PDA

View Full Version : Settlement KOWAJA


IFX_Sarawak
11-03-2010, 07:13 AM
Siapa-siapa di sini pernah buat Penyata Penyelesaian Awal KOWAJA? Aku perlukan bantuan korang macam mana nak mohon Penyata Penyelesaian Awal tu dengan cepat. Selain tu aku nak tau macam mana pengiraan Penyata Penyelesaian Awal tu.

Aku pernah mohon Penyata Penyelesaian Awal pada Bulan 9 / 2009 tapi sampai sekarang aku tak dapat pun. Bila aku telefon kat HQ KL dia orang kata akan fax tapi tak gak dapat-dapat. Bila call lagi kata akan fax. Siap kata mungkin fax kat opis aku ni rosak, kalau rosak pasti aku tak leh terima fax yang lain. Last sekali aku call, dia orang cuma bagi jumlah Penyata Penyelesaian Awal tu melelai telefon jer.Aku dah buntu nak buat macam mana untuk dapatkan penyata tu.

Harap siapa-siapa yang berpengalaman dengan KOWAJA ni harap dapat membantu.

fique
11-03-2010, 07:35 AM
Baru semalam pegi kowaja kat jalan Lumut. Dorang kata sistem hang.:( 8hb faks borang permohonan penyata penyelesaian. dorang kata 24hb mac baru siap. Memang siut je dorang ni..

pastu perkiraan dorang memang lain. Kalau kurang 3 thn rasanya lebih 10% penalti caj die. adoi

:(scam:(scam:(scam

IFX_Sarawak
11-03-2010, 07:39 AM
Baru semalam pegi kowaja kat jalan Lumut. Dorang kata sistem hang.:( 8hb faks borang permohonan penyata penyelesaian. dorang kata 24hb mac baru siap. Memang siut je dorang ni..

pastu perkiraan dorang memang lain. Kalau kurang 3 thn rasanya lebih 10% penalti caj die. adoi

:(scam:(scam:(scam

Adui..aku nak mohon penyata penyelesaian sekali lagi lepas ni..entah apa lagi alasan nya..

Loan Blacklist
11-03-2010, 09:01 AM
Adui..aku nak mohon penyata penyelesaian sekali lagi lepas ni..entah apa lagi alasan nya..

Mohon sekarang 24 or 25 hb baru dapat... Kalau submit application melalui aku, aku leh tolong amikkan... :D

zoragon_krazz
11-03-2010, 09:51 AM
aku nak share pengalaman gak psl kowaja nie..aku byk kali gak mintak settlement kowaja nie..mmg payah sgt2 diorg nk bg.bile dpt ko bygkan settlement yg aku mintak bulan 6/2009 contohnya sama jumlahnya bile aku dpt bulan 11/2009 so cam xde pengurangan bayaran bulanan yg aku buat malah kdg2 ada berlaku peningkatan lagi..rebet jgn haraplah nak dpt..aku pinjam nak masuk 4tahun dah..aku pun silap g topup dr 10-15thn..tgg lg 6thn dh abis bayar dah dpt balik RM400++ aku.berurusan dgn kowaja mmg ssh sgt,ramai yg dah complain hal nie.tu kira ok gaklah,klu ko g bank rakyat xsilap aku nak dptkan settlement kena bayar RM50 rasanya.

Zulnas78
11-03-2010, 10:04 AM
Tolak ajer kowaja dan ambik ajer bank rakyat....Kowaja kalau nak settlement macam tak nak bagi ajer...MBSB lagi satu hal..kalau promo 7 hari bekerja..Tapi sebenarnya hampir 3 minggu itupun tak dapat2 lagi...pening2. Baik pinjam koperasi lain, cepat skit cuma payoutnyer ajer skit...

Abu nawas
11-03-2010, 11:01 AM
kalau nak cepat bank rakyat rasanya..:), tapi biasa la agen pun bole dapat RM120 jer komisen tak kira amount brapa..sebab tu payout tinggi :D

betulkan aku kalau apa yg aku kata ni salah :">

jutawan_kokusba89
11-03-2010, 01:02 PM
kowaja membunuh rakyat

leotiger
11-03-2010, 02:15 PM
Saya tahun lepas ada buat pinman dgn. kowaja ini dahlah diorng potong banyak,agent dia yang untung yg. kita dapat hanya 80% lepas itu mintak macam-macam.Sesal ambil loan dgn. diorang ini.Patut report diorang kat
Suruhanjaya Koop.

fique
11-03-2010, 03:55 PM
Blajar la dari pengalaman. Amik MBSB :D :D

zam5245
11-03-2010, 05:43 PM
mbsb lambatlah.dekat ngan 3minggu baru leh dapat

IFX_Sarawak
11-03-2010, 07:13 PM
Mcm2 masalah ada kat sini...esok aku nak fax borang mohon settlement, kira nak overlap guna Bank Rakyat, wakakaka :)paid

p/s: Entah kena tunggu 6 bulan baru kuar penyata kot, wakakaka..

Loan Blacklist
11-03-2010, 08:52 PM
mbsb lambatlah.dekat ngan 3minggu baru leh dapat

Bulan ni MBSB dah ok dah... Sapa nak submit meh sini... :)cgrock

ruspadu
11-03-2010, 08:57 PM
Bulan ni MBSB dah ok dah... Sapa nak submit meh sini... :)cgrock

betul tu... ari tu tersumbat sikit...la ni dah ada improvement :D:D

Loan Blacklist
11-03-2010, 08:59 PM
betul tu... ari tu tersumbat sikit...la ni dah ada improvement :D:D

Master agen ke bro? or sub agen?

gengjawa
12-03-2010, 07:06 AM
kowaja membunuh rakyat

dia bunuh org goment je
yg swasta + keje sendiri selamat xkena makan dek KOWAJA:)):))

hannuz1010
12-03-2010, 11:46 AM
kowangaja punye kowaja

IFX_Sarawak
24-03-2010, 01:08 PM
Aku tengah tunggu settlement Kowaja, dah submit minggu lepas, katanya 7 hari bekerja...

e.k.
24-03-2010, 03:01 PM
cuba apply surat settelment loan kowaja dengan RCE marketing sdn Bhd diorg yg uruskan akaun kowaja dan surat penyelesaian loan kowaja kalau mintak dgn ambank mmg rentung... dulu sy ada kawan keje dgn RCE ni tapi dia pun dah cabut keje dgn badan berkanun sbb dia bagi tau koperasi dah tak boleh nak survive wallahu alam...kalau tak mmg sy boleh tolong dapatkan surat settelemnt...kalau nak surat settelment bank rakyat pun boleh hehehe..tapi tak bersign le

Emie
24-03-2010, 04:01 PM
Baru semalam pegi kowaja kat jalan Lumut. Dorang kata sistem hang.:( 8hb faks borang permohonan penyata penyelesaian. dorang kata 24hb mac baru siap. Memang siut je dorang ni..

pastu perkiraan dorang memang lain. Kalau kurang 3 thn rasanya lebih 10% penalti caj die. adoi

:(scam:(scam:(scam

penalti 10% ok lagi..client mbsb aku kena hampir 100%..
loan 29k..minta f/settlement..amik kau rm57k..:(scam:(scam:(scam:(scam:(scam:(scam:(scam

Emie
24-03-2010, 04:02 PM
Bulan ni MBSB dah ok dah... Sapa nak submit meh sini... :)cgrock

bersusun agen2 dan client dok beratur kt mbsb..hampir setiap hari..hu3

IFX_Sarawak
25-03-2010, 10:18 PM
penalti 10% ok lagi..client mbsb aku kena hampir 100%..
loan 29k..minta f/settlement..amik kau rm57k..:(scam:(scam:(scam:(scam:(scam:(scam:(scam

Fuiiiiyyyyooo!!!Dahsyat tu...aku ada 2 loan kat Kowaja nih..1 dah 2 tahun. yg ke 2 tu dah 1 tahun, semua loan 15 tahun, jumlah semua 22k..bulan 10 lepas dia kata f/settlement 33k...entah ada lg kurang ke tak...:-? ~X( #:-S

IFX_Sarawak
31-03-2010, 01:26 PM
Alhamdulillah..dah dpt dah..

naj2921
31-03-2010, 02:23 PM
Alhamdulillah..dah dpt dah..

dah settle ke?

bape kena ?? 100% ke??#:-S#:-S

mohdnor
31-03-2010, 03:32 PM
memang lembab kowaja nih..perkara biase takat 7-8 hari keje baru dapat settlement.kopesadik pun serupe gak

IFX_Sarawak
03-04-2010, 02:33 PM
dah settle ke?

bape kena ?? 100% ke??#:-S#:-S

Kena 25% mcm tu arr utk kedua-dua loan.. :(

azanney
03-04-2010, 02:45 PM
kowaja = kuangajar
pesan kat sesiapa, jgn sesekali buat loan dgn koperasi sepesiali KOWAJA:(scam:(scam:(scam:(scam

Loan Blacklist
03-04-2010, 03:21 PM
kowaja = kuangajar
pesan kat sesiapa, jgn sesekali buat loan dgn koperasi sepesiali KOWAJA:(scam:(scam:(scam:(scam

Meh buat kat MBSB... MBSB bukan koperasi.... :)cgrock

kenshin1
31-01-2011, 03:28 PM
Loan peribadi dari alliance bank....8.88%

hyfactive
31-01-2011, 04:15 PM
macam2...koperasi sume xbleh pakai...

insyiİ
31-01-2011, 04:19 PM
loan dgn koperasi.....mmg sakit time nak buat settlement atau overlap...masa tu baru akan tau....pinjam sikit, byr BANYAKKKKK....:D

nak yg 100% payout....produk bank 100%...bukan koperasi....PM akak...:)

ayeen38
31-01-2011, 06:26 PM
loan dgn koperasi.....mmg sakit time nak buat settlement atau overlap...masa tu baru akan tau....pinjam sikit, byr BANYAKKKKK....:D

nak yg 100% payout....produk bank 100%...bukan koperasi....PM akak...:)

huishhh.... sejak bila jadi.. ejen KFCH ni.. :D:))

danx
31-01-2011, 06:52 PM
Siapa-siapa di sini pernah buat Penyata Penyelesaian Awal KOWAJA? Aku perlukan bantuan korang macam mana nak mohon Penyata Penyelesaian Awal tu dengan cepat. Selain tu aku nak tau macam mana pengiraan Penyata Penyelesaian Awal tu.

Aku pernah mohon Penyata Penyelesaian Awal pada Bulan 9 / 2009 tapi sampai sekarang aku tak dapat pun. Bila aku telefon kat HQ KL dia orang kata akan fax tapi tak gak dapat-dapat. Bila call lagi kata akan fax. Siap kata mungkin fax kat opis aku ni rosak, kalau rosak pasti aku tak leh terima fax yang lain. Last sekali aku call, dia orang cuma bagi jumlah Penyata Penyelesaian Awal tu melelai telefon jer.Aku dah buntu nak buat macam mana untuk dapatkan penyata tu.

Harap siapa-siapa yang berpengalaman dengan KOWAJA ni harap dapat membantu.

Dah ada org bgtau ke ni? malas nk selak2 hehe
ni no dia.. 03-4048200 call bkn fax!!
call dulu ikut arahan dia.. then 7 hari lepas tu tgk ada x dorg fax..
kalu xdak call balk no tu nt dpt ckp ngan staf kowaja. kalu dah key in bru blh minta kalu x dpt..#:-S

insyiİ
31-01-2011, 06:55 PM
huishhh.... sejak bila jadi.. ejen KFCH ni.. :D:))

KFH daaa...mana lak KFCH......ingat makan KFC je ko ni yeen :)) :))

danx
31-01-2011, 06:57 PM
kalu blh jgn buat lg ngan kowaja lagi :p
buat ngan saya je :D

yiez_77
31-01-2011, 09:50 PM
Ni pengalaman aku...
Aku pernah wat setlement ngn kowaja ni..aku buat kt HQ kt KL, nak kena isi form dulu, pastu dia kata tunggu seminggu pastu dia akan post..statement sampai, t'kejut aku, buat 18k, tp baki masih lg tinggal 25k...aku abaikan, x jd setle..:-?

Tunggu beberapa bulan aku apply blk,kali ni aku suruh dia fax, tiba masa dia kata system problem..jd 2 minggu baru keluar statement, hari dia kata nk fax tu, aku tunggu sampai kul 5ptg, dia x fax jgk, esok aku call, dia kata x sempat..last2 aku gi sendiri ke ofis dia, baru dapat. Terkejut lg sbb jum setlement x kurang2 ( lebih kurang sama dgn statement dulu). Rupanya selama ni duk bayar interest je la kt kowaja..nama je secara ISLAMIK tp lintah darat, sama mcm ALONG...Aku di beritahu org yg pakar kewangan, koperasi memang mcm tu...kuat mkn interest..:mad:

Bygkan ada org buat 28k, 1st & 2nd statement, lebih kurang kena byr 33-35k, tp 3rd statement kena byr 37k...x gila ke namanya kowaja ni..Memang ALONG...:((

Dh la kalau call ofis kowaja susah nk dpt...5x dial pun belum tentu org angkt. Aku gi ofis dia, telefon berdering2, x de org angkat, padahal kt situ ada staf..diorg wat pekak je...x pun memang betul pekak...:D

Aku bayr jgk setlement tu sbb x nk ada kaitan lg dgn KOWAJA..dan aku dh serik buat loan dgn koperasi...Kalau nk buat pun dgn bank terus je...:)

Aku xnak bg ckp apa. korang nilai sendiri lah kowaja ni...Bg aku KOWAJA ni sejarah hitam dlm hidup aku, ditipu oleh sykt yg disahkan oleh k'jaan kononnya ISLAMIK....kalau konvensional x heran sgt la...#:-S#:-S

zerkz
31-01-2011, 09:56 PM
along koperasi suma putaq alam.. hati2..

shariful78
01-02-2011, 01:48 AM
kalau nak cepat bank rakyat rasanya..:), tapi biasa la agen pun bole dapat rm120 jer komisen tak kira amount brapa..sebab tu payout tinggi :d

betulkan aku kalau apa yg aku kata ni salah :">

coshare lagi untung. Mari2 apply coshare