PDA

View Full Version : Nak bukak kedai mini market


gerbangkayangan
24-10-2009, 08:45 AM
assalamualaikum....

aku bukak thread ni sbb aku berminat nak bukak kedai mini market

kat tempat aku..so aku mintak pandangan siapa ada kengkawan

atau yg ada pengalaman share sikit pengalaman brapa modal di perlukan

anggaran dan nak dpt pemborong..100k rasa cukup tak.

12daily_pro
24-10-2009, 09:02 AM
ws.. pk byk kali nk bukak mini market nie..kena beri full komitmen ... nk manage stok yg bertimbun bukan satu kerja mudah .. hehe...

gerbangkayangan
24-10-2009, 10:37 AM
ws.. pk byk kali nk bukak mini market nie..kena beri full komitmen ... nk manage stok yg bertimbun bukan satu kerja mudah .. hehe...

mmg kena beri full komitment..tapi klau belajar dari org pengalaman rasa boleh kot :D

thariq_shahalam
24-10-2009, 02:35 PM
mmg kena beri full komitment..tapi klau belajar dari org pengalaman rasa boleh kot :D

huhu bro jangan rasa-rasa jer bro. Buat biz mini market memang mencabar. Uji dulu tahap komitmen bro - adakah bro sanggup menjaga di kedai 12-18 jam sehari? mampu disiplin mengira stok dan duit? Kaji betul-betul dulu bro

Kalau setakat nak buat part time baik tak payah bro :-?

gerbangkayangan
24-10-2009, 05:36 PM
huhu bro jangan rasa-rasa jer bro. Buat biz mini market memang mencabar. Uji dulu tahap komitmen bro - adakah bro sanggup menjaga di kedai 12-18 jam sehari? mampu disiplin mengira stok dan duit? Kaji betul-betul dulu bro

Kalau setakat nak buat part time baik tak payah bro :-?

ni bukan nak buat part time ni betul2 punya bukan cobaan:D

haudli
24-10-2009, 08:25 PM
xde pengalaman nak kongsi ngan tt,tapi semoga berjaya ye..

anoone
24-10-2009, 08:29 PM
assalamualaikum....

aku bukak thread ni sbb aku berminat nak bukak kedai mini market

kat tempat aku..so aku mintak pandangan siapa ada kengkawan

atau yg ada pengalaman share sikit pengalaman brapa modal di perlukan

anggaran dan nak dpt pemborong..100k rasa cukup tak.

saya sokong 100%....

Joe1911
24-10-2009, 08:46 PM
klau nak bukak kedai runcit ini pandangan aku:
cari port kedai yg betul2 strategik.
buat pinjaman PUNB(klau x bayar pon x kena blacklist)tapi kena tindakan la.
modal 100k ok la tuh.
jgn bukak berhadapan jalan yg kereta x bole berenti.
dari segi barang mestilah pelbagai.

dan lagi bagus join mana mana kedai 24jam(dth;)7eleven dlima happymart

Marilah kita menolong orang melayu memajukan perniagaan!! jgn harap kaum lain jer.

jutaONEfami
24-10-2009, 08:56 PM
assalamualaikum....

aku bukak thread ni sbb aku berminat nak bukak kedai mini market

kat tempat aku..so aku mintak pandangan siapa ada kengkawan

atau yg ada pengalaman share sikit pengalaman brapa modal di perlukan

anggaran dan nak dpt pemborong..100k rasa cukup tak.

aku pernah buka mini market kat langkawi. lokasi kat bawah apartment 12 tingkat. alhamdulilah okey cuma bila makin lama makin kurang penyewa sales drop giler2..

paling penting ko kena dapatkan credit line dr pembekal dengan banyak dan lama hehehe kurang2 60 hari..

paling laku rokok dengan topup la

paling tension walaupun laku jual gula hahaha untung 1kg sen2 jer

paling best bila awek2 kolej berdekatan datang beli barang:D

lagi satu jual air tin kalau boleh g borong sendiri kat kilang jgn amik kat agent..mmg agent ni suka paksa amik stok yg kita x suka..

jadikan amalan kalau makan/ambil brg2 kat kedai byr jugak dgn duit sendiri asing.

ape lagi? nanti aku terpk aku tambah ..aku suka org yg ada minat bisnes ni..:D

gerbangkayangan
24-10-2009, 10:11 PM
klau nak bukak kedai runcit ini pandangan aku:
cari port kedai yg betul2 strategik.
buat pinjaman PUNB(klau x bayar pon x kena blacklist)tapi kena tindakan la.
modal 100k ok la tuh.
jgn bukak berhadapan jalan yg kereta x bole berenti.
dari segi barang mestilah pelbagai.

dan lagi bagus join mana mana kedai 24jam(dth;)7eleven dlima happymart

Marilah kita menolong orang melayu memajukan perniagaan!! jgn harap kaum lain jer.

mcmna nak pinjam PUNB tu susah ke syarat nyer nak ada kedai dulu ker? lokasi aku ni strategik sbb mejoriti penduduk melayu...tapi xde kedai melayu pasaraya jauh dlm 35km klau kita letak harga berpatutan dan susunan brg yg kemas dan lengkap rasa boleh menarik ramai pelanggan..aku ingat nak bukak kat kpg aku skang aku duk bandar

minggu lepas aku ada singgah satu mini market aku cuma nak beli roti aje tapi kena beratur 15 minit ada 2 kaunter ramai sungguh org rasa ramai org pg kedai tu sbb dia jual pelbagai brg dari kering dan basah dgn harga yg murah walau pun kat situ byk kedai runcit.

gerbangkayangan
24-10-2009, 10:15 PM
aku pernah buka mini market kat langkawi. lokasi kat bawah apartment 12 tingkat. alhamdulilah okey cuma bila makin lama makin kurang penyewa sales drop giler2..

paling penting ko kena dapatkan credit line dr pembekal dengan banyak dan lama hehehe kurang2 60 hari..

paling laku rokok dengan topup la

paling tension walaupun laku jual gula hahaha untung 1kg sen2 jer

paling best bila awek2 kolej berdekatan datang beli barang:D

lagi satu jual air tin kalau boleh g borong sendiri kat kilang jgn amik kat agent..mmg agent ni suka paksa amik stok yg kita x suka..

jadikan amalan kalau makan/ambil brg2 kat kedai byr jugak dgn duit sendiri asing.

ape lagi? nanti aku terpk aku tambah ..aku suka org yg ada minat bisnes ni..:D

brapa modal mula2 nak mulakan bisnes...tadi aku ronda2 tanya kedai runcit at least kena ada over 100k untuk setup kedai brg2 aje dlm 80k.

jutaONEfami
25-10-2009, 11:48 AM
brapa modal mula2 nak mulakan bisnes...tadi aku ronda2 tanya kedai runcit at least kena ada over 100k untuk setup kedai brg2 aje dlm 80k.

aku buka mini market tuh kecik jer ..modal dlm 20k++ ..

tp kalau ko nak buka 1-2 pintu rumah kedai aku rasa 100k dah cukup buat permulaan..50k ko buat standby nak campak kat pembekal..baru depa konfiden nak kasi barang 100k..jgn ko beli cash semua 100k tuh beb..jgn sekali kali...guna untuk rolling..

mcm aku dulu amik brang 10k byr 5k jer dulu then next bill byr baki..

satu lagi nasihat aku kalau nak beli satu2 jenis barang jgn beli sikit2..amik byk terus

cnth mcm susu F&N 1 peti ada 48 tin..kalau nak betul2 boleh buat profit ko order terus 50-100 peti ke..kdg2 supplier kasi extra 1 peti dpt 2-3 tin free( mintak jer)..kalau tesco and big2 player lain depa order 1 kontena dpt free 100 peti terus

kalau
25-10-2009, 11:52 AM
nak bukak mini market......

lokasi tue penting, TS.......

location......location.....location........

tapi kena la ingat, makin best lokasi tue,

makin mahal la sewa......tue kalo kat sini la.....

zamreda
25-10-2009, 11:55 AM
semoga berjaya bro....klau gagal tu jgn polak tutup teruslah yer...
kekayaan tu 4,5 tahun baru rase..

perfume_aura
25-10-2009, 11:56 AM
susah2 bisnes perfume auralife macam saya jer.....modal hanya rm240...........hua...hua

cyberiz
25-10-2009, 11:58 AM
aku pun suka biz ni tp pesaing terlalu ramai..
belum kira hypermart n convinient shop lg tuhh..
anyway all da best to tt, good luck!

tebbaloi
25-10-2009, 12:08 PM
bagus TT.. harap di teruskan matlamat nak bukak mini mart tuh dan semoga berjaya..

sebab apa.. kat tempat aku ni orang indon (minang) jek yg dok buka minimart.. huhuh diorang bijjjaak.... kawin ngan gadis local.. pastu dapatkan lesen atas nama bini diorang tu .. pastu bukak lerr kedai runcittt..

--->ada member cakap di sebalik bisnes runcit tu diorang jual ganja.. itu sebab bisnes diorang maju.. entah betul ke idakkk aku pun tak tauu... sebab tak pernah nampak dengan mata sendiri..

hishammarmin
25-10-2009, 12:09 PM
Bagus TT....teruskan niat nak meniaga nih. Aku takde pengalaman dalam perniagaan mini market.. Anyway...aku galakkan ko berniaga...

tomie
25-10-2009, 12:15 PM
Bagus TT....teruskan niat nak meniaga nih. Aku takde pengalaman dalam perniagaan mini market.. Anyway...aku galakkan ko berniaga...

betul tu
kak ipaq ceq dari takdak apa2
buat loan & bukak kedai runcit

tup2...minggu depan dah bleh beli kenari :D
tapi bayo bulan2 la :))

:)paid:)cgrock

mangkaq
25-10-2009, 12:27 PM
20k cukup kot tuk mini market....
Sewa lot kedai tgk arrea gak...

gerbangkayangan
25-10-2009, 07:25 PM
nak bukak mini market......

lokasi tue penting, TS.......

location......location.....location........

tapi kena la ingat, makin best lokasi tue,

makin mahal la sewa......tue kalo kat sini la.....

lokasi sudah dikenalpasti sewa mahal ckit dlm 2k

gerbangkayangan
25-10-2009, 07:27 PM
Bagus TT....teruskan niat nak meniaga nih. Aku takde pengalaman dalam perniagaan mini market.. Anyway...aku galakkan ko berniaga...

aku mmg minat berniaga tapi dari mkn gaji skang ni rasa betul2 nak bukak kedai sendiri..:D

zamreda
25-10-2009, 07:30 PM
aku mmg minat berniaga tapi dari mkn gaji skang ni rasa betul2 nak bukak kedai sendiri..:D

usaha yng bagus..makan gaji bepalah sgt...klau ader kedai sndiri..beli dari diri sndiri ajer..:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)paid:)paid

gerbangkayangan
25-10-2009, 07:41 PM
aku pun suka biz ni tp pesaing terlalu ramai..
belum kira hypermart n convinient shop lg tuhh..
anyway all da best to tt, good luck!

kekadang org mls nak pg pasaraya sbb setakat nak beli brg ckit2 jer klau kita dpt jual brg2 penting yg org pakai xde masalah lg susun atur dan haga yg cantek..

gerbangkayangan
25-10-2009, 07:44 PM
usaha yng bagus..makan gaji bepalah sgt...klau ader kedai sndiri..beli dari diri sndiri ajer..:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)paid:)paid

ye betul skang ni gaji 2k duk bandar ngam2 paras hidung..:D

fanlee
25-10-2009, 07:54 PM
modal rm100K tue cukup dah modal
coz nak amik barang dari supply besar nie cukup bulan baru dia colect payment,so kita leh jual dulu barangan yg kita order ,tp kena manage betol2 nak kia stok yg berimbun n pelbagai jenis jenama lg

mr_kenji
25-10-2009, 08:24 PM
aku leh suply minuman coklat malt...
hehe...

dolphinmouse
26-10-2009, 01:34 PM
mini market bagus kalo buka kah tempat jauh dari hypermarket macam econsae, giant, tesco bla bla bla. lebih baik kah taman2 yang byk orang tinggal and yg penting harga + barang. mini market stock jenis byk. kalo kebanyakkan product orang cari u ada, mesti org akan beli. sbb x payah la bawa kereta keluar, lepas itu kena cari partking lagi.

tomie
26-10-2009, 02:10 PM
lokasi sudah dikenalpasti sewa mahal ckit dlm 2k

mahai jugak no :o
pak mertua ceq kasi sewa baru RM250 sbln..:D :">

gerbangkayangan
26-10-2009, 03:08 PM
mahai jugak no :o
pak mertua ceq kasi sewa baru RM250 sbln..:D :">

murah nyerrrrr..tapi kat mana ni rumah kedai 2 tingkat..bangunan baru buat..mmg 2k lokasi pun cantekk sbb tu mahal ckit tapi ni kena plan betul2 xle main2..

gerbangkayangan
26-10-2009, 03:09 PM
mini market bagus kalo buka kah tempat jauh dari hypermarket macam econsae, giant, tesco bla bla bla. lebih baik kah taman2 yang byk orang tinggal and yg penting harga + barang. mini market stock jenis byk. kalo kebanyakkan product orang cari u ada, mesti org akan beli. sbb x payah la bawa kereta keluar, lepas itu kena cari partking lagi.

ye betulll...:)cgrock

abgzan303
26-10-2009, 03:18 PM
assalamualaikum....

Aku bukak thread ni sbb aku berminat nak bukak kedai mini market

kat tempat aku..so aku mintak pandangan siapa ada kengkawan

atau yg ada pengalaman share sikit pengalaman brapa modal di perlukan

anggaran dan nak dpt pemborong..100k rasa cukup tak.

kalau kau berminat nak buka mini market aku cadangkan baik kau buka ceramic e-mart,,banyak kelebihan kalau kau bukak ceramic e-mart ni,,tak payah pikir pasal costumer pasal syarikat dah tolong carikan untuk kedai kita,,

persada
26-10-2009, 03:26 PM
kalau kau berminat nak buka mini market aku cadangkan baik kau buka ceramic e-mart,,banyak kelebihan kalau kau bukak ceramic e-mart ni,,tak payah pikir pasal costumer pasal syarikat dah tolong carikan untuk kedai kita,,




"sambil menyelam minum air ni...."
:D

yazaedar
26-10-2009, 03:28 PM
lokasi sudah dikenalpasti sewa mahal ckit dlm 2k

kedai aku 3.3k sebulan....dengar macam mahal...tapi masyuk.....apa yang penting location.....location....location..... sewa murah. orang tak dak buat apa.....:)cgrock

gerbangkayangan
26-10-2009, 06:43 PM
kedai aku 3.3k sebulan....dengar macam mahal...tapi masyuk.....apa yang penting location.....location....location..... sewa murah. orang tak dak buat apa.....:)cgrock

tula klau sewa mhal ada masyukkk ok...:)cgrock kedai ko ni mesti ganas..

Sang_Buana
26-10-2009, 09:06 PM
assalamualaikum....

aku bukak thread ni sbb aku berminat nak bukak kedai mini market

kat tempat aku..so aku mintak pandangan siapa ada kengkawan

atau yg ada pengalaman share sikit pengalaman brapa modal di perlukan

anggaran dan nak dpt pemborong..100k rasa cukup tak.

aku nak citer sikit lah pengalaman bukak kedai alat tulis tapi skrg ni aku berminat nak bukak mini market lak hehehe..sebab yang dulu aku dah close sebab pindah..

aku insyallah balik semananjung malaysia mybe akan bukak mini market konsep 24jam
design trademark dah buat ..modal dah stanby tunggu nak balik semananjung jer..insyallah dalam 2 kedai akan dibukak..
ehm modal yang hang ada tu dah kira ok untuk bukak...
aku dah survey barang nak setup kedai dan jugak suplier.
so aku nasihatkan ko kena rajin2 ronda2 kat bandar cari syarikat suplier yang besar yang leh kasi ko kredit 2bulan ker..1 bulan ker..yg penting sekali ko kena banyak suplier jangan satu suplier je yg hang harap nanti dia cekik darah hang hehehe..
biasanya kalau dia org nak kasi kredit dia org buat agrement dimana semua barang mesti ambil dekat dia org..time tu ko jangan setuju ..sebab ada part dia org main harga..
ko just ambil kredit barang2 yang penting sahaja..
product yg laris kat kawasan tu ko beli cash sahaja..
yg mana nampak slow ko buat kredit jer...sebab profit margin untuk kredit kurang sikit berbanding cash ...yang paling penting sekali untuk permulaan bukak ko jangan jadi tokey
ko mesti jadi kuli :D..baru ko rasa susah payah berniaga dan berhati2..kalau ko rasa ko tokey ko asyik lepas tangan and buat tak kisah dari segi perancangan kewangan dan management.

KOS SETUP contohnya seperti dibawah just anggaran aku sahaja :)paid: KEDAI SAIZ 20X70

http://img2.mudah.my/images/04/0459806627.jpg
http://img2.mudah.my/images/90/9033144904.jpg

gondola untuk full kedai dalam : RM4500 sahaja.lebih kurang
satu gondola dalam RM190-250 ...

Meja kaunter lebih kurang dalam : RM800
Rak rokok ko minta jer dekat syarikat suplier dia akan kasi je janji ko selalu ambil rokok kat dia org.
Pet Ais / Cheller = 2 unit besar x RM3000 = RM6000
Signboard kedai = RM2500
CCTV = RM800 - RM1200
Cermin Wall / Pintu Depan = RM5000
Decoration Kedai bahagian dalaman = RM3000
( Kalau nak buat mcm kat petronas punya siap lah berpuluh ribu hehehe )

http://img2.mudah.my/images/36/3651349940.jpg
http://img2.mudah.my/images/36/3619536492.jpg

POS SYSTEM : BAR CODE , PRINT CODE , SCAN CODE , SYSTEM ++ lebih kurang = RM2500


BARANG DALAM KEDAI LEBIH KURANG = < RM15,000 kalau mcm 7-ELEVEN lah hehehe tapi letak banyak barang lagi bagus ..

STOK BARANG = RM5,000

DEPOSIT KEDAI 3 BULAN = 3 X RM2000 = RM6000


SO TOTAL KOS yang SELAMAT = RM 51,500 untuk satu kedai
kalau leh stanby cash dalam dalam RM10K untuk apa apa kecemasan :)

SnaMarketing
26-10-2009, 09:29 PM
Menarik ni

mcmner lak dgn permohonan lesen/permit untuk buka 24jam?

gerbangkayangan
26-10-2009, 10:25 PM
aku nak citer sikit lah pengalaman bukak kedai alat tulis tapi skrg ni aku berminat nak bukak mini market lak hehehe..sebab yang dulu aku dah close sebab pindah..

aku insyallah balik semananjung malaysia mybe akan bukak mini market konsep 24jam
design trademark dah buat ..modal dah stanby tunggu nak balik semananjung jer..insyallah dalam 2 kedai akan dibukak..
ehm modal yang hang ada tu dah kira ok untuk bukak...
aku dah survey barang nak setup kedai dan jugak suplier.
so aku nasihatkan ko kena rajin2 ronda2 kat bandar cari syarikat suplier yang besar yang leh kasi ko kredit 2bulan ker..1 bulan ker..yg penting sekali ko kena banyak suplier jangan satu suplier je yg hang harap nanti dia cekik darah hang hehehe..
biasanya kalau dia org nak kasi kredit dia org buat agrement dimana semua barang mesti ambil dekat dia org..time tu ko jangan setuju ..sebab ada part dia org main harga..
ko just ambil kredit barang2 yang penting sahaja..
product yg laris kat kawasan tu ko beli cash sahaja..
yg mana nampak slow ko buat kredit jer...sebab profit margin untuk kredit kurang sikit berbanding cash ...yang paling penting sekali untuk permulaan bukak ko jangan jadi tokey
ko mesti jadi kuli :D..baru ko rasa susah payah berniaga dan berhati2..kalau ko rasa ko tokey ko asyik lepas tangan and buat tak kisah dari segi perancangan kewangan dan management.

KOS SETUP contohnya seperti dibawah just anggaran aku sahaja :)paid: KEDAI SAIZ 20X70

http://img2.mudah.my/images/04/0459806627.jpg
http://img2.mudah.my/images/90/9033144904.jpg

gondola untuk full kedai dalam : RM4500 sahaja.lebih kurang
satu gondola dalam RM190-250 ...

Meja kaunter lebih kurang dalam : RM800
Rak rokok ko minta jer dekat syarikat suplier dia akan kasi je janji ko selalu ambil rokok kat dia org.
Pet Ais / Cheller = 2 unit besar x RM3000 = RM6000
Signboard kedai = RM2500
CCTV = RM800 - RM1200
Cermin Wall / Pintu Depan = RM5000
Decoration Kedai bahagian dalaman = RM3000
( Kalau nak buat mcm kat petronas punya siap lah berpuluh ribu hehehe )

http://img2.mudah.my/images/36/3651349940.jpg
http://img2.mudah.my/images/36/3619536492.jpg

POS SYSTEM : BAR CODE , PRINT CODE , SCAN CODE , SYSTEM ++ lebih kurang = RM2500


BARANG DALAM KEDAI LEBIH KURANG = < RM15,000 kalau mcm 7-ELEVEN lah hehehe tapi letak banyak barang lagi bagus ..

STOK BARANG = RM5,000

DEPOSIT KEDAI 3 BULAN = 3 X RM2000 = RM6000


SO TOTAL KOS yang SELAMAT = RM 51,500 untuk satu kedai
kalau leh stanby cash dalam dalam RM10K untuk apa apa kecemasan :)

idea dan planning yg bagus..so dlm 50k dah bukak satu mini market..:)cgrock

abgzan303
26-10-2009, 10:56 PM
"sambil menyelam minum air ni...."
:D


kalau air tu air sedap apa salahnya,,,,telan je lah,,bukan apa kita citer yang betol apa salahnya:)cgrock:)cgrock:)cgrock

deaftonejoe
27-10-2009, 12:03 AM
ok nipengalaman aku sbg peruncit yg mane pesaing aku adalah 2 pasaraya cine.. 5 kedai runcit cine, 2 kedai runcit india, 1 kedai runcit mamak, 3 kedai runcit acheh yg bukak 24jam.... dan tinggal 3 kedai runcit melayu.. kalu ikut dah lbh kurang 6 kedai runcit orang melayu tutup sejak aku bukak 4 thn lepas.. kenestruggle bro.. aku bukak dr 7a.m -12mlm. struggle bro.. ms ni aku bukak umur aku 23 thn pada tn 2005.. aku berkongsi 2 org.. tp xjual basahle.. jual kering le dr sale 400 sehari skg ni dah 4000 sehari dr xde pekerja skg dah ade 3 org pekerja.. dr bujang skg dh kawin.. dulu dr 7-12mlm skg dah gilir2 ngan partner aku ikut syif le 7pg-4ptg 4ptg-12mlm..2 shift le..

silverchair959
27-10-2009, 12:10 AM
kedai runcit ??

gi tanya mak aku...masuk ni dah 5 tahun dah beroperasi...

saingan kedai runcit cina 2 pintu (kedai mak aku 1 pintu jer)

yang paling penting kena byk2kan bersabarrrrrr

deaftonejoe
27-10-2009, 12:17 AM
ok modal 36000 pinjam sedare mare sbb aku 2 org xde wet lgpun keje kilang gaji bukan besopun 600-900 sebulan mane nk dpt wet bnyk.. dr36000 10000 tuk deposit sewa kedai, 8000 tuk rokok, 2000 tuk rak.. aku pki rak besi je.. alah rak yg ikt pki skru pastu lantai pki playwood.. 1000 tuk grill.. ni pun psg sendiri.. pastu 10000 tuk beli brg dan wat pusingan sbb aku dpt kredit sebulan skali dr supply besar (ni pun sbb ade cantact) jd aku dh save kat sini tuk pusingan modal.. maknenyer barang msk dulu jd belen 10000 tu aku wat nambah2 je.. lg 5000 aku wat simpan msk ASB.. barang yg msk dr supply adalah senanyak 70000 hmpr 3 thn br settle termsk utang sedara mara.. sign board aku xwat thn ke3 br wat signboard.. lesen majlis pun selepas setahun meniaga br wat.. tu pun terpakse main sentimen bangsa.. dan penipuan.. die start samanbr aku wat.. die saman 150 tp aku rayu sblm 14 hr kenele 30 ringgit..he.. he..meniage kene gamble bro.. mulut kene manis.. kene senym beb walau kenemaki.. ini kedai kedua aku yg aku start dr zero.. skg niaset simpanan dlm ASB hasil meniage hampir mencecah 170000...

tudung87
27-10-2009, 12:21 AM
mcmna nak pinjam PUNB tu susah ke syarat nyer nak ada kedai dulu ker? lokasi aku ni strategik sbb mejoriti penduduk melayu...tapi xde kedai melayu pasaraya jauh dlm 35km klau kita letak harga berpatutan dan susunan brg yg kemas dan lengkap rasa boleh menarik ramai pelanggan..aku ingat nak bukak kat kpg aku skang aku duk bandar

minggu lepas aku ada singgah satu mini market aku cuma nak beli roti aje tapi kena beratur 15 minit ada 2 kaunter ramai sungguh org rasa ramai org pg kedai tu sbb dia jual pelbagai brg dari kering dan basah dgn harga yg murah walau pun kat situ byk kedai runcit.

ni cakap x tipula.. org melayu, asalkan murah die akan masuk.. so, kalo ada saingan kedai kaum lain, tapi harga barang tuan lebih mahal dr kedai saingan, alamatnye x masukla diorg...

serius, even beza 10 sen pun org akan berkira2..

nways, biar untung cipu org slalu masuk dr untung byk, tp xde org masukkkk...

kalo blaja bisnes, biar beberapa brg sgt murah, low dr market price sbg daya penarik org nak masuk kedai.. kdg2 dgn bbrp brg ni la org akan nmpak kedai kite murahhh.. mind setting...

tudung87
27-10-2009, 12:26 AM
ni cakap x tipula.. org melayu, asalkan murah die akan masuk.. so, kalo ada saingan kedai kaum lain, tapi harga barang tuan lebih mahal dr kedai saingan, alamatnye x masukla diorg...

serius, even beza 10 sen pun org akan berkira2..

nways, biar untung cipu org slalu masuk dr untung byk, tp xde org masukkkk...

kalo blaja bisnes, biar beberapa brg sgt murah, low dr market price sbg daya penarik org nak masuk kedai.. kdg2 dgn bbrp brg ni la org akan nmpak kedai kite murahhh.. mind setting...

plg penting..

layanan..sebab, byk kedai melayu, servis ni mmg kureng.. org jaga kaunter biarla yg suke senyum.. kalo muke masam cam cuke, biar keje bhgn stor... die ngadap tikus ngan lipas jekkk...:D:D

jgn jd cm kat tempat sy.. muke org jaga kaunter masam gile.. menyampah tgk.. kasar, suke marah2 orang, x penyabar, berbeza betul ngan mak die.. mak die senyum jekkk..

kalo senyum selalu, sejuk je hati nak masuk kedai tu selaluuuu..:)paid

tudung87
27-10-2009, 12:32 AM
murah nyerrrrr..tapi kat mana ni rumah kedai 2 tingkat..bangunan baru buat..mmg 2k lokasi pun cantekk sbb tu mahal ckit tapi ni kena plan betul2 xle main2..

nways, awal2 xyah wat signboard kedai yg mahal2.. gune signboard cam plastik bole tahan lama tuu. sebab nk save budget...

signboard stendet tu mahal gle.. riban2... maybe nk dkt 10k.. dr habiskan duit kat signboard, baik isi barang..

deaftonejoe
27-10-2009, 12:32 AM
kedai pertama aku kedai hardware ngan mak bapak aku kat kg. kg. aku kat kota tinggi.. ms tu umr aku 16 thn.. oleh kerana xsanggp gosok kete (sblm ni bapak aku bukak bengkel cat kete) aku bersugguh nk bukak kedai hardware.. dgn modal rm3000 seingat aku ms ni semua brg purata ade 3 cth scraper 3 penyapu 3 screwdriver 3.. jd skg dh 11 thn dah 2 pintu dan terbesr kat kg. aku dan mak bapak aku yg uruskan.. sbb ms aku umr 19 thn aku lari dr umah g k.l sbb remaja biasele.. pastu umur 22 thn balik johor balik dan keje kilang hinggalah terdetik nk meniaga blk dan kebetulan ade member sekampung ajak krn aku ade pengalaman.. jd thn 20005 dan berumur 23 thn bergelumangle aku ngan dunia runcit pula yg amat berbeza dr dunia hardware.. tinggal semua beb kesoronokkan dunia.. syurga dunia semua ditinggalkan demi kedai runcit.. sbb ade keinsafan nak naikkan taraf bangsa melayu dlm bidang perniagaan.. pade aku pengalaman xmembantu sangat yg penting usaha keras.. dalam 2 thn pertama akuxpernah cuti kecuali hari raya pertama, kedua, raye aji dan ms atuk aku meninggal..tu je ari yg aku cuti full day..ari lain kalu nk blk kg. ngk mak bapak aku.. pagi aku bukak smpi kul 2 ptg pastu blk kg.. yg mane perjalanan ambil ms satu setengah jam dan pade pukul 8mlm dah ade kat kedai blk smpi kul 12.. kekadang ade ms 2 hr aku xtido.. bnyk keje dan ngk bola.. he.. he.. aku mmg struggle tuk 2 thn pertame.. lagi satu kene minat beb.. meniaga bukan sbb nk kaye tp seronok ngk org.. kalu ko nak tahu aku cume beli umah dan xde kete.. yg ade pun kete org umah ak.. kete kancil.. manekale partner aku pun same satu umah dan satu kete tu pun kete kelisa.. sbb bg kiteorg meniaga bkn nk kaye tp seronok ngk gelagat org.. lg satu tanam sifat tuk majukan bangsa dan agama..

deaftonejoe
27-10-2009, 12:39 AM
sbb tu aku mrh bile org kate mesti nk jdkn malaysia semua same.. melayu, cine, india.. tp bile aku meniage aku dpt lihat.. cina tetap cine, india tetap india, melayu tetap melayu... pade aku bukan bangsa melayu yg racial.. tp cine.. Aku dulu merupakan penyokong kuat pkr dan pas tp skg pade aku all of this thing is bullshit.. xde memberi faedah pd aku sbb aaku berdiri pd kaki aku sendr.. costumer aku semua melayu dan sedikit india tp cine xkan masuk kedai aku sbb aku melayu.. begitu juga salesmen harga kedai melayu mahal seposen dr kedai sebangsa mereka.. sbb tu aku bole kate bangse cine lbh racial dr melayu.. Maaf termasuk ckit..

deaftonejoe
27-10-2009, 12:41 AM
Ape-pun skg aku nagh kumpul sehingga cecah setengah juta pastu aku bersaradr rncit.. kembali ke kg. tuk besarkan lg perniagaan hardware keluarga aku.. letih le main runcit.. lagilagile kalu kat bandar.. penat sangat beb..

tudung87
27-10-2009, 12:48 AM
sbb tu aku mrh bile org kate mesti nk jdkn malaysia semua same.. melayu, cine, india.. tp bile aku meniage aku dpt lihat.. cina tetap cine, india tetap india, melayu tetap melayu... pade aku bukan bangsa melayu yg racial.. tp cine.. Aku dulu merupakan penyokong kuat pkr dan pas tp skg pade aku all of this thing is bullshit.. xde memberi faedah pd aku sbb aaku berdiri pd kaki aku sendr.. costumer aku semua melayu dan sedikit india tp cine xkan masuk kedai aku sbb aku melayu.. begitu juga salesmen harga kedai melayu mahal seposen dr kedai sebangsa mereka.. sbb tu aku bole kate bangse cine lbh racial dr melayu.. Maaf termasuk ckit..

mak sy selalu ckp org cine dpt rege murah sbb diorg beli murah..

nways, biasala manusia akan mencari bnda murah jika sama brg..

deaftonejoe
27-10-2009, 01:21 AM
ini bkn maksud murah tp sbb kedai melayu jd mereka x masuk.. manekale salesmen pemborong plak wat taik dgn kedai cine die bg murah seposen dr kedai aku.. jd bile costumer tanyer aku ckple die amek berkaton2 jd dpt murah tp rupenyer sm je mcm aku cume die dpt murah seposen.. last2 aku main sentimen kaum.. br puas hati aku.. salesmen tu pun aku dah pok kan check bile dtg mintak br aku bgle cek pastu last2 die tahu akaun dh x aktif.. padan muke skg dh 4 bulan smlm bos die dtk nk report jd terpakse le bg cek br.. aku tutup akaun semate-mate nk kenekan die.. tuko dr cimb ke maybank.. aku tau bende ni dr pekerja die sbb pekerja die budak2 citu gak jd selalu lepak2 terlepas citer.. skg aku dh tendang syarikat tu.. aku amek ngan syarikat lain plak.. sebulan aku bg 5000 tuk brg2 syarikat yg aku tendang.. dulu lg le cash money tu byr.. boss besar dtg merayu ngan mintak maap pastu nk amek order.. die sendr yg amek order bersungguh tokei die sbb aku punyer payment mmg cantek xde maslh.... bile aku tau kisah sebenar apelg wat taik le.... salesmen tupun dh kene pecat sbb songlap wet company.. kerana die aku terpakse pok kan akaun pastu tutup akaun.. pindah ke bank lain.. marah punyer pasal..

silverchair959
27-10-2009, 01:31 AM
ini bkn maksud murah tp sbb kedai melayu jd mereka x masuk.. manekale salesmen pemborong plak wat taik dgn kedai cine die bg murah seposen dr kedai aku.. jd bile costumer tanyer aku ckple die amek berkaton2 jd dpt murah tp rupenyer sm je mcm aku cume die dpt murah seposen.. last2 aku main sentimen kaum.. br puas hati aku.. salesmen tu pun aku dah pok kan check bile dtg mintak br aku bgle cek pastu last2 die tahu akaun dh x aktif.. padan muke skg dh 4 bulan smlm bos die dtk nk report jd terpakse le bg cek br.. aku tutup akaun semate-mate nk kenekan die.. tuko dr cimb ke maybank.. aku tau bende ni dr pekerja die sbb pekerja die budak2 citu gak jd selalu lepak2 terlepas citer.. skg aku dh tendang syarikat tu.. aku amek ngan syarikat lain plak.. sebulan aku bg 5000 tuk brg2 syarikat yg aku tendang.. dulu lg le cash money tu byr.. boss besar dtg merayu ngan mintak maap pastu nk amek order.. die sendr yg amek order bersungguh tokei die sbb aku punyer payment mmg cantek xde maslh.... bile aku tau kisah sebenar apelg wat taik le.... salesmen tupun dh kene pecat sbb songlap wet company.. kerana die aku terpakse pok kan akaun pastu tutup akaun.. pindah ke bank lain.. marah punyer pasal..

harap melayu lain buka mata...ekonomi bukan melayu yang pegang tapi kuasa membeli ada pada melayu

heavenly_king
27-10-2009, 02:00 AM
nak kena bersaing dgn hypermarket lagi, lokasi nak kena strategik, tapi kebanyakan nya dah dimonopoli oleh hypermarket2

silverchair959
27-10-2009, 02:05 AM
nak kena bersaing dgn hypermarket lagi, lokasi nak kena strategik, tapi kebanyakan nya dah dimonopoli oleh hypermarket2

mak aku ada gak kekadang gi beli kat mydin pastuh jual balik kat kedai...bleh dpt lg murah dpd supplier

Jeb
27-10-2009, 02:10 AM
pening aku baca deaftjoe pnya ayat..

kasi enter skit la bro antara paragraph baru la syok baca.:D

gerbangkayangan
27-10-2009, 06:25 AM
sbb tu aku mrh bile org kate mesti nk jdkn malaysia semua same.. melayu, cine, india.. tp bile aku meniage aku dpt lihat.. cina tetap cine, india tetap india, melayu tetap melayu... pade aku bukan bangsa melayu yg racial.. tp cine.. Aku dulu merupakan penyokong kuat pkr dan pas tp skg pade aku all of this thing is bullshit.. xde memberi faedah pd aku sbb aaku berdiri pd kaki aku sendr.. costumer aku semua melayu dan sedikit india tp cine xkan masuk kedai aku sbb aku melayu.. begitu juga salesmen harga kedai melayu mahal seposen dr kedai sebangsa mereka.. sbb tu aku bole kate bangse cine lbh racial dr melayu.. Maaf termasuk ckit..

byk betul pengalaman bro muda2 dah bermiaga mmg aku tau niaga runcit penat tapi tula jiwa aku ni suka berniaga dan

seronok..tapi masih planning skang aku kje gomen klau aku dah betul2 nak bukak aku kena benti keje le...bab perkauman

tu mmg ada aku tak nafikan tempat aku ni takde satu pun kedai melayu lagi tapi majoriti penduduk melayu ada pun jauh

ckit itu pun brg byk xde mcm berniaga main2

gerbangkayangan
27-10-2009, 06:26 AM
mak aku ada gak kekadang gi beli kat mydin pastuh jual balik kat kedai...bleh dpt lg murah dpd supplier

erm janji dpt brg murah :)cgrock

gerbangkayangan
27-10-2009, 06:30 AM
harap melayu lain buka mata...ekonomi bukan melayu yang pegang tapi kuasa membeli ada pada melayu

setuju sgttt..aku tgk byk org melayu masuk kedai runcit

cina..klau kat bandar nak bukak kedai runcit mmg kene keje

keras..sbb kedai runcit terlalu byk..org boleh pilih mana yg

murah dan brg yg dia hendak ada..

gerbangkayangan
27-10-2009, 06:32 AM
ni cakap x tipula.. org melayu, asalkan murah die akan masuk.. so, kalo ada saingan kedai kaum lain, tapi harga barang tuan lebih mahal dr kedai saingan, alamatnye x masukla diorg...

serius, even beza 10 sen pun org akan berkira2..

nways, biar untung cipu org slalu masuk dr untung byk, tp xde org masukkkk...

kalo blaja bisnes, biar beberapa brg sgt murah, low dr market price sbg daya penarik org nak masuk kedai.. kdg2 dgn bbrp brg ni la org akan nmpak kedai kite murahhh.. mind setting...

mmg tak tipu pun benar belaka..:D:D

ujikaji1
07-11-2009, 10:32 PM
salam,
kalau nak berniaga ni elok dari bawah..
cube buat "kecil2" dulu..
belajar asas dulu
pelan2 kayuh..
belajar mcm mana nak beli barang2
mcm mana nak kawal n pusing modal.
mcm mana nak berurusan dgn supplyer.
mcm mana nak beli barang2..

untung kedai runcit ni tak banyak..
biasanya dalam 20% ke 30 %
ada juga untung dalam 3%.Contohnya gula,beras
tapi ada jugak untung samapai 50%.contohnya air kotak.
(tapi kalau dah masuk dalam peti sejuk tak dapat 50%)


bro nak bukak kedai kat kawasan mana?

ujikaji1
10-11-2009, 11:46 PM
biasanya barang y laris adalah rokok dan prepaid
*rokok dunhill untung lebih sikit dari rokok y lain.

dan barang ni jugak modalnya besar dan untung nya nipis.




Nak letak harga barang berapa?
mula2 tengok dulu harga kawasan tu berapa harganya..
katakan harga barang A untuk kawasan tu adalah RM 7.50
tapi kite leh dapat harga dari pembekal adalah RM 5.50
jika buat kire2 keuntungan bile kite jual barang pada harga RM7.50
ialah 36%.itu dah kire banyak.
kite leh turunkan lagi harga barang A.
katakan ambil untung dalam 30%.
jadi harga barang tersebut leh dijual RM 7.15.
jauh perbezaannya dan untung masih ada.

ujikaji1
10-11-2009, 11:55 PM
sambung sikit lagi....

kalau jual air yg dalam peti sejuk tu
kalau boleh letak air banyak jenis.

dalam peti sejuk letak satu jenis je..pelangan tak banyak pilihan..
bil api kene bayar.
kalau letak banyak jenis,pelangan banyak pilihan
dan bil api tetap bayar pada kadar y sama jika letak satu jenis air.

kalau buat kire2
katakan satu jenis air je
untung kasar dalam RM100.
bil kene bayar RM50
untung bersih rm50

kalau banyak jenis air(banyak pilihan)
untung kasar RM110
bil api y kene bayar rm50
untung bersih rm60

mywang
12-11-2009, 04:38 PM
byk ilmu dpt kt cni. tq

ujikaji1
13-11-2009, 07:43 PM
Sambung Lagi.....

Pembekal Barang2..

Ada y jenis hari ni ambil order,besok hantar barang(orng y sama hantar barang)

Ada y turun barang terus bayar.

Ada y ambil order kemudian orng lain y hantar barang.
y ni kene hati2..
banyak kes berlaku dimana bile barang sampai kemudian pembayaran dibuat tetapi duit tu tak sampai pada syrikat.
untuk kes mcm ni aku nasihatkan bayar guna cek.terang2 ko mesti letak nama syarikat kat cek tu.

Ada y ambil order(ajen) kemudian orng lain hantar barang.dan pembayaran dibuat pada orng y ambil order.y ni pun mesti hati2.
ada kes dimana ejen tersebut mengunakan resit pembayaran y dicetak sendiri tetapi mengunakan nama syarikat..

walaupun kite kehilangan duit sedikit tapi kalau kite masukkan sebagai modal untuk kedai, banyak barang2 y kite leh beli..tul x?

jemoreng
13-11-2009, 08:00 PM
camna nak buat kedai makan plak..?

ujikaji1
13-11-2009, 08:30 PM
sambung sikit lagi..


bile nak cari pembekal kite kene tau jugak keupayaan kedai.
ada yang pembekal y datang 1minggu sekali.
ada y datang 1 bulan sekali.

kalau ambil barang2 sebulan sekali kite perlukan modal y besar sikit..
kalau ambil barang seminggu sekali modal tak perlu besar sangat.
kenapa?
kerana barang y kite ambil untuk dijual adalah untuk stok semingu punya barang dan kite leh ambil banyak jenis barang..

biasanya barang y kite ambil bukan la terus dari kilang..
(kilang -> pembekal -> kedai2 runcit)
kalau betul terus dari kilang memang la leh dapat harga murah,
tapi boleh ke ambil dengan kuantiti y sedikit.?

ujikaji1
13-11-2009, 08:32 PM
camna nak buat kedai makan plak..?

kene ada tukang masak,tempat y strategik...
:D

gerbangkayangan
14-11-2009, 11:54 AM
camna nak buat kedai makan plak..?

klau bukak kedai makan kena bukak thread baru xle campur aduk kat sini:D

gerbangkayangan
14-11-2009, 11:55 AM
sambung sikit lagi..


bile nak cari pembekal kite kene tau jugak keupayaan kedai.
ada yang pembekal y datang 1minggu sekali.
ada y datang 1 bulan sekali.

kalau ambil barang2 sebulan sekali kite perlukan modal y besar sikit..
kalau ambil barang seminggu sekali modal tak perlu besar sangat.
kenapa?
kerana barang y kite ambil untuk dijual adalah untuk stok semingu punya barang dan kite leh ambil banyak jenis barang..

biasanya barang y kite ambil bukan la terus dari kilang..
(kilang -> pembekal -> kedai2 runcit)
kalau betul terus dari kilang memang la leh dapat harga murah,
tapi boleh ke ambil dengan kuantiti y sedikit.?

nama pun ujikaji mmg ko kaji abis tq da info..:)cgrock:)paid

gerbangkayangan
14-11-2009, 11:56 AM
salam,
kalau nak berniaga ni elok dari bawah..
cube buat "kecil2" dulu..
belajar asas dulu
pelan2 kayuh..
belajar mcm mana nak beli barang2
mcm mana nak kawal n pusing modal.
mcm mana nak berurusan dgn supplyer.
mcm mana nak beli barang2..

untung kedai runcit ni tak banyak..
biasanya dalam 20% ke 30 %
ada juga untung dalam 3%.Contohnya gula,beras
tapi ada jugak untung samapai 50%.contohnya air kotak.
(tapi kalau dah masuk dalam peti sejuk tak dapat 50%)


bro nak bukak kedai kat kawasan mana?

kat kwsan pekan..bukan kat pahang..hahahaha

ujikaji1
14-11-2009, 07:46 PM
nama pun ujikaji mmg ko kaji abis tq da info..:)cgrock:)paid

he4 :">
aku baru je bejinak ngn dunia peruncitan ni..
nak mintak tunjuk ajar gak dari y berpengelaman..

niko
14-11-2009, 09:24 PM
ilmu yng sngt bagus...

gerbangkayangan
16-11-2009, 01:25 PM
he4 :">
aku baru je bejinak ngn dunia peruncitan ni..
nak mintak tunjuk ajar gak dari y berpengelaman..

klau dah start tu kira bagus la boleh share2 kat sini..99% rezeki dtg dari berniaga kan.. kan.. kan..:)cgrock

ikhmal_ok
17-11-2009, 01:13 AM
aku nak citer sikit lah pengalaman bukak kedai alat tulis tapi skrg ni aku berminat nak bukak mini market lak hehehe..sebab yang dulu aku dah close sebab pindah..

aku insyallah balik semananjung malaysia mybe akan bukak mini market konsep 24jam
design trademark dah buat ..modal dah stanby tunggu nak balik semananjung jer..insyallah dalam 2 kedai akan dibukak..
ehm modal yang hang ada tu dah kira ok untuk bukak...
aku dah survey barang nak setup kedai dan jugak suplier.
so aku nasihatkan ko kena rajin2 ronda2 kat bandar cari syarikat suplier yang besar yang leh kasi ko kredit 2bulan ker..1 bulan ker..yg penting sekali ko kena banyak suplier jangan satu suplier je yg hang harap nanti dia cekik darah hang hehehe..
biasanya kalau dia org nak kasi kredit dia org buat agrement dimana semua barang mesti ambil dekat dia org..time tu ko jangan setuju ..sebab ada part dia org main harga..
ko just ambil kredit barang2 yang penting sahaja..
product yg laris kat kawasan tu ko beli cash sahaja..
yg mana nampak slow ko buat kredit jer...sebab profit margin untuk kredit kurang sikit berbanding cash ...yang paling penting sekali untuk permulaan bukak ko jangan jadi tokey
ko mesti jadi kuli :D..baru ko rasa susah payah berniaga dan berhati2..kalau ko rasa ko tokey ko asyik lepas tangan and buat tak kisah dari segi perancangan kewangan dan management.

KOS SETUP contohnya seperti dibawah just anggaran aku sahaja :)paid: KEDAI SAIZ 20X70

http://img2.mudah.my/images/04/0459806627.jpg
http://img2.mudah.my/images/90/9033144904.jpg

gondola untuk full kedai dalam : RM4500 sahaja.lebih kurang
satu gondola dalam RM190-250 ...

Meja kaunter lebih kurang dalam : RM800
Rak rokok ko minta jer dekat syarikat suplier dia akan kasi je janji ko selalu ambil rokok kat dia org.
Pet Ais / Cheller = 2 unit besar x RM3000 = RM6000
Signboard kedai = RM2500
CCTV = RM800 - RM1200
Cermin Wall / Pintu Depan = RM5000
Decoration Kedai bahagian dalaman = RM3000
( Kalau nak buat mcm kat petronas punya siap lah berpuluh ribu hehehe )

http://img2.mudah.my/images/36/3651349940.jpg
http://img2.mudah.my/images/36/3619536492.jpg

POS SYSTEM : BAR CODE , PRINT CODE , SCAN CODE , SYSTEM ++ lebih kurang = RM2500


BARANG DALAM KEDAI LEBIH KURANG = < RM15,000 kalau mcm 7-ELEVEN lah hehehe tapi letak banyak barang lagi bagus ..

STOK BARANG = RM5,000

DEPOSIT KEDAI 3 BULAN = 3 X RM2000 = RM6000


SO TOTAL KOS yang SELAMAT = RM 51,500 untuk satu kedai
kalau leh stanby cash dalam dalam RM10K untuk apa apa kecemasan :)

Stok barang RM 5000 je ? yg lain consignment ? Boleh dapat ke.

ikhmal_ok
17-11-2009, 01:20 AM
ok nipengalaman aku sbg peruncit yg mane pesaing aku adalah 2 pasaraya cine.. 5 kedai runcit cine, 2 kedai runcit india, 1 kedai runcit mamak, 3 kedai runcit acheh yg bukak 24jam.... dan tinggal 3 kedai runcit melayu.. kalu ikut dah lbh kurang 6 kedai runcit orang melayu tutup sejak aku bukak 4 thn lepas.. kenestruggle bro.. aku bukak dr 7a.m -12mlm. struggle bro.. ms ni aku bukak umur aku 23 thn pada tn 2005.. aku berkongsi 2 org.. tp xjual basahle.. jual kering le dr sale 400 sehari skg ni dah 4000 sehari dr xde pekerja skg dah ade 3 org pekerja.. dr bujang skg dh kawin.. dulu dr 7-12mlm skg dah gilir2 ngan partner aku ikut syif le 7pg-4ptg 4ptg-12mlm..2 shift le..

Cerita le stok control pakai sistem apa ? manual atau ict sistem. Tentu ramai nak tahu.

neo_laguna
17-11-2009, 11:02 AM
sbb tu aku mrh bile org kate mesti nk jdkn malaysia semua same.. melayu, cine, india.. tp bile aku meniage aku dpt lihat.. cina tetap cine, india tetap india, melayu tetap melayu... pade aku bukan bangsa melayu yg racial.. tp cine.. Aku dulu merupakan penyokong kuat pkr dan pas tp skg pade aku all of this thing is bullshit.. xde memberi faedah pd aku sbb aaku berdiri pd kaki aku sendr.. costumer aku semua melayu dan sedikit india tp cine xkan masuk kedai aku sbb aku melayu.. begitu juga salesmen harga kedai melayu mahal seposen dr kedai sebangsa mereka.. sbb tu aku bole kate bangse cine lbh racial dr melayu.. Maaf termasuk ckit..

aku pon meniage jugak...lebih 6 thn dah...since 2004...minat meniage tak minat keje ngan org...ape yg ko ckp ni mmg betul...spnjg aku maniage susah tul nak jumpe customer cine...klu ade pon masuk pastu blah...tanye brg nak pon tak...sbbnye kedai tu melayu punyer...ade la jugak yg ok...cume kebanyakannye...mmg penat meniage ni bro...tak mcm org mkn gaji...kete pon kecik,beli cume untuk angkut brg jek...sbb bile meniage ni korg akan rase syg duit sbb susah nak carik so any expense nak beli kete besar mmg tade feel...maybe dah kaye sungguh lain plak citenye kot...cume jeles jugak la kat kekawan baru dpt keje gomen dah angkat waja...waja je pon...kok bmw takpe la jugak nak jeles...:eek:

anyway...goodluck pade sesape yg nak mule meniage nih...ade gak aku pk nak ke bidang runcit ni...tp meniage skang ni kene komited tinggi...so tunggu dulu la...kene compete dgn hyper store lg...bukan keje mudah...kene kuat la...usaha mahu keras maa....:)paid

gerbangkayangan
17-11-2009, 06:52 PM
aku pon meniage jugak...lebih 6 thn dah...since 2004...minat meniage tak minat keje ngan org...ape yg ko ckp ni mmg betul...spnjg aku maniage susah tul nak jumpe customer cine...klu ade pon masuk pastu blah...tanye brg nak pon tak...sbbnye kedai tu melayu punyer...ade la jugak yg ok...cume kebanyakannye...mmg penat meniage ni bro...tak mcm org mkn gaji...kete pon kecik,beli cume untuk angkut brg jek...sbb bile meniage ni korg akan rase syg duit sbb susah nak carik so any expense nak beli kete besar mmg tade feel...maybe dah kaye sungguh lain plak citenye kot...cume jeles jugak la kat kekawan baru dpt keje gomen dah angkat waja...waja je pon...kok bmw takpe la jugak nak jeles...:eek:

anyway...goodluck pade sesape yg nak mule meniage nih...ade gak aku pk nak ke bidang runcit ni...tp meniage skang ni kene komited tinggi...so tunggu dulu la...kene compete dgn hyper store lg...bukan keje mudah...kene kuat la...usaha mahu keras maa....:)paid

keje sendiri mmg smgt nak kena kuat byk cabranya ..tapi cabaran tu dtgnya pengalaman..

ujikaji1
17-11-2009, 09:41 PM
Stok barang RM 5000 je ? yg lain consignment ? Boleh dapat ke.
kedai runcit kecil pun belum tentu cukup kalau modal untuk barang2 RM15k.
barang sekarang semua dah mahal...

ujikaji1
17-11-2009, 09:52 PM
aku pon meniage jugak...lebih 6 thn dah...since 2004...minat meniage tak minat keje ngan org...ape yg ko ckp ni mmg betul...spnjg aku maniage susah tul nak jumpe customer cine...klu ade pon masuk pastu blah...tanye brg nak pon tak...sbbnye kedai tu melayu punyer...ade la jugak yg ok...cume kebanyakannye...mmg penat meniage ni bro...tak mcm org mkn gaji...kete pon kecik,beli cume untuk angkut brg jek...sbb bile meniage ni korg akan rase syg duit sbb susah nak carik so any expense nak beli kete besar mmg tade feel...maybe dah kaye sungguh lain plak citenye kot...cume jeles jugak la kat kekawan baru dpt keje gomen dah angkat waja...waja je pon...kok bmw takpe la jugak nak jeles...:eek:

anyway...goodluck pade sesape yg nak mule meniage nih...ade gak aku pk nak ke bidang runcit ni...tp meniage skang ni kene komited tinggi...so tunggu dulu la...kene compete dgn hyper store lg...bukan keje mudah...kene kuat la...usaha mahu keras maa....:)paid

hahahha..
betol tu bro...
tapi puas hati bro..
usaha lebih dapat lebih..apa y kite usahakan dapat kat kite gak..
cuba la usya kedai2 makan...supply barang2 kat situ..tapi kene bg harga rendah sikit la..tapi jgn la sampai rugi..
untung sikit tapi kuantiti barang y diambil banyak..

kenapa ngan custemer cina?
biarkan dia..kenapa kite nak ambil kisah sangat dgn custemer cina..

ikhmal_ok
17-11-2009, 11:59 PM
kedai runcit kecil pun belum tentu cukup kalau modal untuk barang2 RM15k.
barang sekarang semua dah mahal...

Tulah tak logiknya,,costing kurang betul.

deaftonejoe
20-11-2009, 02:51 PM
ok sape2 nk dptkan pengalaman dr aku bole anto e-mail di .. nanti aku bg no. tpon.. susah nk tulis kat sini.. aku lbh senang pki cakap dan ko bole bayangkan sendiri.. patu ko tulisle kat ssini.. ok..

deaftonejoe
20-11-2009, 02:53 PM
aku akan bg buah pandangan.. smade dgn modal yg rendah atau modal yg besar.. aku xle kaye tp cukup2le makan.. cukuple wet bayar zakat.. xminat nk jd kaye.. beli kete beso2.. takut mati kene rompak.. he.. he.. just nk isi dgn kehidupan sesuatu yg baik dan berguna kpd agama dan bangsa..

deaftonejoe
20-11-2009, 02:59 PM
sbb realiti perniagaan xsame dgn yg kite blajo dr penulisan.. ia berpandukan pd pengalaman.. aku xle nk tunjuk pandai tp bolele kalu nk bg pandangan.. malubeb pade yg lbh kaye dan berjaye dr aku.. mcm syed al-bukhary.. die idola aku.. begitu jg dgn mohamad ali hassan bos johor corporation... merekalah sumber inspirasi aku.. bkn nk kaye tp nk wat sesuatu tuk agama dan bangsa melalui cabang perniagaan.. sbb kite yg beragama islam dan bangsa melayu memang ******* ngan benda ni sbb kalu kite pandai dlm perniagaan pasti org no. 1,2,3,4,5 kaye kat malaysia adlh org yang beragama islam dan berbangsa melayu.. tp realiti tidak.. plg miskin dan plg bnyk ngisap dadah jg plg bnyk gejala sosial dan moral yg teruk adlh org2 yg agamanye islam dan bangsanye melayu..

deaftonejoe
20-11-2009, 03:00 PM
aku malu..

deaftonejoe
20-11-2009, 03:00 PM
aku marah dan susah hati.

deaftonejoe
20-11-2009, 03:01 PM
dan takut kite akan jd bangsa yg semakin terkebelakang..

deaftonejoe
20-11-2009, 03:02 PM
lupekan sgl kenikmatan dunia.. lupekan segala syurga dunia.. tanam matlamat tuk lihat agama dan bangsa seiring maju demi survival agama dan bangsa..

ema_marina
08-12-2009, 02:35 PM
kenapa dh xde org yg reply????
teruskan lah thread ni, sy suke...bgus sgt..

sbnrnye mak n ayah saya ada kedai runcit,saya la tukang jaga nye...kire cam manager r...semua saya uruskan,tp duit, mak bapak pegang la,heheheheh,saya mkn gaji, tp nak cari pengalaman...

insyallah,nti saya akn bukak kedai runcit saya sendri...
yg sy nk citer kat sini,modal mak saya pakai dlu kecik je...dlm 20k,tp skang kedai dh penuh dgn brg,smpai xtau nk ltk mane...

sy rasa klu nk wat duit dgn kdai runcit mmg blh,klu dpt cari tmpt yg kurang persaingan lg bgus....

semoga peniaga melayu terus berjaya!!!! insyallah

anak_jatiperak
17-01-2010, 10:16 PM
Salam..berapa modal da????? saya berminat

MrKacanG
17-01-2010, 10:32 PM
yg paling penting aku rasa tmpt mau strategik lg 1 brg kena
banyak dan pelbagai buka dr kul 8pg sampai 1 pg kalau
semua tuh ada insyaallah leh bertahan :D:D

ujikaji1
29-01-2010, 10:21 PM
persaigan ni ada bagus gak..
ia membuatkan kite lebih rajin ,sentiasa berfikir mcm mana nak tingkatkan prestasi kedai kita.
kalau takde persaiangan, kita akan jadi tamak.bila nak letak harga sesuatu barang kita akan letak harga y tinggi..

harga memainkan peranan y penting.kalau harga tinggi tempat strategik takde guna jugak..lama2 pelangan akan lari..

aku sokong.barang dalam kedai kene pelbagai..walaupun takbanyak tapi kene ada jugak..rugi kalau pelangan dah masuk kedai tapi tak beli apa2..



ada sesiapa y tau kat mana tempat borong barang runcit kawasan triang,pahang.

fanlee
30-01-2010, 03:05 AM
persaigan ni ada bagus gak..
ia membuatkan kite lebih rajin ,sentiasa berfikir mcm mana nak tingkatkan prestasi kedai kita.
kalau takde persaiangan, kita akan jadi tamak.bila nak letak harga sesuatu barang kita akan letak harga y tinggi..

harga memainkan peranan y penting.kalau harga tinggi tempat strategik takde guna jugak..lama2 pelangan akan lari..

aku sokong.barang dalam kedai kene pelbagai..walaupun takbanyak tapi kene ada jugak..rugi kalau pelangan dah masuk kedai tapi tak beli apa2..



ada sesiapa y tau kat mana tempat borong barang runcit kawasan triang,pahang.
kalu area teriang aku rase kat ngan eng hong ade 1 pemborong kalu x silap aku ,kalu kat kuantan ko cakap jer kat aku ade berpuluh2 pembekal :)paid

ujikaji1
01-02-2010, 08:30 PM
kalu area teriang aku rase kat ngan eng hong ade 1 pemborong kalu x silap aku ,kalu kat kuantan ko cakap jer kat aku ade berpuluh2 pembekal :)paid

ok.thnk bro.nanti aku cube usya..

ayip
12-02-2010, 03:30 PM
takde yang nak reply lagik ke??

seronok tgk...

boleh ceritakan tak..mcm mana nak cari supplier...
mcm mana nak contact...macam mana nak approach..

atau...depa sendiri yang carik kita...?

Myboiler
12-02-2010, 03:44 PM
assalamualaikum....

aku bukak thread ni sbb aku berminat nak bukak kedai mini market

kat tempat aku..so aku mintak pandangan siapa ada kengkawan

atau yg ada pengalaman share sikit pengalaman brapa modal di perlukan

anggaran dan nak dpt pemborong..100k rasa cukup tak.

Sekarang ini nak buka mini market kita kena kaji dari beberapa sudut seperti lokasi, pembekal , cita rasa pengguna dan sebagainya. Lihat juga dari segi persaingan dengan pasar besar yang tumbuh dengan banyaknya di persekitaran kita. Di pasar besar pengguna boleh mendapatkan hampir semua barang pada satu tempat dengan harga yang lebih murah...

ujikaji1
03-03-2010, 10:02 PM
Sekarang ini nak buka mini market kita kena kaji dari beberapa sudut seperti lokasi, pembekal , cita rasa pengguna dan sebagainya. Lihat juga dari segi persaingan dengan pasar besar yang tumbuh dengan banyaknya di persekitaran kita. Di pasar besar pengguna boleh mendapatkan hampir semua barang pada satu tempat dengan harga yang lebih murah...

1/2 sokong, 1/2 tak sokong.
barang apa yg kita nak letak dalam kedai runcit kita.
mula2 cari barang2 y biasa ada dalam umah kite sendiri. gula,minyak masak,tepung,sabun mandi,ubat gigi,milo,nescfe,meggi,kicap,telur dll....
pastu tambah2 la sikit2 barang tu..cari la barang y ada dalam iklan tv.tak perlu nak promot2 dah..

kalau kawan2 perhatikan betul2 aku rasa ada 1,2 barang je y murah kat pasaraya(kecuali mydin)

kalau tak dapat nak cari pembekal beli je barang2 kat mydin..
nanti bile kedai dah ada, barang pun dah ada mesti akan ada pembekal y singgah "tanya khabr".

memang benar kat pasarraya semuanya ada..tapi la kan..
katakan ko orng nak beli kicap sebotol n baru je balik keje kat mana ko orng nak pergi..cari kat pasaraya atau kedai runcit y ada dekat2 kat umah korang???

mula2 bukak kedai susah sikit..pelangan tak rmai..pelan2 kayuh..

katakan untung 20% dari modal.
30 pelangan untuk satu hari ,belanja RM25/seorng

untung 20% dari RM25 = RM5/seorng * 30 pelangan =RM150/hari
keuntungan sebulan RM150 * 30 hari =RM4500


kalau 30 pelangan berbelanja RM50/seorng
keuntungan adalah RM9000/ bulan

khairulrx7
03-03-2010, 11:09 PM
Salam.. okay jugak idea kira-kira matematik tu..saya pun ada hati nak buka kedai runcit kat kampung. Pada saya kalau nak dibandingkan antara pasaraya dan kedai runcit saya lebih suka pergi kedai runcit. Ini kerana kalau pergi pasaraya mesti terbeli banyak barang walaupun pada asalnya tujuan pergi pasaraya tu untuk window shopping ataupun beli 2, 3 barang je. Kalau pergi kedai runcit ni sah sah beli barang yang kita perlu je. So agaknya mana lebih jimat?

ujikaji1
05-03-2010, 09:24 PM
susun atur kene kemas.senang pelangan cari barang..tak kisah la kedai kat kg atau bandar..

shifoo
07-03-2010, 12:09 AM
Salam all CGrians,
Mana perginya TT? Nak tau gak cerita terbaru dia ttg projek mini market dia ni...

TwiStEd pIps
07-03-2010, 03:27 AM
ku tengok yang buka mini market ni banyak untung gak.. dapat untung 20sen 1 barang pun boleh beli keta sebijik ujung bulan.. >:) >:) >:)

ujikaji1
26-05-2010, 09:13 PM
biasanya dalam biz ni melayu susah sikit nak tolong melayu..
aku penah conct supply roti gardenia(cina) , n dia hantar la seorng budak melayu datang kedai( bawak lori n roti sekali).
pastu budak melayu tu cakap dia datang nak tengok kedai dulu..
dalam hati aku cakap sampai mcm tu sekali nak mintak diaorng letak roti kene tengok kedai mcm mana dulu...
aku tengok kedai kecil2 (milik cina) boleh je jual roti gardenia napa aku punya kedai tak "lulus" plak...

ujikaji1
16-07-2010, 01:21 AM
sikit info:

Biasanya dalam satu bulan compny untuk rokok akan bg diskaun kalau ambil 1peti rokok.
biasanya aku leh dapat diskaun rm30 untuk 1peti rokok dun*ill.
kene rajin bertanya..biasanya aku mintak dia bg tau kalau ada apa2 promosi y compny buat..

mrsmoney
16-07-2010, 02:47 AM
Bile modalku nak cukup ye.. Nak pinjam macam takut tak terbayar pulak nanti. Nak juge bukak satu kat sini.. Tapi konsep lain..

nuar_y
21-07-2010, 01:35 AM
biasanya dalam biz ni melayu susah sikit nak tolong melayu..
aku penah conct supply roti gardenia(cina) , n dia hantar la seorng budak melayu datang kedai( bawak lori n roti sekali).
pastu budak melayu tu cakap dia datang nak tengok kedai dulu..
dalam hati aku cakap sampai mcm tu sekali nak mintak diaorng letak roti kene tengok kedai mcm mana dulu...
aku tengok kedai kecil2 (milik cina) boleh je jual roti gardenia napa aku punya kedai tak "lulus" plak...

Salam kepada semua. Saya Wai, org lama tapi baru je nak blaja posting kat sini. :">

Sy jugak meniaga kedai runcit, and masa mula2 bukak kedai pernah kena dgn Gardenia nih. Kami mintk masuk kan roti dia kat sini, dia kata kedai kecik, takut xde potensi. Apa daa....

Then, datang roti mighty white, bagi roti & rak roti kat kami. Sangat helpful la agent2 dia.

Last2, bila kedai kami dah maju, gardenia merayu nak masuk roti diaorang.... kami bolayan je la jawabnye.... padan muka. sampai skg kami x jual Gardenia. hehehehe....

redcloud
27-07-2010, 06:24 PM
thread yg bagus

red ngan kawanpong tgh plan nak bukak minimarket ni

marley
27-07-2010, 07:15 PM
lokasi penting..:D

arjunawan
28-07-2010, 08:47 AM
perlukan supply serbuk minuman coklat, mocha dan sebgnya? hubungi daku... keluaran bumiputera

ujikaji1
28-07-2010, 08:33 PM
Salam kepada semua. Saya Wai, org lama tapi baru je nak blaja posting kat sini. :">

Sy jugak meniaga kedai runcit, and masa mula2 bukak kedai pernah kena dgn Gardenia nih. Kami mintk masuk kan roti dia kat sini, dia kata kedai kecik, takut xde potensi. Apa daa....

Then, datang roti mighty white, bagi roti & rak roti kat kami. Sangat helpful la agent2 dia.

Last2, bila kedai kami dah maju, gardenia merayu nak masuk roti diaorang.... kami bolayan je la jawabnye.... padan muka. sampai skg kami x jual Gardenia. hehehehe....

tu la bro..
rasa kecewa gak ngn gardenia nie..
bg aku kedai kecil bukan la masaalahnya..
kalau kedai kecil jgn la letak banyak sangat..letak roti sikit2 pun ok..lama2 nanti kedai dah maju.custmr dah ramai nak letak 100 rak pun takdok masalah..

Mat Raja Kapor
25-10-2010, 02:48 AM
Biasanya kalau kita baru nak buka kedai runcit, ada ke supplier yg nak bg kredit term? blh org2 berpengalaman tolong cite sikit?

jetta
25-10-2010, 10:51 AM
pening aku baca deaftjoe pnya ayat..

kasi enter skit la bro antara paragraph baru la syok baca.:D

ingatkan aku sorang jer yg pening...~X(
jgn marah haa deaftjoe...hang punya cerita tu best..:D

aaril
25-10-2010, 11:31 AM
bila lah masa nak bukak kedai runcit nie..hehe angan2 ada dah

jetta
26-10-2010, 03:58 PM
ada dgr gak org kata, klu buat biz kedai runcit ni leceh, untung ciput, tapi aku tgk org bangsa asing(aceh/indon) boleh lak buat kedai runcit, mcm cendawan lak tu..
salah kita sendiri ker? sbb taknak berusaha...

digimortal
26-10-2010, 05:12 PM
ada dgr gak org kata, klu buat biz kedai runcit ni leceh, untung ciput, tapi aku tgk org bangsa asing(aceh/indon) boleh lak buat kedai runcit, mcm cendawan lak tu..
salah kita sendiri ker? sbb taknak berusaha...

hampas betul orang yang cakap kat ko tu bro..

kedai runcit mampu bertahan dengan tempoh yang sangat lama.. saingan kedai runcit bukan calang.. sebab separuh dari pasaran telah kena 'abuse' dari hypermarket besar macam tesco, jusco..

kena hormat pelanggan, hormat persekitaran dan belajar kerenah customer sekali..

digimortal
26-10-2010, 05:31 PM
aku cadangkan agar tuan tanah masuk website PNB
under projek PROSPER

kerana tuan tanah akan diajar bagaimana mahu membuka
kedai runcit dengan lebih formal..

tuan tanah akan diajar membuat kertas kerja Rancangan Perniagaan (RP)

kursus dikenakan bayaran x silap RM200++

hantar kertas kerja untuk dinilai oleh panel PNB supaya kelulusan dana
dapat disediakan dan juga kena datang interviu
yang mana interviu x ramai orang suka..

ada yang memaki hamun balik pegawai atasan PNB lepas interviu tu tanpa berfikir kenapa ahli panel tu 'mengkondem' dorang..

lepas stage nie akan hadiri kursus intensif untuk belajar akaun aliran tunai lebih detail.. sampaikan pensil sebatang pun kena kira kos..
x la main tulis pakai buku lagi..

ujikaji1
03-11-2010, 10:13 PM
Biasanya kalau kita baru nak buka kedai runcit, ada ke supplier yg nak bg kredit term? blh org2 berpengalaman tolong cite sikit?

ada supplier akan bagi hutang ada gak y cash..
tapi pada aku untuk mula2 bukak biz, bagus berniaga ikut kemampuan modal..

contohnya.
biasanya supplier akan bagi kredit untuk tempoh satu bulan..
katakan peniaga membeli barang sebanyak RM5k (hutang).
tetapi bila cukup tempoh untuk pembayaran, peniaga hanya dapat menjual 20% (RM1000) dari barang y dihutang.ini bermakna ada RM4k lagi barang y belum dijual.Bagaimana untuk anda melagsaikan hutang tersebut??

jetta
08-11-2010, 10:19 AM
aku cadangkan agar tuan tanah masuk website PNB
under projek PROSPER

kerana tuan tanah akan diajar bagaimana mahu membuka
kedai runcit dengan lebih formal..

tuan tanah akan diajar membuat kertas kerja Rancangan Perniagaan (RP)

kursus dikenakan bayaran x silap RM200++

hantar kertas kerja untuk dinilai oleh panel PNB supaya kelulusan dana
dapat disediakan dan juga kena datang interviu
yang mana interviu x ramai orang suka..

ada yang memaki hamun balik pegawai atasan PNB lepas interviu tu tanpa berfikir kenapa ahli panel tu 'mengkondem' dorang..

lepas stage nie akan hadiri kursus intensif untuk belajar akaun aliran tunai lebih detail.. sampaikan pensil sebatang pun kena kira kos..
x la main tulis pakai buku lagi..

aku rasa ada ralat sikit la, PUNB bukannya PNB,
sbb aku search skim PROSPER tu takde dlm web PNB...:)

areff
11-11-2010, 12:04 PM
Saya nak tanya skit psl kedai runcit nie,,

1) camne kite nk urus/semak dari segi stok dan barang dijual yg setiap hari? bile cek bile kedai dh nk tutup ker?

2) cthnya kedai tue ada yg jaga jd camne kite nk elak dr kes2 kecurian duit ataupn brg dlm kedai?

klu nk pkai sistem barcode kos tinggi lgpn nie kedai runcit kecik2 jer...cuma tgh pkir kaedah atau sistem camne yg bleh diguna pakai supaya kedai x rugi & kite bleh trace kalu ada x kena dr segi jualan, stok brg dsd myb ada buku khas utk stok ke jualan ke ataupn excel file.... maaf la byk tnya sy kurang mahir skit bab2 akaun & pengurusan perniagaan nie...

ujikaji1
12-11-2010, 08:14 PM
Saya nak tanya skit psl kedai runcit nie,,

1) camne kite nk urus/semak dari segi stok dan barang dijual yg setiap hari? bile cek bile kedai dh nk tutup ker?

2) cthnya kedai tue ada yg jaga jd camne kite nk elak dr kes2 kecurian duit ataupn brg dlm kedai?

klu nk pkai sistem barcode kos tinggi lgpn nie kedai runcit kecik2 jer...cuma tgh pkir kaedah atau sistem camne yg bleh diguna pakai supaya kedai x rugi & kite bleh trace kalu ada x kena dr segi jualan, stok brg dsd myb ada buku khas utk stok ke jualan ke ataupn excel file.... maaf la byk tnya sy kurang mahir skit bab2 akaun & pengurusan perniagaan nie...

bagi aku untuk lebih selamat tuan kene pakai sistem barkod..
tapi kalau tak nak pakai sistem barkod tuan kene cari orng y tuan percaya..terutama di bahagian kaunter..
contohnya adik beradik,isteri...
***dari pengelaman saya walaupun kedai tu pakai sistem barkod tetapi orng y jaga kaunter masih boleh menipu***

ujikaji1
12-11-2010, 08:47 PM
hehe....direct ambik dengan supplier bos, lagi banyak untung...jgn ambik dengan pemborong, takde free gift..

biasanya kalau ambik dengan supplier, dpt free gift dan bleh beli secara credit (term 30 hari)...itu yg part paling best sebab mcm berniaga guna modal supplier...

untuk berniaga kite kene bijak n licik..
kalau boleh cube cari harga y terbaik..
kalau pemborng tawarkan harga lebih rendah dari ejen kenapa mesti ambil dari ejen..
kalau ejen lebih murah dari pemborng kenapa mesti ambil dari pemborng..

perlu diingat untuk mendapatkan harga y spesial dari ejen anda perlu mengambil dengan kuantiti y besar..
contoh : saya perlu megambil 20 peti susu dustlady untuk mendapat percuma 1 peti.

contoh kira2
satu peti susu RM 28.30
beli 20 percuma 1 peti
RM28.30 X 20 / 21
ini bermakna harga untuk satu peti setelah diambil kira percuma
ialah RM 26.95


tetapi saya hanya megambil satu peti susudustlady (dari pemborng) untuk mendapat harga y jauh lebih murah iaitu RM 25 sahaja..

ujikaji1
12-11-2010, 08:55 PM
sedikit info..

taukah anda kenapa sesetengah pemborng boleh menawarkan harga y jauh lebih murah dari ejen..?
ini kerana pemborong megambil barang2 tersebut dengan kuantiti y lebih besar..jika anda megambil (dari ejen )20 peti susu dan percuma satu peti..bagaimana pula jika pemborng megambil 200 peti susu.berapa pula percuma y akan diperolehi?

Mat Raja Kapor
16-11-2010, 05:55 PM
Boleh tak kita ambik barang direct dr kilang?
Maksudnya barang2 yang kilang dia berdekatan
dengan lokasi kita. Agak2 kilang bg tak?

musashibest
17-11-2010, 09:32 PM
seronoknya aku baca thread ni. kebanyakan supplier barang runcit biasanya bukan islam kan? sepanjang aku baca thread ni ada je masalah kalau deal dgn dorang ni(memangla bukan semuanya mcm tu). :-?

tuksidang
17-11-2010, 09:34 PM
RM100K cukup..ikut pengalaman aku bukak kedai sebaneka RM2

wan9551
17-11-2010, 09:43 PM
RM100K cukup..ikut pengalaman aku bukak kedai sebaneka RM2
tn, brg utk kedai serbaneka ni tn ambik kt mana?

tuksidang
17-11-2010, 09:57 PM
Ni kira2 aku yg baru 2 minggu bukak kedai serbaneka RM2..Boleh compare :

KOS SETUP KEDAI SAIZ 20X70

gondola untuk full kedai : RM14500 sahaja. Termasuk upah pasang, penghantaran, kaunter dan store gondola.

Pet Ais / Cheller 1 pintu = 2 unit besar x RM1600 = RM3200

Signboard kedai = RM1500

CCTV = RM2000

Cermin Wall / Pintu Depan = tak de

Decoration Kedai bahagian dalaman = takde

POS SYSTEM : BAR CODE , PRINT CODE , SCAN CODE , SYSTEM ++ lebih kurang = RM3800

BARANG DALAM KEDAI LEBIH KURANG = > RM50,000

DEPOSIT KEDAI 3 BULAN + Deposit Api Air = RM8000

tuksidang
17-11-2010, 10:03 PM
tn, brg utk kedai serbaneka ni tn ambik kt mana?

RM30,000 beli dari china..baki supplier dtg kedai promote

wan9551
17-11-2010, 10:07 PM
Ni kira2 aku yg baru 2 minggu bukak kedai serbaneka RM2..Boleh compare :

KOS SETUP KEDAI SAIZ 20X70

gondola untuk full kedai : RM14500 sahaja. Termasuk upah pasang, penghantaran, kaunter dan store gondola.

Pet Ais / Cheller 1 pintu = 2 unit besar x RM1600 = RM3200

Signboard kedai = RM1500

CCTV = RM2000

Cermin Wall / Pintu Depan = tak de

Decoration Kedai bahagian dalaman = takde

POS SYSTEM : BAR CODE , PRINT CODE , SCAN CODE , SYSTEM ++ lebih kurang = RM3800

BARANG DALAM KEDAI LEBIH KURANG = > RM50,000

DEPOSIT KEDAI 3 BULAN + Deposit Api Air = RM8000
dekat 100k gak tu...
brg ambik mn tn??
sy plan nk bukak next year, kalo ada rezeki..

ujikaji1
22-11-2010, 08:51 PM
Ni kira2 aku yg baru 2 minggu bukak kedai serbaneka RM2..Boleh compare :

KOS SETUP KEDAI SAIZ 20X70

gondola untuk full kedai : RM14500 sahaja. Termasuk upah pasang, penghantaran, kaunter dan store gondola.

Pet Ais / Cheller 1 pintu = 2 unit besar x RM1600 = RM3200

Signboard kedai = RM1500

CCTV = RM2000

Cermin Wall / Pintu Depan = tak de

Decoration Kedai bahagian dalaman = takde

POS SYSTEM : BAR CODE , PRINT CODE , SCAN CODE , SYSTEM ++ lebih kurang = RM3800

BARANG DALAM KEDAI LEBIH KURANG = > RM50,000

DEPOSIT KEDAI 3 BULAN + Deposit Api Air = RM8000

salam..
bos beli kat compny mana untuk sistem PO.
cctv bape biji?siap pasang?

A.K
12-12-2010, 03:35 AM
baguz ar thread mcm ni...sekurangnyee boleh gak blaja niaga ni...congratulation TT...aku minat nak bisness...tp tu la...modal lak blum ada lg...ingat nak bkak kdai makn laaa...

idil
23-12-2010, 05:49 PM
baguz ar thread mcm ni...sekurangnyee boleh gak blaja niaga ni...congratulation TT...aku minat nak bisness...tp tu la...modal lak blum ada lg...ingat nak bkak kdai makn laaa...

modal belum ada?keja dgn org je dlu hehe :D..kalau nak niaga mcm2x ble, nak senang amik je dgn org, contoh pinjam 1 peti ais krim ker pastu bawak basikal jaja sekitar taman pun ble dpt duit..:-?

haris4949
18-03-2011, 10:55 AM
Ni kira2 aku yg baru 2 minggu bukak kedai serbaneka RM2..Boleh compare :

KOS SETUP KEDAI SAIZ 20X70

gondola untuk full kedai : RM14500 sahaja. Termasuk upah pasang, penghantaran, kaunter dan store gondola.

Pet Ais / Cheller 1 pintu = 2 unit besar x RM1600 = RM3200

Signboard kedai = RM1500

CCTV = RM2000

Cermin Wall / Pintu Depan = tak de

Decoration Kedai bahagian dalaman = takde

POS SYSTEM : BAR CODE , PRINT CODE , SCAN CODE , SYSTEM ++ lebih kurang = RM3800

BARANG DALAM KEDAI LEBIH KURANG = > RM50,000

DEPOSIT KEDAI 3 BULAN + Deposit Api Air = RM8000

Tuan bukak kedai serbaneka Rm2 kat mana?

Sy plan nak bukak kat kg.

Tapi kedai plak xde..

Semua org dah sewa.

haris4949
18-03-2011, 10:57 AM
keluasan kedai 21 m.p...

harga sewa Rm1000/bulan.

lokasi: putrajaya..

Apa pendapat korang?ok x?

Plan kedai serbaneka..

Ps:kwn aku yg nak bukak.

mnazrinm
18-03-2011, 11:03 AM
bagus sangat, cama mana dgn francais 99mart tu yer.. ada sesapa ada pengalaman

arjunawan
18-03-2011, 11:32 AM
cari lah supplier2 yang tak putus bekalan... hehehe... mcm sy

nhia
31-03-2011, 10:28 AM
Salam...

Nak cite ckit.Family sy ada buka kedai runcit dlm Felda dah dkt 20 tahun jgak la dan skrng dalam proses nk upgrade jd mini market(kiranya nak jadi pembekal barng runcit utama kt kwsn sekitar).Tapi maslah nya dari mula buka dulu smpai sekarang kedai tu tak pernah ada sistem rekod keluar masuk yang teratur.Yang ada cuma buku rekod hutang ( buku 555 )Barkod pe suma tu pun xde,beselah duk kg kan.

Bila nk upgrade jd mini market ni mcm2 la yang saya plan nak buat. Paling utama nak baiki sistem perekodan lah.Tapi saya pun xtaw nak mula dr mana.Pastu macam konpius ckit kalau guna barcode yang scan2 tu,transaksi secara hutang cm mana??boleh masuk sistem ke?

Ada jgak survey2 tngok2 POS sistem,tapi xphm plak..

Sesapa yang leh suggest sistem yg boleh terima tunai n kredit amatlah dialau-alukan.Tp saya xtaw la ada ke x sstem cm 2:-?...kalau ada ce cite kt saya ye...
__________________________________________________ ____________________________
kebanyakan pelanggan kedai runcit family sy tu adalah orng luar(indon,bangla,org keje wt kontak dll),harap peneroka kt situ berapa kerat je yg datang,xphm betol ngan orng melayu ni..perasaan PHD tu mmg kuat la..huhuhu..Sabo je lah.~X(

rosly82
31-03-2011, 07:03 PM
berniaga mmg org akan kata mcm2 risiko, tapi pada aku risiko tu mana2 keje pun ade. teruskan dgn cita2 TT tu...

rijal2009
31-03-2011, 10:33 PM
buka kedai jual kereta..baru sempoi.

jeplo
31-03-2011, 10:42 PM
buka kedai jual kereta..baru sempoi.

Boleh tahan tu jual sebijik je keter untung minima 5K dalam tangan.
Nakjual barang runcit kena jual 50 000kg gula baru dapat untung 5K

saephdeimon
31-03-2011, 11:31 PM
salam, klau bukak kedai runcit ni, di mana nak dptkan stok2 dan supplier?
klau dpat straight dari kilang lebih baik kan?

naz84
31-03-2011, 11:34 PM
Boleh tahan tu jual sebijik je keter untung minima 5K dalam tangan.
Nakjual barang runcit kena jual 50 000kg gula baru dapat untung 5K

tp keta org xbli ari2...ada pro n kontra dia..ikut modal masing2..dua2 bisnes pn bagus:D

afif86
31-03-2011, 11:45 PM
Salam...

Nak cite ckit.Family sy ada buka kedai runcit dlm Felda dah dkt 20 tahun jgak la dan skrng dalam proses nk upgrade jd mini market(kiranya nak jadi pembekal barng runcit utama kt kwsn sekitar).Tapi maslah nya dari mula buka dulu smpai sekarang kedai tu tak pernah ada sistem rekod keluar masuk yang teratur.Yang ada cuma buku rekod hutang ( buku 555 )Barkod pe suma tu pun xde,beselah duk kg kan.

Bila nk upgrade jd mini market ni mcm2 la yang saya plan nak buat. Paling utama nak baiki sistem perekodan lah.Tapi saya pun xtaw nak mula dr mana.Pastu macam konpius ckit kalau guna barcode yang scan2 tu,transaksi secara hutang cm mana??boleh masuk sistem ke?

Ada jgak survey2 tngok2 POS sistem,tapi xphm plak..

Sesapa yang leh suggest sistem yg boleh terima tunai n kredit amatlah dialau-alukan.Tp saya xtaw la ada ke x sstem cm 2:-?...kalau ada ce cite kt saya ye...
__________________________________________________ ____________________________
kebanyakan pelanggan kedai runcit family sy tu adalah orng luar(indon,bangla,org keje wt kontak dll),harap peneroka kt situ berapa kerat je yg datang,xphm betol ngan orng melayu ni..perasaan PHD tu mmg kuat la..huhuhu..Sabo je lah.~X(

saya juga nak tnya soalan yang sama..sbb mak dah ada kedai runcit..dah masuk kali ke tiga ubah suai..alhmdullilah org felda makin senang kan.so kita peniaga pon makin mudah buat sale..cuma cmner eh nak dapatkan software tu..mcm hardware ley beli sendiri..pernah tnya satu kedai yg guna sistem barcode..dia cakap kos setup semua 10K..huhuhu...

rosly82
01-04-2011, 01:05 PM
saya juga nak tnya soalan yang sama..sbb mak dah ada kedai runcit..dah masuk kali ke tiga ubah suai..alhmdullilah org felda makin senang kan.so kita peniaga pon makin mudah buat sale..cuma cmner eh nak dapatkan software tu..mcm hardware ley beli sendiri..pernah tnya satu kedai yg guna sistem barcode..dia cakap kos setup semua 10K..huhuhu...

sy nk cuba mmbantu, tp awk pm sy dulu la, ti sy citer skit.

rosly82
01-04-2011, 05:49 PM
saya juga nak tnya soalan yang sama..sbb mak dah ada kedai runcit..dah masuk kali ke tiga ubah suai..alhmdullilah org felda makin senang kan.so kita peniaga pon makin mudah buat sale..cuma cmner eh nak dapatkan software tu..mcm hardware ley beli sendiri..pernah tnya satu kedai yg guna sistem barcode..dia cakap kos setup semua 10K..huhuhu...

nak kena blajar jgk tu. nnti beli hardware tu diorng ade ajar skali. tp klau utk pmulaan blajar selok belok akaun yg basic la, senang je kot.

imp
18-07-2011, 01:00 PM
buka kedai jual kereta..baru sempoi.

juai keta duri banyak. kaki maw kebai. saya ada buat dulu tp berhenti sbb byk sgt shubhahnya. hehehehe

juweialhaj
18-07-2011, 11:39 PM
Salam...

Nak cite ckit.Family sy ada buka kedai runcit dlm Felda dah dkt 20 tahun jgak la dan skrng dalam proses nk upgrade jd mini market(kiranya nak jadi pembekal barng runcit utama kt kwsn sekitar).Tapi maslah nya dari mula buka dulu smpai sekarang kedai tu tak pernah ada sistem rekod keluar masuk yang teratur.Yang ada cuma buku rekod hutang ( buku 555 )Barkod pe suma tu pun xde,beselah duk kg kan.

Bila nk upgrade jd mini market ni mcm2 la yang saya plan nak buat. Paling utama nak baiki sistem perekodan lah.Tapi saya pun xtaw nak mula dr mana.Pastu macam konpius ckit kalau guna barcode yang scan2 tu,transaksi secara hutang cm mana??boleh masuk sistem ke?

Ada jgak survey2 tngok2 POS sistem,tapi xphm plak..

Sesapa yang leh suggest sistem yg boleh terima tunai n kredit amatlah dialau-alukan.Tp saya xtaw la ada ke x sstem cm 2:-?...kalau ada ce cite kt saya ye...
__________________________________________________ ____________________________
kebanyakan pelanggan kedai runcit family sy tu adalah orng luar(indon,bangla,org keje wt kontak dll),harap peneroka kt situ berapa kerat je yg datang,xphm betol ngan orng melayu ni..perasaan PHD tu mmg kuat la..huhuhu..Sabo je lah.~X(


kat kedai. saya guna IRS POS. setakat ni ok la. yang secara kredit tu boleh bagi invoice. ble beli tak bayar lg. bole daftar nama customer. then bole tgk brape byk lg die hutang. tp kne pandai computer sket la nak godek2. :)

juweialhaj
18-07-2011, 11:44 PM
Boleh tahan tu jual sebijik je keter untung minima 5K dalam tangan.
Nakjual barang runcit kena jual 50 000kg gula baru dapat untung 5K

bang ada je kedai runcit yang tak ambik untung tau jual gula ni. sbb supplier takde then beli kat mydin or mana2 hypermarket.

juweialhaj
18-07-2011, 11:45 PM
salam, klau bukak kedai runcit ni, di mana nak dptkan stok2 dan supplier?
klau dpat straight dari kilang lebih baik kan?

dulu masa mula2 berniaga, kene beli sket2 so supplier je la. kilang tak layan order sket2. so bile da lama2 berniaga, baru la boleh direct order dari kilang. :)cgrock

juweialhaj
18-07-2011, 11:52 PM
kepada mana2 yang nak berniaga/ membuka kedai runcit produk muslim, saya merupakan pemborong/pembekal bagi barang2 yang berkaitan. sekiranya berminat boleh PM atau tanya2 di sini :) :)cgrock

okb dinar
27-04-2012, 12:32 PM
wah wah... ni lah pertama kali jumpa dgn peniaga tradisional. hehehe..!!

hujan
27-08-2012, 08:56 AM
jumpa gak topik ni akhirnya... dah jauh ke belakang...

cuma nak tau macamana dgn tt ni? dah bukak ke belum mini market yang dirancangkan?

mungkin members yang lain boleh share pengalaman pahit manis dalam mengusahakan perniagaan mini market ni. Tak kira la di kampung atau di bandar.

saya masih dalam peringkat permulaan untuk memulakan biz ini. Tapak dah ada, bulan depan baru nak start renovate kedai... insyaallah sebelum cuti sekolah nanti dah bole start...

oimates
27-08-2012, 10:34 AM
aku cadangkan siapa yg ada modal 100k tu dan berhajat nk bukak kedai runcit, cuba try survey utk bukak franchise 99speedmart..mungkin kerja akan jadi lebih mudah nanti..

juweialhaj
27-08-2012, 10:39 AM
aku cadangkan siapa yg ada modal 100k tu dan berhajat nk bukak kedai runcit, cuba try survey utk bukak franchise 99speedmart..mungkin kerja akan jadi lebih mudah nanti..

speedmart dah franchise kan eh?

salute kat speedmart ni. kalau ada business centre baru, yang takde orang pun masuk lagi dia dah masuk bukak kedai dulu.

hujan
27-08-2012, 12:36 PM
kebanyakkan speedmart ni aku nampak byk kat area2 lembah kelang jek.. jarang rasanya ada kat area luar.. tak tau la.. dah biasa nampak 7E je agaknya...

kedaieverlast
27-08-2012, 01:22 PM
tt dah bukak kedai ke? apa2 pun good luck tt!

froxenBite
16-09-2012, 08:50 PM
aku cadangkn tt bukak kedai jual susu je..susu bayi + susu org dewasa..pelbagai susu la..cina kt tempat ak (Suragate babycentre,Dungun)dah kaya raya kes jual susu,xde competition sngt dri kedai2 lain..kt tmpt ak jela..kt tmpt tt xthu la :D

lola
16-09-2012, 09:05 PM
klau buka kedai runcit..margin untung sikit..nie apek cina bagitahu aku..dia pun menyesal buka kedai runcit..orng bukannya dtg ramai2 setiap masa.lagi2 dah ada hypermarket, cth TESCO, GIANT,NSK,ETC....

semalu
24-12-2012, 02:11 PM
kedai aku 3.3k sebulan....dengar macam mahal...tapi masyuk.....apa yang penting location.....location....location..... sewa murah. orang tak dak buat apa.....:)cgrock

setuju.. btw ko buat biz ape ye? sharing la jika sudi :p

shampd
05-01-2013, 09:51 PM
salam semua..mintak maaf klu bertanye tak kene tempat :">..ehehe..kawan nak tau kart mana ada buat plastik beg siap cop..mcm mini market..klu sesiapa yg tahu area johor bahru..amat2 dialukan memberi info..cth gambar : http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/64557_10151340902069218_997571598_n.jpg
sila la pm saya or msg 0143130627

tudung87
05-01-2013, 11:36 PM
tips paling penting, letak lampu banyak2 bagi cerah.

kedai melayu selalu gelap gelita compare kedai cina. xtau nape kedekut sangat nak letak lampuuuuu...

p/s: kedai yang ceria menarik pelanggan datang ke kedai anda+ banyak pilihan. jangan lupa itu.

esmorilac
16-01-2013, 06:18 PM
Mungkin boleh try konsep kedai TUKAR klau nk try konsep baru dlm imej dan barangan kedai runcit.
Based on info program nih kelolaan KPDNHEP dan consult by pasaraya besar seperti Tesco,Giant,Carrefour (now AEON) & Mydin.
Syarat kedai mesti dh b'operasi.

hidup_styler
16-01-2013, 11:15 PM
Assalamualaikm wrga cg..
sy ada bisnes kedai runcit area banting selangor.
dh run 3thn..full asset termasuk barcode sistem.
saya ingin menjual perniagaan ni atas sbb perpindahan.(nk blk kg dikedah).
tuk maklumat lanjut bleh terus call (0134151935) atau msej ke fb @ http://www.facebook.com/to.find.mylife
http://www.facebook.com/PasariaFreshmart
kita bleh bjmpa utk bincangkan harga.xde hal pnye..
kawasan sekitar ada taman perumahan n institusi pengajian tinggi (ILP, IKBN, POLI, K.Komuniti, sekolah rndh, sek mengah, matrikulasi, kem tentera udara, dan sek agama) lokasi yg teramat strategik.

Mizie2003
25-01-2013, 04:14 PM
speedmart ini yang aku tahu kebanyakkan di area sebelah pj, shah alam, klang. kalau area setapak, Gombak, ada satu company,tak salah aku apa kk entah...agak nya mereka ni dah pakat, kau buka di sana , aku buka di sini.

kalau nak buka kedai runcit terutamanya di Bandar , aku nasihat baik jangan buka, lain kalau kau boleh ikut stail speedmart.

setahu aku speedmart cepat naik kerana mereka ada barang dapat status congsignment..kalau tak salah aku la..

kau tengok kat mudah, berapa ramai yg iklan nak jual kedai runcit...

juweialhaj
25-01-2013, 07:22 PM
speedmart ini yang aku tahu kebanyakkan di area sebelah pj, shah alam, klang. kalau area setapak, Gombak, ada satu company,tak salah aku apa kk entah...agak nya mereka ni dah pakat, kau buka di sana , aku buka di sini.

kalau nak buka kedai runcit terutamanya di Bandar , aku nasihat baik jangan buka, lain kalau kau boleh ikut stail speedmart.

setahu aku speedmart cepat naik kerana mereka ada barang dapat status congsignment..kalau tak salah aku la..

kau tengok kat mudah, berapa ramai yg iklan nak jual kedai runcit...

betul tu.

kita kena buka kedai serbaneka. ada aircond siap. barang mesti penuh. cashier kena pakai scanner. :)cgrock

npsb
28-01-2013, 06:12 PM
Yang paling penting promotional item dgn marketing tool mesti power TT.. :)

Apa servis yang kita boleh bagi kat customer contohnya buat membership card ke (Tesco, Jusco), buat minimum purchase ke, ataupun tambah lagi kemudahan yang boleh menyenangkan customer. Saya bagi contoh Tesco, jusco (Company besar) sbb diorang cuma nak tarik customer tetap. Dengan ada card Tesco atau JCard, secara automatic diorang akan pergi balik ke sana untuk membeli walaupun sekadar beli tisu sekotak, tetapi diorang tetap datang jugak. :D

Ni cuma pendapat tt..

panglima_ayam
28-01-2013, 11:50 PM
klau buka kedai runcit..margin untung sikit..nie apek cina bagitahu aku..dia pun menyesal buka kedai runcit..orng bukannya dtg ramai2 setiap masa.lagi2 dah ada hypermarket, cth TESCO, GIANT,NSK,ETC....

cina yg dia kata rugi tu sebenar nya untung yg dia cakap untung dan boleh buat yg tu sebenar nya tak bole buat

hidup_styler
29-01-2013, 04:57 PM
sebenarnya tiap2 bisnes ni letak atas individu itu sndiri... stakat mna kkuatan dia ada utk btahan n btindak lbih maju. saingan ttap ada wlau kt mna pn. bisnes runcit ni bkn untung skit.byk jgk.. cuma kita nk kna kuat mental la skit sbb kita bhadapan dgn customer yg byk + supplier yg banyak + pandangan negatif yg byk. dtmbah lg produk kita yg byk tuk kita kawal hrga n stok spya sntiasa mndapat phatian. sy start bisnes runcit dh 3 thn. sale pernah mcecah 8000k sehari. compare ngan speedmart 10k - 15 k sehari (cawangn banting sahaja - sy dpat tau dr manager bank islam banting) utk pengetahuan smua speedmart cawngn banting ada hmpir 10. purata sale 10k - 15k.. sy bleh dapat 5k - 8k. alhmdullah le. lg satu, kbanyakan kedai runcit mmg buat consignment bru dapat rolling modal beli brg lain yg perlu byr cash.semua brg2 kna scan n perlu msuk kn ke sistem. then kita check la sale dlm sistem. sng n xperlu 24j / 7h ada kt kedai je.

Li Lui
29-01-2013, 08:53 PM
Thread best ni, park sini dulu...bagus untuk cari pengalaman sebelum aku buka kedai runcit...

hidup_styler
01-02-2013, 06:03 PM
assalamualaikm... aloo....
senyap je thread ni...? dh cuti nk braya cina ke?

bart72
01-02-2013, 06:12 PM
aku run mini mart dah 5 bulan so far berjalan dgn lancar.
aku pakai sistem pos yg senang nak manage stock.sistem yg di guna pakai oleh tesco.

deaftonejoe
01-02-2013, 07:38 PM
aku run mini mart dah 5 bulan so far berjalan dgn lancar.
aku pakai sistem pos yg senang nak manage stock.sistem yg di guna pakai oleh tesco.

Good Luck Bro..:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock ingat satu je pesan aku.. kalau nk maju, berjaya selain dr kerja keras jdlah pelokek kpd dr sndr... kalu ko pelokek ko akan ade sifat.. "beli dan guna yg penting sahaja"..

Aku ni pun ingat nak tinggalkan dunia perniagaan kedai ni.. penat...nak bersara.. kalau BN menang lg le cepat aku nak bersara..

sedap69.
10-02-2013, 08:37 PM
aku buka mini market tuh kecik jer ..modal dlm 20k++ ..

tp kalau ko nak buka 1-2 pintu rumah kedai aku rasa 100k dah cukup buat permulaan..50k ko buat standby nak campak kat pembekal..baru depa konfiden nak kasi barang 100k..jgn ko beli cash semua 100k tuh beb..jgn sekali kali...guna untuk rolling..

mcm aku dulu amik brang 10k byr 5k jer dulu then next bill byr baki..

satu lagi nasihat aku kalau nak beli satu2 jenis barang jgn beli sikit2..amik byk terus

cnth mcm susu F&N 1 peti ada 48 tin..kalau nak betul2 boleh buat profit ko order terus 50-100 peti ke..kdg2 supplier kasi extra 1 peti dpt 2-3 tin free( mintak jer)..kalau tesco and big2 player lain depa order 1 kontena dpt free 100 peti terus

wahh tn sungguh berpengalaman ni..blh tuan bg tip lg ke nk buka juga kedai runcit ni...

sedap69.
10-02-2013, 10:56 PM
slm tt harap boleh bantu sy..hebat niaga boleh bg pendapat tak

dr_bun
06-03-2013, 03:16 AM
bende ni bleh juai dkt mini market tak??? POOL ORDER!! VAPORS, E-CiG diimport terus dari CHINA khas Untuk WARGA CG!!

http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=16376965#post16376965

kousakusc
23-10-2013, 12:37 AM
Parking duluuuu ;)

syahrizal2703
16-02-2014, 04:01 PM
harap thread ni masih aktif lg. ada x ahli CG dlm thread ni yg duk area kota bharu? sbbnya sy ingin btanya dan menuntut ilmu dlm bidang kedai runcit @ mini market :)

jabbarnur
17-02-2014, 04:05 PM
Insya Alloh...setakat mana yang saya boleh bantu saya bantu...berdasarkan pada apa persoalaan yang tt ajukan..

Yang Sedia Membantu
...................
One for All..

farhansz
12-10-2014, 08:12 PM
Up sket thread ni