PDA

View Full Version : Best Tips of ASB Loan by Maybank


Pages : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

antudegil
09-04-2010, 03:31 PM
amik dekat website bebas-hutang.com dekat situ banyak tools yang berguna untuk diguna pakai.

gunnerz82
09-04-2010, 05:05 PM
kalau aku ada 50k cash skrg kt mana patut aku invest
1.loan ASB 200k
2.unit trust

yg mana berboloi utk aku..harap otai2 dpt membantu :)



loan asb 200k modal 13-13.5k ja. banyak baki lagi tuh. klu ada wife, buat lagi loan 200k. baru guna 27k. ada lagi baki.

unit trust tgh naik semula lepas gawat, boleh jugak klu nak rasa.dua2 dapat.

kapoonka
09-04-2010, 06:06 PM
Bro, kat mana nak dapat ASB calculator tu, boleh bagi link dia tak?

tq

asb cal http://www.bebas-hutang.com/wp-content/uploads/2008/11/asb-calculator-v11.xls


asb loan comparison cal http://www.bebas-hutang.com/wp-content/uploads/2008/11/comparison-calculator-v11.xls

Mailie
09-04-2010, 07:49 PM
aku start bulan depan mula saving acc aku kena sedut RM297 setiap bulan utk loan 50k....:D:D:D

Tahniah Tuan.

Mailie
09-04-2010, 07:57 PM
aku nak tanya sikit TT.. dlm case ni, adakah memerlukan bukti pendapatan dan berapakah jumlah gaji yg layak utk membuat loan spt ni..

mmg perlu bukti pendapatan, tp yg aku nmpak klu kita sanggup byr
upfront byk sket, mmg bank x berkira sgt nk bg lulus. Dulu aku
pernah buat loan 200k tuk sorang member CG ni. Basic Pay dia baru
RM651, lum tolak epf socso lg tu. Cuba korang bayangkan brader nie
leh buat 200k ? Lulus gak loan dia sbb dia sanggup byr 7 bln upfront.
Yg penting kita x berkira, bank pun xkan berkira ngan kita.

Mailie
09-04-2010, 07:58 PM
kt sni ade banker maybank kt kuala terengganu ker..yg besh2 sket..kalo ade sesape leh rekemen ke banker yg besh dkt kuala terengganu.. br ni aku jupe banker ni... hampesss..


Bleh, bg no ic, nama penuh & hp no. Mana cawangan yg bro sng pegi ?
Nnt sy arrange kan ngan branch tu appointment. Confirm diorg attend
punya. Tau la caner aku nk kawtim ngan diorg nnt.

Mailie
09-04-2010, 08:14 PM
Salam, Aku pun dari Kuala Terenganu juga, tapi bukan bankers lahh..

Aku ada soklan nak tanya TT dan jugak Otai2 kat sini. Aku memang bercadang nak loan ASB, tapi aku pernah terbaca satu blog suatu masa dulu, dah lupa dah kat mane blog tu.

Kat blog tu ada dia buat comparision tentang buat loan ASB ngan simpan sendiri ASB untuk mendapat kan target yang sama. contoh target 100k dalam masa 25 tahun dengan jumlah monthly payment yang sama. Kata blog tu simpan sendiri lebih untung dari loan ASB nie, camne tu??

Harap TT dan Otai2 dapat buat perbandingan dan reply kan kat sini.

Aku pun tertanya2 loan ASB nie kiranya macam 'labu peram' yang sah.:))

Aku ada contoh kalau 100k 25tahun monthly RM538 tahun pertama, tahun kedua takyah bayar dah,ambik dividen buat bayar loan.
Cuba TT dan otai2 kira kalau aku simpan RM538 x 12 bulan = RM6456 setahun, lepas tu aku dah tak simpan lagi dan 'labu peram' RM6456 tu untuk 25 tahun, boleh ke jadi 100k dalam masa 25 tahun, mana lagi untung????? (nie kira macam perbandingan):-?


Timakasih, harap TT dan Otai2 dapat buat perbandingan dan reply..

Try baca balik 1st page. Actually apa yg sy tekankan kt sini adalah menabung secara bijak. Mgkn ada yg rasa menyimpan sendiri lbh selamat & lbh untung. Tp berapa ramai yg bleh buat2 x nmpak duit yg dok ada dlm akaun tu ? xkan x jeling2 manja kot ?

Elok2 nk buat saving mcm bukit, trus jadi rata. Objective sy adalah menggalakkan org kita menyimpan. Saya ni keje bank, hari2 dok update buku org. So, sy tau sgt beza balance buku org kita ngan bangsa lain.

So, mana2 cara pun boleh. nk simpan sendiri boleh, nk buat loan pun boleh, tp yang mana lebih bijak ? fikir2 kn lah.....

Mailie
09-04-2010, 08:15 PM
aku dah buat loan ni dah lebih 3 tahun.. mmg best gler.. wife aku yg tak keje pun buat jugak loan ni... RM 50 K.. tak de pay s;lip pun boleh buat jugak..

ni cara terbaik utk buat saving n setle hutang.. kalau x faham lg boleh PM aku..boleh la aku nak share apa yg aku tau

Tahniah bro. xnak tambah lg ker jumlah tu ? Kasi tambah lg bro..

Mailie
09-04-2010, 08:24 PM
kalau aku ada 50k cash skrg kt mana patut aku invest
1.loan ASB 200k
2.unit trust

yg mana berboloi utk aku..harap otai2 dpt membantu :)

kalau aku la kan, aku akan buat sijil asw 50k & pastu buat OD.
Kemudian aku apply ASB loan max 200k. Aku buat kan skali tuk bini & adik beradik aku.

Kalau sebulan RM1,100 utk 200k, so setahun baru RM13,200 je. Kalau aku buat loan Max 200k, aku leh cover payment setahun upfront utk 3 org. Tp tang 2 org lgi tu, kne la kawtim elok2. jgn diorg buat2 lupa dh ler.

Jd RM13,200 X 3 org = RM39,600. Still ada balance lagi dlm RM10,400 dr total 50k tu utk apa2 emergency. Secara x langsung dh ada 600k Asb loan. Kalau dividen average 8% maknanya total dividen RM48,000.

lebih kurang camtu la, klu ikutkan lg complicated lak nnt hehehe....

Mailie
09-04-2010, 08:25 PM
Ok la tuh..pokcik nya RM561 utk 100K:)paid

Tahniah juga tuk Tuan.

frigid03
10-04-2010, 12:04 AM
salam. lupe plak nk update kat sini huhu
30 mac aritu sy da p maybank nk apply loan asb 200k..
smua yg pegawai tu terangkn sebijik cam yg bro mailie explain dlm thread neh..cume tang lock-in tu die kata 3taun, bkn 2 taun
dah isi borang, pastu sy tya bape lama nk lulus, die kata paling cepat bulan 6 :((
sy dah offer nak ltak upfront 3bulan..tp akak tu kata kena tgu payslip jugak :((

gunnerz82
10-04-2010, 02:52 PM
salam. lupe plak nk update kat sini huhu
30 mac aritu sy da p maybank nk apply loan asb 200k..
smua yg pegawai tu terangkn sebijik cam yg bro mailie explain dlm thread neh..cume tang lock-in tu die kata 3taun, bkn 2 taun
dah isi borang, pastu sy tya bape lama nk lulus, die kata paling cepat bulan 6 :((
sy dah offer nak ltak upfront 3bulan..tp akak tu kata kena tgu payslip jugak :((



gaji masuk bank mana. aku aritu mbb aku suh tgk dalam mbb2u punya rekod je. sb cuma potong epf shj.

jadi buat 2 apply, 1-rekod gaji 3 bulan, 2-rekod gaji + advance 3 bln. aku pun maleh nak ulang alik pi bank aritu.

gunnerz82
10-04-2010, 02:54 PM
salam. lupe plak nk update kat sini huhu
30 mac aritu sy da p maybank nk apply loan asb 200k..
smua yg pegawai tu terangkn sebijik cam yg bro mailie explain dlm thread neh..cume tang lock-in tu die kata 3taun, bkn 2 taun
dah isi borang, pastu sy tya bape lama nk lulus, die kata paling cepat bulan 6 :((
sy dah offer nak ltak upfront 3bulan..tp akak tu kata kena tgu payslip jugak :((

aku dah dapat surat psl loan ni, aggrement lop 2 tahun ja. patut sama je semua mbb kan. ada kesilapan kot. staff tu salah cakap ke.

subuhh
11-04-2010, 11:59 PM
TT dan Otai, nak tanya skit.. Nak selak page belakang banyak sangat lah, mungkin soalan nie dah ada orang tanya..

1) Saya nak apply loan kat Maybank K.Trg, apa dokumen nak kena bawa?
2) Kalau loan 100k, berapa duit proses, duit insuran ke, apa2 ke? dan loan boleh dapat 100% ke?
3) Isteri saya tidak bekerja dan tidak ada akaun Maybank, dan nak apply loan dalam 25k saja, macamana tu? Nak kena bawa dokumen apa?
4) Boleh ke saya buat Standing Instruction payment untuk isteri saya guna akaun saya, sebab isteri tidak bekerja dan tak de akaun Maybank, nak kena buka akaun ke?

Timakasih.

Mailie
12-04-2010, 07:06 PM
salam. lupe plak nk update kat sini huhu
30 mac aritu sy da p maybank nk apply loan asb 200k..
smua yg pegawai tu terangkn sebijik cam yg bro mailie explain dlm thread neh..cume tang lock-in tu die kata 3taun, bkn 2 taun
dah isi borang, pastu sy tya bape lama nk lulus, die kata paling cepat bulan 6 :((
sy dah offer nak ltak upfront 3bulan..tp akak tu kata kena tgu payslip jugak :((

Check balik bro, lock in period 2 tahun jer, penalty 3% klu settle
sblm 2 tahun tu. Aku rasa diorg terbalik kot.

Mailie
12-04-2010, 07:13 PM
TT dan Otai, nak tanya skit.. Nak selak page belakang banyak sangat lah, mungkin soalan nie dah ada orang tanya..

1) Saya nak apply loan kat Maybank K.Trg, apa dokumen nak kena bawa?
2) Kalau loan 100k, berapa duit proses, duit insuran ke, apa2 ke? dan loan boleh dapat 100% ke?
3) Isteri saya tidak bekerja dan tidak ada akaun Maybank, dan nak apply loan dalam 25k saja, macamana tu? Nak kena bawa dokumen apa?
4) Boleh ke saya buat Standing Instruction payment untuk isteri saya guna akaun saya, sebab isteri tidak bekerja dan tak de akaun Maybank, nak kena buka akaun ke?

Timakasih.


1) dokumen sama cam apply lain2 loan. Ic, buku asb, slip gaji,
statement bank, epf stmt, ea form dll

2) processing fee RM70 jer, x kira brp pun amaun loan.

3) boleh, xde hal. bagi ic & buku asb jer.

4) boleh, kalau dh guna a/c bro tuk deduct SI, xyah la bukak
a/c lg.

Jika perlu sy assist dgn Maybank Kuala Terengganu, bg details
nama, ic, hp no & amaun nk apply. nnt sy discuss dengan pihak sana.

antudegil
12-04-2010, 08:00 PM
TT, aku tgk tadi dekat maybank serdang punya broucher dh bley apply smpai 400K? btul ke??

update: skali btul la.. bley dah buat loan smpai 400K bila tgk maybank punya website. apa syarat nak buat 400K ni?? kena unloack dulu ke?

Mailie
13-04-2010, 12:10 AM
TT, aku tgk tadi dekat maybank serdang punya broucher dh bley apply smpai 400K? btul ke??

update: skali btul la.. bley dah buat loan smpai 400K bila tgk maybank punya website. apa syarat nak buat 400K ni?? kena unloack dulu ke?

laaaa......mmg bleh pun. Kan dh lama bgtau, tp subject pada availablity yg dibenarkan PNB pd kita la.

antudegil
13-04-2010, 07:34 AM
laaaa......mmg bleh pun. Kan dh lama bgtau, tp subject pada availablity yg dibenarkan PNB pd kita la.

subject to availability tu yg xsyiok tu.. huhuhuhu~

jij81
13-04-2010, 07:21 PM
Nak tanya kan....Berbaloi ke buat pinjaman 30000 tuk 25 tahun? Sbb banyak tu je boleh nak bayar tiap2 bulan... huhu

paklang
15-04-2010, 11:30 AM
alang2 nkbuat byk trus je bro,but kne calculate la,smpat x nk komit untuk 2tahun pertama tus..
ade org kate ni slah satu care bank2 ni nk dptkan saham dlm asb jer..gunakan name2 bumiputra,yg mane kantoi ngah jalan kire masuk dlm bank la duit tu,cmane ek..aku dah 4bulan jalan asb loan ni huhuhu...
terangkan skit otai2 yg de info tus..

gunnerz82
15-04-2010, 02:34 PM
Nak tanya kan....Berbaloi ke buat pinjaman 30000 tuk 25 tahun? Sbb banyak tu je boleh nak bayar tiap2 bulan... huhu


aku rasa bebaloi je dah itu yg termampu. asalkan ambil tempoh maksima. beza kat untung sikit atau banyak je la. guna modal thn pertama saja.

nasgee
15-04-2010, 02:50 PM
the best way,menabung di tabung Takaful...ada perlindungan,simpanan & pelaburan...bleh dpt amount yg dicdgkn dlm polisi jika musibah berlaku,wlupun sumbgn byrna br sebulan...klu isu 100k,100k la kt/waris akan dpt...simple & terjamin... utk details
call/sms NASRIQ eTiQa 017-3847183 (nasriq7737@gmail.com)
tq.

aserul
16-04-2010, 06:42 PM
semalam aku baru call pihak maybank nak tanya sal asb ni.
then dia forward aku ke satu branch.
so, awek ni promote la loan asb tu.
aku cakap aku nak buat loan 200k.
then dia mitak ic,gaji n other info.

tgk2, ptg td dia call aku.
dia cakap loan dah lulus.
dia dapat trace gaji aku masuk maybank.
dia cuma nak ic n buku asb je.

cuma aku heran satu je...nape table yg mailie bagi...lain dengan table kat website maybank...

Mailie
16-04-2010, 08:02 PM
Nak tanya kan....Berbaloi ke buat pinjaman 30000 tuk 25 tahun? Sbb banyak tu je boleh nak bayar tiap2 bulan... huhu

buleh la tu bro, buat sikit2 pun xpe.
ada rezki lg sok, tambah lg.

Mailie
16-04-2010, 08:03 PM
alang2 nkbuat byk trus je bro,but kne calculate la,smpat x nk komit untuk 2tahun pertama tus..
ade org kate ni slah satu care bank2 ni nk dptkan saham dlm asb jer..gunakan name2 bumiputra,yg mane kantoi ngah jalan kire masuk dlm bank la duit tu,cmane ek..aku dah 4bulan jalan asb loan ni huhuhu...
terangkan skit otai2 yg de info tus..

xde la bro, mana de bank nk dpt kn saham dlm asb ni ?
PNB tu pun dh mmg our major shareholder dh, xkan bank nk
lawan tokey lak.

Mailie
16-04-2010, 08:05 PM
the best way,menabung di tabung Takaful...ada perlindungan,simpanan & pelaburan...bleh dpt amount yg dicdgkn dlm polisi jika musibah berlaku,wlupun sumbgn byrna br sebulan...klu isu 100k,100k la kt/waris akan dpt...simple & terjamin... utk details
call/sms NASRIQ eTiQa 017-3847183 (nasriq7737@gmail.com)
tq.

sama la pun mcm asb loan, kalau berlaku kematian atau kecacatan
kekal, kita akan dpt jumlah yg kita loan tu, kalau 100k, 100k lah.
kalau 200k, 200k lah. Lg best sbb dividen dpt in full setiap bulan
januari setiap tahun. Klu amik tabungan takaful, xde rasanya
di bagi dividen sebanyak tu.

Mailie
16-04-2010, 08:07 PM
semalam aku baru call pihak maybank nak tanya sal asb ni.
then dia forward aku ke satu branch.
so, awek ni promote la loan asb tu.
aku cakap aku nak buat loan 200k.
then dia mitak ic,gaji n other info.

tgk2, ptg td dia call aku.
dia cakap loan dah lulus.
dia dapat trace gaji aku masuk maybank.
dia cuma nak ic n buku asb je.

cuma aku heran satu je...nape table yg mailie bagi...lain dengan table kat website maybank...

tu table lama bro, lg pun table tu sebagai guide jer.
jumlah monthly dlm table tu x termasuk insurance lg.
bila dh plus insurance, monthly xkan sama mcm table.
So, table tu as a guide jer.

aserul
16-04-2010, 10:41 PM
tu table lama bro, lg pun table tu sebagai guide jer.
jumlah monthly dlm table tu x termasuk insurance lg.
bila dh plus insurance, monthly xkan sama mcm table.
So, table tu as a guide jer.

i see..
kalu x silap aku..table latest tu...1074/monthly for 25 years.
kalu campur insurance, berapa plak monthly ?

one more question is,
aku ada download loan asb calculator dekat : http://www.bebas-hutang.com/?p=23

aku letak 200k dekat starting amount,
monthly 1074,
period 25,
dividend 8%,
bonus 1%

tiba2 aku tgk Final Investment Return, dapat 2.6 Juta

aku rasa cam something wrong je dengan kiraan aku tu.
xkan letak 200k, dapat 2.6 juta dalam masa 25 tahun ?

namasayais
16-04-2010, 10:49 PM
salam..
aku berminat nak buat buat pelaburan dlm ASB nie sebyk 100k
boleh bg tak berapa pulangan yg akan dpt tiap bln?

antudegil
17-04-2010, 09:13 AM
i see..
kalu x silap aku..table latest tu...1074/monthly for 25 years.
kalu campur insurance, berapa plak monthly ?

one more question is,
aku ada download loan asb calculator dekat : http://www.bebas-hutang.com/?p=23

aku letak 200k dekat starting amount,
monthly 1074,
period 25,
dividend 8%,
bonus 1%

tiba2 aku tgk Final Investment Return, dapat 2.6 Juta

aku rasa cam something wrong je dengan kiraan aku tu.
xkan letak 200k, dapat 2.6 juta dalam masa 25 tahun ?

betul la tu. tu maksudnya compounding iaitu hasil dividen tiap2 tahun yg ada tu langsung x dibawak keluar utk setiap tahun smpai ke tahun 25. dengan syarat setiap tahun asb bagi dividen 8% and bonus 1% serta BLR sentiasa 5.8% mcm skrg ni.

antudegil
17-04-2010, 09:17 AM
salam..
aku berminat nak buat buat pelaburan dlm ASB nie sebyk 100k
boleh bg tak berapa pulangan yg akan dpt tiap bln?

kena faham konsep asb ni mcm mana. kiraan dividen adalah utk kiraan selama 1 tahun. katakanla pelaburan kita 100K dengan asb bagi pulangan (dividen) utk tahun tersebut adalah 8%.

maknanya, setahun dapat la 8K. jadi, 8K / 12, dapatla dlm 666.67 sebulan. tapi andai katala pelaburan yang kita buat tu bermula pada bulan 5 @ 6 @ 7, jadi kiraannya 666.67 x 7 (utk bulan 5), 666.67 x 6 (utk bulan 6), 666.67 x 5 (utk bulan 7). mcm tu la adanya.

namasayais
17-04-2010, 01:48 PM
oke.. maksudnya duet tu hanya dpt bila genap akhir tahun?
dan kalau kita amek dividen tu.. ada efek ape2 tak dari segi pulangan?

cdan
17-04-2010, 10:54 PM
i see..
kalu x silap aku..table latest tu...1074/monthly for 25 years.
kalu campur insurance, berapa plak monthly ?

one more question is,
aku ada download loan asb calculator dekat : http://www.bebas-hutang.com/?p=23

aku letak 200k dekat starting amount,
monthly 1074,
period 25,
dividend 8%,
bonus 1%

tiba2 aku tgk Final Investment Return, dapat 2.6 Juta

aku rasa cam something wrong je dengan kiraan aku tu.
xkan letak 200k, dapat 2.6 juta dalam masa 25 tahun ?

cuba buat kiraan semula....
mungkin ada kesilapan dimana2... :-?

jika loan ASB RM200K, tempuh 25 tahun, div + bon 9%...
compounded dividen - dividen tidak dikeluarkan/diusik
jumlah ASB selepas 25 tahun = RM1,573,221.54

jika simpan sendiri RM1074/bln,
jumlah selepas 25 tahun = RM1,069,099.30

jumlah pembayaran 25 thn RM1074 x 12 x 25 = RM322,200.00

emoney
18-04-2010, 12:04 AM
oke.. maksudnya duet tu hanya dpt bila genap akhir tahun?
dan kalau kita amek dividen tu.. ada efek ape2 tak dari segi pulangan?

pokcik tlg jawab...

Yup..dividen ASB hanya akan dapat pada akhir tahun saja...1st Jan dah boleh beratur kat pej Pos atau bank.

Kalau kita amik dividen tuh....tak der apa2 efek cuma....kita akan dapat jumlah yg kita pinjam saja la. Kalau tak duit tuh akan bertambah setiap tahun mcm kita simpan dalam ASB:)cgrock

namasayais
18-04-2010, 03:10 AM
oke tq.. tp hamba kurang paham sket 1 benda la..

mcm gini..
konon2nya saya nak buat pinjaman 100k dari sesebuah bank.. dan 100k tu saya masukkan dlm ASB..kiranya saya nak biarkan duet dlm ASB tu bertambah..
so persoalannya.. adakah satu kemestian untuk saya tiap2 bln masuk duet dlm ASB? yg saya tahu, cume perlu bayar balik tiap2 bln kepada bank yg saya pinjam tue..
ada sesapa boleh bg penerangan dan tips x?

aserul
18-04-2010, 07:03 AM
cuba buat kiraan semula....
mungkin ada kesilapan dimana2... :-?

jika loan ASB RM200K, tempuh 25 tahun, div + bon 9%...
compounded dividen - dividen tidak dikeluarkan/diusik
jumlah ASB selepas 25 tahun = RM1,573,221.54

jika simpan sendiri RM1074/bln,
jumlah selepas 25 tahun = RM1,069,099.30

jumlah pembayaran 25 thn RM1074 x 12 x 25 = RM322,200.00

aku confuse...
aritu awek maybank tu cakap...dividen yg aku dapat...xleh compound sebab akaun dah max 200k.
jd dia suruh aku amik dividen..bayar loan utk 1 year..then balance bawak masuk dalam ASNW rasanya.
jadi...mana satu betul ni ?

based pada kiraan aku...
loan 200k
bayar bulan2...1,074...setahun 12,888...25 tahun...322,200.00

jd...entire loan...aku kene bayar 322,200.00
katakan...tiap2 tahun dapat dividen n bonus dalam 16,000
tolak dengan loan 1 year 12,888
tinggal balance = 3112/year
darab 25 tahun = 77800

kesimpulan...
bayar total loan + interest = 322,200
in the end = dapat 200k dalam asb
in the same time dapat 77800 dividen bersih selepas tolak yearly loan payment.

aku rasa kiraan aku dah tepat.
tapi aku x nampak camana nak dapat sejuta yg mcm dalam calculator tu cakap.

katakan la...aku compound balance duit dividen tu tiap2 tahun..aku x rasa leh cecah sejuta...

emoney
18-04-2010, 08:45 AM
oke tq.. tp hamba kurang paham sket 1 benda la..

mcm gini..
konon2nya saya nak buat pinjaman 100k dari sesebuah bank.. dan 100k tu saya masukkan dlm ASB..kiranya saya nak biarkan duet dlm ASB tu bertambah..
so persoalannya.. adakah satu kemestian untuk saya tiap2 bln masuk duet dlm ASB? yg saya tahu, cume perlu bayar balik tiap2 bln kepada bank yg saya pinjam tue..
ada sesapa boleh bg penerangan dan tips x?

:D

Saudara hanya perlu bayar pada pihak bank sahaja. Tak perlu tiap-tiap bulan msk duit dlm ASB.

Kalau anda bijak memanipulasikan dividen ASB yg diperolehi setiap akhir tahun.

Anda hanya perlu bayar utk tahun pertama sahaja..(spt yg kita tgh dok bincang kat thread nih)

soulsix
18-04-2010, 11:29 AM
skang ni bank mana yg tawarkn offer terbaik utk asb loan ni ye?

mansur79
18-04-2010, 12:10 PM
aku confuse...
aritu awek maybank tu cakap...dividen yg aku dapat...xleh compound sebab akaun dah max 200k.
jd dia suruh aku amik dividen..bayar loan utk 1 year..then balance bawak masuk dalam ASNW rasanya.
jadi...mana satu betul ni ?

based pada kiraan aku...
loan 200k
bayar bulan2...1,074...setahun 12,888...25 tahun...322,200.00

jd...entire loan...aku kene bayar 322,200.00
katakan...tiap2 tahun dapat dividen n bonus dalam 16,000
tolak dengan loan 1 year 12,888
tinggal balance = 3112/year
darab 25 tahun = 77800

kesimpulan...
bayar total loan + interest = 322,200
in the end = dapat 200k dalam asb
in the same time dapat 77800 dividen bersih selepas tolak yearly loan payment.

aku rasa kiraan aku dah tepat.
tapi aku x nampak camana nak dapat sejuta yg mcm dalam calculator tu cakap.

katakan la...aku compound balance duit dividen tu tiap2 tahun..aku x rasa leh cecah sejuta...
dividend ASB boleh compounded..
katakan la kita buat loan 200K pastu dividen tahun pertama dapat 14K(assume div 7%)..
kalau tak keluarkan duit dividen tu,kiraan dividen untuk tahun berikutnya adalah berdasarkan 214K..

tenungskrin
18-04-2010, 04:15 PM
:D

Saudara hanya perlu bayar pada pihak bank sahaja. Tak perlu tiap-tiap bulan msk duit dlm ASB.

Kalau anda bijak memanipulasikan dividen ASB yg diperolehi setiap akhir tahun.

Anda hanya perlu bayar utk tahun pertama sahaja..(spt yg kita tgh dok bincang kat thread nih)

klu apply bulan ni bole ke dpt full dividen utk next year

cdan
18-04-2010, 04:53 PM
aku confuse...
aritu awek maybank tu cakap...dividen yg aku dapat...xleh compound sebab akaun dah max 200k.
jd dia suruh aku amik dividen..bayar loan utk 1 year..then balance bawak masuk dalam ASNW rasanya.
jadi...mana satu betul ni ?
pelaburan tambahan tidak dibenarkan, ttp div + bon dimasukkan dlm akaun ASB

based pada kiraan aku...
loan 200k
bayar bulan2...1,074...setahun 12,888...25 tahun...322,200.00
betul.... ini jumlah pembayaran 1074 sebulan selama 25 tahun

jd...entire loan...aku kene bayar 322,200.00
katakan...tiap2 tahun dapat dividen n bonus dalam 16,000
tolak dengan loan 1 year 12,888
tinggal balance = 3112/year
darab 25 tahun = 77800
ini jika bayaran bulanan dibuat dari div + bon seperti disarankan oleh TT.... ini yg dibincangkan dlm thread ini...

kesimpulan...
bayar total loan + interest = 322,200
in the end = dapat 200k dalam asb
in the same time dapat 77800 dividen bersih selepas tolak yearly loan payment.
ini teknik TT, bayar ansuran tahun pertama dgn wang sendiri, ansuran tahun2 berikutnya dibayar dgn div + bon.... div 77800 akan bertambah jika tidak dikeluarkan...

aku rasa kiraan aku dah tepat.
tapi aku x nampak camana nak dapat sejuta yg mcm dalam calculator tu cakap.
amount sejuta akan diperolihi jika bayaran balik rm1074 sebulan (tanpa gagal) dibuat selama 25 tahun dgn menggunakan wang sendiri dan div + bon tidak dikeluarkan/digunakan sepanjang tempuh

katakan la...aku compound balance duit dividen tu tiap2 tahun..aku x rasa leh cecah sejuta...
jawapannya sama seperti jawapan sebelumnya...


jawapan den yg berwarna biru....

- bayaran rm1074 sebulan (tanpa gagal) selama 25 tahun dari wang sendiri dgn mengambil kira div + bon 9% = RM1,573,221.54

- bayaran rm1074 sebulan dibayar dgn wang sendiri, bayaran ansuran utk tahun2 berikutnya dari div + bon = RM200K + lebihan div + bon
(modal rm1074 x 12 bulan = rm12,888 (tahun pertama), tahun2 berikutnya dibayar dgn div + bon > pulangan rm200k + lebihan div + bon.... berbaloi2....)

cdan
18-04-2010, 05:03 PM
skang ni bank mana yg tawarkn offer terbaik utk asb loan ni ye?

untuk plan jangka panjang - Maybank @ bank rimau
tempuh bayaran balik sehingga 25 tahun.... :)

emoney
18-04-2010, 05:27 PM
klu apply bulan ni bole ke dpt full dividen utk next year

Pengiraan dividen akan bermula apabila pihak bank beli sijil ASB atas nama anda dgn pihak PNB. So pengiraan dividen akan bermula dari bulan tsb hingga hujung tahun.

Kalau nak dapat solid 100% dividen...kena start dari bulan Jan la.:)cgrock

namasayais
18-04-2010, 06:35 PM
oke2 phm.. tp org kata bank rakyat lagi rendah dia punya interest?
dan soalan terakhir.. mcm mana nak buka ASB? kena pergi maybank je? dan apa beza ASB dgn AS1M, ASW2020..

cdan
18-04-2010, 06:54 PM
oke2 phm.. tp org kata bank rakyat lagi rendah dia punya interest?
dan soalan terakhir.. mcm mana nak buka ASB? kena pergi maybank je? dan apa beza ASB dgn AS1M, ASW2020..

den tolong jawab....
- setahu den BR tak ada loan ASB, mungkin PL/TL nie...
- akaun ASB boleh dibuka di ibu pejabat PNB atau agen2nya seperti maybank, rhbank, cimbank, pos malaysia.... ASB, AS1M dan ASW kesemuanya adalah produk PNB, perbezaannya rekod pulangan dividen yg berbeza2...
- ASB 7%
- ASW 6%
- AS1M > baru dilancarkan

emoney
18-04-2010, 07:58 PM
oke2 phm.. tp org kata bank rakyat lagi rendah dia punya interest?
dan soalan terakhir.. mcm mana nak buka ASB? kena pergi maybank je? dan apa beza ASB dgn AS1M, ASW2020..

Tahniah bro...anda telah membuat pilihan yg bijak...:)cgrock

Memang ramai lagi rakyat Malaysia kat luar sana yg kurang arif pasal ASB nih. Bagi pokcik peluang nih haruslah dimanafaatkan oleh kaum Bumiputera.:)paid

volvo740
18-04-2010, 11:08 PM
Tahniah bro...anda telah membuat pilihan yg bijak...:)cgrock

Memang ramai lagi rakyat Malaysia kat luar sana yg kurang arif pasal ASB nih. Bagi pokcik peluang nih haruslah dimanafaatkan oleh kaum Bumiputera.:)paid


ya betul..aku sokong..

abu85
18-04-2010, 11:34 PM
bro klw letak lumpsump 30 k modal sendiri... //

ader trick2 tak utk mcm ni...

cdan
19-04-2010, 12:02 AM
bro klw letak lumpsump 30 k modal sendiri... //

ader trick2 tak utk mcm ni...

kalau RM30K, letak kat ASB /ASW...
convert RM30K dan apply OD...
boleh dapat RM27K (MOF) jika OD dgn CIMBank
apply loan ASB RM200K
guna wang OD utk bayar loan ASB...
bayaran bulanan lebih kurang RM1074 x 12 = RM12,888 setahun
wang OD masih berbaki +-RM14K
keluarkan RM12K dari OD, masuk ASB/ASW(buku)

abu85
19-04-2010, 12:20 AM
kalau RM30K, letak kat ASB /ASW...
convert RM30K dan apply OD...
boleh dapat RM27K (MOF) jika OD dgn CIMBank
apply loan ASB RM200K
guna wang OD utk bayar loan ASB...
bayaran bulanan lebih kurang RM1074 x 12 = RM12,888 setahun
wang OD masih berbaki +-RM14K
keluarkan RM12K dari OD, masuk ASB/ASW(buku)

huhu tak faham aku..


maknanya aku buat loan 200k - 27 k ker..

hmm pasal keluar 12 k tu pun tak faham la..

Mailie
19-04-2010, 12:46 AM
skang ni bank mana yg tawarkn offer terbaik utk asb loan ni ye?

buat masa nie, maybank yg terbaek !

Mailie
19-04-2010, 12:49 AM
oke tq.. tp hamba kurang paham sket 1 benda la..

mcm gini..
konon2nya saya nak buat pinjaman 100k dari sesebuah bank.. dan 100k tu saya masukkan dlm ASB..kiranya saya nak biarkan duet dlm ASB tu bertambah..
so persoalannya.. adakah satu kemestian untuk saya tiap2 bln masuk duet dlm ASB? yg saya tahu, cume perlu bayar balik tiap2 bln kepada bank yg saya pinjam tue..
ada sesapa boleh bg penerangan dan tips x?

byr kt bank jer la bro sbb pinjam dr bank.

Mailie
19-04-2010, 12:51 AM
klu apply bulan ni bole ke dpt full dividen utk next year

xdpt bro, kira pro-rate ler. ni pun dh bulan 4.
kalau leh dpt full, alamat bln doblas bersusun la org masuk asb,
bulan satu bersusun la pulak keluarkan duet dr asb hehehe....

dollarkey
19-04-2010, 12:53 AM
dividend ASB boleh compounded..
katakan la kita buat loan 200K pastu dividen tahun pertama dapat 14K(assume div 7%)..
kalau tak keluarkan duit dividen tu,kiraan dividen untuk tahun berikutnya adalah berdasarkan 214K..

Tepat sekali. Dividen ASB memang akan compound.
Tak perlu tunggu sampai 25 tahun utk dapatkan satu juta dalam ASB. InsyaAllah, boleh disingkatkan sehingga separuh. Tetapi apa yang lebih penting, jadikan pendapatan dari pekerjaan kita sebagai batu loncatan utk mendapatkan pendapatan lain(passive income) yg lebih besar lagi.
Alangkah seronoknya jika memperolehi 'passive income' melebihi RM100,000 setahun tanpa melakukan apa2 kerja tambahan. Duduk goyang kaki jer, tiap2 tahun dapat lebih RM100,000 sedangkan gaji kita tak sampai pun RM60,000 setahun.:D:D

Mailie
19-04-2010, 12:57 AM
kalau RM30K, letak kat ASB /ASW...
convert RM30K dan apply OD...
boleh dapat RM27K (MOF) jika OD dgn CIMBank
apply loan ASB RM200K
guna wang OD utk bayar loan ASB...
bayaran bulanan lebih kurang RM1074 x 12 = RM12,888 setahun
wang OD masih berbaki +-RM14K
keluarkan RM12K dari OD, masuk ASB/ASW(buku)

klu yg dh kawin, balance lg 14k tu buat lak loan asb 200k
tuk org ghumah, adik beradik pun bleh (tp tgk yg bleh pakai la,
klu x nnt dividen masuk abis kne sapu lak)

Mailie
19-04-2010, 01:01 AM
Tepat sekali. Dividen ASB memang akan compound.
Tak perlu tunggu sampai 25 tahun utk dapatkan satu juta dalam ASB. InsyaAllah, boleh disingkatkan sehingga separuh. Tetapi apa yang lebih penting, jadikan pendapatan dari pekerjaan kita sebagai batu loncatan utk mendapatkan pendapatan lain(passive income) yg lebih besar lagi.
Alangkah seronoknya jika memperolehi 'passive income' melebihi RM100,000 setahun tanpa melakukan apa2 kerja tambahan. Duduk goyang kaki jer, tiap2 tahun dapat lebih RM100,000 sedangkan gaji kita tak sampai pun RM60,000 setahun.:D:D

besar periuk, besarlah keraknya.

cdan
19-04-2010, 01:09 AM
huhu tak faham aku..

maknanya aku buat loan 200k - 27 k ker..

hmm pasal keluar 12 k tu pun tak faham la..

opps... maaf ia....
kombinasi diantara OD dgn loan ASB...
cash RM30K tu jadikan cagaran utk dapatkan OD CIMB RM27K
wang OD digunakan utk bayar loan ASB RM200K (+-RM13K setahun)
wang OD yg masih berbaki (+-RM12K), boleh invest dlm ASW (sbb ASB dah max....)

Mailie
19-04-2010, 01:13 AM
huhu tak faham aku..


maknanya aku buat loan 200k - 27 k ker..

hmm pasal keluar 12 k tu pun tak faham la..

yg cdan ckp tu, buat OD (overdraft) klu nk bg maximise
kn cash yg dok ada 30k tu. RM30k tu tukarkan kpd bentuk sijil
ASW kt PNB, pastu ko bwk sijil ASW (Amanah Saham Wawasan 2020)
tu gi kt CIMB & apply overdraft.

CIMB akan simpan sijil ASW ko tu sbgai cagaran & ko akan diberi
RM27k credit limit utk ko gune. So, suka ati ko la nk wat apa pun
ngan 27k tu. Konsep dia cam kredit kad. Bila ko pakai, ko kne
byr, klu x pakai, xde la byr apa2. Knp guna OD ? sbb interest
dia lg murah dr pakai credit card.

Jd skrg dgn limit 27k yg ada tu, ko gi la MAYBANK & apply loan
ASB 200k. Gunakan 13k dr OD ko yg 27k tu utk byr 1 year asb loan
punya monthly pymt. So, 27k tolak ngan 13k, ada balance lg 14k.
Yg balance tu ko bleh la simpan dalam buku ASW ker atau buat 1
lg loan Asb 200k gune nama wife ker, adik beradik ker.

dollarkey
19-04-2010, 01:17 AM
buat masa nie, maybank yg terbaek !
Mungkin yea, mungkin tidak:D:D:D Ia sangat subjektif.
Pengalaman saya. Real punya experience.
Last year, sya saja2 apply ASB loan dari maybank for 50k. Itu pun pasal officer bank tu yg promote tetapi lepas isi borang, terus senyap tak ada kabar berita. Berjaya @ tak, langsung tiada perkhabaran. Jadi, dah alang2 nak meminjam, sya cuba pula ke Bank sebelah - CIMB. Tak sampai 2 minggu loan saya dah approve utk RM200k. Malah, dia offer lagi 90k utk penuhkan kouta ASB saya.:D
So, who's the best? I don't know:-? :D

cdan
19-04-2010, 01:29 AM
klu yg dh kawin, balance lg 14k tu buat lak loan asb 200k
tuk org ghumah, adik beradik pun bleh (tp tgk yg bleh pakai la,
klu x nnt dividen masuk abis kne sapu lak)

idea menarik dari TT...
apply loan ASB RM200K utk dua nama = RM400K
jumlah ASB RM400K x 7% = RM28K dividen
jumlah ASW(OD) RM30K x 6% = RM1800
jumlah dividen ASB + ASW = RM29,800 setahun

bayaran loan ASB RM400K = RM1074 x 2 x 12 = RM25,776 setahun
bayaran int OD RM25,776 x 4.15% = RM1070 setahun
jumlah bayaran RM25,776 + RM1070 = RM26,846 setahun

abu85
19-04-2010, 01:44 AM
opps... maaf ia....
kombinasi diantara OD dgn loan ASB...
cash RM30K tu jadikan cagaran utk dapatkan OD CIMB RM27K
wang OD digunakan utk bayar loan ASB RM200K (+-RM13K setahun)
wang OD yg masih berbaki (+-RM12K), boleh invest dlm ASW (sbb ASB dah max....)

bro klw ASB 200k -- klw plus dividen tak leh ker.. bro..

contoh tahun pertama kita dapat Rm201,400,2nd yrs rm 215498

atau kena kuar kan 14k tu,.

Mailie
19-04-2010, 01:45 AM
Mungkin yea, mungkin tidak:D:D:D Ia sangat subjektif.
Pengalaman saya. Real punya experience.
Last year, sya saja2 apply ASB loan dari maybank for 50k. Itu pun pasal officer bank tu yg promote tetapi lepas isi borang, terus senyap tak ada kabar berita. Berjaya @ tak, langsung tiada perkhabaran. Jadi, dah alang2 nak meminjam, sya cuba pula ke Bank sebelah - CIMB. Tak sampai 2 minggu loan saya dah approve utk RM200k. Malah, dia offer lagi 90k utk penuhkan kouta ASB saya.:D
So, who's the best? I don't know:-? :D

Betul la tu subjektif. The best tu in term of package, kemudahan
dll. Tp bab2 human error nie yg subjektif sket. Klu bro punya
loan 200k tu approve 2 minggu, aku pun prnh proses loan 300k dlm
seminggu. Nk kata bab2 human faulty ni mmg payah la, sbb mcm2
experience ada pd setiap org. Aku pun prnh gak org mrh sbb loan
dia lmbt release, bkn slh aku pun sbb luar bidang tang release
me-released nih, tp biasa la asam garam keje. Cuma bagi aku,
kalau in term of package, facility, mobility sume tu aku rasa
MAYBANK is the best, tp bkn la sbb aku keje Maybank, tp atas
pemerhatian aku compared dgn lain2 competitors.

abu85
19-04-2010, 01:47 AM
idea menarik dari TT...
apply loan ASB RM200K utk dua nama = RM400K
jumlah ASB RM400K x 7% = RM28K dividen
jumlah ASW(OD) RM30K x 6% = RM1800
jumlah dividen ASB + ASW = RM29,800 setahun

bayaran loan ASB RM400K = RM1074 x 2 x 12 = RM25,776 setahun
bayaran int OD RM25,776 x 4.15% = RM1070 setahun
jumlah bayaran RM25,776 + RM1070 = RM26,846 setahun

bro kira kan utk aku yang 30 k utk profit 2 tahun..
:D:D
sorry menyusahkan.. jek..

Mailie
19-04-2010, 01:48 AM
idea menarik dari TT...
apply loan ASB RM200K utk dua nama = RM400K
jumlah ASB RM400K x 7% = RM28K dividen
jumlah ASW(OD) RM30K x 6% = RM1800
jumlah dividen ASB + ASW = RM29,800 setahun

bayaran loan ASB RM400K = RM1074 x 2 x 12 = RM25,776 setahun
bayaran int OD RM25,776 x 4.15% = RM1070 setahun
jumlah bayaran RM25,776 + RM1070 = RM26,846 setahun

thanks bro.

Mailie
19-04-2010, 01:49 AM
bro klw ASB 200k -- klw plus dividen tak leh ker.. bro..

contoh tahun pertama kita dapat Rm201,400,2nd yrs rm 215498

atau kena kuar kan 14k tu,.

biarkan je la lg baik, nnt dividen lg bertambah.

abu85
19-04-2010, 02:16 AM
biarkan je la lg baik, nnt dividen lg bertambah.

bro mana untung letak 30k dlm asb jek tanpa wat OD 200 ker..biar dia bertambah..

or atau buat 200k...

untuk 10 tahun..

subuhh
19-04-2010, 06:07 PM
Tepat sekali. Dividen ASB memang akan compound.
Tak perlu tunggu sampai 25 tahun utk dapatkan satu juta dalam ASB. InsyaAllah, boleh disingkatkan sehingga separuh. Tetapi apa yang lebih penting, jadikan pendapatan dari pekerjaan kita sebagai batu loncatan utk mendapatkan pendapatan lain(passive income) yg lebih besar lagi.
Alangkah seronoknya jika memperolehi 'passive income' melebihi RM100,000 setahun tanpa melakukan apa2 kerja tambahan. Duduk goyang kaki jer, tiap2 tahun dapat lebih RM100,000 sedangkan gaji kita tak sampai pun RM60,000 setahun.:D:D

Salam,

Bro, saya tertarik dengan kenyataan anda, katakan saya simpan 200k dalam ASB (maksimum), dan saya takboleh lagi tambah pelaburan kerana dah maksima. Cuma harapkan div + Bonus je tiap2 tahun. Untuk mendapatkan 1 juta adalah dalam masa 20tahun sekiranya tak keluarkan div + bonus, biarkan dia terus beranak dalam akaun ASB tu..

Kalau saya buat OD, dan duit OD tu pun takboleh nak tambah pelaburan ASB saya kerana dah maksima.

Apa maksud bro 'pendapatan passive' tu? Adakah duit OD tu saya boleh tambah kat produk PNB yang lain seperti ASW ke, apa2 ke?

Boleh bro huraikan tak?

Tq

subuhh
19-04-2010, 06:19 PM
yg cdan ckp tu, buat OD (overdraft) klu nk bg maximise
kn cash yg dok ada 30k tu. RM30k tu tukarkan kpd bentuk sijil
ASW kt PNB, pastu ko bwk sijil ASW (Amanah Saham Wawasan 2020)
tu gi kt CIMB & apply overdraft.

CIMB akan simpan sijil ASW ko tu sbgai cagaran & ko akan diberi
RM27k credit limit utk ko gune. So, suka ati ko la nk wat apa pun
ngan 27k tu. Konsep dia cam kredit kad. Bila ko pakai, ko kne
byr, klu x pakai, xde la byr apa2. Knp guna OD ? sbb interest
dia lg murah dr pakai credit card.

Jd skrg dgn limit 27k yg ada tu, ko gi la MAYBANK & apply loan
ASB 200k. Gunakan 13k dr OD ko yg 27k tu utk byr 1 year asb loan
punya monthly pymt. So, 27k tolak ngan 13k, ada balance lg 14k.
Yg balance tu ko bleh la simpan dalam buku ASW ker atau buat 1
lg loan Asb 200k gune nama wife ker, adik beradik ker.

Yaaaa,,, menarik-menarik.. Nampaknya aku dah banyak paham tentang OD ASB nie..

1) Dalam buku ASB tu kenalah ada duit sendiri kalau nak apply OD. Kalau anda buat loan ASB, sijil anda tu bank pegang sebagai cagaran, maknanya takleh buat OD lah.

2) Konsepnya lebih kurang macam Credit Card, kalau tak pakai duit OD tu tak kena bayar lah. TT ada terangkan diatas tu supaya kuarkan 27k limit OD tu, Jadi berapa kena bayar bulanan dan berapa tahun nak settle OD yang 27k tu? dan bagaimana cara bayaran dia..?

Mailie dan otai2 sekelian tolong jawab ye, seboleh2nya ada jadual payment lagi senang.

Tq

akulakaya
19-04-2010, 06:32 PM
nk tanya ckit ni... dh buat loan asb ngan rimau dh aprove
dh n stat byr mei ni, tp masalahnya wat loan ciput sangat waaaaaaa
wat rm 35k jer bln2 rm649, boleh lg ke nk wat max ni. boleh batal x yg
lama tu. menyesal la pulok tuan mailie

WnB
19-04-2010, 07:12 PM
knpa interest 6% ya. pinjam masa rate lama ke atau apa ya. :-?

skrg 4.15%.


kne kira interest rate punya package semasa -1.65%


Ooo.. sbnrnya cuma nak bgtau… kalau rate terkini 7% dividen ASB – 4.15% profit bank utk loan ASB, ia tak sama ngan 2.85%.

Nilai bezanya lebih cket dong !!!..

Tu jer…

Mailie
19-04-2010, 07:57 PM
nk tanya ckit ni... dh buat loan asb ngan rimau dh aprove
dh n stat byr mei ni, tp masalahnya wat loan ciput sangat waaaaaaa
wat rm 35k jer bln2 rm649, boleh lg ke nk wat max ni. boleh batal x yg
lama tu. menyesal la pulok tuan mailie

mak ai....! 35k monthly rm649 ?
brp pendek tempoh tu bro ? klu lajak long term, monthly rm649
tu leh buat lbh 100k loan tu klu term dia 25 thn.

try la discuss ngan branch tu, leh x adjust balik loan tu.
bukan nk cancel, tp nk kasi tambah lg amount cume term berbeza.
Aku xtau la leh ke x adjust tu. Ko try la dulu, slamat mencuba.

tenungskrin
19-04-2010, 10:43 PM
xdpt bro, kira pro-rate ler. ni pun dh bulan 4.
kalau leh dpt full, alamat bln doblas bersusun la org masuk asb,
bulan satu bersusun la pulak keluarkan duet dr asb hehehe....

aisehhhh.. mlopeh

cdan
19-04-2010, 11:03 PM
bro klw ASB 200k -- klw plus dividen tak leh ker.. bro..

contoh tahun pertama kita dapat Rm201,400,2nd yrs rm 215498

atau kena kuar kan 14k tu,.

jika div tidak dikeluarkan...
dgn div ASB 7% setahun....
tahun pertama div keatas rm200k = rm14k
tahun kedua div keatas rm214k = rm14,980

jika berkemampuan utk membuat pembayaran balik rm1074/bln sepanjang tempuh 25 tahun (tanpa gagal) adalah tersangat baik....

jika tidak, bayaran tahun pertama guna wang sendiri dan bayaran tahun2 berikutnya guna wang dividen - sebagaimana yg disarankan oleh TT dalam thread ini.....

p/s: apa yg den cuba sampaikan sebelum ini ialah bagaimana cash rm30k tu boleh dimanfaatkan

cdan
19-04-2010, 11:12 PM
bro kira kan utk aku yang 30 k utk profit 2 tahun..
:D:D
sorry menyusahkan.. jek..

apa yg boleh dibuat dgn cash rm30k
- invest dlm ASB
- guna utk buat pembayaran balik loan ASB
- buat OD, dgn wang OD buat pembayaran balik loan ASB

p/s: utk lebih detail boleh PM den

banyoi
20-04-2010, 11:24 AM
Salam TT...
Idea n trick mmg menarik la...
really interested
Boleh tolong kire saya yg hanya 500 monthly...brapa K loan cun kene amik..
Tq

soulsix
20-04-2010, 03:23 PM
kalau aku ada dlm 15k je cash dlm tangan, apa cara terbaik utk maximize asb ni? mintak nasihat skit:)

gunnerz82
20-04-2010, 04:34 PM
kalau aku ada dlm 15k je cash dlm tangan, apa cara terbaik utk maximize asb ni? mintak nasihat skit:)


ni dah lepas loan 200k 25thn. tp klu od dlu pun boleh gak tu.

cdan
20-04-2010, 10:32 PM
Salam TT...
Idea n trick mmg menarik la...
really interested
Boleh tolong kire saya yg hanya 500 monthly...brapa K loan cun kene amik..
Tq

boleh menampung pembayaran utk loan ASB RM90K tue... :))

cdan
20-04-2010, 10:40 PM
ni dah lepas loan 200k 25thn. tp klu od dlu pun boleh gak tu.

setuju dgn bro gunnerz82... :))
kalau nak buat OD dulu, kena buat ODASW...
acc ASB kosongkan (tinggalkan RM10) -> pindahkan ke ASW, baru boleh masuk loan ASB 200K...

Mailie
20-04-2010, 10:57 PM
Salam TT...
Idea n trick mmg menarik la...
really interested
Boleh tolong kire saya yg hanya 500 monthly...brapa K loan cun kene amik..
Tq

bagi tarikh lahir bro ?

Mailie
20-04-2010, 10:58 PM
kalau aku ada dlm 15k je cash dlm tangan, apa cara terbaik utk maximize asb ni? mintak nasihat skit:)

brp umur bro ? bleh buat asb loan 200k tu.

frigid03
20-04-2010, 10:59 PM
salam. nk update sket. aritu apply loan asb 200k 30.3.2010.
pg td dah pegi sign LO hehe. tak payah upfront n lum bg slip gaji pon die dah luluskn. siap dpt free gift beg ngan payung lagi hehe :-p
akak tu kata dividend stat bulan 5, potong gaji stat bulan 6.
jd time kasih la bro mailie n otai2 yg byk bg guide dlm thread ni! :)cgrock

antudegil
20-04-2010, 11:01 PM
howaa. buat dekat branch mana tu

h@rimau1
20-04-2010, 11:03 PM
heeee... aku pon dah buat loan tuh... kat m'sia nih.. ada 3 bank ja yg buat ASB loan... RHB, Malayan Banking ngan CIMB... (bnyk bank nak apply jugak)...

dulu mcm malas nak buat... aku mana ada duit, tapi dah mak aku yg paksa, aku ambik juga... agak untung... n aku pusing duit dividend jugak... haha... :)

kalau sapa, yg nak buat aku bg cadangan lah.. p ke RHB bank.. sbb monthly installment dia murah sikit.. (ada satu bank tu, diff dia sampai RM50 sebulan... *aku dah terkena*)

maybank pulak untung dia:: blr rendah n ada stage di kurangkan lagi.....

CIMB aku tak check lg.. huuu... apahal pon, masing2 bank ada kebaikan n kekurangan sendiri.. :-?ikot poket kita jugak... hahahah...
:))
loan bank senang lulus ker....

Mailie
21-04-2010, 01:57 AM
loan bank senang lulus ker....

klu kne cara, mmg senanng.

Mailie
21-04-2010, 01:59 AM
salam. nk update sket. aritu apply loan asb 200k 30.3.2010.
pg td dah pegi sign LO hehe. tak payah upfront n lum bg slip gaji pon die dah luluskn. siap dpt free gift beg ngan payung lagi hehe :-p
akak tu kata dividend stat bulan 5, potong gaji stat bulan 6.
jd time kasih la bro mailie n otai2 yg byk bg guide dlm thread ni! :)cgrock

xde hal bro, just tlg kwn2.

banyoi
21-04-2010, 10:00 AM
bagi tarikh lahir bro ?

lahir tahun 1982
tahun ni masok 28 la bro...
:)

General Juhziz
21-04-2010, 02:49 PM
salam..saya baru dpt kerja..

bang mailie kalau saya loan 30K asb utk 20 thn nape macam rugi je kalau div 7%???
bayar
1bulan Rm186 x 12 = 2232
Div 1thn utk +- 7% = 2100

ASB-i pn +- same je..cmne ek??nk dpt yg untung pny?

exikm1999
21-04-2010, 07:47 PM
TT nak info pasal OD la.. ada x apa2 link boleh belajar?

Mailie
21-04-2010, 07:49 PM
salam..saya baru dpt kerja..

Bang mailie kalau saya loan 30k asb utk 20 thn nape macam rugi je kalau div 7%???
Bayar
1bulan rm186 x 12 = 2232
div 1thn utk +- 7% = 2100

asb-i pn +- same je..cmne ek??nk dpt yg untung pny?

buat la 25 thn,

Mailie
21-04-2010, 07:53 PM
lahir tahun 1982
tahun ni masok 28 la bro...
:)

Klu camtu buat la loan RM90,000
Monthly + insurance RM495

puterasizuka
21-04-2010, 08:06 PM
dividen kan xtetap ? setahu saya dividen asb nie confirnm ke 7%.. tapi kadang nape dia xsama ngan cawangan maybank yang lain ?

antudegil
21-04-2010, 08:22 PM
dividen kan xtetap ? setahu saya dividen asb nie confirnm ke 7%.. tapi kadang nape dia xsama ngan cawangan maybank yang lain ?

aaa? mmg dividen ASB xpernah tetap. yang dlm thread ni bincang2 kenapa amik 7% sebab base on track record ASB ni, xpernah sekali pon jatuh dari 7%. sebab tu untuk cara selamat, kiraan semua dekat sini berdasarkan 7% je :)

xsama dengan cawangan maybank yang lain?? apa yang x sama? penjelasan @ pencerahan diperlukan disini. setahu saya yang bengap2 ubi ni, ASB punya dividen mana2 kalu check dekat agen dia (maybank la tu antaranya) tetap sama dekat mana2 cawangan kalau dh diumumkan.

General Juhziz
21-04-2010, 11:18 PM
Klu camtu buat la loan RM90,000
Monthly + insurance RM495

kalau 40K + insuran jd sebulan bape??

kalau 50K + insuran jd sebulan bape??

kemampuan saya rm250 sebulan

cdan
21-04-2010, 11:19 PM
TT nak info pasal OD la.. ada x apa2 link boleh belajar?

jom terjah OD kat sini....
> http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=23037
> http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=91767

sprinter
21-04-2010, 11:21 PM
aiii..tuan cdan..how r u mate...

Mailie
21-04-2010, 11:38 PM
http://asbloantips.blogspot.com/

Mailie
21-04-2010, 11:40 PM
kalau 40K + insuran jd sebulan bape??

kalau 50K + insuran jd sebulan bape??

kemampuan saya rm250 sebulan

bg tarikh lahir bro

namasayais
22-04-2010, 12:07 AM
adei..td ada org ckp2 pasal seunit seunit saham ni semua..
dah kompiuss dah saya nie..

kenape ada yg kena bayar tiap bln ke dlm ASB ? dan kenapa plak ada yg jenis boleh beli RM1/seunit.. benda ni benda yg sama atau tidak? sorry sgt2.. ultra-noob pasal benda nie semua.. berminat giler nak tahu ..

General Juhziz
22-04-2010, 01:45 PM
bg tarikh lahir bro

dah 24 tahun..

@@/03/1986

banyoi
22-04-2010, 03:19 PM
Klu camtu buat la loan RM90,000
Monthly + insurance RM495

Insurance??
camne tu bro...
so loan for 25 tahun ler kan..
pls bagi step kire2 kat saye step payment for 1year
tq
:D

General Juhziz
22-04-2010, 06:11 PM
bang kalau kte terminate sblum mase..kte bleh dapat principal gk k?

antudegil
22-04-2010, 08:00 PM
bang kalau kte terminate sblum mase..kte bleh dapat principal gk k?

hiyee. principal akan dapat balik

soulsix
23-04-2010, 08:58 AM
ada pertanyaan skit. kalau nak guna konsep yg 1st year je buat bayaran semula ni, kan tahun kedua dan seterusnya kita bayar guna dividen 1st year tu kan. so camne cara bayaran utk 2nd year tu? boleh ke tolak je dr dividen? atau kene keluarkn dividen tu then byr bulan2 secara manual? kalau byr penuh uth setahun boleh ke?

exikm1999
23-04-2010, 12:51 PM
ada pertanyaan skit. kalau nak guna konsep yg 1st year je buat bayaran semula ni, kan tahun kedua dan seterusnya kita bayar guna dividen 1st year tu kan. so camne cara bayaran utk 2nd year tu? boleh ke tolak je dr dividen? atau kene keluarkn dividen tu then byr bulan2 secara manual? kalau byr penuh uth setahun boleh ke?

TT biar hamba jawab... boleh xda hal.. mmg digalakan disiplin namanya tu.. bayar manual boleh lump sump pun boleh...

cdan
23-04-2010, 04:53 PM
aiii..tuan cdan..how r u mate...

janganlah bertuan2 bro sprinter... :(
masih di Melbourne ke...
balik Malaysia nanti, jumpa TT, buat loan max RM200K.... :))

cdan
23-04-2010, 05:05 PM
adei..td ada org ckp2 pasal seunit seunit saham ni semua..
dah kompiuss dah saya nie..

kenape ada yg kena bayar tiap bln ke dlm ASB ? dan kenapa plak ada yg jenis boleh beli RM1/seunit.. benda ni benda yg sama atau tidak? sorry sgt2.. ultra-noob pasal benda nie semua.. berminat giler nak tahu ..

ASB dlm unit - RM1/unit....
A - labur/beli unit ASB dgn wang sendiri...
atau....
B - labur/beli unit ASB dgn loan ASB dari Maybank - ini yg kena bayar - bayaran balik bulanan kpd bank

cdan
23-04-2010, 05:15 PM
ada pertanyaan skit. kalau nak guna konsep yg 1st year je buat bayaran semula ni, kan tahun kedua dan seterusnya kita bayar guna dividen 1st year tu kan. so camne cara bayaran utk 2nd year tu? boleh ke tolak je dr dividen? atau kene keluarkn dividen tu then byr bulan2 secara manual? kalau byr penuh uth setahun boleh ke?

1st year bayar loan ASB guna wang sendiri...
tahun2 berikutnya, bayar guna dividen ASB....
boleh bayar lumsum utk tahun 2 dan berikutnya dgn dividen ASB...
lebih baik bayar bulan2, kerana baki dividen akan berkembang utk beberapa bulan yg akan datang... :)

mansur79
23-04-2010, 07:17 PM
1st year bayar loan ASB guna wang sendiri...
tahun2 berikutnya, bayar guna dividen ASB....
boleh bayar lumsum utk tahun 2 dan berikutnya dgn dividen ASB...
lebih baik bayar bulan2, kerana baki dividen akan berkembang utk beberapa bulan yg akan datang... :)
ye,,kalau nak best lagi takyah la keluarkan dividen tu..bayar je guna duit OD..interest OD leh dikurangkan dengan parking gaji dan kombinasi cash withdrawal cc..

gunnerz82
24-04-2010, 01:34 PM
ye,,kalau nak best lagi takyah la keluarkan dividen tu..bayar je guna duit OD..interest OD leh dikurangkan dengan parking gaji dan kombinasi cash withdrawal cc..



brpa banyak boleh untung tu ya.

aku kira2 secara kasar, bila loan asb 200K, dividen 14k, bayar bulan2 secara manual, leh untung dalam 1k. betul tak TT.

Mailie
25-04-2010, 02:14 AM
kalau 40K + insuran jd sebulan bape??

kalau 50K + insuran jd sebulan bape??

kemampuan saya rm250 sebulan

dah 24 tahun..

@@/03/1986

Umur next birthday 25, tempoh loan 25 tahun

40k = RM220
50k = RM275

Monthly tu dh termasuk skali insurance.

Mailie
25-04-2010, 02:18 AM
brpa banyak boleh untung tu ya.

aku kira2 secara kasar, bila loan asb 200K, dividen 14k, bayar bulan2 secara manual, leh untung dalam 1k. betul tak TT.

ya betulllll.....kalau dividentu guna utk byr blk loan la.

Mailie
25-04-2010, 02:20 AM
bang kalau kte terminate sblum mase..kte bleh dapat principal gk k?

dpt la balance lps tolak interest, tp make sure lps 2 thn.
Nnt kena penalty 3% lak klu sblm 2 thn.

Mailie
25-04-2010, 02:22 AM
Insurance??
camne tu bro...
so loan for 25 tahun ler kan..
pls bagi step kire2 kat saye step payment for 1year
tq
:D



Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2009
Posts: 449
Poster Rank: #2139
Blog Entries: 1
Thanked 28 Times
Groaned at 0 Times
Active Level

My Mood:
Smile Best Trick of ASB Loan by Maybank
Salam,

Sesapa minat nak wat ASB Loan, leh bagitau.

Table & Form leh refer attachment link.

BLR : 5.80%
Promosi : -1.65% (sepanjang tempoh loan - lowest ever)
=============
Final = 4.15%
=============

So, caner nak wat duit ngan ASB Loan nie ?

Cth, kita amik ASB Loan RM200k, monthly dlm RM1,100-00 je, tempoh amik yg paling maksimum 25 tahun (klu amik tempoh pendek rugi). Kita assume dividen ASB 7% saja (total dividen 2009 adalah 8.55%). So, bagi yang xnak byr loan lama2, bleh buat payment utk thn pertama saja, first year only bro.

Payment : RM1,100.00 X 12 bln = RM13,200.00
Dividen : RM200,000.00 X 7% = RM14,000.00
==================================
EXCESS DIVIDENT = RM800.00
==================================

Maknanya, klu dah mls sgt nk byr monthly lama2, gunakan dividen tu utk byr next year punya monthly. So, keje anda hanya dtg ke bank pada setiap bulan january utk kuar kn dividen & byr ASB loan trus setahun punya monthly. Just buat mcm tu setiap tahun. End of loan pyment nnt dpt RM200,000.00 kn untung tu ! Modal yang kita kuar hanya pymt 1st year jer RM13,200.00. Tu x masuk lg lebihan dividen setiap tahun sebanyak RM800.00 setiap tahun tu.


25 thn tu lama sgt la........

- Apa ??? 25 thn tu lama sgt ? Mmg la lama, dh tu korang pun cuma byr 1st year punya payment jer, end of loan sok dpt RM200k, kira lbh dr adil la tu.



Apa akan jd kalau interest (BLR) naik, atau dividen turun ?

- senang jer bro, cancel je la loan tu. Tp nk inform sket, dlm masa 2 thn pertama xleh cancel sbb ada 'LOCK IN Period' 2 thn. Tp jgn risau, klu ikut market watch kt M'sia ni, rate ASB xkan turun mendadak sbb nama pun Amanah Saham BUMIPUTRA hehehe...kok mengamuk org melayu nnt...!!! Kadar interest pun xkan naik mendadak, sbb bleh effect local economics.


So, pesan saya & tlg sampaikan pesan sy ni tu sume MEMBERS yg berstatus BUMIPUTRA......Tolong la buat ASB loan, kalau anda jenis semalas2 umat pun tlg la buat at least maintain payment for the 1st year, itu saja.

Kurang2 masa korang pencen sok ada la saving ASB, bukan kne byr tiap2 thn pun (tp klu bleh byr setiap bulan sepanjang tempoh loan, lg la byk korang dpt).

Lg 1, klu apa2 jd kt korang, kematian atau cacat kekal sekurang2nya waris akan dpt jumlah yg korang loan tu. klu loan 200k, dpt 200k la sbb ada cover insurans.

OK sume, pape hal x clear sms ler 017-698 0009 / 012-906 1212

email : mohdrosemailie@yahoo.com / mrosemailie@maybank.com.my

My blog : http://asbloantips.blogspot.com/

Regards

MOD jr.
25-04-2010, 02:25 AM
bro ..aku nak buat loan 200k..berapa monthly untuk 25tahun? ( yg terkini)..ada hidden fee ape2 ke..?

antudegil
25-04-2010, 10:42 AM
bgtau umur dekat TT. nanti dia calculate utk bro.

General Juhziz
25-04-2010, 11:08 AM
loan 40K based on 7% dividend

bulanan rm220 1thn=2640

dividend 1thn=2800

cash flow = rm160 utk thn pertama

simpan sendri

rm220/month stahun rm2620

dividend rm100.10

cash flow +ve gk

apexs
25-04-2010, 11:23 AM
What ever cash is still king....!!!!!!
:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

nazry
25-04-2010, 11:42 AM
Trader Rating: (0)


So, caner nak wat duit ngan ASB Loan nie ?

Cth, kita amik ASB Loan RM200k, monthly dlm RM1,100-00 je, tempoh amik yg paling maksimum 25 tahun (klu amik tempoh pendek rugi). Kita assume dividen ASB 7% saja (total dividen 2009 adalah 8.55%). So, bagi yang xnak byr loan lama2, bleh buat payment utk thn pertama saja, first year only bro.

Payment : RM1,100.00 X 12 bln = RM13,200.00
Dividen : RM200,000.00 X 7% = RM14,000.00
==================================
EXCESS DIVIDENT = RM800.00
==================================


Regards

nape kalu amek tempoh pendek rugi bro? boleh jelaskan?..

En. Rhoma Irama
25-04-2010, 11:47 AM
nape kalu amek tempoh pendek rugi bro? boleh jelaskan?..
kalau tempoh pinjaman pendek bermakna monthly installment tinggi. Dividen tak cukup nak cover bayaran installment selama setahun

nazry
25-04-2010, 11:49 AM
kalau tempoh pinjaman pendek bermakna monthly installment tinggi. Dividen tak cukup nak cover bayaran installment selama setahun

oh ya..got it. Trimas.. :)cgrock

General Juhziz
25-04-2010, 12:05 PM
oh ya..got it. Trimas.. :)cgrock

cash flow -Ve

gunnerz82
25-04-2010, 12:40 PM
cash flow -Ve


kena kluar duit poket lagi nak cover next year installment :(

jutawan_kokusba89
25-04-2010, 12:53 PM
best ke??hehee..dilindungi insrurans x kalau apa2 berlaku pada kita

En. Rhoma Irama
25-04-2010, 12:57 PM
best ke??hehee..dilindungi insrurans x kalau apa2 berlaku pada kita
dilindungi sekiranya berlaku kematian sahaja

hilang upaya kene double check samada di cover atau tak

Mailie
25-04-2010, 02:51 PM
dilindungi sekiranya berlaku kematian sahaja

hilang upaya kene double check samada di cover atau tak

Insurance tu cover KEMATIAN & CACAT KEKAL (Death & TPD) SAHAJA.
TPD - Total Permanent Disablement.

Mailie
25-04-2010, 02:55 PM
bro ..aku nak buat loan 200k..berapa monthly untuk 25tahun? ( yg terkini)..ada hidden fee ape2 ke..?

Kalau nak exactly bayaran monthly + insurance, bagi T/Lahir bro.
Processing fee hanya RM70 jer. Cuma adakalanya bank akan charge
UPFRONT, depends pada bank tu.

Mailie
25-04-2010, 02:58 PM
best ke??hehee..dilindungi insrurans x kalau apa2 berlaku pada kita

Ada insurance coverage utk Death & TPD.

Mailie
25-04-2010, 02:59 PM
dilindungi sekiranya berlaku kematian sahaja

hilang upaya kene double check samada di cover atau tak

Cover bro, Death & TPD.

Mailie
25-04-2010, 03:59 PM
nape kalu amek tempoh pendek rugi bro? boleh jelaskan?..

Bleh, mcm nie kita assume En. Ahmad nk buat loan ASB RM100k
selama 10 tahun. Monthly yg dia kne byr RM1100

Kawan beliau En.Badrul pun nk buat juga loan ASB tetapi
RM200k dgn tempoh 25 tahun. Monthly En.Badrul adalah RM1100.

Jadi dlm kes diatas, kedua2 mereka membayar jumlah monthly yang
sama, iaitu RM1100 sebulan. Apa yang membezakan adalah jumlah
loan & tempoh. Kita assume dividen asb adalah 7% setiap tahun.


En.Ahmad.

Loan RM100k X 7% = RM7000 setahun. Jadi dividen RM7k setahun
kali ngan 10 tahun = RM70,000.
So, lps 10 tahun loan dia pun abis & dia dpt la RM100k yang
dia buat loan tu. Keseluruhan yg En. Ahmad dpt lps 10 tahun
tu adalah RM170,000 (100k loan + 70k dividen).


En.Badrul.

Oleh sebab dia tgk kawan dia En.Ahmad habis loan dalam tempoh
10 tahun, jadi dia pun nk stop loan dia pada thn ke 10. Kita
try kira brp jumlah yg akan diperolehi oleh En.Badrul lak.

Loan RM200k X 7% = RM14000 setahun. Jadi dividen 14k setahun tu
kita kali kn ngan 10 tahun = RM140,000.
So, sepatutnya loan En.Badrul ni abis dlm tempoh 25 tahun, tp
tahun ke 10 dia dh stop loan dia. Masa dia cancel pada tahun
ke 10 tu, jumlah terhutang pada bank ada lg 140k. Jadi pihak
bank akan refund jumlah yang dh di byr pd En.Badrul sebanyak
RM60k (loan 200k tolak hutang 140k). Maknanya jumlah keseluruhan
yang En.Badrul dpt adalah RM200k (10 thn dividen = RM140k +
lebihan loan RM60K).

Kesimpulan.

Jadi kesimpulannya, org yg buat long term loan lg untung;

1. Dividen tahunan lbh tinggi. En. Ahmad 7k setahun, En.Badrul
14k setahun.

2. Jumlah coverage insurance lbh tinggi. Coverage utk En. Ahmad
RM100k saja & En.Badrul RM200k (ikut amaun loan). Andaikata
kedua2 mereka meninggal dunia, waris En.Ahmad dpt 100k jer, tp
Waris En.Badrul dpt 200k.

3. Jika apa2 berlaku seperti dibuang kerja atau budget lari.
En.badrul bleh byr setahun punya monthly guna dividen yang masuk
tu. Monthly 1100 x 12 bln = RM13,200. Tp En.Ahmad ada RM7,000
jer dividen, jd x cukup la nk byr setahun punya monthly. Kalau dia kne buang keje ker, mana nk cekau balance tu ?

4. Walaupun buat loan 25 tahun, tp En.Badrul ada fleksibiliti
nak stop loan bila2 masa dia perlu, kecuali utk 2 tahun pertama
je xleh. Tp En.Ahmad lak bila smpai thn ke 10 loan dia pun abis.
Katakan la dia nk buat loan another 100k, dia kne ikut rate pd
masa tu. Kalau rate dia murah atau sama cam skrg xpelah, tp
kalau rate dia mahal ? X ke rugi ?

5. Total yg En.Badrul dpt masa stop pd tahun ke 10 tu lg tinggi
dr En.Ahmad.


Jadi, buat mcm mana pun. Pusing mcm mana pun ttp org yg buat loan
bagi tempoh yg lama gak untung.

OK bos ?

nazry
25-04-2010, 04:06 PM
Bleh, mcm nie kita assume En. Ahmad nk buat loan ASB RM100k
selama 10 tahun. Monthly yg dia kne byr RM1100

Kawan beliau En.Badrul pun nk buat juga loan ASB tetapi
RM200k dgn tempoh 25 tahun. Monthly En.Badrul adalah RM1100.

Jadi dlm kes diatas, kedua2 mereka membayar jumlah monthly yang
sama, iaitu RM1100 sebulan. Apa yang membezakan adalah jumlah
loan & tempoh. Kita assume dividen asb adalah 7% setiap tahun.


En.Ahmad.

Loan RM100k X 7% = RM7000 setahun. Jadi dividen RM7k setahun
kali ngan 10 tahun = RM70,000.
So, lps 10 tahun loan dia pun abis & dia dpt la RM100k yang
dia buat loan tu. Keseluruhan yg En. Ahmad dpt lps 10 tahun
tu adalah RM170,000 (100k loan + 70k dividen).


En.Badrul.

Oleh sebab dia tgk kawan dia En.Ahmad habis loan dalam tempoh
10 tahun, jadi dia pun nk stop loan dia pada thn ke 10. Kita
try kira brp jumlah yg akan diperolehi oleh En.Badrul lak.

Loan RM200k X 7% = RM14000 setahun. Jadi dividen 14k setahun tu
kita kali kn ngan 10 tahun = RM140,000.
So, sepatutnya loan En.Badrul ni abis dlm tempoh 25 tahun, tp
tahun ke 10 dia dh stop loan dia. Masa dia cancel pada tahun
ke 10 tu, jumlah terhutang pada bank ada lg 140k. Jadi pihak
bank akan refund jumlah yang dh di byr pd En.Badrul sebanyak
RM60k (loan 200k tolak hutang 140k). Maknanya jumlah keseluruhan
yang En.Badrul dpt adalah RM200k (10 thn dividen = RM140k +
lebihan loan RM60K).

Kesimpulan.

Jadi kesimpulannya, org yg buat long term loan lg untung;

1. Dividen tahunan lbh tinggi. En. Ahmad 7k setahun, En.Badrul
14k setahun.

2. Jumlah coverage insurance lbh tinggi. Coverage utk En. Ahmad
RM100k saja & En.Badrul RM200k (ikut amaun loan). Andaikata
kedua2 mereka meninggal dunia, waris En.Ahmad dpt 100k jer, tp
Waris En.Badrul dpt 200k.

3. Jika apa2 berlaku seperti dibuang kerja atau budget lari.
En.badrul bleh byr setahun punya monthly guna dividen yang masuk
tu. Monthly 1100 x 12 bln = RM13,200. Tp En.Ahmad ada RM7,000
jer dividen, jd x cukup la nk byr setahun punya monthly. Kalau dia kne buang keje ker, mana nk cekau balance tu ?

4. Walaupun buat loan 25 tahun, tp En.Badrul ada fleksibiliti
nak stop loan bila2 masa dia perlu, kecuali utk 2 tahun pertama
je xleh. Tp En.Ahmad lak bila smpai thn ke 10 loan dia pun abis.
Katakan la dia nk buat loan another 100k, dia kne ikut rate pd
masa tu. Kalau rate dia murah atau sama cam skrg xpelah, tp
kalau rate dia mahal ? X ke rugi ?

5. Total yg En.Badrul dpt masa stop pd tahun ke 10 tu lg tinggi
dr En.Ahmad.


Jadi, buat mcm mana pun. Pusing mcm mana pun ttp org yg buat loan
bagi tempoh yg lama gak untung.

OK bos ?

fuh..panjang lebar.gud info bro :)cgrock:)cgrock

Mailie
25-04-2010, 04:17 PM
fuh..panjang lebar.gud info bro :)cgrock:)cgrock

Apa de hal, demi kengkawan....

frigid03
25-04-2010, 05:36 PM
salam bro..nk tya lg sket hehe. aritu akak tu kata if sy nak byr lump sum guna duit dividen tu, sy kene kuarkan dividen then masukkn dlm loan acc - acc berasingan dpd acc yg gaji sy masuk skrg ni. sy nk tya, if sy buat cara tu, bank still akan potong by monthly from loan acc tu atau amik sume skli dividen yg dimasukkn dlm loan acc tu skaligus?

Mailie
26-04-2010, 01:06 AM
salam bro..nk tya lg sket hehe. aritu akak tu kata if sy nak byr lump sum guna duit dividen tu, sy kene kuarkan dividen then masukkn dlm loan acc - acc berasingan dpd acc yg gaji sy masuk skrg ni. sy nk tya, if sy buat cara tu, bank still akan potong by monthly from loan acc tu atau amik sume skli dividen yg dimasukkn dlm loan acc tu skaligus?

kne kuarkan sdri dr akaun ASB & masukkan dlm svg acc sbb setiap bulan, system akan tolak dr situ. Ataupun trus masukkan dlm loan acc & cancel kan SI (standing instruction) tu. Tp biasanya bank x bg kita cancel SI ni, tp leh cuba explain la kt bank tu sbb nk byr lumpsum.

antudegil
26-04-2010, 07:54 AM
wah TT.. makin rancak dekat sini. bagus2. alhamdulillah...

General Juhziz
26-04-2010, 07:57 AM
Bang walaupun kte amk jangka panjang loan 40K & above je baru ade cash flow utk tahunan..kalau bawah 40K ia jd -ve cash flow plak..nk xnk kne amk plg koman pn 40K lah kn

antudegil
26-04-2010, 08:07 AM
Bang walaupun kte amk jangka panjang loan 40K & above je baru ade cash flow utk tahunan..kalau bawah 40K ia jd -ve cash flow plak..nk xnk kne amk plg koman pn 40K lah kn

aik? tang mana yang -ve flow tu lak?? hermp....

frigid03
26-04-2010, 08:16 AM
kne kuarkan sdri dr akaun ASB & masukkan dlm svg acc sbb setiap bulan, system akan tolak dr situ. Ataupun trus masukkan dlm loan acc & cancel kan SI (standing instruction) tu. Tp biasanya bank x bg kita cancel SI ni, tp leh cuba explain la kt bank tu sbb nk byr lumpsum.

ok terima kasih. if sy cancel SI tu pstu msukkan dividen ASB trus dlm loan acc, system akan still tolak by monthly from loan acc tu ke?
lg stu, SI tu perlu cancel awal taun jeke atau at any time of the year bley cancel?

mr_macau
26-04-2010, 09:02 AM
wah..menarikkk

General Juhziz
26-04-2010, 11:45 AM
Originally Posted by General Juhziz View Post
Bang walaupun kte amk jangka panjang loan 40K & above je baru ade cash flow utk tahunan..kalau bawah 40K ia jd -ve cash flow plak..nk xnk kne amk plg koman pn 40K lah kn

aik? tang mana yang -ve flow tu lak?? hermp....

saya silap lah bang, ade untung skit lah huhuhu

Bayaran sebulan utk 30K = RM 168 dgn jangkaan dividen 7%

so kalau setahun bayar rm2016..dividen yg dpt 2100

untung rm84 ;)

dinda_umie
26-04-2010, 12:08 PM
petang ni nk g maybank..nk wat utk 50k dulu..tahun depan wat lagi 50k. :)

gunnerz82
26-04-2010, 12:53 PM
Originally Posted by General Juhziz View Post
Bang walaupun kte amk jangka panjang loan 40K & above je baru ade cash flow utk tahunan..kalau bawah 40K ia jd -ve cash flow plak..nk xnk kne amk plg koman pn 40K lah kn

aik? tang mana yang -ve flow tu lak?? hermp....

saya silap lah bang, ade untung skit lah huhuhu

Bayaran sebulan utk 30K = RM 168 dgn jangkaan dividen 7%

so kalau setahun bayar rm2016..dividen yg dpt 2100

untung rm84 ;)


x termasuk bonus lagi tu. pastu klu buat payment bulanan manual, next year akan bertambah la div. :)paid

gunnerz82
26-04-2010, 12:55 PM
petang ni nk g maybank..nk wat utk 50k dulu..tahun depan wat lagi 50k. :)


penting untuk dapatkan interest blr-1.65. thn depan mungkin dah lain. :D

Mailie
27-04-2010, 12:33 AM
petang ni nk g maybank..nk wat utk 50k dulu..tahun depan wat lagi 50k. :)

ok gak tu. Tp thn dpn xtau la ada lg ke pakej BLR -1.65% tu.

Mailie
27-04-2010, 12:36 AM
ok terima kasih. if sy cancel SI tu pstu msukkan dividen ASB trus dlm loan acc, system akan still tolak by monthly from loan acc tu ke?
lg stu, SI tu perlu cancel awal taun jeke atau at any time of the year bley cancel?

kalau SI dh cancel xde la kne deduct lg.
Tp yg jd masalah, bleh ker bro yakinkan branch tu utk
cancel SI ? Sbb kekadang diorg x bg cancel.

So, klu diorg x bg, just masukkan dlm a/c svg biar system tolak
bulan2. Tp mata kne kasi tutup ler hehehe.........

Mailie
27-04-2010, 12:37 AM
penting untuk dapatkan interest blr-1.65. thn depan mungkin dah lain. :D

tau xpe, tu lh rate paling menarik prnh aku tgk bank offer.

emoney
27-04-2010, 11:53 AM
petang ni nk g maybank..nk wat utk 50k dulu..tahun depan wat lagi 50k. :)

Satu keputusan yang bijak...:)cgrock

General Juhziz
28-04-2010, 10:55 AM
bang lama x urusan nk wat loan ni???1-2jam k?kje ofis susah nk kuar lme2 lah

antudegil
28-04-2010, 12:10 PM
setengah jam je urusannya ha.. sebenarnye kalau dh ade borang, isi siap2 pastu gi submit dekat bank terdekat atau kalau nak submit dengan TT, tepon dia. TT orgnya ok. lepas opis hour pon bley. hujung minggu pon bley. sume tu tertakluk pada tt punya kesibukan.

General Juhziz
28-04-2010, 12:42 PM
setengah jam je urusannya ha.. sebenarnye kalau dh ade borang, isi siap2 pastu gi submit dekat bank terdekat atau kalau nak submit dengan TT, tepon dia. TT orgnya ok. lepas opis hour pon bley. hujung minggu pon bley. sume tu tertakluk pada tt punya kesibukan.

bang TT branch mane??saya keje kt selayang ni...

antudegil
28-04-2010, 01:10 PM
selayang? rasa dekat je kut dengan TT. dia dekat Maybank Kepong Branch, Desa Jaya.

ConverT
28-04-2010, 02:05 PM
TT nak tanya pernah handle kes org/waris claim loan asb atas kematian atau hilang upaya kekal. boleh cerita serba sedikit psl tu.

BOCEH
28-04-2010, 02:24 PM
Kalau kita wat personal loan 14k
untuk cover tahun pertama tu.
Adakah plan yg bagus...

Sebab dalam kiraan aku....
Wat personal loan ambik tempoh yang lama agak bayar dalam sebulan rm120 ke.

At least 25 tahun dah dapat rm200k.
Cth ambik personal loan buat 15 tahun.
Setahun bayar kat bank rm1440
kalau 15 tahun buat loan bayar kat bank rm 21600.
Personal loan kita dah abis....

Tetapi 10 tahun pastu kita dah dapat rm200k dengan modal rm14k sahaja...

Adakah otai-otai ada kaedah rempit yg lagi bagus...

General Juhziz
28-04-2010, 03:11 PM
maybank ni leh wat rempit cam easyRHB x???


http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=119408&page=103

yg ni btol2 rempit bganda2 5thn 100K untung


Quote:
Originally Posted by ejay_330 View Post
Bro..camne nak rempit lg secara triple tu?sharing2..menarik nih..ingatkan dah abes rempit dah guna teknik tu..rupanya ade lgi..hebat btul geng2 CG ni..
erm... as long you tau basic easyrhb ni dan tau cara dan bagaimana process nak apply die... then integratekan dgn OD + sedikit saving. melalui kiraan dan formula saya boleh dapat average 4 kali ganda. example... OD 25k then melalui loan easy rhb + sedikit saving bulanan ke asb.. boleh gain 100k ++ in 5 years..

banyoi
28-04-2010, 03:57 PM
Salam TT...
Kalau aku nak buat 1st loan 70K
then 2nd year loan lagi another 70K boleh ke...(pay for 1year only n the rest gune dividen)
then 2 2 tu kire nak terminate after 5/10 years...
still ade untung ke bro...mtk tunjuk ajar..
TQ
:D:D:D

ConverT
28-04-2010, 05:09 PM
Kalau kita wat personal loan 14k
untuk cover tahun pertama tu.
Adakah plan yg bagus...

Sebab dalam kiraan aku....
Wat personal loan ambik tempoh yang lama agak bayar dalam sebulan rm120 ke.

At least 25 tahun dah dapat rm200k.
Cth ambik personal loan buat 15 tahun.
Setahun bayar kat bank rm1440
kalau 15 tahun buat loan bayar kat bank rm 21600.
Personal loan kita dah abis....

Tetapi 10 tahun pastu kita dah dapat rm200k dengan modal rm14k sahaja...

Adakah otai-otai ada kaedah rempit yg lagi bagus...


P.loan gomen ke nih. int rendah. mmg cun gak tu. :)paid

antudegil
28-04-2010, 05:22 PM
Kalau kita wat personal loan 14k
untuk cover tahun pertama tu.
Adakah plan yg bagus...

Sebab dalam kiraan aku....
Wat personal loan ambik tempoh yang lama agak bayar dalam sebulan rm120 ke.

At least 25 tahun dah dapat rm200k.
Cth ambik personal loan buat 15 tahun.
Setahun bayar kat bank rm1440
kalau 15 tahun buat loan bayar kat bank rm 21600.
Personal loan kita dah abis....

Tetapi 10 tahun pastu kita dah dapat rm200k dengan modal rm14k sahaja...

Adakah otai-otai ada kaedah rempit yg lagi bagus...

lagi syiok loan tu buat OD. :) ade teknik dia. tapi kena pergi section yang betul. xley bincang perkara tu kat sini secara detail sgt. kang pening abes kengkawan kita yg baru nk berjinak2 loan asb bank rimau ni.

antudegil
28-04-2010, 05:29 PM
Salam TT...
Kalau aku nak buat 1st loan 70K
then 2nd year loan lagi another 70K boleh ke...(pay for 1year only n the rest gune dividen)
then 2 2 tu kire nak terminate after 5/10 years...
still ade untung ke bro...mtk tunjuk ajar..
TQ
:D:D:D

boleh.. xde masalah. tapi suka kena ingat, BLR (base landing rate) atau bahasa senang faham, faedah yang dikenakan oleh bank tu yang kita kena amik kira. buat masa sekarang ni, BLR adalah 5.8%. rate ni xtetap. boleh berubah2 pada keadaan. x silap sebelum bulan 4 ari tu, rate baru 5.55%.

tapi apa pun, perkara pokok, xkesah nak buat 70K ke, 30K ke, 50K ke hatta skalipon 200K ke, yang penting adalah kemampuan kita utk bayar bulan2 tu. (atleast tahun pertama tu).

ConverT
28-04-2010, 06:21 PM
boleh.. xde masalah. tapi suka kena ingat, BLR (base landing rate) atau bahasa senang faham, faedah yang dikenakan oleh bank tu yang kita kena amik kira. buat masa sekarang ni, BLR adalah 5.8%. rate ni xtetap. boleh berubah2 pada keadaan. x silap sebelum bulan 4 ari tu, rate baru 5.55%.

tapi apa pun, perkara pokok, xkesah nak buat 70K ke, 30K ke, 50K ke hatta skalipon 200K ke, yang penting adalah kemampuan kita utk bayar bulan2 tu. (atleast tahun pertama tu).



interest = BLR - 1.65 = 5.8-1.65 = 4.15%

BOCEH
28-04-2010, 10:26 PM
lagi syiok loan tu buat OD. :) ade teknik dia. tapi kena pergi section yang betul. xley bincang perkara tu kat sini secara detail sgt. kang pening abes kengkawan kita yg baru nk berjinak2 loan asb bank rimau ni.

yang ni yang kita nak tau sgt niii
sila ajarkan...

miskinenator
28-04-2010, 10:44 PM
interest = BLR - 1.65 = 5.8-1.65 = 4.15%itu yg best..

BLR -1.65.. jgn lupa tu.. :D

General Juhziz
28-04-2010, 11:14 PM
bang dalam OD cimb ade tulis ni apemaksud ye..

Minimum pledge collateral of RM10,000

ConverT
28-04-2010, 11:50 PM
bang dalam OD cimb ade tulis ni apemaksud ye..

Minimum pledge collateral of RM10,000


maknanya nak buat od mesti min 10k. duit sendiri(duit saving,asb,personal loan dll). bukan loan asb arr. :)cgrock

ConverT
28-04-2010, 11:51 PM
maknanya nak buat od mesti min 10k. duit sendiri(duit saving,asb,personal loan dll). bukan loan asb arr. :)cgrock


cimb min 10k ke. maybank min 11k rasanya. baru bleh buat od.

General Juhziz
28-04-2010, 11:58 PM
cimb min 10k ke. maybank min 11k rasanya. baru bleh buat od.:)cgrock


band dah start wat ASB + OD lum?? nk blajar lah..yg loan 2 saya dh phm..nk convert simpanan pn dh tau (duit dh ade kt dlm ASB tingal nk convert jd sijil je)

asal2 plan nk loan ASB 50K je...tp ble tau tntg OD ni..nk wat xtra lg...tp xreti guna OD huhuhuhu

subuhh
29-04-2010, 12:05 AM
itu yg best..

BLR -1.65.. jgn lupa tu.. :D

Bro TT dan Otai2 semua, Nak confirm satu perkara..

BLR -1.65% tu, kiranya kalau bayar bulanan RM330 tu sampai habis loan ke? maksud aku, adakah bulanan akan berubah mengikut rate yang akan berubah2 nanti. macam loan kereta contohnya, bayar RM500 sebulan sehingga habis loan.

Loan ASB maybank nie macam tu ke? RM330 sebulan sampai habis loan?

Sorry ye, aku nie kurang paham skit tentang benda2 cam nie..

Harap dapat perjelaskan.

Tq

ConverT
29-04-2010, 12:22 AM
Bro TT dan Otai2 semua, Nak confirm satu perkara..

BLR -1.65% tu, kiranya kalau bayar bulanan RM330 tu sampai habis loan ke? maksud aku, adakah bulanan akan berubah mengikut rate yang akan berubah2 nanti. macam loan kereta contohnya, bayar RM500 sebulan sehingga habis loan.

Loan ASB maybank nie macam tu ke? RM330 sebulan sampai habis loan?

Sorry ye, aku nie kurang paham skit tentang benda2 cam nie..

Harap dapat perjelaskan.

Tq




klu BLR x berubah.bayar sama je la.

bila BLR bertambah, sepatutnya bayaran bulanan akan bertambah, tp slalunya bank akan panjangkan tempoh pembayaran. mungkin jadi 25thn + 6 bln. bayar tetap sama rm330 setiap bulan.


klu salah tlg betulkan atau tambah info yg kurang.:)cgrock

halizuan
29-04-2010, 01:12 AM
klu BLR x berubah.bayar sama je la.

bila BLR bertambah, sepatutnya bayaran bulanan akan bertambah, tp slalunya bank akan panjangkan tempoh pembayaran. mungkin jadi 25thn + 6 bln. bayar tetap sama rm330 setiap bulan.


klu salah tlg betulkan atau tambah info yg kurang.:)cgrock

betul dah tue...aku ari tue buat loan asb sebelum blr naik ke 5.8...jadi pihak maybank ader telefon aku menyatakan kadar bayaran bulanan tetap sama tetapi tempoh pembayaran dipanjangkan...mcm tue la..

Mailie
29-04-2010, 01:34 AM
bang lama x urusan nk wat loan ni???1-2jam k?kje ofis susah nk kuar lme2 lah

Nak apply tu, kejap jer. dh siap isi borg & bg sume dokumen
dh bleh blk dh.

Mailie
29-04-2010, 01:34 AM
setengah jam je urusannya ha.. sebenarnye kalau dh ade borang, isi siap2 pastu gi submit dekat bank terdekat atau kalau nak submit dengan TT, tepon dia. TT orgnya ok. lepas opis hour pon bley. hujung minggu pon bley. sume tu tertakluk pada tt punya kesibukan.

Terima kasih kerana memahami hehehe.....

Mailie
29-04-2010, 01:40 AM
bang TT branch mane??saya keje kt selayang ni...

Maybank Kepong, Desa Jaya.
Dkt ngan BSN & Allianz Assurance.

Mailie
29-04-2010, 01:42 AM
TT nak tanya pernah handle kes org/waris claim loan asb atas kematian atau hilang upaya kekal. boleh cerita serba sedikit psl tu.

X prnh lg, so far xde pengalaman.
Tp klu ikut flow, waris terdekat boleh buat
tuntutan di mana2 cawangan Maybank berhampiran &
funds tu akan release dlm masa sebulan.

Mailie
29-04-2010, 01:45 AM
Kalau kita wat personal loan 14k
untuk cover tahun pertama tu.
Adakah plan yg bagus...

Sebab dalam kiraan aku....
Wat personal loan ambik tempoh yang lama agak bayar dalam sebulan rm120 ke.

At least 25 tahun dah dapat rm200k.
Cth ambik personal loan buat 15 tahun.
Setahun bayar kat bank rm1440
kalau 15 tahun buat loan bayar kat bank rm 21600.
Personal loan kita dah abis....

Tetapi 10 tahun pastu kita dah dapat rm200k dengan modal rm14k sahaja...

Adakah otai-otai ada kaedah rempit yg lagi bagus...

Boleh juge, tp tkt nk suggest sbb bimbang ada yg
x bleh disiplin diri. Kalau rasa boleh disiplinkan
diri tu, apa de hal.

Mailie
29-04-2010, 01:48 AM
maybank ni leh wat rempit cam easyRHB x???


http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=119408&page=103

yg ni btol2 rempit bganda2 5thn 100K untung


Quote:
Originally Posted by ejay_330 View Post
Bro..camne nak rempit lg secara triple tu?sharing2..menarik nih..ingatkan dah abes rempit dah guna teknik tu..rupanya ade lgi..hebat btul geng2 CG ni..
erm... as long you tau basic easyrhb ni dan tau cara dan bagaimana process nak apply die... then integratekan dgn OD + sedikit saving. melalui kiraan dan formula saya boleh dapat average 4 kali ganda. example... OD 25k then melalui loan easy rhb + sedikit saving bulanan ke asb.. boleh gain 100k ++ in 5 years..


Bahaya calculation ni. Kena faham btl2 konsep easyRHB tu.
Jgn tersilap langkah.
Btl ker leh create 100k dlm 5 thn ? :D:D:D

Mailie
29-04-2010, 01:50 AM
Salam TT...
Kalau aku nak buat 1st loan 70K
then 2nd year loan lagi another 70K boleh ke...(pay for 1year only n the rest gune dividen)
then 2 2 tu kire nak terminate after 5/10 years...
still ade untung ke bro...mtk tunjuk ajar..
TQ
:D:D:D

Tiap2 bulan nk apply pun buleh, xde hal as long
larat nk byr monthly. Mmg ada untung jika terminate
masa tu.

Mailie
29-04-2010, 02:02 AM
:)cgrock


band dah start wat ASB + OD lum?? nk blajar lah..yg loan 2 saya dh phm..nk convert simpanan pn dh tau (duit dh ade kt dlm ASB tingal nk convert jd sijil je)

asal2 plan nk loan ASB 50K je...tp ble tau tntg OD ni..nk wat xtra lg...tp xreti guna OD huhuhuhu

Klu nk, mmg bleh tp elok table talk sng cikit nk phm nnt.
Lg pun x sesuai bincang kt cini, sbb dh luar tajuk tu.

Mailie
29-04-2010, 02:02 AM
klu BLR x berubah.bayar sama je la.

bila BLR bertambah, sepatutnya bayaran bulanan akan bertambah, tp slalunya bank akan panjangkan tempoh pembayaran. mungkin jadi 25thn + 6 bln. bayar tetap sama rm330 setiap bulan.


klu salah tlg betulkan atau tambah info yg kurang.:)cgrock

Mmg betul tu bro.....

Mailie
29-04-2010, 02:29 AM
Salam sume,

Just nk update, ingat lg x kalau kita apply ASB Loan ngan Maybank
sblm bln 6 ni kita layak utk LUCKY DRAW ?


Promotion ends 30 June 2010

Apply for ASB/ASB-i financing with Maybank/Maybank Islamic TODAY!

Grand Prize:
3 X Cash Prize RM50,000

Regional Prize:
9 X Cash Prize RM10,000

Consolation Prize:
120 X Cash Prize RM1,000

Note: 15 consolation prizes to be won every month for 8 months


So, smlm ada sorang partner call yang dia baru jer dpt RM1,000 sbb
terpilih sbgai pemenang Consolation Prize utk bln March 2010.
So, Tahniah bro. Nama dia yang di bold kan tu. Kt bawah ni ada
list2 pemenang. Bleh check, mana tau kot2 ada rezeki korang hehehe....
(aku punya share 50% hehehe....gurau jer. Anyway Congratulations
to all winners !!!)

ASNB Kempen Melabur & Menempa 2

Congratulations to all winners!


March 2010

Mohd Nizam Bin Abdul Rahim
Nabill Khairy Bin Mohamad Nadzor
Azizul Bin Asapar
Muhammad Farhan Bin Mislan
Mohd Azli Bin Abdullah
Noor Alizawati Binti Awang
Nariza Binti Che Kak
Ahmad Sani Ruhaizan Bin Sahbudin
Che Ibrahim Bin Harun
Lihed Anak Nobis
Mary Anak Dosek
Mohd Noor Hisham Bin Husin
Zuriati Binti Awang
Shaiful Akmar Bin Mudzamil (ni dia members yg menang tu)
Mohd Azrul Bin Karim

February 2010

Norazura Binti Din XXXXXX-XX-5458
Normah Binti Azlan XXXXXX-XX-5406
Shuhamiza Bt Mohd Shukor XXX9216
Osmawati Binti Othman XXXXXX-XX-5592
Ega Putri Binti Damasrul XXXXXX-XX-5200
Mustakim Bin Sulaiman XXXXXX-XX-5147
Zainudin Bin Che Abdullah XXXXXX-XX-5633
Norazuwarni Binti Yazid XXXXXX-XX-5430
Eh Dam A/L Eh Long XXXXXX-XX-5245
Mohamad Adli Bin Mohd Nasir XXXXXX-XX-5621
Kuilin Bt Tingun @ Nurhidayah Abdullah XXXXXX-XX-5886
Ngelambai Anak Anju XXXXXX-XX-5643
Mohd Risyahuddin Bin Abdullah XXXXXX-XX-5733
Ely Fawsal Binti Mohd Salleh XXXXXX-XX-5456
Mohd Zakaria Bin Adam XXXXXX-XX-5045

January 2010

Mohammad Fadhli Shahman B Mohammad Idrus XXXXXX-XX-6227
Khairil Ehsan Bin Othman XXXXXX-XX-5029
Fatin Lidia Binti Kamal XXXXXX-XX-5880
Ayub Khan Bin Mohd Iqbal XXXXXX-XX-5013
Aida Binti Yusof XXXXXX-XX-5118
Ernida Binti Jumri XXXXXX-XX-6154
Azmil Bin Mohd Saleh XXXXXX-XX-5081
Saari Bin Raman XXXXXX-XX-5315
Amir Saifuddin Bin Mohd Fauzi XXXXXX-XX-5209
Mohd Anif Bin Mohd Ali XXXXXX-XX-5457
Nurul Aqilah Binti Ahmad Nazri XXXXXX-XX-5158
Nurul Azwani Binti Abdul Hamid XXXXXX-XX-5420
Baharuddin Bin Yusoff XXXXXX-XX-5885
Mahadi Bin Mohd Sauffi XXX9137
Zaki B Ya XXXX6019

December 2009

Ahmad Shahrawi Bin Md Taib XXXXXX-XX-5669
Marisa Binti Khamis XXXXXX-XX-5382
Nurhazalina Binti Abdul Hakim XXXXXX-XX-5234
Sariwathy Binti Mokhtar XXXXXX-XX-5080
Norazizah Binti Mohd Amin XXXXXX-XX-5948
Mohd Zamri Bin Abdul Rahman XXXXXX-XX-5237
Al'irfan Bin Mohd Zakri XXXXXX-XX-5833
Muhamad Azmi Bin Isaik XXXXXX-XX-5805
Norizan Bt Ariffin XXXXXX-XX-5336
Raja Azreni Farhana Bt Raja Azaman Shah XXXXXX-XX-6026
Mohd Fauzi Bin Hussain XXXXXX-XX-5661
Muhammad Amin Bin Abdullah XXXXXX-XX-5949
Siti Aisah Binti Azmi XXXXXX-XX-5542
Latifah Binti Din XXXXXX-XX-6270
Al Mubarak Bin Let XXXXXX-XX-6575

November 2009

Mohd Wadil Aswat Bin Haji Hashim XXXXXX-XX-5549
Rosyidah Binti Zain Sudin XXXXXX-XX-6180
Syahrianti Binti Safar XXXXXX-XX-5638
Mohamad Syazzmeen B. Mohamad Mohaidin XXXXXX-XX-5815
Zaharah Binti Allam @ Omar XXXXXX-XX-5068
Mohd Rosdi Bin Othman XXXXXX-XX-5679
Tuan Putra Bin Tuan Besar XXXX8483
Norhanim Binti Ahmad XXXXXX-XX-5478
Hafiq Aiman Bin Mohamad Rosli XXXXXX-XX-5111
Kamarul Nizam Bin Khamis XXXXXX-XX-6345
Salmah Binti Pandak Othman XXXXXX-XX-5688
Mohd Firdaus Bin Raduan XXXXXX-XX-5921
Mohd Fauzan Azim Bin Ahmad Zaihidi XXXXXX-XX-5747
Hasiah Binti Ayob XXXXXX-XX-5266
Wan Muhammad Iszaini Bin Wan Ismail XXXXXX-XX-5781

ps : click klu nk check trus kt Maybank2u http://www.maybank2u.com.my/mbb_info/m2u/public/promoDetail.do?channelId=PRO-Promotions&cntTypeId=0&cntKey=PRO04.02&programId=PRO08-ContestsWinners&chCatId=/mbb/Personal/PRO-Promotions

bert
29-04-2010, 09:13 AM
Salam semua,

Sorry soalan newbie ni. Tapi saya nk tanya skit, ada saya terdengar yang dividen ASB hanya based on maximum 300k sahaja walaupun duit dalam acc>300k. betul ke?

Boleh x sesiapa yang arif tolong jawab.

tima kasih.

ConverT
29-04-2010, 09:19 AM
X prnh lg, so far xde pengalaman.
Tp klu ikut flow, waris terdekat boleh buat
tuntutan di mana2 cawangan Maybank berhampiran &
funds tu akan release dlm masa sebulan.


tq bro. :)cgrock

banyoi
29-04-2010, 10:49 AM
Tiap2 bulan nk apply pun buleh, xde hal as long
larat nk byr monthly. Mmg ada untung jika terminate
masa tu.

okok..
Kalau dah proceed sume document nak apply loan ni
lame tak diaorg process atau dpt siap trus..mmm
Brpe kene byr starting??
tq
:">

Mailie
29-04-2010, 08:28 PM
Salam semua,

Sorry soalan newbie ni. Tapi saya nk tanya skit, ada saya terdengar yang dividen ASB hanya based on maximum 300k sahaja walaupun duit dalam acc>300k. betul ke?

Boleh x sesiapa yang arif tolong jawab.

tima kasih.

tak, apa yg ada dlm akaun asb ttp akan dikira utk dividen.

Mailie
29-04-2010, 08:29 PM
okok..
Kalau dah proceed sume document nak apply loan ni
lame tak diaorg process atau dpt siap trus..mmm
Brpe kene byr starting??
tq
:">

biasanya dlm seminggu. tp klu case2 yg berat2, nk appeal
sume tu maybe lmbt sket kot.
Processing fee RM70 je

ConverT
29-04-2010, 11:01 PM
biasanya dlm seminggu. tp klu case2 yg berat2, nk appeal
sume tu maybe lmbt sket kot.
Processing fee RM70 je


klu buat 1 sijil, rm70. klu nak buat 2 sijil 2*70 = 140.

abdul_ir
29-04-2010, 11:06 PM
nak loan masuk akaun asb bebudak boleh ke???bayaran atas nama sendiri..cume gune akaun asb bebudak...

Ahmad07
29-04-2010, 11:07 PM
klu buat 1 sijil, rm70. klu nak buat 2 sijil 2*70 = 140.

buat satu dah ler.. hehe....

aku punye 200k dah sbulan lebih lulus, cuma baru tadi sempat gi wat buku asb n sign sume borang2... susah sket sebab kebelakangan ni aku kene bertugas di tempat yg takde lansung cawangan maybank... huhuhu...

cdan
29-04-2010, 11:51 PM
nak loan masuk akaun asb bebudak boleh ke???bayaran atas nama sendiri..cume gune akaun asb bebudak...

loan atas nama budak, bayaran oleh bapak/emak... boleh kot...
budak yg berumur 18 thn keatas...
loan tak lebih rm50k...

den copy dari web maybank: > http://www.maybank2u.com.my/
Required Documents
New ASB customers
1. Application form
2. Photocopy I/C
3. Photocopy of latest 3 months pay slip (only for financing above RM50,000)

En. Rhoma Irama
30-04-2010, 12:00 AM
Aku tertarik dengan seseorang yang aku jumpa baru-baru ni. Dia sudah berumur, mempunyai anak 3 orang dengan beza umur 1 tahun setiap orang. 2 daripadanya anak kembar.

Cukup je umur anak dia 18 tahun, terus dia apply loan ASB utk mereka bertiga dengan upfront 6 bulan setiap seorang sebab anak dia tak kerja lagi.

ConverT
30-04-2010, 12:28 AM
Aku tertarik dengan seseorang yang aku jumpa baru-baru ni. Dia sudah berumur, mempunyai anak 3 orang dengan beza umur 1 tahun setiap orang. 2 daripadanya anak kembar.

Cukup je umur anak dia 18 tahun, terus dia apply loan ASB utk mereka bertiga dengan upfront 6 bulan setiap seorang sebab anak dia tak kerja lagi.


bapa yg bijak. :)cgrock

ConverT
30-04-2010, 12:30 AM
loan atas nama budak, bayaran oleh bapak/emak... boleh kot...
budak yg berumur 18 thn keatas...
loan tak lebih rm50k...

den copy dari web maybank: > http://www.maybank2u.com.my/
Required Documents
New ASB customers
1. Application form
2. Photocopy I/C
3. Photocopy of latest 3 months pay slip (only for financing above RM50,000)





x boleh lebih 50k ke.
klu upfront 6 bln, tak pun 1thn, masih x lepas gak ke.

antudegil
30-04-2010, 07:47 AM
x boleh lebih 50k ke.
klu upfront 6 bln, tak pun 1thn, masih x lepas gak ke.

dulu TT ade cerita dekat aku 1 kes yang dia handle @ kawan dia handle dekat bank cawangan dia. mak bapak tu buat apply loan utk anak dia yg baru 18tahun. siap buat max 200K masa tu.

bila bank telefon bapak @ mak budak ni kata susah nak luluskan sebab x berkerja. dengan selamber bapak @ mak budak ni kata suruh lulusan jugak walau kena upfront setahun sekalipun dia sanggup bayar.

end of story, bank pun luluskan permohonan. huhuhu.. ada betui ke encik mailie yang ensem cerita ku ini?? :D

Ran
30-04-2010, 08:02 AM
aku baru je lps buat loan ASB ni..dia kata ada insuran kan..klu kematian ke, duit tu dpt kat waris kite,mksud aku duit yg di loankan tu sepenuhnya dpt kt waris wlau kite xabis byr lagi..tp yg aku musykil..naper dia xbagi pun polisi insurans tu..atau apa2 statement ker yg loan ni diinsuranskan..yg dia bagi agreement tu je..pstu aku pnya potongan trmasuk insuran..huhu..musykil aku nih

antudegil
30-04-2010, 02:48 PM
dalam agreement tu x silap saya ada dinyatakan kut berkenaan insurans tu. cuba baca betul2. berkenaan polisi insurans tu, aku xdapat nak jawab. sedang memikirkan gak ni.

ConverT
30-04-2010, 03:08 PM
dalam agreement tu x silap saya ada dinyatakan kut berkenaan insurans tu. cuba baca betul2. berkenaan polisi insurans tu, aku xdapat nak jawab. sedang memikirkan gak ni.



aku tulis semula...dlm surat maybank

b : Payment to Mayban Life Assurance Berhad for GASBRTA/Etiqa Takaful Berhad for GSBRTT of RM2,988.00


utk loan 100k. cover RM2988.00 utk tempoh 25thn. dah ada dlm rekod la tu. mcm acc bank takda buku, ada kad shj. duit kluar masuk. bank yg simpan rekod.


apa2 pun, tggu TT bg info yg lebih tepat.

General Juhziz
30-04-2010, 06:46 PM
rancang2 nak amk 40K lah..bayar pn dlm rm220 je ;)

ConverT
30-04-2010, 07:00 PM
TT, adakan jumlah insurans utk loan asb tu ikut umur shj atau ikut umur dan jumlah pinjaman.

anggap tarikh lahir adalah sama.

En. Rhoma Irama
30-04-2010, 07:04 PM
TT, adakan jumlah insurans utk loan asb tu ikut umur shj atau ikut umur dan jumlah pinjaman.

anggap tarikh lahir adalah sama.

berdasarkan umur, jantina dan jumlah loan

ConverT
30-04-2010, 07:15 PM
berdasarkan umur, jantina dan jumlah loan


jantina pon ada gak. yg mana lagi mahal. :D

Mailie
30-04-2010, 11:56 PM
klu buat 1 sijil, rm70. klu nak buat 2 sijil 2*70 = 140.

Ya betul............

Mailie
30-04-2010, 11:57 PM
nak loan masuk akaun asb bebudak boleh ke???bayaran atas nama sendiri..cume gune akaun asb bebudak...

buleh kalau bebudak tu dh 18 thn & keatas.

Mailie
30-04-2010, 11:58 PM
Aku tertarik dengan seseorang yang aku jumpa baru-baru ni. Dia sudah berumur, mempunyai anak 3 orang dengan beza umur 1 tahun setiap orang. 2 daripadanya anak kembar.

Cukup je umur anak dia 18 tahun, terus dia apply loan ASB utk mereka bertiga dengan upfront 6 bulan setiap seorang sebab anak dia tak kerja lagi.

Mmg buleh asal sanggup byr upfront.

Mailie
30-04-2010, 11:59 PM
x boleh lebih 50k ke.
klu upfront 6 bln, tak pun 1thn, masih x lepas gak ke.

buleh, dulu prnh buat 1 case, baru jer masuk 18 thn, parent dia buatkan asb loan 200k & dia sanggup byr setahun punya upfront.
So, bank pun sanggup gak la approve kan hehehe......

Mailie
01-05-2010, 12:01 AM
dulu TT ade cerita dekat aku 1 kes yang dia handle @ kawan dia handle dekat bank cawangan dia. mak bapak tu buat apply loan utk anak dia yg baru 18tahun. siap buat max 200K masa tu.

bila bank telefon bapak @ mak budak ni kata susah nak luluskan sebab x berkerja. dengan selamber bapak @ mak budak ni kata suruh lulusan jugak walau kena upfront setahun sekalipun dia sanggup bayar.

end of story, bank pun luluskan permohonan. huhuhu.. ada betui ke encik mailie yang ensem cerita ku ini?? :D

tersangat la betul nyer tuan.....

Mailie
01-05-2010, 12:04 AM
aku baru je lps buat loan ASB ni..dia kata ada insuran kan..klu kematian ke, duit tu dpt kat waris kite,mksud aku duit yg di loankan tu sepenuhnya dpt kt waris wlau kite xabis byr lagi..tp yg aku musykil..naper dia xbagi pun polisi insurans tu..atau apa2 statement ker yg loan ni diinsuranskan..yg dia bagi agreement tu je..pstu aku pnya potongan trmasuk insuran..huhu..musykil aku nih

ada, try tgk kt 1st page Letter of Offer tu.
dia tulis GASBRTA atau pun GASBRTT.
Monthly tu mmg dh termasuk insurance skali, sbb tu kt table
tu x sama bila dh buat loan coz amaun kt table tu lum masuk
insurance lg.

Mailie
01-05-2010, 12:05 AM
TT, adakan jumlah insurans utk loan asb tu ikut umur shj atau ikut umur dan jumlah pinjaman.

anggap tarikh lahir adalah sama.

Ikut umur, jumlah loan & jantina.

Mailie
01-05-2010, 12:08 AM
jantina pon ada gak. yg mana lagi mahal. :D

Tuk lelaki lagi mahal la sbb ikut statistik, lelaki lebih
pendek umur nya adoiyai.......

ConverT
01-05-2010, 02:59 AM
Tuk lelaki lagi mahal la sbb ikut statistik, lelaki lebih
pendek umur nya adoiyai.......


hahaha...adeh. :((

antudegil
03-05-2010, 07:40 AM
bro, nak tau bulan2 bayaran utk 100K loan asb berapa utk dua2 umur ni bagi pinjaman 25tahun:

26 tahun
20 tahun

dua2 lelaki. tq2

bellamy
03-05-2010, 07:57 AM
ade syarat x nk wat loan?klo stil student bley wat x?

subuhh
03-05-2010, 04:12 PM
Tuk lelaki lagi mahal la sbb ikut statistik, lelaki lebih
pendek umur nya adoiyai.......

Tuan TT, nak tanya..

Sekarang nie offer -1.65% daripada BLR 5.80%, interest sekarang jadi 4.15%, betul kan?

Pada tahun-tahun hadapan katakan BLR jadi 6.00%, adakah saya masih dapat diskaun -1.65% daripada BLR 6.00% tu. Rate interest saya akan dapat ialah 4.35% ?

Betul ke macam kiraan diatas?

Kalau betul, esok saya nak gi Maybank K.Trg.
TT, maybank yang mana satu, maybank Islamic, maybank Finance atau Maybank yang opis besar tu?

Dokumen apa nak bawak? Saya kerja swasta, nak loan sikit je dalam RM30k, tempoh 15tahun, umur 38tahun.

Tq

yustaiping2
04-05-2010, 02:13 PM
smalam baru apply 50k.... 278 sebulan.. start bayar julai... hehhehe

jutaONEfami
04-05-2010, 04:27 PM
smalam baru apply 50k.... 278 sebulan.. start bayar julai... hehhehe

bape tahun ni? dah masuk insurans ke tak?

yustaiping2
04-05-2010, 06:26 PM
bape tahun ni? dah masuk insurans ke tak?

siap insurans n 25Thn

jutaONEfami
04-05-2010, 06:39 PM
siap insurans n 25Thn

ok thanks for info..

wang proses kena bape?

General Juhziz
04-05-2010, 06:49 PM
ok thanks for info..

wang proses kena bape?

rm70 je ;)

aku pun baru aply mgu lepas..still lum panggil utkk sign LO..
dlm rm220 je 40K 25thn

jutaONEfami
04-05-2010, 06:57 PM
rm70 je ;)

aku pun baru aply mgu lepas..still lum panggil utkk sign LO..
dlm rm220 je 40K 25thn

ok thanks..enjoy your ASB

Mailie
04-05-2010, 07:31 PM
ade syarat x nk wat loan?klo stil student bley wat x?

Student pun bleh. Kalau sanggup bg upfront lg cantek !

Mailie
04-05-2010, 07:33 PM
bro, nak tau bulan2 bayaran utk 100K loan asb berapa utk dua2 umur ni bagi pinjaman 25tahun:

26 tahun
20 tahun

dua2 lelaki. tq2



Umur 20 - RM547

Umur 26 - RM549

Mailie
04-05-2010, 07:35 PM
smalam baru apply 50k.... 278 sebulan.. start bayar julai... hehhehe

Tahniah bro........

Mailie
04-05-2010, 07:37 PM
Tuan TT, nak tanya..

Sekarang nie offer -1.65% daripada BLR 5.80%, interest sekarang jadi 4.15%, betul kan?

Pada tahun-tahun hadapan katakan BLR jadi 6.00%, adakah saya masih dapat diskaun -1.65% daripada BLR 6.00% tu. Rate interest saya akan dapat ialah 4.35% ?

Betul ke macam kiraan diatas?

Kalau betul, esok saya nak gi Maybank K.Trg.
TT, maybank yang mana satu, maybank Islamic, maybank Finance atau Maybank yang opis besar tu?

Dokumen apa nak bawak? Saya kerja swasta, nak loan sikit je dalam RM30k, tempoh 15tahun, umur 38tahun.

Tq


Betul la kiraan tu. Bleh apply kt mana2 cawangan pun. Sume
ada buat islamic financing.

subuhh
04-05-2010, 11:11 PM
Betul la kiraan tu. Bleh apply kt mana2 cawangan pun. Sume
ada buat islamic financing.

Tuan TT,,

Saya dah buat ASB loan semalam kat Maybank Islamic K.Trg. Apply RM30k je selama 15tahun. Target pencen. sebulan+insuran= RM236

yang bestnya tu, isi borang dan terus sign aggrement on the spot. Start bayar 1st. June.

Aku punya plan taknak usik dividen, bayar mnthly, kalau ada duit lebih bulanan pun nak tambah pelaburan. Aku punya target pencen nanti aku punya ASB dah max. insyaallah.....

Tq

cdan
05-05-2010, 04:12 AM
Tuan TT,,

Saya dah buat ASB loan semalam kat Maybank Islamic K.Trg. Apply RM30k je selama 15tahun. Target pencen. sebulan+insuran= RM236

yang bestnya tu, isi borang dan terus sign aggrement on the spot. Start bayar 1st. June.

Aku punya plan taknak usik dividen, bayar mnthly, kalau ada duit lebih bulanan pun nak tambah pelaburan. Aku punya target pencen nanti aku punya ASB dah max. insyaallah.....

Tq

bang subuhh.... tempuh bayaran balik 15 tahun???...
ngape tak ambik tempuh yg lebih panjang - 22 thn, mithalnya...

dgn loan rm30k, tempuh 15 thn, bulanan rm236:
- ansuran rm236 x 12 = rm2832/thn < bayaran
- dividen rm30k x 7% = rm2100 thn pertama < pulangan

kebaikan tempuh bayaran balik panjang:
- ansuran bulanan rendah
- dividen tahunan ASB dapat cover bayaran thn2 berikutnya
- jumlah pinjaman lebih besar dgn bajet yg sama

BAYAR ANSURAN PINJAMAN THN PERTAMA SAHAJA.... THN2 BERIKUTNYA DIBAYAR DGN DIVIDEN

otaida00taj
05-05-2010, 07:41 AM
[silap post]

Ahmad07
05-05-2010, 01:01 PM
bro Mailie, aku punye upfront tu maybank belum potong (last check kat m2u harini)... nanti tlg follow up... rugi dividen lak kalo lambat2 nih... hehe...

subuhh
05-05-2010, 01:07 PM
bang subuhh.... tempuh bayaran balik 15 tahun???...
ngape tak ambik tempuh yg lebih panjang - 22 thn, mithalnya...

dgn loan rm30k, tempuh 15 thn, bulanan rm236:
- ansuran rm236 x 12 = rm2832/thn < bayaran
- dividen rm30k x 7% = rm2100 thn pertama < pulangan

kebaikan tempuh bayaran balik panjang:
- ansuran bulanan rendah
- dividen tahunan ASB dapat cover bayaran thn2 berikutnya
- jumlah pinjaman lebih besar dgn bajet yg sama

BAYAR ANSURAN PINJAMAN THN PERTAMA SAHAJA.... THN2 BERIKUTNYA DIBAYAR DGN DIVIDEN

Betul apa yang awak bagitau tu Cdan, dalam akaun ASB saya dah ada simpanan skit, bulanan pun saya ada menyimpan. Dividen untuk tahun nie nanti akan dapat cover loan RM30k tu, kiranya tahun pertama je saya berkorban skit, ambil dividen simpanan sendiri sikit campur dividen loan ASB untuk cover loan RM30k tu.

Saya ada formula sendiri calculation menggunakan Excel, kiranya selepas 2-3 tahun nanti saya lebih untung daripada buat loan 22tahun seperti yang awak bagitau tu.

Ini formula saya, harap formula saya nie berjaya. Insyaallah...

ConverT
05-05-2010, 01:21 PM
Betul apa yang awak bagitau tu Cdan, dalam akaun ASB saya dah ada simpanan skit, bulanan pun saya ada menyimpan. Dividen untuk tahun nie nanti akan dapat cover loan RM30k tu, kiranya tahun pertama je saya berkorban skit, ambil dividen simpanan sendiri sikit campur dividen loan ASB untuk cover loan RM30k tu.

Saya ada formula sendiri calculation menggunakan Excel, kiranya selepas 2-3 tahun nanti saya lebih untung daripada buat loan 22tahun seperti yang awak bagitau tu.

Ini formula saya, harap formula saya nie berjaya. Insyaallah...



betul ke mcm tu. boleh upload file tu tak. nak tgk gak.

bg aku plak, pusing la ikot mana pon, tempoh maksima akan bg untung yg maksima.(ni pendapat aku la):">

cuma harap formula subuhh tu betul. al maklumla, silap sket je dah lari banyak kiraannya. :)paid

ConverT
05-05-2010, 01:36 PM
Betul apa yang awak bagitau tu Cdan, dalam akaun ASB saya dah ada simpanan skit, bulanan pun saya ada menyimpan. Dividen untuk tahun nie nanti akan dapat cover loan RM30k tu, kiranya tahun pertama je saya berkorban skit, ambil dividen simpanan sendiri sikit campur dividen loan ASB untuk cover loan RM30k tu.

[/QUOTE]
dgn loan rm30k, tempuh 15 thn, bulanan rm236:
- ansuran rm236 x 12 = rm2832/thn < bayaran
- dividen rm30k x 7% = rm2100 thn pertama < pulangan
[/QUOTE]
perlu tambah 668 setiap tahun. berterusan sehingga 15 tahun.



dgn loan rm30k, tempuh 25 thn, bulanan rm172:
- ansuran rm172 x 12 = rm2064/thn < bayaran
- dividen rm30k x 7% = rm2100 thn pertama < pulangan

ada lebihan rm36. tp dapat cover payment setiap tahun.

spidertech
05-05-2010, 01:58 PM
kalo dah lulus tu dpt ape? sijil tu kite simpan @ bank yg simpan? kena update buku ASB ke? sbb aku dah dpt surat loan lulus & start potong 1 jun 2010.. buat 50K 25 tahun.. bulanan rm279.

antudegil
05-05-2010, 02:03 PM
kalo dah lulus tu dpt ape? sijil tu kite simpan @ bank yg simpan? kena update buku ASB ke? sbb aku dah dpt surat loan lulus & start potong 1 jun 2010.. buat 50K 25 tahun.. bulanan rm279.

lulus dapat la agreement. :D sijil tu bank pegang. update buku ASB bila bulan 1 utk amik dividen.

ConverT
05-05-2010, 02:10 PM
cth,
kes 1:
ada saving asb 20k. div 1400
loan asb 30k,tempoh 15thn .div 2100.
bulanan loan bayar tanpa kluarkan div. bayar 2800.


kes 2:
ada saving asb 20k. div 1400
loan asb 30k,tempoh 25thn. div 2100.
bulanan loan bayar tanpa kluarkan div. bayar 2064.



kes 1, setelah 15 thn, dapat la 30k + div 15 thn + (-668*15=-10020)

kes 2, setelah 15 thn, terminate. dapat la X + div 15thn + (36*15=540)

- div 15thn kes 2 lebih dari kes 1 sb ada pertambahan rm36 setiap tahun.
-kalaulah lebihan 668 pada kes 1 dimasukkan ke acc asb kes 2, lagi banyak div tahunan.(secara kasar = 5.5k gak la selama 15 thn)
- nilai X aku tak tau nak kira la plak.

TT boleh tolong kirakan loan asb 30K tempoh 25 thn, tp terminate lepas 15 thn.


p/s betoi ke apa yg aku tulis nih...:-?

ConverT
05-05-2010, 02:14 PM
kalo dah lulus tu dpt ape? sijil tu kite simpan @ bank yg simpan? kena update buku ASB ke? sbb aku dah dpt surat loan lulus & start potong 1 jun 2010.. buat 50K 25 tahun.. bulanan rm279.



sijil bank simpan. sampai la abis bayar baru pi amik. tukar plak kat pnb utk amik duit. start potong jun, div start kira mei la. akaun loan tu bleh tgk kat dlm acc bank cth maybank2u. kat bahagian loan.

tahniah2....:)cgrock

subuhh
05-05-2010, 10:44 PM
cth,
kes 1:
ada saving asb 20k. div 1400
loan asb 30k,tempoh 15thn .div 2100.
bulanan loan bayar tanpa kluarkan div. bayar 2800.


kes 2:
ada saving asb 20k. div 1400
loan asb 30k,tempoh 25thn. div 2100.
bulanan loan bayar tanpa kluarkan div. bayar 2064.



kes 1, setelah 15 thn, dapat la 30k + div 15 thn + (-668*15=-10020)

kes 2, setelah 15 thn, terminate. dapat la X + div 15thn + (36*15=540)

- div 15thn kes 2 lebih dari kes 1 sb ada pertambahan rm36 setiap tahun.
-kalaulah lebihan 668 pada kes 1 dimasukkan ke acc asb kes 2, lagi banyak div tahunan.(secara kasar = 5.5k gak la selama 15 thn)
- nilai X aku tak tau nak kira la plak.

TT boleh tolong kirakan loan asb 30K tempoh 25 thn, tp terminate lepas 15 thn.

p/s betoi ke apa yg aku tulis nih...:-?

OK, Aku jawab ikut formula aku, tapi tuan TT dan kawan2 tolong komen balik ye, entah betul entah tidak formula aku nie. Tapi aku rasa harap2 betul lah..

Formula aku loan RM30k 15tahun VS RM30k 25tahun, bayar monthly duit sendiri, dividen tak usik. (Untung atas interest loan)

1) Aku punya matlamat setelah habis tempoh loan tu, aku masih tak mahu keluarkan lagi apa2 dividen supaya ianya terus beranak bercucu dalam tu.

2) Disini aku dah dapat save jumlah interest selama 15tahun berbanding 25tahun. Kedua2nya loan RM30k
Contoh RM236 x 12bulan x 15tahun = RM42,480
Contoh RM172 x 12bulan x 25tahun = RM51,600
Untung interest RM9,120

Entah lah.... Ada sape2 yang pandai kira tak kat sini? tolong komen ye.. Tuan TT kerja bank tentu lebih pandai. Mungkin formula aku nie hanya berdasarkan nak save interest je..

Orang2 bank tolong komen ye..

Tq

BOCEH
05-05-2010, 10:53 PM
baik buat personal loan 13k
cover untuk tahun pertama bayaran.
ambik loan asb 200k
personal loan ambik yang murah sekali...
banyak membe aku guna teknik ni...berjaya tu..

Ahmad07
05-05-2010, 11:37 PM
bro Mailie, aku punye upfront tu maybank belum potong (last check kat m2u harini)... nanti tlg follow up... rugi dividen lak kalo lambat2 nih... hehe...

bro, nnti tlg follow up yer... :D

cdan
05-05-2010, 11:58 PM
perbandingan tempuh bayaran balik 15 thn, 22 thn, 25 thn, loan ASB RM30K:

ASB RM30K, tempuh 15 thn, bulanan RM224 (tidak termasuk insuran)
jumlah bayaran RM224 x 12 x 15 thn = RM40,320
dividen kasar @ 7% x RM30K x 15 thn = RM31,500
dividen @ 7% tanpa diusik RM82,770.95 < ASB calculator)
keuntungan RM82,770.95 - RM40,320 = RM42,450.95

ASB RM30K, tempuh 22 thn, bulanan RM173 (tidak termasuk insuran)
jumlah bayaran RM173 x 12 x 22 thn = RM45,672
dividen kasar @ 7% x RM30K x 22 thn = RM46,200
dividen @ 7% tanpa diusik RM132,912.05 < ASB calculator)
keuntungan RM132,912.05 - RM45,672 = RM87,240.05

ASB RM30K, tempuh 25 thn, bulanan RM161 (tidak termasuk insuran)
jumlah bayaran RM161 x 12 x 25 thn = RM48,300
dividen kasar @ 7% x RM30K x 25 thn = RM52,500
dividen @ 7% tanpa diusik RM162,822.98 < ASB calculator)
keuntungan RM162,822.98 - RM48,300 = RM114,522.98

dgn perbandingan diatas dapat dilihat bahawa tempuh pinjaman yg panjang, lebih menguntungkan.....

p/s: intrest bank 4.15%, dividen ASB 7%

Ahmad07
06-05-2010, 12:09 AM
Memang tempoh panjang lagi menguntungkan kalo tengok dari segi jangka pendek pon... andaikan utk tahun ke dua dan seterusnya aku pakai dividen utk bayar loan ngan maybank...

200k x 7% = 14k (assume dividen = 7%)

14k / 12 bulan = RM1166.67 hasil dari dividen sebulan...

bulan2 aku kene bayar kat maybank RM1099... jadi, terdapat lebihan sebanyak:

1166.67 - 1099 = RM67.67 setiap bulan.... jika tempoh loan lagi pendek, sure bayaran bulanan lagi besar, dan lebihan bulanan akan jadik negatif... kene top up duit sendiri lak... hehe

razif1224
06-05-2010, 12:59 AM
Bro Cdan,

mmg pakar kira2 nie... :)

cdan
06-05-2010, 01:12 AM
Bro Cdan,

mmg pakar kira2 nie... :)

jangan begitu boss.... kalau pakar tentu tak tersasul macam kat thread sebelah - easy..... 2X tersasul... :((

p/s: yg pasti boss memang pakar sbb dah keluarkan ebook...

ConverT
06-05-2010, 01:15 AM
perbandingan tempuh bayaran balik 15 thn, 22 thn, 25 thn, loan ASB RM30K:

ASB RM30K, tempuh 15 thn, bulanan RM224 (tidak termasuk insuran)
jumlah bayaran RM224 x 12 x 15 thn = RM40,320
dividen kasar @ 7% x RM30K x 15 thn = RM31,500
dividen @ 7% tanpa diusik RM70,107.96 < ASB calculator)
keuntungan RM70,107.96 - RM40,320 = RM29,787.96

ASB RM30K, tempuh 22 thn, bulanan RM173 (tidak termasuk insuran)
jumlah bayaran RM173 x 12 x 22 thn = RM45,672
dividen kasar @ 7% x RM30K x 22 thn = RM46,200
dividen @ 7% tanpa diusik RM105,593.40 < ASB calculator)
keuntungan RM105,593.40 - RM45,672 = RM59,921.40

ASB RM30K, tempuh 25 thn, bulanan RM161 (tidak termasuk insuran)
jumlah bayaran RM161 x 12 x 25 thn = RM48,300
dividen kasar @ 7% x RM30K x 25 thn = RM52,500
dividen @ 7% tanpa diusik RM162,822.98 < ASB calculator)
keuntungan RM162,822.98 - RM48,300 = RM114,522.98

dgn perbandingan diatas dapat dilihat bahawa tempuh pinjaman yg panjang, lebih menguntungkan.....

p/s: intrest bank 4.15%, dividen ASB 7%



bro cdan,TT boleh tambah sket lagi info,
- jika loan asb 22 thn tu terminate lepas 15 thn. loan 25thn tu terminate juga lepas 15 thn.

baru ada perbandingan yg jelas iaitu
-jumlah loan yg sama,
-tempoh yg sama (15thn)
-cara div tak usik langsung
semua sama kecuali teknik yg berbeza.

ConverT
06-05-2010, 01:30 AM
OK, Aku jawab ikut formula aku, tapi tuan TT dan kawan2 tolong komen balik ye, entah betul entah tidak formula aku nie. Tapi aku rasa harap2 betul lah..

Formula aku loan RM30k 15tahun VS RM30k 25tahun, bayar monthly duit sendiri, dividen tak usik. (Untung atas interest loan)

1) Aku punya matlamat setelah habis tempoh loan tu, aku masih tak mahu keluarkan lagi apa2 dividen supaya ianya terus beranak bercucu dalam tu.

2) Disini aku dah dapat save jumlah interest selama 15tahun berbanding 25tahun. Kedua2nya loan RM30k
Contoh RM236 x 12bulan x 15tahun = RM42,480
Contoh RM172 x 12bulan x 25tahun = RM51,600
Untung interest RM9,120

Entah lah.... Ada sape2 yang pandai kira tak kat sini? tolong komen ye.. Tuan TT kerja bank tentu lebih pandai. Mungkin formula aku nie hanya berdasarkan nak save interest je..

Orang2 bank tolong komen ye..

Tq


Contoh RM236 x 12bulan x 15tahun = RM42,480
Contoh RM172 x 12bulan x 15tahun = RM30,960 (25tahun tp terminate lepas 15 thn)

perbezaan jum pembayaran = 11520:)paid

Bro_JAY
06-05-2010, 01:38 AM
baik buat personal loan 13k
cover untuk tahun pertama bayaran.
ambik loan asb 200k
personal loan ambik yang murah sekali...
banyak membe aku guna teknik ni...berjaya tu..


Bg pnerangan ckit bro...x pham la..pm me please..:)cgrock:)cgrock

cdan
06-05-2010, 01:43 AM
bro cdan,TT boleh tambah sket lagi info,
- jika loan asb 22 thn tu terminate lepas 15 thn. loan 25thn tu terminate juga lepas 15 thn.

baru ada perbandingan yg jelas iaitu
-jumlah loan yg sama,
-tempoh yg sama (15thn)
-cara div tak usik langsung
semua sama kecuali teknik yg berbeza.

betul kata bang convert tu... buat loan long term, ttp terminate awal, masih untung dibandingkan dgn short term...
ttp % principal dikembalikan jika terminate awal den tak tau...
den bukan kojo bank....
TT sahaja yang layak menyelesaikan persoalan ini.... :((

kalau tak salah den, TT ada tunjukkan perbandingan itu, sebelum ini... agak2 dlm 2 minggu lepas....

p/s: maaf ia, tak dapek nak mnolong....

ConverT
06-05-2010, 01:54 AM
betul kata bang convert tu... buat loan long term, ttp terminate awal, masih untung dibandingkan dgn short term...
ttp % principal dikembalikan jika terminate awal den tak tau...
den bukan kojo bank....
TT sahaja yang layak menyelesaikan persoalan ini.... :((

kalau tak salah den, TT ada tunjukkan perbandingan itu, sebelum ini... agak2 dlm 2 minggu lepas....

p/s: maaf ia, tak dapek nak mnolong....



owhh...ye ke. mmg TT pernah buat kira2 utk dapat principal bila terminate awal.

kali ni base pd loan 30k. aku pun nak tau gak perbezaan dia.

ConverT
06-05-2010, 02:12 AM
Bg pnerangan ckit bro...x pham la..pm me please..:)cgrock:)cgrock


klu gomen untung banyak la, buat personal loan 13k-15k. pastu buat loan asb 200k. 13k standby utk bayar bln2 selama setahun. 2k bayar bln2 p.loan. tahun berikutnya, div+bonus bleh cover byr 2 loan tersebut.

untung atas angin je nih...200k.

cdan
06-05-2010, 02:18 AM
owhh...ye ke. mmg TT pernah buat kira2 utk dapat principal bila terminate awal.
kalau peratusan (%) refund tu kita tak tau, macam mana nak kira... banker sahaja yg tahu...

kali ni base pd loan 30k. aku pun nak tau gak perbezaan dia.

den tunjukkan perbandingan diatas supaya bang subuhh dapat memahami bahawa bayaran balik long term lebih menguntungkan berbanding short term... dlm masa yg sama penjimatan intrest adalah kecil berbanding keuntungan dividen....

cdan
06-05-2010, 02:36 AM
baik buat personal loan 13k
cover untuk tahun pertama bayaran.
ambik loan asb 200k
personal loan ambik yang murah sekali...
banyak membe aku guna teknik ni...berjaya tu..

Bg pnerangan ckit bro...x pham la..pm me please..:)cgrock:)cgrock

den pun nak tau jugak.... :-?
ngape perlu PL RM13K utk buat bayaran loan ASB RM200K...
ngape gali lobang utk tutup lobang....
ngape tak ambil loan ASB RM200K trus.....

bukankah TT dah tunjukkan dlm thread ini....
TRICK & TEKNIK terbaek...... baik punyeee....
TAHUN PERTAMA BAYAR DGN WANG SENDIRI/GAJI....
TAHUN2 BERIKUTNYA PNB BAYARKAN (dividen ASB) :))

ConverT
06-05-2010, 02:42 AM
den pun nak tau jugak.... :-?
ngape perlu PL RM13K utk buat bayaran loan ASB RM200K...
ngape gali lobang utk tutup lobang....
ngape tak ambil loan ASB RM200K trus.....

bukankah TT dah tunjukkan dlm thread ini....
TRICK & TEKNIK terbaek...... baik punyeee....
TAHUN PERTAMA BAYAR DGN WANG SENDIRI/GAJI....
TAHUN2 BERIKUTNYA PNB BAYARKAN (dividen ASB) :))


ni klu kes xda duit la nih. gaji abis licin. saving xda. mcm tu kot...klu PL gomen int 3-4% tu okey je aku rasa klu nak buat.

subuhh
06-05-2010, 04:04 AM
den tunjukkan perbandingan diatas supaya bang subuhh dapat memahami bahawa bayaran balik long term lebih menguntungkan berbanding short term... dlm masa yg sama penjimatan intrest adalah kecil berbanding keuntungan dividen....

Terimakasih Cdan kerana tunjukkan kira2 loan tu.
Saya nak mintak Cdan buat satu lagi kira2 perbandingan.

Untuk bertindak adil, loan yang sama RM30k, tempoh 15tahun, 22tahun dan 25tahun.
Bayar monthly duit sendiri, tak usik dividen.

Bagaimana dengan keuntungan jikalau loan 15tahun dan 22tahun tu tidak diambil dividen dan tunggu sehingga 25tahun juga (sama2 merasa dividen bila sampai tempoh 25tahun nanti) supaya memudahkan kira2 untuk 3 tempoh tahun diatas.

p/s: Cdan, anda seorang yang banyak idea.:)cgrock

Tq

cdan
06-05-2010, 04:10 AM
ni klu kes xda duit la nih. gaji abis licin. saving xda. mcm tu kot...klu PL gomen int 3-4% tu okey je aku rasa klu nak buat.

ooooo..... cam tu.... maknanya PL rm15k dibayar balik dlm tempuh panjanglah..... katakan 15 thn, bulanan rm148.75 (Alliance 5%)

dgn PL tu, bayar loan ASB RM200K... dpt bayar thn pertama...
dividen ASB byr ansuran thn berikut, masih ada lebihan dividen rm67.67 setiap bulan (rujuk quote dibawah)

Memang tempoh panjang lagi menguntungkan kalo tengok dari segi jangka pendek pon... andaikan utk tahun ke dua dan seterusnya aku pakai dividen utk bayar loan ngan maybank...

200k x 7% = 14k (assume dividen = 7%)

14k / 12 bulan = RM1166.67 hasil dari dividen sebulan...

bulan2 aku kene bayar kat maybank RM1099... jadi, terdapat lebihan sebanyak:

1166.67 - 1099 = RM67.67 setiap bulan.... jika tempoh loan lagi pendek, sure bayaran bulanan lagi besar, dan lebihan bulanan akan jadik negatif... kene top up duit sendiri lak... hehe

berbalik kpd PL rm15k diatas, ansuran bulan sebanyak rm148.75 sebulan....
lebihan dividen rm67.67 tak dapat cover PL rm148.75 sebulan....

pandangan peribadi den, dalam kes ini jangan guna PL untuk bayar loan ASB.....

dlm kes ini Sipolan setiap bulan gaji habis licin.... mana mungkin ia boleh membayar PL rm148.75 setiap bulan....

apa perlu dibuat.... belajar2lah berjimat seberapa yg dapat... dari berjimat itu akan melahirkan simpanan/saving.... disinilah kayu pengukur samada Sipolan boleh membuat loan utk meneruskan saving/investment....

apa2 pun ukur baju dibadan sendiri....

p/s: den suka bermain dgn angka2 sbb ia dapat menerangkan dgn jelas...