PDA

View Full Version : Beli Rumah Sudah Siap @ beli tanah, buat rumah


panglima
07-11-2009, 08:30 PM
Salam semua:):)

Nak tanya pandangan CGrian yang sudi berkongsi pendapat kat sini mengenai pilihan terbaik sama ada beli rumah siap yang dibangunkan oleh developer atau beli tanah lot pastu buat rumah sendiri atas tanah trsbt.?? Mana lebih jimat kos. Persoalannye

1) Adakah bank boleh kasi loan untuk beli tanah & seterusnya buat rumah? ( pinjman sekaligus or apply loan beli tanah dulu and lepas tu apply lak utk kos bina rumah )#:-S
2) Apakah kos2 yg terlibat ( e.g: urusan dgn pbt,arkitek,bahan mentah)
3) Macam mana tukang buat rumah/construction estimate harga rumah tersebut??
4) And mcm mana kita nk tau harga pasaran tanah ditempat tersebut.sama ada relevan atau cekik darah ( perlu tnaya jabatan tanah ke or penilai ):D

ahmadazam
08-11-2009, 02:54 PM
bro sekarang nie dah ada pakej..

beli tanah n bina rumah... ( 2 in 1 )

lantik lawyer n lantik kontraktor n submit dokumen kat bank...

puas hati bro... rumah mesti besar n lawa giler...

panglima
08-11-2009, 08:26 PM
bro sekarang nie dah ada pakej..

beli tanah n bina rumah... ( 2 in 1 )

lantik lawyer n lantik kontraktor n submit dokumen kat bank...

puas hati bro... rumah mesti besar n lawa giler...


Pakej2 nie bank offer ke bro?? Step pertama kita kena dptkan loyer duluke..baru apply loan utk tanah:-? Emm..kalo buat rumah 20 x 70 , 4 bilik 3 bilik air, kos ada ke dalam 100K??

ameant
08-11-2009, 08:29 PM
rasanya tak lepas bro tuk 100K tuk 20X70 tuk kos rumah sahaja... sbb sekarang ni rasanya upah 1:1 .

Harimau_kumbang
08-11-2009, 08:29 PM
member aku ada tanah...
dia nak wat loan umah bina umah.. so, bleh x kita wat loan umah?.. mcm mana?..

panglima
08-11-2009, 09:07 PM
rasanya tak lepas bro tuk 100K tuk 20X70 tuk kos rumah sahaja... sbb sekarang ni rasanya upah 1:1 .

Fuhh x lepas ke bro:-? kos ape yg mahal nye tuhh.. ?? Aku tngh nk mengkaji, sesuai beli umah terus dr developer ke or beli tanah n then wat umah. sape2 ader pengalaman leh kita share2.

sconsult
08-11-2009, 09:12 PM
Fuhh x lepas ke bro:-? kos ape yg mahal nye tuhh.. ?? Aku tngh nk mengkaji, sesuai beli umah terus dr developer ke or beli tanah n then wat umah. sape2 ader pengalaman leh kita share2.

lokasi tanah di mana?

sconsult
08-11-2009, 09:13 PM
member aku ada tanah...
dia nak wat loan umah bina umah.. so, bleh x kita wat loan umah?.. mcm mana?..

tanah tu milik macam mana....sendiri ke atau banyak nama? Lepas tu, tanah tu title/syarat untuk pertanian ke atau kediaman? Dia nak buat loan bank ke gomen? Lokasi mana tu?

thariq_shahalam
08-11-2009, 09:52 PM
nak beli tanah dan buat rumah tu memang boleh, takde masalah pun. tapi nak dapat harga RM100k tu susah la nak cakap. tengoklah tempat mana kau nak buat. kalau kampung boleh la kot :-?

ahmadazam
09-11-2009, 02:18 AM
Pakej2 nie bank offer ke bro?? Step pertama kita kena dptkan loyer duluke..baru apply loan utk tanah:-? Emm..kalo buat rumah 20 x 70 , 4 bilik 3 bilik air, kos ada ke dalam 100K??

ok bro... klu 100k utk rumah sahaja boleh....

klu nak 100k rumah n tanah susah sket..

panglima
09-11-2009, 09:44 PM
lokasi tanah di mana?


Tanah lokasi di daerah kayan /lekir prk. Tanah saiz dalam 60 x 100.( kalo perkiraan dalam sqft berapa yerr saiz dio). Jual dlm area 40K. mahal ke murah yerr bro..

faizal_bulat
09-11-2009, 10:23 PM
Tanah lokasi di daerah kayan /lekir prk. Tanah saiz dalam 60 x 100.( kalo perkiraan dalam sqft berapa yerr saiz dio). Jual dlm area 40K. mahal ke murah yerr bro..

tanah tu tanah pertanian ke komersial? laluan ke situ mcmana?

panglima
10-11-2009, 09:24 PM
tanah tu tanah pertanian ke komersial? laluan ke situ mcmana?

Aku tk sure lak status tanah tuh:-? Kalau tanah pertanian, susahke proses nk tukar status tu ke tanah kediaman bro?? Biasa itu owner tanah settlekan or pembeli kena setle sendiri.. Laluan di situ jauh gak dari jalan utama.

faizal_bulat
10-11-2009, 09:55 PM
Aku tk sure lak status tanah tuh:-? Kalau tanah pertanian, susahke proses nk tukar status tu ke tanah kediaman bro?? Biasa itu owner tanah settlekan or pembeli kena setle sendiri.. Laluan di situ jauh gak dari jalan utama.

sepatutnye murah lg le.. sebab ko nk kena kuar modal lg nk buat jln..

mayel
18-11-2009, 10:11 AM
kedua dua menarik dan bagus.so ikut poket dan selera.yang lain bergantung kepada kedua nya.

vedder9
18-11-2009, 10:20 AM
Pendapat Ved...

Rumah atas tanah sendiri :-
1. Kita boleh design ikut kemahuan kita..cuma ada banyak proses sikitlah nak kena buat especially kalau nak wat loan bank, kena lantik consultant untuk dapatkan kelulusan pelan PBT.

Rumah Taman
1. Typical design..kena terima apa yang diberi...pastu bersesak2 pula kat dalam Taman tu..
2. Loan mudah sikit

vedder9
18-11-2009, 10:22 AM
Rate sekarang sekitar RM100/ft2 untuk harga rumah supply and install

panglima
18-11-2009, 10:35 AM
Rate sekarang sekitar RM100/ft2 untuk harga rumah supply and install

That mean jika nak buat rumah saiz 60' x 100' harga dalam 60K la yerr.:-? termasuk harga bahan mentah utk buat rumah ke:-?

vedder9
18-11-2009, 10:37 AM
That mean jika nak buat rumah saiz 60' x 100' harga dalam 60K la yerr.:-? termasuk harga bahan mentah utk buat rumah ke:-?

60' x 100' dah 600k bro..bukan 60k :D

panglima
18-11-2009, 10:45 AM
60' x 100' dah 600k bro..bukan 60k :D

Ha,ah aku silap perkiraan plak...:D
Heheh..bolih tahan gk mahal tuhh:-?
kalo cmtu aku congak2..baik beli rumah dari buat rumah:-?
Buat rumah sendiri byk bende perlu diuruskan sendiri
Beza pun tk jauh sangat dari segi harga..

RuthlessFairy
18-11-2009, 10:49 AM
beli je rumah yang freehold.

vedder9
18-11-2009, 11:54 AM
Ha,ah aku silap perkiraan plak...:D
Heheh..bolih tahan gk mahal tuhh:-?
kalo cmtu aku congak2..baik beli rumah dari buat rumah:-?
Buat rumah sendiri byk bende perlu diuruskan sendiri
Beza pun tk jauh sangat dari segi harga..

Bro.. 60' x 100' tu besar gile saiz rumah..bro nak duk berapa orang ni..?

Rumah normally around 40' x 50' pun dah kira besar

Kalau bro ada duit dalam tangan sekitar 150k..baik bro buat sendiri drpd beli rumah taman

panglima
18-11-2009, 11:35 PM
Bro.. 60' x 100' tu besar gile saiz rumah..bro nak duk berapa orang ni..?

Rumah normally around 40' x 50' pun dah kira besar

Kalau bro ada duit dalam tangan sekitar 150k..baik bro buat sendiri drpd beli rumah taman

EEhh..tanah tu yg saiz 60 x 100.:D
cdg aku nk buat umah dlm 20x75 je..
nak buat 2 tingkat. rege 2 tingkat pun kira 100sqt gak ke..

vedder9
19-11-2009, 08:03 AM
EEhh..tanah tu yg saiz 60 x 100.:D
cdg aku nk buat umah dlm 20x75 je..
nak buat 2 tingkat. rege 2 tingkat pun kira 100sqt gak ke..

Why buka 20' je bro... ?
Sempit ruang tamu nanti... :)

OK...kalau buat 2 tingkat...rate sama..cuma bro kira lah total floor area tu..(ground floor + first floor) then darab je dengan RM100... harga belum masuk perabot dan fitting elektrik tau (lampu, kipas, etc) :)

Astarguy
19-11-2009, 10:18 AM
Panglima,
Kalau nak buat rumah sendiri takda masalah punya dengan bank. Buat loan ngan bank ambil kira harga tanah + kos rumah. Kalau hal tanah kena la cari lawyer untuk uruskan hal2 pembelian. Macam S&P dokumen dan penukaran status tanah kalau bukan kediaman.
Untuk rumah pulak kenala appoint Arkitek, Jurutera Perunding Civil & Struktur dan Juruukur Bahan. Arkitek akan buatkan design rumah ikut citarasa u. Lepas ok baru pas kat Jurutera dimana dia akan buatkan pelan2 reinforced concrete/steel, pengiraan dan juga pelan civil. Siap pas dekat Juukur Bahan untuk tentukan kos sebenar.
Semua pelan2 dan dokumen diperlukan untuk buat pinjaman bank, keluaran kwsp. Semua settle baru leh lantik kontraktor.
Ok itu serba sedikit prosesnya. Buat rumah sendiri lebih jimat dari beli dari developer. Biasala developer cari untung. Apa2 leh mesej balik..

_killer_
19-11-2009, 10:30 AM
aku ade gak gi bank itu hari tanya pasal loan buat rumah, memang xde..yang terbaik dia cakap..valuer bank akan dtg tinjau tanah dan buat estimation value rege tanah tu, selalunya bank akan bagi loan 60% sahaja dari value tanah, maknanya kita cagarkan le tanah tu...

panglima
19-11-2009, 02:38 PM
Sedara astarguy..maknanye kita kena stndby duit gakla sebelum bank approve kite punye loan tuh?byk gak kos kalo loan tk approve lg.kos lawyer tanah,arkitek,ukur bahan dll.

Astarguy
19-11-2009, 03:15 PM
Yes Panglima, nak buat urusan2 ni kenala ada duit skit. Budgetla dalam rm5k dulu. Fee untuk lawyer, jurutera, arkitek, jurukur bahan ni taklah banyak sgt. Fee diorang based on kos umah gak 1-2% jer. Kalau kenal leh ar bincang ngan diaorang lepas dpt loan umah baru bayar fee dgn penuh. Sy memang keja dlm bidang nie pun. So kalau nak contact tu sy leh tolong.
Bank tgk kemampuan u nak bayar installment pinjaman tu. Rasanya leh approve punya. Bank mana tak mau makan interest.. haha Kalau u tak leh bayar, umah kena lelong la..:D

ahmadazam
25-11-2009, 01:58 AM
bro2 sekalian...

klu nak bli tanah utk bt rumah... korang kena tya samada geran individual dah ada ke x? klu geran xde cerita nya panjang... utk bt pecah lot boleh mkn masa jejak 1 - 2 thn... ( realiti )

sbb skrg nie aku tgh bt benda nie... aku blasah tanh mak aku bt pecah 10 lot n bt rumah sekali... aku bt banglo lot...

luas tanah lebih kurang mcm ko pye...

aku punya cadangan bt 40x50 je.. klu ikt atas kertas memang kecik...
ko pegi kat tanah tu pastu ko pegi sukat mcmne luasnye... nanti ko akan tau... aku paln utk mak aku blh bt 5 bilik...

Sang_Buana
25-11-2009, 08:41 AM
Bro.. 60' x 100' tu besar gile saiz rumah..bro nak duk berapa orang ni..?

Rumah normally around 40' x 50' pun dah kira besar

Kalau bro ada duit dalam tangan sekitar 150k..baik bro buat sendiri drpd beli rumah taman

tak silap tu saiz tanah tu..
normally untuk 3 bilik or 4 bilik saiz rumah
35 x 55 = 1925kps dah ok ..nice look...
cuma price skrg ni mengikut kontrakor lah ..
biasanya rate paling cikai pun...
RM70-80 kps tu pun dah kira ok lah ..tak payah nak mewah2...just upgrade sikit2...untuk kemudian hari...:)paid

panglima
25-11-2009, 03:26 PM
Bagus..banyak info2 yang membina utk dikongsi.
Aku cadang pun tkdela nk buat rumah besar2. Rumah setingkat
pun dgn saiz cam bro2 cakap td pun dh cukup ok. Dapat 4 or 5 bilik okla.
Nape sampai gitu lama urusan kalo pecah lot bro?? Urusan ngan pjbt tanah
lambatke?? Kena naik turun court gakke

vedder9
25-11-2009, 03:45 PM
tak silap tu saiz tanah tu..
normally untuk 3 bilik or 4 bilik saiz rumah
35 x 55 = 1925kps dah ok ..nice look...
cuma price skrg ni mengikut kontrakor lah ..
biasanya rate paling cikai pun...
RM70-80 kps tu pun dah kira ok lah ..tak payah nak mewah2...just upgrade sikit2...untuk kemudian hari...:)paid

RM70-80 tu kira murah kalau dapat skrg ni...unless atap guna asbestos ngan lantai just cement rendered instead of tiles

vedder9
25-11-2009, 03:46 PM
Bagus..banyak info2 yang membina utk dikongsi.
Aku cadang pun tkdela nk buat rumah besar2. Rumah setingkat
pun dgn saiz cam bro2 cakap td pun dh cukup ok. Dapat 4 or 5 bilik okla.
Nape sampai gitu lama urusan kalo pecah lot bro?? Urusan ngan pjbt tanah
lambatke?? Kena naik turun court gakke

Pecah lot memang lambat sikit bro..
Involve pejabat tanah...pastu nak tukar title tanah asal kepada tanah Lot..kekadang masuk EXCO Negeri untuk kelulusan penukaran status tanah

dinda_umie
26-11-2009, 11:19 PM
kalo i..i nk beli tanah..n buat rumah ikut design yang i suka..nk cari rumah kawasan kmpung...sunyi sikit dari kesibukan kota.

azanney
12-01-2010, 04:09 PM
gua dah ada tanah kt sg merab, nak bina rumah size 30x50...sesapa bole bg quotation, bg range price skali...

ryusuke
12-01-2010, 04:19 PM
tanah dah lame ada, wat umah xtau lg bile.. :D

penhitam
20-01-2010, 05:58 PM
pengalaman saya buat rumah di atas tanah sendiri...rumah 2 tingkat...saiz tanah 40x60"..saiz rumah 30x40"..mula2 nak kena buat pelan dulu untuk dihantar ke majlis, pelan hendaklah dibuat dengan arkitek yg bertauliah, bila dah diluluskan baru lah boleh summit loan ke bank...pastu saya cari la kontraktor, buat quotation, pastu buat surat aggrement, sign aggrement depan lawyer, stamping bagai dan summit ke bank..

saya dah try dua bank untuk loan bina rumah, iaitu cimb dan maybank...cimb saya gagal dapat loan sebab ada ctos..pastu try dgn maybank, alhamdulillah lepas....loan lulus...maybank tak check ctos, diorang cuma check kat ccris jer...

so skang ni baru je korek lubang untuk buat tiang rumah saya...dalam 3-4 bulan ni, insya-allah siaplah rumah saya...

tapi perlu diingatkan, sekarang ni bank dah ketatkan syarat nak buat rumah..bila dah siap, rumah tu mesti dapatkan cf, jika tiada cf, kontraktor kena bayar balik semua duit2 yg dikeluarkan bank kepada kontraktor sepanjang pembinaan rumah...so, rumah kena 100% kena ikut dalam pelan yg telah diluluskan oleh pihak majlis...luar je la... dalam rumah boleh ubah lagi...

ainaqistina
23-01-2010, 10:59 AM
Salam semua:):)

Nak tanya pandangan CGrian yang sudi berkongsi pendapat kat sini mengenai pilihan terbaik sama ada beli rumah siap yang dibangunkan oleh developer atau beli tanah lot pastu buat rumah sendiri atas tanah trsbt.?? Mana lebih jimat kos. Persoalannye

1) Adakah bank boleh kasi loan untuk beli tanah & seterusnya buat rumah? ( pinjman sekaligus or apply loan beli tanah dulu and lepas tu apply lak utk kos bina rumah )#:-S
2) Apakah kos2 yg terlibat ( e.g: urusan dgn pbt,arkitek,bahan mentah)
3) Macam mana tukang buat rumah/construction estimate harga rumah tersebut??
4) And mcm mana kita nk tau harga pasaran tanah ditempat tersebut.sama ada relevan atau cekik darah ( perlu tnaya jabatan tanah ke or penilai ):D

qiz ada member yg terlibat dalam urusan ini.ada beberapa2 perkara yg qiz boleh share

1)biasanya pinjaman beli tanah dulu then pinjaman buat rumah
2)biasanya kos tu boleh dapat daripada pemaju atau kontraktor rumah.biasanya mereka akan buat quotation dulu sebelum buat rumah
3)kalau tanah sendiri biasanya tukang rumah akan estimate @ value pada spec.yg anda mahu.bank pula akan estimate pada kemampuan anda
4)biasanya anda boleh melantik mana2 agency surveyor untuk menilai tanah & rumah anda.cth spt henry butcher, rahim & co. dll

qiz harap info yg tak seberapa ini dapat membantu tt :D

panglima
26-01-2010, 10:52 PM
Tq member cgrian bcox bagi pndpt n info :D
ada sape2 lagi yg ader penglaman dlm urusan buat2 rumah kat sini
lehla kita share2. aku tngh nk survey2 tanah2 yg rege baguih skit
nk wat rumah.:)

Astarguy
27-01-2010, 10:33 AM
Sape2 yang ada tanah dan nak umah ke shoplot ke, kena buat pelan2dulu mcm pelan arkitek dan pelan jurutera. Kena submit untuk kelulusan majlis. Kalo lulus baru leh buat loan.. So sapa2 nak buat just PM sy jer.. tanggung beres..:D

virtual
26-11-2010, 12:35 PM
menarik thread ni...sy ada planning nk beli tanah dan buat rumah...agak2 dlm rm250k lepas tak? kalo sape2 otai tentang perkara ni bleh jawab...

zdman
28-11-2010, 02:28 PM
menarik thread ni...sy ada planning nk beli tanah dan buat rumah...agak2 dlm rm250k lepas tak? kalo sape2 otai tentang perkara ni bleh jawab...

250k:-? bole je beli tanah n buat rumah...but tanah lot yg nk beli tu ikut kawasan dan negeri gak la, kalu kawasan hot dibandar besar 250k tu harga tanah je lebih lagi pun ada..kwasan pinggir bandar bole try tgk market..sanggup ke tak beli...harga buat rumah ikut luas kaki persegi, stendet kontraktor rm100 - rm125 persqf or lebih lagi ikut stendet barang n finishing mewah ka serderhana or asal bole...

aiman27
28-11-2010, 04:58 PM
kalau pendapat aku lebih baik buat rumah sendiri. bagi kontrak untuk upah pasang aje, brg2 di bawah tanggunggan tuan rumah. kalu kita bg kotrak semua termasuk barang, ada kes kontraktor nak amik untung lebih dia akan beli material yg kurang bermutu. kalau dah macmtu nak tukar kontraktor lain maka kos akan berganda.

zdman
29-11-2010, 10:27 AM
kalau pendapat aku lebih baik buat rumah sendiri. bagi kontrak untuk upah pasang aje, brg2 di bawah tanggunggan tuan rumah. kalu kita bg kotrak semua termasuk barang, ada kes kontraktor nak amik untung lebih dia akan beli material yg kurang bermutu. kalau dah macmtu nak tukar kontraktor lain maka kos akan berganda.

upah tukang buat umah n kita beli brg mmg bole jmat sikt, tu yg kwan duk kira2 skrg but karenah tukang pun banyk cerita yg tak best gak, tak pandai baca pelan, duk melawan tuan rumah, tak ikut pelan, asyik nk advan upah kerja je.. tukang kurang mahir masa nk deal semua bole buat ,tuan sendiri kurang ilmu nk baca pelan bg rumah yg pelik2 punya design..masa nk monitor kerja depa lak..satu proses yg pjg...aku pun duk tgh pikir lg ni tukang vs kontraktor. :-?

Astarguy
29-11-2010, 11:47 AM
upah tukang buat umah n kita beli brg mmg bole jmat sikt, tu yg kwan duk kira2 skrg but karenah tukang pun banyk cerita yg tak best gak, tak pandai baca pelan, duk melawan tuan rumah, tak ikut pelan, asyik nk advan upah kerja je.. tukang kurang mahir masa nk deal semua bole buat ,tuan sendiri kurang ilmu nk baca pelan bg rumah yg pelik2 punya design..masa nk monitor kerja depa lak..satu proses yg pjg...aku pun duk tgh pikir lg ni tukang vs kontraktor. :-?

Tak susah juga.. nak buat rumah sendiri kenala lantik consultant mcm sy nie dulu utk prepare pelan2 arkitek, jurutera, M&E dll utk submit kat pihak Majlis utk kelulusan.. owner tak payah pikir byk. Pasal nak chk keja kontraktor tu consultant akan uruskan.. consultant yg akan certify keja kontraktor nie.. First utk mintak progress payment dari bank and second untuk dpt CF dari pihak majlis. Kalo kontraktor buat tak ikut pelan, consultant tak akan certify punya.. Kontraktor buat hal, sack je dan cari kontraktor lain. Baik cari kontraktor ada lesen kelas F pon jadi.

aiman27
29-11-2010, 12:06 PM
upah tukang buat umah n kita beli brg mmg bole jmat sikt, tu yg kwan duk kira2 skrg but karenah tukang pun banyk cerita yg tak best gak, tak pandai baca pelan, duk melawan tuan rumah, tak ikut pelan, asyik nk advan upah kerja je.. tukang kurang mahir masa nk deal semua bole buat ,tuan sendiri kurang ilmu nk baca pelan bg rumah yg pelik2 punya design..masa nk monitor kerja depa lak..satu proses yg pjg...aku pun duk tgh pikir lg ni tukang vs kontraktor. :-?

maksud aku kita bg kontrak upah buat aje.. kita bg upah pun ikut progress.. kalu byk melawan xnak dgr cakap xboleh berbincang..kita tukar cari kontraktor lain yg boleh buat.. kalu kita bg semua kontraktor yg bermasalah td buat termasuk dr beli barang2 rasanya lg pening kita dibuatnya..tentu byk yg kita dah rugi even nak cari kontraktor baru utk ganti pun.. biar kalu nak rugi pun ckit bukan rugi byk..

zdman
29-11-2010, 12:21 PM
Tak susah juga.. nak buat rumah sendiri kenala lantik consultant mcm sy nie dulu utk prepare pelan2 arkitek, jurutera, M&E dll utk submit kat pihak Majlis utk kelulusan.. owner tak payah pikir byk. Pasal nak chk keja kontraktor tu consultant akan uruskan.. consultant yg akan certify keja kontraktor nie.. First utk mintak progress payment dari bank and second untuk dpt CF dari pihak majlis. Kalo kontraktor buat tak ikut pelan, consultant tak akan certify punya.. Kontraktor buat hal, sack je dan cari kontraktor lain. Baik cari kontraktor ada lesen kelas F pon jadi.

betul la kalu taknk pening kepala mmg pass kat consultant mcm ko la..tunggu siap je, pelan rumah aku dah ready pakai arkitek gak nk masuk majlis je lagi, budget dlm 400k siap finishing duk kira2 lg ni..pakai cash cz aku ada refinance rumah lain yg dah abis byr dapat loan 90% MV campur saving..tu yg ada cash dlm tangan..tgh pikir samaada nak bg kat kontraktor or aku sendiri yg jadi mandor beli barang n cari tukang...

zdman
29-11-2010, 12:26 PM
maksud aku kita bg kontrak upah buat aje.. kita bg upah pun ikut progress.. kalu byk melawan xnak dgr cakap xboleh berbincang..kita tukar cari kontraktor lain yg boleh buat.. kalu kita bg semua kontraktor yg bermasalah td buat termasuk dr beli barang2 rasanya lg pening kita dibuatnya..tentu byk yg kita dah rugi even nak cari kontraktor baru utk ganti pun.. biar kalu nak rugi pun ckit bukan rugi byk..

betul juga cam ko cakap kalu nk cari pengalaman jadi kontraktor buat rumah bole bermula dgn rumah sendiri:D

msazmer
29-11-2010, 12:34 PM
katakn sy dh ada tanah sendiri kat KL, agak2 kalo nk buat rumah banglo 4 bilik, saiz rumah 50 X 80 bajet dlm rm150k lepas tak?

zdman
29-11-2010, 12:46 PM
katakn sy dh ada tanah sendiri kat KL, agak2 kalo nk buat rumah banglo 4 bilik, saiz rumah 50 X 80 bajet dlm rm150k lepas tak?

50 X 80 kaki besar tu bro..kalu bg kontroktor paling murah kwn tau RM100persqf, 150k tak lepas kot..kot ada kontraktor bole buat tak tau la:-?

msazmer
29-11-2010, 01:14 PM
50 X 80 kaki besar tu bro..kalu bg kontroktor paling murah kwn tau RM100persqf, 150k tak lepas kot..kot ada kontraktor bole buat tak tau la:-?

tak lepas ek...kalo mcm2 dgn bajet rm150k dpt rumah saiz 1500sqft je la ek?:-?

zdman
29-11-2010, 01:22 PM
tak lepas ek...kalo mcm2 dgn bajet rm150k dpt rumah saiz 1500sqft je la ek?:-?

ko pegi jumpa arkitek n bgtau bajet ko, nnti dapat la tau rumah besar mana yg dia bole design...kalu simple2 n finishing low sikit bole try tgk la..

NEMO
29-11-2010, 01:27 PM
bro sekarang nie dah ada pakej..

beli tanah n bina rumah... ( 2 in 1 )

lantik lawyer n lantik kontraktor n submit dokumen kat bank...

puas hati bro... rumah mesti besar n lawa giler...

cara camni lg jimat kos ke bro...dari beli umah siap

msazmer
29-11-2010, 01:32 PM
harga rumah ni jadi mahal disebabkan tanah atau bahan mentah? kenapa kat kampung2 harga rumah murah berbanding kat bandar?

zdman
29-11-2010, 01:46 PM
cara camni lg jimat kos ke bro...dari beli umah siap

beli rumah taman pun ok kalu tak kisah pasal design n sanggup syer banyk benda dgn jiran2 dan orang2 taman, rumah tak besar mana la, rumah kat bandar mahal kos tanah tinggi melampau, plus kos bahan n utg pemaju lg...tu yg kuar harga tak masuk akal...but kalu ada tanah sendiri yg sesuai buat kediaman baik buat sendiri je bole ikut hati nk buat cam mana, jumpa kotraktor nnti dia bole tunjuk cara dr awal sampi siap..consultant ada kat atas tu dia bole bantu...

Nineteen
29-11-2010, 03:36 PM
tak lepas ek...kalo mcm2 dgn bajet rm150k dpt rumah saiz 1500sqft je la ek?:-?

Rasa saya mmg tak lepas bro bajet dgn saiz utk masa kini. Barang skangnya rega..pphheeewww.. Mana tau kalau2 bro ni cerewet skit bab tiles, bumbung, jenis besi dll. Kalau ada kontraktor yg berani amik / atau u kasi borong kat indon..takut2 nnt barang kurang berkualiti u dapat. Nak batu bata merah sekali kontraktor kasi batu bata pasir. Batu bata merah pun ada grade. Kalau confirm nak buat di nasihatkan survey harga barang dan caj2 yg lain dari majlis,lawyer,bank,arkitek (consultant) & sebagainya.

msazmer
23-12-2010, 03:39 PM
sedang berkira2 nk beli tanah dan bina rumah sendiri....otai2 boleh kongsi info kat sini..

PS: sori TT, mengalahkan TT plak...huhu

eday84
23-12-2010, 04:03 PM
wakaka sape korek ni
aku ter thanks plak

oxygenO2
23-12-2010, 05:00 PM
tt,sila sahkan status tanah yg hang nk wat umah 2...nie yg plg penting..
klu geran berkelompok (cnth share ngan adik beradik,bank mmg xlepas kecuali hang pecah lot)...
nk loan wat umah geran tanah mesti name hang...aku dh tanye bank,interest ikut loan umah taman gak...
klu pecah lot mmg amek mase 1-2thn sbb kena urusan ngan pbt,bomba,kesihatan,bla2...bnyk agensi kerajaan hang kena folo...

hafist
24-12-2010, 10:10 AM
salam,

rate kontraktor ni bergantung kepada harga mentah la kan?bukan harga tanah tu?

msazmer
24-12-2010, 05:46 PM
wakaka sape korek ni
aku ter thanks plak

aku la yg korek balik thread ni...dh tenggelam lame dh kalo ikutkan...:D

wanrayman
24-12-2010, 05:51 PM
100k utk rumah+tanah? hmmmmmmm~

zdman
24-12-2010, 09:42 PM
100k utk rumah+tanah? hmmmmmmm~

simple2 bole kot duk kg:D

msazmer
01-04-2011, 12:25 AM
tlg up kn thread ni...otai2 boleh share info kat sini...

firdaus_zulkefle
03-04-2011, 04:42 PM
terbaekkkkkkkkkkkkk

aiman27
03-04-2011, 05:01 PM
tolong uppp!!!
kalau tanah nama ibu boleh kita wat loan rumah tak? ker kena tukar nama tanah tu dulu.

msazmer
03-04-2011, 10:27 PM
setahu aku memang kene tukar nama...sbb loan wajib ada nama yg peminjam..

ilhamic
03-04-2011, 11:04 PM
klu ak lah katekan(lum ade bini lg skank), prefer bina sndri,
bile lg nk jd kontrktor umah sndri..hehe..

beli brg n upah tukang...design sdri puas atie..ngeee...

boleh bina slow2 ikut kmmpuan, ada modal buat, x de duk diam je lah dulu..
ini yg bapak ak amalkan dulu, hampir 10taun baru leh siap umah nie..
yang pasti tiada hutang bank/mn2 pnjaman utk bina n siapkan umah...hehe..

lizzqute
26-04-2011, 02:26 PM
Aku pening la.... mcm mana nak dapatkan loan beli tanah??? aku tanya banyak bank, semua kasi 60% jer.. Interest tinggi lak tu.. pastu ikat maksimum 10 tahun jer... Tolong saper2 yang ada pengalaman beli tanah...

msazmer
26-04-2011, 07:19 PM
alhamdulillah....tanh dh beli...thn dpn dh bleh buat rumah..

zhary
26-04-2011, 08:21 PM
Menarik.. kena kongsi cerita kalu sapa2 yg dah pernah buat rumah sendiri.
Aku dh bosan duduk rumah link kt taman...Nak ada tanah utk anak2 aku main dan nak tanam durian n rambutan jugak huhu..

Kos tanah, kos rumah..
Upah kontraktor skrg ni
Detailed process n procedure dari A - Z
Mana2 lokasi tanah yg available skg ni

otomen bujang
26-04-2011, 08:35 PM
nak dengar penerangan lengkap call saya...... 0194549203..... i ada penerangan lengkap dengan masalah u tu

mattcutt
07-05-2011, 09:50 PM
Assalamualaikum semua...

saya bercadang nak buat rumah sendiri, nak bina sendiri,beli bahan2,saya jadi tukang rumah sendiri, , saya nak tanya berkenaan CF, kelulusan untuk tinggal di rumah berkenaan, perlu pakai lesen kontractur ke?

rumah ni buat sikit2,pada hujung minggu atau cuti, makan masa yang lama la

blackstylus
20-05-2011, 09:50 PM
Menarik.. kena kongsi cerita kalu sapa2 yg dah pernah buat rumah sendiri.
Aku dh bosan duduk rumah link kt taman...Nak ada tanah utk anak2 aku main dan nak tanam durian n rambutan jugak huhu..

Kos tanah, kos rumah..
Upah kontraktor skrg ni
Detailed process n procedure dari A - Z
Mana2 lokasi tanah yg available skg ni

Btul2!!! ak pon ada plan nk wat umah sndri.. harga rumah perumahan skrg sume tak masuk akal. tolong lah sape2 ada pengalaman, ada ilmu skit dlm bidang ni. marilah tolong2 sesama bangsa. sharekan ilmu dgn ikhlas...

blackstylus
20-05-2011, 09:51 PM
nak dengar penerangan lengkap call saya...... 0194549203..... i ada penerangan lengkap dengan masalah u tu

kalo btul2 nk tolong, trus je tulis kt cni sume info tu. tok sah lah nk kena call la, itu la, ini lah... ikhlaskan diri, InsyaAllah ada ganjaranNya nnt...

transparent skit...

highfidelity
08-06-2011, 08:43 AM
begitu mahal harga rumah taman skrg ni,,,,ganas2 harga,,,wakaka

soalannya:apakah amat berbaloi dibina rumah sendiri atas tanah yg dibeli..sbb skrg ni aku tgk upah kontraktor pun dah mengganas,diorg demand gila2....hihihi...betul ke apa yg aku dpt tahu ni,....klu rumah rm100k,upah kontraktor tu rm100k jgk ke...wow

msazmer
08-06-2011, 09:04 AM
begitu mahal harga rumah taman skrg ni,,,,ganas2 harga,,,wakaka

soalannya:apakah amat berbaloi dibina rumah sendiri atas tanah yg dibeli..sbb skrg ni aku tgk upah kontraktor pun dah mengganas,diorg demand gila2....hihihi...betul ke apa yg aku dpt tahu ni,....klu rumah rm100k,upah kontraktor tu rm100k jgk ke...wow

betul la tu...harga kos sama dgn harga upah...

highfidelity
08-06-2011, 10:00 AM
klu mcmtu,tercancel la plan aku nak beli tnh,buat rumah...
jimat byk klu buat rumah atas tanah sendiri,dan lg jimat klu buat sendiri rumah tu...hihihi...
klu mcm aku ni,tnh x ada,nak buat rumah pulak,mau melambung kosnya....klu rumah taman rm190k katakan,apakah anggaran otai2 rumah utk sesorg nak beli tanah&buat rumah&upah kontraktor,sila listkan disini kos terbabit dlm rm190k utk tanah&rumah?

soalan seterusnya,boleh dpt ke keluasan rumah semi-d dlm rm67k utk dibina kontaktor(tdk termasuk upah kontraktor)
apakah kos rm67k tu boleh dpt rumah sebesar semi-d atau lebih bsr beserta syiling kapur..?wakaka...soalan byk

highfidelity
09-06-2011, 09:00 AM
soalan...betul ke klu nak buat loan beli tanah@loan rumah utk dibina x boleh geran berantai?betul ke soalan aku ni...hihihi

little_lily
09-06-2011, 10:30 AM
area mana tu? kalo area dengkil, mantin.. dah tentu tanah murah, baloi beli
kalo kt putrajaya ke, tanah jer dah sama rege dgn rumah banglo tmpt lain

kalo kt rawang, rumah banglo pun mmg habis murah
tanah tu pun nak beli besar sgt ke, kalo tanah kecik jer, baik beli rumah teres biasa corner lot..

so tgk la area mana

xyah risau construction berapa, amek jer arkitek dier yg handle sumer termasuk design
kalo nk jimat buat jer rumah setingkat yg 4 segi jer xder design aper2

little_lily
09-06-2011, 10:35 AM
Assalamualaikum semua...

saya bercadang nak buat rumah sendiri, nak bina sendiri,beli bahan2,saya jadi tukang rumah sendiri, , saya nak tanya berkenaan CF, kelulusan untuk tinggal di rumah berkenaan, perlu pakai lesen kontractur ke?

rumah ni buat sikit2,pada hujung minggu atau cuti, makan masa yang lama la

dinding lantai bumbung tu nak buat sendiri mmg boleh
tp kener pk gak pasal longkang, kumbahan, wiring, ground lightning..
baik amek construction kompeni jer, biaq depa handle sumer.. kalo nk jimat bahan mentah beli sendiri..

little_lily
09-06-2011, 10:38 AM
Btul2!!! ak pon ada plan nk wat umah sndri.. harga rumah perumahan skrg sume tak masuk akal. tolong lah sape2 ada pengalaman, ada ilmu skit dlm bidang ni. marilah tolong2 sesama bangsa. sharekan ilmu dgn ikhlas...

yg saya tau, sedara saya buat banglo 2 tingkat, rm350k jer
maner lg nak dpt banglo under 400k..
byr sumer kt arkitek, dier la yg wat sumer.. design, drawing, cari kontraktor
tanah kat area sepang, dengkil camtu.. mmg area dekat2 N9 tu mmg masih murah.. tanah besar, walopun ada rumah, masih ader space utk tanam pokok buluh, buat kebun skit, area utk bbq..
mmg jimat buat rumah tanah lot camnie, tp tgk la sanggup ke tak tinggal area yg terpencil skit..

1kereta.com
09-06-2011, 06:38 PM
buat sendiri banyak gak jimat..... duit yang jimat tu boleh buat beli perkakas dalam rumah.... kabinet dapur dan sebagainya........ banyak untung woooo

taipan6181
09-06-2011, 06:42 PM
mana pun ok janji ada onkos nya...aemua jadi...lagi cun beli tanah buat umah laa ...buat mcm mana kita nak baru puas hati..

mis fiori
10-06-2011, 02:48 AM
...insyaallah minggu depan saya nk masuk loan dgn cimb bank utk land loan kemudian loan utk bina rumah pula...dah berangan nk design rumah idaman...nasib baik suami kontraktor binaan(buleh adjust sebut harga bila nk submit ke bank nt...'clo'pula ex-colleague)..hrp2 semuanya berjalan dgn lancar..prefer beli tanah n bina rumah...berbaloi!

highfidelity
10-06-2011, 07:32 AM
nmpknya terpaksalah aku beli rumah siap rasanya,nak beli&buat rmh agak merumitkan tp memuaskan hati,ttp klu x kena gaya,kdg2 lg mhl dr beli rmh tmn...huhu...lgpun klu bz dgn kerja lg la pyh,nak g pantau kontraktor buat rmh lg kat tnh jauh dr rmh asal,,....

jemoreng
10-06-2011, 07:43 AM
tapi tapak dah dalam 50k untuk satu..
pas tu kalo kos dalam 120k bleh ke siap rumah semi D sebiji..
ni untuk rumah yang nak buat sendiri..

kalo kita beli sedebuk je 180k dapat sebiji semi D..
camna ni...bleh kasi pandangan

highfidelity
10-06-2011, 08:03 AM
tapi tapak dah dalam 50k untuk satu..
pas tu kalo kos dalam 120k bleh ke siap rumah semi D sebiji..
ni untuk rumah yang nak buat sendiri..

kalo kita beli sedebuk je 180k dapat sebiji semi D..
camna ni...bleh kasi pandangan
kes ko sama mcm aku la,semi d hnya rm180,tp beli tnh pun,tnh lot,geran berantai,mmg xbest je aku rs tnh mcmtu,lain la tnh sendiri...mcm ko buat sendiri ok la,boleh la dpt cmm semi d tu,klu amik kontraktor maka kos upah pun dh tolak stgh dr rm120k,jdlah rm60k utk sebuah rmh,lbh baik aku smbr yg siap... :D

shane
11-06-2011, 09:58 PM
nmpknya terpaksalah aku beli rumah siap rasanya,nak beli&buat rmh agak merumitkan tp memuaskan hati,ttp klu x kena gaya,kdg2 lg mhl dr beli rmh tmn...huhu...lgpun klu bz dgn kerja lg la pyh,nak g pantau kontraktor buat rmh lg kat tnh jauh dr rmh asal,,....

Ko beli rumah aku je lah. Boleh duduk situ, sambil2 tu ko buat rumah baru design ko sendiri sebab tanah lebih ada lebar 33kaki lagi. Buat mengadap ke tepi dgn gate baru buat kat tepi.....

shane
11-06-2011, 10:09 PM
tapi tapak dah dalam 50k untuk satu..
pas tu kalo kos dalam 120k bleh ke siap rumah semi D sebiji..
ni untuk rumah yang nak buat sendiri..

kalo kita beli sedebuk je 180k dapat sebiji semi D..
camna ni...bleh kasi pandangan

Pendapat aku la, kalau ko beli semi D, bila buat extension tepi kearah rumah jiran, jiran ko (bukan yg kembar) pun buat extension tepi kearah rumah ko, space boleh jadi agak sesak antara rumah ko & rumah jiran tu.

Jadi pendapat aku corner lot lebih baik kalau nak buat extension tepi, tak sesak sebab rumah ko & rumah jiran di pisahkan oleh jalanraya. Kecuali rumah semi D tu yg paling hujung sekali.

despro
24-06-2011, 09:19 AM
beli rumah yg dah siap dan beli tanah buat rumah dua2 ada kelebihan,, namun kalau kena caranya beli tanah & buat rumah lebih memberi pulangan yg baik, kalau silap percaturan boleh rugi, utk senang tanpa risiko beli rumah yg dah siap

little_lily
24-06-2011, 09:22 AM
byk nk kener consider kalo buat rumah sendiri, jgn lak nanti:
- air kumbahan naik ke atas
- tiap kali ader kilat letrik putus
- air hujan bertakung x mengalir ke longkang

myfxadvior
28-12-2011, 12:32 PM
"Adakah Anda Sekarang Ini Bercadang Untuk Memiliki Rumah Sendiri? Jika Anda Ada Sebidang Tanah Lot Tapak Rumah Maka Saya Cadangkan Anda Membina Sendiri Rumah Anda"

Apa yang maksudkan di sini ialah mengurus sendiri pembinaan rumah anda. Tahukah anda bahawa anda boleh jimatkan duit anda berpuluh ribu ringgit jika anda mengurus sendiri kerja-kerja binaan rumah anda. Secara asasnya harga membina sesebuah rumah boleh dipecahkan kepada tiga perkara iaitu:-

1.kos bahan binaan =33%
2.upah pekerja =33%
3.keuntungan kontraktor =33%

Jika kos binaan sesebuah rumah dianggarkan RM 90,000.00 maka keuntungan yang diperolehi oleh kontraktor adalah RM 30 ribu. Bayangkan duit sebanyak ini sebenarnya adalah duit anda jika anda mengurus sendiri pembinaan rumah anda dan duit yang anda perlukan bagi membina dan menyiapkan rumah anda adalah cuma RM 60 ribu sahaja.

Mahukah anda jika saya ingin tunjukkan cara bagaimana
anda boleh memiliki rumah sendiri dan menyelesaikan sebahagian masalah kewangan anda disamping anda boleh jimatkan berpuluh-puluh ribu ringgit jika tidak membeli rumah dari pemaju perumahan dan serta tidak perlu menanggung pinjaman perumahan yang membebankan.


bina-rumah.com/info/home.php
bina-rumah.com/


Read more: Ebook-Bina Sendiri Rumah Anda + Percuma pelan rumah bungalow atau Semi-D http://edymart.com/forum/19-iklan-produk-digital/2679-ebook-bina-sendiri-rumah-anda--percuma-pelan-rumah-bungalow-atau-semi-d#ixzz1hngF7RVy

ilhamic
28-12-2011, 12:50 PM
hajat manage sdri la...byk jimat tu..

mczm
04-01-2012, 06:03 PM
setahu aku memang kene tukar nama...sbb loan wajib ada nama yg peminjam..

tukar nama rugi, tak leh dapat duit

buat SPA, ko beli dari mak nko, katalah 50 ribu satu lot

bank finance 70%, jadi ko dapat modal 35,000 nak settle duit loyar, akitek, enjineer etc. dan ada modal nak buat land clearance
(bank bayar kat mak, nko sebat balik duit tu hehehhe)

mczm
04-01-2012, 06:24 PM
kes ko sama mcm aku la,semi d hnya rm180,tp beli tnh pun,tnh lot,geran berantai,mmg xbest je aku rs tnh mcmtu,lain la tnh sendiri...mcm ko buat sendiri ok la,boleh la dpt cmm semi d tu,klu amik kontraktor maka kos upah pun dh tolak stgh dr rm120k,jdlah rm60k utk sebuah rmh,lbh baik aku smbr yg siap... :D

geran banyak nama konpim tak lepas, kecuali semua penama menjadi peminjam, dah tu, semua nama berkongsi hak ataih rumah

mczm
04-01-2012, 06:25 PM
rumah semi-D yg RM180k tu luas binaan dia berapa?

nik@alrajhi
12-08-2012, 03:30 PM
http://4.bp.blogspot.com/-kd5d7c8t5DY/UCcvQOCMy7I/AAAAAAAAADU/EsmX0JA2Sh4/s1600/Untitled.png



Dear ALL,
“Elegance is not a dispensable luxury but a factor that decides between success and failure. “

Everyone likes to stay in a beautiful “mansion”. To some, a house is a symbol of success, self-worth and perhaps an “ego booster” to motivate them to work even harder. Be it a bungalow, a semi-detached or simply a terrace house, home is where the heart is for most people.
Thanks to for Al-Rajhi Bank’s Home Financing with rate as low as BFR -2.55%, owning a luxury home now is a dream come true!
Starting from today until 31 October 2012 , check out Al-Rajhi bank’s Home Financing latest campaign:

Luxury Home Campaign
1. Campaign Benefits in a nutshell
Benefits to customers:

Simple documentation
Fast approval with priority processing for privileged few (Green Lane)
Special rate with Zero Entry Cost (ZEC)
No penalty for early settlement
No late charges
No hidden fees and charges
Rates are capped at a maximum of 10%
MOF up to 90%
will be given “Green Lane” approval.
FREE discount coupon for GOLD PURCHASE

Profit Rate:

RM750K – RM2.0 Million BFR-2.55%(ZEC) BFR-2.65%(non-ZEC)
Above RM2.0 Million BFR-2.60%(ZEC) BFR-2.70%(non-ZEC)



Campaign Features, Terms & Conditions

No Description Features
1 Type of offer • Sub-sales & Refinancing
• New purchase (under construction)
2 Property type • Residential property only
3 Product type • Structure Home financing-i
4 Property value • RM1,000,000 & above
5 Minimum financing • RM750,000
6 Target segment • Malaysian Residents
• Salaried & self-employed
• RM10,000 & above (gross income)

Interested?? For Further information don’t hesitate to call me:

Nik (019 275 2857 / 013 310 2094)
Executive Home Finance
umair@alrajhibank.com.my or nik.umair88@gmail.com
http://alrajhibankhomefinancing.blogspot.com/