PDA

View Full Version : tempat melancong paling best di malaysia


hjali11
24-11-2009, 05:19 PM
kalau korang nak melancong dalam malaysia ni kat mana korang rasa paling best?

arafatprofit
25-11-2009, 07:42 PM
cameron highland

zkry
25-11-2009, 07:48 PM
Kuala Rompin, Pahang...bes....:)paid:)paid

Syaffieq25
25-11-2009, 08:07 PM
Pulau Tioman...kenapa?

- Laut yang belum tercemar.
- Ada byk coral
- Ikan best, nemo pun ada.
- Tempat tenang, jauh dari kesesakan kota.
- Byk tempat yang boleh dilawati selain aktiviti laut.

maplebizz
25-11-2009, 08:10 PM
Pulau Tioman...kenapa?

- Laut yang belum tercemar.
- Ada byk coral
- Ikan best, nemo pun ada.
- Tempat tenang, jauh dari kesesakan kota.
- Byk tempat yang boleh dilawati selain aktiviti laut.

Kalau nak g tioman bulan january ni ok x?.....
bile waktu yang sesuai?????:D

keri3534
25-11-2009, 08:11 PM
bg aku paling best setakat ni cameron highland....
situ je satu2 tempat yg betol2 sejok dan tenang...
kos tinggal sana pun murah, mkn pun murah...
itulah tempat paling best...
mcm duk kt negara omputih je...

Syaffieq25
25-11-2009, 08:12 PM
Kalau nak g tioman bulan january ni ok x?.....
bile waktu yang sesuai?????:D

Januari ok la...jgn pergi bulan 11 dgn 12 sudah la..:)

the_ultimatez_najman
25-11-2009, 08:14 PM
c.highland da x best..da x mcm duluu..
genting best..tok byk family mmg sesuai
lngkawi pon best..bebas cukai..hahah

maplebizz
25-11-2009, 08:16 PM
Januari ok la...jgn pergi bulan 11 dgn 12 sudah la..:)

agaks2 buget sorang braper bro??....3 hari 2 malam...:D

zkry
25-11-2009, 08:18 PM
Kalau nak g tioman bulan january ni ok x?.....
bile waktu yang sesuai?????:D

Paling sesuai bulan March to October... bulan2 lain takut hujan & ribut...:D:D

keri3534
25-11-2009, 08:18 PM
c.highland da x best..da x mcm duluu..
genting best..tok byk family mmg sesuai
lngkawi pon best..bebas cukai..hahah

kalu nk g genting kena byk ongkos nye...
kalu kat lain rase still murah...

bazsh
25-11-2009, 08:18 PM
Banyak tempat yang menarik sebenarnya
Bg aku Cameron Highland pun ok walaupun dah x sesejuk dulu
Langkawi pun ok cuma kalo nak pi sana kena pi lama sket
Baru sempat pusing2 semua tempat
Pulau Perhentian pun best :)
Pulau Tioman & Pulau Pangkor aku belum pi
Mmg ada plan nak pi jugak lepas ni

maplebizz
25-11-2009, 08:37 PM
Banyak tempat yang menarik sebenarnya
Bg aku Cameron Highland pun ok walaupun dah x sesejuk dulu
Langkawi pun ok cuma kalo nak pi sana kena pi lama sket
Baru sempat pusing2 semua tempat
Pulau Perhentian pun best :)
Pulau Tioman & Pulau Pangkor aku belum pi
Mmg ada plan nak pi jugak lepas ni

Pangkor Pulau Paling Tak Best Kat mESIa....huhuhu:D

gerbangkayangan
25-11-2009, 08:43 PM
tioman best pg snorkeling..stanby je dlm 500 untuk 3 hari 2 mlm..lepas ni mcm nak pg lagi..

sarawak_lineup
25-11-2009, 09:00 PM
paya jaras...
ada pasar mlm seminggu 3 kali...:">:">:">:">:D

hairel.jay
25-11-2009, 09:13 PM
Kalau nak g tioman bulan january ni ok x?.....
bile waktu yang sesuai?????:D

jangan pegi dari bulan 11,12,1 dan 2...kebanyakan tmpat pginapan tutup utk 3-4 bulan nie...cuaca dan gelora laut belum ok...nk cun dari bulan 3 sampai bulan 5, baru boleh buat byk aktiviti...time ni lah utk tunjuk kepower-an ayat utk ushar2 minah jepun N minah saleh (muke tak hencem blakang kira)...

dayof40
25-11-2009, 09:27 PM
1.Pulau Kapas pun best boleh pergi balik hari boleh snokerling tapi Okt - Jan tak sesuai laut gelora.
2.Janda Baik pun best juga relax chalet pun murah boring-2 pergi menunggang kuda.
3.Pulau Tioman ok juga tapi Nov - Jan tak sesuai laut gelora.
4.Tasik Kenyir pun ok

sarawak_lineup
25-11-2009, 09:28 PM
sabah pun byk gak pulau2 best2...
cuma belanja besar ckit la...

mcm pulau mabul
pulau sipadan
pulau tiga
pulau layang2
pulau mantanani

paling penting kebanyakkan pulau2 kat sabah ni pasir dia putih bersih bak mutiara...

best wo sabah...:)paid:)paid:)paid

maplebizz
25-11-2009, 10:52 PM
jangan pegi dari bulan 11,12,1 dan 2...kebanyakan tmpat pginapan tutup utk 3-4 bulan nie...cuaca dan gelora laut belum ok...nk cun dari bulan 3 sampai bulan 5, baru boleh buat byk aktiviti...time ni lah utk tunjuk kepower-an ayat utk ushar2 minah jepun N minah saleh (muke tak hencem blakang kira)...


Yke.....wo0o0oh...ni x tahan ni...alaa.....tapi nuh bulan MARCH nuh...lmbat lagi le plak....kaki ni dah dok menggeletar dah nih..hahahaha...thankx bro for the info....klau nak beli anti slip pad leh pM....bagi murah sikit...hehehe...

:)cgrock

smiler
25-11-2009, 11:06 PM
Pangkor Pulau Paling Tak Best Kat mESIa....huhuhu:D

Betul2..sy nasihatkan saper2 nak pergi pangkor pikirlah 2 3 kali. memang x best. bleh katakan kotor lah. tempat salin pakaian pun x der... letih den g pangkor. x best langsung...

belina
25-11-2009, 11:11 PM
bg aku paling best setakat ni cameron highland....
situ je satu2 tempat yg betol2 sejok dan tenang...
kos tinggal sana pun murah, mkn pun murah...
itulah tempat paling best...
mcm duk kt negara omputih je...

Sokong, Cameron Highlands best...leh tenangkan minda yg stress..tengok kehijaun pokok-pokok dengan suasana yang cukup tenang.. Strawberry manis bln julai-ogos ...betul ke eeh..:D:D

NEMO
25-11-2009, 11:16 PM
gi pulau la besh..apa2 pulau yg jadi taman marin

kayos
26-11-2009, 10:17 AM
http://i428.photobucket.com/albums/qq2/caffeino/n7.jpg

Pantai yg panjang dan bersih

http://i428.photobucket.com/albums/qq2/caffeino/n11.jpg

Matahari terbenam

http://i428.photobucket.com/albums/qq2/caffeino/n9.jpg

Marine park tempat skodeng ikan dan.....:D

Niyang
26-11-2009, 11:36 AM
Salam semua Cgrian,

Kepada sape2 yg ade member ker atau yg tau pakej yg menarik percutian di Tasek Kenyir Terengganu yd ditawarkan bleh tak bg tau or pm saya... Coz sy tgh plan nk bercuti di Tasek Kenyir, tp x tau pakej yg menarik dgn kadar harga yg berpatutan :D yg boleh ditawarkan...hehhehe... Dah Survey kat internet tp suma nyer cam kureng jer...:-?.. Kot2 ade member ker yg ada pakej yg menarik percutian kat Tasek Kenyir bg la tau ek...heheh Tq:)cgrock:)cgrock:D

mimie813
29-11-2009, 10:49 PM
setuju2......cameron highlands sngt2 budget dan menenangkan.......lagi2 klu pegi hari bkn cuti sekolah....g lah hari isnin ker, selasa ker....x ramai org.....senang nak soping hehehehehe

dinda_umie
29-11-2009, 11:02 PM
huh..bestnya..kalo dpt bercuti kt pantaiiiiiiiiiiiiii......

maplebizz
02-12-2009, 09:57 AM
huh..bestnya..kalo dpt bercuti kt pantaiiiiiiiiiiiiii......

yup.....pantai adalah tempat yang menenagkan...huhuhuh:)cgrock

faizal_bulat
02-12-2009, 10:15 AM
cameron highland next destination.. huhuhu

kancil biru
02-12-2009, 11:58 AM
ladang kuda aku dekat penang ha ha ha

maplebizz
02-12-2009, 12:02 PM
ladang kuda aku dekat penang ha ha ha

upload mai ladang kuda bro...mana tau cuti2 skolah ni boleh buat rombongan bawa budak2 p tgk kuda....:D

mangkaq
02-12-2009, 12:20 PM
Blakang ghumah aku paling best!!:))

missbumblebee
02-12-2009, 08:24 PM
penang tk best ker...

maplebizz
02-12-2009, 09:01 PM
penang tk best ker...

penang mmg x besh...toksah dok mai cni..bukan ada apa pun kat sini..huhuhu.....:)cgrock

taurusboyz90
02-12-2009, 09:11 PM
besok aku nak pi sabah..kalau best..aku review kan kat sini..:))

ichizen98
02-12-2009, 09:35 PM
besok aku nak pi sabah..kalau best..aku review kan kat sini..:))

hmm sabah memang best traffic jem xde hon kete pun susah nk dengar heheheheaku bru blik gi minggu lpas ,bro jgn lupa gi ranau bergurau ngan ikan kelah

taurusboyz90
03-12-2009, 12:06 AM
hmm sabah memang best traffic jem xde hon kete pun susah nk dengar heheheheaku bru blik gi minggu lpas ,bro jgn lupa gi ranau bergurau ngan ikan kelah

wah..macam best je..ingat nak gi tawau dulu..lepas tu baru gi semporna..harap2 semua berjalan lancar...doakan aku selamat pergi dan pulang:p

FaRid^sp
03-12-2009, 12:22 AM
Langkawi the best..
keajaiban dikelilingi 99 buah pulau kecil..
Geopark diiktiraf tertua didunia..
pantai,air terjun,sungai,paya bakau,tasik,sawah padi,ladang getah,ladang sawit,gunung-ganang,dusun buah-buahan,airport,cable car,kolam air panas,makam Mahsuri,shopping kompleks,underwater world,marine park,go-kart,kilang simen dan banyak lagi SEMUANYA ADA dalam pulau tersebut,sungguh unik.Tambahan pula pameran LIMA yg giat berlangsung sekarang ni !!

nazkiasan
03-12-2009, 12:48 AM
Kalau kategori pantai aku letak rank....

1) pulau perhentian
2) pulau sipadan
3) pulau tioman
4) pulau langkawi
5) pulau redang
6) pulau kapas

kalau kategori darat...

1) genting highland
2) cameron highland
3) bukit merah
4) mount kinabalu

kalau taman tema air..

1)sunway lagoon
2)water world alor gajah
3) bukit gambang pahang (terbaru di malaysia)

duan47
03-12-2009, 11:24 AM
Langkawi the best..
keajaiban dikelilingi 99 buah pulau kecil..
Geopark diiktiraf tertua didunia..
pantai,air terjun,sungai,paya bakau,tasik,sawah padi,ladang getah,ladang sawit,gunung-ganang,dusun buah-buahan,airport,cable car,kolam air panas,makam Mahsuri,shopping kompleks,underwater world,marine park,go-kart,kilang simen dan banyak lagi SEMUANYA ADA dalam pulau tersebut,sungguh unik.Tambahan pula pameran LIMA yg giat berlangsung sekarang ni !!

Vote utk Langkawi... Org kate g family best ke sana, tp sy g solo je... Mmg mcm jadi Azroy la, lyn blues sorg2 pusing pulau... :)paid

budak89
17-12-2009, 05:39 PM
langkawi best..!!

TT
17-12-2009, 05:47 PM
sg jagong waterfall best ke? tgk gmbr2 die cantik gak

serai
20-12-2009, 01:32 PM
langkawi nak shoping mangkuk bole le...
g pulau lew.pulau redang

http://i668.photobucket.com/albums/vv46/serai_album/DSC02345.jpg

azimuth
20-12-2009, 02:24 PM
Teluk Chempedak je bes...

pantai balok pon ok gak...kekeke...blkg umah aku je...

abangbeca
20-12-2009, 02:37 PM
aku nk gi sabah ujung bulan satu ni....ok x??

azimuth
20-12-2009, 04:22 PM
bln 1 ni sabah tutup...under maintenance...kekeke

taurusboyz90
25-12-2009, 02:21 AM
huhu..hari tu aku ada gi sabah..dekat somperna...boleh tahan best..pergi pulau2 dia..aku cuma snorkeling je...aku x de lesen scuba..klau ada mesti best..kalau kat semenanjung ni..kat mana tempat yang best nak snorkling and safety skit..aku takut nanti tiba2 je aku kat tengah laut:))

PaRaNoRMaL
25-12-2009, 03:52 AM
Kalau kategori pantai aku letak rank....

1) pulau perhentian
2) pulau sipadan
3) pulau tioman
4) pulau langkawi
5) pulau redang
6) pulau kapas

kalau kategori darat...

1) genting highland
2) cameron highland
3) bukit merah
4) mount kinabalu
5) Bukit Tinggi (dah takmau pegi..tak brape besh)

kalau taman tema air..

1)sunway lagoon
2)water world alor gajah
3)bukit gambang pahang (terbaru di malaysia)

Kalau air terjun..???

1) Ulu Yam Selangor
2) Pandak perting pahang
3) Sungai Gabai Selangor
4) Hutan Lipur lentang
5) Sungai Tekala
6) bukit belacan
7) Hutan lipur Kancing
8) Sungai congkak
9) Lata kijang
10) Lata iskandar perak

kalau kolam air panas...

1) La Hot Sring terengganu
2) Kelah hot sring perak
3) Rawang

kalau smua di atas...ade beberape pulau je aku tak pegi... ade lagi tak list selain dari tersebut kat atas.?? especially di semenanjung mesia nih.... taman tema air yg kat gambang tu baru plan nak gi esok...:-? best ker?....

so mintak tolong smua warga CG kalau ade lagi update kan list kat atas tu untuk info smua... TQ:)cgrock:D

maplebizz
25-12-2009, 12:27 PM
Kalau air terjun..???

1) Ulu Yam Selangor
2) Pandak perting pahang
3) Sungai Gabai Selangor
4) Hutan Lipur lentang
5) Sungai Tekala
6) bukit belacan
7) Hutan lipur Kancing
8) Sungai congkak
9) Lata kijang
10) Lata iskandar perak

kalau kolam air panas...

1) La Hot Sring terengganu
2) Kelah hot sring perak
3) Rawang

kalau smua di atas...ade beberape pulau je aku tak pegi... ade lagi tak list selain dari tersebut kat atas.?? especially di semenanjung mesia nih.... taman tema air yg kat gambang tu baru plan nak gi esok...:-? best ker?....

so mintak tolong smua warga CG kalau ade lagi update kan list kat atas tu untuk info smua... TQ:)cgrock:D

Bro...nice share....thanks....

taurusboyz90
26-12-2009, 04:20 PM
Kalau air terjun..???

1) Ulu Yam Selangor
2) Pandak perting pahang
3) Sungai Gabai Selangor
4) Hutan Lipur lentang
5) Sungai Tekala
6) bukit belacan
7) Hutan lipur Kancing
8) Sungai congkak
9) Lata kijang
10) Lata iskandar perak

kalau kolam air panas...

1) La Hot Sring terengganu
2) Kelah hot sring perak
3) Rawang

kalau smua di atas...ade beberape pulau je aku tak pegi... ade lagi tak list selain dari tersebut kat atas.?? especially di semenanjung mesia nih.... taman tema air yg kat gambang tu baru plan nak gi esok...:-? best ker?....

so mintak tolong smua warga CG kalau ade lagi update kan list kat atas tu untuk info smua... TQ:)cgrock:D
thanks bro..pulau2 yg bro list tu ada snorkeling dan scuba x?:-?

linda82_cute
26-12-2009, 04:48 PM
br je plan nk pegi cameron hgland minggu depan..hehe

zasa121
27-12-2009, 01:18 AM
thanks bro..pulau2 yg bro list tu ada snorkeling dan scuba x?:-?

aku pun nak scuba gak..hhe

ichizen98
27-12-2009, 01:58 AM
haaa ada lagi satu gi pulau payar arr difer skit dr pulau2 dlm list tu bro

khas4u
27-12-2009, 02:21 AM
Pangkor Pulau Paling Tak Best Kat mESIa....huhuhu:D

so, pulau mana yg paling best??

nadeeyaamran
27-12-2009, 08:49 AM
untuk honeymoon tempat best cam ner arrr??
baru plan nak pegi cameran highland.pastu nak pegi pangkor... then dengar cam tak best jerk... terbantut lak.. pulau sibu ok tak?

GeeKaDoY
09-01-2010, 12:46 PM
Langkawi la best brohoneymoon...byk tmpt ko leh jalan...tp jika nak perap dlm bilik jer lebih baik ko dok umah je..:)):))

mokhaini
09-01-2010, 12:49 PM
kalau ada sesapa tau package yg best post le sama untuk tatapan umum

serai
09-01-2010, 01:24 PM
pulau redang!!!

maplebizz
09-01-2010, 01:55 PM
so, pulau mana yg paling best??

pulau sblah pntai timur ok le bro

Zul34
09-01-2010, 01:58 PM
aku akan vote tmpt plg best di malaysia ialah , KUANTAN, Pahang....