PDA

View Full Version : Perunding & Pelukis Pelan Rumah


Astarguy
16-11-2009, 07:42 PM
Saya menyediakan perkhidmatan melukis pelan rumah banglo, semi-D, teres, rumah kayu tradisional, kilang, struktur keluli dan lain2. Pelan untuk ubahsuai bangunan juga boleh disediakan. Pelan2 termasuk lukisan arkitek, lukisan jurutera, lukisan elektrikal, paip air bangunan, kumbahan,perparitan dan lain2. Juga menyediakan perkhidmatan penyediaan dokumen untuk diserahkan ke pihak Majlis Perbandaran untuk diluluskan dari segi undang-undang. Kadar bayaran adalah berpatutan berdasarkan kepada saiz rumah.
Berminat sila mesej saya. Thanks :)

T2T
17-11-2009, 09:50 AM
Saya menyediakan perkhidmatan melukis pelan rumah banglo, semi-D, teres, rumah kayu tradisional, kilang, struktur keluli dan lain2. Pelan untuk ubahsuai bangunan juga boleh disediakan. Pelan2 termasuk lukisan arkitek, lukisan jurutera, lukisan elektrikal, paip air bangunan, kumbahan,perparitan dan lain2. Juga menyediakan perkhidmatan penyediaan dokumen untuk diserahkan ke pihak Majlis Perbandaran untuk diluluskan dari segi undang-undang. Kadar bayaran adalah berpatutan berdasarkan kepada saiz rumah.
Berminat sila mesej saya. Thanks :)

welkam to CG :)

PainKiller
17-11-2009, 09:57 AM
U ni pelukis pelan berdaftar ke?

Astarguy
17-11-2009, 10:04 AM
welkam to CG :)

thanks..:D

Astarguy
17-11-2009, 10:11 AM
yup i memang berdaftar dengan badan jurutera.. bhgn arkitek rakan saya..
ada apa2 boleh saya bantu? Renovation ker atau nak buat rumah baru pun leh. Bukan apa kalau buat renovation tanpa pelan dan kebenaran dari majlis silap2 kena saman encik..
Juga untuk proses pinjaman bank pun perlu pelan..

Astarguy
22-11-2009, 03:47 PM
Elo rakan2 CG,
Takkan takda sapa2 yang nak bincang pasal topik ni kot...
Jom ar kita berforum. Leh gak tambah pengetahuan tentang topik ni yg memang relevan dengan sektor perumahan ni...:D

ahmadazam
25-11-2009, 01:47 AM
Elo rakan2 CG,
Takkan takda sapa2 yang nak bincang pasal topik ni kot...
Jom ar kita berforum. Leh gak tambah pengetahuan tentang topik ni yg memang relevan dengan sektor perumahan ni...:D

bro...

bl blh jmpa minum2....

Astarguy
25-11-2009, 07:28 AM
bro...

bl blh jmpa minum2....

Alo nak jumpa bincang biz ok jer..
Nanti sy sms

Astarguy
30-11-2009, 08:47 AM
Alo ahmadazam, camana ngan projek banglo lot u tu. Dah beres ke pelan2 arkitek dan pelan2 engineer? Kalau belum lehla bagi kitaorg buat.:D

khirul_nizam
09-12-2009, 05:46 PM
tt duk buat area mana...saya buat kat area lembah kelang.. kalau ada yg berminat mcm TT ceritakan di atas boleh juga PM saya ye.. TT tak marah ye saya tumpang sekaki.:">

T2T
10-12-2009, 01:01 AM
tt duk buat area mana...saya buat kat area lembah kelang.. kalau ada yg berminat mcm TT ceritakan di atas boleh juga PM saya ye.. TT tak marah ye saya tumpang sekaki.:">

korang kalau JV pun lagi bagus, buat besar-besaran, dapat job dari CG ni, bahagi sama rata.. hehe.. cadangan je.. :)cgrock

Astarguy
10-12-2009, 07:19 AM
tt duk buat area mana...saya buat kat area lembah kelang.. kalau ada yg berminat mcm TT ceritakan di atas boleh juga PM saya ye.. TT tak marah ye saya tumpang sekaki.:">


Sy buat area kl sampaila ke kedah.. lain2 tempat pun leh..
Selalu u charge berapa untuk buat banglo kat kl complete package sampai leh dpt kebenaran dari majlis untuk construct.
Tumpang sekaki tak kisah.. dapat job kongsi2 la sikit :)
:)cgrock

jetta
19-12-2009, 09:48 AM
salam bro, tumpang lalu, sy nak amik kursus AUTOCAD di Informatics (hajat hati nak jadi pelukis pelan la), yg sy musykil tu kursus 9 hari dan kos RM3+++ (dr beginner ke advanced), betul ke tu?
klu sy tanya tak kena tempat tunjukkanlah jalan, dan abaikan saje pertanyaan ni...

Astarguy
19-12-2009, 11:36 AM
salam bro, tumpang lalu, sy nak amik kursus AUTOCAD di Informatics (hajat hati nak jadi pelukis pelan la), yg sy musykil tu kursus 9 hari dan kos RM3+++ (dr beginner ke advanced), betul ke tu?
klu sy tanya tak kena tempat tunjukkanlah jalan, dan abaikan saje pertanyaan ni...

halo, kalau u belajar dari institusi swasta memang standard harga camtu.. lagipun 9 hari tu mesti intensif. Selalu orang masuk IKM ambik sijil pelukis pelan.. tapi ambik masa 2 thn tu..
Kalau minat apa salahnya belajar kat infomatics dah dapt sijil tu leh ar cari keja untuk dpt experience. Autocad ni kena ada experience keja baru leh expert. Belajar camtu ja tak jadi apa2 lama2 tinggal leh lupa. Macam kategori kerja kemahiran la jugak.

tokmat™
19-12-2009, 11:43 AM
bestnya ada member CG buat reka bentuk & pelan rumah... :)cgrock

Astarguy
19-12-2009, 12:47 PM
Tokmat, thanks bagi sokongan.. kalo tokmat nak buat projek rumah apa2 leh PM sy jer.. tanggung beres...:D

kancil biru
19-12-2009, 03:03 PM
aku nk buat reka bentuk bagi cowboy cafe aku......nk buat plan ja..tapak dh ada...yg tinggal mcm mana nk design....bro leh tgk treads saya dalam cg ttg ladang kuda

Astarguy
19-12-2009, 07:49 PM
aku nk buat reka bentuk bagi cowboy cafe aku......nk buat plan ja..tapak dh ada...yg tinggal mcm mana nk design....bro leh tgk treads saya dalam cg ttg ladang kuda

Ok kancil biru..boleh aje nak buat takda masalahnya..
nak buat kat mana? nanti PM sy no phone. Sy call balik.:)cgrock

tokmat™
19-12-2009, 08:34 PM
Tokmat, thanks bagi sokongan.. kalo tokmat nak buat projek rumah apa2 leh PM sy jer.. tanggung beres...:D
Insya Allah apabila tiba masanya nanti.... :)

azanney
19-12-2009, 08:43 PM
bro..gua berminat...tanah dah ada..nak bina rumah, nak tau kos2 yang terlibat..
bole bg emel..

ZM90
19-12-2009, 09:01 PM
syarikat apa ni?

Astarguy
20-12-2009, 06:39 AM
syarikat apa ni?

sy menyediakan perkhidmatan pelukis pelan. Pelan2 adalah pelan arkitek, jurutera sivil dan struktur termasuk design sekali.. Pelan juga ada endorsement arkitek dan jurutera profesional. U nak buat apa2 projek ckp kat sy jer. Tanggung beres..

azanney
20-12-2009, 09:35 AM
ok TT..dah emel......

jetta
20-12-2009, 04:43 PM
halo, kalau u belajar dari institusi swasta memang standard harga camtu.. lagipun 9 hari tu mesti intensif. Selalu orang masuk IKM ambik sijil pelukis pelan.. tapi ambik masa 2 thn tu..
Kalau minat apa salahnya belajar kat infomatics dah dapt sijil tu leh ar cari keja untuk dpt experience. Autocad ni kena ada experience keja baru leh expert. Belajar camtu ja tak jadi apa2 lama2 tinggal leh lupa. Macam kategori kerja kemahiran la jugak.

tq bro atas advice, bro lokasi kerja kat mana ha? kiranya ni buat freelance la ye?

RuthlessFairy
20-12-2009, 11:50 PM
tumpang laluuu............

Astarguy
21-12-2009, 09:28 PM
tq bro atas advice, bro lokasi kerja kat mana ha? kiranya ni buat freelance la ye?

lokasi sy area ampang.. kekadang ada d kedah. Ini fulltime job bukan freelance.. Memang bisnes sy buat kerja ni. Civil & Structure Consultant... :)

ayied_flex
22-12-2009, 03:24 PM
lokasi sy area ampang.. kekadang ada d kedah. Ini fulltime job bukan freelance.. Memang bisnes sy buat kerja ni. Civil & Structure Consultant... :)

di kedah tt buat prjek per yerrrrr....bkan per saya pelukis pelan kat kedah gak nie...huhuhuhhu, mane la tau ada lubang2 part time job...:">

Astarguy
22-12-2009, 04:59 PM
di kedah tt buat prjek per yerrrrr....bkan per saya pelukis pelan kat kedah gak nie...huhuhuhhu, mane la tau ada lubang2 part time job...:">

Ok u kat kedah yer.. projek2 kat kedah nie kureng skit la.. ada
la buat bangunan ofis gomen, reno umah orang, banglo skit2..
tu jer..
Part time job kira susah gak.. kena pandai cari job..

ayied_flex
22-12-2009, 05:06 PM
ok la tu....kat kedah mmg slow....saya baru jer pindah keje kat kedah nie...dulu keje KL-wangsa maju....tu yg nak cari gak job2 kat area cni tp x dok cable lg....maklumla org baru....huhuhuh

Astarguy
14-01-2010, 03:52 PM
Alooo CGian.. nampaknya projek thn 2010 ni cam slow jer..
Gomen announce macam2 tp tah cam slow ja...
Ada sapa2 nak buat apa2 projek cam housing, rumah kedai, banglo, resort, dan macam2 lagi leh PM sy jer. Rate harga berpatutan..
Service dari KL sampai Kedah. :D

duan47
15-01-2010, 11:40 AM
Alooo CGian.. nampaknya projek thn 2010 ni cam slow jer..
Gomen announce macam2 tp tah cam slow ja...
Ada sapa2 nak buat apa2 projek cam housing, rumah kedai, banglo, resort, dan macam2 lagi leh PM sy jer. Rate harga berpatutan..
Service dari KL sampai Kedah. :D

TT leh bagi servis konsultansi utk buat rumah dari zero.? :D

Jika beli pelan je, nnt x tahu nk mula kat mana...huhu

RuthlessFairy
15-01-2010, 11:44 AM
TT leh bagi servis konsultansi utk buat rumah dari zero.? :D

Jika beli pelan je, nnt x tahu nk mula kat mana...huhu

oh.. aku boleh consult.

Astarguy
18-01-2010, 11:55 AM
TT leh bagi servis konsultansi utk buat rumah dari zero.? :D

Jika beli pelan je, nnt x tahu nk mula kat mana...huhu

Boleh je.. memang keje sy sbg consultant civil & structure.
Nak buat projek dari 0 memang takde masalah.. asalkan ada tanah.
Leh email sy nak buat projek apa? azizul99@yahoo.com
Tak payah risau semua leh settle.

Astarguy
05-02-2010, 11:39 AM
Baru2 ni ada sorang rakan CG tanya sy pasal projek court futsal. Dia cadang nak cari kilang terbiar dan renovate utk masukkan 4 court kecil futsal. Kawasan seri kembangan. dia ckp sana ada poensi. Hari tu dpt satu kilang tp tak cukup besar. Yg penting sy ckp kena cari tanah luas walaupun kilang kecil. Nak cari kilang yang besar ngan ketinggian untuk gelanggang futsal tak senang. So kenala buat design baru kalau tak sesuai. Kt kena sediakan tempat parking lagi cam sport planet tu. Dah dpt lokasi yg sesuai baru leh buat pelan2 utk submit kat majlis untuk kelulusan dan pastu baru leh buat business loan. Mungkin ari sabtu jumpa utk discus lebih lanjut. :D

Astarguy
22-02-2010, 11:09 AM
Minggu lepas sebelum raya cina, sy dpt job buat r.c design untuk sebuah banglo 2 tingkat. Tanah dia dlm 6000sqft dan built-up tingkat bawah 2000sqft, tgkt atas 3500sqft. Bilik tido 7 tu.. siap bilik air setiap bilik tp kecik2 ar.. Design arkitek dia menarik gak. Kalo tanah besar skit leh buat cam garden santai2 hehe:D

miormiormior
20-03-2010, 12:34 AM
Hi kawan-kawan,

kalau nak carik arkitek yg bagus...aku cadangkan korang call En. Ismail nih..0132706041 . Dia nih memang jujur and senang untuk nak berkomunikasi. Dia akan cuba carikan contractor yg sesuai dgn budget korang....Dia jugak akan bagi pendedahan mengenai prosedur2 yg diperlukan untuk nak buat rumah...

kalau budget kecik takpe..dia akan recomenkan macam mana nak kurangkan cost. Best woo...bersemangat aku nak buat rumah.

Astarguy
06-04-2010, 09:50 PM
arkitek ismail ni dok mana? area servis dia kat mana?
macam sy servis semua tempat leh pi.:D

BiJ@N
06-04-2010, 09:58 PM
Salam TT...

Kalo TT perlu servis Perancang Bandar Bertauliah untuk Kebenaran Merancang boleh la msg saya... :D

Astarguy
07-04-2010, 09:50 AM
Ok la camtu. Nak buat submission majlis kena ada planner report. u servis area mana? Sy ada gak sy punya planner. Kalo u servis dan harga bagus, lehla try nanti. Apa projek selalu dapt?

mywang
07-04-2010, 10:45 AM
salam bro astarguy,

klu ade projek yg memerlukan m&e detail eg. hose reel system, centralised air cond & ventilation etc-etc. sye blh provide that service.

from A to Z insyaallah. :)

hp: 0133544540 (ady)
emel: wadiok@gmail.com

Astarguy
07-04-2010, 05:00 PM
Ok ady. M&E consultant pun kena ada utk siap projek2. Cam internal plumbing, fire protection, electrical wiring, air-con dll. U servis area mana? Kalo ada job nanti sy contact la. Tanggung beres..:D

mywang
08-04-2010, 02:42 PM
Ok ady. M&E consultant pun kena ada utk siap projek2. Cam internal plumbing, fire protection, electrical wiring, air-con dll. U servis area mana? Kalo ada job nanti sy contact la. Tanggung beres..:D

area kl bro.:)cgrock:)cgrock
hp:0133544540 (ady). payment leh nego:)cgrock:)cgrock

Astarguy
08-04-2010, 04:09 PM
Beres... sy tgh cari job lagi nie. So sapa2 warga CG nak develope mana2 tanah leh contact kami nie..:)cgrock

1305
09-04-2010, 06:49 AM
TT biasa tak melukis utk telco?
struktur yang kat atas bangunan tu.. minimast, unipole, atau sbgnya la...

kalau boleh, nanti kita boleh bincang lanjut. kalau harga yang tuan tawarkan menarik, mungkin kita boleh berkerjasama.

BiJ@N
09-04-2010, 06:21 PM
Ok la camtu. Nak buat submission majlis kena ada planner report. u servis area mana? Sy ada gak sy punya planner. Kalo u servis dan harga bagus, lehla try nanti. Apa projek selalu dapt?

Skang ni banyak wat kat area Lembah Klang... harga boleh runding..

maibee71
09-04-2010, 06:34 PM
U got peemmm. call gua!

ladybird
16-04-2010, 07:28 PM
Saya menyediakan perkhidmatan melukis pelan rumah banglo, semi-D, teres, rumah kayu tradisional, kilang, struktur keluli dan lain2. Pelan untuk ubahsuai bangunan juga boleh disediakan. Pelan2 termasuk lukisan arkitek, lukisan jurutera, lukisan elektrikal, paip air bangunan, kumbahan,perparitan dan lain2. Juga menyediakan perkhidmatan penyediaan dokumen untuk diserahkan ke pihak Majlis Perbandaran untuk diluluskan dari segi undang-undang. Kadar bayaran adalah berpatutan berdasarkan kepada saiz rumah.
Berminat sila mesej saya. Thanks :)


hi,
saya tengah cari pelukis pelan utk bina rumah di kampung..tapi nak tau macamana harga yg ditawarkan...thanks

Astarguy
21-04-2010, 02:53 PM
Bina rumah di kampung tak payah buat submission pun.. tp kalo nak pelan tu leh aje. First buat pelan arkitek dulu.. pastu baru buat pelan engineer. Harga bergantung pd rekabentuk dan keluasan rumah tu. Apa pun PM sy utk anggaran harga..

blingbling
21-04-2010, 03:36 PM
aku sedang memerhati thread ni..hehe
ade pelukis pelan letak harga RM1k-RM1.5k untuk pelan yg x perlu submit ke PBT...

MAIDIN
21-04-2010, 10:20 PM
normally average fees lukis plan untuk rumah banglo 2 tingkat beserta halaman semua dalam berapa bro ?

Astarguy
26-04-2010, 11:40 AM
Average fee utk banglo 2 tingkat kalo tak yah buat submission dalam 1-2 k ja.. Ni arkitek drawing ja.. Drawing Engineer lain harga plak. Kalo nak kena buat submission ngan chop professional mahal la skit. Leh sampai 10k arkitek saja.:D

gandalf
26-04-2010, 01:29 PM
kalu TT perlukan drafter..PM sy eik..hehe..mmg berbaloi2..:-)

Pak M
30-04-2010, 04:30 PM
TT,boleh kasi tgk projek2 yg telah dibuat.. contoh2...
kasi gambar la baru org menarik tgk hasilnya...

Pak M
30-04-2010, 04:31 PM
TT,boleh kasi tgk projek2 yg telah dibuat.. contoh2...
kasi gambar la baru org menarik tgk hasilnya...

Astarguy
03-05-2010, 04:17 PM
Gambar eh.. ok nanti sy cuba uploadkan.. sy cari yang cantik2 punya.. :)cgrock

Astarguy
24-05-2010, 03:56 PM
Minta tolong sapa2 CG pasal nak upload picture.. Dah try macam2 tp still tak bleh... Bagitau cara2 nak upload ye..
Nak upload picture projek2 nie :D

Astarguy
25-06-2010, 02:27 PM
Salam warga Cgian.. lama tak update... sesapa yg nak buat housing project, comercial development, banglo dll leh PM sy. Semua ditanggung beres dari design arkitek, civil & structure, mekanikal & elektrikal, cost estimation hinggalah ke submission majlis. Tinggal korang cari kontraktor utk bina je. :D
Kalo korang nak tahu sektor hartanah la cara buat duit yg cepat. Kalo tidak takde le org berebut2 buat development tambah2 lagi di kl & selangor..

Astarguy
25-07-2010, 04:40 PM
Nak survey2 tgk warga CG pakai AutoCad version berapa utk drafting. Skrg sy free takde projek sgt. :D

anuarul
25-07-2010, 04:52 PM
ako ingat sikit2 je guno cad neh..ehhehe,..,versi lamo2 ok gak..baru2 ni pening ako,.

Astarguy
25-07-2010, 05:22 PM
Ni pic salah satu project yg sy penah buat. Elevated water tank 5Ml (Mushroom Type), Pump House, Suction Tank.
http://i743.photobucket.com/albums/xx78/azizul99/Project/iPhone007a.jpg

Lepas2 ni sy akan uploadkan lagi pic yg lain :)cgrock

Astarguy
27-07-2010, 11:46 AM
AutoCad yang sedang digunakan adalah AutoCad 2004 ke 2006..
Sapa2 kat CG ni yg tahu guna Cad jomla discuss..:D

isz_shinigami
27-07-2010, 02:05 PM
AutoCad yang sedang digunakan adalah AutoCad 2004 ke 2006..
Sapa2 kat CG ni yg tahu guna Cad jomla discuss..:D

hehe..aku gne 2010..gne ke..aku jrg gk main cad...buke kjp2 jek...slalu aku buat 3d...hehe..tt ade ke kje2 nk wat 3d?:D:D:D mn tau nk ulur ckt2 ke...hhahaha

Astarguy
27-07-2010, 03:04 PM
oo pakai latest punya ye 2010.. belum tgk lagi hehe.. u buat 3D salu projek camana? Sy byk buat drawing untuk civil & structural engineering ja.. :D

vedder9
29-07-2010, 11:09 AM
Baru2 ni ada sorang rakan CG tanya sy pasal projek court futsal. Dia cadang nak cari kilang terbiar dan renovate utk masukkan 4 court kecil futsal. Kawasan seri kembangan. dia ckp sana ada poensi. Hari tu dpt satu kilang tp tak cukup besar. Yg penting sy ckp kena cari tanah luas walaupun kilang kecil. Nak cari kilang yang besar ngan ketinggian untuk gelanggang futsal tak senang. So kenala buat design baru kalau tak sesuai. Kt kena sediakan tempat parking lagi cam sport planet tu. Dah dpt lokasi yg sesuai baru leh buat pelan2 utk submit kat majlis untuk kelulusan dan pastu baru leh buat business loan. Mungkin ari sabtu jumpa utk discus lebih lanjut. :D

Bro..
just nak tanya pendapat bro mengenai pembinaan gelanggang permainan..apa kaedah finishing terbaik gelanggang supaya cat x lekang bila digunakan..?

Thanks

Astarguy
29-07-2010, 03:34 PM
Bro..
just nak tanya pendapat bro mengenai pembinaan gelanggang permainan..apa kaedah finishing terbaik gelanggang supaya cat x lekang bila digunakan..?

Thanks

Ni finishing concrete ke camna? Kalau konkrit finishing U3 iaitu paling licin. Kalo letak cement render takut retak ngan pecah akibat cuaca. Cat pon kena jenis untuk court outdoor. Try tanya supplier cat cam Nippon, Jotun, SKK dll

vedder9
29-07-2010, 04:55 PM
Ni finishing concrete ke camna? Kalau konkrit finishing U3 iaitu paling licin. Kalo letak cement render takut retak ngan pecah akibat cuaca. Cat pon kena jenis untuk court outdoor. Try tanya supplier cat cam Nippon, Jotun, SKK dll

Finishing konkrit bro..
Hari tu guna colourland punya proposal pun x jalan..lepas 2-3 bulan cat merekah semula..

Astarguy
29-07-2010, 08:35 PM
2,3 bulan dah merekah? Cat kurang berkualiti tu.. Maybe kena cari cat yg jenis flexibel cam getah. Kena tanya pakar supplier cat nie.. Another option maybe leh masukkan pewarna dalam konkrit. Cam diorang buat kat pavement konkrit kat tepi jln tu.. tp salu warna merah. Tu susah keluar skit warna nya..

Astarguy
24-08-2010, 03:51 PM
Hari ni ada warga CG tanya pasal nak buat banglo kat rawang. Tanah 14000sqft.. Besar tanah tu.. Apa2 pun kena la buat submission ke majlis dulu sebelum start construction.. Dah approve baru leh cari contraktor..

vedder9
24-08-2010, 04:34 PM
Skrg rate untuk banglo berapa ringgit/square feet area2 KL/Bandar..?

Astarguy
25-08-2010, 10:49 AM
Skrg rate untuk banglo berapa ringgit/square feet area2 KL/Bandar..?

Lebih kurang dalam rm200~300/sqft utk construction cost. U nak buat banglo ke. Apa2 leh consult sy..

PiYuk
26-08-2010, 11:25 AM
servis buat sampai Perlis tak??

Astarguy
26-08-2010, 11:31 AM
servis buat sampai Perlis tak??

Nak buat projek apa? Sy leh je turun perlis.. Sy ada gak on-going projek kat alor setar. So takda masalah punya..:D

Astarguy
27-08-2010, 04:49 PM
Sapa2 nak buat project housing, apartment/kondo ataupun rumah kedai leh contact sy.. Service all-in dari design, submission majlis hingga site supervision sampai siap dpt sijil CCC.. Harga memang berpatutan..

MUGENSEIKI
27-08-2010, 06:48 PM
Bro..saya nak renovate rumah. Extension sebelah belakang. Berapa kos nak buat plan untuk submit ke Majlis?


Saya area Kajang.

Thanks

MUGENSEIKI
27-08-2010, 06:52 PM
Harga seketul batu bata merah berapa ek?

Harga sekampit simen?

Harga pasir?

Harga tetulang besi?

Nak bajet buat renovation rumah..huhu

Thanks kpd yg sudi membantu memberi info nie..

Astarguy
31-08-2010, 04:43 PM
Harga seketul batu bata merah berapa ek?

Harga sekampit simen?

Harga pasir?

Harga tetulang besi?

Nak bajet buat renovation rumah..huhu

Thanks kpd yg sudi membantu memberi info nie..

Uih brg2 nie pi kedai workshop pun leh tanya..
Yg penting mau tau rate kerja utk kira kos..

MUGENSEIKI
01-09-2010, 10:33 AM
Uih brg2 nie pi kedai workshop pun leh tanya..
Yg penting mau tau rate kerja utk kira kos..

Kat mana boleh belajar utk kira rate kerja untuk kira kos tu??

Astarguy
02-09-2010, 10:36 PM
Kat mana boleh belajar utk kira rate kerja untuk kira kos tu??

cuba tanya CIDB terdekat.. diorg ada buat training pasal benda2 nie.. Khas utk kontraktor..

Astarguy
06-09-2010, 11:00 AM
Sapa2 nak buat project housing, apartment/kondo ataupun rumah kedai leh contact sy.. Service all-in dari design, submission majlis hingga site supervision sampai siap dpt sijil CCC.. Harga memang berpatutan..
Senarai servis:-
Architect drawings & submission
Planner report and submission
Civil and structural drawings, calculation, as-built drawings, supervision
Land survey

Cost including printing, milage, endorsement by profesional architect and professional engineer and responsibility.
Juga termasuk kerja site supervision semasa pembinaan sampai siap dan dapatnya CCC.

:)cgrock

mywang
06-09-2010, 01:20 PM
bro dah ade ke dpt pelanggan dari CG ni??
payah sikit la untuk servis teknikal camni.

Astarguy
06-09-2010, 03:59 PM
bro dah ade ke dpt pelanggan dari CG ni??
payah sikit la untuk servis teknikal camni.

Ada jugak dpt client dari sini.. byk nak buat banglo.. renovation pon ada tp sy jarang ambik reno pasal sikit. Kalo reno tanya kat budak majlis utk buatkan lagi cepat approve. Kalo u nak buat apa2 projek ckp je kat sy. :D

Astarguy
15-09-2010, 03:54 PM
Selamat hari raya warga CG..:D Amacam raya ada bagus?
Aritu raya ada gak sedara sembang pasal nak bukak biz futsal. Kalo ada tanah dalam min 2 ekar leh la start.. Biz nie memang panas skrg.. mana taknya kat kl 1jam pon rm100. kalo 24jam mau 2400 sehari. 30 hari mau rm72000. Itu baru 1 court. kalo ada 4 court, maks income dah 4 x 72000 = rm288000. Fuh!!
So sape ada tanah nak buat futsal ckp kat sy ye.. Semua beres dari planning hingga construction.

lanevi448
17-09-2010, 09:53 AM
Bestlah thread ni.
Akitek ada, c&s ada, m&e ada, planner ada, servis utk 3D drawing ada.
Apa lagi ya yg belum ada?
Boleh jadi one stop centre ni...
Teruskan TT & rakan2.
Saya tolong upkan thread ni.
Rajin-rajinlah uploadkan design rumah/building yg menarik.
Insyaallah ramai yg datang berkunjung nanti.

matalim
17-09-2010, 10:08 AM
Bestlah thread ni.
Akitek ada, c&s ada, m&e ada, planner ada, servis utk 3D drawing ada.
Apa lagi ya yg belum ada?
Boleh jadi one stop centre ni...
Teruskan TT & rakan2.
Saya tolong upkan thread ni.
Rajin-rajinlah uploadkan design rumah/building yg menarik.
Insyaallah ramai yg datang berkunjung nanti.

mau indon kerja bisa di atur pak....:D

kat ne nak dapat DIY (buat sendiri) plan rumah? software? website? juz untuk dapatkan general idea....

untitoxin
17-09-2010, 10:12 AM
tt tampal la gmba pelan ruma projek2 sblom nie ... ^_^

akunobita
17-09-2010, 10:19 AM
boleh bgtahu berapa harga minimum yg TT mampu beri.

intancare
17-09-2010, 10:24 AM
Salam Aidil Fitri Untuk Semua,
Saya minat pada pojek2 umah ni, tapi belum ada masa dan modal lagi. Mungkin tahun depan kot. Nak pencen awal.

Agak2 camana kiraan bagi keje2 tu semua yer. Bagi clue sikit

beautifulmind
17-09-2010, 10:33 AM
m&e tu sekali dgn cable internet design ke?

cth setiap bilik nk ada port LAN...

Astarguy
19-09-2010, 11:29 AM
Bestlah thread ni.
Akitek ada, c&s ada, m&e ada, planner ada, servis utk 3D drawing ada.
Apa lagi ya yg belum ada?
Boleh jadi one stop centre ni...
Teruskan TT & rakan2.
Saya tolong upkan thread ni.
Rajin-rajinlah uploadkan design rumah/building yg menarik.
Insyaallah ramai yg datang berkunjung nanti.

Thanks. kalo ada apa2 projek nak buat ckp je kat sy...:D

Astarguy
19-09-2010, 11:38 AM
boleh bgtahu berapa harga minimum yg TT mampu beri.

Harga minimum takde.. fee sy ikut kos projek. Kalo bagi servis all-in cam architect, c&s engineer, M&e engineer dll. Sy charge dalam 10% dari total kos projek.. So senang camtu.

Astarguy
19-09-2010, 11:39 AM
Salam Aidil Fitri Untuk Semua,
Saya minat pada pojek2 umah ni, tapi belum ada masa dan modal lagi. Mungkin tahun depan kot. Nak pencen awal.

Agak2 camana kiraan bagi keje2 tu semua yer. Bagi clue sikit

Kena tahu kira kuantiti bahan baru leh tau kos kerja. Kiraan berdasarkan lukisan2 arkitek, c&s, M&e dll

KSB
19-09-2010, 12:22 PM
Finishing konkrit bro..
Hari tu guna colourland punya proposal pun x jalan..lepas 2-3 bulan cat merekah semula..

salam..seelok2nya outdoor lantai guna premix, bru tahan cuaca, pastu surface system cari pembekal yg berkualiti n ada waranty..

try guna sykt ni Bina Integrated..:)cgrock

KSB
19-09-2010, 12:32 PM
maaf TT, tumpang lalu je..:)

slalu TT amek sign pelan dri Ir/Ar mane?

Astarguy
19-09-2010, 02:53 PM
maaf TT, tumpang lalu je..:)

slalu TT amek sign pelan dri Ir/Ar mane?

Ir dan Ar kawan sy jugak.. semua satu bumbung.. takde masalah punya

KSB
19-09-2010, 10:05 PM
Ir dan Ar kawan sy jugak.. semua satu bumbung.. takde masalah punya

owh ic..ok la tu..

design RC & Steel besa guna software apa?

Astarguy
20-09-2010, 09:52 AM
owh ic..ok la tu..

design RC & Steel besa guna software apa?

rc salu guna orion, steel guna staddpro.. u nie engineer kat company mana? u plak guna software ape?

KSB
01-10-2010, 11:27 PM
dlu ngn consultant, skg lari skit..lama dh x design:)

Astarguy
14-10-2010, 03:36 PM
sapa2 nak buat banglo bgtau sy je.. semua beres dari design sampai construction..:D

Astarguy
20-10-2010, 03:07 PM
http://i743.photobucket.com/albums/xx78/azizul99/Project/HousePlanjpg.jpg
Contoh Arkitek Drawing

Astarguy
28-10-2010, 11:17 AM
Salam, cam takde respon je sini.. Sape2 ada tanah dan nak buat projek atau banglo leh contact sy je.. kalo banglo 6000kps pon dah cantik.. Semua beres diatur dari planning, submission hinggalah construction.. :D

Astarguy
02-11-2010, 03:10 PM
Sape2 nak wat futsal court leh contact sy.. semua beres dari planning, submission hinggalah construction.:)cgrock

mkazwan
12-11-2010, 03:13 PM
salam...
aku nk buat banglo sbijik atas tanah sendiri(lot bangunan),pelan dah ader(ambek pelan kawan aku),bajet nk upah kontraktor kg buat n barang beli sendiri(kira sume kos aku sendiri takde pakai loan)....katelah dah siap nanti kan..ade masaalah ke nk dapat kan kelulusan PBT(masuk air/api/dapat geran/l\klulusan bomba),pasal kaw yg aku nk buat ni area kg je dan aku plan nk refinance balik lepas siap rumah aku tu...atau ade step lain aku kene follow...boleh komen?aku memang zero bab2 perumahan ni..atau korang ade link2 yg aku boleh refer sbgi rujkn....

Astarguy
15-11-2010, 10:05 AM
salam...
aku nk buat banglo sbijik atas tanah sendiri(lot bangunan),pelan dah ader(ambek pelan kawan aku),bajet nk upah kontraktor kg buat n barang beli sendiri(kira sume kos aku sendiri takde pakai loan)....katelah dah siap nanti kan..ade masaalah ke nk dapat kan kelulusan PBT(masuk air/api/dapat geran/l\klulusan bomba),pasal kaw yg aku nk buat ni area kg je dan aku plan nk refinance balik lepas siap rumah aku tu...atau ade step lain aku kene follow...boleh komen?aku memang zero bab2 perumahan ni..atau korang ade link2 yg aku boleh refer sbgi rujkn....

Kalo tanah tu bukan dibawah majlis perbandaran tak payah buat submission. Macam kawasan kampung. Kalo dibawah kawasan majlis perbandaran kena wat submission minta kelulusan utk bina banglo. Kelulusan kena dapat sebelum bina bangunan. Nak upah kontraktor bina pun dia kena ada plan stuktur. Pelan struktur kena ikut pelan arkitek. Kalo semua pelan dah ada bagi kat kontraktor tu suruh dia ikut. U pegi supervise check samada dia ikut ke tak. Pastikan pelan2 tu disahkan oleh jurutera dan arkitek professional. Ni penting pasal kalo kalau berlaku apa2 yg tidak diingini cam runtuh ke apa, pihak professional ni yg akan take responsible disamping kontraktor tu pun kena.

mkazwan
15-11-2010, 06:34 PM
Kalo tanah tu bukan dibawah majlis perbandaran tak payah buat submission. Macam kawasan kampung. Kalo dibawah kawasan majlis perbandaran kena wat submission minta kelulusan utk bina banglo. Kelulusan kena dapat sebelum bina bangunan. Nak upah kontraktor bina pun dia kena ada plan stuktur. Pelan struktur kena ikut pelan arkitek. Kalo semua pelan dah ada bagi kat kontraktor tu suruh dia ikut. U pegi supervise check samada dia ikut ke tak. Pastikan pelan2 tu disahkan oleh jurutera dan arkitek professional. Ni penting pasal kalo kalau berlaku apa2 yg tidak diingini cam runtuh ke apa, pihak professional ni yg akan take responsible disamping kontraktor tu pun kena.

i see...tp kalo kontraktor yg aku lantik tuu bkn yg bertauliah(aka buruh kg/indon), akan ade masalah x untuk aku reg/dapatkan geran nanti seterusnya untuk aku refinance balik rumah aku tu nanti? dan satu lagi...sah ke disisi PBT kalo aku pakai pelan asal rumah org lain yang dah siap iaitu ambek terus die punyer, or aku kene buat lain punyer pelan untuk aku punya rumah..takut ada masaalah di belakang arii je..

RuthlessFairy
15-11-2010, 06:36 PM
i see...tp kalo kontraktor yg aku lantik tuu bkn yg bertauliah(aka buruh kg/indon), akan ade masalah x untuk aku reg/dapatkan geran nanti seterusnya untuk aku refinance balik rumah aku tu nanti? dan satu lagi...sah ke disisi PBT kalo aku pakai pelan asal rumah org lain yang dah siap iaitu ambek terus die punyer, or aku kene buat lain punyer pelan untuk aku punya rumah..takut ada masaalah di belakang arii je..

ada. sbb CF untuk rumah bukan majlis yang keluarkan, tapi consultant. kontraktor kene sign borang G.
kene ada CIDB cert.

ko boleh pakai pelan rumah org lain.

RuthlessFairy
15-11-2010, 06:37 PM
sapa2 nak buat banglo bgtau sy je.. semua beres dari design sampai construction..:D

nak join :)

mkazwan
15-11-2010, 06:47 PM
tapi part dapatkan CF tu boleh x kalo aku kawtim ngan mana kontraktor yang sah jadi penama sahaja(aka pembina)...cume kene kluar modal bayar kawtim je laa...amacam?boleh..ke bermasaalah jugak...

RuthlessFairy
15-11-2010, 07:52 PM
tapi part dapatkan CF tu boleh x kalo aku kawtim ngan mana kontraktor yang sah jadi penama sahaja(aka pembina)...cume kene kluar modal bayar kawtim je laa...amacam?boleh..ke bermasaalah jugak...

boleh. asalkan yang sign borang G tu ialah contractor yang mempunyai CIDB cert.

mkazwan
16-11-2010, 02:55 AM
boleh. asalkan yang sign borang G tu ialah contractor yang mempunyai CIDB cert.

tq bro for d very helpful info...

Astarguy
21-11-2010, 07:15 PM
i see...tp kalo kontraktor yg aku lantik tuu bkn yg bertauliah(aka buruh kg/indon), akan ade masalah x untuk aku reg/dapatkan geran nanti seterusnya untuk aku refinance balik rumah aku tu nanti? dan satu lagi...sah ke disisi PBT kalo aku pakai pelan asal rumah org lain yang dah siap iaitu ambek terus die punyer, or aku kene buat lain punyer pelan untuk aku punya rumah..takut ada masaalah di belakang arii je..

Kontraktor cari yg ada lesen punya.. Kelas F punya la. Yg kelas F pon ambik indon wat keja.. cuma org tu pemegang lesen. Jadi nanti nak dpt CCC takde masalh punya.. Borang2 G tu kena isi juga oleh kontarktor dan disahkan oleh consultant. Consultant tu sy la.. Sy yg akan mengesahkan kerja kontraktor ikut lukisan dan spesifikasi. Kalau kontraktor buat ikut suka dia, tak dpt la nak disahkan. Sampai bila2 takleh dpt CCC.
Nak ambik pelan org lain boleh punya tp pelan tu kena bagitau jurutera dan arkitek yg buat pelan tu. Kena la ada bayaran fee utk diorg pasal tanggungjawab mereka. Kalau pakai ambik je memang salah dan boleh kena saman bro..

Astarguy
29-11-2010, 05:28 PM
Sapa2 ada tanah nak buat apa2 pembangunan leh contact saya.. projek dari rumah banglo sampaila sebesar2 projek yg juta2..
Semua planning, design, submission ditanggung beres. cepat dan berkualiti.. :D

sawamura
29-11-2010, 05:32 PM
tuan engineer c&S or m&e ?

kasau
30-11-2010, 02:18 AM
Salam.. Good luck tt.. nanti kalu ade job area sana saya contact tt..

Astarguy
30-11-2010, 08:16 AM
tuan engineer c&S or m&e ?

Sy engineer C&S.. dah 15 thn dlm bidang nie.. kalo ada projek contact sy je..:D

Astarguy
30-11-2010, 08:19 AM
Salam..
Memandangkan dah ada org promot service ni, saya pun nak tumpang sekaki boleh ke tt?
Saya base architecture, involve dgn design interior sekali. baru berjinak2 dunia perniagaan sendiri2 past 2 years... Kawasan perkhidmatan lebih tertumpu kepada Kuantan, Pekan, Kemaman dan sekitarnya..
tt boleh tgk service saya dlm blog http://www.skala-studio.blogspot.com..
mana tau kot2 boleh share apa2..

* kalu tt rasa kurang selesa delete ajer post ni yer..

Bro bukak tread sendiri la.. tread achitecture plak..Kalo ada job di pahang sana leh sy contact.

sawamura
30-11-2010, 08:58 AM
Salam..
Memandangkan dah ada org promot service ni, saya pun nak tumpang sekaki boleh ke tt?
Saya base architecture, involve dgn design interior sekali. baru berjinak2 dunia perniagaan sendiri2 past 2 years... Kawasan perkhidmatan lebih tertumpu kepada Kuantan, Pekan, Kemaman dan sekitarnya..
tt boleh tgk service saya dlm blog http://www.skala-studio.blogspot.com..
mana tau kot2 boleh share apa2..

* kalu tt rasa kurang selesa delete ajer post ni yer..

jgn hijack thrad orang ler...

kang kene infraction moderator baru tahu.. baca rules forum :D

kasau
01-12-2010, 04:44 AM
jgn hijack thrad orang ler...

kang kene infraction moderator baru tahu.. baca rules forum :D

sori.. bukan nak hijack.. memandangkan jajahan tt area kl ke kedah dan saya kwasan area sebelah sini kecik jer, tu sbb ingat nak tumpang jer.. tp sbb tt dah suh bukak lain, saya ok jer...:)

Astarguy
05-12-2010, 07:34 AM
http://i743.photobucket.com/albums/xx78/azizul99/Project/RCDrg.jpg
Contoh Reinforced Concrete Drawings :D

Astarguy
08-12-2010, 10:29 AM
http://i743.photobucket.com/albums/xx78/azizul99/Project/BANGLOJITRA2TINGKAT-Model.jpg
Salah satu projek banglo yg saya buat..:D

Astarguy
08-12-2010, 10:31 AM
Sesapa yang nak buat rumah burung walet pon boleh contact sy.. Kerja sy skrg tgh nak design rumah burung nie la.. Nak guna sistem IBS plak. :)cgrock

Astarguy
13-12-2010, 02:58 PM
Sapa2 nak buat projek civil engineering leh contact sy.. Boleh prepare preliminary design sampai detail detail design..:D

Astarguy
19-12-2010, 11:30 AM
Sesapa nak wat projek banglo ke apa2 projek berkaitan civil enginerring leh contact saya je.. servis bagus, cepat dan berbaloi..

Astarguy
22-12-2010, 08:04 AM
http://i743.photobucket.com/albums/xx78/azizul99/Project/Housing.png
Sape2 nak wat projek housing cam ni leh contact saya.. kawasan servis saya dari perlis hingga selangor/kl.. Fee servis saya amat berpatutan..

Cie-Die-Mm
28-12-2010, 02:20 PM
TT,saya ada tanah untuk dijual di alor star,tanah bapa saudara,tanah ni dekat jer dgn hospital sultanah bahiyah,tepi jalan pulak tu,sesuai sangat nk buat kawasan perumahan,kiri kanan pun memang kawasan perumahan...

TT msti kenal ramai pemaju kan,boleh propose dekat pemaju untuk beli dan develop tanah tu,mcmana?

ni iklan dalam mudah.my

---> http://www.mudah.my/Tanah+Berdekatan+Hospital+Sultanah+Bahiyah-7332412.htm

boojoy
03-01-2011, 03:41 PM
salamz... saya mempunyai sebidang tanah (lot) dan bercadang hendak buat rumah kediaman kat situ dalam masa terdekat nih... secara kasarnya saya dah 'sketch' pelan rumah saya... sekarang saya hendak reka cabinet dapur dan juga wardrope di bilik tidur, tetapi saya x berapa pandai dan 'blur' utk design ikut kesesuaian rumah yg saya sketch td... mcm maner erk? saya cadang hendak menyiapkan rumah tuh dalam tahun nih jugak... harap boleh bantu...

Astarguy
04-01-2011, 09:37 AM
TT,saya ada tanah untuk dijual di alor star,tanah bapa saudara,tanah ni dekat jer dgn hospital sultanah bahiyah,tepi jalan pulak tu,sesuai sangat nk buat kawasan perumahan,kiri kanan pun memang kawasan perumahan...

TT msti kenal ramai pemaju kan,boleh propose dekat pemaju untuk beli dan develop tanah tu,mcmana?

ni iklan dalam mudah.my

---> http://www.mudah.my/Tanah+Berdekatan+Hospital+Sultanah+Bahiyah-7332412.htm

Sori lambat reply.. cuti ujung tahun.. Berapa ekar tanah tu? Kalo sesuai boleh propose kat developer..

Astarguy
04-01-2011, 09:39 AM
salamz... saya mempunyai sebidang tanah (lot) dan bercadang hendak buat rumah kediaman kat situ dalam masa terdekat nih... secara kasarnya saya dah 'sketch' pelan rumah saya... sekarang saya hendak reka cabinet dapur dan juga wardrope di bilik tidur, tetapi saya x berapa pandai dan 'blur' utk design ikut kesesuaian rumah yg saya sketch td... mcm maner erk? saya cadang hendak menyiapkan rumah tuh dalam tahun nih jugak... harap boleh bantu...

wsalam.. tanah u area mana? Berapa luas.. pelan arkitek ngan pelan engineer dah ada ke? Kalau pasal kitchen cabinet tu dalam bidang Interior design (ID). Yang tu senang je.. PM no phone nanti sy call balik. TQ

inspire
04-01-2011, 12:00 PM
umah aku xsiap lagi.. under con lagi.. tp mmg ade niat nk buat renovation.. huhuhu...

Cie-Die-Mm
05-01-2011, 12:28 PM
Sori lambat reply.. cuti ujung tahun.. Berapa ekar tanah tu? Kalo sesuai boleh propose kat developer..
keluasan dalam 7 relong,memang sesuai sangat,5 minit jer nk p HSB,kiri kanan pun mmg kawasan perumahan,klau blik alor star boleh kita p tngok..

Astarguy
12-01-2011, 09:51 AM
keluasan dalam 7 relong,memang sesuai sangat,5 minit jer nk p HSB,kiri kanan pun mmg kawasan perumahan,klau blik alor star boleh kita p tngok..

Ok dah pi tgk 2 hari lepas dan dah propose kat developer.. Tunggu ja.. kalo depa minat projek ON..

Astarguy
13-01-2011, 03:57 PM
http://i743.photobucket.com/albums/xx78/azizul99/Project/ComercialDevelopment.png
Sesapa nak wat projek shoplot atau pusat komersial camni leh contact sy je utk wat design dan submission..:D

anuarul
13-01-2011, 03:59 PM
bro ade gambo umah teres dua tingkat yg dolu2 tp dah sambung depan tak? nak negok fasad yg cun2 la..tp umah kecik je..

Astarguy
19-01-2011, 10:18 AM
bro ade gambo umah teres dua tingkat yg dolu2 tp dah sambung depan tak? nak negok fasad yg cun2 la..tp umah kecik je..

Gambar tu ada tp tak update ikut trend skrg. Baik u ronda mana2 taman kot2 ada yg berkenan. Nak cantik letak roman pillar kat depan. Bumbung concrete tile ngan ada r.c gutter keliling bumbung. Camtu pun dah cun.

Astarguy
19-01-2011, 10:20 AM
Sesapa yang ada tanah berekar2 di bandar boleh jugak contact sy utk JV ngan developer utk wat projek shoplot atau housing..

advanzato
19-01-2011, 09:59 PM
Bro....leh introduce mana2 modeler tak? Aku ada nak buat satu model monumen... Drawing dah ada, tapi nih keja adhoc.. Mmg nak cepat giler... Nanti leh diskas harga....

Astarguy
20-01-2011, 02:54 PM
Bro....leh introduce mana2 modeler tak? Aku ada nak buat satu model monumen... Drawing dah ada, tapi nih keja adhoc.. Mmg nak cepat giler... Nanti leh diskas harga....

Modeler tak kenal la sapa2.. try google tgk atau yellow pages..

khirul_nizam
21-01-2011, 10:40 PM
Sy buat area kl sampaila ke kedah.. lain2 tempat pun leh..
Selalu u charge berapa untuk buat banglo kat kl complete package sampai leh dpt kebenaran dari majlis untuk construct.
Tumpang sekaki tak kisah.. dapat job kongsi2 la sikit :)
:)cgrock

kat sini rupanya thread ni..:D... nanti saya PM kalau ada projek:)cgrock

MAIDIN
21-01-2011, 10:43 PM
http://i743.photobucket.com/albums/xx78/azizul99/Project/ComercialDevelopment.png
Sesapa nak wat projek shoplot atau pusat komersial camni leh contact sy je utk wat design dan submission..:D

design , submit dan dptkan kelulusan utk project di atas makan budget berapa bro ?

Astarguy
23-01-2011, 10:56 AM
design , submit dan dptkan kelulusan utk project di atas makan budget berapa bro ?

Ikut jenis projek.. kalo projek besar mau 10% dari cost projek tu. Semua all-in dari planner, arkitek, engineer, QS, surveyor, supervision, submission sampai lulus dan sampai dpt CCC. Kalo projek wat rumah sebiji tu tak lah sampai 10% ikut la camna. kena tgk rumah camna.

Astarguy
23-01-2011, 05:15 PM
kat sini rupanya thread ni..:D... nanti saya PM kalau ada projek:)cgrock

Ok nanti u ada projek, PM sy je.. servis berkesan, harga berpatutan. :)cgrock

Astarguy
28-01-2011, 07:44 AM
Salam.. servis penyediaan pelan2 arkitek dan struktur untuk rumah banglo dan lain2. Submission ke majlis sampai lulus. Buat loan bank dan kerajaan pon perlu pelan. Contact saya je.. dijamin beres..

Astarguy
02-02-2011, 10:04 AM
Selamat raya cina utk semua.. Projek site pon cuti panjang.. Sesapa nak cari consultant Civil & Structure untuk apa2 projek kejuruteraan awam leh contact saya je..:)cgrock

Astarguy
05-02-2011, 12:01 PM
Sesapa ada tanah dan nak wat rumah banglo ke atau projek housing leh contact sy je.. Servis dari design drawing, submission ke majlis sampai siap projek.:D

RiaWLS
13-02-2011, 11:52 AM
tumpang tanya,, kalau nak extend dapur rumah terus boleh lukis pelan tak?

sy ada dua tiga option (idea) nak besarkan dapur, perlukan pelan untuk bincang harga dengan kontraktor..

kena buat dua - tiga pelan utk dapatkan quote? ke camna?

Astarguy
13-02-2011, 04:55 PM
tumpang tanya,, kalau nak extend dapur rumah terus boleh lukis pelan tak?

sy ada dua tiga option (idea) nak besarkan dapur, perlukan pelan untuk bincang harga dengan kontraktor..

kena buat dua - tiga pelan utk dapatkan quote? ke camna?

Memang kena lukis pelan utk senang bincang ngan kontraktor harga yg dipersetujui. Itulah yg sebaiknya.. Pelan buatla satu dulu ikut citarasa encik. Dari situ nego ngan kontraktor. Nak adjust pelan masa tu pon leh lagi. Dah semua ok leh la buat submission ke pihak majlis utk dpt kan kelulusan sebelum bina. Takda surat kelulusan kena saman encik.

luqiz
14-02-2011, 12:56 AM
wah2... kencang bisnes

Astarguy
14-02-2011, 10:07 AM
wah2... kencang bisnes

tak lah kencang sgt.. cukup2 makan ja..

kctan
17-02-2011, 11:30 AM
Hi,

saya tengah mencari arkiter untuk plan extension.

mayomythical
22-02-2011, 04:14 PM
Salaam,

En Astarguy, saya nak tanya pasal renovation ni. Rasa2 boleh buat untuk submission ke MPAJ tak? Kalau rasa boleh buat, apa kata kita jumpa bincang jap. Saya based in Sungai Buloh, let me know if you are interested. Thanks

Ahmad
HP: Kosong Satu Tujuh Dua Lapan Dua Kosong Lima Lapan Lapan :)Contact pakai hp aje senang.

Astarguy
24-02-2011, 12:15 PM
Hi,

saya tengah mencari arkiter untuk plan extension.

ok PM sy no phone u. nanti sy call. tq

Astarguy
24-02-2011, 12:16 PM
Salaam,

En Astarguy, saya nak tanya pasal renovation ni. Rasa2 boleh buat untuk submission ke MPAJ tak? Kalau rasa boleh buat, apa kata kita jumpa bincang jap. Saya based in Sungai Buloh, let me know if you are interested. Thanks

Ahmad
HP: Kosong Satu Tujuh Dua Lapan Dua Kosong Lima Lapan Lapan :)Contact pakai hp aje senang.

ok boleh nanti sy call. tq

Astarguy
01-03-2011, 03:43 PM
Sesapa nak wat submission utk renovation ke rumah banglo ke apa2 rumah leh contact saya je.. Nak kontraktor pon leh sy rekomen..:D

Astarguy
08-03-2011, 10:00 AM
http://i743.photobucket.com/albums/xx78/azizul99/Project/NewPicture11.png
Projek kilang kat penang menggunakan steel structure.
Nak wat futsal pun bleh. Sapa2 nak wat contact sy ja..:D

eein80
08-03-2011, 10:03 AM
tampal gambar plan kat sini, orang lain bleh tengok..

Astarguy
09-03-2011, 11:51 AM
tampal gambar plan kat sini, orang lain bleh tengok..

Boleh aje tgk dulu.... Ada projek bagitau sy je..:D

Astarguy
09-03-2011, 02:55 PM
http://i743.photobucket.com/albums/xx78/azizul99/Project/RCDrg.jpg
Sampel r.c drawing..

Astarguy
29-03-2011, 09:48 AM
Sesapa yang ada tanah sendiri dan nak buat banglo leh contact sy je... Design rumah citarasa sendiri nak design camana pon boleh...
:D

Astarguy
29-03-2011, 09:54 AM
Sini sy nak war-warkan utk warga CG sekalian....

Berita terkini!!!
Promosi bina rumah banglo 1 tingkat 3 bilik 2 bilik air RM78k shj bulan2 rm380 shj. Khas utk rakyat kedah sahaja(buat masa ini)..
Yuran guaman dan pelan percuma!!

Syarat2
-kena ada tanah sendiri
-pendapatan 2000 kebawah

Berminat contact Tel: 014-8171119
019-6415212

Astarguy
31-03-2011, 08:05 AM
http://i743.photobucket.com/albums/xx78/azizul99/Project/BangloPnHanani.jpg
Latest projek yang dah siap design.... Luas tanah dalam 3500sqft. Arkitek dan pelan sivil & struktur siap.. Just tunggu nak submit kat majlis je...:D
Sesapa nak wat banglo leh contact saya je...

Astarguy
07-04-2011, 11:31 AM
Sesapa nak wat rumah banglo area kedah leh check link ni
http://www.mudah.my/Banglo+selapis+rm+78k+alor+setar-9023455.htm :)cgrock

Astarguy
10-04-2011, 11:53 AM
Salam, sesapa ada tanah sendiri dan nak wat rumah burung walet leh contact sy je.. Rumah burung 3 tingkat harga dalam 225k saje.. All-in siap sound system.

Astarguy
18-04-2011, 10:08 AM
Salam dan selamat pagi.. Perkhidmatan sediakan pelan arkitek, struktur, sivil, report calculation, submission ke majlis untuk kelulusan. Sesapa nak wat rumah-rumah banglo ke nak wat housing leh contact saya je... Fee yang dikenakan amat berpatutan. :)cgrock

swbina
21-04-2011, 04:18 PM
Salam TT, sy ada kerja renovation sikit. nak minta TT buat pelan arkitek sikit nak tunjuk kat client.

shukor_xpdc
21-04-2011, 04:43 PM
kalau rumah saiz 30 kaki x 60 kaki. plan dia agak2 brapa bro?

Astarguy
21-04-2011, 05:08 PM
Salam TT, sy ada kerja renovation sikit. nak minta TT buat pelan arkitek sikit nak tunjuk kat client.

ok boleh ja.. nanti sy contact u pi tgk rumah nak renovate tu. :D

Astarguy
21-04-2011, 05:12 PM
kalau rumah saiz 30 kaki x 60 kaki. plan dia agak2 brapa bro?

Tgk area mana rumah tu nak buat. Kalo 1 tingkat kat kl/selangor tu dalam 15k all-in dari pelan planner, pelan arkitek, pelan engineer, report, calculation, submission ke majlis sampai lulus untuk construction.
Kalo jadi nak buat contact sy je. :D

beautifulmind
24-04-2011, 09:46 PM
tuan Astarguy,

tang payment macamana?

survey tanah...bincang2..kena caj ke?

tq

p/s:blh PM no telefon tuan..

Astarguy
25-04-2011, 10:02 AM
tuan Astarguy,

tang payment macamana?

survey tanah...bincang2..kena caj ke?

tq

p/s:blh PM no telefon tuan..

Salam, payment pulak secara berperingkat.. Selalunya sy charge ikut
1) peringkat permulaan 20%
2) peringkat rekabentuk & lukisan 30%
3) peringkat submission ke majlis 30%
4) dapat kelulusan dari majlis untuk pembinaan 20%

Ada apa2 projek nak buat contact sy je.. senang dan dijamin beres. No phone dah PM. TQ :D

sedanfx
03-05-2011, 09:41 AM
boleh x sy nk pelan umah 2 tingkat. tapi sy nk bayar murah je, sb xbuat pinjaman dan umah pun nk buat sendiri.

Astarguy
04-05-2011, 11:02 AM
boleh x sy nk pelan umah 2 tingkat. tapi sy nk bayar murah je, sb xbuat pinjaman dan umah pun nk buat sendiri.

Boleh aja... PM sy no phone nanti sy call balik. :)cgrock

Astarguy
08-06-2011, 09:26 AM
Salam utk warga CG.. Perkhidmatan menyediakan pelan arkitek, struktur, sivil, report calculation, submission ke majlis untuk kelulusan. Sesapa nak wat rumah-rumah banglo ke nak wat housing leh contact saya je... Fee yang dikenakan amat berpatutan. Leh email ke azizul99@yahoo.com :D

ejoybaik
08-06-2011, 09:55 AM
agak2 ler kan...

brapa cost yerk utk plan rumah yg modern concept single storey for keluasan tanah 260m¹

Astarguy
08-06-2011, 10:31 AM
agak2 ler kan...

brapa cost yerk utk plan rumah yg modern concept single storey for keluasan tanah 260m¹

kos utk buat pelan all-in dan submission majlis sampai lulus, sy cas dalam 12k. Utk area kl/selangor. Kalo jadi PM sy no phone. Nanti sy call balik. Tq

Astarguy
22-06-2011, 10:18 AM
Salam utk warga CG.. Perkhidmatan menyediakan pelan arkitek, struktur, sivil, report calculation, submission ke majlis untuk kelulusan dan dapatkan CCC. Sesapa nak wat rumah-rumah banglo ke nak wat housing leh contact saya je... Fee yang dikenakan amat berpatutan. Leh email ke azizul99@yahoo.com untuk dapatkan quotation.:D

bzmaya
29-09-2011, 11:06 AM
Salam. Saya nak buat rumah sendiri di Seremban (MP Nilai), tak pakai kontraktor. Nak cari tukang rumah sendiri dan beli barang sendiri. B/U Lebih kurang 2500 ksp. So berapa anggaran upah buat pelan dan submission sampai lulus?
Terima Kasih.

Astarguy
05-10-2011, 12:12 PM
Salam. Saya nak buat rumah sendiri di Seremban (MP Nilai), tak pakai kontraktor. Nak cari tukang rumah sendiri dan beli barang sendiri. B/U Lebih kurang 2500 ksp. So berapa anggaran upah buat pelan dan submission sampai lulus?
Terima Kasih.

Anggaran utk kerja buat pelan dan submission sampai lulus dalam 20k. Semua all-in meliputi planner, arkitek, C&S engineer, M&E engineer, survey, site investigation.

Cie-Die-Mm
05-12-2011, 11:19 AM
salam TT...

boleh share info sikit x?...kalau kita nk buat submission rumah banglo sebiji baru kt PBT,mcmana dia punya step ya?...

...ni yang saya tau la...

1)first skali msti la architect drawing kan...,

2)RC pelan,

3)

4)

dan seterusnya smpai kelulusan....sya masih baru dalam bidang ni,stakat buat pelan renovation untk dptkan kelulusan boleh la...

klau sudi TT share la serba sikit....TQ...

MyWork
05-12-2011, 02:26 PM
bagus servis ni.

laharjaya
24-12-2011, 08:38 PM
bro

boleh buat anggaran kos binaan x

plan ubahsuai dah ada ....

decalXsia
03-01-2012, 09:58 PM
kalo dah ade pelan sendiri n mintak arkitek edit sket2 berape % buleh kurang dari harga biasa?

namasaya
23-05-2012, 12:38 AM
br jumpa thread tt nie...nk join tt lam thread nie boleh x...:">




sy br jgk berjinak2 bt freelance lukis plan tuk submit ke PBT...area klate:">

soanax
19-02-2013, 03:03 PM
salam semua,

saya berminat nak beli pelan utk buat rumah di sepang.

PM lah no. tepon, blh ajak minum dan sembang2 pasal pelan ni

azanney
18-11-2013, 02:23 PM
salam semua,

saya berminat nak beli pelan utk buat rumah di sepang.

PM lah no. tepon, blh ajak minum dan sembang2 pasal pelan ni

dah buat ke???

kansuman warrior
18-11-2013, 02:53 PM
Salam, pm phone no tuan

manmelaka
18-11-2013, 03:22 PM
mehh buka cawangan mlk

skyliners
16-01-2014, 10:25 AM
saya perlu berhubung dengan tuan untuk perkara ini

:D

Astarguy
04-03-2014, 07:38 PM
saya perlu berhubung dengan tuan untuk perkara ini

:D

Salam.. Maaf lambat reply.. dah lama tak masuk CG. sibuk sikit..
Apa2 pertanyaan mengenai penyediaan pelan arkitek dan engineer minta email ke azizul99@yahoo.com