PDA

View Full Version : Panduan pecah kod telefon bimbit


eboss
01-01-2010, 05:49 AM
FRANKFURT - Seorang pakar keselamatan di Jerman, Karsten Nohl mencetuskan kemarahan penggiat industri telefon bimbit selepas dia dan sekumpulan penyelidik menyiarkan di Internet panduan mengenai cara memecahkan kod keselamatan yang melindungi panggilan pengguna telefon bimbit daripada dipintas.

Nohl, 28, memberitahu media awal minggu ini bahawa dia dan beberapa rakannya menerbitkan sebuah buku kod mengenai cara melepasi kod keselamatan standard Sistem Komunikasi Global (GSM) yang digunakan bagi memastikan perbualan lebih tiga bilion telefon bimbit selamat daripada digodam.

Dia berkata, mereka membuat pendedahan itu dengan tujuan supaya syarikat-syarikat telekomunikasi meningkatkan tahap keselamatan telefon bimbit.

Maklumat mengenai kaedah memecahkan kod GSM itu disebarkan di beberapa laman perkongsian fail di Internet.

"Sekiranya kami berjaya meningkatkan permintaan berhubung tahap keselamatan yang lebih baik atau jika kod ini digunakan oleh pembekal rangkaian telekomunikasi sebagai alat pemasaran, matlamat kami telah tercapai," katanya.

Bagaimanapun, seorang jurucakap Persatuan GSM di London menyatakan perbuatan pemuda itu menyalahi undang-undang telekomunikasi Britain dan beberapa buah negara lain. - AP

zaimi2
01-01-2010, 06:30 AM
hahaha...jum kita hack malaysia punya..kasi semua hanset ada topup RM1000

hehe sapa2 sini leh bt???

fix90
01-01-2010, 06:38 AM
penah denga ado sesotengah individue menjual servis mereka dengan menghack firewall celcom untuk dapatkan internet free..betul ka??

zaimi2
01-01-2010, 06:52 AM
penah denga ado sesotengah individue menjual servis mereka dengan menghack firewall celcom untuk dapatkan internet free..betul ka??

memang betul..pakai free..syarat

kena ada hanset 3g (sony or htc)

pas 2 ada cara2 dia

pakai proxy

iamloco
01-01-2010, 06:58 AM
penah denga ado sesotengah individue menjual servis mereka dengan menghack firewall celcom untuk dapatkan internet free..betul ka??

ish3. maka haramlah segala penggunaan internet tersebut :o

kozu
01-01-2010, 07:49 AM
ish3. maka haramlah segala penggunaan internet tersebut :o

haha..nice anwser..:)paid

alisha_qistina
01-01-2010, 09:01 AM
blh try nih...

anak_jatiperak
02-01-2010, 12:31 AM
Salam...dashyat tu..bila blh belajar

Salam..nyaaa syarikat telefon da...patut ler dema pening da

persada
13-01-2010, 03:14 PM
siapa nak jd masta ni/..:)

abu.muaz
13-01-2010, 03:25 PM
memang betul..pakai free..syarat

kena ada hanset 3g (sony or htc)

pas 2 ada cara2 dia

pakai proxy

kasi kongsi laa....ahakxz:D

numanuma
13-01-2010, 03:30 PM
kat UTM
fak elektrik, lab komunikasi
ade spectrum analyzer yg boleh curi dengar perbualan hanset, :D

Mr DoN
13-01-2010, 03:31 PM
sapa tau share2 la woi.. :))

rafiz2000
13-01-2010, 03:31 PM
tak semua oleh online kalu pakai free tu..
YM pun tak leh..
sesetengah web pun tak leh masuk..

ckama33
13-01-2010, 03:50 PM
nak buka tuisyen kat CG ni :)

manCatur
13-01-2010, 08:35 PM
aku cukup bengang tgk member aku x nak ajar cecara online free guna hp Nokia N70. walhal bila aku check credit tinggal 25sen jer. tp dah hampir 2 jam dia online chatting, surfing dan downloading. puas aku pujuk dia x nak ajar siol

azriusre
13-01-2010, 08:40 PM
Aku ada....tapi bila try tak boleh function la pulak...:-?

amazinggold88
13-01-2010, 08:42 PM
nak buka tuisyen kat CG ni :)

bro pndi buat ke

irsaffy
13-01-2010, 08:47 PM
leh cari ebook dier neh..

jutawanzaman
13-01-2010, 08:50 PM
kat UTM
fak elektrik, lab komunikasi
ade spectrum analyzer yg boleh curi dengar perbualan hanset, :D

aku ada satu tapi lama punya..dan ada satu juga freq.counter..khas utk detect semua freq....dari radio sampai la remote keta..etc...hehehehe

kalau nk belajar,kena belanja ayamas..wakakaka

jutawanzaman
13-01-2010, 08:51 PM
Currently Active Users Viewing This Thread: 16 (14 members and 2 guests)
jutawanzaman, syah99, tudung34, rizal6167, zanuar, USD, NaZa™, captaintaufik, Q-pid, rapidcheap, MrSempoi, bahtiar, virtualbiz

ramai betul berminat nak tahu...wakaka

Hitman™
10-10-2011, 04:23 AM
ade trick terbaru x nk dpt intenet free pkai prepaid maxis atau digi?

AuraSuccess_88
10-10-2011, 04:38 AM
hack jangan tk hack..pasnie habis semua...mana yg kerja kerajaan..deal juta2 boleh diintas.kekek

AuraSuccess_88
10-10-2011, 04:39 AM
ade trick terbaru x nk dpt intenet free pkai prepaid maxis atau digi?

ade aku nak jgk:)):))

Hitman™
10-10-2011, 11:10 AM
ade aku nak jgk:)):))

seingt aku dlu maxis leh dpt intenet free pakai opera mini..tp kne setting skit lar..

dan50
10-10-2011, 11:17 AM
aku penah dapat kredit free RM80 mase men gprs dulu, apesal ek, ciptaan manusia mana perfect..

Hitman™
10-10-2011, 11:45 AM
aku penah dapat kredit free RM80 mase men gprs dulu, apesal ek, ciptaan manusia mana perfect..

best klu dpt exploit bugs neh..untung kite.

GamezStar
10-10-2011, 12:52 PM
aku cukup bengang tgk member aku x nak ajar cecara online free guna hp Nokia N70. walhal bila aku check credit tinggal 25sen jer. tp dah hampir 2 jam dia online chatting, surfing dan downloading. puas aku pujuk dia x nak ajar siol

member ko memang bagus... kaki simpan rahsia...bagus2 :)cgrock

Viere
10-10-2011, 01:17 PM
berita taun lepas punya ni.. hehe..