PDA

View Full Version : Amanah Saham Bank Islam (ASBI)


darkkiller
27-11-2009, 04:07 AM
Salam
Ada sesiapa sini dah melabur di ASBI tak?Masa aku jalan-jalan kat hospital ada orang promote unit trust ni.

dia ada Al Fakhim,Munsif,Falah dan Mubin.
http://www.bankislam.com.my/About_Unit_Trust.aspx

daripada brochure yg dibagi..lebih tinggi keuntungannya dari ASB..

any comment?

am2020
27-11-2009, 06:24 AM
Salam
Ada sesiapa sini dah melabur di ASBI tak?Masa aku jalan-jalan kat hospital ada orang promote unit trust ni.

dia ada Al Fakhim,Munsif,Falah dan Mubin.
http://www.bankislam.com.my/About_Unit_Trust.aspx

daripada brochure yg dibagi..lebih tinggi keuntungannya dari ASB..

any comment?

jgn bro...rugi ko nanti...baik simpan tbg haji...tbg pertama dulu masa open rm1 ..sekarang tggl 20 sen jer kot..dah berbelas thn mcm tu jer...tbg baru nie perlbagai skit..50 sen seunit x salah aku...tp x memberansangkan pun...ikhlas dr aku ..x sah la..aku 12 thn kije kt bank tu..nama dh cun..bank islam..dalamnyer..sendiri mau ingat...dah x der ciri islamik dah pun...hanya pd nama jer islam..x mcm dulu2 aku kije bank islam..full islamik dr luar hingga dalam..:D

vardenq
27-11-2009, 09:30 AM
jgn bro...rugi ko nanti...baik simpan tbg haji...tbg pertama dulu masa open rm1 ..sekarang tggl 20 sen jer kot..dah berbelas thn mcm tu jer...tbg baru nie perlbagai skit..50 sen seunit x salah aku...tp x memberansangkan pun...ikhlas dr aku ..x sah la..aku 12 thn kije kt bank tu..nama dh cun..bank islam..dalamnyer..sendiri mau ingat...dah x der ciri islamik dah pun...hanya pd nama jer islam..x mcm dulu2 aku kije bank islam..full islamik dr luar hingga dalam..:D



btol tu.

aku pakai kad kredit bank islam,tp terlewat skit je bayar,besepah charge....

saper kater bank islam takde riba?

damreza
27-11-2009, 09:35 AM
ini yang melemahkan kawe dengar mcm nie, Bank Islam sendiri pun ade masalah mcm nie memang tak berbaloi...muskil kawe mcm mana ler bank islam nie dijadikan contoh oleh bank2 negara islam yang lain :-?~X(

thetu5
27-11-2009, 10:48 AM
jgn bro...rugi ko nanti...baik simpan tbg haji...tbg pertama dulu masa open rm1 ..sekarang tggl 20 sen jer kot..dah berbelas thn mcm tu jer...tbg baru nie perlbagai skit..50 sen seunit x salah aku...tp x memberansangkan pun...ikhlas dr aku ..x sah la..aku 12 thn kije kt bank tu..nama dh cun..bank islam..dalamnyer..sendiri mau ingat...dah x der ciri islamik dah pun...hanya pd nama jer islam..x mcm dulu2 aku kije bank islam..full islamik dr luar hingga dalam..:D

citerlh ckit bro ape yg pro dan kontra beza dlu dan sekarang..bukan kita nk menjatuhkan company,tp untuk kebaikan kita smua..xkn sggup tgk kwn2 lain plak teraniaya dgn problem2 tu..

yg sakit kt dlm tulah kne expose,dan kita rawat.bukan biarkan secara senyap,dah jd brah bru nk cri ubat..mencegah lagi baik dari mengubati :D

JatJat
27-11-2009, 11:27 AM
jgn bro...rugi ko nanti...baik simpan tbg haji...tbg pertama dulu masa open rm1 ..sekarang tggl 20 sen jer kot..dah berbelas thn mcm tu jer...tbg baru nie perlbagai skit..50 sen seunit x salah aku...tp x memberansangkan pun...ikhlas dr aku ..x sah la..aku 12 thn kije kt bank tu..nama dh cun..bank islam..dalamnyer..sendiri mau ingat...dah x der ciri islamik dah pun...hanya pd nama jer islam..x mcm dulu2 aku kije bank islam..full islamik dr luar hingga dalam..:D


Uih..Betul ka? :(:(:(

zinedine
28-11-2009, 09:20 PM
Aku dah sign-up langgan ASBI ni. Lantak la apa orang nak kata. Duit aku aku punya suka laa nak melabur kat mana. Nak melabur kat Bank Islam pun tak boleh ker? Apa pun aku tetap sokong sistem perbankan Islam. Yg akan masuk neraka adalah orang dalam Bank Islam yg salahguna kuasa pengurusan, bukannya pelanggan. Kita pelanggan nak sokong sistem tu tapi diorang yg pedajal, jadi diorang la yg masuk neraka. Aku nak sistem perbankan Islam & kewangan Islam ni maju sampai boleh buang semua sistem kapir kat Malaysia ni. Masalahnya orang Islam sendiri masih sokong si kapir.

Aku dah laburkan duit aku kat tabung Al-Munsif, Al-Fakhim, Al-Falah, Al-Mubin. am2020 tu pandai cakap jer, tapi tak terangkan pun apa yg teruknya Bank Islam tu. Main sedap cakap ikut kepala lutut dia jer. Ntah2 dia tu pembohong!

qba437
28-11-2009, 09:25 PM
btol tu.

aku pakai kad kredit bank islam,tp terlewat skit je bayar,besepah charge....

saper kater bank islam takde riba?

aku punya masih tak susut hutang CC aku..bayar lebih pun macam tuh bayar kurang pun macam tuh...sama jer..kalu bayar kurang siap call lagi...

viper21my
28-11-2009, 09:33 PM
Aku dah sign-up langgan ASBI ni. Lantak la apa orang nak kata. Duit aku aku punya suka laa nak melabur kat mana. Nak melabur kat Bank Islam pun tak boleh ker? Apa pun aku tetap sokong sistem perbankan Islam. Yg akan masuk neraka adalah orang dalam Bank Islam yg salahguna kuasa pengurusan, bukannya pelanggan. Kita pelanggan nak sokong sistem tu tapi diorang yg pedajal, jadi diorang la yg masuk neraka. Aku nak sistem perbankan Islam & kewangan Islam ni maju sampai boleh buang semua sistem kapir kat Malaysia ni. Masalahnya orang Islam sendiri masih sokong si kapir.

Aku dah laburkan duit aku kat tabung Al-Munsif, Al-Fakhim, Al-Falah, Al-Mubin. am2020 tu pandai cakap jer, tapi tak terangkan pun apa yg teruknya Bank Islam tu. Main sedap cakap ikut kepala lutut dia jer. Ntah2 dia tu pembohong!

setuju, aku ada cc bank islam, takder hal, PL, takder hal, al awfar, takder hal, current akaun, takder hal juga, sesetgh tak paham konsep, dah kata tak islamik la, riba la, aduhai, susah la ekonomi islam nak maju kalo org islam pun taknak support produk islam

ennoar
28-11-2009, 09:41 PM
memang pun teruk ...ari tuh aku tertunggak RM18 jer..kena tadwidh sampai RM50 ,,cekik betui

ErikaYooo
28-11-2009, 09:45 PM
jgn bro...rugi ko nanti...baik simpan tbg haji...tbg pertama dulu masa open rm1 ..sekarang tggl 20 sen jer kot..dah berbelas thn mcm tu jer...tbg baru nie perlbagai skit..50 sen seunit x salah aku...tp x memberansangkan pun...ikhlas dr aku ..x sah la..aku 12 thn kije kt bank tu..nama dh cun..bank islam..dalamnyer..sendiri mau ingat...dah x der ciri islamik dah pun...hanya pd nama jer islam..x mcm dulu2 aku kije bank islam..full islamik dr luar hingga dalam..:D

hehhee...aku sokong kenyataan nko....sebb tu aku tak menabung di bank islam, apatah lagi berurusan dengannya...nama jer islam..tapi kalau urusan jual beli mengalahkan bank komersial lain baham untung..kehkehkeh...mcmana nak bantu umat islam:D

mesir
28-11-2009, 09:56 PM
Adehh.. Pro dan kontra, atas dasar apa yg diblame kan tu?
:-?:-?:-?

zinedine
28-11-2009, 11:09 PM
hehhee...aku sokong kenyataan nko....sebb tu aku tak menabung di bank islam, apatah lagi berurusan dengannya...nama jer islam..tapi kalau urusan jual beli mengalahkan bank komersial lain baham untung..kehkehkeh...mcmana nak bantu umat islam:D

Ko sendiri yg tak faham langsung konsep sistem kewangan & perbankan Islam, pastu ko salahkan Bank Islam. Dahlah jahil, pastu jadi batu api lak kat threrad ni.

Ko pegi la bantu bank-bank kapir kat luar tu. Esok masuk neraka sama-sama diorang. Toksah bantu yg Islam punya. Nama je Islam tapi haram j*d*h kan.

qba437
28-11-2009, 11:12 PM
Ko sendiri yg tak faham langsung konsep sistem kewangan & perbankan Islam, pastu ko salahkan Bank Islam. Dahlah jahil, pastu jadi batu api lak kat threrad ni.

Ko pegi la bantu bank-bank kapir kat luar tu. Esok masuk neraka sama-sama diorang. Toksah bantu yg Islam punya. Nama je Islam tapi haram j*d*h kan.

ko penah buat loan dengan bank islam...guna CC bank islam...atau ko ade tak buku acc bank islam? ko betul2 faham sistem kewangan islam?..

ok sebagai contoh..guna CC bank islam..RM3797.15 bulan 10..pada bulan 11 bayar rm200,jadi kalu logiknya
rm3797.15-rm200.00=rm3597.15+rm50.00=rm3657.15...tapi bila sampai bill..baki semasa jadi rm3735.17..berapa persen dia amik..cuba ko kira sikit?

viper21my
29-11-2009, 01:00 PM
ko penah buat loan dengan bank islam...guna CC bank islam...atau ko ade tak buku acc bank islam? ko betul2 faham sistem kewangan islam?..

ok sebagai contoh..guna CC bank islam..RM3797.15 bulan 10..pada bulan 11 bayar rm200,jadi kalu logiknya
rm3797.15-rm200.00=rm3597.15+rm50.00=rm3657.15...tapi bila sampai bill..baki semasa jadi rm3735.17..berapa persen dia amik..cuba ko kira sikit?


aik, takkan macam ni terus tak islamik, hang dah paham ke belum terma2 CC bank islam nie, ke main baham jer... lagi satu, pengiraan hang tu betul ker,, cuba hang pi customer centre dia, kalau tak puas hati komplen, jgn main label tak islamik jer,,, kluar surat kabar pun tak per...

FYI.. aku semua tu ada, tak der hal pun, yang membezakan islamik tak islamik, tgk la akad pinjaman tu,

bank islam la bagus, GIRO cuma lima ploh sen, maybank giro kena RM2.00 , bank islam kluar duit ngan atm 40 kali pun tak kena charge, maybank kena singgit lepas 4 kali,,,

bank islam, saya musti piley,,,:D

WnB
29-11-2009, 01:18 PM
isu ATM kena bayo tu isu lama.. ikut laa yg mana kita pilih.. bayo RM 8 setahun utk penggunaan tanpa had sbln, atau ambik percuma yuran kad tahunan tp max 4 kali jer sbln..

viper21my
29-11-2009, 02:12 PM
isu ATM kena bayo tu isu lama.. ikut laa yg mana kita pilih.. bayo RM 8 setahun utk penggunaan tanpa had sbln, atau ambik percuma yuran kad tahunan tp max 4 kali jer sbln..

tq bro, cuma aku rasa la, bank islam better dalam hal nie

WnB
29-11-2009, 03:29 PM
tq bro, cuma aku rasa la, bank islam better dalam hal nie

yup.. bank islam better... online transaction pun murah jer charge.. :D:D:D

shidi2020
07-12-2009, 11:47 PM
Ko sendiri yg tak faham langsung konsep sistem kewangan & perbankan Islam, pastu ko salahkan Bank Islam. Dahlah jahil, pastu jadi batu api lak kat threrad ni.Patutnye kalau ko rasa dia jahil nasihat le elok2

Ko pegi la bantu bank-bank kapir kat luar tu. Esok masuk neraka sama-sama diorang. Toksah bantu yg Islam punya. Nama je Islam tapi haram j*d*h kan.Mengucap bro...istighfar banyak2..

astagfirullahalazim......
bro....xbaik cakap camtu masa berforum...sesama ISLAM xkan nak bergaduh sbb hal kecik nie....sepatutnye ko yg rasa baguih sgt tu doakan kebahagiaan org lain...kalau betul dia salah ko doakan agar ALLAH bukakan hati dia utk lihat kesilapan dia tu...jgn dok memaki n doa org lain masuk neraka...ape ko ingat support bank islam ni ko dah konpim masuk syurga ke......

sama2 kita ingat mengingati agar tidak terpesong dari ajaran ISLAM yang sebenar-benarnya...wallahualam......

silverchair959
07-12-2009, 11:54 PM
thread panas ka nih huhuhuh

shidi2020
07-12-2009, 11:57 PM
Sekadar selingan...maaf TT lari topik...

Hadith :
Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:”Bukankah aku telah memberitahu kamu semua tentang orang yang diharamkan masuk ke neraka atau orang yang diharamkan ke atasnya neraka? Mereka ialah orang yang berdamping rapat dengan orang ramai (baik pergaulannya), hatinya tenang, berlemah lembut serta mudah dibawa berunding.”

Riwayat at-Tarmizi

am2020
08-12-2009, 03:58 AM
Aku dah sign-up langgan ASBI ni. Lantak la apa orang nak kata. Duit aku aku punya suka laa nak melabur kat mana. Nak melabur kat Bank Islam pun tak boleh ker? Apa pun aku tetap sokong sistem perbankan Islam. Yg akan masuk neraka adalah orang dalam Bank Islam yg salahguna kuasa pengurusan, bukannya pelanggan. Kita pelanggan nak sokong sistem tu tapi diorang yg pedajal, jadi diorang la yg masuk neraka. Aku nak sistem perbankan Islam & kewangan Islam ni maju sampai boleh buang semua sistem kapir kat Malaysia ni. Masalahnya orang Islam sendiri masih sokong si kapir.

Aku dah laburkan duit aku kat tabung Al-Munsif, Al-Fakhim, Al-Falah, Al-Mubin. am2020 tu pandai cakap jer, tapi tak terangkan pun apa yg teruknya Bank Islam tu. Main sedap cakap ikut kepala lutut dia jer. Ntah2 dia tu pembohong!

helo bro..aku kije kt situ dh 12 thn..aku tahu la..byk yg terjebak amik loan asbi..konon nak buat duit ..last2 lebur..loan x leh byr..bkn setakat cstmr jer yg kena..staff sendiri pun kena..siap amik loan asbi kat bank rakyat..kalu gua kencing lu tanya sindiri org bank rakyat..gua berani ptg jari la..oh ya pasal kad kredit tu...aku dulu dok bhgn recovery..saper2 pakai kad kredit bimb hati2 la jgn sampai x byr...knp aku kata mcm tu..cuba la buat,,:D

am2020
08-12-2009, 04:04 AM
memang pun teruk ...ari tuh aku tertunggak RM18 jer..kena tadwidh sampai RM50 ,,cekik betui

bro..beza antara islamik ngan konvensional hanyalah akad...ada saper apa yg aku cakap nie x betul sila bgtau aku...aku suka berdebat bab nie..tp yg pentg nak benda halal sbb kita x der pilihan sbb tu jer offer yg halal...:D

am2020
08-12-2009, 04:13 AM
memang pun teruk ...ari tuh aku tertunggak RM18 jer..kena tadwidh sampai RM50 ,,cekik betui

masa mula2 launching dulu cc bimb mmg x der takwid..baru la nie ada...nak tahu sbb apa x?nak tmbh profit kununyer...padahal org besar2 kt bank dok mewah2 sbb amik pengurusan yg x der ilmu ttg islam...tahu nak buat profit..kebanyakkan pengurusan sekarang dtg dari bank konvensionak dan tak punya asas ttg agama..semua nak buat untung...tp untungnye mana....tahukah semua smjk bank uslam ditubuhkan sampai la nie tak der bgnan sendiri..semua dok menyewa..terbaru hq pndh ke damansara..sbb kat jln sltn ismail kena jual..hah ha ha..aku dok kije situ dah 5 kali pndh randah..byk pmbaziran...:)

am2020
08-12-2009, 04:14 AM
cuma satu aku dok pakai khdmat bank islam nie..aku palai akaun dia sbb servis atm 24 jam...

faizal_bulat
08-12-2009, 06:43 AM
aku pun ada cc b.islam gak.. hehehhe saje nk mencelah.. dan hari tu aku kena tadwid gak.. tapi aku tepon b.islam dan bg reason dia waived balik tadwid tu..

cc ni lain sikit.. sebab dia beli dan jual kat kita.. limit 3000 dan jual kat kita 4500.. so sampai 4500 je limit.. kalu xbayar pun dia akan minta 4500 untuk setelkan hutang2 lama tu..

xmcm bank lain, dok beranak pinak duit yg x dijelaskan..

support tetap support, bangkang tetap bangkang..

darkkiller
08-12-2009, 12:08 PM
banyak yang -ve ni..sayanglah kalau guna nama Islam

viper21my
08-12-2009, 07:43 PM
ntah, aku tetap pilih bank islam, setakat ni no hal, pinjaman peribadi, cc, current akaun, al awfar even gaji pun masuk bank islam, tgk negative, negetive la ia, tgk positif, poditif la ia, alhamdulillah tak kena yg negetive kalo ikut peraturan dia, tak ikut peraturan, sendiri tanggung la, kalon ada yg tak islamik dlm bank islam, kasi la report bank negara, apa susah, channel ada, bising2 dlm ni pun tada guna,,,n kalau salah bikin dosa menjatuhkan institusi islam,,,

mau tanya org dalam?, tgk pulak sapa org dlm tu,,, huhu

viper21my
08-12-2009, 07:50 PM
bro..beza antara islamik ngan konvensional hanyalah akad...ada saper apa yg aku cakap nie x betul sila bgtau aku...aku suka berdebat bab nie..tp yg pentg nak benda halal sbb kita x der pilihan sbb tu jer offer yg halal...:D

ada lg bro,,, dosa pahala,
charge keuntungan ada had, tak dak terus meningkat
aku wat pinjaman kenderaan maybank islamik, bayar lewat pun tada charge
pentingnya, keuntungan dizakatkan la
lagi satu, ekonomi umat islam la,, kot

ito8282
13-12-2009, 08:13 AM
masa mula2 launching dulu cc bimb mmg x der takwid..baru la nie ada...nak tahu sbb apa x?nak tmbh profit kununyer...padahal org besar2 kt bank dok mewah2 sbb amik pengurusan yg x der ilmu ttg islam...tahu nak buat profit..kebanyakkan pengurusan sekarang dtg dari bank konvensionak dan tak punya asas ttg agama..semua nak buat untung...tp untungnye mana....tahukah semua smjk bank uslam ditubuhkan sampai la nie tak der bgnan sendiri..semua dok menyewa..terbaru hq pndh ke damansara..sbb kat jln sltn ismail kena jual..hah ha ha..aku dok kije situ dah 5 kali pndh randah..byk pmbaziran...:)

Setahu aku bangunan pejabat kat jlan sultan ismail tu Takaful Malaysia yg punya.Takaful pula kumpulan BIMB,macam ada yg tak kena aje.Aku dengar jual pun murah.

qba437
13-12-2009, 08:27 AM
aik, takkan macam ni terus tak islamik, hang dah paham ke belum terma2 CC bank islam nie, ke main baham jer... lagi satu, pengiraan hang tu betul ker,, cuba hang pi customer centre dia, kalau tak puas hati komplen, jgn main label tak islamik jer,,, kluar surat kabar pun tak per...

FYI.. aku semua tu ada, tak der hal pun, yang membezakan islamik tak islamik, tgk la akad pinjaman tu,

bank islam la bagus, GIRO cuma lima ploh sen, maybank giro kena RM2.00 , bank islam kluar duit ngan atm 40 kali pun tak kena charge, maybank kena singgit lepas 4 kali,,,

bank islam, saya musti piley,,,:D

bill depan mata masa aku sebut...takkan aku nak kelepet plak..dulu aku sokong BIMB..tapi skang aku rejek..bukan semua tetapi beberapa servis..nih tunggu bil baru..tengok susut ke tak :-?

terma2 CC BIMB? :-?..kalu aku tak faham..cuba ko jelaskan supaya aku faham.. :p

qba437
13-12-2009, 08:32 AM
helo bro..aku kije kt situ dh 12 thn..aku tahu la..byk yg terjebak amik loan asbi..konon nak buat duit ..last2 lebur..loan x leh byr..bkn setakat cstmr jer yg kena..staff sendiri pun kena..siap amik loan asbi kat bank rakyat..kalu gua kencing lu tanya sindiri org bank rakyat..gua berani ptg jari la..oh ya pasal kad kredit tu...aku dulu dok bhgn recovery..saper2 pakai kad kredit bimb hati2 la jgn sampai x byr...knp aku kata mcm tu..cuba la buat,,:D

aku sudah faham apa maksud ko..sebab aku mengalaminya :((:((

viper21my
13-12-2009, 10:13 AM
bill depan mata masa aku sebut...takkan aku nak kelepet plak..dulu aku sokong BIMB..tapi skang aku rejek..bukan semua tetapi beberapa servis..nih tunggu bil baru..tengok susut ke tak :-?

terma2 CC BIMB? :-?..kalu aku tak faham..cuba ko jelaskan supaya aku faham.. :p

ko baca ko tanya kalo ko tak paham, tanya personnel bimb tu sampai lunyai,,, kalo tak puas hati jgn tanda tangan setuju,, ini tanda tangan setuju,,, lepas tu bila bimb charge accodingly ikut term n condition yg dipersetujui dengan menurunkan tanda tangan tanpa sebarang paksaan penuh kerelaan, mau bising lagi,,, :D

lagi satu, kalo tak ikut islam bank islam ni, senaraikan dengan bukti lepas tu pi la report kan bank negara, biar kena tarik balik lesen dia tu,,, apa susah bro, tak yah tong tang tong tang kat sini bgtau tak islamik la, zalim la,,, tak pasal2 dosa wat pitnah jer,,

jalan dah diberi, tapi kalo nak bising gak,,, up to you la bro,,,

sesetgh org suka salahkan org lain sbb dia tak paham,,,,

darkkiller
25-12-2009, 07:44 PM
takde ke yg melabur kat ASBI ni?

cyberiz
25-12-2009, 09:21 PM
takde ke yg melabur kat ASBI ni?

takde kot:-?

missbumblebee
25-12-2009, 09:47 PM
takde ke yg melabur kat ASBI ni?
tk ramai yg tahu psl ASBI ni...

izzatjo
28-07-2010, 01:56 PM
sbnrnye denda yg dikenakan klau lmbt byr tu xkn masuk profit bank. hasil denda akan disalurkan utk tujuan kebajikan

satriahitam
28-07-2010, 02:56 PM
Penat aku baca dari page 1 sampai sini... tread tanya psl ASBI dah jadi tread citer CC la pulak... nak citer CC bukak ler tread baru... sambung la citer ASBI nie... aku pun nak tau lebih lanjut... sesapa yg masih/pernah/ada ASBI tlg la bagi info skit... plzzzzz

izzatjo
28-07-2010, 05:02 PM
hahaha, btol tuh, aku pon nk buka akaun kt bank islam, tp xtau pape :( dlu simpan kt asb, tp aritu blajar yg asb haram sbb ade pelaburan haram

GreenDay
11-08-2010, 11:43 AM
sbnrnye denda yg dikenakan klau lmbt byr tu xkn masuk profit bank. hasil denda akan disalurkan utk tujuan kebajikan

Dijadikan Alasan Utk Melepaskan Diri...:))

mansur79
11-08-2010, 12:23 PM
hahaha, btol tuh, aku pon nk buka akaun kt bank islam, tp xtau pape :( dlu simpan kt asb, tp aritu blajar yg asb haram sbb ade pelaburan haram
belajar kat mana bro?pnb pun ade share dlm bank islam ni..
so,mcmana sekarang?

DavinciCode
04-09-2010, 11:40 AM
Bukan satu saja bank islam kat malaysia ni, banyak lagi bank2 di malaysia ni yg patuh syariah..pi la labur ke public mutual,maakl,cimb yg patuh syariah yg boleh buat profit. Bukannya Bank Islam tak bagus tp pihak pengurusan tak menjalankan amanat customer dan tak boleh kasi keuntungan, buat apa kita pie leburkan duit kat sana, baik pi malabur tempat yg boleh buat keuntungan.

Sebelum melabur kena study dulu pro & kon..

hazhakam
04-09-2010, 11:56 AM
salamsemua tumpang lalu,cuba tengok video nie
http://www.youtube.com/watch?v=95vui9vsZ2E

Jutawan
04-09-2010, 12:32 PM
setuju, aku ada cc bank islam, takder hal, PL, takder hal, al awfar, takder hal, current akaun, takder hal juga, sesetgh tak paham konsep, dah kata tak islamik la, riba la, aduhai, susah la ekonomi islam nak maju kalo org islam pun taknak support produk islam

Yang penting kena fahamkan dulu ler konsep perbankan Islam nie sebelum buat tuduhan melulu kan?

viper21my
04-09-2010, 03:39 PM
Yang penting kena fahamkan dulu ler konsep perbankan Islam nie sebelum buat tuduhan melulu kan?


tanya aku ke,,, kala tanya aku, aku jawab haah jer la :D

hazri99
04-09-2010, 05:37 PM
memang la mcm back dooor riba.. sebab parbankan islam sekarang hanya berdsarkan cara konvesional.. tapi sebenarnya permulaan untuk perubahan... yang penting duit itu tidak bercampur dgn aktiviti yg haram.. cuma seperate kan saja... mungkin satu hari nanti perubahan perbankan islam untuk tidak ader sifat2 riba..

hafizan78
04-09-2010, 05:40 PM
Bank Islam, saya mesti pilih... aku xder hal dengan Bank Islam... Banyak perubahan yg positif sekarang... Sometimes BETTER than others Bank...

am2020
04-09-2010, 07:42 PM
takde ke yg melabur kat ASBI ni?

x yah bro..nanti lu rugi..lu tgk asbi tabung pertama..dr rm 1 jatuh sampai 20 sen...kalu kat bank islam hanya dua produk aku rekemen..pertama saving akaun sbb ATM dia 24 jam...buat sbgi backup...tp sekarang bank rakyat pun dah 24 jam...kedua loan rumah..keta..kalu x leh bayar leh bincang...pastu harus di elakkan...kad kredit bank islam...x bayar sebulan diaorg kejar ko cam along...naper korang x cayer ker..aku X-staff bimb bhgn recovery...dah dua thn VSS...:">

SOUL86F
04-09-2010, 07:44 PM
x yah bro..nanti lu rugi..lu tgk asbi tabung pertama..dr rm 1 jatuh sampai 20 sen...kalu kat bank islam hanya dua produk aku rekemen..pertama saving akaun sbb ATM dia 24 jam...buat sbgi backup...tp sekarang bank rakyat pun dah 24 jam...kedua loan rumah..keta..kalu x leh bayar leh bincang...pastu harus di elakkan...kad kredit bank islam...x bayar sebulan diaorg kejar ko cam along...naper korang x cayer ker..aku X-staff bimb bhgn recovery...dah dua thn VSS...:">

tq ngan info ni tuan :)cgrock

hafizan78
04-09-2010, 07:54 PM
CC nie, xder la pulak masalah dia org kejar macam along kalau terlewat bayar... mungkin kes terpencil...

aznor59
04-09-2010, 07:59 PM
kalo melabur dalam unit trust pasti ko tak usik duit tu sekurangnyer 5- 6 tahun baru nampak untung...

kalo sesak2 leceh lah nak keluar kena tahu market price baper...

ko labur 10k belum tentu ko dapat 10k tau...longggg term invesment ok..

penguin_comel
22-09-2010, 05:21 PM
hehe tak tau pakai cc nak komplain pulak hehehehe

penguin_comel
22-09-2010, 05:24 PM
ada xbank islam kena VSS buruk2 kan bank islam ..wakakak patut pun beriya2 burukan gupanya diberhentikan VSS

penguin_comel
22-09-2010, 05:26 PM
aku pakai kad bank islam sebelum nie , tak de pun sesiapa yg kejar ...huhuhuhuhu penipu betul ...

zinedine
22-09-2010, 11:11 PM
aku pakai kad bank islam sebelum nie , tak de pun sesiapa yg kejar ...huhuhuhuhu penipu betul ...

Sapa penipu? Bank Islam Malaysia Berhad penipu ke atau bekas orang Bank Islam Malaysia Berhad yg penipu?

penguin_comel
04-10-2010, 09:04 AM
bekas yg di berhenti piluhan yang cakap mcm pandai tu la ..padahal hassat hati penuh di dada ...:mad:

hampeh88
27-10-2010, 01:57 AM
bank islam ok la... aku blajar syariah law n cnvntianl law, di dedahkan dgn knsep akad2 bank islam ni... cara bank untung semua berlandaskan syariah... sory bro (yg berkenaan), mungkin ko kerja bahagian recovery, tapi pernah amik tau x yg bhgian syriah, camne dorang present sesuatu produk to be syarie in nature... jgnlah buruk2 kan bank islam, mungkin ade yg menyeleweng, tp produknya x, sume syrie based.. nak crita sume produk asas akad mane memang pjg lbr.. peace...

azam575
27-10-2010, 02:36 AM
Lain orang lain pengalaman dia ngam bank islam ......

pada aku nama dah cantik .... erm .....

ady80
27-10-2010, 03:47 AM
setakat ni la ok je ngan bank ni..
tak tau la nanti....
harap2 tak da masalah...:)

suadrif86
18-03-2011, 11:36 AM
http://i175.photobucket.com/albums/w125/sarip_dol/18032011469.jpg

http://i175.photobucket.com/albums/w125/sarip_dol/18032011468.jpg

baru2 ni ade org bg brochure psl asbi ni kt aku..
tgk pd potensi die mmg lbih dr asb la..
sthn bole dpt antara 6-20%
malah ade potensi 20-40%..

cgrians updates x psl asbi ni?

icamfc
18-03-2011, 03:26 PM
peh btl ke? xkan x de org nk bagi pandangan pasal asbi ni. tgk mcm bes je..
sesapa ble bagi pencerahan skit?

bouncer
18-03-2011, 03:31 PM
i like Bank Islam...

zinedine
18-03-2011, 08:37 PM
peh btl ke? xkan x de org nk bagi pandangan pasal asbi ni. tgk mcm bes je..
sesapa ble bagi pencerahan skit?

Alaa bro, Bank Islam Malaysia Berhad. Mana ada orang Islam yg nak sokong, jauh sekali bagi pendapat pasal ASBI ni sebab orang Islam x minat jadi agen ASBI ni. X glamor la jadi agen ASBI. Lain la kalau bank kapirr. Baru glamor beb.

aman77
10-05-2011, 09:23 PM
Aku dah sign-up langgan ASBI ni. Lantak la apa orang nak kata. Duit aku aku punya suka laa nak melabur kat mana. Nak melabur kat Bank Islam pun tak boleh ker? Apa pun aku tetap sokong sistem perbankan Islam. Yg akan masuk neraka adalah orang dalam Bank Islam yg salahguna kuasa pengurusan, bukannya pelanggan. Kita pelanggan nak sokong sistem tu tapi diorang yg pedajal, jadi diorang la yg masuk neraka. Aku nak sistem perbankan Islam & kewangan Islam ni maju sampai boleh buang semua sistem kapir kat Malaysia ni. Masalahnya orang Islam sendiri masih sokong si kapir.

Aku dah laburkan duit aku kat tabung Al-Munsif, Al-Fakhim, Al-Falah, Al-Mubin. am2020 tu pandai cakap jer, tapi tak terangkan pun apa yg teruknya Bank Islam tu. Main sedap cakap ikut kepala lutut dia jer. Ntah2 dia tu pembohong!

mcm mana caj dia?

Hantu_Kuda
11-05-2011, 11:53 AM
x yah bro..nanti lu rugi..lu tgk asbi tabung pertama..dr rm 1 jatuh sampai 20 sen...kalu kat bank islam hanya dua produk aku rekemen..pertama saving akaun sbb ATM dia 24 jam...buat sbgi backup...tp sekarang bank rakyat pun dah 24 jam...kedua loan rumah..keta..kalu x leh bayar leh bincang...pastu harus di elakkan...kad kredit bank islam...x bayar sebulan diaorg kejar ko cam along...naper korang x cayer ker..aku X-staff bimb bhgn recovery...dah dua thn VSS...:">

hahaha...inila dia kalau org bimb sendiri tak percaya poduct dia mcm mana la org lain ak percayakan...kekeke..tapi apa pun aku sokong bro punya opinion .same opinion with me:D:D:D

eday84
11-05-2011, 12:56 PM
http://i175.photobucket.com/albums/w125/sarip_dol/18032011469.jpg

http://i175.photobucket.com/albums/w125/sarip_dol/18032011468.jpg

baru2 ni ade org bg brochure psl asbi ni kt aku..
tgk pd potensi die mmg lbih dr asb la..
sthn bole dpt antara 6-20%
malah ade potensi 20-40%..

cgrians updates x psl asbi ni?

best lak tgk 20% tu hahak

fareastz
31-05-2012, 09:43 PM
nak bump sket....


amacam performance asbi utk tahun lepas ekk? brp % ye?

melakaboy
01-06-2012, 09:22 AM
takde ke yg melabur kat ASBI ni?

Salam... Harap teman2 kat sini fokus pada Amanah Saham Bank Islam n tabung2nya jer yer... Sekadar berkongsi. Jika tuan2 ada cash n nak jimat kos belian unit dana, tuan2 boleh beli ASBI di Fund Supermart. Caj murah ni membolehkan tuan2 menuai keuntungan lebih cepat. Jika dibeli melalui ejen, 5% tak kurang...

Menyentuh tentang pulangan, adalah tidak adil brosur yang dikeluarkan oleh Bank Islam baru2 ni dgn membandingkan pulangan UT apungan bebas dengan UT berharga tetap. Ini kerana UT apungan bebas SANGAT BERISIKO! Itu jarang diketengahkan oleh ejen. Diorang cuma mentioned untung lebih sahaja dan ISLAMIK.

Saya tidak menyokong atau mencegah tuan2 melabur di ASBI kerana keputusan di tangan tuan2. Cuma pesan kawe, ada bnyk lg UT dlm Mesia nie yang ISLAMIK dan LEBIH BAIK pulangannya. Sentiasa buat research dan pelbagaikan instrumen pelaburan tuan2.:D

wab_dab
01-06-2012, 09:40 AM
:)cgrock:)cgrocksalamsemua tumpang lalu,cuba tengok video nie
http://www.youtube.com/watch?v=95vui9vsZ2E

:)cgrock:)cgrock
terbaikk bro terbaikkk..thanx for the video..fahamkan betui2 video nih..ini lah yang sebenarnyaaaa...

niner83
01-06-2012, 12:43 PM
btol tu.

aku pakai kad kredit bank islam,tp terlewat skit je bayar,besepah charge....

saper kater bank islam takde riba?

aku sokong..mmg ader keraguan di situ...hurmmm

hafizan78
01-10-2012, 10:00 AM
Aku dah sign-up langgan ASBI ni. Lantak la apa orang nak kata. Duit aku aku punya suka laa nak melabur kat mana. Nak melabur kat Bank Islam pun tak boleh ker? Apa pun aku tetap sokong sistem perbankan Islam. Yg akan masuk neraka adalah orang dalam Bank Islam yg salahguna kuasa pengurusan, bukannya pelanggan. Kita pelanggan nak sokong sistem tu tapi diorang yg pedajal, jadi diorang la yg masuk neraka. Aku nak sistem perbankan Islam & kewangan Islam ni maju sampai boleh buang semua sistem kapir kat Malaysia ni. Masalahnya orang Islam sendiri masih sokong si kapir.

Aku dah laburkan duit aku kat tabung Al-Munsif, Al-Fakhim, Al-Falah, Al-Mubin. am2020 tu pandai cakap jer, tapi tak terangkan pun apa yg teruknya Bank Islam tu. Main sedap cakap ikut kepala lutut dia jer. Ntah2 dia tu pembohong!

Bro Zenedine, bagaimana prestasi Unit Trust Bank Islam yang dah anda ambil... boleh kongsi...

hafizan78
01-10-2012, 10:04 AM
Banyak sangat perbincangan yang terkeluar dari topik... harap dapat sama2 fokus dengan ASBI Unit Trust...

periamuda
09-12-2012, 07:12 PM
Siapa dah beli bimb i-dividen? Unit trust ni baru lagi di bawah bank islam. Skrg harga baru 27 sen seunit. Unit trust ni 100% shariah. Keuntungan daripada jual beli unit dan dividen tahunan. Keuntungan sehingga 20% (keuntungan unit + dividen).

hajime kin
08-01-2013, 11:39 AM
http://bimbinvestmentunittrust.blogspot.com/

car_they
08-01-2013, 11:55 AM
Aku dah sign-up langgan ASBI ni. Lantak la apa orang nak kata. Duit aku aku punya suka laa nak melabur kat mana. Nak melabur kat Bank Islam pun tak boleh ker? Apa pun aku tetap sokong sistem perbankan Islam. Yg akan masuk neraka adalah orang dalam Bank Islam yg salahguna kuasa pengurusan, bukannya pelanggan. Kita pelanggan nak sokong sistem tu tapi diorang yg pedajal, jadi diorang la yg masuk neraka. Aku nak sistem perbankan Islam & kewangan Islam ni maju sampai boleh buang semua sistem kapir kat Malaysia ni. Masalahnya orang Islam sendiri masih sokong si kapir.

Aku dah laburkan duit aku kat tabung Al-Munsif, Al-Fakhim, Al-Falah, Al-Mubin. am2020 tu pandai cakap jer, tapi tak terangkan pun apa yg teruknya Bank Islam tu. Main sedap cakap ikut kepala lutut dia jer. Ntah2 dia tu pembohong!

ulas sikit bos.. berapa harga semasa dia..berapa bonus dia tahun lepas..

slvrchair
08-01-2013, 12:32 PM
Bank mesia ni byk yg 'diislamkan' aja...atas nama...dasar dan pelaksanaan sgt2 berbeza...yg berlumba2 bank nk tawarkan produk islamik hanya indah kabar dari rupa...kbykn produk kewangan diluar sana jauh lebih 'teruk' dari produk konvensional yg len...renti2kn la...

slayer
26-02-2013, 09:13 AM
Aku dah sign-up langgan ASBI ni. Lantak la apa orang nak kata. Duit aku aku punya suka laa nak melabur kat mana. Nak melabur kat Bank Islam pun tak boleh ker? Apa pun aku tetap sokong sistem perbankan Islam. Yg akan masuk neraka adalah orang dalam Bank Islam yg salahguna kuasa pengurusan, bukannya pelanggan. Kita pelanggan nak sokong sistem tu tapi diorang yg pedajal, jadi diorang la yg masuk neraka. Aku nak sistem perbankan Islam & kewangan Islam ni maju sampai boleh buang semua sistem kapir kat Malaysia ni. Masalahnya orang Islam sendiri masih sokong si kapir.

Aku dah laburkan duit aku kat tabung Al-Munsif, Al-Fakhim, Al-Falah, Al-Mubin. am2020 tu pandai cakap jer, tapi tak terangkan pun apa yg teruknya Bank Islam tu. Main sedap cakap ikut kepala lutut dia jer. Ntah2 dia tu pembohong!

tabung Al-Munsif, Al-Fakhim, Al-Falah, Al-Mubin - bole citekan berapa kau labur dan return terkini... berapa lama dah lama labur.kalau untung lebih asb, aku mmg minat ni

zinedine
28-02-2013, 03:58 PM
tabung Al-Munsif, Al-Fakhim, Al-Falah, Al-Mubin - bole citekan berapa kau labur dan return terkini... berapa lama dah lama labur.kalau untung lebih asb, aku mmg minat ni

Aku dah keluorkan semua duit aku la bang tahun ni..masuk Public Mutual pulak.

plasticruler
28-02-2013, 05:22 PM
NAK INVEST GUNE KWSP pun bagus juga dalam unit trust-Alliance.100% islamic.free takaful 50% dan xda cas penyelengaraan dana.PM me..haha

periamuda
03-03-2013, 10:08 AM
Aku dah keluorkan semua duit aku la bang tahun ni..masuk Public Mutual pulak.

Takde untung ke bro?