PDA

View Full Version : Duit EPF/KWSP....jika diberi peluang untuk keluarkan sblm mas...berminat kah anda?...


amy@promatt
11-12-2009, 06:28 PM
Jom kita berkongsi2 idea berkaitan duit EPF/KWSP nie...
Jika anda yang mencarum dah bertahun2 kat EPF/KWSP nie rasanya kalau diberi peluang untuk keluarkan....berminatkah anda?....

Nie pandangan aku la.....

Duit yg dah bertahun2 diletakkan disitu mmg jumlah nyer banyak untuk simpanan hari tua anda....tapi pada aku klu boleh dikeluarkan semuanya skg nie lagi bagus..dari nk tggu hari tua..boleh dilaburkan ditempat yg lebih strategik seperti unit trust ker...pelaburan emas ker....

So apa pandangan anda semua??:)cgrock:)cgrock

mustopa_a
11-12-2009, 07:17 PM
nak laburkan .. boleh keluarkan .. pergi pejabat kwsp la. tanya dorang ..

alisha_qistina
11-12-2009, 07:18 PM
masuk ASB....

Baby
12-12-2009, 12:35 AM
urmmm... haku setuju ngan uspay.. mashuk ASB je.. beranak2 je wit tue setiap taun.. :D

Urmm.... haku keja gomen.. so.. duit EPF mmg dah leh kuarkan semuanya jika nak.. huhuhu... haku bayar down payment keta jela.. :P

insyiİ
12-12-2009, 12:39 AM
boleh jer kuarkan masuk UNITRUST....

zkry
12-12-2009, 12:42 AM
Duit yg dah bertahun2 diletakkan disitu mmg jumlah nyer banyak untuk simpanan hari tua anda....tapi pada aku klu boleh dikeluarkan semuanya skg nie lagi bagus..dari nk tggu hari tua..boleh dilaburkan ditempat yg lebih strategik seperti unit trust ker...pelaburan emas ker....

So apa pandangan anda semua??:)cgrock:)cgrock

Itu pun kalau sempat tua...kalau umur pendek tak merasa lerr jawabnya...:D:D

aidiryatim
12-12-2009, 12:43 AM
urmmm... haku setuju ngan uspay.. mashuk ASB je.. beranak2 je wit tue setiap taun.. :D

Urmm.... haku keja gomen.. so.. duit EPF mmg dah leh kuarkan semuanya jika nak.. huhuhu... haku bayar down payment keta jela.. :P

tp KERAjaan xnk bg rakyat untung byk.. tu pasal xkasi masuk ASB pakai KWSP..

p/s: lama x nampak baby:">

Baby
12-12-2009, 12:46 AM
tp KERAjaan xnk bg rakyat untung byk.. tu pasal xkasi masuk ASB pakai KWSP..

p/s: lama x nampak baby:">

yer.. betui tue.... :D


** miss me bang? :">

otaida00taj
12-12-2009, 01:15 AM
dok simpan dalam tu, tak guna juga sebab tiada siapa yang sanggup nak manage buat orang lain jadi kaya...

amy@promatt
12-12-2009, 05:12 PM
maknanya kat cnie setuju la semua klu duit kwsp 2 dikeluarkan.....sebenarnya aku ada cara camner nk kuarkn duit 2 semuanya...tpi syarat dia Rm 60,000 keatas simpanan...dn 4 bln dh xcarum...so aku bole bantu...

amy@promatt
12-12-2009, 05:19 PM
ada satu kes kat cnie seorg Ceo dia berenti keje dn status dia bankruptcy....so simpanan dia 1.8j....so dia dpt kuarkn 1.3juta dn jlnkn perniagaan alhamdullilah dia dh ok skg....senyum pnjg dia dri nk tggu hari tua bru nk dpt kuarkn...

mimie813
13-12-2009, 03:13 AM
setuju sangat2...klu dapat kuakan 1/4 tuk masuk kan dalam ASB pun bgos

ichizen98
13-12-2009, 03:16 AM
hmm kat mutual dah bykk.. inves lg kt singapore.....

T2T
13-12-2009, 03:24 AM
TT, yang kawan ko keluarkan tu akaun 1 ke 2?

fotosintesis
13-12-2009, 03:59 AM
ada satu kes kat cnie seorg Ceo dia berenti keje dn status dia bankruptcy....so simpanan dia 1.8j....so dia dpt kuarkn 1.3juta dn jlnkn perniagaan alhamdullilah dia dh ok skg....senyum pnjg dia dri nk tggu hari tua bru nk dpt kuarkn...

ala bro, kalau kat kwsp simpanan ko pon da 1 juta mmg bley bwk kua pon walaupon x cukup tempoh matag dia.
ramai yang ada kwsp depa lebih 1 juta. kat tempat keja aku pon ada 2 3 org yang simpanan depa lbh dah 1 juta mane x nye da gaji pon puluh2 ribu

K.E.Y..kuchi
13-12-2009, 01:01 PM
Jom kita berkongsi2 idea berkaitan duit EPF/KWSP nie...
Jika anda yang mencarum dah bertahun2 kat EPF/KWSP nie rasanya kalau diberi peluang untuk keluarkan....berminatkah anda?....

Nie pandangan aku la.....

Duit yg dah bertahun2 diletakkan disitu mmg jumlah nyer banyak untuk simpanan hari tua anda....tapi pada aku klu boleh dikeluarkan semuanya skg nie lagi bagus..dari nk tggu hari tua..boleh dilaburkan ditempat yg lebih strategik seperti unit trust ker...pelaburan emas ker....

So apa pandangan anda semua??:)cgrock:)cgrock

duit dari kwsp boleh je carum dalam unit trust...

watpe nk susah2...

KWSP pon leh masuk dalam etiqa utk hari tua...

lagi byk jaminan...

rabishah
13-12-2009, 01:10 PM
Salam...ish betui ka leh keluar tu...sya minat gak...tp kena caranya la...
Cash kt tgn or kena bli rmah?lpas tu kena bayar dlu ka utk proses? Dan sure kena kasi ckit pd yg berusaha kan? Berapa tu......buntu...

irsaffy
13-12-2009, 01:15 PM
ada org ckp kalo kite keje swasta pastu join gomen.. semua wit dlm akaun kwsp leh dikuarkan slps dh confirm jawatan dlm gomen..betul ka?

T2T
13-12-2009, 01:21 PM
ada org ckp kalo kite keje swasta pastu join gomen.. semua wit dlm akaun kwsp leh dikuarkan slps dh confirm jawatan dlm gomen..betul ka?

betul..! :) bgtau jabatan nak amik pencen, taknak carum epf, tapi dari start keje dan ke confirm jawatan tu, amik masa sket.

fotosintesis
13-12-2009, 01:21 PM
ada org ckp kalo kite keje swasta pastu join gomen.. semua wit dlm akaun kwsp leh dikuarkan slps dh confirm jawatan dlm gomen..betul ka?

ya btul tuuu:)paid:)paid:)paid

REMEDY KARUNG GUNI
13-12-2009, 03:36 PM
Pernah aku nak keluarkan akaun II. prosesnya ambil masa hampir 4 bulan. aku isi borang di shah alam. bila aku tanua dgn pegawai yg berurusan. dia kata ada masalh gambar x clear. tapi dia x call aku or hantar surat utk inform sbg, last2 suh aku ke jalan gasing..pening2

amy@promatt
13-12-2009, 08:15 PM
kwn ader cara nk kuarkan semua duit dalam akaun 2...tpi ader charge la....bankrupcy pn boleh....cuma syarat dia....akaun mesti RM 60,000 dan 4 bulan dah xcarum....

irsaffy
13-12-2009, 10:47 PM
kwn ader cara nk kuarkan semua duit dalam akaun 2...tpi ader charge la....bankrupcy pn boleh....cuma syarat dia....akaun mesti RM 60,000 dan 4 bulan dah xcarum....

kira nk promote servis la ni..:-?

aidiryatim
13-12-2009, 10:52 PM
ada satu kes kat cnie seorg Ceo dia berenti keje dn status dia bankruptcy....so simpanan dia 1.8j....so dia dpt kuarkn 1.3juta dn jlnkn perniagaan alhamdullilah dia dh ok skg....senyum pnjg dia dri nk tggu hari tua bru nk dpt kuarkn...

macam mana leh status bankruptcy tp dlm KWSP ade sejuta?~X(

adeosk
15-12-2009, 09:47 AM
Alop,

Nk tanya, ape caranya nk kuarkan duit KWSP tu? i tot kita bole kuarkn under certain withdrawals or bila dah umur 55 jek? xpenah dgr lak ttg syarat RM60,00 ke atas or 4 bln xcarum pun leh kuarkan duit tu?

o_o2o_o3
15-12-2009, 02:18 PM
kwn ader cara nk kuarkan semua duit dalam akaun 2...tpi ader charge la....bankrupcy pn boleh....cuma syarat dia....akaun mesti RM 60,000 dan 4 bulan dah xcarum....

akaun 2 je ke...
akaun 1 xleh? :-?

LoneRanger
15-12-2009, 02:23 PM
Pernah aku nak keluarkan akaun II. prosesnya ambil masa hampir 4 bulan. aku isi borang di shah alam. bila aku tanua dgn pegawai yg berurusan. dia kata ada masalh gambar x clear. tapi dia x call aku or hantar surat utk inform sbg, last2 suh aku ke jalan gasing..pening2

Kesimpulannya duit kita depa jadi duit bapak depa.Pegawai KWSP kerja macam sarkas cerdik tak boleh diajar.Itu belum campur dgn sombong lagi.Patut duit KWSP ni bila sampai umur 40 ke boleh dikeluarkan la untuk settle hutang.Org -org besar kerajaan mana paham benda-benda hutang ni sebab mereka hidup ditanggung oleh rakyat.Claim sana-sini.Hidup free.

o_o2o_o3
15-12-2009, 02:47 PM
Kesimpulannya duit kita depa jadi duit bapak depa.Pegawai KWSP kerja macam sarkas cerdik tak boleh diajar.Itu belum campur dgn sombong lagi.Patut duit KWSP ni bila sampai umur 40 ke boleh dikeluarkan la untuk settle hutang.Org -org besar kerajaan mana paham benda-benda hutang ni sebab mereka hidup ditanggung oleh rakyat.Claim sana-sini.Hidup free.

Marah nampak....:-?
bawa bersabar bro :)

fotosintesis
15-12-2009, 02:59 PM
Kesimpulannya duit kita depa jadi duit bapak depa.Pegawai KWSP kerja macam sarkas cerdik tak boleh diajar.Itu belum campur dgn sombong lagi.Patut duit KWSP ni bila sampai umur 40 ke boleh dikeluarkan la untuk settle hutang.Org -org besar kerajaan mana paham benda-benda hutang ni sebab mereka hidup ditanggung oleh rakyat.Claim sana-sini.Hidup free.

jgn pikir pendek, kalau rs diri tu kerja swasta kita kena pikir pjg. swasta xdak pencen. ngan duit KWSP tu la dapat gak tampung kehidupan selepas ko pencen. bley gak ngan duit ko dapat tu bukak bisnes ke ape ke. stakat nk byr utang byk lagi cara ko dpt selesaikan utang ko tu. :-?

ameant
15-12-2009, 03:02 PM
jgn dibuat main² ngan duit kwsp, utk simpanan hari tua tuu... akaun 1 mmg tak buleh keluar. akuan 2 buleh keluar. cth untuk beli rumah itu pon sah jika dokumen lengkap disediakan..

Pentoi
19-04-2010, 09:59 AM
stahu aku le memang payah nak kuar duit epf ni

little_lily
19-04-2010, 10:02 AM
kuarkan jer la, invest tmpt lain
tp 1 per 3 jer leh kuarkan kan?

adeosk
29-04-2010, 03:05 PM
Xyah la komplen2 tang duit epf ni.. cuba baca artikel The Star bawah nie.. dengan hukuman yang bakal dihadapi kalo kena tangkap.. naya wo..

"THE STAR reported that 9.99% of Employees Provident Fund (EPF) members would withdraw their entire EPF savings once they attain the age of 55. But alarmingly, the report revealed that 70% of these members exhausted all their withdrawn EPF savings within 3 years with average used RM 475 per month over RM 114,000 for a person! More alarming, this situation make the retiree live at the below par of the poor category!"

"Di bawah Akta KWSP 1991, ahli yang didapati bersalah melakukan penipuan atau cubaan menipu pengeluaran boleh dikenakan hukuman penjara maksimum tiga tahun atau denda RM10,000 atau kedua-duanya sekali. Bagi ahli yang disabitkan kesalahan tetapi memulangkan wang yang dikeluarkan kepada KWSP dalam tempoh enam bulan dari tarikh sabitan, mereka hanya dibenarkan memohon di bawah pengeluaran yang sama selepas tempoh dua tahun dari tarikh wang tersebut dipulangkan. Manakala bagi ahli yang tidak memulangkan wang tersebut atau memulangkannya selepas tempoh enam bulan dari tarikh sabitan, mereka akan hilang hak bagi membuat pengeluaran yang sama selama-lamanya."

Conclusionnya, biarlah duit tu duduk je dalam EPF tu, esok dah pencen senang, boleh beli rumah utk anak sorang sbijik, anak nak blaja lagi, anak nak kawen, gi haji, ataupun buatnye tetibe bini tinggalkan kite ke, dan yang paling penting skali kalau buatnye sakitpening ke? Kos rawatan semua. Huish jangan buat pasal, mane nak cekau duit? Duit tu dapat masa pencen, guna masa lepas pencen. Duit nak guna skarang, guna je duit gaji. Tu prinsip paling mudah sekali walaupun terpaksa bersesak2 skit, kita semua mengalami aku yakin je tapi janganla merungut, kebaikan dia akan kita nampak bile dah sampai masanya nanti.