia sejam rm4-5 je

terbaik dah ada org yg kita kenal kat sana...yg tak ada kenalan kat sana, nampaknya kena lah ambik risiko, pegi dulu dan cari kenalan kat sana, klu kenalan atas kenalan pun kira ok la kot...

target saya, kerja ladang pada memula sampai, dah abis contract nak cari kerja lain pula...

sat_core
24-04-2013, 04:45 PM
teringat saya pada kelemahan2 org melayu malaysia ni...

"Baca dan percaya terus"...."dengar dan percaya 100%"....tanpa soal selidik sikit habok pun....


patut la melayu sangat ramai ditipu...contoh skim cepat kaya tu!

sat_core
24-04-2013, 04:47 PM
SALAM

Ni nk kongsi pengalaman sikit.sy skang di ausie n masih belajar n keje (part time) lg di sini.

Waktu keje petik buah tu selalunya dari bulan 12-3 shaja. 2 bulan boleh dpt dlm 7-8k dolar (lepas tolak tax). so dlm 2 bulan boleh dpat dalam anggaran rm22ribu (lagi byk dr fresh grad)

Pasal visa bekerja sy xpasti sbb mostly yg keje sini student malaysia (kira visa student la). Rasenyer klu apply visa tourist lg murah kot? (rm70 utk 3 bulan)

Tp cm kitorang senang sbb dah ada umah dkt sini, member sume ade.

Better sape yg nk dtg keje oz, at least kena ada member di sini la. Sbb agak payah klu x kenal sape2

Pasal rate keje kt fast food cm mcd, pizza, mmg byk. sejam boleh cecah 17 dolar (rm51). Klu malaysia sejam rm4-5 je

Pertanyaan!

Tuan dota_slayer! jika mereka yg nak pergi ni, nak buat anda sebagai kenalan sebelum pergi, boleh tak?

MaryamBatrisya
24-04-2013, 05:03 PM
anda boleh ajukan soklan macam ni dan perbagai lagi soklan disesi taklimatnya nanti...

sesi taklimat? bile? sorry sy x baca habis pun trus komen..:P

syed_4321
24-04-2013, 05:09 PM
Sepupu saya antara mangsa yg kene tipu tahun lps..agen tu simpan passport dgn alasan nk apply tiket,visa&lain2..smpai ari nk fly,, agen pun hilang. ..yg kene scam tu rmai..lebih 100 org..kes ada keluar kt surat khabar& tv

symori
24-04-2013, 05:12 PM
Pertanyaan!

Tuan dota_slayer! jika mereka yg nak pergi ni, nak buat anda sebagai kenalan sebelum pergi, boleh tak?

haaa.... nak taw gak ni.. :)

Don Malaya
24-04-2013, 05:12 PM
Sepupu saya antara mangsa yg kene tipu tahun lps..agen tu simpan passport dgn alasan nk apply tiket,visa&lain2..smpai ari nk fly,, agen pun hilang. ..yg kene scam tu rmai..lebih 100 org..kes ada keluar kt surat khabar& tv

#:-S abis tu dorunk nak balik cane???

sat_core
24-04-2013, 05:21 PM
sesi taklimat? bile? sorry sy x baca habis pun trus komen..:P

selak page belakang2...

sat_core
24-04-2013, 06:04 PM
haaa.... nak taw gak ni.. :)

rasanya susah sikit la bro dota_slayer nak reply, sebb ni kan tempat terbuka(awam)...tapi tu lah, mohon bro dota_slayer pm kan saja ke saya jawapanya...

cry_baby
24-04-2013, 06:10 PM
rasanya susah sikit la bro dota_slayer nak reply, sebb ni kan tempat terbuka(awam)...tapi tu lah, mohon bro dota_slayer pm kan saja ke saya jawapanya...

brapa bajet yg dperlukan nak ke aussie?? mmg plan nak pegi, cuma xtau saluran yg btul ni..

makhlukbumi
24-04-2013, 06:16 PM
OK LA..mACAM NI LA SEMUA YANG NAK PERGI TU...

KALAU NK SANGAT, PM AKU ... (YG SERIOUS JER LA)... AKU DAH BUKAK THREAD PASAL NI.. KERJA PETIK BUAH DI NZ .. LAGI SELAMAT ..

KENAPA NZ?

-PENDUDUK DIA X RACIST MCM AUSTRALIA.
-MUKA BUMI CANTIK
-TRANSPORTATION SENANG..

TU YG AKU SURVEY LA...

YG UNTUNG NYER, KITA BUAT MCM NI...

NZ APPLY VISA KERJA ONLINE JER....... KITA BUAT MCM AKU RANCANG NI, KITA APPLY VISA KERJA SEMUA ONLINE, BILA DAH LEPAS, KITA G NZ.. PASTU G CARI KERJA KAT SANA.. BERLAMBAK PETIK BUAH KAT SANA...

JIMAT PON JIMAT MCM NI, KITA G SEOLAH2 MELANCONG.. KALAU XJUMPA KERJA, KITA BALIK...

TAPI SAYA NK G TAHUN DEPAN..TAHUN NI KUMPUL DUIT DLU... LAGI PON TAHUN NI ABIS BLAJAR..SO NK G INGAT AROUND 2014...

dota_slayer
24-04-2013, 07:02 PM
Sy jwab di sinilah siap2, sy hanya sekadar mampu tolong di sini je la. Rasenyer sini rmai je yang tengah dan dah habis belajar dr oz

Tmpt petik buah ni byk, melbourne, sydney, canberra, adelaide, perth dan setiap tempat ni beza2. Ade yg tinggal di ladang buah tu selama 2 bulan (mkan tidor sume situ) Mcm saye ulang alik drive dr ladang ke umah (45 minit)

Kos nk hidup sna depends tempat jugak la. Sy duk di bandar, sewa rumah je 500dolar sebulan sorang(rm1.5k). Itu duduk 6 orang 2 bilik.

Nk jimat rasenyer carik area perth atau adelaide la. Bole dpt 200dollar sorang sebulan

Pasal keje petik buah tu, rasenyer bagus 30 tahun ke bwah la.

kainlangsir
24-04-2013, 07:04 PM
dah tua tak yah lah..kan tak tahan sejuk pulak.

sat_core
24-04-2013, 08:30 PM
brapa bajet yg dperlukan nak ke aussie?? mmg plan nak pegi, cuma xtau saluran yg btul ni..

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

sat_core
24-04-2013, 08:37 PM
OK LA..mACAM NI LA SEMUA YANG NAK PERGI TU...

KALAU NK SANGAT, PM AKU ... (YG SERIOUS JER LA)... AKU DAH BUKAK THREAD PASAL NI.. KERJA PETIK BUAH DI NZ .. LAGI SELAMAT ..

KENAPA NZ?

-PENDUDUK DIA X RACIST MCM AUSTRALIA.
-MUKA BUMI CANTIK
-TRANSPORTATION SENANG..

TU YG AKU SURVEY LA...

YG UNTUNG NYER, KITA BUAT MCM NI...

NZ APPLY VISA KERJA ONLINE JER....... KITA BUAT MCM AKU RANCANG NI, KITA APPLY VISA KERJA SEMUA ONLINE, BILA DAH LEPAS, KITA G NZ.. PASTU G CARI KERJA KAT SANA.. BERLAMBAK PETIK BUAH KAT SANA...

JIMAT PON JIMAT MCM NI, KITA G SEOLAH2 MELANCONG.. KALAU XJUMPA KERJA, KITA BALIK...

TAPI SAYA NK G TAHUN DEPAN..TAHUN NI KUMPUL DUIT DLU... LAGI PON TAHUN NI ABIS BLAJAR..SO NK G INGAT AROUND 2014...

good idea!:)cgrock
cara ni confirm tak kena tipu...

sat_core
24-04-2013, 08:40 PM
dari segi tukaran mata wang OZ dollar dan NZ dollar ke RM lebih kurang je....

1 NZ dollar = RM2.58
1 AUS dollar = RM3.13

Dreamboxjb
24-04-2013, 08:41 PM
i pernah ke darwin saja...
sana xda buah.....

visa aus xsenang apply...
nz senang..

:)

sat_core
24-04-2013, 08:43 PM
OK LA..mACAM NI LA SEMUA YANG NAK PERGI TU...

KALAU NK SANGAT, PM AKU ... (YG SERIOUS JER LA)... AKU DAH BUKAK THREAD PASAL NI.. KERJA PETIK BUAH DI NZ .. LAGI SELAMAT ..

KENAPA NZ?

-PENDUDUK DIA X RACIST MCM AUSTRALIA.
-MUKA BUMI CANTIK
-TRANSPORTATION SENANG..

TU YG AKU SURVEY LA...

YG UNTUNG NYER, KITA BUAT MCM NI...

NZ APPLY VISA KERJA ONLINE JER....... KITA BUAT MCM AKU RANCANG NI, KITA APPLY VISA KERJA SEMUA ONLINE, BILA DAH LEPAS, KITA G NZ.. PASTU G CARI KERJA KAT SANA.. BERLAMBAK PETIK BUAH KAT SANA...

JIMAT PON JIMAT MCM NI, KITA G SEOLAH2 MELANCONG.. KALAU XJUMPA KERJA, KITA BALIK...

TAPI SAYA NK G TAHUN DEPAN..TAHUN NI KUMPUL DUIT DLU... LAGI PON TAHUN NI ABIS BLAJAR..SO NK G INGAT AROUND 2014...

Bro, boleh buat angaran perbelanjaan, dari tiket flight hingga sampai ke Oz...bair mereka yg berminat dgn cara ni boleh nampak dan boleh budget...

makhlukbumi
25-04-2013, 09:24 AM
Bro, boleh buat angaran perbelanjaan, dari tiket flight hingga sampai ke Oz...bair mereka yg berminat dgn cara ni boleh nampak dan boleh budget...

saya rasa..ada 10k baru selamat kot... sbb NZ ni, setahu yg sy google2 la, nk masuk dia, kena ada atleast NZ$2800 ... so, tiket pergi, rm1800 ... nz$2800 (rm lebih kurang dlm rm7500) . campor dua tu, kira2 lebih kurang rm10k la...


kita g dengan melancong, xjumpa kita balik ..heheh.. tapi bnyk kerja sana.. tapi petik buah ikut musim...

apply visa senang lulus kat nz..

AureLia
25-04-2013, 10:35 AM
NZ APPLY VISA KERJA ONLINE JER.......

Mana boleh apply visa kerja secara online. Kena berada di NZ juga untuk apply secara individu. Dan kena tahu, visa kerja di NZ ada 2. Satu utk temporary visa, 1 lagi Permit Kerja yg dikeluarkan oleh majikan, sama ada RSE (bekerja di bawah majikan tertentu sahaja untuk agriculture/horticulture atau bekerja permanent dengan mana-mana syarikat awam). Untuk kerja petik buah, sekarang yg orang selalu gunakan adalah SSE (dulu TRSE). Dan utk dapat kerja permanent di NZ pula bukan mudah. Majikan kena buktikan yg mereka ada buat iklan di suratkhabar mengiklankan tentang jawatan kosong tersebut. Sekiranya tiada orang tempatan yg memohon, barulah mereka boleh ambil pekerja luar.

Utk yg dah berumur 30 tahun ke bawah, korang boleh apply Working Holiday Visa, boleh dapat sehingga setahun (WHV). Utk yg berumur 30 tahun ke atas, korang dah tak boleh apply WHV, tapi boleh apply SSE, boleh dapat antara 4-6 bulan. Untuk VOC, boleh dapat sehingga 6 minggu sahaja.

TOLONGLAH BUAT RESEARCH SEBELUM KORANG PEGI MANA2 NEGARA UTK BEKERJA. Apatah lagi keja nak petik buah jer. I tell you, dalam masa setahun duduk sana petik buah, korang takkan dapat kumpul apa2 wang. Paling banyak pun mungkin RM5K jer (ini pun dah dikira menakjubkan la kalau dpt kumpul banyak ni). Tahun pertama adalah tahun di mana korang kumpul skill + ilmu. Tahun kedua baru boleh buat sikit duit. Expenses korang kat NZ akan lebih banyak dari pendapatan kalau korang setakat main redah macam tu jer sebab ada musim2 tertentu kat NZ, korang akan takde keje. Mungkin sehingga 3 bulan.

Kesimpulannya - Please make enough research before you go.

AureLia
25-04-2013, 10:41 AM
By the way, untuk ke NZ, tak perlu apply Visa pelancong. Sampai imigresen di airport, mereka akan automatically cop visa pelancong ke atas pasport anda KALAU mereka membenarkan anda masuk. Tapi kalau anda ditahan di Imigresen, peluang utk anda dihantar pulang semula ke Malaysia adalah sangat tinggi - setinggi 99.99%. Sangat jarang orang yg ditahan dilepaskan utk masuk ke NZ. Biasanya memang kena hantar pulang. Jadi sedikit nasihat utk anda yg nak ke sana - Sila JANGAN bawa apa2 Sijil2 atau Resume2 kerja. Datang jer macam pelancong. Nak lagi selamat, ikutlah rombongan pelancong.

syed_4321
25-04-2013, 12:02 PM
#:-S abis tu dorunk nak balik cane???

diorang x sempat pegi ke australia pun... bbrp hri sebelum fly diorang dikumpulkan kat satu hostel kat nilai.. agen tu yg sediakan tempat tinggal kt nilai... pada hari nak fly tu..agen tu pun hilang dgn passport& duit deposit yg dah bayar....

apa apa hal pun.survey lah elok2... jgn membuta-tuli je sign up utk apa2 kerja... rezeki mana2 leh cari... kakak saya belajar di UK dulu... dia kerja part time masa season krismas kt pejabat pos, sana byk lagi hantar kad krismas & new year.. kerja part time cam tu pun dh boleh dpt kumpul duit almost rm15k dlm sebulan

makhlukbumi
25-04-2013, 03:42 PM
by the way, untuk ke nz, tak perlu apply visa pelancong. Sampai imigresen di airport, mereka akan automatically cop visa pelancong ke atas pasport anda kalau mereka membenarkan anda masuk. Tapi kalau anda ditahan di imigresen, peluang utk anda dihantar pulang semula ke malaysia adalah sangat tinggi - setinggi 99.99%. Sangat jarang orang yg ditahan dilepaskan utk masuk ke nz. Biasanya memang kena hantar pulang. Jadi sedikit nasihat utk anda yg nak ke sana - sila jangan bawa apa2 sijil2 atau resume2 kerja. Datang jer macam pelancong. Nak lagi selamat, ikutlah rombongan pelancong.


mana boleh apply visa kerja secara online. Kena berada di nz juga untuk apply secara individu. Dan kena tahu, visa kerja di nz ada 2. Satu utk temporary visa, 1 lagi permit kerja yg dikeluarkan oleh majikan, sama ada rse (bekerja di bawah majikan tertentu sahaja untuk agriculture/horticulture atau bekerja permanent dengan mana-mana syarikat awam). Untuk kerja petik buah, sekarang yg orang selalu gunakan adalah sse (dulu trse). Dan utk dapat kerja permanent di nz pula bukan mudah. Majikan kena buktikan yg mereka ada buat iklan di suratkhabar mengiklankan tentang jawatan kosong tersebut. Sekiranya tiada orang tempatan yg memohon, barulah mereka boleh ambil pekerja luar.

Utk yg dah berumur 30 tahun ke bawah, korang boleh apply working holiday visa, boleh dapat sehingga setahun (whv). Utk yg berumur 30 tahun ke atas, korang dah tak boleh apply whv, tapi boleh apply sse, boleh dapat antara 4-6 bulan. Untuk voc, boleh dapat sehingga 6 minggu sahaja.

Tolonglah buat research sebelum korang pegi mana2 negara utk bekerja. Apatah lagi keja nak petik buah jer. I tell you, dalam masa setahun duduk sana petik buah, korang takkan dapat kumpul apa2 wang. Paling banyak pun mungkin rm5k jer (ini pun dah dikira menakjubkan la kalau dpt kumpul banyak ni). Tahun pertama adalah tahun di mana korang kumpul skill + ilmu. Tahun kedua baru boleh buat sikit duit. Expenses korang kat nz akan lebih banyak dari pendapatan kalau korang setakat main redah macam tu jer sebab ada musim2 tertentu kat nz, korang akan takde keje. Mungkin sehingga 3 bulan.

Kesimpulannya - please make enough research before you go.

terbaik jawapan masta ... Ooo..baru saya tahu.. So, yg apply visa online tu whv kan ? Bukankan whv ni visa berkerja tuk bwh 30 kan.... Hmmmm.. Berdasarkan masta ckp ni.... Mcm susah pulak... #:-s ..apapon sy try berusaha untuk pergi sana... Harap masta leh tambah sharing lagi yaa..

AureLia
25-04-2013, 04:03 PM
terbaik jawapan masta ... Ooo..baru saya tahu.. So, yg apply visa online tu whv kan ? Bukankan whv ni visa berkerja tuk bwh 30 kan.... Hmmmm.. Berdasarkan masta ckp ni.... Mcm susah pulak... #:-s ..apapon sy try berusaha untuk pergi sana... Harap masta leh tambah sharing lagi yaa..

Yg apply Visa online tu adalah WHV, tapi ia tak dipanggil Visa Kerja, sebab tujuan Visa ni bukan utk bekerja semata-mata, tapi lebih kpd melancong. Cuma dibenarkan bekerja semasa melancong, dgn tujuan nak membiayai pelancongan tu sendiri. Tu sebabnya dipanggil Working Holiday Visa. You work while ON HOLIDAY. WHV ni utk yg 30 tahun ke bawah sahaja. Once dah ambil WHV, tak boleh dah apply SSE/VOC. Dan bukan semua orang akan dapat WHV ni, dia akan tengok sama ada kita lulus syarat-syarat kelayakan atau tidak, dan kena tengok sama ada masih ada kuota atau tidak. Kadang2 syarat yg diberikan berlainan dari one person to another. Pernah juga student yg mohon WHV diminta bukti sebagai pelajar Univeriti (kalau yg mohon tu adalah pelajar U). Kadang2 tak cukup duit dalam bank account pun menjadi satu sebab tak lulus WHV...

sat_core
25-04-2013, 04:45 PM
saya rasa..ada 10k baru selamat kot... sbb NZ ni, setahu yg sy google2 la, nk masuk dia, kena ada atleast NZ$2800 ... so, tiket pergi, rm1800 ... nz$2800 (rm lebih kurang dlm rm7500) . campor dua tu, kira2 lebih kurang rm10k la...


kita g dengan melancong, xjumpa kita balik ..heheh.. tapi bnyk kerja sana.. tapi petik buah ikut musim...

apply visa senang lulus kat nz..

haha ada yg tak jadi pegi ni...

makhlukbumi
28-04-2013, 08:05 AM
kpd masta AureLia,

saya nak pergi petik buah di NZ ni. so, berdasarkan pengalaman masta petik buah kat sana, boleh x bagitau cara macam mana dari mula2 nak kena buat sampai boleh kerja. Katakanlah saya xtahu apa2 cara-cara nk pergi and kerja kat sana.\\

semoga masta dapat membantu, ramai lg nk tahu, terutama saya yg bersungguh2 nak pergi , InsyaAllah tahun depan. trima kasih masta AureLia.

momoque
28-04-2013, 08:19 AM
diorang x sempat pegi ke australia pun... bbrp hri sebelum fly diorang dikumpulkan kat satu hostel kat nilai.. agen tu yg sediakan tempat tinggal kt nilai... pada hari nak fly tu..agen tu pun hilang dgn passport& duit deposit yg dah bayar....

apa apa hal pun.survey lah elok2... jgn membuta-tuli je sign up utk apa2 kerja... rezeki mana2 leh cari... kakak saya belajar di UK dulu... dia kerja part time masa season krismas kt pejabat pos, sana byk lagi hantar kad krismas & new year.. kerja part time cam tu pun dh boleh dpt kumpul duit almost rm15k dlm sebulan

takde ke yg nk pi kije kt uk?...member aku dh kaya raya dok sane...siap kawen ngan student phd sane....

makhlukbumi
28-04-2013, 08:47 AM
takde ke yg nk pi kije kt uk?...member aku dh kaya raya dok sane...siap kawen ngan student phd sane....

mmng niat utama aku uk sebenarnya... sbb currency dia tinggi.. ada yg cakap cleaner leh dapat 2k pound (rm10k) la.... mmng syok gila..tapi rami yg kata, skrng ni nk masuk UK susah gila.. nk buat visa kerja pon susah... hmmmm..

bro, kalau bro still nk g uk, jom petik buah sana..hehe

momoque
28-04-2013, 10:54 AM
mmng niat utama aku uk sebenarnya... sbb currency dia tinggi.. ada yg cakap cleaner leh dapat 2k pound (rm10k) la.... mmng syok gila..tapi rami yg kata, skrng ni nk masuk UK susah gila.. nk buat visa kerja pon susah... hmmmm..

bro, kalau bro still nk g uk, jom petik buah sana..hehe

Betulla tu gaji cleaner mmg beso...member aku dulu kate dia kije floor engineer kt sane...mati2 aku igt dia engineer betul...rupe2nye kije mop lantai je kt bank...he3...tp mop pakai machinela...kije pun rilex2 je...takde supervisor mengularla...ade wat2 rajin he3...

Member aku gi seblum peristiwa 9/11...mase tu nk masuk kije mmg sng...leps je 9/11 terus jd ketat nk masuk...

Bykla syarat2nye...kene ade cash yg byk...ape tujuan gi sane...kt mane kite stay...tiket mesti tiket return bukn one way...

Ade jg member2 aku yg x brnasib baik...kena tangkap beramai dlm 1 road block kt sane...terus dihantar pulang ke mesia...x sempat nk balik umah pack brg2 dh...dan akhir skali diban dr masuk uk...naye2...

makhlukbumi
28-04-2013, 01:18 PM
Betulla tu gaji cleaner mmg beso...member aku dulu kate dia kije floor engineer kt sane...mati2 aku igt dia engineer betul...rupe2nye kije mop lantai je kt bank...he3...tp mop pakai machinela...kije pun rilex2 je...takde supervisor mengularla...ade wat2 rajin he3...

Member aku gi seblum peristiwa 9/11...mase tu nk masuk kije mmg sng...leps je 9/11 terus jd ketat nk masuk...

Bykla syarat2nye...kene ade cash yg byk...ape tujuan gi sane...kt mane kite stay...tiket mesti tiket return bukn one way...

Ade jg member2 aku yg x brnasib baik...kena tangkap beramai dlm 1 road block kt sane...terus dihantar pulang ke mesia...x sempat nk balik umah pack brg2 dh...dan akhir skali diban dr masuk uk...naye2...

sbb tu la aku jadi xbeberapa ada mood nk g uk..and turus tukar haluan ke nz... tapi, kalau kau nk pergi gak, leh..hehhe..kita try cara lain..tapi kalau kau serious la... aku ni, sbb xde member jer jd xbrani...kalau ada member, semua tmpat nk g... usa insyaAllah aku sampai kalau ada mmeber nak g..xbnyk, sorang pon xpa dah..janji peneman..hehe.. pm aku bro, kaalu serious nk g.. xpon post kat sini pon leh..

momoque
28-04-2013, 10:43 PM
sbb tu la aku jadi xbeberapa ada mood nk g uk..and turus tukar haluan ke nz... tapi, kalau kau nk pergi gak, leh..hehhe..kita try cara lain..tapi kalau kau serious la... aku ni, sbb xde member jer jd xbrani...kalau ada member, semua tmpat nk g... usa insyaAllah aku sampai kalau ada mmeber nak g..xbnyk, sorang pon xpa dah..janji peneman..hehe.. pm aku bro, kaalu serious nk g.. xpon post kat sini pon leh..

Aku dulu mmg serius nk gi...nk merase kije kuli tp gaji lebat di uk nun...pastu dh kumpul byk2 pusing 1 europe...fuhhh bestnyee...tp tu seblom aku dpt kije cikgu & kawin...skang dh terikat dgn gomen & ade komitmen mmg xdptla nk gi...kalo gi pun dpt sbulan je time cuti sekolah ujung taun...target pun bukan uk...dekat2 je mcm aus atau nz...

Kalo bro lain kot...masih mude & bujang...kalo bro dpt kije kt uk mmg masyukk...kumpul duit byk2 wat modal biz kt mesia...terbaekkk...:)cgrock

Feydee
28-04-2013, 10:49 PM
new zealand la tt.. masyuk.. mmber penah kje kt ladang kt sane. cume nk pohon visa perkerja tu yg lmbt skit

sat_core
29-04-2013, 06:08 AM
Bulan Jun 2013 - ada 1 group akan pergi ke oz, group ni sorang pun aku tak kenal...

Bulan Aug/Sept 2013 - ada 1 group dlm 8 ke 10 org dah buat bayaran akan pergi, dlm group ni ada 2 org yg aku baru kenal, kedua2nya dah khawin dan ada anak, umur dlm lingkungan 30an, 2 org yg aku baru kenal ni akan jadi benchmark aku, sebb insyaallah aku bakal pergi awal tahun depan...klu mereka ni berjaya sampai dan berjaya berkerja, seperti yg dijanjikan agen tersebut....aku juga pasti akan sampai kesana.

petewentz_19
29-04-2013, 11:04 AM
cam terbaik je thread nie..bole follow nieh.hahah

AureLia
29-04-2013, 11:31 AM
kpd masta AureLia,

saya nak pergi petik buah di NZ ni. so, berdasarkan pengalaman masta petik buah kat sana, boleh x bagitau cara macam mana dari mula2 nak kena buat sampai boleh kerja. Katakanlah saya xtahu apa2 cara-cara nk pergi and kerja kat sana.\\

semoga masta dapat membantu, ramai lg nk tahu, terutama saya yg bersungguh2 nak pergi , InsyaAllah tahun depan. trima kasih masta AureLia.


Bro ni bawah 30 ke above 30 tahun?

joe_naga
29-04-2013, 11:48 AM
menarik thread ni..
dapat jugak ilmu tentang kje di luar :D

sat_core
29-04-2013, 08:44 PM
Sesi Taklimat berikutnya:

Date: 1st May 2013
Vanue: Hotel KT Mutiara Kuala Terangganu
Time: will update later...

p/s: yg berminat sila reply disini, atau sms ke no dibawah utk jam taklimatnya, kebiasanya kul 12 tengahari...

TT tupang sekaki...terima kasih TT!

http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/529082_362773817166424_2049488583_n.jpg

nadiahcm
29-04-2013, 08:48 PM
Menarik jugak..kerja memetik buah..jarang kita dgr..padahal ianyakerja yang mencabar

feer6452
29-04-2013, 08:48 PM
Sesi Taklimat berikutnya:

Date: 1st May 2013
Vanue: Hotel KT Mutiara Kuala Terangganu
Time: will update later...

p/s: yg berminat sila reply disini, atau sms ke no dibawah utk jam taklimatnya, kebiasanya kul 12 tengahari...

fullamak.. terenggnanu... minat ni TT... tempat den tu.. hehe..
kasi PM bile masa...

sat_core
30-04-2013, 07:56 AM
secubit kisah sepasang suami isteri muda dari indonesia yg bertekat berhijrah ke australia...sila kebloq beliau utk cacatan beliau lainya.

Sumber: God Must Be Crazy....bloq.
http://god-must-be-crazy.blogspot.com.au

5 Tahun Yang Lalu
Kamis, 09 Agustus 2012


Saya sempat tertegun sebentar ketika Kristina membacakan status seorang mantan teman sekantornya dulu, begini statusnya: "Looking back 5 years from now, i will never believe what i have achieved, ..."

Serta merta kami berdua langsung saling tanya jawab untuk membantu mengingatkan apa yang terjadi 5 tahun lalu? Sedang apa kami? Seperti apa kehidupan dan hubungan kami? Dan sesaat saja kami langsung menemukan jawabannya. Ya, kami merasa sangat bersyukur sekali untuk perubahan kualitas hidup yang signifikan (bagi saya).

Sekedar flashback, 5 tahun lalu (2007) saya baru memulai karir saya dengan kerja jadi accounting di PT Erajaya Swasembada, sebuah perusahaan distributor handphone. Mungkin banyak orang kurang mengenal nama perusahaan ini. Tapi kalau saya sebut Erafone, beberapa orang pasti langsung tau. Iya, Erafone adalah nama tokonya, sementara Erajaya adalah nama perusahaannya.

Berkutat dengan gaji Rp 1.500.000 per bulan yang pas2an dimana saya harus membayar cicilan motor ke Papa saya yang baru saya beli dengan uangnya, jarak tempuh Tangerang-Gedong Panjang (Jakarta Utara) yang ga bisa dibilang deket, macet, polusi, politik kantor, skripsi yang belom kelar karena keburu keterima kerja di Erajaya ini, pelanggaran lalu lintas, menghindari razia polisi, kkkyyyaaaaa... Mo mati rasanya kalo ngebayangin kehidupan 5 tahun lalu masih terjadi sekarang.

Sekarang saya berangkat kerja cuma 20 menit bareng mobil temen sepabrik plus 30 menit jalan kaki ke rumahnya, soalnya saya udah ga tinggal bareng dia lagi. Besok2 rencana mo beli sepeda jadi ga perlu jalan kaki. Kalo macet banter2 30 menit. Kristina lebih enak lagi, berdasarkan penelusuran dari Google Map, berangkat kerja cuma 28 detik. Yup, detik, bukan menit karena posisi panti jompo tempet dia bekerja seberang2an sama rumah yang baru kami sewa.

Sebuah pencapaian prestasi yang besar bagi saya bisa sampai di Ausi ini, hidup mandiri, kuliahin 3 adik ipar, kirimin Papa/Mama bulanan yang cukup tanpa perlu mereka bekerja lagi (walaupun sampe sekarang mereka tetep sibuk kerja karena katanya kalo ga kerja ga tau mo ngapain).

Dulu, pekerjaan terakhir saya sebelum berangkat ke Ausie adalah Konsultan Pajak, dimana 2 orang In-Charge (sejenis supervisor lah) lebih muda dari saya. Saya kurang tau pasti gaji mereka berapa tapi berdasarkan gosip dan cerita sana sini kisaran yang mereka dapat adalah Rp 7-9 juta per bulan. Wah saya waktu itu terus membayangkan, ya ampun seandainya aja gaji saya segitu, saya bisa kasi uang lebih ke Papa/Mama untuk bulanan, mempensiunkan mereka, mencerahkan masa depan adik2 ipar dengan menguliahkan mereka, beli rumah, mobil, kumpulin modal buat buka lapangan pekerjaan, jalan2 keliling Indo, wah banyak banget. Saya sampe ngelamar ke perusahaan minyak Chevron karena katanya level terendah aja di sana gajinya Rp 10jt. Tapi sayang ga keterima.

Daya khayal orang sanguin memang agak berlebihan ya, terlalu muluk dan terlihat seperti dunia fantasi. Tapi taukah bahwa fantasi yang saya lakukan terus dulu itu hampir 50% nya udah terjadi dalam hidup saya sekarang. Gaji Rp 9jt per bulan yang saya idamkan kini bisa saya dapat hanya dalam 2 minggu. Artinya gaji saya sekarang sudah 2x lipatnya gaji In-charge saya dulu.

Kekuatan pikiran, teman. Semuanya berawal pikiran. Bayangkan terus dengan yakin apa yang kamu inginkan dalam hidup ini maka besar kemungkinan terjadinya. Memang sulit membayangkan hal2 yang indah ketika kenyataan hidup sekarang jauh dari indah. Tapi setidaknya berfantasi itu mampu membunuh hari2 yang buruk dan tanpa disadari kita melewatinya hari demi hari.

5 tahun yang lalu, saya mana pernah menduga kalau saya bakalan tinggal di Ausie? Yang saya lakukan sebagai orang sanguin hanyalah mengkhayal kehidupan yang mustahil untuk menyenangkan hati dan melewati hari buruk.

Anda tau apa artinya dari semua ini? (Wiuh, tiba2 merinding bulu kuduk saya) Artinya kamu bisa jadi apapun yang kamu inginkan. Saya jadi ga sabar menunggu 5 tahun ke depan, karena saya sedang membayangkan terus apa yang saya mau di 5 tahun nanti.

... Wow, indahnya hidupku 5 tahun mendatang...

sat_core
30-04-2013, 08:33 AM
My Jobs at Australia
Sabtu, 23 April 2011

Beberapa teman agak shock waktu saya bilang di Aussie kerja nya jadi tukang cuci piring (kitchenhand). Jadi kitchenhand di restoran Indonesia adalah pekerjaan ke-3 saya setelah yang pertama kerja di kebun anggur dengan gaji $11.5 / jam, rasanya sengsara banget kerja di sana. Kena terik matahari, ga bisa minum. Kalo haus Cuma bisa minum anggurnya doank. Eh, lebih tepatnya bukan minum, tapi makan anggur, hahaha...

Alhasil kerja nya Cuma sehari aja, kerja Cuma 7jam badan udah langsung encok semua, kulit baret2, dan sepatu nyaris rusak. Apalagi kalo mereka yang orang nya beser (sering kebelit kencing/boker) wah, kayanya kerjaan ini ga cocok deh. Karena ga tahan akhirnya kami memutuskan untuk hengkang dan ga mau dilanjutkan lagi. Gaji saya selama 7jam kerja ($80.5) dipotong share house $65 / minggu (walaupun Cuma 1 hari saya tidur di situ), dipotong $10 biaya antar jemput dari share house (di Springvale) ke kebun anggur (di Lylidale). Alhasil yang tersisa Cuma $11 - $5.5 x 2, kan istri pun ikut kerja. Karena $11 adalah duit, bukan batu, jadi kami bersikukuh untuk tetep minta dibayar. Setelah kami kirimkan no rekening bank kami untuk ditransfer $11 tersebut, sampe sekarang juga belom dibayar2. Ya udahlah... setelah dapet kerjaan yang ke-2, $11 rasanya jadi ga worthed untuk diperjuangkan (ck ileh, sombong banget, padahal itu sama aja +/- Rp 90,000. Dengan Rp 90,000 kan bisa buat minum2 di Starbuck sambil makan cake & internetan gratis... ;p).

Ya abis mo gimana lagi, masa mo dipaksain harus ke Springvale? Iya, kalo ketemu sama si bos cewek orang Vietnam itu, kalo ga? Sia2 ke sana. Kan dia ga tinggal di share house yang kami tinggalin itu & kami ga tau dia tinggal dimana. Di sms aja ga pernah bales, di telpon bingung sama logat ngomongnya dia. Ya udah lah, setidaknya kami dapet pengalaman seru, dan kami juga ga ngerasa ngenes2 amat. Malah merasa ini sebuah pertualangan yang ga semua orang seberuntung kami bisa merasakannya. Hidup adalah sebuah pertualangan... Untuk info lebih lengkap tentang kerja di perkebunan bisa di baca di link ini:
http://god-must-be-crazy.blogspot.com.au/2013/01/bekerja-di-perkebunan-australia.html

Kerjaan yang kedua, adalah jadi Office Boy. Atau kalo di sini disebutnya Cleaner. Saya kerja Cuma di hari Sabtu dan Minggu. Sabtu 2 jam, Minggu 5 jam dengan bayaran $17 / jam. Saya kerjanya bersihin toilet dan ngepel sebuah Pub/diskotik di satu kota bernama Sorrento. Agak jauh ke arah selatan dari kota Melbourne, tapi ga masalah buat saya, karena ada banyak pemandangan bagus sepanjang perjalanan. Padang rumput menghampar luas, ada yang berdanau juga, ada pula kuda2 liar, sapi, wah, udah kaya di novel kesukaan istri saya deh pokoknya. Total ongkos dan waktu perjalanan pergi-pulang dalam sehari masing2 adalah $8.5 dan 6jam. Sampe sekarang kerjaan ini masih saya jalanin karena Cuma sabtu-minggu aja. Ya daripada sabtu-minggu nganggur, mending kerja aja sambil jalan2 keliling Aussie, hehehe... Bos saya yang bernama Joe Morreto adalah orang Italia yang hengkang ke Aussie waktu dia kecil bersama orang tuanya. Dia nikah sama orang Aussie dan sekarang udah punya 2 anak kira2 yang paling gede (cewek) umurnya 17 tahun lah. Joe ini bukan yang ngurusin Pub/diskotik nya lho. Dia adalah Pemilik usaha sendiri Cleaning Service, namanya JVAA. Jadi JVAA ada kontrak kerja sama dengan Continental Hotel untuk urusan kebersihan di bagian Pub/diskotiknya.

Kerjaan ke-3 adalah seperti yang udah dijelasin sedikit di awal, saya jadi kitchenhand di restoran Indo bernama Es Teler 77. Awalnya saya ngira pemiliknya mungkin orang Indo apalagi pas interview ketemu, lho mukanya persis kaya Tukul Arwana, Cuma dia lebih pendek. Wah, orang indo nih... Namanya Koko, dia ngejalanin 2 restoran Es Teler 77 di Melbourne City ini. Yang pertama di 319 Swanston Street, satunya lagi di Cardigan Street, deket Lygon Park. Dan setelah beberapa hari kerja ternyata baru ketawan kalo dia punya restoran yang sama juga di Malaysia. Gila nih orang, kaya banget deh kayanya. Dan ternyata tebakan saya salah, dia bukan orang Indo, tapi orang Burma. Hahaha... Kalo ga salah inget ada 1 temen tanya, Burma itu dimana? Negaranya dia baru pertama kali denger. Dulu Burma namanya adalah Myanmar. Nah, ini pasti tau donk. Intinya negara ini bagian dari Asia Tenggara dan setau saya Indonesia masih lebih maju ketimbang Burma, tapi lucunya di sini justru malah orang indo jadi bawahannya orang Burma, wkwkwk... Saya kerja dengan bayaran $10 / jam. Paling rendah saya pernah dapet dalam seminggu $280 waktu pertama kali kerja. Tapi sekarang selalu di atas $300 seminggu. Ya semoga aja ke depannya ga pernah di bawah $300 lagi, hehehe... Setelah ngobrol2 sama beberapa orang tentang tarif gaji di Aussie, sebenernya $10 / jam itu terlalu rendah untuk pekerjaan di restoran, karena katanya standarnya minimal adalah $13 / jam. Ya, saya sih di kasi $10 / jam udah bersyukur banget. Dengan $10 / jam aja udah bisa makan daging, susu, telor. Belom lagi jajan2 yang lain karena di sini banyak makanan yang aneh2 dan beda dari di Indo. Hehehe... mungkin waktu di Indo udah biasa susah jadinya dikasi enak dikit udah seneng. Kalo di Indo beli makanan jepang rasa2nya kok mahal banget, tapi di sini harga nya malah sama kaya beli makanan indo. Waktu kerja di indo selalu makan siang di warteg yang sama dengan harga yang sama (Rp 5,000) selama 2 tahun dengan profesi kerja kantoran tapi di sini hampir semua makanan yang aneh2 dan mengundang selera harganya mirip2 dan aduh, beruntung banget sih, terjangkau sama gaji jadi tukang cuci piring dan OB.

Oya, balik ke rencana awal tujuan dari artikel ini adalah saya mau menginformasikan mengenai kerjaan yang saya dan istri lakukan di sini. Jadi jangan shock dengan profesi kami karena ada begitu banyak yang lebih jeglek lagi dari kami. Misalnya saja rata2 dari mereka adalah mahasiswa. Logikanya kalo sampe orangtua mereka bisa membiayai kuliah mereka sampai ke Australia, berarti mereka setidaknya masuk keluarga di atas rata2. Ada yang kuliah Teknik Sipil, Akuntansi, Bio Pangan, Kedokteran, bahkan ada yang sudah berprofesi sebagai Dokter sebelumnya.

Saya iseng selalu tanya setiap kali ada orang baru yang masuk, kuliah dimana? Jurusan apa? Apa kerjaan orang tuanya? Nah yang paling mengagetkan adalah ketika saya menanyakan kerjaan orang tua mereka. 95% orang tua mereka adalah pengusaha. Dari sekian banyak orang baru yang saya tanyai pekerjaan orang tua mereka, yang berprofesi sebagai karyawan baru 3 orang. Itupun posisinya mengejutkan. Ada yang General Manager di sebuah perusahaan asuransi ternama di Indo, yang kedua adalah Direktur Utama perusahaan asuransi ternama juga (beda perusahaan dengan yang pertama), yang ketiga bapaknya adalah pejabat negara (PNS) yang sering ditugaskan ke luar negeri.

Udah beberapa kali setiap kali temen bertanya "Kerja apa di Ausie?" Setiap kali itu juga mereka bertanya lagi: “Masa sih?”, atau pertanyaan2 lainnya yang mengekspresikan ketidak-percayaan mereka, dari kerja kantoran sekarang jadi pelayan restoran. Kalau seandainya mereka menyaksikan sendiri di sini bahwa ada begitu banyak orang kaya yang mau bekerja jadi pelayan, mungkin mereka ga se-shock itu. Ada satu anak yang membuat saya benar2 shock waktu saya tanya berapa biaya kuliah kedokterannya di Melbourne University (Melbourne University dikenal sebagai universitas terbaik se-Asia Pasific). Jawabannya membuat saya ga bisa mikir itu duit didapet dari mana? Biaya kuliahnya per semester $20,000 (DUA PULUH RIBU DOLAR) membuat saya semakin yakin bahwa jadi karyawan ga akan pernah bisa bikin saya mempunyai kehidupan yang berkualitas. Bapaknya adalah pengusaha karet mentah yang luas kebun karetnya sampai berhektar-hektar.

Sekian sharing pengalaman kali ini. Kiranya memberikan manfaat dan motivasi dalam menjalani hidup ini. Untuk info tentang visa di Australia bisa klik link berikut ini:
http://god-must-be-crazy.blogspot.com.au/2012/06/work-and-holiday-visa.html

Atau jika anda sudah mendapatkan visa tersebut, anda bisa baca postingan saya berikut ini untuk panduan anda mencari kerja yang efektif dan efisien:
http://god-must-be-crazy.blogspot.com.au/2012/08/bekerja-dengan-work-and-holiday-visa.html

sat_core
30-04-2013, 08:44 AM
Bekerja di Perkebunan Australia
Kamis, 03 Januari 2013


Mengawali tahun 2013 ini, saya ingin mempostingkan suatu informasi bagi teman2 pembaca yang merencanakan bekerja di perkebunan Australia. Karena banyak sekali pengunjung blog ini yang menanyakan informasi tersebut, maka saya sengaja membagikan pengalaman saya dulu waktu kerja di perkebunan anggur Lilydale, Victoria.

Sebagian pengalaman bisa anda lihat di My Jobs at Australia. Di sini saya hanya men-sharing-kan mengapa saya tidak merekomendasikan pekerjaan ini bagi anda yang datang ke Australia secara legal. Kecuali kalau anda memang menyukai pekerjaannya. Dan postingan ini sangat subjektif, artinya semua pendapat yang saya kemukakan di sini adalah menurut saya pribadi. Jadi besar kemungkinan opini saya tidak mewakili pendapat orang2 mayoritas. Jadi harap jangan diterima secara harafia, tapi coba ditela'ah dulu dan gunakan akal sehat sebelum anda memutuskan untuk mengambil pekerjaan ini.

Kenapa pekerjaan ini tidak saya rekomendasikan? Karena buat orang seperti saya yang dari kecil ga biasa berkebun dan dulunya biasa kerja di dalam ruangan tiba2 harus bekerja di bawah terik matahari dan ga bisa minum semaunya, itu sangat menyiksa sekali. Benar2 tersiksa dan ga punya energi untuk bekerja karena rasa haus yang tak tertahankan, badan yang pegal2, dan kulit yang sudah baret2 akibat terkena ranting2 tajam. Sekalipun anda udah mempersiapkan dengan membawa minum dari rumah ke perkebunan tersebut tetap aja waktu anda masuk ke kebun yang luasnya hektaran itu minuman anda ditinggal di mobil jemputan. Anda berencana membawa minum sepanjang anda memetik buah? Monggo wae. Tapi siap2 aja kontraktor nya marah gara2 kalian lambat. Karena pergerakan anda pastinya terganggu dengan botol minum yang anda bawa.


Oya, siapa kontraktor itu? Kalo di Ausi biasanya disebut kontraktor, orang2 yang kerjaannya nyari orang buat kerja di perkebunan. Para kontraktor ini biasanya udah dikenal sama pemilik perkebunan jadi kalo si pemilik kebun mau panen, mereka tinggal telpon no HP beberapa kontraktor yang dia kenal dan menyebutkan berapa tenaga kerja yang mereka butuhkan. Seorang kontraktor biasanya dikenal lebih dari 1 pemilik kebun. Makin banyak dia dikenal pemilik kebun, makin menguntungkan buat dia karena kalo cuman kenal 1 pemilik kebun, sekali ada objekan disuruh panen, selesai deh, abis itu musti nunggu tahun depan lagi baru panen. Artinya pemasukannya setahun cuma sekali. Karenanya kontraktor yang bagus harus kenal lebih dari 1 pemilik kebun apalagi kalo kenal pemilik kebun yang panen buah/sayurnya ga barengan, jadi bisa ada pemasukan terus tiap harinya. Para kontraktor ini biasanya didominasi oleh orang2 Asia seperti Vietnam dan Kamboja. Kalo di Indo orang yang kerjanya nyari orang buat tenaga kerja biasanya disebut agen.


Perlu diketahui bahwa memetik buah bukan sekedar petik sambil menikmati keindahan alam yang masih asri atau menghirup udara yang bersih melainkan anda akan mendapatkan tekanan untuk bekerja cepat karena mereka membayar anda per jam. Jadi tiap detik yang terbuang amat sangat berharga. Mungkin ada diantara anda udah terbiasa berkebun atau bajak sawah milik kalian sendiri. Bekerja untuk diri sendiri sangat berbeda tekanannya dibanding kerja sama orang. Jadi sekali lagi coba pikirkan dengan akal sehat dan logika. Matangkan rencana kalian jika berniat bekerja di perkebunan. Yang saya tau kontraktor biasanya dibayar $19/jam/tenaga kerja oleh pemilik kebun. Sementara kontraktor bayar ke tenaga kerjanya cuma $11/jam. Artinya kalo kontraktor bawa tenaga kerja 20 orang, dia udah untung $160 per jam nya ($8/jam x 20 orang). Padahal mereka kerjanya cuma nyuruh2 doank dan neken para tenaga kerja. Sialnya lagi karena mereka mayoritas orang Vietnam dan Kamboja, kita yang non Vietnam/Kamboja ada kemungkinan diperlakukan tidak adil. Karena kita ga ngerti bahasa mereka jadinya kita mungkin saja miss some information.

Hal lain yang perlu saya bagikan di sini adalah perihal usaha para agen Indonesia dalam menggaet calon tenaga kerja Indonesia untuk bekerja di perkebunan Australia. Memanfaatkan situasi Indonesia yang sedang terpuruk dan selisih kurs yang cukup signifikan mempermudah rencana para agen untuk meraup Rupiah dengan memanfaatkan orang2 yang kurang informasi dan nekat. Memang betul gaji anda dalam bentuk dolar nantinya. Tapi visa apa yang nantinya anda gunakan untuk bekerja di Ausi? Mereka para calon tenaga kerja terlalu cepat dibutakan oleh dolar yang ingin mereka dapatkan segera tanpa memperdulikan efek jangka panjangnya.

Jika anda ditawarkan oleh agen untuk bekerja di perkebunan, besar kemungkinannya itu bukan visa kerja melainkan visa turis. Karena visa kerja Australia sistemnya adalah sponsorship alias harus ada sebuah perusahaan/instansi/perorangan yang siap memperkerjakan anda di Ausi. Sementara perusahaan agensi atau seorang agent tidak bisa menjamin tenaga kerja yang dikirim pasti dapet kerja karena mereka pun tergantung pada para pemilik kebun. Jika tidak ada objekan ya otomatis ga ada kerjaan. Artinya tidak ada jaminan si calon tenaga kerja pasti dapet kerjaan walaupun mungkin saja yang terjadi di lapangan adalah pekerjaan selalu ada. Di depan calon tenaga kerja para agen pasti akan berusaha meyakinkan para calon walaupun mungkin harus berbohong. Mereka menjanjikan akan begini akan begitu, tapi anda sebagai calon tenaga kerja cobalah untuk kritis dan menanyakan bukti2 mengenai janji2 yang ditawarkan agen.

Biasanya agen seperti ini memberangkatkan calon tenaga kerja menggunakan visa turis yang masa berlakunya hanya 3 bulan. Dimana anda diwajibkan untuk membayar biayanya dimuka sebesar kira2 Rp 20jt yang terdiri dari Rp 3jt sebagai biaya visa dan Rp 17jt sebagai jasa agent. Selanjutnya anda masih diminta untuk melunaskan sisa jasa agent yang akan dipotong tiap bulan dari penghasilan anda yang besarnya kira2 Rp 5jt selama 12 bulan . Nah, ini dia yang membuat situasi anda sulit. Visa anda hanya 3 bulan sementara anda masih harus membayar agent sampai 12x ke depannya. Artinya anda dihadapkan 2 pilihan ketika visa anda akan berakhir. Anda overstay alias ilegal, atau perpanjang turis visa anda dengan membayar agennya lagi kira2 sebesar $1,500.

Selain resiko karena besarnya biaya agen, calon tenaga kerja juga dihadapkan resiko lainnya yaitu dipenjara. Karena bekerja dengan visa turis adalah tindakan ilegal di Australia. Kalau anda tertangkap besar kemungkinan anda akan mendekam di sel atau jika anda beruntung anda akan dideportasi tapi nama anda akan masuk daftar hitam orang2 yang dilarang masuk Australia. Ada yang bilang selamanya anda tidak bisa masuk Australia lagi, tapi ada juga yang bilang hanya 5 tahun. Belum lagi pajak penghasilan yang harus anda tanggung karena anda sudah mendapatkan pendapatan dari negara tersebut. Jadi kalau sampe anda tertangkap, anda sialnya bukan kepalang.

Anehnya para agen dari Indonesia semakin gencar mempromosikan visa turis ini untuk bekerja di Australia. Ini membuktikan para agen tidak perduli dengan resiko anda di Australia sana, mereka hanya perduli dengan uang yang mereka dapatkan dari pemotongan gaji anda. Padahal inspeksi dadakan sering dilakukan dimana para polisi langsung terjun ke perkebunan yang sudah menjadi isu besar di Australia dimana para imigran gelap terutama dari Asia Tenggara pasti bekerja di perkebunan karena jauh dari pantauan administrasi kepolisian.

Demikian info yang ingin saya sampaikan berdasarkan pengalaman saya sendiri di lapangan dan isu2 yang saya rangkum dari teman2 pengunjung blog ini. Sekiranya bermanfaat...

Limitless2
30-04-2013, 08:55 AM
Yang bg taklimat tu under nama Agensi apa?

symori
30-04-2013, 09:03 AM
Adehh...tak paham cakap indon...

Limitless2
30-04-2013, 09:12 AM
Sesi Taklimat berikutnya:

Date: 1st May 2013
Vanue: Hotel KT Mutiara Kuala Terangganu
Time: will update later...

p/s: yg berminat sila reply disini, atau sms ke no dibawah utk jam taklimatnya, kebiasanya kul 12 tengahari...

aku tanya..Yang bg taklimat ni apa nama agensi dia?

AureLia
30-04-2013, 09:37 AM
Bekerja di Perkebunan Australia
Kamis, 03 Januari 2013


Jika anda ditawarkan oleh agen untuk bekerja di perkebunan, besar kemungkinannya itu bukan visa kerja melainkan visa turis. Karena visa kerja Australia sistemnya adalah sponsorship alias harus ada sebuah perusahaan/instansi/perorangan yang siap memperkerjakan anda di Ausi. Sementara perusahaan agensi atau seorang agent tidak bisa menjamin tenaga kerja yang dikirim pasti dapet kerja karena mereka pun tergantung pada para pemilik kebun. Jika tidak ada objekan ya otomatis ga ada kerjaan. Artinya tidak ada jaminan si calon tenaga kerja pasti dapet kerjaan walaupun mungkin saja yang terjadi di lapangan adalah pekerjaan selalu ada. Di depan calon tenaga kerja para agen pasti akan berusaha meyakinkan para calon walaupun mungkin harus berbohong. Mereka menjanjikan akan begini akan begitu, tapi anda sebagai calon tenaga kerja cobalah untuk kritis dan menanyakan bukti2 mengenai janji2 yang ditawarkan agen.

Biasanya agen seperti ini memberangkatkan calon tenaga kerja menggunakan visa turis yang masa berlakunya hanya 3 bulan. Dimana anda diwajibkan untuk membayar biayanya dimuka sebesar kira2 Rp 20jt yang terdiri dari Rp 3jt sebagai biaya visa dan Rp 17jt sebagai jasa agent. Selanjutnya anda masih diminta untuk melunaskan sisa jasa agent yang akan dipotong tiap bulan dari penghasilan anda yang besarnya kira2 Rp 5jt selama 12 bulan . Nah, ini dia yang membuat situasi anda sulit. Visa anda hanya 3 bulan sementara anda masih harus membayar agent sampai 12x ke depannya. Artinya anda dihadapkan 2 pilihan ketika visa anda akan berakhir. Anda overstay alias ilegal, atau perpanjang turis visa anda dengan membayar agennya lagi kira2 sebesar $1,500.

Selain resiko karena besarnya biaya agen, calon tenaga kerja juga dihadapkan resiko lainnya yaitu dipenjara. Karena bekerja dengan visa turis adalah tindakan ilegal di Australia. Kalau anda tertangkap besar kemungkinan anda akan mendekam di sel atau jika anda beruntung anda akan dideportasi tapi nama anda akan masuk daftar hitam orang2 yang dilarang masuk Australia. Ada yang bilang selamanya anda tidak bisa masuk Australia lagi, tapi ada juga yang bilang hanya 5 tahun. Belum lagi pajak penghasilan yang harus anda tanggung karena anda sudah mendapatkan pendapatan dari negara tersebut. Jadi kalau sampe anda tertangkap, anda sialnya bukan kepalang.




BACA, dan fikirkan baik-baik buat semua orang yg mahu ke Australia menggunakan khidmat AGEN.

Limitless2
30-04-2013, 09:44 AM
setiap pekerja ke ejen ke mesti ada company atau lesen yang sah untuk kendalikan business yang dibuat.

Limitless2
30-04-2013, 10:05 AM
Nama Agensi pun lupa ke?Suspicious ni..

shiby
30-04-2013, 10:22 AM
Saya pernah ke nz dan buat kerja rencam selama 2 tahun pada 1998-2000.memang boleh simpan duit kalau berjimat dan tak banyak berjalan tengok tempat orang. Mula2 pergi niat nak jalan dan menumpang adik yg study sana.kemudian dapat kerja part time dan bisnes dgn kawan adik saya.sedar2 dah 2 tahun sana.balik msia dan buat bisnes sampai sekarang

Cuma sekarang ni gempa bumi selalu terjadi di nz.

Uk sangat susah nak dapat visa masuk sekarang.adik saya yg buat PhD pun kena tunggu lebih 6 bulan utk dapatkan 2 visa masuk dan belajar

eizzbizz
30-04-2013, 11:55 AM
Kalo nk pegi Ireland... pm aku..
Aku ada member kat 10 orang pegi illegal...dah 8 tahun..skang dh jd legal..siap pkai moto besar

sat_core
30-04-2013, 05:58 PM
Kalo nk pegi Ireland... pm aku..
Aku ada member kat 10 orang pegi illegal...dah 8 tahun..skang dh jd legal..siap pkai moto besar

menarik ni bro. cerita sikit bro....:D

eizzbizz
30-04-2013, 08:00 PM
Tadi aku call member aku yg baru balik dari Ireland
Dia kata wat masa nih susah nk dapat keje sbb ekonomi x bagus..ramai x de keje ...tmasok dia....hehehe..
Greece dan Iceland paling terok...

makhlukbumi
01-05-2013, 10:07 PM
Bro ni bawah 30 ke above 30 tahun?

baru 25 masta... masta AureLia , kalau boleh cerita secara details leh x..

master key
01-05-2013, 10:18 PM
menarik ni.. park dulu

AureLia
01-05-2013, 10:22 PM
baru 25 masta... masta AureLia , kalau boleh cerita secara details leh x..

Apply WHV NZ secara online (boleh google), ikut syarat2 yg dia minta, berikan dokumen yg dia perlukan, kemudian tunggu jawapan. Dalam sebulan dua, kalau masih ada kuota da syarat2 semua complete, Insya Allah boleh dapat WHV tu. Once dah dapat, dah takde masalah nak masuk ke NZ. Tapi sebelum pegi NZ, recce dulu dari sini, time nak pegi tu nanti musim apa. Kalau pegi musim winter, keje tak banyak. Biasa antara bulan May-Sept/Okt, susah nak dapat kerja ladang. So sesiapa yg ada WHV, boleh kerja apa saja yg terima korang punya WHV tu, jangan pilih kerja, asalkan halal. Nak lagi best, tinggal kat Backpacker yg tolong korang dapatkan kerja. Tapi kena tau dulu nak tinggal kat region mana, baru boleh recce utk backpacker home. Keyword is - Research. Banyakkan masuk forum Backpacker NZ.

master key
01-05-2013, 10:23 PM
klu ada peluang nk pergi gak tmpt org

esmile
01-05-2013, 10:23 PM
salam..sya penah keje dNZ petik apple/anggur selama 6bln...mmg best kat sana tp carilah org yg pernah tgl disana sbb klu tidak ada maslah sikit utk cari tpt tinggal...bila musim buah sewa rmh jd mahal dan ssh nk dapat kecuali anda bersedia sewa bilik bersama2 mat salleh lain...walaupun petik apple anda memerlukan kereta utk keorchard kerana disana org tak pakai motorsikal wbagaimanai pun harga kereta amat murah ..elok pergi berempat atau berlima supaya beban sewa rmh dan kereta dpt dikurangkan...nti saya sambung lg dilain siaran...hehehe

master key
01-05-2013, 10:50 PM
salam..sya penah keje dNZ petik apple/anggur selama 6bln...mmg best kat sana tp carilah org yg pernah tgl disana sbb klu tidak ada maslah sikit utk cari tpt tinggal...bila musim buah sewa rmh jd mahal dan ssh nk dapat kecuali anda bersedia sewa bilik bersama2 mat salleh lain...walaupun petik apple anda memerlukan kereta utk keorchard kerana disana org tak pakai motorsikal wbagaimanai pun harga kereta amat murah ..elok pergi berempat atau berlima supaya beban sewa rmh dan kereta dpt dikurangkan...nti saya sambung lg dilain siaran...hehehe

berapa rate gaji kat sana? sewa bilik berapa ringgit

Zolloman
01-05-2013, 10:52 PM
i follow.................

zeckjb
01-05-2013, 10:56 PM
i follow.................

i nk follow gak tp nk tumpang kreta zolloman bole x?:D

luminor
01-05-2013, 11:02 PM
berbaloi ke pg under agensi?hmm rasenye pg direct gn farm trus ok kn...
bkn ape kdg2 tkot indah kabar dari rupe...pg gamble je...
mcm student mlaysia kt auckland mcm2 kje diorg buat..sembelih lembu kambing
petik buah..

KolarBulat
01-05-2013, 11:15 PM
best jgk keje obersee ek..

tudung87
01-05-2013, 11:26 PM
well, kalo aku bukan perempuan dan tidak ada kerja tetap, gerenti pergi..

lantakla orang nak cakap pape. fikirkan perempuan dan memang dah ada kerja tetap, so malas nak fikir. kalo pergi karang, menangis lak emak nanti.. :P

powerlink
01-05-2013, 11:29 PM
salam....
nak tanya sape2 yg ader info tntang kerja petik buah di ausie atau pon apa2 kerja lain mcm waiter,cleaner,dll...
kalau boleh kat perth....
saja survey2 dulu..nak gi 2011..nak kmpul2 duit dulu..

sape2 ada info pasal accomodation,visa..etc semua tu blh lah tolong update kat sini jugak yer...

thanks pada yg sudi membantu:D:D:D

excited pas baca pngalaman org lain kat porum nihttp://mforum2.cari.com.my/viewthread.php?tid=292121&extra=page%3D4&page=1

best gak dpt keja tmpt org

powerlink
01-05-2013, 11:30 PM
i nk follow gak tp nk tumpang kreta zolloman bole x?:D

hebat2.....

avenged
01-05-2013, 11:38 PM
Orang putih pandang orang Malaysia macam Mat bangla dgn Indon. Dalam negara banyak kerja buat apa nak pergi negara orang. Buat malu MALAYSIA jer

AureLia
01-05-2013, 11:51 PM
salam..sya penah keje dNZ petik apple/anggur selama 6bln...mmg best kat sana tp carilah org yg pernah tgl disana sbb klu tidak ada maslah sikit utk cari tpt tinggal...bila musim buah sewa rmh jd mahal dan ssh nk dapat kecuali anda bersedia sewa bilik bersama2 mat salleh lain...walaupun petik apple anda memerlukan kereta utk keorchard kerana disana org tak pakai motorsikal wbagaimanai pun harga kereta amat murah ..elok pergi berempat atau berlima supaya beban sewa rmh dan kereta dpt dikurangkan...nti saya sambung lg dilain siaran...hehehe

Ada banyak apple orchard yg sediakan tempat penginapan dan pengangkutan kpd pekerjanya, tak semestinya kena duduk luar. Cuma kena berada di region yg tepat. Kat Central Otago South Island atau Napier-Hastings, banyak jer ladang besar2 yg ada sediakan penginapan dan pengangkutan. Sama macam ladang ceri. Cuma kalau duduk luar, bebas sikit, sebab boleh jalan2. Naik kereta pun sewa dalam beberapa dollar jer seminggu kalau share dengan orang lain, boleh jimat. Tapi ya, kereta memang murah. Kereta mcm Proton Perdana tu, kat NZ boleh dapat 2nd hand dalam NZD2K jer, sangat2 elok. Ada juga kereta yg harga NZD500 jer. Kalau duduk sana 5-6 tahun, 50 biji kereta pun boleh beli agaknya.

AureLia
01-05-2013, 11:54 PM
Orang putih pandang orang Malaysia macam Mat bangla dgn Indon. Dalam negara banyak kerja buat apa nak pergi negara orang. Buat malu MALAYSIA jer

I beg to differ. Jangan sempitkan pemikiran kita bahawa bekerja di negara orang hanya memalukan Malaysia. Ramai golongan pro kita yg bekerja di negara orang lain, termasuk golongan DOKTOR. Adakah mereka juga memalukan Malaysia? Bekerja di negara orang boleh kumpul duit kalau kena gayanya. Di samping itu, dapat menimba pengalaman baru, dapat ramai kawan2 baru dari seluruh dunia dan banyak belajar tentang kehidupan dan budaya di luar negara. Bagaimana kita membawa diri kita di sana, itu yg penting. Ini bumi Allah, kita bebas ke mana-mana pun. Rezeki ada di mana-mana. Tak perlu sempitkan minda.

avenged
01-05-2013, 11:58 PM
I beg to differ. Jangan sempitkan pemikiran kita bahawa bekerja di negara orang hanya memalukan Malaysia. Ramai golongan pro kita yg bekerja di negara orang lain, termasuk golongan DOKTOR. Adakah mereka juga memalukan Malaysia? Bekerja di negara orang boleh kumpul duit kalau kena gayanya. Di samping itu, dapat menimba pengalaman baru, dapat ramai kawan2 baru dari seluruh dunia dan banyak belajar tentang kehidupan dan budaya di luar negara. Bagaimana kita membawa diri kita di sana, itu yg penting. Ini bumi Allah, kita bebas ke mana-mana pun. Rezeki ada di mana-mana. Tak perlu sempitkan minda.

Selain kerja yang petik buah kerja lain ada tak ?. Petik buah panas2 mau hidung aku berdarah woo :D

Limitless2
01-05-2013, 11:58 PM
I beg to differ. Jangan sempitkan pemikiran kita bahawa bekerja di negara orang hanya memalukan Malaysia. Ramai golongan pro kita yg bekerja di negara orang lain, termasuk golongan DOKTOR. Adakah mereka juga memalukan Malaysia? Bekerja di negara orang boleh kumpul duit kalau kena gayanya. Di samping itu, dapat menimba pengalaman baru, dapat ramai kawan2 baru dari seluruh dunia dan banyak belajar tentang kehidupan dan budaya di luar negara. Bagaimana kita membawa diri kita di sana, itu yg penting. Ini bumi Allah, kita bebas ke mana-mana pun. Rezeki ada di mana-mana. Tak perlu sempitkan minda.

betul..tak perlu sempitkan minda..apa nama agensi ni?So agent yang uruskan ni berdaftar under company apa?

AureLia
02-05-2013, 12:20 AM
Selain kerja yang petik buah kerja lain ada tak ?. Petik buah panas2 mau hidung aku berdarah woo :D

Kalau ada WHV, peluang kerja sangat luas. Tak nak petik buah, boleh kerja kat restoran, kat hotel, kat tempat luncur ais, dalam pasaraya, macam-macam peluang ada. Ada WHV, boleh kata semua jalan. Cuma kalau kita ada pengalaman petik buah selama minimum 3 bulan, kita ada peluang untuk extend WHV, jadi boleh stay kat NZ lebih lama lagi.

betul..tak perlu sempitkan minda..apa nama agensi ni?So agent yang uruskan ni berdaftar under company apa?

Rasanya bro salah orang ni. BUKAN SAYA YG OFFER DIRI PSL NAK JADI AGEN KE NZ TU. Itu orang lain. Saya cuma offer NASIHAT saja di sini. Saya sendiri dah pernah tanya soalan ni, tapi jawapan yg diberi, kena pegi taklimat tu juga. So sila tanya tuan punya badan tu atau PM saja dia.

momoque
02-05-2013, 12:35 AM
Tadi aku call member aku yg baru balik dari Ireland
Dia kata wat masa nih susah nk dapat keje sbb ekonomi x bagus..ramai x de keje ...tmasok dia....hehehe..
Greece dan Iceland paling terok...

Lah pulokk

AureLia
02-05-2013, 05:06 PM
Tengok gambar orang petik apel, tetba rindu plak nak petik apel lagi sekali. Tapi mau patah belakang ooo kalau tak biasa... dah la tu, keja time winter plak.. mau beku. Nak penuhkan 1 kotak besar dgn apel, sengsara mcm nak menangis dibuatnya... #:-S

sat_core
02-05-2013, 08:54 PM
Untuk memeriahkan lagi suasana...

Gaji seminggu AUD855 RM2,7++.++
http://3.bp.blogspot.com/-zgfR4IH3I00/UTRXmwozIGI/AAAAAAAAAHQ/Ai6oDusCHoQ/s1600/20121225_203338.jpg


Menaiki traktor ke ladang
photo was deleted

sat_core
02-05-2013, 08:56 PM
Ni gambar mereka yg dah pergi, tapi melalui agen lain dan guna visa pelancung....gambar ni akan didelete besok atau lusa....ada siapa2 yg kenal mereka ini?

Melepak di petang hari
photo was deleted

symori
02-05-2013, 08:56 PM
Tuh dia.... Apa lagi!!

al-khattab
02-05-2013, 09:00 PM
aku nak gak....camno nak apply nie??

sat_core
02-05-2013, 09:02 PM
Salah seoarang bro dlm gambar ni, sudah pun pulang ketanah air, kata dia, dia boleh uruskan sesiapa yg nak pergi kerja ladang, klu tak salah saya, dia kenakan cas cuma RM2500 je...

Kenangan bersama supervisor ladang
photo was deleted

sat_core
02-05-2013, 09:04 PM
Semua gambar yg saya postkan itu tidak mendapat keizinan tuan punya badan, so saya tempek kat sini hanya buat seketika sahja...

khas buat memberi semangat kepada mereka2 yg benar2 berminat!

sat_core
02-05-2013, 09:08 PM
aku nak gak....camno nak apply nie??

ko google je! nanti dapat lah caranya tu, tapi awas! silap hari bulan ko bakal bertemu dgn ular air!

al-khattab
02-05-2013, 09:11 PM
ko google je! nanti dapat lah caranya tu, tapi awas! silap hari bulan ko bakal bertemu dgn ular air!

hah???apa maksud tersirat tu bro?

sat_core
02-05-2013, 09:13 PM
hah???apa maksud tersirat tu bro?

berhati-hati dgn mereka2 yg berniat menipu anda...

al-khattab
02-05-2013, 09:15 PM
berhati-hati dgn mereka2 yg berniat menipu anda...

ohh..terima kasih tuan

sat_core
02-05-2013, 09:15 PM
Ni mereka2 yg baru2 ni pergi, baru sangat...kenal tak?...salah seorang bro dlm gambar ni cuma pergi utk 3 bulan je...

Tiba nya kami di melbourne
photo was deleted

sat_core
02-05-2013, 09:18 PM
Tempat tinggal mereka:

photo was deleted

sat_core
02-05-2013, 09:21 PM
Semasa kutip buah plum
photo was deleted

momoque
02-05-2013, 09:32 PM
Mcm best je tgk gambo...teruk x kije utk dptkn rm2500 seminggu tu? Aku nk kije sane sbulan bole x time cuti sekolah?

dums
02-05-2013, 09:37 PM
ada kosong tak nak p

sat_core
02-05-2013, 09:38 PM
Mcm best je tgk gambo...teruk x kije utk dptkn rm2500 seminggu tu? Aku nk kije sane sbulan bole x time cuti sekolah?

boleh saja bro! asal berani!....ko pergi sendiri la, save kos! bayar tiket je, sampai sana pandai2 lah ko cari ladang...

org malaysia ramai kat sana, ko google cari mereka dan deal dgn mereka, mereka yg boleh bantu ko...dgn izin Allah, sure ada...

sat_core
02-05-2013, 09:40 PM
ada kosong tak nak p

setahu saya sekarang ni di bahagian Perth (west aus) yg paling tinggi permintaan tenaga kerja...ada yg kata seluruh aus sebanyak 2 juta jawatan kosong yg masih kosong...entah lah betul ke tidak...

sat_core
02-05-2013, 09:41 PM
sekarang ni saya sedang cari rakyat malaysia yg tinggal disana, yg mahu menyewa bilik utk rakyat malaysia yg nak pergi kesana...

momoque
03-05-2013, 01:59 PM
boleh saja bro! asal berani!....ko pergi sendiri la, save kos! bayar tiket je, sampai sana pandai2 lah ko cari ladang...

org malaysia ramai kat sana, ko google cari mereka dan deal dgn mereka, mereka yg boleh bantu ko...dgn izin Allah, sure ada...

X berani la aku nk gi sorg2...ade geng best skit...sorg2 ni kalo ade mslh kt tmpt org mati kutu jgm diwatnye...ramai ye org mesia sane...tp nak ke derang tlg...takut nyusahkn derang je...

Rossalinda
03-05-2013, 02:10 PM
Untung lah korang, rossa ni dapat kerja kat dubai pon xdapat pegi sebab my mum xkasi duduk oversea :-(

manja
03-05-2013, 03:19 PM
http://www.workingabroad.net/exhibitions-and-events/

korang ada x baca iklan ni? aku dpt dr website the star. 2 hari je dorang wat event ni. ari ni dgn esok. ada sape2 yg gi x?

sat_core
03-05-2013, 03:21 PM
X berani la aku nk gi sorg2...ade geng best skit...sorg2 ni kalo ade mslh kt tmpt org mati kutu jgm diwatnye...ramai ye org mesia sane...tp nak ke derang tlg...takut nyusahkn derang je...

bulan sept ni yg dah confirm nak pergi dah 6 org, lagi 3 org akan buat confirmation on petengahan may ni...

klu bro nak pergi masih belum terlambat utk join mereka...klu tak sempat boleh join next group, klu ada org nak pergi la...

Dreamboxjb
03-05-2013, 03:22 PM
bulan sept ni yg dah confirm nak pergi dah 6 org, lagi 3 org akan buat confirmation on petengahan may ni...

klu bro nak pergi masih belum terlambat utk join mereka...klu tak sempat boleh join next group, klu ada org nak pergi la...

sat-core,
u dah pegi tgk tapak kerja itu x ? suma ok tak sana ?

sat_core
03-05-2013, 03:34 PM
sat-core,
u dah pegi tgk tapak kerja itu x ? suma ok tak sana ?

soklan hang???? kan aku masih kat kulim ni....

Dreamboxjb
03-05-2013, 03:37 PM
soklan hang???? kan aku masih kat kulim ni....

u sudah pergi di australia tempat mahu petik buah tu?
jika blom pernah, u nak pergi bila? i mau join as jalan2 aje...

Dreamboxjb
03-05-2013, 03:39 PM
soklan hang???? kan aku masih kat kulim ni....

bagus sat_core naik dari changi... senang dan bagus...

sat_core
03-05-2013, 03:39 PM
u sudah pergi di australia tempat mahu petik buah tu?
jika blom pernah, u nak pergi bila? i mau join as jalan2 aje...

aku? aku In sha Allah awal tahun depan...

sat_core
03-05-2013, 03:40 PM
bagus sat_core naik dari changi... senang dan bagus...

utk org2 selatan cantik sangat lah naik kat changi tu...

Dreamboxjb
03-05-2013, 03:42 PM
aku? aku In sha Allah awal tahun depan...

sat_core...
bagi i tarikh u awal2... naik dari sini, changi... i mau tumpang rumah u sana AUSTR boleh? u dari kulim dtg Changi naik dari sini...
kos lebih kurang aja...

sat_core
03-05-2013, 03:48 PM
sat_core...
bagi i tarikh u awal2... naik dari sini, changi... i mau tumpang rumah u sana AUSTR boleh? u dari kulim dtg Changi naik dari sini...
kos lebih kurang aja...

lambat lagi bro, lepas confirm dapat offer letter baru ketahuan tarikh berangkatnya...ikut kan plan bulan Jan 2014 lah...

berkenaan tumpang rumah tu, jgn tanya saya, sebb bukan rumah saya, itu rumah yg agen sediakan, katanya percuma, so kena tanya si agen tu lah, nak tanya agen kena lah jumpa agen tu face to face, sebb dia prefer face to face...

apa pun segala maklumat dapat kita confirmkan betul atau tidak dari group2 yg pergi bulan sept ni...

esmile
03-05-2013, 03:52 PM
berapa rate gaji kat sana? sewa bilik berapa ringgit

klau kerja ladang bergantung brape bin yg anda bole penuhkan...biasanya 1 bin nzd30 tp klu jenis royal gala nzd35 per bin tetapi utk memenuhkan bin mengambil masa 3-4jam sbb bukan boleh dipetik semua buah tersebut kena mengikut saiz yg sepatutnya itu klu diawal musim..buah apple tk masak dan saiz nya tak cukup utk dipetik...dlm 1 hari sya hya mampu 2-3bin shj..tak tahan sejuk dan buah apple itu sendiri mcm airbatu naik kebas tgn kita

tetnang sewa rmh agak mahal sekitar nzd270-300 seminggu

luminor
03-05-2013, 03:56 PM
mkin lame makin terbakor plk aku tgok tread ni......keje 3 bulan bole kawin ni...kn?bile trip tercepat?

Dreamboxjb
03-05-2013, 04:01 PM
lambat lagi bro, lepas confirm dapat offer letter baru ketahuan tarikh berangkatnya...ikut kan plan bulan Jan 2014 lah...

berkenaan tumpang rumah tu, jgn tanya saya, sebb bukan rumah saya, itu rumah yg agen sediakan, katanya percuma, so kena tanya si agen tu lah, nak tanya agen kena lah jumpa agen tu face to face, sebb dia prefer face to face...

apa pun segala maklumat dapat kita confirmkan betul atau tidak dari group2 yg pergi bulan sept ni...

worait... cantik ....
pasal i xpenh pegi ladang2 di austr ni...
hanya pergi urusan kerja darwin(pekan kecil xda ladang) dan sydney(town xda ladang) ja..
jika bole cilok2 3mlm sudah very good hahaha....
orait sat_core.. ntni kita tanya geng sept itu nnti

sat_core
03-05-2013, 04:04 PM
mkin lame makin terbakor plk aku tgok tread ni......keje 3 bulan bole kawin ni...kn?bile trip tercepat?

bro dah terbakor tu takan nak tunggu sampai hangus???

klu setakat 3 bulan je, ko gi sendiri la, save kos dan tak kena tipu, makesure ko ada contect org yg dah kerja ladang kat sana sebelum pergi...

luminor
03-05-2013, 04:14 PM
bro dah terbakor tu takan nak tunggu sampai hangus???

klu setakat 3 bulan je, ko gi sendiri la, save kos dan tak kena tipu, makesure ko ada contect org yg dah kerja ladang kat sana sebelum pergi...

kalau setakat 3 bulan maksud sat mcmane?
korang tinggal sane lebih lame ke?
errm gaji lumayan kerja x tensen ok sgt la...
payment ok x bro?

sat_core
03-05-2013, 04:28 PM
kalau setakat 3 bulan maksud sat mcmane?
korang tinggal sane lebih lame ke?
errm gaji lumayan kerja x tensen ok sgt la...
payment ok x bro?

maksutnya klu setakat 3 bulan je, ko boleh apply visa pelancung je, pergi sebagai pelancung, klu umur ko dibawah 30 tahun boleh apply WHV (working Holiday Visa), dgn WHV boleh la anda berkerja dgn aman damai, secara sah...

soklan2 lain saya belum boleh jawap sebb saya belum melaluinya...yg pastinya kerja seperti bangla dan indon disini, pakai kurdrat, tenaga lebih dari pakai otak...

luminor
03-05-2013, 04:38 PM
maksutnya klu setakat 3 bulan je, ko boleh apply visa pelancung je, pergi sebagai pelancung, klu umur ko dibawah 30 tahun boleh apply WHV (working Holiday Visa), dgn WHV boleh la anda berkerja dgn aman damai, secara sah...

soklan2 lain saya belum boleh jawap sebb saya belum melaluinya...yg pastinya kerja seperti bangla dan indon disini, pakai kurdrat, tenaga lebih dari pakai otak...

bro sat dah kwin ke blum?
errmm aku pon org kampung je..insyallah bole adapt..
klau sungguh bagai dikata..gaji ok...ape salahnye...keluar dari kawasan selesa...

sat_core
03-05-2013, 05:03 PM
bro sat dah kwin ke blum?
errmm aku pon org kampung je..insyallah bole adapt..
klau sungguh bagai dikata..gaji ok...ape salahnye...keluar dari kawasan selesa...

saya dah kawin dan ada anak 2 org, umur saya 40 tahun dah...2 org rakan yg nak pergi tu, sorang umur 31, sorang lagi umur 33, kedua2nya dah kawin dan masing2 dah ada anak kecik....org bujang masih selesa lagi kot kat malaysia ni hehehehe....:D

hairi1210
03-05-2013, 05:29 PM
Fuh... mcm menarik nak.
terasa macam nak join ja. hehe..

luminor
03-05-2013, 06:22 PM
saya dah kawin dan ada anak 2 org, umur saya 40 tahun dah...2 org rakan yg nak pergi tu, sorang umur 31, sorang lagi umur 33, kedua2nya dah kawin dan masing2 dah ada anak kecik....org bujang masih selesa lagi kot kat malaysia ni hehehehe....:D

relax bro...live begin at 40 kn.hihihih
tu betul la tu...
ada x kes pd sape2 yg pnh pg gaji x seperti yg dubgtau
indah kabar dr rupa la..
sesiape klau nk kerja sane,tukar mind set..x ade lg kerja2 exec mcm kat mlaysia..jd kene prepare for the worst la ye..

memadi
03-05-2013, 06:39 PM
waaahhh...post 2010 boleh naik balik eh??

sat_core
03-05-2013, 07:49 PM
waaahhh...post 2010 boleh naik balik eh??

boleh naik balik bro, sebb masih ada trip kesana, dan iklan2 ditepi jalan dah bersepah sekarang ni....

sat_core
03-05-2013, 09:05 PM
Update semasa:
Setakat hari ini dah 11 org jadi pergi bulan sept ni, 10 daripadanya dah buat bayaran...

mosat_network
03-05-2013, 09:18 PM
dulu time sekoloh ada juga cita2 mcm nie..tu pun sebab gaji kat sana mingguan n nilai lebih mahal.

momoque
03-05-2013, 09:36 PM
Ade sape2 tau cara nk kije ladang kt uk farm? Pound sterling tuuu...

sat_core
03-05-2013, 09:49 PM
Ade sape2 tau cara nk kije ladang kt uk farm? Pound sterling tuuu...

elok kaji semua benda dan semua keadaan bro...

sat_core
03-05-2013, 10:01 PM
Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

sat_core
03-05-2013, 11:19 PM
Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

krazey17
04-05-2013, 10:19 AM
menarik lak,parking dulu hehe..

ulam
04-05-2013, 10:25 AM
Rakan saya ramai yg kantoi, x adapat masuk UK...
Siap kena tahan lagi dgn polis interpol kat UK, merasa lah dok dlmn tahanan dlm airpot tuh sblum dihantar pulang ker tanahair semula..
Penyudahnya duit & masa habis begitu jer...

noblegold
04-05-2013, 11:23 AM
Update semasa:
Setakat hari ini dah 11 org jadi pergi bulan sept ni, 10 daripadanya dah buat bayaran...

ada bayaran??? berapa tu??

sat_core
04-05-2013, 01:17 PM
ada bayaran??? berapa tu??

klu pergi dgn bantuan agen mesti lah ada bayaranya, lain la klu pergi sendiri....berapa jumlah bayaran tu tertakluk agen, lain agen lain bayaranya...

noblegold
04-05-2013, 01:21 PM
klu pergi dgn bantuan agen mesti lah ada bayaranya, lain la klu pergi sendiri....berapa jumlah bayaran tu tertakluk agen, lain agen lain bayaranya...

maksud sy yang dah bayar pada tuan lah.... kan tuan ckp ada yg dah buat bayaran?

sat_core
04-05-2013, 01:25 PM
maksud sy yang dah bayar pada tuan lah.... kan tuan ckp ada yg dah buat bayaran?

yg dah bayar pada agen, saya bukan agen...saya sub atas sub agen...hehehe....sorang RM5k....

noblegold
04-05-2013, 01:26 PM
yg dah bayar pada agen, saya bukan agen...saya sub atas sub agen...hehehe....sorang RM5k....

gluurrrppppp

sat_core
04-05-2013, 01:27 PM
gluurrrppppp

apasal bro? terkejut? ada agen lain angkat RM8k dan ada yg angkat RM15k...

sat_core
04-05-2013, 01:28 PM
RM5k tu buat bayaran tiket, visa kerja 2 tahun dan upah urusan yg agen tu buat...

sat_core
04-05-2013, 01:39 PM
Info berbentuk negative, utk mereka yg plan nak pergi sendiri atas kapacity visa pelancung...makesure dah ada kenalan yg kerja diladang atau dimana2 sekali pun sebelum anda bertolak...

Jgn jadi macam mamat indon ni sudah...

Bener banget info nya,
Saya sekarang di brisbane dg hanya membawa modal visa turis dan nekad
Eh ternyata saya terkatung katung tidak jelas,
Saya berusaha melamar kerja tp mereka tidak mau karna visa saya turis,.
Dan harus di pastikan kalo ingin beragkat kesini persaratanya
1. Resume / cv
2. TFN tax file number
3. Medikal cek up
4. Lihat situs gumtree.com.au

Saya sekarang masih bingung harus nyari kerja dimana,...
Untuk yang tau info kerja bisa bantu saya
Call / sms 0405376721
Thanks,...

akeyrasta
04-05-2013, 01:48 PM
Skrng pak guard gaji start naik bulan jun 1.9k. Klu xjadi gi petik buah leh jadi jaga sekolah calling2 aku:)

AureLia
04-05-2013, 01:57 PM
klau kerja ladang bergantung brape bin yg anda bole penuhkan...biasanya 1 bin nzd30 tp klu jenis royal gala nzd35 per bin tetapi utk memenuhkan bin mengambil masa 3-4jam sbb bukan boleh dipetik semua buah tersebut kena mengikut saiz yg sepatutnya itu klu diawal musim..buah apple tk masak dan saiz nya tak cukup utk dipetik...dlm 1 hari sya hya mampu 2-3bin shj..tak tahan sejuk dan buah apple itu sendiri mcm airbatu naik kebas tgn kita

tetnang sewa rmh agak mahal sekitar nzd270-300 seminggu

Awat mahal sangat sewa rumah tu sampai NZD270 seminggu? Paling tinggi pun biasanya NZD220 jer... mentekedarah tu... paling murah saya pernah jumpa, NZD70 seminggu (bilik) tapi boleh guna semua kemudahan dlm rumah... ada dpt bonus tak lepas habis petik apel tu? Biasanya ada juga bin sampai NZD40... saya max boleh pegi 6 bin jer.. tapi biasanya 4 la.. tu minimum.. kalau kurang dari tu, memang tak dapat cover balik kos... rugi lagi ada..

noblegold
04-05-2013, 02:10 PM
tuan pasti ke visa kerja 2 tahun tu???? pasal 5k tu, 5k banding 15k kira murah sgt lah tu... hahaha

AureLia
04-05-2013, 02:12 PM
relax bro...live begin at 40 kn.hihihih
tu betul la tu...
ada x kes pd sape2 yg pnh pg gaji x seperti yg dubgtau
indah kabar dr rupa la..
sesiape klau nk kerja sane,tukar mind set..x ade lg kerja2 exec mcm kat mlaysia..jd kene prepare for the worst la ye..

Memang ada BANYAK kes orang yg ditipu agen, dijanjikan gaji begitu begini, sampai sana, makan maggi jer hari2... kawan2 dari Indon yg saya baru kenal masa kat sana, lagi teruk. Siap couple tu brenti keja dan bawa baby diorg migrated ke NZ, dijanjikan macam2 oleh agen, sudahnya sampai di sana duduk 2 bulan lebih tak kerja, kebetulan jumpa saya, barulah diorg tau diorg ditipu agen. Last2 couple tu terpaksa balik ke Indon dgn muka tebal sebab semua dah tau diorg migrate ke NZ. Yg sorang lagi, saya tlg carikan kerja dan tinggal dgn saya, sampailah akhirnya dia buat keputusan utk balik juga ke Indon. Duit 1 sen pun agen tak refund walaupun diminta (dia bagitau agen tu pun dah meninggal tahun lepas, tapi family agen tu ada kat NZ lagi, tak taulah macamana sambungan ceritanya). Cerita paling sadis, ada yg bergolok-bergadai utk menjadi pemetik buah di luar negara, sampai ada yg sanggup GADAIKAN ISTERI SENDIRI kpd agen... :(

Terlalu banyak yg ditipu agen. Kalau jumpa 10 orang Indon, 9 berada di sana kerana ditipu agen. Manakala orang Malaysia biasanya datang sendiri atau sub-agen bawa masuk NZD. Sub-agen pun biasanya pekerja di ladang tu juga, mungkin bekerja sebagai Supervisor. Saya pernah ditawarkan bekerja permanent sebagai staff ladang oleh salah sebuah company, tapi saya tolak atas sebab2 tertentu... NZD dan Australia, sama jer ceritanya. Cuma bezanya di Australia ada banyak binatang berbisa di ladang2, berbanding di NZ, sangat selamat, sekor ular pun takde, nak jumpa sekor semut pun payah. Kat Australia, kawan saya pernah buka setandan pisang, elok jer ada ular melingkar kat dalam.

Tapi nak masuk Australia lebih senang la dari nak masuk NZ. Cuma diorg lebih strict dari segi outside food. Nak bawa masuk Maggi pun habis kena rampas. #:-S

sat_core
04-05-2013, 02:22 PM
tuan pasti ke visa kerja 2 tahun tu???? pasal 5k tu, 5k banding 15k kira murah sgt lah tu... hahaha

soklan visa ni biar saya hold dulu, selagi saya tak sampai ke aus selagi tu lah saya tak boleh jawab soklan ni...klu bro dah tak sabar nak dapat jawapan....sila lah tanya sendiri ke kedutaan aus dimalaysia ni...tanya berkenan "non-skill worker"....tengok apa diarang cakap nanti...

luminor
04-05-2013, 04:18 PM
Memang ada BANYAK kes orang yg ditipu agen, dijanjikan gaji begitu begini, sampai sana, makan maggi jer hari2... kawan2 dari Indon yg saya baru kenal masa kat sana, lagi teruk. Siap couple tu brenti keja dan bawa baby diorg migrated ke NZ, dijanjikan macam2 oleh agen, sudahnya sampai di sana duduk 2 bulan lebih tak kerja, kebetulan jumpa saya, barulah diorg tau diorg ditipu agen. Last2 couple tu terpaksa balik ke Indon dgn muka tebal sebab semua dah tau diorg migrate ke NZ. Yg sorang lagi, saya tlg carikan kerja dan tinggal dgn saya, sampailah akhirnya dia buat keputusan utk balik juga ke Indon. Duit 1 sen pun agen tak refund walaupun diminta (dia bagitau agen tu pun dah meninggal tahun lepas, tapi family agen tu ada kat NZ lagi, tak taulah macamana sambungan ceritanya). Cerita paling sadis, ada yg bergolok-bergadai utk menjadi pemetik buah di luar negara, sampai ada yg sanggup GADAIKAN ISTERI SENDIRI kpd agen... :(

Terlalu banyak yg ditipu agen. Kalau jumpa 10 orang Indon, 9 berada di sana kerana ditipu agen. Manakala orang Malaysia biasanya datang sendiri atau sub-agen bawa masuk NZD. Sub-agen pun biasanya pekerja di ladang tu juga, mungkin bekerja sebagai Supervisor. Saya pernah ditawarkan bekerja permanent sebagai staff ladang oleh salah sebuah company, tapi saya tolak atas sebab2 tertentu... NZD dan Australia, sama jer ceritanya. Cuma bezanya di Australia ada banyak binatang berbisa di ladang2, berbanding di NZ, sangat selamat, sekor ular pun takde, nak jumpa sekor semut pun payah. Kat Australia, kawan saya pernah buka setandan pisang, elok jer ada ular melingkar kat dalam.

Tapi nak masuk Australia lebih senang la dari nak masuk NZ. Cuma diorg lebih strict dari segi outside food. Nak bawa masuk Maggi pun habis kena rampas. #:-S

teruk jugak kisahnye ye...
so mmg kne hati2 n mmg kene ade kawan...smentare bujang ni msih bole ambik risk..
bg aku tu berbaloi dr asik merungut pasal gaji x berkadar langsung gn beban kerja..
so..try aje la...
bpe lame bro kat sane? nz kat belah mane..
ermmm nz mmg dikabarkan tmpt yg baik la untuk tinggl n migrate..
mcm tunang sy critekn die yg pnh stdy d auckland u mmg bgtau nz such a nice place to live..tp yg mane offer payment yg best..
oowww ptotla crite hidupan liar banyak kat australia ye;...

JurtawanMuda
04-05-2013, 04:24 PM
Sepupu saya antara mangsa yg kene tipu tahun lps..agen tu simpan passport dgn alasan nk apply tiket,visa&lain2..smpai ari nk fly,, agen pun hilang. ..yg kene scam tu rmai..lebih 100 org..kes ada keluar kt surat khabar& tv

Wah kesian..... niat nk cri rezeki halal... klu jumpa agen tu mmg habes kena lanyak

esmile
04-05-2013, 04:40 PM
Awat mahal sangat sewa rumah tu sampai NZD270 seminggu? Paling tinggi pun biasanya NZD220 jer... mentekedarah tu... paling murah saya pernah jumpa, NZD70 seminggu (bilik) tapi boleh guna semua kemudahan dlm rumah... ada dpt bonus tak lepas habis petik apel tu? Biasanya ada juga bin sampai NZD40... saya max boleh pegi 6 bin jer.. tapi biasanya 4 la.. tu minimum.. kalau kurang dari tu, memang tak dapat cover balik kos... rugi lagi ada..

sewa rmh ini diarea turaungga ladang kiwi..masa petik apple sya tgl dihasting/napier....sya tak petik apple sampai musim habis sya hanya suka2 nk rasa petik apple/anggur/peach/kiwi kerana ia adalah pengalaman yg amat manis dlm hidup saya...rasanya klu keadaan mengizinkan ndak lg pegi sana

momoque
04-05-2013, 04:54 PM
Rakan saya ramai yg kantoi, x adapat masuk UK...
Siap kena tahan lagi dgn polis interpol kat UK, merasa lah dok dlmn tahanan dlm airpot tuh sblum dihantar pulang ker tanahair semula..
Penyudahnya duit & masa habis begitu jer...

Cer cite detail bro...member tu ade wat study dulu x seblom gi uk?

AureLia
04-05-2013, 06:50 PM
teruk jugak kisahnye ye...
so mmg kne hati2 n mmg kene ade kawan...smentare bujang ni msih bole ambik risk..
bg aku tu berbaloi dr asik merungut pasal gaji x berkadar langsung gn beban kerja..
so..try aje la...
bpe lame bro kat sane? nz kat belah mane..
ermmm nz mmg dikabarkan tmpt yg baik la untuk tinggl n migrate..
mcm tunang sy critekn die yg pnh stdy d auckland u mmg bgtau nz such a nice place to live..tp yg mane offer payment yg best..
oowww ptotla crite hidupan liar banyak kat australia ye;...

Lama tu takdelah, tapi makan masa tahun jugalah... NZ memang tempat yg agak best utk tinggal, sebab it's a very laid back country... orang2 peramah.. kambing biri2 lebih banyak dari manusia... tapi cukai, tersangatlah mahal.. salah satu sebab kenapa orang NZ ramai yg lari keja masuk Australia...

AureLia
04-05-2013, 06:54 PM
sewa rmh ini diarea turaungga ladang kiwi..masa petik apple sya tgl dihasting/napier....sya tak petik apple sampai musim habis sya hanya suka2 nk rasa petik apple/anggur/peach/kiwi kerana ia adalah pengalaman yg amat manis dlm hidup saya...rasanya klu keadaan mengizinkan ndak lg pegi sana

Ooo.. Tauranga.. tu antara tempat yg saya pernah lepak, petik bunga kiwi... gila, sakit leher asyik mendongak jer.. dah la banyak lebah.. silap2 kena sengat. #:-S tapi tempat tu memang antara tempat yg best utk tinggal.. pemandangan cantik, berdepan dengan laut.. petang2 boleh nampak teens buat luncur air.. tapi rumah kat sana mahal gila..

jerungenius
04-05-2013, 06:58 PM
x penah ag maggi aku kna rmpas....

jerungenius
04-05-2013, 07:37 PM
sapa guna agent...
bek x yah pegi...
nanti korang kene game..
visa apa sampai 2 tahun tu...

sat_core
06-05-2013, 08:00 PM
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/485587_368421966601609_424832378_n.jpg

Penerangan untuk bekerja di Australia dengan gaji lumayan pada Ahad nie ...12 Mei.......jangan lepaskan peluang utk merubah hidup anda.....sila call atau SMS saya untuk keterangan lanjut(hp no diatas)............

sat_core
06-05-2013, 10:15 PM
BUMP sebelah malam....

Bionik
07-05-2013, 01:39 AM
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/485587_368421966601609_424832378_n.jpg

Penerangan untuk bekerja di Australia dengan gaji lumayan pada Ahad nie ...12 Mei.......jangan lepaskan peluang utk merubah hidup anda.....sila call atau SMS saya untuk keterangan lanjut(hp no diatas)............

ni iklan dr ejen ke?

jerungenius
07-05-2013, 01:44 AM
ni iklan dr ejen ke?

Ahmad Sabri
No. Kad Pengenalan
660701026005
Telefon
0194138375

hanz
07-05-2013, 03:13 AM
wah..berminat nie..park dlu....

sat_core
07-05-2013, 09:21 AM
ni iklan dr ejen ke?

ni sub agen...saya pula sub atas sub, bagaimanapun sub agen dan saya belum mengambil apa2 cas, hanya pemberian iklas dari agen sahaja diterima setakat ini.

Bagaimana pun saya dan sub agen akan mulakan cas(harga) kami bermula tahun depan...

harap maklum...

sat_core
07-05-2013, 09:24 AM
Ahmad Sabri
No. Kad Pengenalan
660701026005
Telefon
0194138375

info yg benar, cuma klu ada alamat kan lebih lengkap...Tahniah! anda org kedua yg melakukan perkara ini...

Home work tu penting....dapat mengelakan kita dari ditipu, so jgn tinggalkan home work anda!:D

symori
07-05-2013, 09:34 AM
Ahmad Sabri
No. Kad Pengenalan
660701026005
Telefon
0194138375

aikk??

abe jerung? bior betik??

sat_core
07-05-2013, 10:19 AM
BUMP pagi ni....:D

jerungenius
07-05-2013, 12:23 PM
aikk??

abe jerung? bior betik??

nanti sapa2 datang aussie kene game..
call la aku...
insyaAllah aku tolong...