PDA

View Full Version : Valuation (Penialain)


aniey
19-01-2010, 08:24 PM
Ada sapa2 kat sini tak yg tahu pasal nk buat valuation . berapa kos, kat mana dan cara2 nk buat valuation rumah dan tanah,

Aku ada beberapa lot tanah dan rumah hasil peninggalan arwah.. tahun lepas semua dah siap tukar nama ,ada 3 nama setiap geran. jadi aku ingat nk buat valuation pastu nk tentukan setiap sorang berapa nilainya.

Terpaksa amik lawyer atau boleh buat sendiri?

Ada apa2 pandangan dan saranan korang amatlah aku alu2kan.

dinda_umie
19-01-2010, 09:30 PM
Ada sapa2 kat sini tak yg tahu pasal nk buat valuation . berapa kos, kat mana dan cara2 nk buat valuation rumah dan tanah,

Aku ada beberapa lot tanah dan rumah hasil peninggalan arwah.. tahun lepas semua dah siap tukar nama ,ada 3 nama setiap geran. jadi aku ingat nk buat valuation pastu nk tentukan setiap sorang berapa nilainya.

Terpaksa amik lawyer atau boleh buat sendiri?

Ada apa2 pandangan dan saranan korang amatlah aku alu2kan.

kena cari jurunilai harta...cuba google tgk..:)cgrock

faizal_bulat
19-01-2010, 10:15 PM
Ada sapa2 kat sini tak yg tahu pasal nk buat valuation . berapa kos, kat mana dan cara2 nk buat valuation rumah dan tanah,

Aku ada beberapa lot tanah dan rumah hasil peninggalan arwah.. tahun lepas semua dah siap tukar nama ,ada 3 nama setiap geran. jadi aku ingat nk buat valuation pastu nk tentukan setiap sorang berapa nilainya.

Terpaksa amik lawyer atau boleh buat sendiri?

Ada apa2 pandangan dan saranan korang amatlah aku alu2kan.

type juruukur kat google.. ada punya.. http://mindahartawan.blogspot.com

afbizz
19-01-2010, 10:24 PM
property kat mana? better try cari valuer yg based/terdekat kawasan property..jimat kos..
owner boleh appoint sendiri je..xyah by lawyer..
ade gak beberapa company valuer yg besar mempunyai cawangan di setiap negeri..boleh check dgn hq kat kl gak..

Astarguy
20-01-2010, 11:14 AM
Hello TT, nak buat valuation tanah/rumah kena cari firma valuer yang bertauliah. Mana leh suka2 buat sendiri.
Cam kat msia ni yg diiktiraf oleh The Board of Valuers, Appraisers and Estate Agent Malaysia. Nah website dia
http://www.lppeh.gov.my
leh check tgk kot2 ada firma terdekat ngan tanah u tu. Senang diorang nak pi evaluate berapa harga pasaran sebenar. Diorang akan prepare report pasal tanah tu dan adala charge fees dia nanti. Report ni adalah sah dari segi undang2.

MOD jr.
20-01-2010, 11:16 AM
rahim @ co. , ch williams ada, jurunilai bersekutu ada

chunut
27-01-2010, 12:52 PM
aku buat valuation aritu guna chartwell. banyak bank guna diaorg ni sebagai panel - bank rakyat, cimb, maybank etc
ada opis kat sri hartamas - 03-62016288 atau kajang 03-87336223.

report keluar based pada value rumah/tanah kalau tak silap.
rumah aku dulu 165k kene bayar RM480..
call aja diaorg , tanya apa yang patut, berapa kene bayar etc

yustaiping2
27-01-2010, 02:08 PM
aku pon nak tanyer gak.... kalu guna nilaian dari Jabatan Penilaian rase2nyer bannk terima x?

Picozoo
25-03-2010, 04:35 PM
try call bapak mentua aku... dia certified property valuer... :-)

Sr. Zamalik Abd Rahman
Pakatan Jurunilai dan Perunding Hartanah
Phone: 013-5080508

Cakap je nama aku: Azam