PDA

View Full Version : Tukar DNS Setting Untuk Bagi Surf Internet Laju dan etc..


Pages : [1] 2

CikSukan
03-02-2010, 01:52 PM
Salam all..

Nak share satu benda untuk surf internet supaya laju browsing dan dalam masa sama, komputer anda (Vista & Window7) akan bertambah pantas.

Tapi sebelum tu, :)

DNS = Domain Name System - bahasa mudah faham = (bertindak macam phone book dalam handphone anda, tukarkan IP nombor kenama yg lebih bermakna, contoh, 208.77.188.166 ditranslate jadi www.awak.com)

ISP = Internet service provider, e.g. maxis broadband, p1max, streamyx, celcom broadband dsb..by default komputer kita set automatic

So apa saya nak share ialah kita manually tukar DNS setting dia kepada DNS Google punya.

1. Go the Control Panel.
2. Click Network and Internet, then Network and Sharing Center, then Manage network connections.
3. Select the connection for which you want to configure Google Public DNS. For example:
4. To change the settings for an Ethernet connection, right-click
5. Local Area Connection or Wireless Network Connection and right click Properties.
6. To change the settings for a wireless connection, right-click
7. Wireless Network Connection, and click Properties.
8. If you are prompted for an administrator password or
9. confirmation, type the password or provide confirmation.
10. Select the Networking tab. Under This connection uses the following items, click Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4), and then click Properties.
11. Click Advanced and select the DNS tab. If there are any DNS server IP addresses listed there, write them down for future reference, and remove them from this window.
12. Click OK.

13. Select Use the following DNS server addresses. If there are any IP addresses listed in the Preferred DNS server or Alternate DNS server, write them down for future reference.
14. Replace those addresses with the IP addresses of the Google DNS servers: 8.8.8.8 and 8.8.4.4.
15. Restart the connection you selected in step 3.
16. Pergi command Prompt, klik kanan Run as administrator taip ipconfig /all tekan enter, lepas tu taip ipconfig /renew

http://img534.imageshack.us/img534/4634/networkconnectionshort.jpg

Kebaikan
1. Surf internet bertambah laju
2. Komputer jadi laju, elak hang, lambat loading

Keburukan
1. Apa-apa laman web yg diblock oleh ISP provider, e.g. maxis broadband, p1max, streamyx, celcom broadband dsb, dah dibypass. So masalah tu, sebab diorang block ada reason dia.
2. Komputer anda tanpa antivirus yg kuat, mudah diserang malware.

P.S. IP open DNS selain google yg boleh guna jugak ialah 208.67.222.222
208.67.220.220
208.67.222.220
208.67.220.222

OK Update, Lain2 IP yg boleh digunakan.

FREE DNS SERVERS:

=> Service provider: Google
Google public dns server IP address:
8.8.8.8
8.8.4.4

=> Service provider:Dnsadvantage
Dnsadvantage free dns server list:
156.154.70.1
156.154.71.1

=> Service provider:OpenDNS
OpenDNS free dns server list / IP address:
208.67.222.222
208.67.220.220

=> Service provider:Norton
Norton free dns server list / IP address:
198.153.192.1
198.153.194.1

=> Service provider: GTEI DNS (now Verizon)
Public Name server IP address:
4.2.2.1
4.2.2.2
4.2.2.3
4.2.2.4
4.2.2.5
4.2.2.6

=> Service provider: ScrubIt
Public dns server address:
67.138.54.100
207.225.209.66


Other anti-censorship DNS servers:

85.88.19.10 (German Xail.net) sehr schnell!
85.88.19.11 (German Xail.net)
87.118.100.175 (German Privacy Foundation e.V.)
94.75.228.28 (German Privacy Foundation e.V.)
62.141.58.13 (German Privacy Foundation e.V.)
85.25.251.254 (German Privacy Foundation e.V.) langsam!
85.214.73.63 (FoeBuD e.V.)
212.82.225.7 (ClaraNet)
212.82.226.212 (ClaraNet)
213.73.91.35 (Chaos Computer Club Berlin)
58.6.115.42 (OpenNIC, Australien)
58.6.115.43 (OpenNIC, Australien)
119.31.230.42 (OpenNIC, Australien)
200.252.98.162 (OpenNIC, Brasilien)
217.79.186.148 (OpenNIC, Deutschland)
82.229.244.191 (OpenNIC, Frankreich)
216.87.84.211 (OpenNIC, USA)
2002:d857:54d2:2:20e:2eff:fe63:d4a9 (OpenNIC, IPv6 USA)
2001:470:1f07:38b::1 (OpenNIC, IPv6 USA)
2001:470:1f10:c6::2 (OpenNIC, IPv6 USA)
66.244.95.20 (OpenNIC, USA)
204.152.184.76 (f.6to4-servers.net, ISC)
2001:4f8:0:2::14 (f.6to4-servers.net, IPv6, ISC)
194.150.168.168 (dns.as250.net; anycast DNS!)
80.237.196.2 (Erdgeist)
194.95.202.198 (UDK Berlin)
88.198.130.211 (Dataflash)
78.46.89.147 (ValiDOM)
129.206.100.126 (URZ Uni Heidelberg)
79.99.234.56 (justnet.ch, Schweiz)
208.67.220.220 (OpenDNS)
208.67.222.222 (OpenDNS)
156.154.70.22 (Comodo Secure DNS)
156.154.71.22 (Comodo Secure DNS)
85.25.149.144 (Freie DNS-Server)
87.106.37.196 (Freie DNS-Server)
8.8.8.8 (Google Public DNS)
8.8.4.4 (Google Public DNS)
88.198.24.111 (jali/CCCHB)

tomie
03-02-2010, 01:58 PM
tq kak! ;) :)cgrock


** tapi ni ceq torai kat XP --> run ipconfig/all tak leh pun kak :-S

CikSukan
03-02-2010, 02:03 PM
tq kak! ;) :)cgrock


** tapi ni ceq torai kat XP --> run ipconfig/all tak leh pun kak :-S

Maaf kalau XP saya tak tahu..Lupa dah lama tak tengok XP:D

P.S. XP takyah buat step tu..

aidiryatim
03-02-2010, 02:15 PM
sy da try kt vista ..xleh pn :((

tunjuk ajari ku sifu...

Anonymous89
03-02-2010, 02:23 PM
ok da ... sedang mencube .. :D

ejoybaik
03-02-2010, 02:26 PM
wahh... menarik ni... petang kang nak ngetest....

ejoybaik
03-02-2010, 02:27 PM
ok da ... sedang mencube .. :D

tgh cube kat XP ker.... hehehe :)cgrock:)cgrock

CikSukan
03-02-2010, 02:40 PM
sy da try kt vista ..xleh pn :((

tunjuk ajari ku sifu...

Kat step mana sangkut tu?

OK, awak pergi kat kiri bawah, jumpa butang bulat START, lepas tu pergi kat Help and support klik situ.

Nanti ada kotak search awak taip ni TCP/IP setting
Ikut jer arahan dia, ia akan bawak awak ke step post yg pertama thread ni gak :)

AMICO66
03-02-2010, 02:56 PM
tq laling...

keburukannya senang diserang malware tu, nak kene scan selalu ke....:-?

maaf, pak cik kurang arif...:">

zulco
03-02-2010, 02:59 PM
dah try ker yg lain...

dell
03-02-2010, 03:03 PM
....TCP IP @ IP ADDRESS kene set manual jugak ker???????????????????

CikSukan
03-02-2010, 03:11 PM
Sambil tu tambah2 ilmu pengetahuan..

1. OK DNS ni kiranya tulang belakang untuk internet, menghubungkan satu komputer ke komputer yg lain. Google menyediakan FREE kemudahan ni sebab, diorang nak kumpul data lebih tepat web apa yer kauorang visit bila surf internet.

2. Sebelum ni, google hanya dapat pantau jika kauorang guna, search engine mereka sahaja. Dimana disitu diorang mendapatkan statistik dan menjadikan database. Dalam kata lain, maklumat yg di collect ni nilainya berbillion dolar US. Tulah cara bagaimana google membuat duit.

3. Ini juga adalah usaha google mengenalkan technology baru gantikan protocol lama yg start dengan Http:// tu kepada SPDY:// yg mana akan melajukan kepada 64% bila anda melayari internet.


Selain tu apa pengalaman yg anda dapat?

1. In Google Public DNS, diorang implemented beberapa pendekatan to speeding up DNS lookup times.

2. Menyediakan servers yg mantap untuk handle the load from client traffic, termasuk traffic merapu, bot.

3. Mencegah serangan DDoS and amplification attacks. Although this is mostly a security issue, and affects closed resolvers less than open ones, preventing DoS attacks also has a benefit for performance by eliminating the extra traffic burden placed on DNS servers. For information on the approaches we are using to minimize the chance of attacks.

4. Load-balancing for shared caching, to improve the aggregated cache hit rate across the serving cluster.

5. Prefetching name resolutions, to overcome the limits of conventional, passive caching and aim to serve the majority of requests out of cache. We are experimenting with a DNS prefetching technique which we think offers a significant opportunity for DNS speed-up.

aidiryatim
03-02-2010, 03:12 PM
Kat step mana sangkut tu?

OK, awak pergi kat kiri bawah, jumpa butang bulat START, lepas tu pergi kat Help and support klik situ.

Nanti ada kotak search awak taip ni TCP/IP setting
Ikut jer arahan dia, ia akan bawak awak ke step post yg pertama thread ni gak :)

TQ..dah berjaya,,ape guna step nih yer? Pergi command Prompt, klik kanan Run as administrator taip ipconfig /all tekan enter, lepas tu taip ipconfig /renew
klu x wat ..x success lg ker?

puteh_linux
03-02-2010, 03:13 PM
aduh pening
agak tak berapa faham

CikSukan
03-02-2010, 03:18 PM
....TCP IP @ IP ADDRESS kene set manual jugak ker???????????????????

IP tu biarkan auto, just tukar DNS yg ISP, e.g. streamy, P1max dsb, yg diorang set untuk kita jadikan sekrang kepada DNS google punya.

http://www.computerperformance.co.uk/images/Vista/tcp_properties.jpg

P.S. DNS gambar diatas sekadar nombor DNS hiasan sahaja

CikSukan
03-02-2010, 03:23 PM
tq laling...

keburukannya senang diserang malware tu, nak kene scan selalu ke....:-?

maaf, pak cik kurang arif...:">

Basic jaga komputer yg baik ialah, selalu update antivirus, kebanyakkan antivirus FREE dipasaran macam avast, avira dsb.. akan auto update. SCAN pulak, seminggu sekali cukup.

Malware ni, insyaallah tak sempat buat apa2.:D:D

aidiryatim
03-02-2010, 03:25 PM
macam ni ajer eh?
http://i168.photobucket.com/albums/u175/cari_duit2007/DNS-1.jpg

tp surf CG pn still lembap juga..cam xde perubahan

CikSukan
03-02-2010, 03:29 PM
TQ..dah berjaya,,ape guna step nih yer? Pergi command Prompt, klik kanan Run as administrator taip ipconfig /all tekan enter, lepas tu taip ipconfig /renew
klu x wat ..x success lg ker?

command prompt tu tujuannya, untuk check jer, dah tukar lum DNS dia, sebab bila taip ipconfig/all dan press enter akan display DNS server. Manakala ipconfig/renew press enter tu untuk check apa dah jadi.

Step 16 tu untuk checking jer, tengok log.

jaih
03-02-2010, 03:35 PM
dah buat dah... biasa pakai dns
202.188.0.133 yg ni ping time reply dpt around 16ms-20ms

yg google tuh
8.8.8.8 ping reply start 70ms keatas..

http://img85.imageshack.us/img85/5110/dnse.jpg

so kalu ikut time reply mcm yg stimix lagi ok kot...ikut apa yg aku paham la.. atau cik sukan bleh bgtau mana lagi bagus...

aku nih newbie sgt dlm networking.. tp berminat nak tau

CikSukan
03-02-2010, 03:41 PM
macam ni ajer eh?
http://i168.photobucket.com/albums/u175/cari_duit2007/DNS-1.jpg

tp surf CG pn still lembap juga..cam xde perubahan

Yer betul.. =D>=D> Thanks for the SS

Pasal CG ni, clear cache semua dan flush DNS cache. - ni cara lak camna flush DNS cache - here (http://www.topbits.com/how-to-flush-dns.html).

aidiryatim
03-02-2010, 03:51 PM
command prompt tu tujuannya, untuk check jer, dah tukar lum DNS dia, sebab bila taip ipconfig/all dan press enter akan display DNS server. Manakala ipconfig/renew press enter tu untuk check apa dah jadi.

Step 16 tu untuk checking jer, tengok log.

dpt ni..ntah ..satu ape x faham:((
http://i168.photobucket.com/albums/u175/cari_duit2007/dnslagi.jpg

antudegil
03-02-2010, 03:55 PM
dpt ni..ntah ..satu ape x faham:((
http://i168.photobucket.com/albums/u175/cari_duit2007/dnslagi.jpg

try tuka ni pc umah ke opis?

ejalmlk
03-02-2010, 03:55 PM
mantap ... nakti nak try kat pc umah plak .... Thank TT

jaih
03-02-2010, 03:55 PM
kalu ipconfig /all mmg pening nak tgk..semua dia tunjuk termasuk yg tak active...
kalu ipconfig shj dia akan tunjuk yg active shj .. tu senang sket nak tgk.. ni sampai kua mac add huhuh.. pening2

antudegil
03-02-2010, 03:59 PM
TQ..dah berjaya,,ape guna step nih yer? Pergi command Prompt, klik kanan Run as administrator taip ipconfig /all tekan enter, lepas tu taip ipconfig /renew
klu x wat ..x success lg ker?

sebenarnye command utk ipconfig/all tu utk show up dns yg semasa tengah pakai. then apa yang ko buat bila taip ipconfig/renew adalah merenew @ membaharui ip ko selepas integrate DNS baru tu.

lutttfi
03-02-2010, 04:09 PM
laling~
try la utk xP lak~

fizzy86
03-02-2010, 04:12 PM
thanks....laling...






luv u.....

aiman
03-02-2010, 04:13 PM
lepas setting camne cara untuk check samada connection laju ke tak?

CikSukan
03-02-2010, 04:51 PM
lepas setting camne cara untuk check samada connection laju ke tak?

Saya suka masuk youtube, sebagai web pertama nak tahu laju tak laju..or sangkut tergendala :D

Public DNS google ni baru lagi start December 2009. Ramai bagi feedback bertambah baik hari demi hari since google sangat serius untuk menambah baik benda ni.

ez008
03-02-2010, 06:07 PM
best gak guna dns G..

bagaksasa
03-02-2010, 06:54 PM
laju nyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Trader@Investor
03-02-2010, 10:28 PM
pehhh..lajunye tgk you tube...tq tt..

CikSukan
03-02-2010, 10:43 PM
pehhh..lajunye tgk you tube...tq tt..

Sama-sama :D
Tu yg kita nak pun, b4 this I nak tengok youtube kenalak tunggu loading 10 minit, apa barang kan..So now I experienced makin mantap laju jer..puas tengok lagu2 waliband ni ha.

Tengah test torrent pulak, and download dari link rapidshare, see how it work.


Thanks for your feedback =D>

nazri_w17
03-02-2010, 11:25 PM
TT boleh ker guna kat celcom broadband?saya guna celcom kat modem stick tak jadi la..ke hanya utk yang guna LAN sahaja?

Dkgr@y
03-02-2010, 11:39 PM
owh.. bagus la info ni.. thanks

haudli
03-02-2010, 11:49 PM
P.S. IP open DNS selain google yg boleh guna jugak ialah 208.67.222.222
208.67.220.220
208.67.222.220
208.67.220.222

no. no ni nak kene masukkan kat mane??

haudli
03-02-2010, 11:52 PM
hari hari ke kite kene wat step camnie utk lajukan komputer??

CikSukan
04-02-2010, 12:05 AM
TT boleh ker guna kat celcom broadband?saya guna celcom kat modem stick tak jadi la..ke hanya utk yang guna LAN sahaja?

Rasanya boleh, sebab kita setting ubah DNS di komputer kita bukan IP. So Nazri try dulu ikut step by step then kalau sangkut kat mana2 part bagi feedback kat sini.

CikSukan
04-02-2010, 12:13 AM
P.S. IP open DNS selain google yg boleh guna jugak ialah 208.67.222.222
208.67.220.220
208.67.222.220
208.67.220.222

no. no ni nak kene masukkan kat mane??

Ni pilihan, samada nak guna DNS dari google atau open DNS IP diatas. Kira macam nak pilih nak naik airbus atau boeng.

Secara mudah faham

ISP dah set auto DNS kat komputer kita
DNS Google sebagai satu pilihan untuk replace DNS yg ISP dah set
Open DNS satu lagi pilihan yg dah ramai guna establish sejak tahun 2007

CikSukan
04-02-2010, 12:19 AM
hari hari ke kite kene wat step camnie utk lajukan komputer??

Tak, sekali jer cukup.. :)

rizan
04-02-2010, 01:06 AM
dah ikut semua step..tp mcm xdak perubahan je speed ni:((

eligator
05-02-2010, 06:34 PM
aku pkai celcom bb..step 16 failed...x taw nape...perubahan kelajuan tenet..x taw gk...mcm sama je..huhu

CikSukan
07-02-2010, 01:11 PM
Perubahan saya alami sejak tukar DNS

Ping ke 8.8.8.8 = haritu 70ms harini 18ms
Download link rapidshare 100mb file = haritu 20m harini 10minit

Best!! :D:D

eapui
07-02-2010, 01:25 PM
aku pakai xp cm ner k wt tt..?

syafsp
07-02-2010, 01:26 PM
Perubahan saya alami sejak tukar DNS

Ping ke 8.8.8.8 = haritu 70ms harini 18ms
Download link rapidshare 100mb file = haritu 20m harini 10minit

Best!! :D:D


wah! syok la mcm tu.. biar betol ping 18ms je???



ah TT nak tny ckit, mcm aku pki streamyx manual-connection mcm mn plak???
nk setting kat Local Area Connection ke atau kat dialer Streamyx tu???

aidiryatim
07-02-2010, 01:31 PM
saya da x guna setting DNS google nih..
tp bila ping 8.8.8.8 dpt 19 ms..
ping carigold 409 ms:((:((

CikSukan
07-02-2010, 01:34 PM
wah! syok la mcm tu.. biar betol ping 18ms je???



ah TT nak tny ckit, mcm aku pki streamyx manual-connection mcm mn plak???
nk setting kat Local Area Connection ke atau kat dialer Streamyx tu???

Kalau awak guna vista or window7 start dari pergi kat kiri bawah monitor, jumpa butang bulat START, lepas tu pergi kat Help and support klik situ.

Nanti ada kotak search awak taip ni TCP/IP setting
Ikut jer arahan dia, ia akan bawak awak ke step post yg pertama thread ni gak

CikSukan
07-02-2010, 01:38 PM
saya da x guna setting DNS google nih..
tp bila ping 8.8.8.8 dpt 19 ms.. =D>
ping carigold 409 ms:((:((

pasal CG, bukan salah streamyx or DNS google tapi pasal ni http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?goto=newpost&t=123561

aidiryatim
07-02-2010, 01:42 PM
pasal CG, bukan salah streamyx or DNS google tapi pasal ni http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?goto=newpost&t=123561

oo..We have been able to fix it in less than an hour:((:((

CikSukan
07-02-2010, 01:45 PM
aku pakai xp cm ner k wt tt..?

Pertama, klik Start, pergi ke Control Panel, dan klik Network dan Internet Connections, kemudian klik Network Connections.

Sekarang, klik kanan Sambungan rangkaian yang anda ingin mengkonfigurasikan (salah satu yang menghubungkan anda ke Internet). Selanjutnya klik Properties dan masuk ke tab General (untuk kawasan tempatan Sambungan), atau tab Networking (untuk semua sambungan lain).

Klik Internet Protocol (TCP / IP) daripada senarai, kemudian klik butang Properties. Anda tidak ingin memperolehi alamat server DNS dari server DHCP, klik Guna alamat server DNS seterusnya. Sekarang, masukkan 8.8.8.8 dan 8.8.4.4 akhirnya klik OK.

syafsp
07-02-2010, 01:47 PM
tapi manual connection aku kat Windows XP... :(

leh buat gk ke, TT?

furious
07-02-2010, 01:55 PM
salam tt..
dah try da dns nieh..mmg best..laju jerk surf kat opis nieh..hehe
but, nak tanye,kalau kat opis nieh ade fire wall ker ape ke yg blog satu2 web tu, mcm mane kte nak bypass ye? tq tt

CikSukan
07-02-2010, 01:55 PM
oo..We have been able to fix it in less than an hour:((:((

Tambah laju step
1. OK dah clearkan cache, history, cookies etc kat browser anda. - restart computer.

2. lepas tu flush DNS pergi open a command prompt. Taip macam picture bawah press enter.
http://www.hosting.com/support/info/flushdns/images/flushdns1.gif

akan nampak message ni, You should see the following message:

http://www.hosting.com/support/info/flushdns/images/flushdns2.gif

3. Tukar DNS macam tutorial di page 1

aidiryatim
07-02-2010, 02:00 PM
Tambah laju step
1. OK dah clearkan cache, history, cookies etc kat browser anda. - restart computer.

2. lepas tu flush DNS pergi open a command prompt. Taip macam picture bawah press enter.
http://www.hosting.com/support/info/flushdns/images/flushdns1.gif

akan nampak message ni, You should see the following message:

http://www.hosting.com/support/info/flushdns/images/flushdns2.gif

3. Tukar DNS macam tutorial di page 1
ari tu da flush DNS pn same gak:((

ape alamat alternatif CG selain www.carigold.com ?

CikSukan
07-02-2010, 02:03 PM
tapi manual connection aku kat Windows XP... :(

leh buat gk ke, TT?

Sejak saya tinggalkan window XP tahun 2005, kerana teknologinya dah tak berapa relavant digunakan ditahun 2010 saya takleh nak bagitahu Jadi ker tak jadi.:-? Sebab saya tak test. Saya just kongsi pengalaman base pada window 7 yg sedang digunakan.

So cuba awak buat test for XP dalam seminggu dua, alami kelajuan dia berubah atau tak? Nanti report sini untuk panduan pengguna XP yg masih ada. :)

CikSukan
07-02-2010, 02:07 PM
ari tu da flush DNS pn same gak:((

ape alamat alternatif CG selain www.carigold.com ?

carigold.com is hosted at 72.52.5.237 on Apache/2.2.14 (Unix) mod_ssl/2.2.14

CikSukan
07-02-2010, 02:12 PM
salam tt..
dah try da dns nieh..mmg best..laju jerk surf kat opis nieh..hehe
but, nak tanye,kalau kat opis nieh ade fire wall ker ape ke yg block satu2 web tu, mcm mane kte nak bypass ye? tq tt

Kalau awak dah tukar ke DNS google, awak sebenarnya dah boleh masuk apa2 jer website yg dah di block >:)

aidiryatim
07-02-2010, 02:19 PM
carigold.com is hosted at 72.52.5.237 on Apache/2.2.14 (Unix) mod_ssl/2.2.14

ok.. but masih .....
http://i168.photobucket.com/albums/u175/cari_duit2007/carigoldlembap.jpg

eapui
07-02-2010, 03:07 PM
nak kena tukar ke win 7 balik la ne...:(

furious
07-02-2010, 08:22 PM
Kalau awak dah tukar ke DNS google, awak sebenarnya dah boleh masuk apa2 jer website yg dah di block >:)

saye dah tuka dah tt..kat dns tu 8.8.8.8..
memang surf tu ade perbezaan lah...
tapi still lagi blog,contoh nak bukak tv3 web..kat situ dye block..komen dye streaming media :mad:...

cmner ye?:-?~X(

antudegil
08-02-2010, 08:26 AM
ohh benda ni bley by pass x connection yang dh di set dekat opis ni? hermp2...

syafsp
08-02-2010, 07:00 PM
TT, flushdns tu utk ape ek?

CikSukan
08-02-2010, 08:17 PM
TT, flushdns tu utk ape ek?

Sebab apa? :)

1. Untuk clearkan DNS cache kat komputer kita.
2. Masalah web connection biasa dikesan pasal DNS cache corrupted.
3. flush dns cache berguna bila kita takleh surf masuk website baru register/ buat. contoh member SMS "masuklah web aku wei baru buat ni.. gadissuci.com" awak taip2 takleh so flush dns selesai masalah camni, di reset DNS tu flush kan.
4. Supaya bila surfing jadi lancar.

Flushing this cache is an easy fix to many of these problems above.

CikSukan
08-02-2010, 08:42 PM
saye dah tuka dah tt..kat dns tu 8.8.8.8..
memang surf tu ade perbezaan lah...
tapi still lagi blog,contoh nak bukak tv3 web..kat situ dye block..komen dye streaming media :mad:...

cmner ye?:-?~X(

Jawapan rahsia - bila awak visit profile saya, ada link download kat sana. special for member CG jer, guest takleh..lol :p

furious
09-02-2010, 01:36 AM
ultra surf ker? rase mcm dah try kat opis...dp x ley connect la..await ek? adeh

bintang4
04-06-2010, 06:29 AM
Boleh tahan gak laju nyer...
Thanks TT...:)paid:)paid

lwashere
04-06-2010, 03:31 PM
dpt ni..ntah ..satu ape x faham:((
http://i168.photobucket.com/albums/u175/cari_duit2007/dnslagi.jpg

bro punye ping 8.8.8.8 tu 74ms

bro pake ipv6 ker? slalunya ipv6 lagi laju dari ipv4

lwashere
04-06-2010, 03:35 PM
cara ni tak semesti laju sbb brgantung jugak dekat ape yg kita gune.
kalo nak tau check kt speedtest.net sblum dgn slpas

liverpool
04-06-2010, 03:38 PM
bagus tips nie TT..TT juruteknik komputer ker
_________________________
http://online-businessbiz.blogspot.com/
http://www.rajaadsense.com/index.php?ref=saa8443
http://www.adsense-mahal.com/index.php?ref=saa8443

jutaonemini
04-06-2010, 03:47 PM
nk wat ke xnk...hmm...berkesan x??

CikSukan
05-06-2010, 10:59 AM
bagus tips nie TT..TT juruteknik komputer ker
_________________________
Signature a.k.a. siggy takleh letak dalam post - please belajar camna nak buat di thread ni (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=71177) supaya kamu tak dibanned - Moderator message



Bukan, dapat tips dan ilmu ni bila dapati internet lembab dan browsing slow.

OK kepada yg dah cuba at least seminggu sehari 2 jam online dan dapati OK bertambah laju, carry on, kalau sebaliknya terserah pada anda. So far ramai bagi feedback positif & laju. Poll added Thanks all. =D>

azriusre
05-06-2010, 12:38 PM
TT,

Lepas aku clik Network and Sharing Center aku tak jumpa pun ,Manage network connections.

Aku guna Window 7, internet aku guna Celcom Broadband

CikSukan
05-06-2010, 01:22 PM
TT,

Lepas aku clik Network and Sharing Center aku tak jumpa pun ,Manage network connections.

Aku guna Window 7, internet aku guna Celcom Broadband

OK gi kat Local Area Connection or Wireless Network Connection and right click Properties.

Saya edit thread ni kat post no.1, check step dia kat situ dan yg penting awak mesti sampai cam gambar tunjuk dibawah

http://img534.imageshack.us/img534/4634/networkconnectionshort.jpg

ahib0205
06-08-2010, 12:46 AM
saya dah try, memang ada perubahan... :)

terima kasih daun keladi...

nanti share lagi :D
:)cgrock

CikSukan
06-08-2010, 12:48 AM
saya dah try, memang ada perubahan... :)

terima kasih daun keladi...

nanti share lagi :D
:)cgrock

Oh yer ker, bagus untuk awak..Saya pun tengah test benda lain juga ni kalau ada kesan positif sure saya share nanti.

mrkon
06-08-2010, 12:58 AM
betul ka DNS kita ni di pantau/kawal oleh ISP(pembekal internet):-?

CikSukan
06-08-2010, 01:05 AM
betul ka DNS kita ni di pantau/kawal oleh ISP(pembekal internet):-?

Untuk jawap soalan awak ni, jawapannya Tak, tapi IP yg dikawal, contoh IP awak post kat thread ni ialah 115.***.**.***, Apa perlu buat ialah untuk dapatkan detail alamat rumah awak, IC dsb..melalui pembekal ISP ni. Walaupun begitu pihak ISP perlukan alasan yg sangat kukuh biasanya ada report polis baru boleh reveal customer punya info.

PainKiller
09-08-2010, 11:02 AM
Tq..TT..lepas tukar 8.8.8.8 ni......surf semua laju
sebelum ni lembap...

skyhush
11-08-2010, 11:38 AM
TT..klu internet wireless kolej leh wat gak ke

abu85
11-08-2010, 09:01 PM
nak tanya.. saya guna PC opis..

skrg ni IP guna automatik dari server sebelum ni.. guna IP address jer..

skrg ni nak memorex tak leh naper ek...huhu,,

klw guna cara ni.. leh tak..

CikSukan
12-08-2010, 09:59 AM
TT..klu internet wireless kolej leh wat gak ke

Saya prefer yg jenis tak share. Kalau satu akaun streamyx dikongsi oleh 999 pelajar serentak online layan youtube pulak tu taklehnya nak bagi laju. Harap maaf.

kancil biru
26-08-2010, 01:19 PM
hua hua aku pakai XP ..hu hu xleh la mcm nie

Long Kai
26-08-2010, 01:44 PM
Off topic sat. Camna nak limit bandwidth user lain yang guna router yang sama? Maksud aku limit tanak bagi diorang download. Allow to surfing je. Anybody know?

Thank you

khairulkaya
26-08-2010, 02:03 PM
hua hua aku pakai XP ..hu hu xleh la mcm nie

aku pun guna XP & dah try teknik cik sukan nih...
mmg berkesan...
aku biasa main tenet nih...
so mmg aku leh rasa penambahan kelajuannya walaupun skit...
thanks Cik Sukan :)cgrock :)cgrock

rafiz2000
27-08-2010, 01:20 AM
kalu tgk movie laju tak?apa2 pun CelBrok aku nak tahap cipan gak kdg2..

CikSukan
29-08-2010, 12:41 PM
Off topic sat. Camna nak limit bandwidth user lain yang guna router yang sama? Maksud aku limit tanak bagi diorang download. Allow to surfing je. Anybody know?

Thank you

Cuba dapatkan idea camna nak limitkan bandwidth rakan serumah kat sini http://www.tomshardware.com/forum/3322-42-bandwidth-limiting-home-network

bad_103
30-08-2010, 10:51 PM
aku gune p1wimax wireless..lembab nk mati nyer..

aku dh try care cik sukan..tp lambat gak laa..camne ek?

ade suggestion lain x?

p/s :yg best nyer, lame nyer setting aku x save..hehe

CikSukan
30-08-2010, 10:53 PM
aku gune p1wimax wireless..lembab nk mati nyer..

aku dh try care cik sukan..tp lambat gak laa..camne ek?

ade suggestion lain x?

p/s :yg best nyer, lame nyer setting aku x save..hehe

Dari pemerhatian saya, broadband tak berapa jalan cara ni melainkan dapat liputan di lembah kelang full bar 3g dan stabil. Saya setakat ni test semua guna streamyx sahaja.

haudli
30-08-2010, 10:59 PM
win 7 xleh la

bad_103
31-08-2010, 12:19 AM
Dari pemerhatian saya, broadband tak berapa jalan cara ni melainkan dapat liputan di lembah kelang full bar 3g dan stabil. Saya setakat ni test semua guna streamyx sahaja.



owh makne nyer x gune gak arr aku setting camtu td..ok ok noted. nk tukar gi setting lame pon x save plak..camne ek?

CikSukan
31-08-2010, 12:21 AM
owh makne nyer x gune gak arr aku setting camtu td..ok ok noted. nk tukar gi setting lame pon x save plak..camne ek?

contact P1wimax customer service tu tanya DNS default dia guna. Anyway guna DNS sedia ada pun tak apa, just bagilah masa untuk lelama dapat ping yg lebih cepat.

phppro
31-08-2010, 04:54 PM
will try..

Abu_sg.pelik
31-08-2010, 05:04 PM
Good info .
dah cuba memang laju dari biasa.
Sebelum ni yuotube terhegeh2 ,tersangkut2..kali ni waoo! very fast download..
dah compare dgn speedtest memang ada beza ..lebih kurang separuh speed increase.

tapi muskil IP dah jadi no. lain ..nape yek ?

p/s :guna broadband/XP

ibnuqadir
30-09-2010, 11:11 PM
tq bro!!!!!!!!!

yuu
07-02-2011, 05:10 PM
thanks tt.. :)

arul57
18-02-2011, 11:27 PM
sapa yg dah cuba utk win XP...nak laju gak internet...

2929
19-02-2011, 01:41 AM
Terima Kasih Bro,

Formula TERBAIK pena aku cuba:)cgrock

rebellion
19-02-2011, 01:43 AM
dah lame dah saye pakai open dns ni...memang laju dari biase

stanley_climbfall
19-02-2011, 07:52 AM
thanks juga..menjadi..padehal bb aku dah kena capped speed pon laju gak..

CikSukan
20-02-2011, 09:21 AM
Dah try, berkesan kena votelah..hehe. Moga ia membantu anda semua.

Roulz
20-02-2011, 11:32 AM
sedang mencuba.. thnx tt

nusuk
25-02-2011, 04:39 PM
nak flush dns camne TT?dns dah tuko,memang berdesup peginya :)paid

soulsix
26-02-2011, 04:01 PM
aku guna p1, tak menjadi pun aku try. ping ke gateway pun takde reply.masih slow mcm kena capped

SuPerhEro
26-02-2011, 08:54 PM
guna google dns mmg besh la.. hehhe :D

onlinetrader
02-03-2011, 12:46 PM
dah lama guna nie kat Windows XP aku
mmg ketara speed biler tgk you tube..

mmg best!!! huhu

CikSukan
03-03-2011, 11:09 PM
Dalam hal ni saya pun hairan bila sesetengah orang memberi feedback takda apa2 kesan. Muskil gak kat mana kekhilafannya. Kepada yg berjaya dapat menambah kelajuan, tahniah untuk anda, moga ia membantu anda menjimatkan masa.

Alright then.."masa itu emas"

xXx…LoNeLy…xXx
07-03-2011, 03:40 AM
Dalam hal ni saya pun hairan bila sesetengah orang memberi feedback takda apa2 kesan. Muskil gak kat mana kekhilafannya. Kepada yg berjaya dapat menambah kelajuan, tahniah untuk anda, moga ia membantu anda menjimatkan masa.

Alright then.."masa itu emas"

tak semua yang jadi, ada tertenju ja kot :-?

miskinenator
31-03-2011, 01:17 PM
baru nak mencuba..

tq tt..

selistones
05-04-2011, 03:57 AM
TQ TT mmg berkesan....bagi yang pakai router boleh set dalam modem...paut ke DNS yang TT bagi.

achok
28-04-2011, 09:51 PM
thx cik sukan!
ada kut sikit2.... :D

haQ
29-04-2011, 01:27 AM
nak flush dns camne TT?dns dah tuko,memang berdesup peginya :)paid

type kat command line a.k.a cmd:

ipconfig /flushdns
ipconfig /registerdns

maka anda tidak akan dibayangi cache dns lama..

zerovirus
29-04-2011, 04:36 AM
type kat command line a.k.a cmd:

ipconfig /flushdns
ipconfig /registerdns

maka anda tidak akan dibayangi cache dns lama..

registerdns tu baru aku tau .. thanks :)cgrock

boey
13-06-2011, 04:28 PM
thanks.. nak cuba try test dulu ni..

elisha91
13-06-2011, 06:50 PM
org try x leh pun huhuhuhuh

aidiryatim
14-06-2011, 06:49 PM
http://i168.photobucket.com/albums/u175/cari_duit2007/DNS-1.jpg



tutorial CikSukan amat berguna utk unblock website2 Megaupload,Megavideo,Fileserve,filestube.com,putlo cker.com,thepirateby.org,depositfiles.com,movie2k. to,duckload.com, and warez-bb.org yg streamyx dah block... sy dah cuba dan berjaya... tahniah dan terima kasih ciksukan

majulah sukan utk negara:)cgrock

bimmers
14-06-2011, 06:50 PM
maxis berukband boleh tak?

aidiryatim
14-06-2011, 06:52 PM
maxis berukband boleh tak?

xtau... streamyx je sy kompemkn boleh sbb sy gn streamyx...

iseterer
14-06-2011, 06:55 PM
boleh jd ke ni?:-?

aidiryatim
14-06-2011, 06:58 PM
boleh jd ke ni?:-?

boleh.. sbb sy dah cuba ..dpt news kata streamyxblock website diatas , pastu try access fileserve...mmg xleh, tp lepas tukar DNS.. boleh access:)cgrock

harley
14-06-2011, 08:49 PM
boleh.. sbb sy dah cuba ..dpt news kata streamyxblock website diatas , pastu try access fileserve...mmg xleh, tp lepas tukar DNS.. boleh access:)cgrock


lepas aku masuk control panel,aku klik network and internet connection.. lepas tuh aku cari then Network and Sharing Center tak jumpa ? :-?:eek:

dondan
14-06-2011, 09:04 PM
da tukar dns mcm dlm tuto tu..
terus leh gune megaupload..thx2 :)

haudli
14-06-2011, 09:07 PM
lepas tukar dns server terus boleh...mmg best..

panglima_ayam
14-06-2011, 09:10 PM
sila ikut cara berikut. Enter router/modem anda guna alamat ni 192.168.1.1. Masukkan username dan password router/modem seterusnya pergi ke DNS. tukar DNS yang ada kepada;

8.8.8.8
8.8.4.4

speed aku laju sedia kala,tm dah mula block hari ni shiall

aidiryatim
14-06-2011, 09:13 PM
lepas aku masuk control panel,aku klik network and internet connection.. lepas tuh aku cari then Network and Sharing Center tak jumpa ? :-?:eek:

:eek: yg ni kot leh bantu...sy pn xpandai ..ciksukan yg ajar
http://i168.photobucket.com/albums/u175/cari_duit2007/IP.png

nvmname
14-06-2011, 09:17 PM
oh takleh kat xp rupanya..

alaq22
14-06-2011, 09:22 PM
Thans tt....

harley
14-06-2011, 09:31 PM
:eek: yg ni kot leh bantu...sy pn xpandai ..ciksukan yg ajar
http://i168.photobucket.com/albums/u175/cari_duit2007/IP.png


owh lupa, xp takleh pakai bro..

pe2 pun time kaseh.....:)):)):)):))

harley
14-06-2011, 09:35 PM
sila ikut cara berikut. Enter router/modem anda guna alamat ni 192.168.1.1. Masukkan username dan password router/modem seterusnya pergi ke DNS. tukar DNS yang ada kepada;

8.8.8.8
8.8.4.4

speed aku laju sedia kala,tm dah mula block hari ni shiall

aku dah masuk alamat ni 192.168.1.1.

DNS tak jumpa kat mana, dns nih mmg xde eh dalam XP.....:)):))

harley
14-06-2011, 09:46 PM
:eek: yg ni kot leh bantu...sy pn xpandai ..ciksukan yg ajar
http://i168.photobucket.com/albums/u175/cari_duit2007/IP.png

wakakakka.

duk cari cm orang giler . akhirnya jumpa..

dah menjadi bro..

pornhubb pun dah boleh masuk bro. <--- sekdar test je boleh masuk ke tidak. :)

terima kasih banyak.....:)):)):)):)):))

metaaura
14-06-2011, 10:16 PM
sila ikut cara berikut. Enter router/modem anda guna alamat ni 192.168.1.1. Masukkan username dan password router/modem seterusnya pergi ke DNS. tukar DNS yang ada kepada;

8.8.8.8
8.8.4.4

speed aku laju sedia kala,tm dah mula block hari ni shiall

thanks bro.. aku cara ko betul tukar kat router baru bleh access ampehhh

techtoon82
14-06-2011, 10:21 PM
P1 ada effect x tukar dns nih? Cam xleh masuk gak ja website yg diblock nih, ke aku silap buat..haha

fuyoh13
15-06-2011, 12:13 AM
window xp aku try cara nie xle la bro....

fuyoh13
15-06-2011, 12:14 AM
dah boleh... tq tq

kuhik
15-06-2011, 12:21 AM
16. Pergi command Prompt, klik kanan Run as administrator taip ipconfig /all tekan enter, lepas tu taip ipconfig /renew
tak faham part ni

protozuaqs
15-06-2011, 12:43 AM
patut ler aku download kat megaupload asyik mintak new ip...
dah kene block dah rupanya.....harap2 tukar dns boleh dowload balik macam biasa..

detroithomme
15-06-2011, 12:58 AM
thanks tt..nti2 aku try k

Sir Capone
15-06-2011, 01:39 AM
TQ TT..sapa2 ada yg try kat P1Wimax...? Laju tak..?

mrdzy
15-06-2011, 01:52 AM
try software namebrench..dia akan scan best DNS untuk PC korang..

aidiryatim
15-06-2011, 02:04 AM
tak faham part ni

itu just step nk pastikan DNS yg diguna dah benar2 berubah ke x lepas restart.. sy ubah, xyah restart pn...ok jer:)

protozuaqs
15-06-2011, 03:29 AM
megaupload dah dapat download....

fitxleaf
15-06-2011, 12:35 PM
alamak da ad ea. aku da terpost skali lg r ni.TT lbih hebat daripada ku :">:">:">

complaintatron
15-06-2011, 05:13 PM
menjadi ke ni??http://carigold.com/portal/forums/attachment.php?attachmentid=47792&stc=1&d=1308129139

2nee
15-06-2011, 05:30 PM
sy dah cuba..mmg laju...:)..

tq!

JutaGold
15-06-2011, 11:49 PM
Salam, aku tengok semua website yang aku selalu guna untuk download movie dah kene block..

kalau aku guna proxy software dan aku download jugak, skmm boleh detect tak?

aku boleh kene saman tak?

tolong sapa2 bagi penjelasan..

nadyasweet
15-06-2011, 11:50 PM
tukar dns sudah

akukurt
15-06-2011, 11:50 PM
tak kene saman pun... ape kisah skmm, bukan dia bayar bil tenet kite..


either ko tukar DNS google, or guna proxy..


fuk skmm

timizero
15-06-2011, 11:51 PM
kalau bro kecoh2 mmg kantoi nanti....so lebih baik senyap2:-$

nvmname
15-06-2011, 11:51 PM
mapuh yer ah SKMM...
download jer sapa puah..
orang bayor tenet mujor doh..

JutaGold
15-06-2011, 11:53 PM
kalau bro kecoh2 mmg kantoi nanti....so lebih baik senyap2:-$

eh? ramai ke tak tau guna proxy?

bagi aku, tindakan skmm tu, tidakan ***** je.. macam2 cara nak masuk blocked website..

cuma kalau diorang buat dalam agreement broadband/streamyx/unifi sapa2 yang masuk jugak kene saman, cuak jugak aku..

aku nak tanya otai2 hacker..

internet service provider boleh tau tak kita masuk website apa kalau kita guna proxy software?

boey
15-06-2011, 11:55 PM
download je.. kalau skmm tolong byr bro punya bil, tak yah download le..

boey
15-06-2011, 11:56 PM
buat masa skrg cuma dns google je jln..

PinguSpy
15-06-2011, 11:57 PM
tukar dns sudah

Cuak betul aku tgk avatar nadya.. ingat adik aku tadi #:-S

nadyasweet
16-06-2011, 12:37 AM
Cuak betul aku tgk avatar nadya.. ingat adik aku tadi #:-S

yeke abm pingu:">

justeayoes
16-06-2011, 12:44 AM
tukar DNS jer... standard stimix 202.188.0.133, so korank cari DNS yg ble bukak jln.. i dah jumper.... :P

PinguSpy
16-06-2011, 12:50 AM
http://code.google.com/speed/public-dns/docs/using.html

JutaGold
16-06-2011, 12:52 AM
tukar DNS jer... standard stimix 202.188.0.133, so korank cari DNS yg ble bukak jln.. i dah jumper.... :P
DNS2 yangkorang dok sebut2 ni kebende?

JutaGold
16-06-2011, 12:53 AM
yeke abm pingu:">

nadya, bile kite nak kapel?

untitoxin
16-06-2011, 12:57 AM
adehh....download je xde nk saman ape nye...klo nk saman bjuta lg org dok download apesal anda sorg je die nk saman?? hehehe

JutaGold
16-06-2011, 01:03 AM
adehh....download je xde nk saman ape nye...klo nk saman bjuta lg org dok download apesal anda sorg je die nk saman?? hehehe

mana tau diorang rasa ini adalah lubuk duit untuk PRU nanti.. ko jangan tak tau kerajaan Malaysia ni mmg pantas kalau bab2 duit bagi masuk poket diorang..

sirNewbies
16-06-2011, 01:10 AM
nadya, bile kite nak kapel?

jujurnya ko ni.. hahahah... :eek::eek::eek:

timizero
16-06-2011, 02:00 AM
walaupon selama ni aku memandang sepi thread ni.....namun kini baru ku sedar hikmah nya.....terbaek Cik Sukan :)cgrock

haudli
16-06-2011, 02:13 AM
walaupon selama ni aku memandang sepi thread ni.....namun kini baru ku sedar hikmah nya.....terbaek Cik Sukan :)cgrock

kita sama dalam hal ni..hehhe..terbaik...

kunta25
16-06-2011, 08:39 AM
warga CG kt sini agak2ny mcm mane nk tukar DNS setting yg pakai celcom broadband ek (stick punya bband)..kt TMNET aku tukar setting menjadi berdesup semua aku dwnload..tp yg pakai celcom bband je xdpt..ade idea x warga CG kt sini ..plzzzzzzz.:((:((:((:((

CikSukan
16-06-2011, 08:48 AM
Kekadang sesuatu laman web tu telah di filter tapis kaw kaw punya takleh masuk, contoh wikileak atau thepiratebay sebab kedua2 website tersebut sangat dibenci oleh kerajaan mana2 pun kat dunia ni dan pengusaha filem sebab rahsia dan hasil salinan karya mereka ada dalam tu.

Jadi bila search google, yahoo atau apa2 jer..gunakan keyword mirror site bila search..Contoh:-

thepiratebay mirror site atau wikileak mirror site.

Hasil dari carian saya jumpa camni
http://malaysiabay.org/
http://www.wikileaks.fi/


Harap membantu..update juga 1st page DNS IP yg lain2 untuk bypass internet filter dan menambah kelajuan internet anda.

bintangtimor
16-06-2011, 10:40 AM
nadya, bile kite nak kapel?

huh... gila ah... terus ke sasaran... :p

kaki_bangku
16-06-2011, 10:44 AM
ape ip DNS yg leh msuk.. hehhe share2 la kat sini..

eday84
16-06-2011, 10:59 AM
pakai vpn jepun hehe.. free pny..
laju lak tu

eishen
16-06-2011, 11:10 AM
pakai vpn jepun hehe.. free pny..
laju lak tu

ajar ckit cmne ....

tomie
16-06-2011, 12:00 PM
Pin! pin!

adeh...celcom berokband ceq pun dah BLOCK MEGAUPLOAD...

guna DNS pun tak guna gak...tak leh bukak jugak :(scam


** camna nak wat ek? :((

apoilenjau
16-06-2011, 02:08 PM
Cuak betul aku tgk avatar nadya.. ingat adik aku tadi #:-S

wah pinguspy ada adik perempuan mesti cun tgk nadya punya avatar pun dh cun, leh kenal adik x abg ipar? adik ada fb x?:">

Rizza
16-06-2011, 02:14 PM
tak sempat try lagi ni

CikSukan
16-06-2011, 02:20 PM
wah pinguspy ada adik perempuan mesti cun tgk nadya punya avatar pun dh cun, leh kenal adik x abg ipar? adik ada fb x?:">

Janganlah Troll please kat thread saya ni :((:((..Gunakan fungsi PM untuk benda2 yg takda kaitan dengan tajuk perbincangan.

maranello_84
16-06-2011, 02:23 PM
test power tgk..:)cgrock:)cgrock

Bro_Izantie
16-06-2011, 02:30 PM
TT...aku punya komputer opis ni selepas klik control panel, takder pun button Network n internet...aku pakai brokben celcom...bole kasi detail tak...aku pun nak cuba..mgkin ada versi lain..

p/s: aku komputer memang zero...

CikSukan
16-06-2011, 02:34 PM
Untuk Tomie - Megaupload guna ni sementara http://174.140.154.22/

aaza
16-06-2011, 02:36 PM
guna dns memg laju ckit tenet...

CikSukan
16-06-2011, 02:42 PM
TT...aku punya komputer opis ni selepas klik control panel, takder pun button Network n internet...aku pakai brokben celcom...bole kasi detail tak...aku pun nak cuba..mgkin ada versi lain..

p/s: aku komputer memang zero...

Login komputer tu as admin atau guest?

Bro_Izantie
16-06-2011, 02:49 PM
Login komputer tu as admin atau guest?

adeiii...kat mana plak nak cari menatang ni? heheheh...tp memula start jer pc ada paswod...tp tak isi pun password tu...terus enter jer...:">:">:">

maranello_84
16-06-2011, 03:49 PM
cmne nak tau jd ke x ek??aku dah bt smue step tu tp cm same je..huhu

apoilenjau
16-06-2011, 03:59 PM
Janganlah Troll please kat thread saya ni :((:((..Gunakan fungsi PM untuk benda2 yg takda kaitan dengan tajuk perbincangan.

CikSukan http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS_LHBxCuJzy5o9UT7Tm-5qPfrbmZ7WtwWZcLS6G-2bFDKijkJq

CikSukan nak tanya skit apasal saya x dapat nak save dns ? dulu masa pakai modem broadband huawei E1550 boleh je save setting dns, tp bila pakai modem broadband huawei E1762 x leh nak save setting dns kalau save pun dns dia jd asal balik bila check semula. ada cara lain x camana nak buat? adoi skrg ni banyak laman web download x leh nak masuk. :((

CikSukan
16-06-2011, 04:11 PM
CikSukan http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS_LHBxCuJzy5o9UT7Tm-5qPfrbmZ7WtwWZcLS6G-2bFDKijkJq

CikSukan nak tanya skit apasal saya x dapat nak save dns ? dulu masa pakai modem broadband huawei E1550 boleh je save setting dns, tp bila pakai modem broadband huawei E1762 x leh nak save setting dns kalau save pun dns dia jd asal balik bila check semula. ada cara lain x camana nak buat? adoi skrg ni banyak laman web download x leh nak masuk. :((

Kalau kat modem or router check kat sini
http://www.prash-****.com/2008/03/how-to-configure-dns-server-in-your.html

bintang = b abu = b dekat a

johnjanski
17-06-2011, 12:21 AM
x booleh pon...megaupload x leh bukak gak

logammaut
17-06-2011, 12:38 AM
Aku tukar DNS rasa mcm slow skit. Tapi tak kisah sgt sbb yg penting bole download kat Megaupload & Fileserve.

CikSukan
17-06-2011, 01:04 AM
x booleh pon...megaupload x leh bukak gak

Untuk Tomie - Megaupload guna ni sementara http://174.140.154.22/

Kalau tak tukar DNS pakai proxy website macam thread johnjanski ada ajar tadi tak silap check balik. Selain dari tu guna link atas tu.

apoilenjau
17-06-2011, 06:48 AM
Kalau kat modem or router check kat sini
http://www.prash-****.com/2008/03/how-to-configure-dns-server-in-your.html

bintang = b abu = b dekat a

Masih sama jgk, bila dah save closed dia tukar jadi setting asal balik :((

kerunai
17-06-2011, 07:04 AM
ada tak sesapa leh carikan solution tu ..

SuPerhEro
17-06-2011, 03:48 PM
guna google dns memang best dan stable :D

johnjanski
17-06-2011, 08:44 PM
''MENJADILAH!!!!!..MULANYA AKU BUAT SEBIJIK MACAM TUTORIAL PUAN TANAH...X MENJADI..PASTU AKU SETTING DNS SERVER PUAN TANAH TU..KAT SOFWARE SETTING DIGI PREPAID BROADBAND NI..WAHHHHH!!!!! LAJUNYA...MACAM P14G LA..SELALU X LEH UPLAOD..HARI NI LEH UPLOAD...WAHHHH!!! TENGKIU PUAN TANAH..BLOCKED SITE PUN BOLEH BUKAK..BEST!!!!!!!"

:)cgrock:)cgrock:)cgrock:D

apoilenjau
18-06-2011, 01:18 AM
''MENJADILAH!!!!!..MULANYA AKU BUAT SEBIJIK MACAM TUTORIAL PUAN TANAH...X MENJADI..PASTU AKU SETTING DNS SERVER PUAN TANAH TU..KAT SOFWARE SETTING DIGI PREPAID BROADBAND NI..WAHHHHH!!!!! LAJUNYA...MACAM P14G LA..SELALU X LEH UPLAOD..HARI NI LEH UPLOAD...WAHHHH!!! TENGKIU PUAN TANAH..BLOCKED SITE PUN BOLEH BUKAK..BEST!!!!!!!"

:)cgrock:)cgrock:)cgrock:D

bro tolong buat tutorial bergambar boleh x senang skit aku nak follow step by step. aku buat kat celcom prepaid broadband guna modem huawei E1762 x boleh jadi la, aku dah setting bila aku closed dia jadi setting asal balik.

faisal_moukei
19-06-2011, 08:26 PM
Salaam,..

Dah agak seketika eden duk cari masalah
nak masuk web yg kena block..
sampai sekarang masih tak settle..
Step ni dah buat banyak kali dah..
#:-S

odenyo
21-06-2011, 08:33 PM
salam, mintak tolong otai2 semua nak tanya nape dia jd mcm nie apa yang salah aku dah buat "You have exceeded the daily stream limit for your country. You can wait until tomorrow, or get a premium account right now, and access the site without any limits."

CikSukan
21-06-2011, 09:24 PM
salam, mintak tolong otai2 semua nak tanya nape dia jd mcm nie apa yang salah aku dah buat "You have exceeded the daily stream limit for your country. You can wait until tomorrow, or get a premium account right now, and access the site without any limits."

web apa tu?

odenyo
21-06-2011, 10:34 PM
web apa tu?
dramatvonline

CikSukan
21-06-2011, 10:40 PM
dramatvonline

bagilah url lah...Takleh nak agak web apa jika guna keyword awak bagi tu.

odenyo
22-06-2011, 08:31 PM
bagilah url lah...Takleh nak agak web apa jika guna keyword awak bagi tu.
maaf budak baru belajar:D:D
http://www.dramatvonline.com/maharaja-lawak-minggu-2/

k3ryck
23-06-2011, 11:05 AM
trick ni blh guna kt XP ke?
sorry, no0b sket..

CikSukan
23-06-2011, 11:30 AM
trick ni blh guna kt XP ke?
sorry, no0b sket..

Boleh2 takda masalah..


maaf budak baru belajar:D:D
http://www.dramatvonline.com/maharaja-lawak-minggu-2/

Rasanya awak dah takda masalah nak masuk tengok drama disana.

odenyo
23-06-2011, 08:08 PM
Boleh2 takda masalah..




Rasanya awak dah takda masalah nak masuk tengok drama disana.

tak boleh sebab keluar error limit...:((:((

cyberbot
25-06-2011, 02:16 AM
da jadi da.. mekasih cik sukan... majulah sukan untuk negara

haQ
25-06-2011, 02:30 AM
tak boleh sebab keluar error limit...:((:((

pakai mobile broadband ker?

panic filth
25-06-2011, 03:14 PM
byk ke beza speed dye?
sy da try pkai 8.8.8.8 n 8.8.4.4..
cm xbeza sgt.. :(

aidiryatim
25-06-2011, 04:35 PM
byk ke beza speed dye?
sy da try pkai 8.8.8.8 n 8.8.4.4..
cm xbeza sgt.. :(

xkisah speed sama or berubah lg laju..yg penting dpt access 10 web file sharing yg di block :D

mint
25-06-2011, 04:39 PM
kenapa aku cuba buat kat celcom beruk band tak bole ya..

aku dah puas dah tukar setting tu kat software broadband dan pada internet connection kat laptop, tp masih x bole la..

aku cuba nak unblock web yg gomen block tu.. :( :(

jet.lee
25-06-2011, 04:46 PM
nak bagi lagu p1 pulok ?

Light
25-06-2011, 04:50 PM
xlaju pun...ampeh...:)):))

najumi
25-06-2011, 04:53 PM
apa beza setting dns dan proxy ek..??

kalau tgk nombor2 tu semua, lebih kurang je antara dns dan proxy..

minta pencerahan...

tyco
25-06-2011, 08:15 PM
http://jomphp.com/wp-content/uploads/2011/06/dns-namebench_thumb.jpg
Dah bertahun-tahun saya guna Google DNS di komputer saya, baru hari ini tergerak hati nak cari alternatif lain. Jadi saya download Namebench, dan dapat tahu banyak lagi dns yang lebih laju di berbanding Google DNS.

Download Namebench

Namebench – Open Source DNS Benchmark Utility

http://code.google.com/p/namebench/downloads/list

Cara Menggunakan Namebench

Namebench akan start benchmark, dan akan membandingkan kelajuan dns default komputer anda dengan DNS lain seperti OpenDNS, Google DNS etc.

Selepas siap benchmark, Namebench akan memaparkan kelajuan DNS yang lebih bagus untuk komputer anda. Result bagi setiap komputer mungkin berbeza mengikut lokasi dan ISP yang anda gunakan.

http://jomphp.com/wp-content/uploads/2011/06/namebench-dns_thumb.jpg

Sebelum ini, saya menggunakan Google DNS, selepas benchmark, result menunjukkan Speedcast DNS 7.6% lebih laju daripada Google DNS.

http://jomphp.com/wp-content/uploads/2011/06/speedcast-dns_thumb.jpg

Jadi dengan senang hati saya cuba tukar dns google ke dns lain yang kononnya lebih laju. Hanya perlu copy paste primary server dan secondary server.

http://jomphp.com/wp-content/uploads/2011/06/faster-dns-server_thumb.jpg

#Tips : Untuk menukar DNS, buka Network and sharing centre, right click adapter LAN or Wireless, properties, Internet Protocol version 4, Properties. Copy dan paste dns yang perlu.

#Tips 2 : Mungkin DNS yang saya guna laju tapi anda guna makin slow atau tiada perubahan, sila run benchmark 2,3 kali untuk tentukan dns yang sesuai untuk komputer dan isp anda.

#Tips 3 : Boleh guna DNS selain default streamyx, p1 etc…untuk bypass megaupload, fileserve etc. Kalau ada file2 anda dalam file hosting tersebut sila backup cepat-cepat sebab mungkin ISP Malaysia akan block dns2 berikut daripada mengakses file hosting yang di-blocked.

#Tips 4 : Nak lebih laju? Gunalah Firefox 7.0 Nightly (versi alpha, mungkin ada crash) : http://jomphp.com/download-firefox-7-0-nightly-versi-x86-dan-x64.html

p/s: Ini bukanlah hack, tetapi lebih kepada workaround.

Selamat mencuba!

fms
25-06-2011, 09:52 PM
Maxis dah abis bandwith baru aku torai..

Abu_sg.pelik
25-06-2011, 11:41 PM
mantop cik sukan!!!

speed macam biasa sebab buat cara lain untuk BB.Tapi yg tak leh buka dah boleh buka.

tambahan maklumat ,cuba google "dns 8.8.8.8" kat situ ada malumat tambahan.

addy
26-06-2011, 12:07 AM
Tt kalo galaxy tab bole wat x?

kiddd2
26-06-2011, 12:33 AM
kecewa.. untuk broadband stik.. memang xboleh.. kalo ader yang kater boleh.. cer citer kat sini camner..

panic filth
26-06-2011, 01:17 AM
a'ah en..cm xde beza sgt.. - p'gne p1.

BeritaGempak
26-06-2011, 02:25 AM
thanks..
line tenet skrg dah 2x laju

zamans98
26-06-2011, 02:42 AM
Namebench – Open Source DNS Benchmark Utility


Selamat mencuba![/SIZE][/B]

Untuk yang guna servis UniFi@ Klang Valley Google DNS still the best: Uncencored, paling laju.

Sekian laporan sukan untuk pagi ni.

Jom layan: European Under 21 Championship - Final
Swiss vs Espana, Odd Swiss +3/4

kabuu
26-06-2011, 03:36 AM
http://jomphp.com/wp-content/uploads/2011/06/dns-namebench_thumb.jpg
Dah bertahun-tahun saya guna Google DNS di komputer saya, baru hari ini tergerak hati nak cari alternatif lain. Jadi saya download Namebench, dan dapat tahu banyak lagi dns yang lebih laju di berbanding Google DNS.

Download Namebench

Namebench – Open Source DNS Benchmark Utility

http://code.google.com/p/namebench/downloads/list

Cara Menggunakan Namebench

Namebench akan start benchmark, dan akan membandingkan kelajuan dns default komputer anda dengan DNS lain seperti OpenDNS, Google DNS etc.

Selepas siap benchmark, Namebench akan memaparkan kelajuan DNS yang lebih bagus untuk komputer anda. Result bagi setiap komputer mungkin berbeza mengikut lokasi dan ISP yang anda gunakan.

http://jomphp.com/wp-content/uploads/2011/06/namebench-dns_thumb.jpg

Sebelum ini, saya menggunakan Google DNS, selepas benchmark, result menunjukkan Speedcast DNS 7.6% lebih laju daripada Google DNS.

http://jomphp.com/wp-content/uploads/2011/06/speedcast-dns_thumb.jpg

Jadi dengan senang hati saya cuba tukar dns google ke dns lain yang kononnya lebih laju. Hanya perlu copy paste primary server dan secondary server.

http://jomphp.com/wp-content/uploads/2011/06/faster-dns-server_thumb.jpg

#Tips : Untuk menukar DNS, buka Network and sharing centre, right click adapter LAN or Wireless, properties, Internet Protocol version 4, Properties. Copy dan paste dns yang perlu.

#Tips 2 : Mungkin DNS yang saya guna laju tapi anda guna makin slow atau tiada perubahan, sila run benchmark 2,3 kali untuk tentukan dns yang sesuai untuk komputer dan isp anda.

#Tips 3 : Boleh guna DNS selain default streamyx, p1 etc…untuk bypass megaupload, fileserve etc. Kalau ada file2 anda dalam file hosting tersebut sila backup cepat-cepat sebab mungkin ISP Malaysia akan block dns2 berikut daripada mengakses file hosting yang di-blocked.

#Tips 4 : Nak lebih laju? Gunalah Firefox 7.0 Nightly (versi alpha, mungkin ada crash) : http://jomphp.com/download-firefox-7-0-nightly-versi-x86-dan-x64.html

p/s: Ini bukanlah hack, tetapi lebih kepada workaround.

Selamat mencuba!



tumpang tanye....

Tertiary Server tu amende nye ek..? itu pun nak kene fill up juge ke...?

tq ....

Zul34
26-06-2011, 03:42 AM
guna je tor browser, dgrnya smua site dia redah je, hehe

even x tukar setting dns

BeritaGempak
26-06-2011, 10:38 AM
TT nak tanya yang ipconfig /all

yang /all tu ade arahan lain tak??

sebab dlu x silap arahan p1 bagi mcm lain sikit..tp x ingt

acepeace21
26-06-2011, 10:49 AM
internet xkan down ke kalau tukar dns ???
mcm mane dns ni berfungsi ??? :-?:-?:-?
(ingin tahu)

Income pasif,aktif,rebat wayang,rebat petrol,rebat barang runcit,semuanya ada di sini !!!! http://www.carigold.com/portal/forum...d.php?t=235527

NWR_77
27-06-2011, 09:03 PM
kalau ramai guna dns yang sama, tak problem ka?

CikSukan
27-06-2011, 09:10 PM
kalau ramai guna dns yang sama, tak problem ka?

Tidak, pasal Google adalah internet, internet ialah google. Google tutup internet blackout. Guna browser Chrome yer untuk kelajuan F1.

++ Ada banyak lagi DNS yg lain kalau nak tukar2 tengok page 1.

waticoklat
27-06-2011, 09:11 PM
Salam all..

Nak share satu benda untuk surf internet supaya laju browsing dan dalam masa sama, komputer anda (Vista & Window7) akan bertambah pantas.

Tapi sebelum tu, :)

DNS = Domain Name System - bahasa mudah faham = (bertindak macam phone book dalam handphone anda, tukarkan IP nombor kenama yg lebih bermakna, contoh, 208.77.188.166 ditranslate jadi www.awak.com)

ISP = Internet service provider, e.g. maxis broadband, p1max, streamyx, celcom broadband dsb..by default komputer kita set automatic

So apa saya nak share ialah kita manually tukar DNS setting dia kepada DNS Google punya.

1. Go the Control Panel.
2. Click Network and Internet, then Network and Sharing Center, then Manage network connections.
3. Select the connection for which you want to configure Google Public DNS. For example:
4. To change the settings for an Ethernet connection, right-click
5. Local Area Connection or Wireless Network Connection and right click Properties.
6. To change the settings for a wireless connection, right-click
7. Wireless Network Connection, and click Properties.
8. If you are prompted for an administrator password or
9. confirmation, type the password or provide confirmation.
10. Select the Networking tab. Under This connection uses the following items, click Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4), and then click Properties.
11. Click Advanced and select the DNS tab. If there are any DNS server IP addresses listed there, write them down for future reference, and remove them from this window.
12. Click OK.

13. Select Use the following DNS server addresses. If there are any IP addresses listed in the Preferred DNS server or Alternate DNS server, write them down for future reference.
14. Replace those addresses with the IP addresses of the Google DNS servers: 8.8.8.8 and 8.8.4.4.
15. Restart the connection you selected in step 3.
16. Pergi command Prompt, klik kanan Run as administrator taip ipconfig /all tekan enter, lepas tu taip ipconfig /renew

http://img534.imageshack.us/img534/4634/networkconnectionshort.jpg

Kebaikan
1. Surf internet bertambah laju
2. Komputer jadi laju, elak hang, lambat loading

Keburukan
1. Apa-apa laman web yg diblock oleh ISP provider, e.g. maxis broadband, p1max, streamyx, celcom broadband dsb, dah dibypass. So masalah tu, sebab diorang block ada reason dia.
2. Komputer anda tanpa antivirus yg kuat, mudah diserang malware.

P.S. IP open DNS selain google yg boleh guna jugak ialah 208.67.222.222
208.67.220.220
208.67.222.220
208.67.220.222

OK Update, Lain2 IP yg boleh digunakan.

FREE DNS SERVERS:

=> Service provider: Google
Google public dns server IP address:
8.8.8.8
8.8.4.4

=> Service provider:Dnsadvantage
Dnsadvantage free dns server list:
156.154.70.1
156.154.71.1

=> Service provider:OpenDNS
OpenDNS free dns server list / IP address:
208.67.222.222
208.67.220.220

=> Service provider:Norton
Norton free dns server list / IP address:
198.153.192.1
198.153.194.1

=> Service provider: GTEI DNS (now Verizon)
Public Name server IP address:
4.2.2.1
4.2.2.2
4.2.2.3
4.2.2.4
4.2.2.5
4.2.2.6

=> Service provider: ScrubIt
Public dns server address:
67.138.54.100
207.225.209.66


Other anti-censorship DNS servers:

85.88.19.10 (German Xail.net) sehr schnell!
85.88.19.11 (German Xail.net)
87.118.100.175 (German Privacy Foundation e.V.)
94.75.228.28 (German Privacy Foundation e.V.)
62.141.58.13 (German Privacy Foundation e.V.)
85.25.251.254 (German Privacy Foundation e.V.) langsam!
85.214.73.63 (FoeBuD e.V.)
212.82.225.7 (ClaraNet)
212.82.226.212 (ClaraNet)
213.73.91.35 (Chaos Computer Club Berlin)
58.6.115.42 (OpenNIC, Australien)
58.6.115.43 (OpenNIC, Australien)
119.31.230.42 (OpenNIC, Australien)
200.252.98.162 (OpenNIC, Brasilien)
217.79.186.148 (OpenNIC, Deutschland)
82.229.244.191 (OpenNIC, Frankreich)
216.87.84.211 (OpenNIC, USA)
2002:d857:54d2:2:20e:2eff:fe63:d4a9 (OpenNIC, IPv6 USA)
2001:470:1f07:38b::1 (OpenNIC, IPv6 USA)
2001:470:1f10:c6::2 (OpenNIC, IPv6 USA)
66.244.95.20 (OpenNIC, USA)
204.152.184.76 (f.6to4-servers.net, ISC)
2001:4f8:0:2::14 (f.6to4-servers.net, IPv6, ISC)
194.150.168.168 (dns.as250.net; anycast DNS!)
80.237.196.2 (Erdgeist)
194.95.202.198 (UDK Berlin)
88.198.130.211 (Dataflash)
78.46.89.147 (ValiDOM)
129.206.100.126 (URZ Uni Heidelberg)
79.99.234.56 (justnet.ch, Schweiz)
208.67.220.220 (OpenDNS)
208.67.222.222 (OpenDNS)
156.154.70.22 (Comodo Secure DNS)
156.154.71.22 (Comodo Secure DNS)
85.25.149.144 (Freie DNS-Server)
87.106.37.196 (Freie DNS-Server)
8.8.8.8 (Google Public DNS)
8.8.4.4 (Google Public DNS)
88.198.24.111 (jali/CCCHB)

mekasih. yeay.
dah takde nak kena block gak certain websites.
:D

ooieevon
28-06-2011, 09:56 AM
If using DNS , will my computer hack by somebody ?

afiq2512
28-06-2011, 09:59 AM
dah try dah sblom ni.yg site kn block mmg leyh bkak

CikSukan
28-06-2011, 10:48 AM
If using DNS , will my computer hack by somebody ?

Absolutely not..Most hackers prefer using social engineering to control your computer because is cheaper, easier and fantastic fast to break through.

basco
28-06-2011, 04:50 PM
thanks... dah laju beno...

panic filth
28-06-2011, 10:08 PM
streaming pn bley thn pegi nyer,huhu..

odenyo
01-07-2011, 08:08 AM
alamak.. tak boleh masuk la nape erk.. sebelum nie router ada isu so reset router and password and then follow balik dns seeting pastu tak boleh masuk web yg diblock nape erk mintak tolong:((:((:((

joelerry
01-07-2011, 11:46 AM
kalo saya yg hack wireless jiran boleh tak tukar2 DNS ni..kalau boleh camna step & cara2 dia ye..hehe..

StarOcean3
02-07-2011, 03:01 AM
tq TT :D mmg ada perubahan

chuck bartwoski
04-07-2011, 12:23 PM
kalo pakai xp bleh ke?sori if soalan ni dh tanya...huhuh

panic filth
05-07-2011, 04:03 AM
kalo pakai xp bleh ke?sori if soalan ni dh tanya...huhuh

xkesah OS pape pn kowt.. :)

lurvinrpeace
05-07-2011, 05:28 AM
klau pkai broadband celcom x dapat la..:-?
still block site..

ni aku pkai wirless opis..
alhamdullilah dpt bukak warezbb~
(nk dok lamo2 kt opis camni..):))

ThanKs TT!!!!!:)cgrock:)cgrock

dragonlord
07-07-2011, 09:52 PM
aduhai mediafire dah start kena block la. ada alternatif lain tak. dah try google dns tp tetap xleh bukak mediafire. open dns pun sama.

CikSukan
13-07-2011, 09:51 PM
aduhai mediafire dah start kena block la. ada alternatif lain tak. dah try google dns tp tetap xleh bukak mediafire. open dns pun sama.

Tuhari kan maintenance. sekarang mediafire laju sangat jer ni..berdesup2 :D

http://www.mediafire.com/

toyist83
13-07-2011, 10:11 PM
step yg kak cik bg tu x sama la dgn aku punya komp..


...

toyist83
13-07-2011, 10:28 PM
step 15 dan 16 camne ekk..

toyist83
13-07-2011, 10:33 PM
kak cik oi..step 15 dan 16 tu x yah buat ke ?

...

CikSukan
13-07-2011, 11:01 PM
kak cik oi..step 15 dan 16 tu x yah buat ke ?

...

Takyah pun takpa..Step tu untuk flush IP jer.
Test lah tengok youtube

veriton77
14-07-2011, 09:08 AM
ciksukan..nak tanya..kalo opis pakai proxy server n static ip leh tak nak tukar????

omgkenny
17-07-2011, 02:31 AM
tq kak! ;) :)cgrock


** tapi ni ceq torai kat XP --> run ipconfig/all tak leh pun kak :-S

type cmni : ipconfig /all

antara ipconfig /all ada jarak..

redbelang
17-07-2011, 04:00 PM
Kenapa saya download guna FileSonic + IDM , tak boleh resume @ sambung kembali item yg nak didownload, Ada sesiapa tak kena masalah mcm saya nie?

panic filth
19-07-2011, 12:54 AM
Kenapa saya download guna FileSonic + IDM , tak boleh resume @ sambung kembali item yg nak didownload, Ada sesiapa tak kena masalah mcm saya nie?

sbb xpkai akaun premium kowt..mmg xbley resume..rse nyer sume filehosting wt cm2.

afeq_5839
26-07-2011, 01:19 PM
kt opis leh wat x ni

Keyroll
03-08-2011, 12:06 PM
kalau mac/apple mcm mane??

mohdashraf
05-08-2011, 12:37 PM
Sesapa yg pakai USB stick tu,tak kira la celcom ka,maxis ka or digi yg tak dpt tukar dns tu leh cuba mcm ni...

1. Buka tool,option,pastu klik profile management...

2. Klik new,pastu g advanced,cri dns setting klik static pastu msk la dns tu...


Harap membantu...

ezal_1987
11-08-2011, 12:06 PM
Sesapa yg pakai USB stick tu,tak kira la celcom ka,maxis ka or digi yg tak dpt tukar dns tu leh cuba mcm ni...

1. Buka tool,option,pastu klik profile management...

2. Klik new,pastu g advanced,cri dns setting klik static pastu msk la dns tu...


Harap membantu...

bro..yg bkk tool tu stat dr window ke? agk kurg fhm...yeop gna celcom broabnd..hehe..harap leh mmbntu...:D:D:D

mohdashraf
11-08-2011, 12:29 PM
bro..yg bkk tool tu stat dr window ke? agk kurg fhm...yeop gna celcom broabnd..hehe..harap leh mmbntu...:D:D:D

msuk la dri broadband tu...

mcm ni la jdi dia kalo buka property...

mohdashraf
11-08-2011, 12:29 PM
auto dah set 8.8.8.8 dan 8.8.4.4

mohdashraf
11-08-2011, 12:41 PM
tak fhm juga,ni tutorial...

sya ada 2 broadband,1 digi,1 celcom...yg digi latest,yg celcom lama punya...

Digi mcm ni...

http://img97.imageshack.us/img97/4194/digijm.jpg

Tekan tool...Option>Profile Management

http://img593.imageshack.us/img593/363/digil.jpg

Tekan new...

Isi pa2 nama kat Profile name,yg APN utk celcom kalo x salah celcom3g...

pastu klik advance...

Masuk kan DNS yg anda nak kan...Pastu ok...

http://img30.imageshack.us/img30/9279/digic.jpg

Save pastu set as default...

Check properties ipv4 samada dah DNS yg anda nak kan...

mohdashraf
11-08-2011, 12:48 PM
Utk celcom plak...

Yg celcom ku broadband lama,jdi cm ni...

http://img834.imageshack.us/img834/4641/celcom.jpg

Pastu klik Setting>Network Connection Setting...

http://img546.imageshack.us/img546/4641/celcom.jpg

Klik new cri DNS Setting klik static,pastu msk la DNS yg anda nak kan...Pastu save la...

Dah tu check properties samada DNS tu ialah DNS yg anda nak kan...